Câtă te cunosc și te respect mulțumesc pentru emisiunea ta ,tu și doamna Vodă și Buzura faceți emisiuni de cultură și pentru copiii noștri pe care îi îndemn să urmărească TVR
Aş include acest interviu în programa şcolară a istoriei comunismului românesc. L-aş difuza la TVR în fiecare an, pe 21 Decembrie. Sau pe 23 August. Nu pentru bătrânii nostalgici comunişti pierduţi fără speranţă ci pentru tinerii şi copiii noştri care nu primesc ce ar trebui să primească la şcoală şi care sunt bombardaţi cu mizerii şi propagandă în fiecare zi. Pare utopic, şi totuşi merită să încercăm, pe cât putem, să dăm adevărului şi istoriei reale o şansă.
Dacă ar fi să speculez… aș spune ca din cauza ca cei care au legiferat după 1989 au fost toți comuniști. Iar cei care legiferează acum sunt descendenții direcți ai comuniștilor.
ChatGPTCeausescu a fost cunoscut pentru politica sa industrială centralizată, care a condus la o ineficiență și lipsă de inovare în multe fabrici din acea perioadă. Limitările impuse de regimul comunist, precum salariile mici și lipsa de stimulente pentru inovație, au avut un impact negativ asupra capacității industriei de a produce eficient și competitiv. Producția limitată, de calitate inferioară și costisitoare a fost o problemă semnificativă în multe uzine din acea perioadă.
Cenzura comentariilor merge struna, mai ales a alora care aveau continut sensibil - ca traiesc probabil inca cei la care ma refeream sau macar urmasii lor si probabil mai au o bruma de relevanta sau putere.
Nu are nici o treaba domnu. Sunt curios unde locuieste . Unde vede el export mai mare acum din romania decât era in comunism. Eu locuiesc in alta tara,plecat din 2011, vin odata pe an acasa(si cand spun acasa ma refer ca inca o consider casa romania). De fiecare data cand vin vad lucruri de tipul :1 toți aleagă după bani si este o senzație urata sa imi vad prietenii si cunoștințele abia sa zambeasca din cauza lipselor 2- tot mai multi batrani care cersesc in piete sau la colturi si cum privesc in vitrine o bucata de carne 3- tineri care nu au niciun respect ptr nimeni(reamintesc cand imi spuneau cei in varsta ca se duc sa vorbească cu invatatoarea mea .. ma cacam pe mine de frica) 4- infrastructura noroc ca o avem din timpul comunismului .. asta spune tot. Deci , il rog pe domnul sa nu mai naruiasca viziunea unor partide politice despre trecut cu ce nu fac ei in viitor
Locuiești din 2011 în altă țară și îi spui unui profesor universitar specializat pe problema ca habar nu are ce vorbește? Ești exact expresia fenomenului Dunning-Kruger. Adică îți supraevaluezi mult capacitățile…
Informatiile sunt publice, n-aveti decat sa le cautati. Numai si daca va uitati la Dacia Pitesti v-ati fi lamurit - exporta in comunism cateva sute, maxim cateva mii de masini pe an - din productia maxima de 90.000 de masini pe an - vandute cu sub 5000 de dolari bucata, comparativ cu acum, cand se produc si peste 500.000 de masini Dacia pe an si se exporta cu sutele de mii anual, cu preturi de peste 10.000 de euro bucata. Cat despre infrastructura pe care o avem din timpul comunismului, e o aiureala. A1, 'autostrada comunista" a fost refacuta de 3 ori pana acum si e tot sub standardul de autostrada occidentala. Un drum drept, fara mari diferente de nivel - o mizerie de proiectare. A2 - pana la Drajna s-a facut fix dupa proiectul initial comunist si cu standardul de calitate comunist, chiar daca s-a facut la 15 de ani dupa 1989. D-aia e varza, se peticeste periodic, asa va fi pana cand va fi refacuta din temelie. In comunism exportam cel mai mult mancare, foarte multa cu preturi f. mici si foarte multa industrie usoara, cu castig f.mic. Fabricile de confectii si incaltaminte exportau tone de marfa care fusese produsa in lohn - nici nasturii sau ata nu erau romanesti, modelele nici atat. S-a continuat cu lohnul in industria usoara zeci de ani dupa 1990 - salarii mici, asa ca nu exista creatie vestimentara locala remarcabila - cum nu exista nici in comunism, industria usoara locala e mai degraba subdezvoltata si neadaptata modei internationale, asa ca firmele de confectii internationale domina vanzarile locale. Polonia, in schimb, care a facut si creatie vestimentara interesanta in vremea comunismului, acum exporta sub branduri proprii in toata Europa.
Cercetătorul bate câmpii. Cum o fi ajuns cercetător, nu știu, dar poate fi destul de limpede, pentru cei mai mulți dintre noi, când țara este plină de cercetători, academicieni, doctori în științe, magistrați, generali, farmaciști, bucătari, nutriționiști, babe care lecuiesc... De unde știe ăsta tot ce vorbește, că nu a trăit în acele vremuri?! Ce a cercetat?! Normal că i-a citit pe cei care au trăit acele vremuri, care atunci au tăcut, iar azi scriu și mănâncă căcat. Este limpede! Și atunci, te întrebi de ce s-a renunțat la studiul istoriei țării și s-a mers pe istoria evreilor?! Din cauza unuia ca ăsta.
@@emanoilmazare1669 OK?! Ce a citit?! Cine a scris ceea ce a citit?! Ce treabă are ceea ce a citit el, cu istoria românilor eliminată din școli?! Ți se pare că tu ai înțeles ceea ce citești?!
@@sufletulcunumesimpluSe pare că alte semne de punctuație nu știi în afară de?! Stau și mă-ntreb de ce te crezi buricu' pământului, crezi că le știi pe toate și ești îndreptățit să iei pe toată lumea la rost?
@@sufletulcunumesimplu Bateti campii rau de tot. E nascut in '74, asa ca a prins destul din comunism. Ce istorie a romanilor eliminata din scoli? Ce vorbeste despre regimul comunist stie din arhive, din documentele vremii, din arhivele desecretizate, nu din parerile dvs. de la coada la portocale.
Vorbește prostii omul și exagerează în multe exemple ce le spune! După mintea lui, tot trecutul până în '90 a fost o ficțiune și o mizerie ! Este penibil omul ! Dacă ar fi corect, ar vorbi și despre lucrurile bune, nu doar despre "ficțiunile" din capul lui 💩 , el vorbește mai mult din auzite !! Aloo, "inteligentule", mai suntem și noi pe aici, cei care am trăit înainte de '90, cu bune și cu rele !! Deci, mai ușor cu pianul pe scări....PINOCCHIO ! 🤔🥱
Acum era ,,industria,,ceaușistă? Cumva a ta ,a noastră, a poporului...să fie serioși .Ce a avut poporul de a face cu fabricile decât că muncea în condiții deja depășite tehnologic și primea un salar cu care își putea plăti alimentele raționalizate sau furate și comercializate de fiecare de acolo de unde muncea? Mai avea poporul acesta marea ,uriașa minciună în care a ajuns sa se complacă.
Înainte de ‘89 eram un popor de sclavi și pare ca nu vă deranja. Acum… va deranjează capitalismul, cu sărbătorile legale libere și plătite, cu 5 zile de muncă pe săptămână (în loc de 6), cu libertatea de a te muta și angaja unde vrei etc. Bă… câtă ipocrizie și nesimțire.
@@cotorarodica252 sunt de alta parere, dar nu asta e ideea pe care nu o sesizati. Domnul istoric spune fara ocol ca acum avem o industrie la care tovarasul nici nu visa. Chiar avem? Sau au altii, cu resursele nostre, inclusiv umane? Pentru ca da, in epoca de trista amintire, specialistii, resursele si industria erau ale noastre. Depasite sau nu chiar, am crescut in Dacia aia, si-au facut megacolosi cu macaralele alea, si baraje si drumuri cu camioanele alea "depasite" pe care le exportam totusi, erau licente regandite de ingineri de-ai nostri, poate depasiti si aia, noroc cu strainii care invata in scoli intr-a 8-a ce invata ai nostri acum intr-a 5-a, ca au venit sa ne lumineze calea.
@@alexanca5029 Ale cui, ale noastre? ce anume aveati dvs. sau familia dvs, ca eu stiu ca n-aveam nimic. Familia mea si-a cumparat un apartament cu 3 camere in care locuiam inghesuiti ca naiba 5 persoane, in 30 de ani de rate. Ce licente "regandite"de inginerii nostri visati? Era Dacia rrromaneasca macar la fel de buna ca modelul Renault dupa care era copiata? Nu, nici vorba. Se bateau romanii sa mai prinda cate o masina cu piese originale, copiile erau niste maimute!
Da nasol sa vorbesti despre lucruri pe care un istoric nu le pricepe pentru ca nu este in masaura sa le priceapa. Cam asta era nicolae iorga care l-a intrebat pe ionel bratianu ce poate aduce un inginer in politica iar raspunsul a fost simtul masurii. Sunt multe lucruri pe care un ,, istoric" nu le poate pricepe. Inainte de 89 nu era atata impostura ca acum, nici nu era posibil. Cat priveste industrializarea ea s-a facut prea rapid si fara a tine cont de resursele tarii dar erau si centre industriale cu traditii ce produceau masiv pentru export . In orice caz lucruri care se fac acum prost si in timp indelungat inainte se faceau in timp mai scurt si de o calitate superioara. Nu e locul si nici spatiul pentru discutat aici. Partea proasta a fost amestecul tovarasului in domenii despre care nu avea habar si interzicerea importurilor de completare.
dimpotrivă, impostura era peste tot, pentru că impostorii de la PCR conduceau tot - economie, administratie etc; azi, impostorii sunt doar la stat, din fericire; la privat e mai greu - n-ai rezultate, te schimbă; sigur, e greu să acceptăm că unii din noi am trăit într-un dezastru social și economic, într-un coșmar (mai ales deceniul anilor 80, eu atunci eram copil și adolescent și tin minte); e mai comod să ne mințim în continuare și să spunem că toți care ne arată ceva de nesuportat, adevărul gol-goluț, sunt niște proști
Societatea romaneasca a avansat foarte mult.PIB-ul Romaniei reprezinta 0,77 din media PIB-ului european.Oamenii ramasi de caruta au o problema.Pe vremea lui ceasca aproape toti erau ca ei.Acum au ramas singuri intr-un colt.
@@victordiaconescu8923nu e doar vina oamenilor rămași de căruță. E și vina sistemului. Sigur ca se trăiește mai bine (din absolut orice punct de vedere), dar putem face mai multe pentru acești 5-10% “rămași de căruță”.
Mereu am o mare plăcere să-l ascult vorbind pe istoricul Cosmin Popa.
Câtă te cunosc și te respect mulțumesc pentru emisiunea ta ,tu și doamna Vodă și Buzura faceți emisiuni de cultură și pentru copiii noștri pe care îi îndemn să urmărească TVR
Felicitari pentru emisiune, ar trebui ca toti adolescentii si tinerii sa o vada!
Aş include acest interviu în programa şcolară a istoriei comunismului românesc. L-aş difuza la TVR în fiecare an, pe 21 Decembrie. Sau pe 23 August. Nu pentru bătrânii nostalgici comunişti pierduţi fără speranţă ci pentru tinerii şi copiii noştri care nu primesc ce ar trebui să primească la şcoală şi care sunt bombardaţi cu mizerii şi propagandă în fiecare zi. Pare utopic, şi totuşi merită să încercăm, pe cât putem, să dăm adevărului şi istoriei reale o şansă.
Misto acest om❤
11:34 Un sistem care şi-a exterminat ( la propriu) elita intelectuală.😢
Foarte bun. Felicitări pentru dialog!
Asteptam sa se activeze trolii si cei nostalgici după Ceausescu.
Comunismul a avut și bile albe . Una este că puteai să îți cumperi casă fără să faci rate
Și proPutiniștii.
toti securistii si tortionarii ceausisti fac acum spume
Am trait in perioada comunista si mi-am crescut copii in acea perioada, a fost groaznic de intunecat cu accent pe anii dupa 1980.
Wow, ce interviu! Felicitari!
F bine zis! Vede f bine situatia de atunci!
Excelent interviu ❤
Mulțumesc!😊👍
👍
De ce nu sunt interzise de lege și însemnele comuniste,la fel ca cele naziste?
Dacă ar fi să speculez… aș spune ca din cauza ca cei care au legiferat după 1989 au fost toți comuniști. Iar cei care legiferează acum sunt descendenții direcți ai comuniștilor.
sa nu ii supere pe Iliescu si Ciolacu
Exact, 300 carcase plutitoare.. Confirma, ceea ce știam, și am trăit în domeniul maritim.. Chapeau bas.. 👌
Clica + urmasii ne conduc si astazi. Democratie "originala" a comunistului iliescu...
Si ăştia nu s rezidurile Ceausismului? Plus ca Iliescu a fost votat de 90% din Populatie si chiar de doua ori. Deci nu vă mai plângeți
ChatGPTCeausescu a fost cunoscut pentru politica sa industrială centralizată, care a condus la o ineficiență și lipsă de inovare în multe fabrici din acea perioadă. Limitările impuse de regimul comunist, precum salariile mici și lipsa de stimulente pentru inovație, au avut un impact negativ asupra capacității industriei de a produce eficient și competitiv. Producția limitată, de calitate inferioară și costisitoare a fost o problemă semnificativă în multe uzine din acea perioadă.
Zice bine de data asta AI-ul acum :)))
Comunismul nu poate produce altceva si altcumva.
👍👍👍👍👍
"Absenta limitelor morale"
40:11 Este vorba despre REZERVA DE CADRE, nu despre vreo moştenire...😢
12:16 Tendința spre cultul personalității se întrevedea încă de la sfârşitul anilor '60.😢
premium
8:14 Cum e posibil ca în continuare, de 33 de ani să se întâmple la fel? Aceeaşi întrebare, acelaşi răspuns: sistemul şi ideologia sa.😢
pt ca nu sa schimbat administratia si au refuzat sa puna in aplicare proclamatia de la Timisoara din 89
…
Ce anume se intampla "la fel"?
Cenzura comentariilor merge struna, mai ales a alora care aveau continut sensibil - ca traiesc probabil inca cei la care ma refeream sau macar urmasii lor si probabil mai au o bruma de relevanta sau putere.
Mai usor cu reclamele, calicilor
17:46 Poporul a fost spectator!😢
Nu are nici o treaba domnu. Sunt curios unde locuieste . Unde vede el export mai mare acum din romania decât era in comunism. Eu locuiesc in alta tara,plecat din 2011, vin odata pe an acasa(si cand spun acasa ma refer ca inca o consider casa romania). De fiecare data cand vin vad lucruri de tipul :1 toți aleagă după bani si este o senzație urata sa imi vad prietenii si cunoștințele abia sa zambeasca din cauza lipselor
2- tot mai multi batrani care cersesc in piete sau la colturi si cum privesc in vitrine o bucata de carne
3- tineri care nu au niciun respect ptr nimeni(reamintesc cand imi spuneau cei in varsta ca se duc sa vorbească cu invatatoarea mea .. ma cacam pe mine de frica)
4- infrastructura noroc ca o avem din timpul comunismului .. asta spune tot.
Deci , il rog pe domnul sa nu mai naruiasca viziunea unor partide politice despre trecut cu ce nu fac ei in viitor
Locuiești din 2011 în altă țară și îi spui unui profesor universitar specializat pe problema ca habar nu are ce vorbește? Ești exact expresia fenomenului Dunning-Kruger. Adică îți supraevaluezi mult capacitățile…
Informatiile sunt publice, n-aveti decat sa le cautati. Numai si daca va uitati la Dacia Pitesti v-ati fi lamurit - exporta in comunism cateva sute, maxim cateva mii de masini pe an - din productia maxima de 90.000 de masini pe an - vandute cu sub 5000 de dolari bucata, comparativ cu acum, cand se produc si peste 500.000 de masini Dacia pe an si se exporta cu sutele de mii anual, cu preturi de peste 10.000 de euro bucata. Cat despre infrastructura pe care o avem din timpul comunismului, e o aiureala. A1, 'autostrada comunista" a fost refacuta de 3 ori pana acum si e tot sub standardul de autostrada occidentala. Un drum drept, fara mari diferente de nivel - o mizerie de proiectare. A2 - pana la Drajna s-a facut fix dupa proiectul initial comunist si cu standardul de calitate comunist, chiar daca s-a facut la 15 de ani dupa 1989. D-aia e varza, se peticeste periodic, asa va fi pana cand va fi refacuta din temelie. In comunism exportam cel mai mult mancare, foarte multa cu preturi f. mici si foarte multa industrie usoara, cu castig f.mic. Fabricile de confectii si incaltaminte exportau tone de marfa care fusese produsa in lohn - nici nasturii sau ata nu erau romanesti, modelele nici atat. S-a continuat cu lohnul in industria usoara zeci de ani dupa 1990 - salarii mici, asa ca nu exista creatie vestimentara locala remarcabila - cum nu exista nici in comunism, industria usoara locala e mai degraba subdezvoltata si neadaptata modei internationale, asa ca firmele de confectii internationale domina vanzarile locale. Polonia, in schimb, care a facut si creatie vestimentara interesanta in vremea comunismului, acum exporta sub branduri proprii in toata Europa.
Nu te mai intoarce.
Cei cu studii superioare s-au retras Maurer, Mănescu și Paul Niculescu Mizil sau Stefan Andrei cel mai mare păcat pentru noi populația acelor timpuri
Erau niste pungasi pusi pe capatuiala si ei.
@@danielabusuioc9837mai buni decat cei doi dictatori semi analfabeti
Cercetătorul bate câmpii. Cum o fi ajuns cercetător, nu știu, dar poate fi destul de limpede, pentru cei mai mulți dintre noi, când țara este plină de cercetători, academicieni, doctori în științe, magistrați, generali, farmaciști, bucătari, nutriționiști, babe care lecuiesc... De unde știe ăsta tot ce vorbește, că nu a trăit în acele vremuri?! Ce a cercetat?! Normal că i-a citit pe cei care au trăit acele vremuri, care atunci au tăcut, iar azi scriu și mănâncă căcat. Este limpede! Și atunci, te întrebi de ce s-a renunțat la studiul istoriei țării și s-a mers pe istoria evreilor?! Din cauza unuia ca ăsta.
Konunistu pulii,ai tu dreptate
Explicația constă în faptul că a citit și a mai și înțeles ce a citit, spre deosebire de alții care au trăit acele vremuri și tot n-au înțeles nimic.
@@emanoilmazare1669 OK?! Ce a citit?! Cine a scris ceea ce a citit?! Ce treabă are ceea ce a citit el, cu istoria românilor eliminată din școli?! Ți se pare că tu ai înțeles ceea ce citești?!
@@sufletulcunumesimpluSe pare că alte semne de punctuație nu știi în afară de?! Stau și mă-ntreb de ce te crezi buricu' pământului, crezi că le știi pe toate și ești îndreptățit să iei pe toată lumea la rost?
@@sufletulcunumesimplu Bateti campii rau de tot. E nascut in '74, asa ca a prins destul din comunism. Ce istorie a romanilor eliminata din scoli? Ce vorbeste despre regimul comunist stie din arhive, din documentele vremii, din arhivele desecretizate, nu din parerile dvs. de la coada la portocale.
TVR a ajuns o glumă
te-au suparat? esti fan al regimurilor dictatoriale sau ai fost vreun activist comunist?
@@PopescuSorinSunt activist comunist în prezent!
@@oviatbE grav prietene! Foarte grav! Norocul românilor că nu sunt mulți ca tine.
@@oviatb 😄😄😄
@@oviatbsa ti dam la mwie comunistule :)
Spuneti ca Romania are astazi o industrie la care Ceausescu n-ar fi visat...A cui e aceasta industrie si profiturile ei?
Vorbește prostii omul și exagerează în multe exemple ce le spune! După mintea lui, tot trecutul până în '90 a fost o ficțiune și o mizerie ! Este penibil omul ! Dacă ar fi corect, ar vorbi și despre lucrurile bune, nu doar despre "ficțiunile" din capul lui 💩 , el vorbește mai mult din auzite !! Aloo, "inteligentule", mai suntem și noi pe aici, cei care am trăit înainte de '90, cu bune și cu rele !! Deci, mai ușor cu pianul pe scări....PINOCCHIO ! 🤔🥱
Acum era ,,industria,,ceaușistă? Cumva a ta ,a noastră, a poporului...să fie serioși .Ce a avut poporul de a face cu fabricile decât că muncea în condiții deja depășite tehnologic și primea un salar cu care își putea plăti alimentele raționalizate sau furate și comercializate de fiecare de acolo de unde muncea? Mai avea poporul acesta marea ,uriașa minciună în care a ajuns sa se complacă.
Înainte de ‘89 eram un popor de sclavi și pare ca nu vă deranja. Acum… va deranjează capitalismul, cu sărbătorile legale libere și plătite, cu 5 zile de muncă pe săptămână (în loc de 6), cu libertatea de a te muta și angaja unde vrei etc. Bă… câtă ipocrizie și nesimțire.
@@cotorarodica252 sunt de alta parere, dar nu asta e ideea pe care nu o sesizati. Domnul istoric spune fara ocol ca acum avem o industrie la care tovarasul nici nu visa. Chiar avem? Sau au altii, cu resursele nostre, inclusiv umane? Pentru ca da, in epoca de trista amintire, specialistii, resursele si industria erau ale noastre. Depasite sau nu chiar, am crescut in Dacia aia, si-au facut megacolosi cu macaralele alea, si baraje si drumuri cu camioanele alea "depasite" pe care le exportam totusi, erau licente regandite de ingineri de-ai nostri, poate depasiti si aia, noroc cu strainii care invata in scoli intr-a 8-a ce invata ai nostri acum intr-a 5-a, ca au venit sa ne lumineze calea.
@@alexanca5029 Ale cui, ale noastre? ce anume aveati dvs. sau familia dvs, ca eu stiu ca n-aveam nimic. Familia mea si-a cumparat un apartament cu 3 camere in care locuiam inghesuiti ca naiba 5 persoane, in 30 de ani de rate. Ce licente "regandite"de inginerii nostri visati? Era Dacia rrromaneasca macar la fel de buna ca modelul Renault dupa care era copiata? Nu, nici vorba. Se bateau romanii sa mai prinda cate o masina cu piese originale, copiile erau niste maimute!
Da nasol sa vorbesti despre lucruri pe care un istoric nu le pricepe pentru ca nu este in masaura sa le priceapa. Cam asta era nicolae iorga care l-a intrebat pe ionel bratianu ce poate aduce un inginer in politica iar raspunsul a fost simtul masurii. Sunt multe lucruri pe care un ,, istoric" nu le poate pricepe. Inainte de 89 nu era atata impostura ca acum, nici nu era posibil. Cat priveste industrializarea ea s-a facut prea rapid si fara a tine cont de resursele tarii dar erau si centre industriale cu traditii ce produceau masiv pentru export . In orice caz lucruri care se fac acum prost si in timp indelungat inainte se faceau in timp mai scurt si de o calitate superioara. Nu e locul si nici spatiul pentru discutat aici. Partea proasta a fost amestecul tovarasului in domenii despre care nu avea habar si interzicerea importurilor de completare.
dimpotrivă, impostura era peste tot, pentru că impostorii de la PCR conduceau tot - economie, administratie etc; azi, impostorii sunt doar la stat, din fericire; la privat e mai greu - n-ai rezultate, te schimbă; sigur, e greu să acceptăm că unii din noi am trăit într-un dezastru social și economic, într-un coșmar (mai ales deceniul anilor 80, eu atunci eram copil și adolescent și tin minte); e mai comod să ne mințim în continuare și să spunem că toți care ne arată ceva de nesuportat, adevărul gol-goluț, sunt niște proști
masiv pentru export? volume mari, bani putini.
Te contrazici singur. Ne spui ca nu era posibila impostura si la sfarsit recunosti ca tovarasul era impostorus maximus.
Anii 60 si 70 au fost ok. Pe "istoric"il văd in prezidiul CC al UTC crticănd ....
Da, cat au tinut banii capitalistilor.
Rău pe vremea aia dar acum e mult mai rău ca atunci.
După zisele cui?
Societatea romaneasca a avansat foarte mult.PIB-ul Romaniei reprezinta 0,77 din media PIB-ului european.Oamenii ramasi de caruta au o problema.Pe vremea lui ceasca aproape toti erau ca ei.Acum au ramas singuri intr-un colt.
@@victordiaconescu8923nu e doar vina oamenilor rămași de căruță. E și vina sistemului. Sigur ca se trăiește mai bine (din absolut orice punct de vedere), dar putem face mai multe pentru acești 5-10% “rămași de căruță”.