Ο Μύθος του Σπηλαίου - Άννα Χ. Μαρκοπούλου. Μάθημα 7ον: Η συμπαντική και η ανθρώπινη δικαιοσύνη

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 вер 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο «Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΕ 8 ΜΑΘΗΜΑΤΑ»,
    με την κα ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ. Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris V - René Descartes).
    Τίτλος 7ου μαθήματος: Η συμπαντική και η ανθρώπινη δικαιοσύνη
    (Πολιτεία, Ζ΄, 517c8-518d6).
    Σύγχρονη απόδοση αρχαίου κειμένου: Δρ. Άννα Χ. Μαρκοπούλου.
    Το μάθημα κινηματογραφήθηκε την 16η Φεβρουαρίου 2019.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 7ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
    Η συμπαντική και η ανθρώπινη δικαιοσύνη (Πολιτεία, Ζ΄, 517c8-518d6).
    Ο φιλόσοφος, όταν επιστρέφει στο σπήλαιον, αναγκάζεται, προτού ακόμη συνηθίσει στο σκοτάδι του αισθητού κόσμου, να διαπληκτισθεί στα δικαστήρια για τις σκιές και τα είδωλα του δικαίου. Εδώ ο Σωκράτης αναδεικνύει την αντίθεση μεταξύ της κοινής γνώμης, που εκπροσωπείται από τους αιώνιους δεσμώτες, και του φιλοσόφου. Αιτία και αντικείμενο αυτής της αντίθεσης είναι η διαφορετική θεώρηση της δικαιοσύνης.
    Με αυτήν την έννοια, οι αιώνιοι δεσμώτες υποστηρίζουν το είδωλο του αληθούς δικαίου, δηλαδή την δικαιοσύνη που είναι το προϊόν ενός κοινωνικού συμβολαίου, μιας αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των ανθρώπων, προκειμένου να συγκροτήσουν την κοινωνία και να διατηρήσουν την συνοχή της.
    Αντιθέτως, ο φιλόσοφος υποστηρίζει την Ιδέα της Δικαιοσύνης, η οποία ευρίσκεται στον «Υπερ-Ουράνιο Τόπο» του «Φαίδρου» και είναι αόρατη, εξαιτίας της φωτεινότητας του κάλλους της, την οποία δεν θα άντεχε να αντικρύσει το «όμμα» της ανθρώπινης ψυχής. Με άλλα λόγια, ο φιλόσοφος αναφέρεται στο «κατά φύσιν δίκαιον», δηλαδή το συμπαντικό δίκαιο, το οποίο προέρχεται από την Δίκη, την πάρεδρο του Διός, και το οποίο διατρέχει ολόκληρο τον νοητό κόσμο.
    Υπό αυτό το πρίσμα, ο φιλόσοφος αδυνατεί να δεχθεί το ανθρώπινο δίκαιο, δηλαδή το «θέσει δίκαιον», που είναι, όπως προαναφέραμε, το προϊόν ενός κοινωνικού συμβολαίου. Το ανθρώπινο δίκαιο μεταβάλλεται μέσα στην διαχρονία και, γι’ αυτόν τον λόγο είναι δυνατόν να αποτελέσει και αντικείμενο έριδων και διαπληκτισμών. Αντιθέτως, το συμπαντικό δίκαιο, δηλαδή το «κατά φύσιν δίκαιον», είναι αμετάβλητο, επειδή είναι αιώνιο και άχρονο.
    Ο φιλόσοφος ευρίσκεται στο μέσον μεταξύ του ανθρώπινου και του συμπαντικού δικαίου και η ψυχή του εμφορείται από το «δαιμόνιον δίκαιον». Με αυτήν την έννοια, διακατέχεται από την σφοδρή επιθυμία να μεταλαμπαδεύσει την Ιδέα της Δικαιοσύνης στον αισθητό κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αντιστάσεις των αιωνίων δεσμωτών είναι πολύ ισχυρές, με αποτέλεσμα ο φιλόσοφος να γελοιοποιείται από αυτούς και να κινδυνεύει να συλληφθεί και να δολοφονηθεί.
    Ο μύθος του Σπηλαίου ολοκληρώνεται από τον Σωκράτη με την ανάδειξη της ουσίας της αληθινής παιδείας, μέσω της αντιθέσεώς της προς την παιδεία των σοφιστών. Ενώ δηλαδή οι σοφιστές υποστηρίζουν ότι η ψυχή του μαθητού είναι σαν ένα λευκό χαρτί, πάνω στο οποίο ο δάσκαλος εγγράφει τις γνώσεις που διδάσκει, ο Σωκράτης, αντιθέτως, θεωρεί ότι η δύναμη της γνώσεως είναι εγγενής στην ψυχή του μαθητού, ο οποίος καλείται, μέσω της μαιευτικής, δηλαδή της τέχνης των κατάλληλων ερωτήσεων, να θυμηθεί τις γνώσεις που ευρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στην ψυχή του. Εδώ έγκειται και η ουσία της πλατωνικής παιδείας, η οποία είναι μια αληθινή ψυχαγωγία, δηλαδή μια περιστροφή ολόκληρης της ψυχής από κάτω, δηλαδή από το σκοτάδι του αισθητού κόσμου, προς τα άνω, δηλαδή προς το φως του νοητού κόσμου. Με αυτήν την έννοια, ο τελικός σκοπός της πλατωνικής παιδείας είναι να αναδείξει την ουσία του «ανθρώπου», που δεν είναι άλλη από το «άνω θρώσκειν».
    Δρ. Άννα Χ. Μαρκοπούλου
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Διαβάστε το αρχαίο κείμενο και την σύγχρονη απόδοση όλων των μαθημάτων του
    «Μύθου του σπηλαίου» εδώ:
    drive.google.c...
    Η απόδοση του αρχαίου κειμένου στην σύγχρονη μορφή της γλώσσας μας έγινε από
    την Δρ. Άννα Χ. Μαρκοπούλου.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ
    Βιογραφικό σημείωμα Δρ. Άννας Χ. Μαρκοπούλου: drive.google.c...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

КОМЕНТАРІ • 9

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  5 років тому +2

    Στα πλαίσια της κοσμιότητας και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οποιονδήποτε, καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε Greeklish. Είναι προτιμότερο να το γράφετε στα Αγγλικά.Σκοτώνετε την Ελληνική γλώσσα.Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 5 років тому +5

    Ολοκληρώθηκε ένας, πολύ υψηλού επιπέδου, εκπαιδευτικός κύκλος γύρω από το σπήλαιο του Πλατωνα ! Ευχαριστούμε!

    • @Fryktories-office
      @Fryktories-office 5 років тому

      Εμείς σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας. Να είστε καλά!

  • @user-ck9gs8rf9n
    @user-ck9gs8rf9n 5 років тому +2

    Αναμένουμε πως και πως και τα υπόλοιπα μαθήματα.Συγχαρητήρια στην κυρία Μαρκοπούλου.

  • @DespinaMirou
    @DespinaMirou 5 років тому +2

    Συνχαρητηρια για την ποιότητα και το μεστό σας λόγο !

  • @michalis-poulimenos
    @michalis-poulimenos 5 років тому +1

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • @SlauterXstroyes
    @SlauterXstroyes 5 років тому

    μακάρι να είχαμε τέτοιους διδάσκαλους και στα σχολεία μας...συγχαρητήρια για την μεταδοτικότητα του λόγου σας!

  • @nikitasmarkantes5046
    @nikitasmarkantes5046 2 роки тому +1

    Χρειάστηκαν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, για να καταλάβουμε μέσω των CANTOR, GÖDEL, TARSKI τι είχε ανεφανεί στο Πλάτωνα με το μύθο του σπηλαίου..

  • @user-zr7tc4tq5n
    @user-zr7tc4tq5n 4 роки тому

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!