Nollattu vanha pistorasia - maadoitusta ei ole vedetty erikseen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 46

  • @okaro6595
    @okaro6595 2 роки тому +11

    Vuoden 1930 säännöksissä nollaus oli pakollinen. Vasta 1957 sallittiin erillinen maajohdin, mutta nollaus jatkui vuoteen 1989 saakka. Sitä ei koskaan olisi pitänyt sallia uudisrakentamisessa.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  2 роки тому +4

      Kiitos lisätiedosta! En ollutkaan tiennyt asiaa noin pitkälle historiaan. Ja totta mitä puhuit!

    • @MikkoRantalainen
      @MikkoRantalainen 4 місяці тому

      Olipa hullua, että vuosien 1930-1957 välillä ei sallittu käyttää erillistä johdinta maajohtimena! Mikäköhän tässä on ollut ajatuksena, kun on tuollainen kielto haluttu asettaa?
      Jotenkin en voi ymmärtää, että noin pitkä aika voisi olla seurausta siitä, että joku viranomainen ei olisi ensin ymmärtänyt mitä on säädetty ja olisi kestänyt neljännesvuosisata ennen kuin viranomaisen väärinkäsitys olisi saatu korjattua.

  • @okaro6595
    @okaro6595 Рік тому +4

    Tuohan on Saksasta tuotu tapa. Siellä sitä nimitetään klassiseksi nollaukseksi, kun nykytapa on siellä nollaus. Saksassa se kiellettiin 1973 ja Itävällassa ja Sveitissäkin 1970-luvulla. Suomessa se jatkui yli 10 vuotta pidempään ja on vieläkin sallittu vanhojen muutoksissa ja laajennuksissa. Esim. Ruotsissa sitä ei missään muotoa ole sallittu enää. Monessa muussa maassa se on aina ollut kielletty. Menelmän ongelma on, että se estää vikavirtasuojan käytön keskuksessa. Tämä on ongelma esim. kerrostaloasunnoissa, joissa keskus voi olla uusittu taloyhtiön toimesta, mutta asunnon sisäinen johdotus on vanhaa.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  Рік тому +2

      Kiitos! En tiennyt tuota, että olisi rantautunut aikoinaan. Kovaa tietoa. Harva sähkötietäjä - minäkään - en oikein tiedä ulkomaiden sähköjärjestelmitä paljoa. Aina sitä vaan on keskittynyt tietenkin kotimaan sähköasioihin.

    • @MikkoRantalainen
      @MikkoRantalainen 4 місяці тому

      Eikös nykyisin kaikissa laajennuksissa, joissa tulee yksikin pistorasia, ole laajennusosassa pakollisena sekä maadoitusjohdin että vikavirtasuoja? Olemassa olevan ratkaisun korjaaminen uusilla vastaavilla (lue: yhtä huonoilla) osilla on toki edelleen sallittua, mutta ei laajentaminen, jos olen oikein ymmärtänyt.

  • @Aabohax
    @Aabohax 2 роки тому +5

    Jonkin verran on tullu vastaan sellasia ylläreitä että joku tekiä on nollannut vaiheeseen pistorasioita. Kertoo jo jotain sähkötöiden tekemisen vaaroista, vaihdoehdot 50/50 ja jos on mitään hajua mitä tekee, ei sellasta kytke väärinpäin.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  2 роки тому

      Kyllä ja se jos joku on hengenvaarallinen tapaus.

    • @bror8228
      @bror8228 2 роки тому

      Onneksi sanaa "tekiä" ei ole suomen kielessä, joten ei vaaraa...vai tarkoititko kenties "tekijä"...

    • @juhakiilakoski4197
      @juhakiilakoski4197 2 роки тому +2

      @@bror8228 murre ilmaisu eli aitoa suomenkieltä

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 2 роки тому +1

      Tuommonen ylläri voi käydä jos on jostain purettu/muutettu jotain ja onkin jakorasiassa laitettu johdot väärin.
      Silloin onkin kaikki nollatut pistorasiat väärin,siksipä tuo nollaus on vähän epäsuosittu juttu!
      Noinhan ei pitäs käydä mutta joku omatoiminen tuommosia ei tiedä.

    • @okaro6595
      @okaro6595 2 роки тому

      Joo, tuollaiset ovat aiheuttaneet kolme kuolemaa vuodesta 1980, viimeksi putkimiehen kuolema vuonna 2015. Lievempiä onnettomuuksia on useampikin joku aika sitten melkein vuosittain. Yleisemmin syynä oli WC:n peilikaapin pistorasia.
      Putkimiehen laitteessa oli vikavirtasuoja, mutta se ei suojaa, jos jännite tulee maasta. Vikavirtasuoja suojaa vain vialta, joka tapahtuu sen jälkeen.

  • @mattipaivinen3568
    @mattipaivinen3568 2 роки тому +1

    Eiko taloyhtion PEN-kaapelissa nolla ja maa tule samaa piuhaa pitkin? Vanhassa talossa jakorasian nollakatkos, voi olla terveysriski.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  2 роки тому +2

      PEN-johdin on nimenomaan yhdistetty nolla- ja maajohto.

  • @oldman1026
    @oldman1026 9 днів тому +1

    3 x 1,5 mm2, jos tässä tärinästä irtoaa tai löystyy kevi, niin tilanne on sama kuin nollauksessa ! Vikavirtasuojan toiminta tarkistetaan aina.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  9 днів тому

      Totta ja tästä olin tehnyt oman videon "Mikä on nollavika?". Kiitos!

  • @KaitsuMaitsu
    @KaitsuMaitsu 2 роки тому +2

    👍👍

  • @hpniemi
    @hpniemi 2 роки тому +1

    Öö en tajua... jos on nollattu ja kaikki johdot kiinni, miksi laitteen kuori ei oo silloinkin jännitteellinen kas kun eikös silloinkin nolla ja maa ole rinnan kytketty? Miksi sähkö haluaa palata nollaa pitkin normaalitilanteessa eikä silloinkin hyppää myös maajojtoon nollauksen kautta? Eikös keskuksessa kuitenki maa ja nolla oo yhdessä...

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  2 роки тому +2

      Virta pääsee maahan nollaa pitkin jos virtapiiri on kunnossa. Eli silloin laitteen metallokuori on maapotentiaalissa eli jos mittaa jännitettä maan ja laitteen kuoren välillä se olisi nolla volttia. Jos taas nollaus pettää niin silloin jännite jää kuoreen ja vastaava mittaus olisi 230 V. Ja kyllä nolla ja maa ovat yhdessä keskuksen päässä ja se on PEN-johdin joka sitten lähtee eteenpäin jakeluverkkoon.

    • @bror8228
      @bror8228 2 роки тому +1

      No se johtuu siitä että sähkövirta haluaa mennä maahan helpointa reittiä. Jos sillä on mahdollisuus käyttää kuparijohdinta ihmisruumiin sijaan niin sitähän se käyttää...noin niinkuin kärjistäen...

    • @okaro6595
      @okaro6595 2 роки тому +1

      Siis normaalisti nolla ja maa on yhdistetty siinä, missä sähköt tulee taloon. Vanhoissa asennuksissa ei ole erillistä maata vaan ne menee yhdessä pistorasiaan. Tällaisessa asennuksessa maakontaktissa on se jännite, mikä häviö on nollajohdossa. Minulla se on n. 1 V, kun panen mikroaaltouunin (5 A) päälle. Tällainen pienikin jännite voi aiheuttaa ongelmia, jos se purkautuu IT kaapeleita pitkin. Siksi PEN-johtoja ei enää sallita.

    • @okaro6595
      @okaro6595 2 роки тому

      @@bror8228 Virta ei koskaan mene maahan (paitsi, jos saat sähöiskun). Se menee nollajohtoa pitkin muuntajalle.

  • @Kalevito.
    @Kalevito. 2 місяці тому

    Minä tiedä hyvin vanhoja kivikerrostaloja joitten huoneistoihin on vaihdettu maadoitettuja pistorasioita,sitä olen monesti miettinyt onko se vielä laillista,niissä seinän sisässä tuskin on maadoitusjohtoa

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  2 місяці тому

      Niissä on voitu tehdä sähköremontti ja sitä kautta vedetty uusiksi maadoitukset. Tietty minä vuosikymmenenä ne on vaihdettu eli sähköalan säännökset eivät ole olleet samanlaiset kautta aikojen.

    • @Kalevito.
      @Kalevito. 2 місяці тому

      @@Sahkotekniikka Ei ole tehty sähköremonttia,sähkömies vaan hetken kontillaan ja vaihtanut maadoitetun pistorasian.Näitä on tehty tähän päivvään asti ja tehdään varmaan vieläkin sitä mukaa kun huoneiston omistaja tilaa sähkömiehen.Olisi vaan kiinnostanut onko se vielä oikein laillista maadoittaa vanhoja sähköjä kivikauden systeemillä.Mulla on 88 rakennettu omakotitalo yhdessäkään maadoittamattomassa rasiassa ei ole maadoitusjohtoa laitettu reserviin,yhden olen maadoittanut kovan työn kautta oikeaoppisesti koska tietokoneen muuntajajalla kuulemma olisi hyvä olla maadoitettu pistorasia ja pistorasiaan asennettava ylijännitesuoja myös vaatii toimiakseen maadoituksen

    •  2 місяці тому

      @@Kalevito. Eikö voisi laittaa sit kuivaan tilaan ainakin maadoittamattoman uuden pistorasian vanhan maadoittamattoman tilalle? Miksi sitten maadoittamattomia pistorasioita myydään kaupoissa - mihin ne on tarkoitettu sitten?

    • @Kalevito.
      @Kalevito. 2 місяці тому

      Sitä minä vaan olen ihmetellyt kun tierän vanhoja kerrostaloja,joissa taloyhtiö ja vuokran välitys firmat ovat kehoittaneet vaihtamaan kaikki pistorasiat maadoitetuiksi,elikkä kivikauden maadoitus systeemi kun uusia johdotuksia ei ole tehty,Kun se kerran on sähköturvallisuuslain vastaista.

    • @gamecubeplayer
      @gamecubeplayer 2 місяці тому

      amerikassa nollaus (bootleg ground) oli sallittua vain 208/240v laitteissa

  • @Tessulandia
    @Tessulandia 2 роки тому +3

    Voihan se sitten tärinästä aueta ne kaikki ruuvitkin...
    Yleensä ne kyllä irtoaa kun on riittävän monesti nyvitty pistoketta,autojen tärinät ei kyllä noita auki saa.
    Meillä sentään juna jytkyttää eikä ole ruuvit tippunu mistää.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  2 роки тому +2

      Totta juu ja nämä 60+ vuotta vanhat kohteet niin kerta jos toinen laitettu pistorasiaan ja sit pois niin pitkän päälle varmaan vaikuttaa.

    • @SSkuikka
      @SSkuikka Рік тому +1

      Omassa -50 rintamamiesläävässä kaikki maadoitukset on nollassa (nolla ja vaihe sama pinta-ala) ja nolla on kairattu maahan 450cm kadulla olevassa sähkökaapissa ja kaikki on ihan OK sähkömiehen tarkastuksessa.

    • @SSkuikka
      @SSkuikka Рік тому +1

      Ja se tärkein jäi mainitsematta että kaikki huppuliittimet tuli vaihdettua rasioissa Wagoihin kun huppuliitin suli ja meinasi polttaa koko talon.

    • @Tessulandia
      @Tessulandia Рік тому +2

      No mua ei nuo Wagotkaan oikee vakuuta,muoviahan nekin ja aika pieni taitaa olla kosketuspintakin,paljonkohan on täkyä menny hupuista läpi kun kerta suli??

    • @mattipaivinen3568
      @mattipaivinen3568 Рік тому

      Vaihtosähkö "tärisee" 50 hz.

  • @Tahvo906
    @Tahvo906 2 роки тому +3

    Ole höpöttämättä tyhjää, nääkkö myös ufoja.

    • @SuperKamaki
      @SuperKamaki 11 місяців тому +1

      Ufoilla oli jo parituhatta vuotta ennen antikristusta käytössään vikavirtasuojakytkin. Aiemmin käyttivät yleisesti esim. valovirtaa ja voimavirtaa ja nykyään aurinkojen ja mustienaukkojen energiaa.