Felicitari, realizati o adevarata casa pasiva! Documentandu-ma despre tehnologia caselor pasive am aflat ca prima constructie de acest tip a fost realizata in anul 1988 in Germania, localitatea Kranishtein - Darmastat, unde acoperisul acesteia este verde, in sensul ca s-a asezat un strat de pamant cu vegetatie si eram curios de ce nu ati optat sa faceti la fel si la casa Dv.
Multumim! Despre casele pasive am mai vorbit in cateva videouri in trecut, cum ar fi ua-cam.com/video/C3M7du8NqX0/v-deo.html sau ua-cam.com/video/OVt-35ddrG0/v-deo.html . Acoperisul nostru in viitor poate fi simplu remodelat in unul verde, doar vor trebui niste materiale de pus deasupra. Merci!
Vai de capul meu cate comentarii rautacioase. Un singur cuvant: hateri. Sau mai bine zis persoane fara cunostinte ample, poate acumulate acum 40 de ani, fara argumente sau feedback constructiv... Intreb si eu: 1) Ce problema aveti cu faptul ca cineva face ceva nou? 2) Voua e absolut clar cum se realizeaza o casa pasiva? 3) Atata timp cat se respecta normele, regulile si metodele, unde va doare? 4) Va obliga ceva sau cineva sa procedati conform videoclipurilor? Valentin, apreciez munca Dvs si va doresc multa rabdare. Sunt sigur ca ati depus toate eforturile necesare cand ati proiectat casa, cand ati ales oamenii/muncitorii/firmele cu care colaborati, materialele si metodele, si cand ati calculat investitia respectiv proiectiile financiare pentru viitor. Stima!
@HomeProjects Comentariul dvs de dimineata a fost sters, ori ce ati scris acolo sunt afirmatii si pareri, nicidecum argumentare! Chiar am dorit sa continuam discutia acolo, v-am adus cateva contra-argumente, insa nu ati continuat discutia constructiv, doar v-ati ofticat din nou. Daca era sa reveniti iar cu ceva informatii, ca o discutie normala si constructiva, era sa ajungem intr-un final, era sa invatam unii de la altii, ori interactiunea cu dvs e asa: Dvs scriti prostii -> noi cerem argumentare, sau venim cu contra-argumente -> dvs veniti cu acuzatii personale, ofticari, nicidecum cu alte argumente si informatii, nicidecum cu careva surse de unde ati luat acele informatii! Critica e constructiva atat timp cat are la baza ARGUMENTARE, ori dvs nu intelegeti ca o parere expusa online nu e argumentare. Ati scris ceva de polistiren - pai veniti cu link, articol, punct din normativ, dintr-o fisa tehnica sau de undeva din vreun studiu care sa confirme cele spuse! Ziceti de greseli dar nu puteti argumenta nici una! Ati zis in alte videouri ca in fiecare video al nostru sunt greseli, v-am provocat sa reveniti cu lista, asa si nu ati revenit, doar cu scuze si bla-bla-bla! Ceea ce oferim este experienta noastra, cunostintele noastre, informatii studiate, informatii din multiple surse (carti, manuale, cursuri, experienta de peste hotare, normative, fise tehnice, studii etc.). Atunci cand vine un specimen ca dvs si vorbeste prostii, sa vina cu argumentare, sunt multe exemple de abonati care ne corecteaza, o fac intr-un mod argumentat si respectuos, si ne face placere sa le raspundem! In rest... nu prea toleram prostia! Va repetam: sunteti la limita cu limbajul si atarnarea nerespectuoasa! Nu o sa stam in panoul admin sa cautam comentariile dvs ca sa le sterge, va blocam si gata!
@@EnciclopediaConstructiilor Era o aluzie la cum vei sparge membrana și sapa ca sa te ancorezi de ceva solid de casa (plafonul superior). Probabil era recomandat de scos niște “ancore”/țevi prinse de structura casei pe care sa le folosești ulterior ca sa te conectezi cu scheletul suporturilor de la panouri fotovoltaice/antene/etc.
Dupa parerea mea ,un acoperis de genul asta merge intr-o clima ceva mai uscata ,cu precipitatii putine si nu in zona noastra ,cu 3 anotimpuri umede ,cu ploi abundente si cu acumulari de zapada persistente Apa se strecoara ,oricat de bune ar fi izolatiile si trebuie refacute periodic Un acoperis clasic ,cu tabla galvanizata montata in sistem clsic ,fara suruburi ,tine zeci de ani fara nici o reparatie Casa in care stau este din 1974 ,are acoperisul original si ,in afara de un strat de vopsea nu a necesitat nici o reparatie
Multumim de parere. Atat acoperisele plate cu membrane noi, cat si acoperisele din tabla faltuita, cat si altele - toate sunt solutii bune, mai ales daca se fac cu materiale bune si manopera calitativa.
As vrea sa va întreb daca sub membrana bituminoasa aplicata peste placa de beton nu se formează condens? În UBAKUS pe o simulare de acest tip de acoperiș apar unele picături de condens pt a căror uscare ar fi necesare peste 30 zile. Credeți ca ar fi indicată o membrană de difuzie sau cum se pot elimina aceste picături de condens? Mulțumesc!
Salut, ne-am gandit la ideea data, insa vorbind cu specialistii am ajuns la concluzia ca pentru o suprafata atat de mica, hidroizoland cu membrana bituminoasa sub tot sandwich-ul si luand in calcul ca membrana TPO e putin permeabila la vapori, nu e nevoie.
De o suta de ori era mai simplu si practic un acoperis intr-o apa spre sud pe care se puteau monta niste panouri si putea fi la fel de bine termoizolata pe interior cu vata. Mi se pare mult prea complicat si oricum putin overkill, 2 sape , 40 cm izolatie si membrana.
Raspunsul la afirmatia dvs a fost postat inca un an si ceva in urma in acest video - ua-cam.com/video/Zi5cRER3OKw/v-deo.html ! Un acoperis in panta tot trebuie termoizolat, nu ati socotit si materialele ce merg acolo? Cand faci un calcul... tot mai usor si ieftin e unul plat!
Nu era mai simplu, am trecut prin asta chiar vara aceasta. Prețul final pentru acoperișul terasă mă duceal la 10.000 euro pentru 121 mp, cu izolație de 10 cm. Am ales soluția propusă de tine pentru avantajele evidente: spațiul suplimentar rezultat, posibilitatea să am o izolație groasă direct pe placă la un preț convenabil, spațiu suficient pentru panouri solare 12,5 metri liniari și fotovoltaice 15 kw precum și o suprafață mai mare de colectare a apei de ploaie. Costul? Numai țigla metalică, cu folia tyvek și sipcile verticale puse de mine, 8.000 eur. Dacă pun și șarpanta, izolațoa sub șarpantă, osb-ul, etc, nici nu se compară cu soluția tip terasă.
Asteptam sa ajungeti cu acoperisul la cheie si ulterior sa ne ziceti dnul Florin cat exact v-a costat, desigur cu toate materialele acoperisului si termoizolatia acestuia sau a podului.
Parapetul ar trebui izolat cu polistiren mai gros la interior ( acolo unde ati pus de 5 cm grosime ) deoarece sunt pierderi de caldura prin grosimea zidului parapetului. zid care transmite frigul in zidul casei.
Nu e neaparat, daca parapetul a fost modelat ca punte termica si s-au luat masurile ca acea punte termica sa fie eliminata sau diminuata. Ati uitat ca avem inafara de 5 cm de polistiren, inca 60 cm de BCA, si inca alti 5 cm de polistiren intre BCA si grinda de beton, iar in parti deja e termoizolatie 30 cm a fatadei, si acea a acoperisului! Deci liniar in sus, avem grinda beton 40 cm -> 60 cm BCA -> 5 cm polistiren -> 20 cm beton a grinzii si apoi alti 5 cm de polistiren. Ia modelati termic 60 cm BCA si 10 cm de polistiren, o sa vedeti ca o sa iasa ceva foarte okay. Acum va inteleg preocuparea, si aveti dreptate in sensul ca daca era parapet din caramia, beton, cotilet, piatra - orice in loc de BCA, atunci erau mult mai multe pierderi de caldura! PS: Am postat un video anul trecut privind puntile termice, am atins si tema parapetului, il puteti viziona! Sanatate!
Deoarece conform tuturor normelor de proiectare si exploatare a sistemului de canalizare la o casa, pentru a evita efectul de sifon, mirosuri, infundare, dezechilibrarea presiunilor si altor efecte nedorite, trebuie aerisirea canalizatiei. Prin capacul de la fantana nu se realizeaza chestia data, mai ales daca ai sistem inchis multi metri liniari. Merci!
Buna, vroiam sa te intreb o parere. De ce nu ai mers pe varianta cu balast peste membrana pvc/tpo? Oricum nivelul a fost dat de betonul din bule de polistirent , apoi polistirenul de 40cm. Doar puneai membrana si deasupra balastul, evident cu straturile necesare de separare intre ele, in felul acesta evitai sapa de 7cm, care la randul ei are o greutate oarecare, balastul in schimp nu era nevoie de suruburi de prindere + protejeaza in plus de ultraviolete + ca ai zis ca nu mai pui pe casa panourile solare, dar chiar si daca le pui le poti monta peste balast.
La o casa clasica, cu acoperis in doua ape, cum considerati ca e mai eficient din punct de vedere energetic sa fie facuta termoizolatia? Deasupra planseului de beton, sau in panta acoperisului (intre capriori)? E vre-un video cu avantaje/dezavantaje intre cele doua metode?
@@EnciclopediaConstructiilor multam fain! am gasit intre timp si eu videouriile. era vorba de pod nelocuit (am omis eu sa spun); si asa cum gandisem eu, e mai simplu si mai eficient sa fac izolarea direct pe placa de beton 👍
@@EnciclopediaConstructiilor am un un planseu de 140m2 si sunt in cautarea unei oferte cat mai reusite de finisare , dar mam orientat si eu la membrana Tpo , dar mulți mesteri mi-au spus ca nu este asa sigura, si trebuie sa fie ideal intinsa , si in banii ăștia as putea pune 2 straturi de membrana bituminoasa...
Domnu Valentin. Vă rog ajutați-mă ! Am o terasă deasupra unei bucătării !!! Am pus polistiren extrudat pe interior. Deasupra la placă am pus membrana bituminoasă 2 straturi și o să mai pun un rând de extrudat + șapă + plăci ceramice 😢! E OK ce fac sau nu ?
@@EnciclopediaConstructiilor super, multumesc mult. Ai idee cat a costat tot ce inseamna acoperis? As vrea sa incep sa construiesc si eu o casa anul urmator, dar preturile din piață, parca ma fac sa mai astept, dar nu stiu daca chiar o sa mai scada preturile in anii urmatori la materiale
@@EnciclopediaConstructiilorermetic? așa se numește? de la ce producător este? mă interesează un astfel de material, am vazut că unii foloseau mastic de la sika, dar ce ați folosit voi pare mult mai potrivit.
Vorbiti prostii, si inca mari ))) Bitumul are permeabilitate la vapori intre 20.000 si 50.000, desigur sunt materiale mai noi cu permeabilitati mai bune, insa noi totusi o sa mergem pe mana fiselor tehnice, dovezilor existente si recomandarii specialistilor, decat pe parerile din internet. Merci!
Așa o întrebare, la calculul termotehnic pentru regiunea dvs, ce grosime de termoizolant ar rezulta? 20cm de extrudat ar fi suficient? înteleg că ați pus stratul cu mult surplus.
E vorba de prima casa pasiva de nivel premium din Republica Moldova, casa deja pre-certificata si care urmeaza dupa ce o finisam sa fie certificata pe plan mondial de Passive House Institute. In cazul nostru sunt cu totul alte calcule decat ce se gaseste pe plan national, unde daca ne referim la normativul moldovenesc, minim cred ca ar fi vreo 20 cm de extrudat.
E tot o idee, insa am consideram mai oportun sapa cu bule de polistiren, e un pic mai ieftina decat sapa semi-uscata, si un mic mic aport termic tot il aduce. Nu ca la 40 cm de izolatie ar mai fi reprezentat vreo diferenta, insa oricum.
Nu e vorba doar de acoperis, ci si de pereti, pardoseala, fundatie, ferestre, pozitie fata de soare etc. Nu credem ca ar fi corect sa facem un asemenea cost, deoarece ar fi prea general, si un caz particular ar putea fi mult diferit. Insa ca idee ne gandim in viitor sa facem ceva videouri despre costuri, energie, consum, castig daca ne termoizolam mai bine etc. Merci!
Desi ok sistemul este unul foarte greu in final... mai usor era prin utilizarea de polistiren de panta, geotextil si apoi membrana TPO... astfel se evitau cele doua straturi de sapa, chiar daca cea tip Termobeton este una relativ usoara
Ce părere aveți despre hidroizolația finala a unui acoperiș similar cu cauciuc lichid? Nu mai sunt îmbinări și mai ales la colțuri pot spune ca este mai liniștitor...Mulțumesc!
Nu avem o analiza despre acest material, deci nu avem o parere finala despre cauciucul lichid. Pe viitor posibil sa realizam un studiu si sa putem oferi parerea noastra.
Initial am proiectat un acoperis in panta din tabla, am schimbat in unul plat, aici am explicat de ce - ua-cam.com/video/Zi5cRER3OKw/v-deo.html . Deja acoperis plat din tabla e defapt fix ce am facut noi, doar ca in locul membranei TPO, punem tabla... cinstit nu credem ca e cea mai buna idee. Merci!
Am gasit polistiren pt acoperis cu panta la doi producători in Romania : Hirsch si Isopor (in zona Cluj). Informatie pt cine e interesat de astfel de produs. Cei de la Isopor au si o pagina de net f explicită unde se regasesc multe detalii tehnice, fise de produs, scheme de realizare agrementată de producator etc...
@@gabrieltalnaci5724 Da sunt mai multi in Romania, chiar si la noi, insa cand te duci la ei, cel putin in Moldova, nu prea sunt pe stoc sau sunt mici probleme cu logistica si transportul. Merci de info!
@@EnciclopediaConstructiilor am discutat cu cei de Isopor ( fabrica e la 3-4 statii de autobus de mine). Ideea e ca nu au pe stoc, se produce pe baza de comanda in functie de dimensiunile cerute. Ei recomandau eps 100 grafitat ( lamba roof) si eps cu valori mai mari : 150-200. Nu promovez producatorul, doar ca informare pt cine e interesat. Oricum pagina lor de net e de departe f bine realizata, mult peste al celorlati producatori. ( pt asta ii recomand)
Contra-panta este o panta care vine din directia opusa pantei principale. E ca si cum se intalnesc 2 dealuri, unul principal si lung, si altul din sens opus si mai abrupt. Se termoizoleaza pentru a minimaliza sau elimina puntile termice.
Foarte fain ,poate peste vreo zece ani ai sa apuci și tu să termini casa și dupa ce te vei muta in ea ai să realizezi că ai cheltuit o grămadă de bani degeaba și până vei muri pe la vreo 150 ani probabil vei amorsa cam 10 la suta din investiție
Poate peste vreo zece ani o sa intelegeti ca ironiile date le puteti tine pentru dvs, nu e necesar sa ne minunam cu totii cat de prevazator sunteti. Multumim! PS: daca e vorba de 40 cm de polistiren, e vorba de casa pasiva, si inca de nivel Premium. Daca nu intelegeti chestia data, degeaba ne mai urmariti, va sugeram sa mai rasfoiti cateva video-uri, poate o sa realizati ca e prima casa de nivelul dat din Moldova, in Romania e doar una certificata de nivel premium (a dnului Buhnici), si de aia e asa groasa termoizolatia.
Am dat like....dar, foarte mare investiția daca tot trec rachetele peste NEUTRALITATEA si SUVERANITATEA din republica celor două Orașe și o mâna de sate. Spor la investiții în cea mai nesigură zona a Europei.!
Domnu Valentin. Vă rog ajutați-mă ! Am o terasă deasupra unei bucătării !!! Am pus polistiren extrudat pe interior. Deasupra la placă am pus membrana bituminoasă 2 straturi și o să mai pun un rând de extrudat + șapă + plăci ceramice 😢! E OK ce fac sau nu ?
Foarte bine lucrat !👍👍👍
Multumim frumos!
Felicitari, realizati o adevarata casa pasiva! Documentandu-ma despre tehnologia caselor pasive am aflat ca prima constructie de acest tip a fost realizata in anul 1988 in Germania, localitatea Kranishtein - Darmastat, unde acoperisul acesteia este verde, in sensul ca s-a asezat un strat de pamant cu vegetatie si eram curios de ce nu ati optat sa faceti la fel si la casa Dv.
Multumim! Despre casele pasive am mai vorbit in cateva videouri in trecut, cum ar fi ua-cam.com/video/C3M7du8NqX0/v-deo.html sau ua-cam.com/video/OVt-35ddrG0/v-deo.html .
Acoperisul nostru in viitor poate fi simplu remodelat in unul verde, doar vor trebui niste materiale de pus deasupra. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor pe mine m-a captivat ideea acoperisului verde pentru avantajele pe care le ofera.
Vai de capul meu cate comentarii rautacioase. Un singur cuvant: hateri. Sau mai bine zis persoane fara cunostinte ample, poate acumulate acum 40 de ani, fara argumente sau feedback constructiv... Intreb si eu: 1) Ce problema aveti cu faptul ca cineva face ceva nou? 2) Voua e absolut clar cum se realizeaza o casa pasiva? 3) Atata timp cat se respecta normele, regulile si metodele, unde va doare? 4) Va obliga ceva sau cineva sa procedati conform videoclipurilor?
Valentin, apreciez munca Dvs si va doresc multa rabdare. Sunt sigur ca ati depus toate eforturile necesare cand ati proiectat casa, cand ati ales oamenii/muncitorii/firmele cu care colaborati, materialele si metodele, si cand ati calculat investitia respectiv proiectiile financiare pentru viitor. Stima!
@birrbert Multumim mult de apreciere si sustinere!
@HomeProjects Comentariul dvs de dimineata a fost sters, ori ce ati scris acolo sunt afirmatii si pareri, nicidecum argumentare! Chiar am dorit sa continuam discutia acolo, v-am adus cateva contra-argumente, insa nu ati continuat discutia constructiv, doar v-ati ofticat din nou. Daca era sa reveniti iar cu ceva informatii, ca o discutie normala si constructiva, era sa ajungem intr-un final, era sa invatam unii de la altii, ori interactiunea cu dvs e asa: Dvs scriti prostii -> noi cerem argumentare, sau venim cu contra-argumente -> dvs veniti cu acuzatii personale, ofticari, nicidecum cu alte argumente si informatii, nicidecum cu careva surse de unde ati luat acele informatii!
Critica e constructiva atat timp cat are la baza ARGUMENTARE, ori dvs nu intelegeti ca o parere expusa online nu e argumentare. Ati scris ceva de polistiren - pai veniti cu link, articol, punct din normativ, dintr-o fisa tehnica sau de undeva din vreun studiu care sa confirme cele spuse!
Ziceti de greseli dar nu puteti argumenta nici una! Ati zis in alte videouri ca in fiecare video al nostru sunt greseli, v-am provocat sa reveniti cu lista, asa si nu ati revenit, doar cu scuze si bla-bla-bla! Ceea ce oferim este experienta noastra, cunostintele noastre, informatii studiate, informatii din multiple surse (carti, manuale, cursuri, experienta de peste hotare, normative, fise tehnice, studii etc.). Atunci cand vine un specimen ca dvs si vorbeste prostii, sa vina cu argumentare, sunt multe exemple de abonati care ne corecteaza, o fac intr-un mod argumentat si respectuos, si ne face placere sa le raspundem! In rest... nu prea toleram prostia!
Va repetam: sunteti la limita cu limbajul si atarnarea nerespectuoasa! Nu o sa stam in panoul admin sa cautam comentariile dvs ca sa le sterge, va blocam si gata!
Mulțumim mult pentru acest video!!!🤗🤗🤗
Cu mare drag!
Exceptional, felicitari. O investitie facuta cu cap la tinerete, cand exista bani :)
Multumim de comentariu si parere!
Astept episodul cu "instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul cu sapa semiumeda".
Cand va fi cazul, numaidecat vom face un asemenea video.
@@EnciclopediaConstructiilor
Era o aluzie la cum vei sparge membrana și sapa ca sa te ancorezi de ceva solid de casa (plafonul superior). Probabil era recomandat de scos niște “ancore”/țevi prinse de structura casei pe care sa le folosești ulterior ca sa te conectezi cu scheletul suporturilor de la panouri fotovoltaice/antene/etc.
Nu e necesara spargerea, exista moduri si fara penetrarea hidroizolatiei si sapei. O sa vedeti ulterior.
Dupa parerea mea ,un acoperis de genul asta merge intr-o clima ceva mai uscata ,cu precipitatii putine si nu in zona noastra ,cu 3 anotimpuri umede ,cu ploi abundente si cu acumulari de zapada persistente Apa se strecoara ,oricat de bune ar fi izolatiile si trebuie refacute periodic Un acoperis clasic ,cu tabla galvanizata montata in sistem clsic ,fara suruburi ,tine zeci de ani fara nici o reparatie Casa in care stau este din 1974 ,are acoperisul original si ,in afara de un strat de vopsea nu a necesitat nici o reparatie
Multumim de parere. Atat acoperisele plate cu membrane noi, cat si acoperisele din tabla faltuita, cat si altele - toate sunt solutii bune, mai ales daca se fac cu materiale bune si manopera calitativa.
E greu de lucrat cu cei foarte încăpățânati. Vin cu idei mediteraneene in zone cu -20gr. Deh.
Salut oare îmi poți spune ce rezistenta la compresiune are polistirenul și ce coeficient de transfer termic are?
As vrea sa va întreb daca sub membrana bituminoasa aplicata peste placa de beton nu se formează condens? În UBAKUS pe o simulare de acest tip de acoperiș apar unele picături de condens pt a căror uscare ar fi necesare peste 30 zile. Credeți ca ar fi indicată o membrană de difuzie sau cum se pot elimina aceste picături de condens? Mulțumesc!
Salut. Dar aerator nu se pune la acoperiș plat?
Salut, ne-am gandit la ideea data, insa vorbind cu specialistii am ajuns la concluzia ca pentru o suprafata atat de mica, hidroizoland cu membrana bituminoasa sub tot sandwich-ul si luand in calcul ca membrana TPO e putin permeabila la vapori, nu e nevoie.
Salut, cât ar fi minimum grosimea termoizolatiei cu polistiren extrudat? 30 de centimetri ar fi suficienți?
As vrea sa va intreb dacă va ocupați ca “Project Manager” pentru case personale? Va pot contacta?
Da, insa doar in Republica Moldova, centrul republicii.
멋져요 .. !!
foarte fain
Multumim!
De o suta de ori era mai simplu si practic un acoperis intr-o apa spre sud pe care se puteau monta niste panouri si putea fi la fel de bine termoizolata pe interior cu vata. Mi se pare mult prea complicat si oricum putin overkill, 2 sape , 40 cm izolatie si membrana.
Raspunsul la afirmatia dvs a fost postat inca un an si ceva in urma in acest video - ua-cam.com/video/Zi5cRER3OKw/v-deo.html !
Un acoperis in panta tot trebuie termoizolat, nu ati socotit si materialele ce merg acolo? Cand faci un calcul... tot mai usor si ieftin e unul plat!
Nu era mai simplu, am trecut prin asta chiar vara aceasta. Prețul final pentru acoperișul terasă mă duceal la 10.000 euro pentru 121 mp, cu izolație de 10 cm. Am ales soluția propusă de tine pentru avantajele evidente: spațiul suplimentar rezultat, posibilitatea să am o izolație groasă direct pe placă la un preț convenabil, spațiu suficient pentru panouri solare 12,5 metri liniari și fotovoltaice 15 kw precum și o suprafață mai mare de colectare a apei de ploaie. Costul? Numai țigla metalică, cu folia tyvek și sipcile verticale puse de mine, 8.000 eur. Dacă pun și șarpanta, izolațoa sub șarpantă, osb-ul, etc, nici nu se compară cu soluția tip terasă.
Asteptam sa ajungeti cu acoperisul la cheie si ulterior sa ne ziceti dnul Florin cat exact v-a costat, desigur cu toate materialele acoperisului si termoizolatia acestuia sau a podului.
@@EnciclopediaConstructiilor Sigur, cu plăcere.
Poti sa mi spui timpul website ul celor cu membrana tpo?
Parapetul ar trebui izolat cu polistiren mai gros la interior ( acolo unde ati pus de 5 cm grosime ) deoarece sunt pierderi de caldura prin grosimea zidului parapetului. zid care transmite frigul in zidul casei.
Nu e neaparat, daca parapetul a fost modelat ca punte termica si s-au luat masurile ca acea punte termica sa fie eliminata sau diminuata. Ati uitat ca avem inafara de 5 cm de polistiren, inca 60 cm de BCA, si inca alti 5 cm de polistiren intre BCA si grinda de beton, iar in parti deja e termoizolatie 30 cm a fatadei, si acea a acoperisului! Deci liniar in sus, avem grinda beton 40 cm -> 60 cm BCA -> 5 cm polistiren -> 20 cm beton a grinzii si apoi alti 5 cm de polistiren. Ia modelati termic 60 cm BCA si 10 cm de polistiren, o sa vedeti ca o sa iasa ceva foarte okay. Acum va inteleg preocuparea, si aveti dreptate in sensul ca daca era parapet din caramia, beton, cotilet, piatra - orice in loc de BCA, atunci erau mult mai multe pierderi de caldura!
PS: Am postat un video anul trecut privind puntile termice, am atins si tema parapetului, il puteti viziona! Sanatate!
In 2023 … 280 mp de acoperis tip terasa circulabila… cu 20 cm izolatie si membrane bituminoase de la bauder…18.000 euro ( fara tva)
Merci de info!
De ce se foloseste aerator pt canalizare cand esti la casa si capacul de la canalul din fata casei sau de pe terenul dvs are gauri pt aerisire?
Deoarece conform tuturor normelor de proiectare si exploatare a sistemului de canalizare la o casa, pentru a evita efectul de sifon, mirosuri, infundare, dezechilibrarea presiunilor si altor efecte nedorite, trebuie aerisirea canalizatiei.
Prin capacul de la fantana nu se realizeaza chestia data, mai ales daca ai sistem inchis multi metri liniari. Merci!
Salut la noi in Romania se gaseste polistiren extrudat EXP dur care nu este lucios are el din fabricatie x..uri deci nu mai trebuie zgariat
Salut, exista si la noi, insa e mai scump. Am mers pe varianta clasica.
Buna, vroiam sa te intreb o parere. De ce nu ai mers pe varianta cu balast peste membrana pvc/tpo? Oricum nivelul a fost dat de betonul din bule de polistirent , apoi polistirenul de 40cm. Doar puneai membrana si deasupra balastul, evident cu straturile necesare de separare intre ele, in felul acesta evitai sapa de 7cm, care la randul ei are o greutate oarecare, balastul in schimp nu era nevoie de suruburi de prindere + protejeaza in plus de ultraviolete + ca ai zis ca nu mai pui pe casa panourile solare, dar chiar si daca le pui le poti monta peste balast.
Per total,nu este mai scump ca un acoperiș clasic?
Ba chiar e de cateva ori mai ieftin.
Gurile de scurgere cum se termina in exterior? Doar nu o sa scurga apa pe perete pana jos! Ceva teava pvc de 10 cm sau burlane?
evident burlane pana jos
In video viitor o sa atingem subiectul scurgerilor.
La o casa clasica, cu acoperis in doua ape, cum considerati ca e mai eficient din punct de vedere energetic sa fie facuta termoizolatia? Deasupra planseului de beton, sau in panta acoperisului (intre capriori)?
E vre-un video cu avantaje/dezavantaje intre cele doua metode?
Daca mansarda/podul e folosit - sub panta acoperisului. Daca podul nu e folosit, pe planseul de beton. Avem videouri despre ambele metode.
@@EnciclopediaConstructiilor multam fain! am gasit intre timp si eu videouriile.
era vorba de pod nelocuit (am omis eu sa spun); si asa cum gandisem eu, e mai simplu si mai eficient sa fac izolarea direct pe placa de beton 👍
Care a fost pretul total cu materiale si manopera pentru acoperișul dat in final?Mersi
Mai ieftin de 2-3 ori decat daca era sa fie in panta. Cumva in viitor vom face un video comparatie de preturi. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor am un un planseu de 140m2 si sunt in cautarea unei oferte cat mai reusite de finisare , dar mam orientat si eu la membrana Tpo , dar mulți mesteri mi-au spus ca nu este asa sigura, si trebuie sa fie ideal intinsa , si in banii ăștia as putea pune 2 straturi de membrana bituminoasa...
Bună ziua!
Executați lucrări și în țară ? Mulțumesc
Buna ziua, da. Datele de contact sunt in descrierea sub fiecare video.
Domnu Valentin. Vă rog ajutați-mă ! Am o terasă deasupra unei bucătării !!!
Am pus polistiren extrudat pe interior. Deasupra la placă am pus membrana bituminoasă 2 straturi și o să mai pun un rând de extrudat + șapă + plăci ceramice 😢! E OK ce fac sau nu ?
@@iulinastase1064 bună seara .
Da este ok
Ce pret are mp de polistiren xps din ucraina de 10 cm, sau mc?
Nu tinem exact minte, pretul oricum se schimba pe zi ce trece, insa in medie se gaseste intre 5-7 euro placa (o placa are 1180x580 mm).
Altfel curiozitatea e de ce Casa "RUBICUB" E amplasată strâmb pe teren si fata de axele drumului.???
Acest video e cu nr 148 din seria despre casa pasiva, sunt multe video la inceput unde raspundem la intrebarile dvs! Multumim!
Ca si costuri, a iesit mai ieftin decat ar fi iesit un acoperis clasic?
Cu siguranta, de minim 3 ori!
@@EnciclopediaConstructiilor super, multumesc mult. Ai idee cat a costat tot ce inseamna acoperis? As vrea sa incep sa construiesc si eu o casa anul urmator, dar preturile din piață, parca ma fac sa mai astept, dar nu stiu daca chiar o sa mai scada preturile in anii urmatori la materiale
Poate vom face un video comparatie intre acoperis plat vs clasic in urmatoarele luni.
cu ce material ai zis că ai etanșat perimetrul termoizolației și al țevilor ce străpung terasa?
Daca vorbim de ultima faza din clip, am etansat cu ermetic pentru acoperise plate.
@@EnciclopediaConstructiilorermetic? așa se numește? de la ce producător este? mă interesează un astfel de material, am vazut că unii foloseau mastic de la sika, dar ce ați folosit voi pare mult mai potrivit.
Aici aratam ce am folosit ua-cam.com/video/wW2KK9lDrxM/v-deo.html
15:55
orice membrana bituminoasa sau polimer e permeabil vaporilor de apa
multumesc
Vorbiti prostii, si inca mari ))) Bitumul are permeabilitate la vapori intre 20.000 si 50.000, desigur sunt materiale mai noi cu permeabilitati mai bune, insa noi totusi o sa mergem pe mana fiselor tehnice, dovezilor existente si recomandarii specialistilor, decat pe parerile din internet. Merci!
Da, și sticla..
@@igoriurcenco sticla nu
@@ignilc am ironizat, fiindcă nici bariera anti vapori nu este permiabilă, de asta și se numește "barieră", sau hidroizolatie.
@@igoriurcenco gresesti
Așa o întrebare, la calculul termotehnic pentru regiunea dvs, ce grosime de termoizolant ar rezulta? 20cm de extrudat ar fi suficient? înteleg că ați pus stratul cu mult surplus.
E vorba de prima casa pasiva de nivel premium din Republica Moldova, casa deja pre-certificata si care urmeaza dupa ce o finisam sa fie certificata pe plan mondial de Passive House Institute. In cazul nostru sunt cu totul alte calcule decat ce se gaseste pe plan national, unde daca ne referim la normativul moldovenesc, minim cred ca ar fi vreo 20 cm de extrudat.
De ce nu ai pus polistirenul direct pe membrană și panta doar din ultima sapa?
E tot o idee, insa am consideram mai oportun sapa cu bule de polistiren, e un pic mai ieftina decat sapa semi-uscata, si un mic mic aport termic tot il aduce. Nu ca la 40 cm de izolatie ar mai fi reprezentat vreo diferenta, insa oricum.
Poti calcula care ar fi diferenta de cost, pe un an , a gazului pt incalzire intre 40 cm xp si 20 cm xp ?
Nu e vorba doar de acoperis, ci si de pereti, pardoseala, fundatie, ferestre, pozitie fata de soare etc. Nu credem ca ar fi corect sa facem un asemenea cost, deoarece ar fi prea general, si un caz particular ar putea fi mult diferit.
Insa ca idee ne gandim in viitor sa facem ceva videouri despre costuri, energie, consum, castig daca ne termoizolam mai bine etc. Merci!
Ce diferenta de cost sa calculezi daca gazul se scumpeste mereu?
@@gigel99324 in kwh sau mc etc
Antelegi ?
Valentin in interior pe tavane ai pus rigips sau tencuiesti? Sunt curios de pași de structura ,de tot ? Sau încă nu ai ajuns la tavane ?
Inca nu am ajuns acolo, cand ajungem, posibil vom filma. Va fi rigips.
La interior nu merge polistiren extrudat +folie condens, între placa si rigips? Pt o mai buna termoizolație …. Va rog lămuriti.ma
@@andreeamirela7793 nu, nu merge doamnă !
@@andreeamirela7793 între rigips se pune vata, nu polistiren!
Desi ok sistemul este unul foarte greu in final... mai usor era prin utilizarea de polistiren de panta, geotextil si apoi membrana TPO... astfel se evitau cele doua straturi de sapa, chiar daca cea tip Termobeton este una relativ usoara
Omul cu sapca in cap, mai in vârstă, ii pazea pe cei doi sa faca treaba buna?😅😅 Frumoasa lucrare!
Multumim!
Ce părere aveți despre hidroizolația finala a unui acoperiș similar cu cauciuc lichid? Nu mai sunt îmbinări și mai ales la colțuri pot spune ca este mai liniștitor...Mulțumesc!
Nu avem o analiza despre acest material, deci nu avem o parere finala despre cauciucul lichid. Pe viitor posibil sa realizam un studiu si sa putem oferi parerea noastra.
domnul valentin , nu credeti ca un acoperis din tabla ar fi fost o idee mai buna?
era prea scump comparativ cu cel plat.
@@willblack8575 sunt acoperisuri plate din tabla...
Initial am proiectat un acoperis in panta din tabla, am schimbat in unul plat, aici am explicat de ce - ua-cam.com/video/Zi5cRER3OKw/v-deo.html . Deja acoperis plat din tabla e defapt fix ce am facut noi, doar ca in locul membranei TPO, punem tabla... cinstit nu credem ca e cea mai buna idee. Merci!
Am gasit polistiren pt acoperis cu panta la doi producători in Romania : Hirsch si Isopor (in zona Cluj). Informatie pt cine e interesat de astfel de produs. Cei de la Isopor au si o pagina de net f explicită unde se regasesc multe detalii tehnice, fise de produs, scheme de realizare agrementată de producator etc...
@@cristianbuzic6351 nu stiam, in zona subsemantului am doi producatori.
@@gabrieltalnaci5724 Da sunt mai multi in Romania, chiar si la noi, insa cand te duci la ei, cel putin in Moldova, nu prea sunt pe stoc sau sunt mici probleme cu logistica si transportul. Merci de info!
@@EnciclopediaConstructiilor am discutat cu cei de Isopor ( fabrica e la 3-4 statii de autobus de mine). Ideea e ca nu au pe stoc, se produce pe baza de comanda in functie de dimensiunile cerute. Ei recomandau eps 100 grafitat ( lamba roof) si eps cu valori mai mari : 150-200. Nu promovez producatorul, doar ca informare pt cine e interesat. Oricum pagina lor de net e de departe f bine realizata, mult peste al celorlati producatori. ( pt asta ii recomand)
2:47....nu prea ii plac la mosulica dronele
Aha, asa pare ))))
ieco sau eco?😂😂😂😂
Eco )))
- Ce este aia contrapantă ?
- De ce se termoizolează parapetul ?
Ca sa nu se transmita frigul din parapet catre centuri/placa...
Contra-panta este o panta care vine din directia opusa pantei principale. E ca si cum se intalnesc 2 dealuri, unul principal si lung, si altul din sens opus si mai abrupt.
Se termoizoleaza pentru a minimaliza sau elimina puntile termice.
@@EnciclopediaConstructiilor
Ok. Mulțumesc !
@@Sebastian-xv1qd cred ca s-a inteles f bine ideea, dar daca facem analiza pe text, ai dreptate 👌
Foarte fain ,poate peste vreo zece ani ai sa apuci și tu să termini casa și dupa ce te vei muta in ea ai să realizezi că ai cheltuit o grămadă de bani degeaba și până vei muri pe la vreo 150 ani probabil vei amorsa cam 10 la suta din investiție
Poate peste vreo zece ani o sa intelegeti ca ironiile date le puteti tine pentru dvs, nu e necesar sa ne minunam cu totii cat de prevazator sunteti. Multumim!
PS: daca e vorba de 40 cm de polistiren, e vorba de casa pasiva, si inca de nivel Premium. Daca nu intelegeti chestia data, degeaba ne mai urmariti, va sugeram sa mai rasfoiti cateva video-uri, poate o sa realizati ca e prima casa de nivelul dat din Moldova, in Romania e doar una certificata de nivel premium (a dnului Buhnici), si de aia e asa groasa termoizolatia.
Am dat like....dar, foarte mare investiția daca tot trec rachetele peste NEUTRALITATEA si SUVERANITATEA din republica celor două Orașe și o mâna de sate. Spor la investiții în cea mai nesigură zona a Europei.!
Multumim )))
Domnu Valentin. Vă rog ajutați-mă ! Am o terasă deasupra unei bucătării !!!
Am pus polistiren extrudat pe interior. Deasupra la placă am pus membrana bituminoasă 2 straturi și o să mai pun un rând de extrudat + șapă + plăci ceramice 😢! E OK ce fac sau nu ?