Hallo,Harry,met Radjem uit Su, lassen heb ik nooit gedaan, maar zo juist hb ik een lasm.gekocht,een Chinees merk die gast tot 100 ampère ,en via de video's van u lukt het wel aardig,jouw uitleg is ook heel duidelijk,bedankt,en ik kijk uit naar nieuwe video's voor beginners,thanks
Bassische electroden met een 48V OCV AC trafo wil niet, maar daar hebben we het al vaker over gehad. Er zijn ook eenvoudige AC trafo's met twee uitgangen. 1 van 48V en 1 van 70V. Die 70V uitgang is dan voor basische electroden omdat die een hogere spanning nodig hebben. Nadeel van AC is ook dat 50 keer per seconde de spanning (en dus ook de stroom) door 0 gaat. Met een 48V AC trafo wordt het dan dus nog lastiger om er een basische electrode mee aan de gang te houden. Het grote voordeel van DC inverters is dat ze een hogere OCV hebben en zelfs de goedkope hebben ook 'hotstart' en 'arcforce'. Bij inverters uit het duurdere segment zijn die twee functies soms ook instelbaar. 'Hotstart' gooit de stroomsterkte omhoog, voor een fractie van een seconde, bij het aanstrijken. Soms wel tot 100A boven de ingestelde waarde. 'Arcforce' regelt de stroomsterkte aan de hand van de lengte van de vlamboog. Als de vlamboog langer wordt loopt de spanning op, maar de stroomsterkte blijft bij een ongeregeld apparaat ongeveer gelijk. Omgekeerd wordt de spanning kleiner als de vlamboog korter wordt. Bij gelijk blijvende stroomsterkte wordt de kans op vastplakken van de electrode dan veel groter. Je wil in principe lassen met een zo kort mogelijke vlamboog, want een langere vlamboog betekent een hoger voltage en daarom meer hitte in het materiaal en een smeltbad wat te langzaam koelt. De electronica in een inverter meet constant de spanning over de vlamboog en de 'arcforce' gooit de stroomsterkte omhoog als de vlamboog kleiner wordt zodat de electrode minder snel vastplakt. De hogere stroomsterkte geeft meer penetratie, en de lagere spanning geeft minder hitte in het smeltbad. Het is een heel verhaal geworden, en ik hoop dat ik het wat duidelijk heb uitgelegd.
Het is een goed verhaal geworden en nog duidelijk ook voor iedereen. Ik probeer er altijd vanuit te gaan dat wat ik vertel voor de hobby lassers is maar aanvullende informatie is altijd leuk voor iedereen.
Harry, zou je eens de allergoedkoopste elektrodes van de bouwmarkt kunnen testen en vergelijken met de elektrodes die jij hier gebruikt? Ik gok dat toch de gemiddelde hobby lasser daar zijn elektrodes weg haalt en ik ben dan toch wel benieuwd naar het verschil.
@@Harrytheferryman Ja goed idee, cranenbroek bijvoorbeeld, daar kopen ze er veel. plakkers tot nu toe voor mij, maar de hotstart komt er in, de inverter ligt nu open.
Alle oudere lassers lasten basische elecroden met een lastransformator. Hele pakken! Grondlagen leggen met vooropening, stapelen ( opgaand lassen ) Ge moet natuurlijk wel een beetje kunnen lassen, en een fatsoenlijke trafo gebruiken zoals Smit, Philips Zinser, Hobart, Miller, Lincoln enz. Basische electroden las je meestal met een laag amperage. dat maakt het starten er niet makkelijker op, daarom zit er vaak een beetje metaalpoeder op het begin. in een keer starten, en niet meer stoppen. Nog maar eens oefenen, Harry!
Ik denk niet dat ik daarmee nog moet oefenen het gaat om de beginners en die moeten er vanaf blijven zeker met een goedkoop lasapparaat of inverter met een te lage open spanning is het niet te doen ook voor mijn niet. en dat wil ik laten zien.🤣👍
Ik heb ook een lastrafo staan, een ouderwetse Hellas op 380 . Ook die start soms lastig. Als hij eenmaal last doet ie het perfect. De grote truc is even een stuuk sloopijzer in de buurt houden en een koude elektrode hier wild op aanstrijken. Met een snelle strijkende beweging over het ijzer en dan slaat hij wel aan. Kort stukje laten lassen en dan is hij goed heet. Dan start hij op het werkstuk goed meestal... niet te lang wachten tussen die twee handelingen.. Kleine lastrafo's zijn niet echt handig nee. Beter kun je een inverter kopen. Weegt tenminste niet zo dieplood.
Harrytheferryman deze 380 trafo kun je niet eens tillen, heeft wieltjes nodig, ik denk 75 tot 100 kilo. Ook heb ik ergens nog een kleine "draagbare" hellas trafo staan. Draagbaar voor een paar meter, maar niet zoals je boodschappenmandje.
ik heb er normaal weinig last van. Las jij nog met een trafo zo ja dan kun je het beste de oude smeltveiligheden hebben de nieuwe automaten vinden een trafo niet leuk.
vreemd dat er niet wordt gesproken op het wisselen van de + en de min heel bepalend voor elektroden staat ook op de verpakking hoe de min moet ap de aarde of op de tang
De reden van de plakken av electroden is meestal de ontsteekspanning, 80 volt is prima en of HF. Ik heb een keer een resonant inverter gebouwd voor deze electroden, 90 volt open spanning, dat deed het goed met alle electroden. de meeste goedkopere lasmachines hebben maar 40 volt, dat is niet genoeg, het gaat wel maar ontsteekt moeilijk en dus plakt.
De machines van hbm zitten rond de 60 volt en ik heb persoonlijk nooit last van het vastplakken maar het zijn van die vragen die ik krijg en dan probeer ik er een antwoord op te geven zo goed en zo kwaad als het kan.
Een basis electrode heeft een hogere startstroom nodig dan een rutiel. Daarbij komt dat de bekleding van een basis niet stroomgeleidend is en je voor je met een reeds gebruikte electrode het puntje af moet breken (slaan) Hobbyapparaten voldoen uiterst slecht met basislassen
Ik vraag me wel eens af, een HF ontsteking gebruiken, bijvoorbeeld ik heb tig, dat is dezelfde stroom type als mma, maar dan heb ik een HF puls erbij, houd de stick boven werkstuk en trap voetpedaal in, vonk, start. Zekering er uit via de trafo, tja dat is erg common, inverters zijn veel beter wat betreft piekstromen.
@@Harrytheferryman Ook de hogere vermogens zijn er inverters, de zogenaamde resonance versersies zoals ik had gebouwd als test worden dan meestal gebruikt, hardswitching inverters worden ook bij lage spanningen zoals lichtnet voor hobbie ook steeds meer gebruikt, deze lassen heel fijn. Maar eens een keer mee testen ergens een resonance type lasinverter lenen voor filmpje hier, zoals een winkel, gratis reclame voor ze.
Hallo HarryIk las de laatste tijd vaak met Cumulo. Een gemakkelijk lassende electrode met vrijzachte vlamboog. Het lijkt mij ook een goede electrode voor beginnende lassers om dat hij zo soepel last.. Heb jij ook ervaring met Cumulo en wat vind je er van?Vr. Gr. Johannes Welbie
Ik heb eens gespeeld met electroden op de mig inverter, ze plakken heel erg, zitten meteen vast, ze komen van cranenbroek. de open spanning van de inverter us 85 volt, dat is dus meer dan prima. Hoge stroom, 2 keer wat op dfe verpakking staat werkt wel. Natuurlijk ligt dan aan mij, oefenen, oefenen dan, ik heb erg veel plakwerk als ik laag ampere las. Misschien type van electrode dan slecht? Bij jou zie ik hetzelfde met de tweede electrode tests.
er zit een hoop verschil in elektroden meestal las ik met lincoln heb wel eens andere gehad en daar lag ik ook mee te tobben zo erg dat je aan jezelf begint te twijfelen .
@@Harrytheferryman Deze van cranenbroek doen het niet, behalve als ik de stroom 2,5 keer hoger zet dan aanbevolen, maar op de minimum stroom in dit geval 40 ampere voor 2 mm werkt niet plakt gelijk al vast voordat ik kan terugtrekken. Electroden lassen trouwens wel mooi.
@@Harrytheferryman Voor de gevulde draad, ik had contact met een verkoper die heeft lincoln gevulde draad 23 euro voor halve kilo, dat lijkt weinig maar er zit veel draad op. Deze ga ik eens proberen.
@@Harrytheferryman Ik ga mijn inverter openen en een circuit aanbrengen met potmeter zodat ik hotstart heb die instelbaar is, das leuke van electronicus zijn.
@@Harrytheferryman Ik heb wel nu de zekerheid dat een hotstart op de inverter nodig is om relaxed te kunnen starten met alle elctroden, liefst een instelbare hotstart, waarme je de tijd insteld, de inverter geeft dan zeg maar enkele 10tallen milliseconden een veel hogere stroom en gaat dan terug naar ingestelde stroom, zit dat bij jou op de kemphi toevallig? of de andere die je hebt voor mma, dacht dat je kemphi een mig was. Ik ga de mijne openmaken en een hotstart toevoegen met een 555 timer, instelbaar.
de wandcontactdozen onder de werkbank zit bij de verlichting in de werkplaats en nog veel meer, de zekering die erin zit is een 16 ampère met een b karakteristiek. Nadat hij eruit gesprongen was heb ik ook trafo in een andere wandcontactdoos gestoken en die staan los van de rest en dan gaat het wel de zekering heeft dezelfde karakteristiek.
Duidelijk Harry. 16A B karakteristiek met nog een hoop verbruikers wil niet met zo'n trafotje. Ik ben van het oude stempel en heb een hekel aan electronica(in mijn auto's), maar zo'n inverter is toch een fijne uitvinding. Last veel fijner en het scheelt ook nog in de energierekening. :-D Ik had het er vanavond toevallig over met een lasinstructeur. Vroeger moest hij alle krachtstroom in de lascabines afzekeren op 65A of zo. Nu met de inverter technologie is 25A genoeg.
kan je niet eerst kort zeggen welke ampere voor welke elektrode en dan de rest. Moet eerst door een minuut reklame en dan 10min. geouwehoer (sorry) terwijl ik verder wil lasssen!!
het is een voorbeeld filmpje om te laten zien dat een trafo de basis elektroden niet leuk vind om te lassen. En ik ga hier niemand leren zoals ik dat wel geleerd heb de elektrode met een vijltje de mantel weer op maat te vijlen. heb ik na mijn school ook nooit meer gedaan altijd met de duim voorzichtig de mantel afbreken en ja dat gaat wel eens mis en dan is de elektrode kapot.
Normaal moeten electrode niet plakken anders is ampere telaag tip doe volgende keer koude electrode pakken strijk hem naar je toe. De eletroden word zo warm dat die het goed op start ( ouder lasapperaten hebben geen hot starter daarom plak die sneller dan nieuwe lasapparaten probeer maar !!! Maak maar volgende keer weer een film over anders gaan wij keer met electrode lassen en neem ik mijn lasapparaat mee zeg ik hervaring van mij enzo
Heel mooi dat je tips geeft ph gaming maar ik heb geen problemen met vastplakkende elektrodes.het was een kijkers vraag en die had wel die problemen in ik probeer het te simuleren.en ik wist van te voren dat de trafo het niet aan kon de 7018 elektroden te doen starten omdat de open spanning van de trafo te laag is voor dat type elektroden.maar in ieder geval bedankt voor het mee denken en je aanbod.👍😀
Als je met elektrode last en hij blijft plakken begint gelijk de elektrode te gloeien. Waarom niet tijdens het lassen? De stroomsterkte is toch hetzelfde?
Als je aan het lassen bent gaat de energie in de vlamboog zitten. En als je hem vastpikt op het materiaal dan krijg je een volle kortsluiting en dan gloeit hij helemaal op
ik gebruik altijd die van lastek de 001 alleen is die niet meer verkrijgbaar en de 007 van lastek is een hele goede alternatief en ook voor alle lasposities ik heb er hier nog andere liggen maar als ik die toch eens gebruik dan gooi ik ze snel weer weg omdat die niet mooi lassen en plakken ook wel eens vast en dat haat ik . een goei investering in elektrodes die eigenlijk maar een paar euro's meer kosten dan die goedkope en je zal zien dat het veel leuker is om te lassen en dan zullen we zwijgen over die lastpostjes die 50 kosten
@Joris Jean-Marc. +1 voor Lastek electroden. Ook mijn favoriet samen met Lincoln. Ik heb Lastek 28, lastek 1130, lastek 88 en lastek 90 in de voorraadkast Vanavond toevallig veel met Esab basisch electroden gelast en die horen nu ook wel bij mij favorieten.
Beste Harry, mooi je videos te gaan kijken. Ik ben totaal nieuw met lassen en ga oefenen. Een vraag die ik heb: waarom ga je niet met een halve gebruikte laselektrode door? Is dat niet goed? En vraag 2: zijn er veel kwaliteitsverschillen in electrodes? Welke raad je me aan om mee te beginnen en waarom? Hartelijke groet, Ernst
Je kunt gewoon een halve elektrode verder oplassen, dat maakt niks uit. Er zit veel kwaliteitsverschil in elektrodes. Dat uit zich meestal in het loslaten van de slak en het opstarten van de elektroden. Het makkelijkst kun je beginnen met rutiel elektrodes. Dan staat er 6013 op. Succes met oefenen!
De hotstart zit er in, hij geeft nu een seconde een 50 procent meer amperes, morgen eens proberen met plakken. Met tig moet ik het uitzetten wegens dat het daar niet gewenst is, er zit dus een extra schakelaartje op ook. ua-cam.com/video/M1m_XFfWLlc/v-deo.html Video gauw gemaakt beetje rommelig, maar om even te kijken want foto,s gaan hier helaas niet.
@@Harrytheferryman Ik heb gelast, hij start met een tik, effe 130 amps, dan na 1 seconde de ingestelde stroom 80 amp, de dunne electrode 2 mm is met geen geweld mee te lassen, de 2.5 hetzelfde merk gaat prima. Er zit trouwens ook geen antistick in, volgende project dat er in te zetten.
@@Harrytheferryman Hier is de video na inbouwen, het plakken is vele malen minder, het gaat bijna vanzelf, en ik heb bijna geen ervaring met electrode, toch gaat het best goed. ua-cam.com/video/rMSEn5qIGfE/v-deo.html printje, wel slechte kwaliteit video. studio.ua-cam.com/users/videoM1m_XFfWLlc/edit
koop eens ewm mma,lastoestel voor moeilijke elektroden,je zal verschieten wat deze mma laspost wat kan.is wel 800 euro vanwege cel mma instelling.iets fijner laspost.
Die is veel te duur voor het werk wat ik er mee doe en het is een filmpje daar ik in probeer te laten zien wat een beginner fout doet en wat wel kan en niet kan met een goedkoop trafo machientje.
Ja voor mij ook heb ik er ook een keer een gezicht bij. Jij schrijft altijd leuke reacties en dan is het voor mij ook een keer leuk om te zien wie erachter zit!!
Basis electrode die krengen blijven plakken :-) vooral op lage prik. mijn leraar draaide elke keer de prik omlaag zodat die electrode bleef plakken en moest leren ermee een goede doorlas te maken,.! Een wijze les hoor :-)
Hier was een kanaal waar ze de machine zelf gebouwd hebben, deze kan alles, mig/mag/tig/mma/puls/dc ook aluminium. ua-cam.com/video/MzPkSny8C6M/v-deo.html Ik had al wel de onderdelen moet dan printen gaan maken.
@@Harrytheferryman Ik ben electronicus, dat scheeld, en het is geen speelgoed, je werkt met dodelijke spanningen en vermogens, onderdelen kunnen exploderen, maar ik weet wat ik moet doen en heb de apparatuur. Ik wil dat eens proberen, ik heb een bestaande inverter, daar kan ik de software deelprint in bouwen, de igbt drivers zitter er al aan boord, das gemakkelijk, de rus waar het vandaan komt stuurd me alles op.
@@Harrytheferryman Wellicht eens langskomen dan als ie klaar is? met deze software kan je de gehele cyclus programmeren met lassen, je ziet dat aan die lijnen zoals downslope etc.
Bedankt voor het filmpje harry door mijn computer kom Ik mijn reactie niet teruglezen wat mij zeker spijt maar daarom geen Ik nu nog wel even de info Ik las met een rutiel electrode van ceweld en ze liggen in een verwarmde schuur altijd op de kachel maar het meek van het lasapparaat weet Ik niet hij is al 30 oud en is van mijn inmiddels overladen opa geweest en die kom er altijd prima mee lassen dus nogmaal bedankt voor het filmpje
Hallo,Harry,met Radjem uit Su, lassen heb ik nooit gedaan, maar zo juist hb ik een lasm.gekocht,een Chinees merk die gast tot 100 ampère ,en via de video's van u lukt het wel aardig,jouw uitleg is ook heel duidelijk,bedankt,en ik kijk uit naar nieuwe video's voor beginners,thanks
Graag gedaan Gauri.👍😀
Bassische electroden met een 48V OCV AC trafo wil niet, maar daar hebben we het al vaker over gehad. Er zijn ook eenvoudige AC trafo's met twee uitgangen. 1 van 48V en 1 van 70V. Die 70V uitgang is dan voor basische electroden omdat die een hogere spanning nodig hebben.
Nadeel van AC is ook dat 50 keer per seconde de spanning (en dus ook de stroom) door 0 gaat. Met een 48V AC trafo wordt het dan dus nog lastiger om er een basische electrode mee aan de gang te houden.
Het grote voordeel van DC inverters is dat ze een hogere OCV hebben en zelfs de goedkope hebben ook 'hotstart' en 'arcforce'. Bij inverters uit het duurdere segment zijn die twee functies soms ook instelbaar.
'Hotstart' gooit de stroomsterkte omhoog, voor een fractie van een seconde, bij het aanstrijken. Soms wel tot 100A boven de ingestelde waarde.
'Arcforce' regelt de stroomsterkte aan de hand van de lengte van de vlamboog.
Als de vlamboog langer wordt loopt de spanning op, maar de stroomsterkte blijft bij een ongeregeld apparaat ongeveer gelijk.
Omgekeerd wordt de spanning kleiner als de vlamboog korter wordt. Bij gelijk blijvende stroomsterkte wordt de kans op vastplakken van de electrode dan veel groter.
Je wil in principe lassen met een zo kort mogelijke vlamboog, want een langere vlamboog betekent een hoger voltage en daarom meer hitte in het materiaal en een smeltbad wat te langzaam koelt.
De electronica in een inverter meet constant de spanning over de vlamboog en de 'arcforce' gooit de stroomsterkte omhoog als de vlamboog kleiner wordt zodat de electrode minder snel vastplakt. De hogere stroomsterkte geeft meer penetratie, en de lagere spanning geeft minder hitte in het smeltbad.
Het is een heel verhaal geworden, en ik hoop dat ik het wat duidelijk heb uitgelegd.
Het is een goed verhaal geworden en nog duidelijk ook voor iedereen.
Ik probeer er altijd vanuit te gaan dat wat ik vertel voor de hobby lassers is maar aanvullende informatie is altijd leuk voor iedereen.
Ik ben ook maar een hobbylasser hoor, maar ik graaf graag diep in het hoe en waarom.
Ben wel pas begonnen met BMBE niveau 2 om nog meer te leren.
@@Harrytheferryman je zou meer zin hebben om zoon hele lange text te schrijven.
Harry, zou je eens de allergoedkoopste elektrodes van de bouwmarkt kunnen testen en vergelijken met de elektrodes die jij hier gebruikt? Ik gok dat toch de gemiddelde hobby lasser daar zijn elektrodes weg haalt en ik ben dan toch wel benieuwd naar het verschil.
Als ik er een keer kom zal ik er een paar mee brengen en kijken wat ze doen Bram!!
@@Harrytheferryman Ja goed idee, cranenbroek bijvoorbeeld, daar kopen ze er veel. plakkers tot nu toe voor mij, maar de hotstart komt er in, de inverter ligt nu open.
Ik begin net met het leren van elektrisch lassen, dit helpt een hoop, dankjewel!
Graag gedaan en veel succes!
Alle oudere lassers lasten basische elecroden met een lastransformator. Hele pakken! Grondlagen leggen met vooropening, stapelen ( opgaand lassen ) Ge moet natuurlijk wel een beetje kunnen lassen, en een fatsoenlijke trafo gebruiken zoals Smit, Philips Zinser, Hobart, Miller, Lincoln enz. Basische electroden las je meestal met een laag amperage. dat maakt het starten er niet makkelijker op, daarom zit er vaak een beetje metaalpoeder op het begin. in een keer starten, en niet meer stoppen. Nog maar eens oefenen, Harry!
Ik denk niet dat ik daarmee nog moet oefenen het gaat om de beginners en die moeten er vanaf blijven zeker met een goedkoop lasapparaat of inverter met een te lage open spanning is het niet te doen ook voor mijn niet. en dat wil ik laten zien.🤣👍
Ik heb ook een lastrafo staan, een ouderwetse Hellas op 380 . Ook die start soms lastig. Als hij eenmaal last doet ie het perfect. De grote truc is even een stuuk sloopijzer in de buurt houden en een koude elektrode hier wild op aanstrijken. Met een snelle strijkende beweging over het ijzer en dan slaat hij wel aan. Kort stukje laten lassen en dan is hij goed heet. Dan start hij op het werkstuk goed meestal... niet te lang wachten tussen die twee handelingen..
Kleine lastrafo's zijn niet echt handig nee. Beter kun je een inverter kopen. Weegt tenminste niet zo dieplood.
Van die lastrafo`s krijg je grote neusgaten en lange armen.
Harrytheferryman deze 380 trafo kun je niet eens tillen, heeft wieltjes nodig, ik denk 75 tot 100 kilo. Ook heb ik ergens nog een kleine "draagbare" hellas trafo staan. Draagbaar voor een paar meter, maar niet zoals je boodschappenmandje.
Duidelijk! Wat anders stop-meterkast-schakelaar (wel het nieuwste) schiet er wel eens uit' nog tips? wat is veilig?
ik heb er normaal weinig last van. Las jij nog met een trafo zo ja dan kun je het beste de oude smeltveiligheden hebben de nieuwe automaten vinden een trafo niet leuk.
@@Harrytheferryman ha oke ! heb de oude nog idd.. thanks voor de tip!
Graag even nogmaals de electrode die makkelijk last. Wat is de exacte benaming?
Voo mijn invertertje
rutiel elektroden die starten gemakkelijk en die gebruik ik thuis ook altijd.
vreemd dat er niet wordt gesproken op het wisselen van de + en de min heel bepalend voor elektroden staat ook op de verpakking hoe de min moet ap de aarde of op de tang
heb ik diverse malen gedaan in andere filmpjes.👍
De reden van de plakken av electroden is meestal de ontsteekspanning, 80 volt is prima en of HF. Ik heb een keer een resonant inverter gebouwd voor deze electroden, 90 volt open spanning, dat deed het goed met alle electroden. de meeste goedkopere lasmachines hebben maar 40 volt, dat is niet genoeg, het gaat wel maar ontsteekt moeilijk en dus plakt.
De machines van hbm zitten rond de 60 volt en ik heb persoonlijk nooit last van het vastplakken maar het zijn van die vragen die ik krijg en dan probeer ik er een antwoord op te geven zo goed en zo kwaad als het kan.
goed uitgelegd
Dankjewel Jordy!!
Een basis electrode heeft een hogere startstroom nodig dan een rutiel. Daarbij komt dat de bekleding van een basis niet stroomgeleidend is en je voor je met een reeds gebruikte electrode het puntje af moet breken (slaan) Hobbyapparaten voldoen uiterst slecht met basislassen
Komt meestal door een lagere open spanning.👍 daarom voor de hobby rutiel sterk genoeg of je moet hele gekke constructies maken.
Ik vraag me wel eens af, een HF ontsteking gebruiken, bijvoorbeeld ik heb tig, dat is dezelfde stroom type als mma, maar dan heb ik een HF puls erbij, houd de stick boven werkstuk en trap voetpedaal in, vonk, start. Zekering er uit via de trafo, tja dat is erg common, inverters zijn veel beter wat betreft piekstromen.
daarom zie je op 230 volt ook bijna geen trafo`s meer maar bij hogere stromen op 400 volt zie je ze nog regelmatig.
@@Harrytheferryman Ook de hogere vermogens zijn er inverters, de zogenaamde resonance versersies zoals ik had gebouwd als test worden dan meestal gebruikt, hardswitching inverters worden ook bij lage spanningen zoals lichtnet voor hobbie ook steeds meer gebruikt, deze lassen heel fijn. Maar eens een keer mee testen ergens een resonance type lasinverter lenen voor filmpje hier, zoals een winkel, gratis reclame voor ze.
Hallo HarryIk las de laatste tijd vaak met Cumulo. Een gemakkelijk lassende electrode met vrijzachte vlamboog. Het lijkt mij ook een goede electrode voor beginnende lassers om dat hij zo soepel last.. Heb jij ook ervaring met Cumulo en wat vind je er van?Vr. Gr. Johannes Welbie
Ik heb er geen ervaring mee Johannes als ik een keer bij mijn leverancier ben zal ik er naar vragen.
Ik heb eens gespeeld met electroden op de mig inverter, ze plakken heel erg, zitten meteen vast, ze komen van cranenbroek. de open spanning van de inverter us 85 volt, dat is dus meer dan prima. Hoge stroom, 2 keer wat op dfe verpakking staat werkt wel. Natuurlijk ligt dan aan mij, oefenen, oefenen dan, ik heb erg veel plakwerk als ik laag ampere las. Misschien type van electrode dan slecht? Bij jou zie ik hetzelfde met de tweede electrode tests.
er zit een hoop verschil in elektroden meestal las ik met lincoln heb wel eens andere gehad en daar lag ik ook mee te tobben zo erg dat je aan jezelf begint te twijfelen .
@@Harrytheferryman Deze van cranenbroek doen het niet, behalve als ik de stroom 2,5 keer hoger zet dan aanbevolen, maar op de minimum stroom in dit geval 40 ampere voor 2 mm werkt niet plakt gelijk al vast voordat ik kan terugtrekken. Electroden lassen trouwens wel mooi.
@@Harrytheferryman Voor de gevulde draad, ik had contact met een verkoper die heeft lincoln gevulde draad 23 euro voor halve kilo, dat lijkt weinig maar er zit veel draad op. Deze ga ik eens proberen.
@@Harrytheferryman Ik ga mijn inverter openen en een circuit aanbrengen met potmeter zodat ik hotstart heb die instelbaar is, das leuke van electronicus zijn.
@@Harrytheferryman Ik heb wel nu de zekerheid dat een hotstart op de inverter nodig is om relaxed te kunnen starten met alle elctroden, liefst een instelbare hotstart, waarme je de tijd insteld, de inverter geeft dan zeg maar enkele 10tallen milliseconden een veel hogere stroom en gaat dan terug naar ingestelde stroom, zit dat bij jou op de kemphi toevallig? of de andere die je hebt voor mma, dacht dat je kemphi een mig was. Ik ga de mijne openmaken en een hotstart toevoegen met een 555 timer, instelbaar.
👍👍👍👍👍
👍
Hoi .. vraagje kun je een rvs ankerketting lassen met elektrode ?
ja dat kan heb je wel speciale elektroden voor nodig.
Bedankt. 👍
graag gedaan.
Kan die klote muziek niet uit!! Zonde van de info.
helaas staat al jaren zo online, en ik gebruik al jaren geen muziek meer onder mijn video`s.
Raar dat de zekering er uit ging met de AC trafo. Welke waarde en karakteristiek zekeringen heb je op de 230 in de werkplaats?
de wandcontactdozen onder de werkbank zit bij de verlichting in de werkplaats en nog veel meer, de zekering die erin zit is een 16 ampère met een b karakteristiek. Nadat hij eruit gesprongen was heb ik ook trafo in een andere wandcontactdoos gestoken en die staan los van de rest en dan gaat het wel de zekering heeft dezelfde karakteristiek.
Duidelijk Harry. 16A B karakteristiek met nog een hoop verbruikers wil niet met zo'n trafotje.
Ik ben van het oude stempel en heb een hekel aan electronica(in mijn auto's), maar zo'n inverter is toch een fijne uitvinding. Last veel fijner en het scheelt ook nog in de energierekening. :-D
Ik had het er vanavond toevallig over met een lasinstructeur. Vroeger moest hij alle krachtstroom in de lascabines afzekeren op 65A of zo.
Nu met de inverter technologie is 25A genoeg.
kan je niet eerst kort zeggen welke ampere voor welke elektrode en dan de rest. Moet eerst door een minuut reklame en dan 10min. geouwehoer (sorry) terwijl ik verder wil lasssen!!
🤣🤣
Goeie video kun je veel van lerem
dankjewel Timmy😀👍
die van telwin is schoner tikken met elektrode.daar verschiet ik van
het is een voorbeeld filmpje om te laten zien dat een trafo de basis elektroden niet leuk vind om te lassen. En ik ga hier niemand leren zoals ik dat wel geleerd heb de elektrode met een vijltje de mantel weer op maat te vijlen. heb ik na mijn school ook nooit meer gedaan altijd met de duim voorzichtig de mantel afbreken en ja dat gaat wel eens mis en dan is de elektrode kapot.
Normaal moeten electrode niet plakken anders is ampere telaag tip doe volgende keer koude electrode pakken strijk hem naar je toe. De eletroden word zo warm dat die het goed op start ( ouder lasapperaten hebben geen hot starter daarom plak die sneller dan nieuwe lasapparaten probeer maar !!! Maak maar volgende keer weer een film over anders gaan wij keer met electrode lassen en neem ik mijn lasapparaat mee zeg ik hervaring van mij enzo
Heel mooi dat je tips geeft ph gaming maar ik heb geen problemen met vastplakkende elektrodes.het was een kijkers vraag en die had wel die problemen in ik probeer het te simuleren.en ik wist van te voren dat de trafo het niet aan kon de 7018 elektroden te doen starten omdat de open spanning van de trafo te laag is voor dat type elektroden.maar in ieder geval bedankt voor het mee denken en je aanbod.👍😀
Als je met elektrode last en hij blijft plakken begint gelijk de elektrode te gloeien. Waarom niet tijdens het lassen? De stroomsterkte is toch hetzelfde?
Als je aan het lassen bent gaat de energie in de vlamboog zitten. En als je hem vastpikt op het materiaal dan krijg je een volle kortsluiting en dan gloeit hij helemaal op
@@Harrytheferryman Dus de stroomsterkte is dus niet gelijk?
ik gebruik altijd die van lastek de 001 alleen is die niet meer verkrijgbaar en de 007 van lastek is een hele goede alternatief en ook voor alle lasposities ik heb er hier nog andere liggen maar als ik die toch eens gebruik dan gooi ik ze snel weer weg omdat die niet mooi lassen en plakken ook wel eens vast en dat haat ik .
een goei investering in elektrodes die eigenlijk maar een paar euro's meer kosten dan die goedkope en je zal zien dat het veel leuker is om te lassen en dan zullen we zwijgen over die lastpostjes die 50 kosten
Ik ken ze niet maar als ik ze een keer tegenkom ga ik ze zeker een keer proberen.
@Joris Jean-Marc. +1 voor Lastek electroden. Ook mijn favoriet samen met Lincoln. Ik heb Lastek 28, lastek 1130, lastek 88 en lastek 90 in de voorraadkast
Vanavond toevallig veel met Esab basisch electroden gelast en die horen nu ook wel bij mij favorieten.
Beste Harry, mooi je videos te gaan kijken. Ik ben totaal nieuw met lassen en ga oefenen. Een vraag die ik heb: waarom ga je niet met een halve gebruikte laselektrode door? Is dat niet goed?
En vraag 2: zijn er veel kwaliteitsverschillen in electrodes? Welke raad je me aan om mee te beginnen en waarom? Hartelijke groet, Ernst
Je kunt gewoon een halve elektrode verder oplassen, dat maakt niks uit. Er zit veel kwaliteitsverschil in elektrodes. Dat uit zich meestal in het loslaten van de slak en het opstarten van de elektroden. Het makkelijkst kun je beginnen met rutiel elektrodes. Dan staat er 6013 op. Succes met oefenen!
Ik heb de ferm paive lastrafo
die is leuk om mee te beginnen alleen kun je er geen basis elektroden 7018 mee verlassen maar dat is geen probleem rutiel 6013 doet het ook goed .
De hotstart zit er in, hij geeft nu een seconde een 50 procent meer amperes, morgen eens proberen met plakken. Met tig moet ik het uitzetten wegens dat het
daar niet gewenst is, er zit dus een extra schakelaartje op ook.
ua-cam.com/video/M1m_XFfWLlc/v-deo.html
Video gauw gemaakt beetje rommelig, maar om even te kijken want foto,s gaan hier helaas niet.
De video staat op privé maar ik ben wel benieuwd wat je ervan gaat maken.
@@Harrytheferryman Ik heb gelast, hij start met een tik, effe 130 amps, dan na 1 seconde de ingestelde stroom 80 amp, de dunne electrode 2 mm is met geen geweld mee te lassen, de 2.5 hetzelfde merk gaat prima. Er zit trouwens ook geen antistick in, volgende project dat er in te zetten.
@@Harrytheferryman Hier is de video na inbouwen, het plakken is vele malen minder, het gaat bijna vanzelf, en ik heb bijna geen ervaring met electrode, toch gaat het best goed.
ua-cam.com/video/rMSEn5qIGfE/v-deo.html
printje, wel slechte kwaliteit video.
studio.ua-cam.com/users/videoM1m_XFfWLlc/edit
De 2 mm last nu ook veel beter maar blijft licjtjes problematisch.
koop eens ewm mma,lastoestel voor moeilijke elektroden,je zal verschieten wat deze mma laspost wat kan.is wel 800 euro vanwege cel mma instelling.iets fijner laspost.
ua-cam.com/video/DW1NLpW-syc/v-deo.html
Die is veel te duur voor het werk wat ik er mee doe en het is een filmpje daar ik in probeer te laten zien wat een beginner fout doet en wat wel kan en niet kan met een goedkoop trafo machientje.
@@Harrytheferryman ja nogal duur he
Hier hebben ver hilco 2,5 rutiel,en een Chinees lasdraad 2,5,de plakt keer op keer,en de Chinezen draad plakt niet !!!
er zit stiekem nog een hoop verschil tussen de verschillende leveranciers van laselektroden.😀👍
Fijne carnaval Harry
Dankjewel Thomas:-) Wel leuk dat ik je vandaag tegenkwam bij de Pehavo!!
Harrytheferryman ja ik zag je weg lopen ik denk ik roep Harry maar eens haha was leuk om je een keer te ontmoeten
Harrytheferryman ons pap had van alles verwacht maar niet dat jij mij herkende haha
Ja voor mij ook heb ik er ook een keer een gezicht bij. Jij schrijft altijd leuke reacties en dan is het voor mij ook een keer leuk om te zien wie erachter zit!!
Harrytheferryman ik ben 1.81 en jij 1.93 heb ik wel is gehoord in je filmpjes
Basis electrode die krengen blijven plakken :-) vooral op lage prik. mijn leraar draaide elke keer de prik omlaag zodat die electrode bleef plakken en moest leren ermee een goede doorlas te maken,.! Een wijze les hoor :-)
👍😁
Hier was een kanaal waar ze de machine zelf gebouwd hebben, deze kan alles, mig/mag/tig/mma/puls/dc ook aluminium.
ua-cam.com/video/MzPkSny8C6M/v-deo.html
Ik had al wel de onderdelen moet dan printen gaan maken.
Ik zou hem niet kunnen bouwen.
@@Harrytheferryman Ik ben electronicus, dat scheeld, en het is geen speelgoed, je werkt met dodelijke spanningen en vermogens, onderdelen kunnen exploderen, maar ik weet wat ik moet doen en heb de apparatuur. Ik wil dat eens proberen, ik heb een bestaande inverter, daar kan ik de software deelprint in bouwen, de igbt drivers zitter er al aan boord, das gemakkelijk, de rus waar het vandaan komt stuurd me alles op.
@@Harrytheferryman Wellicht eens langskomen dan als ie klaar is? met deze software kan je de gehele cyclus programmeren met lassen, je ziet dat aan die lijnen zoals downslope etc.
Bedankt voor het filmpje harry door mijn computer kom Ik mijn reactie niet teruglezen wat mij zeker spijt maar daarom geen Ik nu nog wel even de info Ik las met een rutiel electrode van ceweld en ze liggen in een verwarmde schuur altijd op de kachel maar het meek van het lasapparaat weet Ik niet hij is al 30 oud en is van mijn inmiddels overladen opa geweest en die kom er altijd prima mee lassen dus nogmaal bedankt voor het filmpje
Ik las op 220
Ik las normaal ook op 220 alleen de lastrafo onderop de kar is 220/380.
Hier zie je mooi de hotstart van een inverter en arc control. ua-cam.com/video/rBCj7OHci6o/v-deo.html
Dat is een mooie machine van Esab ik volg ze ook en vind het jammer dat Bob gestopt is.
Stanley elektrodes van gamma is echt slecht start slecht
Heb ik geen ervaring mee dus kan er ook niets zinnigs over zeggen.
Die ervaring heb ik ook! Zijn dat basis beklede electrodes?
@@egbertgroot27373j0gx k