Complicată această operațiune cu rame exterioare. Totuși mie îmi pare cam firavă prinderea ferestrei pe lemn când tu aveai acolo BCA .... Dar bravo pt meșteri. Lucrează f frumos, curat, buni meseriași moldovenii noștri!!!!
E o manopera in plus, insa e si un rezultat imbunatatit in plus, care e mai ca obligatoriu pentru case pasive. Eram si eu reticent la metoda data cand am vazut-o prin poze si chiar la un santier iarna trecuta, insa cand am controlat fixarea, nici urma de "firavitate". Multumim!
foarte bine ai facut pentru ca ai mai adaugat acel silicon butilic peste adezivul foliei anticondens,ai mare grija cand tai vata bazaltica peste acele precade ..si bineinteles sa nu uiti de coltarul cu margine de cauciuc cel care vine intre tamplarie si vata bazaltica ..in rest foarte bine lucrat ..bravo si spor
Multumim de feedback. Din experienta baietilor, banda de interior si exterior se mai desprinde, fapt pentru care din proprie initiativa au adus imbunatatiri montajului. Cred ca nu ne urmariti si pe FB, deja am postat cu ce material termoizolam! Merci!
De regula, se pun coltare metalice, la colturi, cand se tencuieste si atunci zona aceea este in boloboc si curata chiar daca se face ulterior spaleti din gips carton
Buna ziua! Îmi puteți spune va rog dacă la o casa cu etaj nu mansarda pot pune polistiren înainte de turnare placa sau pe placa după ce a fost turnată și cum îl prind polistirenul. Va multumesc.
Buna ziua, daca va referiti de placa peste sol, puteti pune si inainte, si dupa, avem video-uri la subiectul dat pe canal cu exemple. Oricum in proiectul dvs trebuie sa fie toate solutiile si grosimile. Daca aveti nevoie de o consultatie, ne gasiti la adresa de email sau pagina de Facebook (link in descrierea sub fiecare video).
Salut Valentin! Imi poti recomanda o firma/fabrica buna din Moldova pentru geamuri si usi pvc? As vrea ceva de calitate. Ce marci de profile ai recomanda? Multumesc.
@@EnciclopediaConstructiilor în final, așa-i la noi, beneficiarul a primit în final referatul de recepție de la Arhitect (pentru că eu nu am fost de acord fără expertiză la niște armătură strâmbă în niște stâlpi importanți (casă mare, de 3 familii). Eu acolo am proiectat doar rezistența. Pentru că beneficiarul a dorit ca scările să fie vitrate de sus până jos, cu tâmplăria continuă, structura fiind din beton armat, mixtă (zonă de cadre, zonă de zidărie portantă), am implementat soluția scoaterii tâmplăriei pe fațadă, montată pe cadre de lemn de 15x15, care la rândul lor ar fi fost prinse prin ancore chimice de structură! .. În final, nu m-am mai înțeles cu constructorul, nu m-au mai chemat, și au făcut ce-au vrut ei.. cadrele au fost cred că de 8x8 cm, le-am văzut doar din stradă, șarpanta prezenta reazeme aiurea, nu prin rezemare simplă cum am dat în proiect, iar anumite grinzi au avut erori la armare.. Acu ce să mai zic? Au primit intabularea prin referatul arhitectului, că și el e proiectant. Din partea mea, mă rog sincer: în cazul unui cutremur serios: „Ține-o Doamne!”.. stâlpii ăia meritau consilidări, grinzile meritau armarea din proiect, șarpanta merita structura din proiect. ... Deci, întâmplător, am scos tâmplăria cu prindere în cadrul fațadei, în cadrul de lemn, practic se evită și punțile termice. Mereu am avut în cap evitarea punților termice prin cadre de lemn, am rămas plăcut impresionat de clipul vostru, e ceva fantastic, nu cred că mai este cineva care să fi discutat pe youtube, cel puțin în limba română, despre instalarea corectă a ferestrelor. Acu... și cu corectitudinea, fiecare beneficiar după cum socoate. ... Am discutat de curând cu un beneficiar încăpățânat, mai era o leacă și-l puneam pe el să semneze planșele... și-i prezentam anumite soluții.. văzând că n-o scot la capăt cu el, chiar i-am spus: facem cum credeți dvs, scriu în proiect că „la cererea beneficiarului”, iar dacă veți observa dvs. probleme, în timp, probabil le veți remedia! ... „Vreme trece, vreme vine După noapte, zori de ziuă, E și rău, și e și bine, După cum vei socoti-o!” .. :) Bucurii să aveți! Spor la tot ce faceți bun! O să mă apuc și eu de casă, acum abia fac un antecontract pentru terenul dorit. Am o mulțime de lucruri de învățat de pe canalul dvs. Mulțumesc încă o dată! Bucurii!
@@constantin-vasilecanciuc9084 Va rog sa imi spuneti ce fel de lemn ati recomandat atunci pentru precadre, stejarul? Acesta a fost tratat in vreun fel? Eu ma gandeam pentru un proiect mai mic, adica mai mici ferestrele (normale, uzuale..) la stejar si tratat cel putin cu lasura sa ceva ulei de in..
De ce la interior? In prezent recomandarile sunt de a monta ferestrele cel putin de la mijlocul peretelui spre exterior, chiar cu precadre in termoizolatie.
Pentru eliminarea puntiilor termice si excluderea acestor precadre costisitoare, unele scumpe altele "firave", de ce nu se foloseste XPS de 5cm pe glafuri, tamplaria montata pe XPS, apoi cu termosistemul fatadei se acopera 2-3cm din tamplarie? Tamplaria montata la 0 spre exterior.
Deoarece cand simulezi/modelezi in programe speciale diferite variante posibile, vezi cum solutia dvs e mai "slaba" decat montarea ferestrei in exterior, in termoizolatie, cu diferite precadre. Insa si solutia expusa de dvs nu e de refuzat in multe cazuri.
Practic suportii de lemn (cred la noi in tara se numeste TEGO acel material) sunt lipiti de BCA cu niste adeziv si niste dibluri. Chiar nu stiu cum o sa tina asta in timp, uneori ferestrele se mai trantesc, apar socuri etc. Nu pot sa nu ma intreb de ce dl.Valentin nu a ales sa fixeze acele precadre cu tije filetate care sa strapunga tot peretele de BCA si sa fie fixat solid cu saiba/piulita pe partea opusa a peretelui. Solutia aleasa este probabil potrivita pentru perete de caramida sau beton, eu nu as avea incredere in varianta aleasa pentru perete BCA. Sper sa ma insel, insa timpul va arata asta.
@@EnciclopediaConstructiilor Daca un inginer a calculat si va garanteaza ca o greutate de zeci de kg (cat are un geamn decent) este tinuta bine-merci de 3 dibluri anemice prinse in BCA si ceva adeziv, atunci e totul ok. Sunt multe video-uri pe UA-cam cu montajul diferitelor tipuri de precadre. Este suficient sa vedeti dimeniunea si grosimea tijelor care sustin greutatea ferestrelor ca sa vedeti de ce am indoieli in solutia aleasa de Dvs. Dar cum spuneati, timpul va arata ce si cum. Eu va doresc sa nu aveti probleme, dar am indoieli serioase bazate pe cele scrise mai sus.
Urmaresc indeaproape constructia dvs. cat si clipurile anterioare, totusi sunt curios de ce ati ales profilele celor de la Veka … poate ne spuneti si noua motivele pentru care ia-ati ales pe ei, dintre multe alte branduri …
@@EnciclopediaConstructiilor Am folosit acelasi profil, de la cei de la Veka, montaj facut de Qfort in Romania. Sunt foarte multumit de alegere, dar pana sa ma hotarasc am avut multe pareri diferite …
Salut, ma poți ajuta cu un sfat, te rog? Cum crezi ca e mai bine la o casa doar parter de 100 mp zidita cu BCA Ytong de 40 și apoi placată pe exterior cu polistiren gravitat ignifug de 15 cm, și la interior nu știu cum sa fac mai bine “ sa tencui sau sa pun gips carton “ ? Mulțumesc mult!
Veniti cu termoizolatia fatadei 1-2 cm pe rama ferestre la exterior, realizati glafuri calde din polistiren extrudat, etansati totul la interior si exterior cu benzi de care am aratat in video etc.
Buna ziua. Interesant montajul si felicitari pentru santier, va dati silinta foarte mult. As avea o intrebare va rog legata de profilele Veka folosite. Banuiesc ca sunt Softline 82? Acesta este un profil necertificat de Institut si eram curios despre cum ati introdus in Phpp datele legate de el, neavand cum ziceam, certificare cu valori verificate de institut. Multumesc anticipat
Buna ziua. Cu mare placere! Da sunt Softline 82, si sunt certificate database.passivehouse.com/en/components/details/window/veka-plastics-shanghai-co-ltd-softline-82-md-psr-0926wi03 , sunt si in PHPP. Totusi daca se modifica si/sau nu e in PHPP, se iau de la producator + se fac simularile termice in programe licentiate la toate cazurile de montaj a ferestrei, si se introduc toate datele necesare in PHPP. Noi chiar si cu date certificate, oricum a trebuit sa facem modelarile termice a puntilor termice pentru cazul nostru, caci ce e dat de certificare e doar pentru un caz particular. Cu placere!
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc de raspuns. Ma bucur daca ati putut folosi profilul Veka certificat de institut, varianta MD. In Romania inca nu se aduce acel profil, se aduce doar cel simplut, Softline 82 , care nu este certificat si are performante ceva mai slabe decat cel MD. De aceea intrebam ce profil ati folosit. Este o diferenta intre cele doua si nu sunt acelasi lucru. Intr-adevar o modelare de punti termice poate fi de ajutor. As putea va rog intreba in ce soft ati facut modelarea? Multumesc frumos si spor la santier!
Cei de la research gate spun ca prin studiile lor fereastra ar trebui sa fie montata la mijlocul zidului , asa se obtine cel mai bun coeficient termic de transfer si se evita formarea condensului in partea de jos
Si cei de la Passive House Institute, Passive House Association si multe alte institutii, nu doar "spun", dar si demonstreaza cu modelari si simulari termice (unele se gasesc si pe internet) unde clar se vede ca montarea ferestrei cu precadre, e net superioara montajului in mijlocul zidariei.
Montajul ferestrelor si usilor exterioare se monteaza in mijlocul din zona punctului de roua calculat "dew point", la caramida acela este aproape intotdeauna in afara cadrului de caramida, in cazul caselor tip timber frame acela se situeaza in general exact la marginea peretelui exterior daca acesta are 20cm latime pe structura centrala. In cazul de fata singura p[roblema pe care o vad este ca acel plywood se va umfla, garantat!
Eu nu am curaj sa montez ferestrele in aceste cadre de lemn! M-am interesat si din alte surse , asa ca tot la mijlocul zidariei le voi monta! Iar lemnul ala sau placajul ala nu-mi place sa-l stiu acolo stiind ca pe viitor va putrezi!
@catalinIntimidatorul Din ce se vede, precadrul este confecționat din panouri tego care sunt rezistente la apă, sunt tratate special(sau cel puțin erau oe vremuri). A, și încă ceva, panourile tego rezista mai mult ca acele panouri stratificate folosite in sistem doka.
Nu sunt specialist dar am citit ca la termoizolarea casei cu polisteren este obligatoriu ca la geamuri și intre etaje sa se folosească vată minerală de 30 cm lățime pentru a împiedica răspândirea incendiului de la un etaj la altul și respectiv din exterior în interior, puteți vă rog să explicați de ce ați ales termoizolarea în jurul ferestrelor cu polisteren... va mulțumesc
Poate era si mai bine in loc de tratament antiseptic sa cantuiti cantul cadrelor cu abs de 0.45, 1, sau 2mm grosime care proteja bine si de umezeala si de alte chestii din exterior!
Imi cer scuze pentru offtopic si intrebarea naiva dar as vrea sa stiu care este cel mai bun calitativ si ca rezistenta lemn pentru acoperisuri ? Si in general, daca avem de unde alege , pentru orice constructie din lemn sau parte , structura podea etc...??? Multumresc.
Banuieasc ca lemnul de esenta mai tare (stejar, fag) sau cel stratificat, DAR de ce sa bagi bani mai multi in ceva ce nu trebuie, de cand e lumea se fac acoperisurile cu lemn de brad/molid si e f bun. Daca vrei sa ai ceva aparent, atunci da, sa zicem ca vrei un lemn mai frumos, altfel nu ii vad rostul, mai bine baga acei bani in izolatie, geamuri...
Pt structură poți folosi : stefar, fag sau salcâm. Condiție este sa fie de 4-5 ani uscat bine! Lățișorii pot fi de conifere. Dar tot așa: uscați bine. Mai nou se montează lățișorii cu partea lată perpendicular pe caferi. Pt o rezistență sporită la îndoire.... Acum depinde și de învelitoare: țiglă sau beton sau tablă .....
E o solutie si compribandul, insa am mers pe o alta varianta de montaj. Plus compribandul isi face treaba cand intre cadru si rama e 1 cm (sau putin mai mult, depinde de compriband), noi am avut mai mult.
Compribandul nu e singura soluție funcțională de pe piață + ajungi sa te saturi sa cauți furnizorii cei mai buni la fiecare element necesar in construcția unei case așa ca uneori pui ce găsești mai ușor și își face treaba
Compribandul nu e unica solutie, nu stim de ce in mediul online romanesc e deja o manie ca "daca e casa pasiva, ferestrele trebuie sa aiba compriband"! Cred ca din cauza ca doar asta s-a reclamat in ultimul timp la case pasive, unde mai mereu e vorba de tamplarie lemn + compriband. Sunt si multe alte solutii la fel de bune, una din acestea am folosit-o noi!
Nu era mai simplu sa captusiti golul pentru ferestre cu polistiren extrudat de 10-15 cm si montat asa ferestrele in acea captuseala?, ma refer la placarea golului cu polistiren, asa se realizeaza si izolarea termica, din proiect trebuia lasat un gol mai mare cu 30 de cm, 15 cm stanga si dreapta.
Argumente ceva? Zero! Deci comentariu prost! Mai invatati ce inseamna o punte termica, mai invatati ce inseamna transferul termic, si apoi scrieti povesti in spatiul public )))
Complicată această operațiune cu rame exterioare. Totuși mie îmi pare cam firavă prinderea ferestrei pe lemn când tu aveai acolo BCA ....
Dar bravo pt meșteri. Lucrează f frumos, curat, buni meseriași moldovenii noștri!!!!
E o manopera in plus, insa e si un rezultat imbunatatit in plus, care e mai ca obligatoriu pentru case pasive.
Eram si eu reticent la metoda data cand am vazut-o prin poze si chiar la un santier iarna trecuta, insa cand am controlat fixarea, nici urma de "firavitate".
Multumim!
Thanks!
Multumim mult!!!
Felicitari pentru ideea precadrelor, cele din puerit sau alte materiale speciale sunt mult mai scumpe👍
Multumim!
imi place mult ce faceti si ce incercati sa transmiteti, spor si sanatate!
Cu mare drag!
foarte bine ai facut pentru ca ai mai adaugat acel silicon butilic peste adezivul foliei anticondens,ai mare grija cand tai vata bazaltica peste acele precade ..si bineinteles sa nu uiti de coltarul cu margine de cauciuc cel care vine intre tamplarie si vata bazaltica ..in rest foarte bine lucrat ..bravo si spor
Multumim de feedback. Din experienta baietilor, banda de interior si exterior se mai desprinde, fapt pentru care din proprie initiativa au adus imbunatatiri montajului.
Cred ca nu ne urmariti si pe FB, deja am postat cu ce material termoizolam! Merci!
Da...idee bună,de luat in calcul . Succes!!!!👍👍👍
Cu mare placere, multumim!
Multumesc
@Enciclopedia Constructiilor ,precadrele astea nu ar merge si din TEGO de 21 mm? am gasit asa ceva doar ca e din lemn de plop.. sa fie bun?
Se poate folosi lemn de panou tego multistrat 18mm? Multumesc
11:30 Aici nu era o idee mai bună să se instaleze profilele termopanelor cu compriband în loc de spumă?
Mulțumim!
Cu placere!
Nici urma de scapare de aer...spor
Multumim! Asa credem si noi!
In video anterior ati recomandat sa nu se monteze cu spuma. Cum de nu ati folosit banda precomprimata?
De regula, se pun coltare metalice, la colturi, cand se tencuieste si atunci zona aceea este in boloboc si curata chiar daca se face ulterior spaleti din gips carton
... de regula...
Buna ziua! Îmi puteți spune va rog dacă la o casa cu etaj nu mansarda pot pune polistiren înainte de turnare placa sau pe placa după ce a fost turnată și cum îl prind polistirenul. Va multumesc.
Buna ziua, daca va referiti de placa peste sol, puteti pune si inainte, si dupa, avem video-uri la subiectul dat pe canal cu exemple. Oricum in proiectul dvs trebuie sa fie toate solutiile si grosimile.
Daca aveti nevoie de o consultatie, ne gasiti la adresa de email sau pagina de Facebook (link in descrierea sub fiecare video).
Salut Valentin! Imi poti recomanda o firma/fabrica buna din Moldova pentru geamuri si usi pvc? As vrea ceva de calitate. Ce marci de profile ai recomanda? Multumesc.
Ce fel de silicon se folosește?
butilic
Te salut. Cum montezi ferestre neregulate (o latura semirotunda) cu precadre?
Salut, baietii cu montajul au realizat asa ceva, vedeti pe canalul lor de YT daca au vreun video pe tema data.
Am proiectat tâmplărie pe cadre din lemn la exterior, întâmplător, la scări vitrate! :)
Si in final ce ati facut?
@@EnciclopediaConstructiilor în final, așa-i la noi, beneficiarul a primit în final referatul de recepție de la Arhitect (pentru că eu nu am fost de acord fără expertiză la niște armătură strâmbă în niște stâlpi importanți (casă mare, de 3 familii). Eu acolo am proiectat doar rezistența. Pentru că beneficiarul a dorit ca scările să fie vitrate de sus până jos, cu tâmplăria continuă, structura fiind din beton armat, mixtă (zonă de cadre, zonă de zidărie portantă), am implementat soluția scoaterii tâmplăriei pe fațadă, montată pe cadre de lemn de 15x15, care la rândul lor ar fi fost prinse prin ancore chimice de structură!
..
În final, nu m-am mai înțeles cu constructorul, nu m-au mai chemat, și au făcut ce-au vrut ei.. cadrele au fost cred că de 8x8 cm, le-am văzut doar din stradă, șarpanta prezenta reazeme aiurea, nu prin rezemare simplă cum am dat în proiect, iar anumite grinzi au avut erori la armare.. Acu ce să mai zic? Au primit intabularea prin referatul arhitectului, că și el e proiectant. Din partea mea, mă rog sincer: în cazul unui cutremur serios: „Ține-o Doamne!”.. stâlpii ăia meritau consilidări, grinzile meritau armarea din proiect, șarpanta merita structura din proiect.
...
Deci, întâmplător, am scos tâmplăria cu prindere în cadrul fațadei, în cadrul de lemn, practic se evită și punțile termice. Mereu am avut în cap evitarea punților termice prin cadre de lemn, am rămas plăcut impresionat de clipul vostru, e ceva fantastic, nu cred că mai este cineva care să fi discutat pe youtube, cel puțin în limba română, despre instalarea corectă a ferestrelor. Acu... și cu corectitudinea, fiecare beneficiar după cum socoate.
...
Am discutat de curând cu un beneficiar încăpățânat, mai era o leacă și-l puneam pe el să semneze planșele... și-i prezentam anumite soluții.. văzând că n-o scot la capăt cu el, chiar i-am spus: facem cum credeți dvs, scriu în proiect că „la cererea beneficiarului”, iar dacă veți observa dvs. probleme, în timp, probabil le veți remedia!
... „Vreme trece, vreme vine
După noapte, zori de ziuă,
E și rău, și e și bine,
După cum vei socoti-o!”
..
:) Bucurii să aveți! Spor la tot ce faceți bun! O să mă apuc și eu de casă, acum abia fac un antecontract pentru terenul dorit. Am o mulțime de lucruri de învățat de pe canalul dvs.
Mulțumesc încă o dată! Bucurii!
Interesante istorii si multumim inca o data pentru apreciere!
Mult succes si in planul dvs! Sanatate!
@@constantin-vasilecanciuc9084 Va rog sa imi spuneti ce fel de lemn ati recomandat atunci pentru precadre, stejarul? Acesta a fost tratat in vreun fel? Eu ma gandeam pentru un proiect mai mic, adica mai mici ferestrele (normale, uzuale..) la stejar si tratat cel putin cu lasura sa ceva ulei de in..
Salut Valentin
Adică deschiderea la fereastra face 90 grade ?
Salut, nu am inteles intrebarea, puteti reformula?
Am montat si la interior termopane cu astfel de precadru din lemn masiv
De ce la interior? In prezent recomandarile sunt de a monta ferestrele cel putin de la mijlocul peretelui spre exterior, chiar cu precadre in termoizolatie.
Pentru eliminarea puntiilor termice si excluderea acestor precadre costisitoare, unele scumpe altele "firave", de ce nu se foloseste XPS de 5cm pe glafuri, tamplaria montata pe XPS, apoi cu termosistemul fatadei se acopera 2-3cm din tamplarie? Tamplaria montata la 0 spre exterior.
Deoarece cand simulezi/modelezi in programe speciale diferite variante posibile, vezi cum solutia dvs e mai "slaba" decat montarea ferestrei in exterior, in termoizolatie, cu diferite precadre. Insa si solutia expusa de dvs nu e de refuzat in multe cazuri.
Practic suportii de lemn (cred la noi in tara se numeste TEGO acel material) sunt lipiti de BCA cu niste adeziv si niste dibluri. Chiar nu stiu cum o sa tina asta in timp, uneori ferestrele se mai trantesc, apar socuri etc.
Nu pot sa nu ma intreb de ce dl.Valentin nu a ales sa fixeze acele precadre cu tije filetate care sa strapunga tot peretele de BCA si sa fie fixat solid cu saiba/piulita pe partea opusa a peretelui. Solutia aleasa este probabil potrivita pentru perete de caramida sau beton, eu nu as avea incredere in varianta aleasa pentru perete BCA.
Sper sa ma insel, insa timpul va arata asta.
Noi avem incredere totala in solutiile folosite. Deja timpul va arata daca avem sau nu dreptate.
@@EnciclopediaConstructiilor Daca un inginer a calculat si va garanteaza ca o greutate de zeci de kg (cat are un geamn decent) este tinuta bine-merci de 3 dibluri anemice prinse in BCA si ceva adeziv, atunci e totul ok.
Sunt multe video-uri pe UA-cam cu montajul diferitelor tipuri de precadre. Este suficient sa vedeti dimeniunea si grosimea tijelor care sustin greutatea ferestrelor ca sa vedeti de ce am indoieli in solutia aleasa de Dvs.
Dar cum spuneati, timpul va arata ce si cum. Eu va doresc sa nu aveti probleme, dar am indoieli serioase bazate pe cele scrise mai sus.
@@duduloi sus este prins in beton...cred ca ai omis asta.
Urmaresc indeaproape constructia dvs. cat si clipurile anterioare, totusi sunt curios de ce ati ales profilele celor de la Veka … poate ne spuneti si noua motivele pentru care ia-ati ales pe ei, dintre multe alte branduri …
Posibil ferestrele alea indeplinesc cerintele clientului ref la specifiicatiile cerute de transfer termic ✌️
Despre ferestre vor vi video-urile urmatoare, la fel si raspuns la intrebarea dvs.
Un argument corect e si al dnului Gabriel.
@@EnciclopediaConstructiilor Am folosit acelasi profil, de la cei de la Veka, montaj facut de Qfort in Romania. Sunt foarte multumit de alegere, dar pana sa ma hotarasc am avut multe pareri diferite …
Pentru ca VEKA este etalonul calitatii in materie de tamplarie pvc, urmata de SALAMANDER, deci stie domnul ceva despre tamplaria pvc!
Salut, ma poți ajuta cu un sfat, te rog? Cum crezi ca e mai bine la o casa doar parter de 100 mp zidita cu BCA Ytong de 40 și apoi placată pe exterior cu polistiren gravitat ignifug de 15 cm, și la interior nu știu cum sa fac mai bine “ sa tencui sau sa pun gips carton “ ? Mulțumesc mult!
Salut, noi am tencuit, insa unii pur direct gips-carton (insa atentie sa nu ramana bule de aer, se poate crea acolo condens, mucegai etc).
Cum pot sa elimin puntile termice daca eu am montat geamurile la drept cu peretele exterior?
Veniti cu termoizolatia fatadei 1-2 cm pe rama ferestre la exterior, realizati glafuri calde din polistiren extrudat, etansati totul la interior si exterior cu benzi de care am aratat in video etc.
Este mai ieftin acest sistem decat cu precadru ?
S-a raspuns in video.
Buna ziua. Interesant montajul si felicitari pentru santier, va dati silinta foarte mult.
As avea o intrebare va rog legata de profilele Veka folosite. Banuiesc ca sunt Softline 82? Acesta este un profil necertificat de Institut si eram curios despre cum ati introdus in Phpp datele legate de el, neavand cum ziceam, certificare cu valori verificate de institut.
Multumesc anticipat
Buna ziua. Cu mare placere! Da sunt Softline 82, si sunt certificate database.passivehouse.com/en/components/details/window/veka-plastics-shanghai-co-ltd-softline-82-md-psr-0926wi03 , sunt si in PHPP. Totusi daca se modifica si/sau nu e in PHPP, se iau de la producator + se fac simularile termice in programe licentiate la toate cazurile de montaj a ferestrei, si se introduc toate datele necesare in PHPP. Noi chiar si cu date certificate, oricum a trebuit sa facem modelarile termice a puntilor termice pentru cazul nostru, caci ce e dat de certificare e doar pentru un caz particular. Cu placere!
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc de raspuns. Ma bucur daca ati putut folosi profilul Veka certificat de institut, varianta MD. In Romania inca nu se aduce acel profil, se aduce doar cel simplut, Softline 82 , care nu este certificat si are performante ceva mai slabe decat cel MD.
De aceea intrebam ce profil ati folosit. Este o diferenta intre cele doua si nu sunt acelasi lucru.
Intr-adevar o modelare de punti termice poate fi de ajutor. As putea va rog intreba in ce soft ati facut modelarea? Multumesc frumos si spor la santier!
Varianta moldoveneasca BLAUGELB :)
1. La ferestre panoramice imposibil de realizat.
2. Ideie interesanta pentru ferestre mici din plastic.
Sunt solutii si pentru cazuri mai complicate. Noi am realizat fix ce trebuia pentru cazul nostru. Merci!
Cei de la research gate spun ca prin studiile lor fereastra ar trebui sa fie montata la mijlocul zidului , asa se obtine cel mai bun coeficient termic de transfer si se evita formarea condensului in partea de jos
Si cei de la Passive House Institute, Passive House Association si multe alte institutii, nu doar "spun", dar si demonstreaza cu modelari si simulari termice (unele se gasesc si pe internet) unde clar se vede ca montarea ferestrei cu precadre, e net superioara montajului in mijlocul zidariei.
Montajul ferestrelor si usilor exterioare se monteaza in mijlocul din zona punctului de roua calculat "dew point", la caramida acela este aproape intotdeauna in afara cadrului de caramida, in cazul caselor tip timber frame acela se situeaza in general exact la marginea peretelui exterior daca acesta are 20cm latime pe structura centrala. In cazul de fata singura p[roblema pe care o vad este ca acel plywood se va umfla, garantat!
Eu nu am curaj sa montez ferestrele in aceste cadre de lemn! M-am interesat si din alte surse , asa ca tot la mijlocul zidariei le voi monta! Iar lemnul ala sau placajul ala nu-mi place sa-l stiu acolo stiind ca pe viitor va putrezi!
@catalinIntimidatorul Din ce se vede, precadrul este confecționat din panouri tego care sunt rezistente la apă, sunt tratate special(sau cel puțin erau oe vremuri).
A, și încă ceva, panourile tego rezista mai mult ca acele panouri stratificate folosite in sistem doka.
Heiii . Ați sărit o etapa foarte importanta
Cum a ajuns acea folie , banda între rama și perete ......????
Hey! Despre cum am montat ferestrele, vedeti video-urile urmatoare, am aratat orice pas si material folosit!
Nu sunt specialist dar am citit ca la termoizolarea casei cu polisteren este obligatoriu ca la geamuri și intre etaje sa se folosească vată minerală de 30 cm lățime pentru a împiedica răspândirea incendiului de la un etaj la altul și respectiv din exterior în interior, puteți vă rog să explicați de ce ați ales termoizolarea în jurul ferestrelor cu polisteren... va mulțumesc
Din ce stiu la blocuri ar fi obligatoriu, ca de la etaj la altul sunt proprietari diferiti, la casa, e tot a ta si la etaj :)
o să se facă testul de etanșare după ce s-au instalat ferestrele ?
Da, si dupa ce mai facem ceva inauntru.
Cum arata geamul cel mic pe deschis
Cand va fi timpul, o sa aratam. Arata sic.
@@EnciclopediaConstructiilor Nu cumva dă manerul geamului în perete
@@markkis6326 nu.
Poate era si mai bine in loc de tratament antiseptic sa cantuiti cantul cadrelor cu abs de 0.45, 1, sau 2mm grosime care proteja bine si de umezeala si de alte chestii din exterior!
Placile au aliaj deasupra pentru protectie si la umiditate.
@@EnciclopediaConstructiilor m-am referit la cant. Exact unde este cel mai sensibil!
Imi cer scuze pentru offtopic si intrebarea naiva dar as vrea sa stiu care este cel mai bun calitativ si ca rezistenta lemn pentru acoperisuri ? Si in general, daca avem de unde alege , pentru orice constructie din lemn sau parte , structura podea etc...???
Multumresc.
Banuieasc ca lemnul de esenta mai tare (stejar, fag) sau cel stratificat, DAR de ce sa bagi bani mai multi in ceva ce nu trebuie, de cand e lumea se fac acoperisurile cu lemn de brad/molid si e f bun. Daca vrei sa ai ceva aparent, atunci da, sa zicem ca vrei un lemn mai frumos, altfel nu ii vad rostul, mai bine baga acei bani in izolatie, geamuri...
Pt structură poți folosi : stefar, fag sau salcâm. Condiție este sa fie de 4-5 ani uscat bine!
Lățișorii pot fi de conifere. Dar tot așa: uscați bine.
Mai nou se montează lățișorii cu partea lată perpendicular pe caferi. Pt o rezistență sporită la îndoire....
Acum depinde și de învelitoare: țiglă sau beton sau tablă .....
Suntem deacord cu dnul George si utz.
👍
Merci!
Tinand cont ca precadrele au suprafata perfecta era poate mai bine sa se foloseasca compriband.
E o solutie si compribandul, insa am mers pe o alta varianta de montaj. Plus compribandul isi face treaba cand intre cadru si rama e 1 cm (sau putin mai mult, depinde de compriband), noi am avut mai mult.
fanera = placaj
Multumim!
unde e compribandul……..??????
Compribandul nu e singura soluție funcțională de pe piață + ajungi sa te saturi sa cauți furnizorii cei mai buni la fiecare element necesar in construcția unei case așa ca uneori pui ce găsești mai ușor și își face treaba
Compribandul nu e unica solutie, nu stim de ce in mediul online romanesc e deja o manie ca "daca e casa pasiva, ferestrele trebuie sa aiba compriband"! Cred ca din cauza ca doar asta s-a reclamat in ultimul timp la case pasive, unde mai mereu e vorba de tamplarie lemn + compriband.
Sunt si multe alte solutii la fel de bune, una din acestea am folosit-o noi!
Cu sistemul acesta nu treci testul de etanseitate.Detaliile constructive lasa mult de dorit ,seamana a idee ad-hoc ...
Ok, mai vedem noi!
Nu era mai simplu sa captusiti golul pentru ferestre cu polistiren extrudat de 10-15 cm si montat asa ferestrele in acea captuseala?, ma refer la placarea golului cu polistiren, asa se realizeaza si izolarea termica, din proiect trebuia lasat un gol mai mare cu 30 de cm, 15 cm stanga si dreapta.
Mâncați bani degeaba la clienții creduli
Argumente ceva? Zero! Deci comentariu prost! Mai invatati ce inseamna o punte termica, mai invatati ce inseamna transferul termic, si apoi scrieti povesti in spatiul public )))