Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği'ni Kapsar mı?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 чер 2020
  • Elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde okumanın sonucunda bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının yaptığı işi de yapabileceğine dair söylentileri birçoğunuz duymuşsunuzdur. Ben bir elektrik-elektronik mühendisliği mezunu ve bilgisayar bilimleri doktoralı bir kişi olarak bu konuyla ilgili deneyimlerimi bu videoda paylaşıyorum.

КОМЕНТАРІ • 189

  • @irmakguvenc1425
    @irmakguvenc1425 4 роки тому +13

    Hocam çok güzel anlatmışsınız. Geçen seneki tanıtım günlerinde bilgisayarcılar bu konudan çok yakınıyordu. Ben bile tıp okumama rağmen bu soruya maruz kalıyorum tercih yapacaklar tarafından :(

  • @omercandemirci6410
    @omercandemirci6410 Рік тому +16

    EEM'e giderek hayatımı yaktım. EEM istiyorsanız EEM yazın, CS istiyorsanız CS. Yakın bölümler diye EEM yazdım devre kurarken benim kafa computer graphicste, oop'da, ayrık matta. Ve bunlara bölümden ötürü fazla da bakamıyorum. Alttan ders olduğu için yatay da yapamıyorum yaş da ilerledi tekrar sınava da giresim yok. DOĞRU TERCİH YAPIN.

    • @miracakyldz3231
      @miracakyldz3231 Рік тому +1

      Myp ile yatay geçiş yapabilirsin hatta bence yapmalısın birkaç sene geç olur ama bir ömür istemediğin alanda çalışmak kötü olacaktır.

    • @KriptoMeydan-jh4gr
      @KriptoMeydan-jh4gr 11 місяців тому

      @onercandemirci6410 aynı hatayı yaptım şuan durumun ne

    • @gladiatorrrr
      @gladiatorrrr 9 днів тому

      ​@@KriptoMeydan-jh4grsenin durum ne usta benim de tıptan odtu ee'ye gecesim var da

  • @snoogdop7488
    @snoogdop7488 2 роки тому +4

    Muhteşem birisiniz hocam aklımdaki tüm soru işaretleri yok oldu aşırı yetkin birisiniz emeğinize sağlık mutlu günler diliyorum

  • @mertk3419
    @mertk3419 4 роки тому +8

    Hocam çok güzel bir video olmuş. Aynı Ele gibi tabiki de Bilgisayar Mühendisi olmak için iyi bir matematik gerektiğini unutmamalıyız. Özellikle Yapay Zeka , Makine Öğrenmesi tarafına gitmek isteyen bilgisayar mühendisi adaylarına en önemli tavsiyem matematiği severek uğraşmaları ve "kurculamaları" olur.

  • @emreturan6259
    @emreturan6259 3 роки тому +6

    İlk tümdevrenin icadı ile 1970 lerden günümüze bilgisayar dünyasında ağırlığın donanımdan yazılıma kaymasına neden olmuştur. Eğer elektronik programlama yapmayacaksanız, bilgisayarla daha çok vakit geçirmek istiyorsanız hocamızın dediği gibi bilgisayar mühendisliği daha mantıklı. Etrafından dolanmaya, detaylarda kaybolmaya gerek yok.

  •  3 роки тому +11

    Hocam bn elektrik elektronik 3. Sınıf biri olarak şunu söyleyebilirim . Başta da dediginiz gibi kapsama diye birşey yok bu tamamen saçmalık . Bizim bölümde temel iki ayrım vardır adı üstünde elektrik ve elektronik . Elektrik içerisinde yüksek gerilim , elektrik üretimi iletimi dağıtımı gibi alt alanları var . Sonra kontrol sistemleri var bunun içinde ise yine aslında yazılımda da kullanılan PID sistemlerin anlatılması falan var . Kumanda alt alanı var Pano dizaynı plc programlama gibi. Haberleşme vardır analog ve dijital haberleşme sistemleri . Elektronik olarak ise elektronik adına herşey öğretilir en temel noktadan en zirveye kadar . Tabi bu noktada yine temel bi ayrım vardır Analog elektronik ve dijital elektronik. Benim ilgi alanım olan dijital ile devam edersem mantık devreleri dersinden başlanıyor yani sıra seçmeli olarak aldığım Eagle çizim dersi vardı bunda ise her elektronik kartin çiziminde kullanılan kartları çizmeyi ogreniriz . Programlama olarak değişmekle beraber biz C programlama dersi almıştık tabi bn bununla kalmayıp bunun üzerine devam da ettim o ayrı konu . Formül ve matematik olarak baktığımızda evet matematik var diferansiyel denklemlerin dibine kadar iniyoruz . Bu kuralları bazı derslerde de kullanıyoruz aslında ama yine de çok çok matematik var diyemem . Benim matematik bilgim se çok iyi değildir ama yinede çoğu dersten zorlanmadan gecebildim . özellikle bu yazıyı burdan okuyup kararını vermekte zorlanan arkadaşlar için yazmak istedim açıkçası . Elektrik Elektronik Mühendisliği alanınin bizzat içinde olan biri olarak kendi fikirlerimi söyledim . Bölüm olayının çok net ayrıldığıni düşünmüyorum bölümler birçok konuda birbirleri ile paslaşıyorlar bence . Burda önemli olan bi insanın ne istediğini bilmesi onun üzerinde yılmadan çalışması bence . Burdaki önemli ayrım ise çalışmanın sınavlar , hocanın gözüne girme yada başka şeyler için değil sadece o alanı sevdiği için yapmasidir , zaten sevdiği işi yapmadan çalışan insanlar illaki bi noktada pes etmek zorunda kalırlar bence .
    Biraz eemyi korkunç göstermişsiniz ama yinede güzel bir video olmuş emeğinize sağlık

  • @fatih5527
    @fatih5527 11 місяців тому +2

    kesinlikle alakasız bölümler. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunuyum, bir bilgisayar şirketinde işe girdim sistem mühendisi olarak yetişeceğim, diyebilirim ki okulda sunucular storagelar vb konularını hiç görmedik. elektronik dersinde transistör, diyot, jfet benzeri ko uları gördük. Ag-Og projesi çizdik, aydınlatma dersi gördük, güç sistemleri dersi gördük, Sayısal elektroniği gördük. sayısal elektronik hariç diğerleri bilgisayar ve yazılım ile hiç alakalı değil. bilgisayara daha yatkın hissediyordum kendimi ama işe pek de alışamadım, sanki kendi alanım ile ilgili bir iş daha iyi olurdu en azından okuldan biraz bilgi birikimi ile daha erken işi öğrenirdim. Kısacası tavsiyem iyi araştırın bölümleri, bilgisayar ve elektrik-elektronik bağlantılı olsada aslında tamamen ayrı dallar. Elektrik kısmı için şunu diyebilirim herşeyin bir prosedürü var, şartnamesi var, yapılacak iş belli, karmaşık olabiliyor ama bir kere öğrenildiğinde sabittir, elektronik kısmı çok sabit değil ama belli bir yere kadar sabit bili iş görür. Ama bilgisayar sürekli güncelleniyor, sürekli takip etmeniz lazım, işi bir kere güzelce öğrenip uzun yıllar belirli prosedürler içinde çalışmak istiyorsanız elektrik-elektronik daha iyi, kendinizi sürekli güncelleyebilirseniz bilgisayar daha iyi. yani 20-30-40 yıl önceki elektirk bilgisi bugünde aynı, şehir şebeke projeleri, barajlar, ges'ler, elektrik panoları vb kısımlar pek değişmiyor. eğer yazılımcı olmayı istiyorsanız o noktada sürekli güncel olmanız lazım.

  • @hai-yb3nc
    @hai-yb3nc 4 роки тому +3

    Hocam mezun olduğunuz yıldan yaşınız da ortaya çıktı :))

  • @ibrahimbakr8788
    @ibrahimbakr8788 Рік тому +1

    Bu kanının oluşmasında genelde .. ben elektronikciim ama bilgisayar işi ile uğraşıyorum (özellikle GSM firmlarinda böyle) sözü etken .. ama şunu diyende de olmadığı için "ben bilgisayarciyim ama şu elektronik ısı ile uğraşıyorum diyen olmadığı için . Bu kapsama mevzusu hep vardır.. tabi yök listeleri zaten tamamen insanların tercihlerinde baskın sıralamaya bak Sasa bu daha iyi de olsun bitsin hep ön planda.... Örneğin Boğaziçi de hukuk açıldı doğru düzgün öğretim üyesi bulamadılar ama tak en başa oynadı sıralamada.. genel kanaatkar ve sıralama mantığı insanları nispeten yanlışa zorluyor..

  • @zayifakimkolu
    @zayifakimkolu 4 роки тому +3

    İyi günler. Analog elektronik öğrenmek için bir yol haritası var kafamda. Örneğin Behzad Razavi'nin dersleri var. Acaba sayısal elektronik öğrenmek isteyenler için MIT'nin 6.004 dersinden sonra hangi ders alınabilir? Teşekkürler.

  • @consciousart1
    @consciousart1 Рік тому +3

    burada Oğuz hoca tamamen yanlış düşünüyor, elektronik müh. herşeydir. En iyi sinema yönetmenlerimiz, iktisat profesörlerimiz, yazılımcılarımız elektronik mühendisidir. Oğuz hoca da tabi ki elektronik mühendisi. lisedeyken bilgisayar olimpiyat grubu üyesiydim, algoritma tabanlı ulusal uluslararası yarışmalarda derecelerim var ancak üniversitede sadece elektronik mühendisliği yazdım itü elektroniktenim. Oğuz hoca elektronikte bilgisayar eğitimi olmadığından bahsediyor ancak emin olun bilgisayarda da kaydadeğer bilgisayar eğitimi yok ;) elektromik gibi bir alanda kendini yetiştiren birisi diğer bir çok alanda başarılı olabileceği gibi bilgisayar mühendisliğinde de çok başarılı olacaktır. Oğuz hocanın diğer birçok görüşüne katılsam da bu videodaki görüşü baştan aşağı hatalı.

    • @malibaykus
      @malibaykus 13 днів тому

      ee konusunda İTÜ ve ODTÜ arasında nasıl bir seçim izlediniz aceba benimde aklımda o varda

    • @consciousart1
      @consciousart1 12 днів тому +1

      @@malibaykus çok basit, puanım odtüye yetmedi itüye girdim :)

  • @mirayozturk1547
    @mirayozturk1547 7 місяців тому

    Çok güzel anlatmışsınız, elektronikçilerin bu zorbalığına çok maruz kalıyoruz bilgisayar mühendisleri olarak, fakat şunu söylemek isterim ki yazılımın kendisi matematiktir. İleri düzey matematik kullanılsa bile elektronik mühendislerinin uğraştığı asıl alan fiziktir ve fizik ağırlıklı bölümdür. Bilgisayar mühendisliğinde ise daha basit bir matematik olsa bile matematik ağırlıklı bir bölümdür. Ki gerçekten ileri düzey matematiğin kullanıldığı birçok yazılım alanı vardır.

  • @BBBthree
    @BBBthree 4 роки тому +4

    Hocam öğrenciler arasında TOBB ETÜ ve diğer okullar çok karşılaştırılıyor. Mesela bazı ölçütlerde Atılım gibi okullar daha üst sıralarda görülebiliyor. Bunlarla ilgili ve bizim okulun şimdiki ve geleckteki başarı noktasıyla ilgili de bir video çekebilir misiniz? Biraz karışık anlattım ama sanırım anlatabilmişimdir :D

  • @fikretnumanemir9703
    @fikretnumanemir9703 Рік тому +2

    Benimde ilk istediğim bilgisayar mühendisliği idi ama 2022 yks de türkçe sorularının zorluğundan dolayı tytnin kötü geçmesininden dolayı bilgisayar mühendisliğini kaçırdım.Elektrik-Elektroniğe gitmek zorunda kaldım.

    • @ogrenci9722
      @ogrenci9722 Рік тому +1

      memnun musun? sence kutahya pc muh mu yoksa izmir demokrası elektrık elektronıkmı

    • @fikretnumanemir9703
      @fikretnumanemir9703 Рік тому

      @@ogrenci9722 bence İzmir demokrasi elektrik elektronik büyükşehirde okumak daha avantajlı hem okulun çap avantajı olabilir izmirdeki

  • @Heisenberg-pr1hk
    @Heisenberg-pr1hk 4 роки тому +4

    Çok net bir anlatım olmuş şimdi tek sorum hangisini okumak istediğim......

    • @yankboraayman7681
      @yankboraayman7681 4 роки тому +4

      Aynı şeyi düşünüyorum farkı az çok biliyorum keşke ne istediğimi de bilsem:/

  • @VolkansSpace
    @VolkansSpace 4 роки тому +8

    Elektrik-Elektronik mühendisliğinden mezun birisi ve Gömülü Yazılım alanında çalışan birisi olarak söyleyebilirim ki bu alanda çalışmak isteyen arkadaşlar muhakkak bilgisayar mühendisliği derslerinin en azından ne olduğunu ve dersleri bu alana nasıl eritebilirler diye düşünmelerini tavsiye ederim.

    • @enestgl6504
      @enestgl6504 3 роки тому

      Bilgisiyar mühendisliği ve elektrik elektroniği de istiyorum amacın ilerde br şirket kurmak uygulamalar yapmak ve siber güvenlik alanında çalışmak istiyorum daha çok yazılımla yani , elektrik elektronik bunlar için yeterlilik sağlayabilir mi

    • @VolkansSpace
      @VolkansSpace 3 роки тому

      @@enestgl6504 Hayır sağlamaz.

    • @enestgl6504
      @enestgl6504 3 роки тому

      @@VolkansSpace bilgisiyara karar verdim mezun olduğumda elektrik elektronikten ders alıp devre mantıklarını kendim iyice kavrıcam öylece kimseden yardım almadan robotik şeyler yapabilirim diye düşünüyorum

    • @gamze6708
      @gamze6708 3 роки тому +1

      @@enestgl6504 benim de bilgisayar tutmuyor ama elektrik elektronik tutuyor zaten mezundum yine mezuna kalmak istemiyorum ama bilgisayar da istiyorum elektrik ileride bilgisayara kaymama ne kadar yardımcı olabilir biliyo musun

    • @enestgl6504
      @enestgl6504 3 роки тому

      @@gamze6708 yöneliceğin yeri bilmiyorum ama ikisinden de yazılıma yönelinebiliyor ben ilk yazılım yazıcam sonra bilgisayar senin de amacın kodlama yazılımla uğraşmak mı

  • @iamokayhuh
    @iamokayhuh 3 роки тому +3

    Çok aydınlatıcı ve faydalı bir video olmuş 9.sınıfım ben de arayış içindeyim hangi mesleği yapmam gerek diye, umarım seveceğim ve mutlu olacağım bir meslek seçerim

  • @maximumplayer8849
    @maximumplayer8849 10 місяців тому

    Hocam çok teşekkürler çok güzel anlatmışsınız.

  • @batukaanozen7922
    @batukaanozen7922 3 роки тому +3

    Bence Bilgisayar mühendisliği Elektrik ve Elektronik bölümünün aslında bir alt dalı fakat bilgisayar mühendisliği alan olarak çok geniş olduğu için farklı bir dal olarak düşünülüyor ama aslında gerçekten çok iç içe alanlar.
    Tobb etü ile alakalı olarak bence elektronikten bir öğrenci istediği zaman bilgisayardan daha çok ders almalı( bölüm elektronik ve elektrik diye ayrılmalı alanlaşma kısmında) ve bence aynı şekilde bilgisayar mühendisleri gerektiği elektronıkten daha fazla ders almalı mesela sinyal işleme görüntü işleme control theorisi derslerini alabilmeli( onlarında alt alanları olmalı)
    Mezun bir elektronik öğrencisi olarak lisansımda algorithma veri yapıları ve bunun gibi dersleri almadığım için bazen iş hayatımda bazen yüksek lisansımda çok ciddi sorunlarla karşılaşıyorum yazdığım codların veriminin düşük olması gibi ve yazılım back ground eksikliğimin olması gibi.
    Aynı durum bence bilgisayar mühendisliğindede var. Öğrenciler mesela computer vision alanında çalışıyor fakat sinyal işleme hakkında hiç bilgisi yok.
    Bence bundan dolayı elektronik bölümü ve bilgisayar bölümü gerektiğinde elektrik alanında uzmanlaşmayacak öğrenciler için daha fazla bilgisayar dersleri sunmalı, yada bilgisayar mühendisliği gerektiğinde faha fazla elektronik dersi sunmalı. Hem bu yöntemle öğrencilerin alabilceği ders kümesi tobb gibi aşırı fazla dersin açılmadığı bir okulda artırılabilir.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +4

      Böyle bakarsan hepsi Matematik bölümünün alt dalı ama elektrik-elektronik "çok geniş" olduğu için farklı bir dal olarak düşünülüyor; aslında her işin başı matematik diyebilirsin. :)

    •  2 роки тому

      @@oguz_ergin alt-üst değil de temel-türetilmiş şeklinde algılamamız daha uygun olur sanki hocam.
      class eem : public matematik{... } ;
      class bilgisayar: public eem, public matematik{... };
      😀

  • @malisalepp
    @malisalepp 4 роки тому +3

    Hocam mükemmel derecede aydınlatıcı olmus keske youtubeda enes batur reynmen yerine sizin gibiler rağbet gorse bu arada sakarya ee kazandim cok iyi bi tercih yaptığımı bu vidyoyla teyit ettim

  • @dlivedlive3181
    @dlivedlive3181 3 роки тому +6

    Hocam merhaba, Bende bu konu ile ilgili bir soru sormak istiyorum. Elektronik okuyorum ancak yazılıma yönelmek istiyorum. Elektroniği seviyorum ama yazılımıda seviyorum. Çelişki içerisindeyim. Bu çelişki birazda girişimci ruhlu olmamdan kaynaklanıyor. Sizce her iki alanda da ilerlemeli miyim?( Tabi ki kesişen noktalarında) Ya da sadece yazılıma mı yönelmeliyim ? Her iki konuda da iyi olan (seven) birisi olarak çözemedim. Bu kadar yazılıma kayan bir piyasa olunca ister istemez elektronikten az da olsa soğumaya başladım.

    • @edgeindff8257
      @edgeindff8257 2 роки тому

      Yuksek lisans düşünüyorsan biligisar seçip yazılım üzerinden ilerleyebilirsin . Ama o kadar eee de ders aldın neden eee müfredatına çok yakın değilsin. Bu da seni çok yol kat eder

    • @mustafay8285
      @mustafay8285 Рік тому

      @@edgeindff8257 yatay geciş yapılabilir mi peki

    • @edgeindff8257
      @edgeindff8257 Рік тому

      @@mustafay8285 yapilabiliyir ama onunda kurali var ilk sinifta yada 3 sinifta filan oluyor sanirim bende tam bilmiyorum

    • @mustafay8285
      @mustafay8285 Рік тому

      @@edgeindff8257 1. Sınıfta geçiş var 2. Sonıfta bölümler arası geciş var

    • @edgeindff8257
      @edgeindff8257 Рік тому +2

      @@mustafay8285 dogrudur hocam

  • @RobotHobisi
    @RobotHobisi 2 роки тому +2

    Hayret! bir Elektronik mühendisi bilgisayar mühendisliği bölüm başkanı olmuş? Acaba neden ve nasıl?

  • @mustafaunal5334
    @mustafaunal5334 3 роки тому +1

    Hocam bir sorum var bilgisayar donanımı tasarımcısı olmak istiyorsak örneğin mikro işlemci tasarımcısı olmak istiyorsak hangisini tercih etmeliyiz

  • @elon2071
    @elon2071 2 місяці тому

    Video uzun gelenler için, özetleyeyim. Kapsamaz

  • @omerberkaykaynar7400
    @omerberkaykaynar7400 3 роки тому +3

    Hocam iyi günler. Ben Elektrik-Elektronik Mühendisliği okuyorum. 2.sınıfım ve Ortalamam 3.50. Benim size bir sorum olacak. Bölümümü seviyorum ama ben daha çok yazılım alanında yoğunlaşmak, derine girmek istiyorum. Bana daha fazla keyif veriyor. Bunun için ÇAP yapıp bilgisayar mühendisliği mi okusam yoksa ilgimi çeken başka yerlere mi yönelsem bilemedim.
    ÇAP yaparsam tam olarak bilgisayar mühendisliği de okumuş olur muyum?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +2

      Çift ana dal yapmak bu durumda iyi bir fikir olabilir. Eğer gerçekten bilgisayar mühendisliği yapacaksan gelecekte yatay geçişi de düşünebilirsin.
      Çift ana dal bizde tam bütün müfredatı almak şeklinde oluyor, yalnızca ortak derslerden muaf oluyor öğrenci. TOBB ETÜ'de tam okumuş oluyorsun kısacası. Diğer üniversitelerin farklı uygulaması var mı bilmiyorum (olmaması gerekir).

    • @omerberkaykaynar7400
      @omerberkaykaynar7400 3 роки тому +1

      @@oguz_ergin hocam çok teşekkür ederim cevabınız için. Artık çift ana dal işine daha çok yoğunlaşacağım

    • @jack-sz1kx
      @jack-sz1kx 2 роки тому

      @@omerberkaykaynar7400 Bilgisayar ve Elektrik elektronik çap oluyor mu hangi üniversitedesin

  • @ahmetyldz9403
    @ahmetyldz9403 4 роки тому +2

    Hocam ee mühendisliği tabii ki de bilgisayar mühendisliğini kapsamayacaktır fakat bilgisayar mühendisliğinin derslerine bakarak temel dersleri almaları veya 1 yıl bilimsel hazırlık okuduktan sonra bilgisayar mühendisliği üzerine y.lisans yapmaları ile bilişim dünyasına geçiş yapma imkanları oluyor yalnız bilgisayar mühendisleri için ee dünyasına geçiş çok daha zor
    bu yaşlarda kişi ne yapmak istediğini tam olarak bilemiyor belki bilgisayar mühendisliği ona hitap etmeyebilir
    cihazların çalışma prensiplerini öğrenmek elektromanyetik teoriyi anlamak hoşuna gidebilir
    Ne istediğinde kararsızsa elektrik elektronik okuması bilişim dünyasını da merak ederse geçişini kolaylaştırabilir

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 роки тому +6

      Elektrikten 1 yıl okuyarak diğer bir dala geçilebiliyorsa 1 yıl okunarak elektriğe de geçilebilir. Ben bunun daha zor olduğunu düşünmüyorum.
      İnsanlar gidip bir yıl sinyal kontrol ve analog elektronik dersleri alabilirler. Genelde bunu zor olduğu için değil, böyle bir şeye gerek olmadığı için (piyasa bunu talep etmediği için) yapmıyorlar. Herkes biraz analog elektronik bilerek işe girecek olsa o zaman böyle programlar kesin türerdi.
      Burada sorulması gereken ana soru şu: "Neden bu elektrik mühendisliği mezunları kendi işlerini yapmıyorlar da bilgisayar alanına girmek istiyorlar?". Yanıt da basit: piyasanın bilgisayar alanına olan talebi elektrikten fazla, bu nedenle bilgisayar mezunları talebi karşılayamıyor. Elektrikçi arkadaşlar da (ben mesela), gidip bu alanlara giriyor. Gerçi ben donanım tasarımıyla uğraştığım için tam da iyi bir örnek değilim.
      Ben bu "ne istediğinde kararsızsan elektrik oku, burası joker bölüm" düşüncesine katılmıyorum. Elektrik matematik uygulaması olduğu için kişiye analitik bir temel sağlıyor olabilir ama burayı okuyanlar diğer işlere rahat geçerler görüşünü destekleyecek nitelikte büyük bir jokerlik yok. Aynı mantıkla bilgisayar mühendisliği okuyup diğer alanlara geçmenin daha kolay olduğu (yazılımı bil, uygulama sahasını sonra öğrenirsin) söylenebilir. O da eşit düzeyde yanlış olur.
      Videoda da dediğim gibi, herhangi bir alan diğerini kapsamaz ya da diğerine üstün değildir; "ne iş olsa yaparım abi" diyenlerin çıktığı joker insan yetiştiren bir bölüm olmaz. Zaten öyle bir bölüm varsa kesinlikle okumayın; her işi yaptığını söyleyen hiçbir işi tam yapamaz. Üniversite eğitimi kişilerin uzmanlığını daraltmaya odaklanmalıdır, genişletmeye değil.

    • @ahmetyldz9403
      @ahmetyldz9403 4 роки тому

      @@oguz_ergin hocam haklısın joker bölüm değil kesinlikle biri armutsa diğeri elma ikisi de meyve hani olay bu aslında ama varmak istediğim nokta şu ki computer science dan pek haz etmedi diyelim kişi kod yazmayı sıkıcı buldu her ne kadar derya deniz bir alan olsa da sıkılacak.
      oysa elektrik elektronik gerçekten çok geniş bir alan belki elektromanyetik teori öğrenmekten matematiğiyle uğraşmaktan hoşlanmayacak, bölümü sevmeyecek ama her insanın cihazlarla ilgili elbet merak edeceği bir şey olduğunu düşünüyorum ama yazılım noktasında bundan emin değilim kendi deneyimlerim bu yönde ve de hocam bilgisayar isteyen birinin elektrik elektronik okuması tam olarak işine yaramasa da farklı bir mühendislik farklı bit tat aslında kişinin bakış açısını zenginleştirebilir, tabii bilişim dünyasında çalışacağına eminse elektrik elektronik okuması eğer alana ilgisi yoksa vakit kaybı olur

  • @omermusab344
    @omermusab344 2 роки тому +2

    Bilgisayar mühendisliği okurken elektronik ya da elektrik mühendisliğinde ÇAP yapmak mümkün müdür? Mümkünse bu düşünce sizce mantıklı mıdır?Birde bilgisayar mühendisliğiyle tıp arasında ne gibi bağlantılar kurulabilir?Ayrıca iyi bir yazılımcı olmak isteniliyorsa tavsiyeniz var mı? Teşekkür ederim şimdiden.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому +5

      Çift Ana Dal üniversiteye göre değişir. TOBB ETÜ'de bilgisayar mühendisliği ile elektrik-elektronik mühendisliği çift ana dalı mümkün ve yapanlar var. Bilkent'te mümkün değil. Çift Ana Dal yapmalı mı konusunda konuştuğum diğer videoyu öneririm: ua-cam.com/video/1ISGYsCRfIU/v-deo.html
      Bilgisayar mühendisliği içinde biyoinformatik alanına gidince DNA verisi, ilaç verisi üzerine çalışan birçok kişi oluyor. Veri bilimi, yapay zeka yöntemleriyle gen tespiti yapanlar, ilaç tasarımı yapanlar var. Bence tıpın geleceği de burada zaten.
      İyi bir yazılımcı olmak için önce bilgisayar mühendisliği okumakta yarar var :)

  • @Leonardo-bb7yl
    @Leonardo-bb7yl 2 роки тому +1

    hocam siber güvenlik üzerine çalışmak isteyen, donanımların güvenlikleriyle ilgilenen birisi için elektrik elektronik mühendisliği mi uygundur yoksa bilgisayar mühendisliği mi?

    • @umut450
      @umut450 2 роки тому

      Ikiside uygun

  • @enes-fe4mb
    @enes-fe4mb 9 місяців тому +1

    elektrik elektronik alir her turlu)) eem>computer

  • @inflameseliminated2240
    @inflameseliminated2240 2 роки тому

    Hocam sınava 1 sene kaldı , seneye yanınızdayım hedefim TOBB ETÜ 💯

  • @muraterdem5497
    @muraterdem5497 3 роки тому +2

    Hocam ben cihaz üretip ayni zamanda yazılımsal işlevini de tasarlamak istiyorum. Sizce EE Muhendisligi mi Bilgisayar Mühendisliği mi bunun icin daha uygun?

    • @anakin5540
      @anakin5540 3 роки тому +1

      elektrik elektronik bence.

    • @muhammedhamzauysal4194
      @muhammedhamzauysal4194 3 роки тому

      Cevabını bulabildin mı bende aynısını merak ediyorum

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому

      nasıl bir aygıt yapacağına bağlı. Genelde gömülü sistemlere gitmek için bence bilgisayar daha iyi. Bu zamanda sistem bilgisi ve programlama bilgisi önemli.

  • @mkb1695
    @mkb1695 3 роки тому +1

    hocam bu sene sınava hazırlanıyorum ve aklımda bilgisayar müh vardı ama gerçekten bana hitap ediyor mu bilmiyorum.elektronik elektrikle arasında kalıyorum karar veremiyorum gidip de pişman olursam diye düşünüyorum.öneriniz var mıdır?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому

      Girip de pişman olursan yatay geçiş yapabilirsin. Çok ciddi bir risk yok burada. Baktın olmuyor, taban puanla doğrudan (1 kereye mahsus) başka bölüme geçebiliyorsun.

  • @ErenYanic
    @ErenYanic 3 роки тому +3

    Bu benzer mitle benim de kafam bilgisayar mühendisliği mi elektrik elektronik mühendisliği mi okusam diye düşünürken elektrik elektroniğe çekildi ben yazılımla uğraşmayı seviyorum hatta yapay zeka alanında uzmanlaşmak istiyorum. Bölümde en keyif aldığım dersler sayısal sistemler dersleri ve programlama dersleri oldu ama bunlarda sayıca çok az geriye kalanlar elektrik veya elektronik dersi. Bunlar da ağırlıklı matematik uygulaması. Derslerden çok keyif almıyorum dolayısıyla benim için gereksiz bir zorluk da içeriyor bu dersler sevdiğim dersleri çok rahat bir biçimde yüksek harfler ile veriyorum. En azından seçmeli dersler de hiç elektrik dersi seçmeyerek olabildiğince bilgisayar ve elektronik dersi seçiyorum. Tercih yapacak arkadaşlara tavsiyem azıcık bile olsun gönlünüz bilgisayardan yanaysa hiç düşünmeyin yazın derim. Yazılım veya yapay zeka mühendisliği hakkında çok bir fikrim yok bana pek mantıklı gibi gelmiyor ama o konuda da bilen birilere danışın gene benim gibi bilmeyenlerin söylediklerine yazdıklarına kulak asmayın. Hocam benim gibi çok öğrenci var belki de her üniversitede vardır benim gibi aynı durumda olan hatta yüksek sıralamalarla alan üniversitelerde daha çoktur benim gibi pişman olanlar diye düşünüyorum. Keşke bu videoyu benim tercih yaptığım sene çekilmiş ve bu videoyaya denk gelmiş olsaydım. Neyse ki hocam en azından bu devirde alan değiştirmek çok kolay en basitinden master'da falan istediğim alanda yapabilirim istediğim alana yönelebilirim.

    • @Baaydogann
      @Baaydogann 3 роки тому

      Makine mühendisliği hakkındaki düşüncelerin ne peki? Ben de aynı sen gibiyim yazılımda ilerleyip yapay zekadan ilerlemeyi düşünüyorum.

    • @ErenYanic
      @ErenYanic 3 роки тому

      @@Baaydogann bilmediğim bir bölüm hakkında konuşmam doğru olmaz. Eğer tercih dönemindeysen ve ilgi alanın yapay zeka, yazılım falansa yapay zeka mühendisliği bölümünü tercih etmen daha mantıklı olur bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği de olabilir.

    • @Baaydogann
      @Baaydogann 3 роки тому

      @@ErenYanic puanım şehrimdeki pc ve yazılıma yetmeme ihtimali var ama elektriğe yetiyor. İnşallah dediğin gibi olsun da o bölümlere gidebileyim. Tercih sonuçları açıklanmadan da ihtimalleri göz önünde bulundurmak istedim. Valla hayırlısı olsun hakkımızda. Cevap için teşekkür ederim

    • @ErenYanic
      @ErenYanic 3 роки тому +1

      @@Baaydogann yardımcı olabildiysem sevindim iyi günler dilerim.

    • @gamze6708
      @gamze6708 3 роки тому

      bilgisayar tutmuyor elektrik elektronik tutuyor ne ama bilgisayar istiyorum ne yapicam bilmiyorum çok kararsızım

  • @beyzaxx2466
    @beyzaxx2466 3 роки тому +6

    Hocam en baştan anlatmak gerekirse tercih listemde bilgisayar mühendislikleri üst sıralardaydı arada eem de vardı.Hazırlığı geçtim.Şuanda eem 1.sınıfta okuyorum.Derslere başladıkça bu bölümün bana pek uygun olmadığını düşünüyorum.Dersler ilgimi çekmiyor ve sizin de dediğiniz gibi ileriki yıllarda sinyal devre analizi gibi dersler var ve matematiğin çok iyi olması gerekiyor.Şuanda az bir programlama dersi alıyoruz ama benim çok ilgimi çekti ve sevdim.Açıkçası aklımdan sürekli ortalamamı yüksek tutup bilgisayar mühendisliğine yatay geçiş yapmak geçiyor.Araştırdığım kadarıyla ilk yıllardaki derslerin çoğu ortak.Eğer bilginiz varsa geçiş yaptığım takdirde ortak derslerden muaf olur muyum ikinci sınıfa mı geçerim birinci sınıfı tekrar okur muyum?Yanıtlarsanız çok sevinirim.

    • @bazenolmaz2445
      @bazenolmaz2445 3 роки тому +1

      Ek madde 1, yks puanın ile rahatça geçebilirsin

    • @kaan5191
      @kaan5191 2 роки тому +1

      Yatay geçiş denedin mi veya yaptın mı

    • @beyzaxx2466
      @beyzaxx2466 2 роки тому +2

      @@kaan5191 denedim ancak net bilgi veren biriyle konuşmadım ama anladığım kadarıyla ikisi de mühendislik bölümü de olsa farklı bölümler arası geçiş sadece yks puanı yani myp ile yatay geçişle mümkün olabiliyormuş benimse istediğim yeri yks puanım tutmuyor ortalamam ile farklı üniversiteye aynı bölüme yani elektrik elektroniğe yatay geçiş yapmayı denedim ancak ingilizce muafiyet sınavında başarısız oldum o nedenle aynı okulumdayim şuan

    • @Substratduzeyindefosforilasyon
      @Substratduzeyindefosforilasyon Рік тому

      @@beyzaxx2466 şu an durum nedir Acaba? Bölümü okumakta mısınız? Tavsiye eder misiniz

    • @mrsho2045
      @mrsho2045 Рік тому

      @@beyzaxx2466 peki yatay geçişte 1 yıl bölümü okumuş olma zorunluluüı var mı

  • @furkancan5219
    @furkancan5219 2 роки тому +1

    Hocam ben 45k ya girdim ve baktığım taktirde ee yazarsam gidecegim universite bilgisayardan çok daha kaliteli bir üniversite bundan dolayı her nekadar bilgisayar alanında calışmak istesemde ee yazmak cok daha cekici geliyor sacma mı sizce?

  • @kisamesafe
    @kisamesafe 3 роки тому +1

    İzmirde elektrik elektronik(1.sınıf) okuyorum pythonda görüntü işleme alanında çalışıyorum ve öğreniyorum.yapay zeka ve bu alanda devam etmek istiyorum bölümüme çok mu yabancı ? Önerilerinize açığım.konuyu ne kadar açarak yazarsanız o kadar memnun olurum çok teşekkür ederim.bursadan selamlar :)

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +1

      Çok yabancı değil ama biraz bilgisayar dersi almak yararlı olur.

    • @kerim_korkmaz
      @kerim_korkmaz 4 місяці тому

      Tahmin edeyim kurum içi yatay geçiş yaptın

  • @eren3899
    @eren3899 2 роки тому

    Selamlar cbü eem iö kazandım. Sizce pc muh. için mezuna kalmalı mıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • @EEM392
    @EEM392 Рік тому +1

    Çip sektöründe çalışmak için elektrik elektronik mühendisliğinde hangi dersleri almak gerekir.

    • @kerim_korkmaz
      @kerim_korkmaz 4 місяці тому

      Neden çip sektörü?

    • @gladiatorrrr
      @gladiatorrrr 9 днів тому

      ​@@kerim_korkmazsen napiyon bro ne okuyorsun

  • @MahalliHUB25
    @MahalliHUB25 3 роки тому +2

    Hocam elektrik elektronik mühendisliğinden bilgisayar mühendisliğine yatay geçiş yapabilme imkanı var mıdır?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +1

      YÖK kurallarına göre her bölümden her bölüme yatay geçiş yapma hakkı var. İki tür yatay geçiş var:
      1. Akademik başarı
      2. Taban puan
      Taban puanla yatay geçiş yapınca ilk sınava girdiğin seneki puanla sanki yeniden tercih yapıyor gibi istediğin yere geçebiliyorsun. Bu şekilde elektrikten bilgisayara geçilebilir.
      Akademik başarıyla geçince öğrencinin not ortalamasının iyi olması önemli oluyor. Not dökümüne bakarak ilgili bölüm takdir ediyor (biz bu yıldan başlayarak mülakat yapmaya başladık). Önceki bölümde yüksek ortalama yapmak bu durumda önemli, ilgili bölüm değerlendirme yaparken öğrencinin girdiği yıldaki ÖSYS sıralamasına da bakabilir ama bakmak zorunda değil.

    • @MahalliHUB25
      @MahalliHUB25 3 роки тому

      Oğuz Ergin çok teşekkür ederim hocam sağolun

    • @yusufkoncel6584
      @yusufkoncel6584 3 роки тому

      @@oguz_ergin hocam ilk sene dediniz ama mezuna kaldım ben 2.seneme bakmayacaklar mı 2.sorum ise bu iki geçişin farkı ne bi tanesi farklı üniversiteye geçiş içindi sanırsam

  • @SnoopingDope
    @SnoopingDope 2 роки тому +1

    Ayni hatayla elektrik elektronige gittim. binbir guclukle simdi data scientistim. ayni hatayi yapmayin

    • @keremetiz8080
      @keremetiz8080 2 роки тому

      ben de eem ve pc arasindaydim şu an yardımcı olur musunuz

    • @hasansar8677
      @hasansar8677 2 роки тому

      sebep? bilgisayar kontenjanları çok artmış durumda. şimdi olmasa bile 5-10 seneye piyasa doyucak. Mezunların çoğu daha dil bilmiyor zengin olma hayaliyle bilgisayar müh yazıyor..

    • @SnoopingDope
      @SnoopingDope 2 роки тому +1

      @@hasansar8677 kim soyledi

    • @hasansar8677
      @hasansar8677 2 роки тому

      @@SnoopingDope okuduğum üniversitede çoğu yabancıl dil bilmiyor, ezberle dersleri geçiyor. yök atlas'ta 2021 de en çok kontenjanı olan mühendislik bilgisayar müh. Herkes buraya kayıyor artık, bu çok belli. Tabii önü açık ama hakkını verebilene her mesleğin önü açıktır.

    • @SnoopingDope
      @SnoopingDope 2 роки тому +1

      @@hasansar8677 yok, olay oyle degil, is aramaya basla anlarsin

  • @jacobstar_
    @jacobstar_ Рік тому

    galiba artık çok geç elektirik seçmiştim ama bilgisayarda kod yazmayı çok isterdim acaba yinede bilgisayar ile ilgili bölümlere girebilirmiyim

  • @adembariskan895
    @adembariskan895 4 роки тому

    Hocam ben Elektrik elektronik mühendisliği okuyorum bilgisayar mühendisliği ile çap yapmayı düşünüyorum ilgim var fakat zor geliyor yazılım ne yapmalıyım?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +8

      Sana zor gelen şeyleri yapmalısın hayatta. Ancak o zaman gelişirsin.

  • @gulayyesilyurt2630
    @gulayyesilyurt2630 4 роки тому

    Hocam ben bir veliyim oğlum Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nden mezun oldu.Bu okul öğrencilerinim bir Odtü sevdası var siz de biliyorsunuzdur belki...Oğlumun sayısal puanı :1945 ilk 500 dolayında beklerken bu sene sınav karmaşası nedeniyle hemen hemen tüm beklentiler yaklaşık 3 katı kaydı.Oğlumun Odtü’ye özel bir sempatisi hep var hedefi de odtü bilgisayar müh. ancak geçen yıl 1.488 le kapatmış.Bu durumda büyük ihtimalle olmayacak.Bu durumda Ee tercih etmeyi düşünüyor..Sürpriz bir durum yaşanmazsa (geçen yıl 2.216 )olabilir diye tahmin ediyoruz.Öyle bir Odtü isteği ki bölümün önüne geçiyor.Ancak 17 yaşlarında ki bu gençleri ikna etmek çok zor.Bilgisayar Mühendisliği İTÜ önerisini getiriyoruz ama önce odtü ee yi puan sıralaması nedeniyle yazacak bu doğru mu ?! Tam da bizim sorunumuza değinmişsiniz👍🏼.Siz olsanız ne yapardınız.? Hatta o da olmazsa odtü makina diyor..Evet üniversite olarak Odtü istiyor ama ben biliyorum ki istediği bilgisayar... İTÜ bilgisayar rahat tutar orayla ilgili bir görüşünüz var mı ? Bilkent önerdik bu puanla neden para verelim diyor(haklı)%50 bursa tekabül ediyor.Öyle sıkıntıdayız ki zaten çok ağır ve sıkıntılı bir yıl geçirdik.Çevredeki herkes %90 tıp öneriyor ama tıp kesinlikle istemiyor.Bizdeki mantık da tıpkı sizin eleştirdiğiniz mantık bilgisayar =Ee ye en yakın (sanki) olabilir.!?! Sizi dinleyince kafam karıştı ,huzursuz oldum...Ne yapmamızı önerirsiniz🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 роки тому +2

      Ben neden hiç TOBB ETÜ düşünmediğinizi anlamadım :). Bir de bize baksın: ua-cam.com/video/G4rA2DAltnA/v-deo.html
      Bana özelden (oergin@etu.edu.tr) ulaşırsanız yüz yüze konuşalım. Bizde aynı durumda olup gelmiş öğrenciler var, onlardan biriyle de görüştürürüm gerekirse.

    • @FurkanBasoglu
      @FurkanBasoglu 4 роки тому

      Oğlunuzu tebrik ediyorum. Ben de AAAL'den mezun oldum her ne kadar 1900 civarı sıralama yapmasam da. Şuan TOBB'da elektrik elektronik okuyorum. Ben de oğlunuz gibi ya bilgisayar ya elektrik elektronik diyenlerdendim ve tercihlerimi de öyle yaptım. ODTÜ sevdasını anlayabiliyorum. Belki çoktan Oğuz hocayla konuştunuz ama şunu da unutmayın ODTÜ'de elektroniğe girip ilk yılın sonunda yatay geçişle bilgisayara geçebilir ve ilk yıl derslerin büyük çoğunluğu aynı olduğu için zaman kaybı da olmaz aklınızda bulunsun derim. Umarım pişman olmayacağı bir tercih yapar.

    • @neestor960
      @neestor960 4 роки тому

      selamlar nereyi yazdı oğlunuz acaba

    • @studywithme5505
      @studywithme5505 3 роки тому

      @@omerakalin7220 ODTÜ makine hakkında sizin gibi düşünen birkaç kişi daha gördüm. Neden böyle bir algı var?

    • @bistargibihisset
      @bistargibihisset 2 роки тому

      Rahat tutar demişsiniz ama İTÜ bilgisayar tutmamış umarım oğlunuzu ODTÜ'den vszgeçirip İTÜ yazdırmamışsınızdır çünkü gelmeyecekmiş

  • @omersar6853
    @omersar6853 3 роки тому

    Hocam ben makine mühendisliği okuyorum(1.sınıf) fakat aynı zamanda bilişim dünyasına da girmek istiyorum sizce yol haritam nasıl olmalı.Elektrik elektronik mühendisliğinde çap yapmayı düşünüyorum böylece gömülü sistem ve görüntü işleme teknolojilerine erişimim daha rahat olacaktır diye bir yol haritası var kafamda.Siz ne düşünüyorsunuz ne önerirsiniz.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +8

      Bilişim dünyasına nasıl girmek istediğine bağlı. Görüntü işleme yapmak istiyorsan bilgisayar mühendisliği bölümüne de yönelebilirsin.
      Genellikle makine mühendisliği bölümü öğrencisi bir kişi elektrik-elektronik mühendisliğinde çift ana dal yapacaksa amaç mekatroniğe yönelmek olmalı. Zira asıl orada kullanılacak dersler kontrol ile ilgili. Kontrol uygulamalarını makine ile birleştirmek ya da belki elektrik malzemesi üretimiyle ilgili konulara uzmanlaşmak isteyenler için mantıklı olabilir. Görüntü işleme doğudan elektrik-elektroniğin ana konularından birisi değil. Gömülü sistemler de makineyle herhalde robot gibi, insansın hava aracı kontrolü gibi konularda birleşiyor. Kısacası yine mekatronik ve kontrol işine gidiyor konu.
      Elektrikte alınan görüntü işleme dersleri daha çok sinyal ağırlıklı gidiyor, bilgisayarda alınanlar daha yazılım ağırlıklı. Bir yaklaşım diğerinden daha iyi demiyorum; işleme biçimleri farklı. Bence bilişime yönelecek birinin elektrik yerine bilgisayarı tercih etmesi daha doğru olur.
      Yol haritası çizmek için en sonda varılacak hedefi belirlemek öncelik olmalıdır. Google'a bana güzel bir yol çiz dediğinde yolu göstermiyor, önce nereye gitmek istediğini söylüyorsun.

    • @omersar6853
      @omersar6853 3 роки тому

      @@oguz_ergin Cevabınız için çok teşekkürler hocam.Bir şekilde kendimi sıkıp çap yapmayı hedefleyeceğim.

  • @102mertcan
    @102mertcan 4 роки тому

    Hocam ben elektronik devreler yapıp yazılım ile bunları kontrol etmek istiyorum.Mesela robot kol gibi.Ya da hedef gördüğünde tenis topu atan alet gibi.Bu elektroniğe girmiyor mu ?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 роки тому

      Girer. Bu bahsettiğin konu ortada bir yerde. Ancak belirttiğim gibi elektrik bölümlerinde kodlama dersleri az (1 ya da 2 tane), biraz daha bilgisayar dersi almakta yarar olur.
      Eğer bahsettiğin sistem çok büyükse, kodu ve devresi de büyükse, genelde devreyi yapan ayrı kodu yazan ayrı olur. Aynı kişi yapmaz.

    • @102mertcan
      @102mertcan 4 роки тому

      @@oguz_ergin anladım hocam ama yazılımda da kendimizi geliştirsek olur herhalde.

    • @nopainnogain1726
      @nopainnogain1726 11 місяців тому

      ne yaptınız bende aynı konular üzerinde çalışmak istiyorum ehm yazdım acaba bilgisayar mı yazmalıydım @@102mertcan

  • @johnmustang99
    @johnmustang99 6 місяців тому

    duruma göre değişir

  • @Egemental
    @Egemental 3 роки тому

    Hocam sizce elektrik elektronik mi yoksa bilgisayar mühendisliğimi içinde daha çok yaratıcılık barındırır, imkanı sunar?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +1

      Böyle bir soruya verecek yanıtım yok. Biri diğerinden üstün değildir. Yaratıcılık kişinin kendindendir herhalde konudan bağımsız olarak.

  • @unnamed3537
    @unnamed3537 2 роки тому

    Hocam ben Yös puanı ile yerleştim, elektrik elektronik mühendisliğinde okuyorum, ama elektriğe değil yazılıma kodlamaya daha çok ilgim var. Üniversitem de kötü bir üniversite. Ortalamamı yükselterek not ortalaması ile yatay geçişle daha iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliğine geçebilir miyim?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому

      olabilir. gideceğin bölüme danışmalısın. Bize bu yıl başvuran birçok aday oldu, yalnızca 1 tanesi kabul aldı.

  • @decadent2527
    @decadent2527 3 роки тому

    Hocam EE okuyup ÇAP ı Bilgisayar mühendisliğinden yapmak mantıklı olur mu sizce?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому

      Kişinin hayatta ne yapmak istediğine bağlı olarak mantıklı olabilir ya da olmayabilir. Bununla ilgili de şöyle bir video yapmıştım: ua-cam.com/video/1ISGYsCRfIU/v-deo.html

  • @hirades
    @hirades 3 роки тому

    Merhabalar Hocam, Münih Teknik Üniversitesinde "Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi" bulunmaktadır. Bu fakültede her iki mühendisliğin birlikte mi eğitimi verilmektedir acaba?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +1

      Müfredatından gördüğüm kadarıyla bizdeki elektrik-elektronik mühendisliği bölümüne yakın bir eğitim veriliyor. Bilgisayar bilimlerine oldukça uzak.

    • @hirades
      @hirades 3 роки тому

      Hocam cevabınız için teşekkürler. Fen Lisesi 10. Sınıf bir oğlum var. Mühendislik istiyor ve birçok öğrenci gibi elektronik ile bilgisayar arasında kalmış durumda ancak kısmen elektronik isteği ve ilgisi biraz daha ağır basıyor. Bu yaz üniversiteleri gezmek için Ankara’ya geleceğiz. Mümkün olursa sizin de üniversitenizi ziyaret etmek istiyoruz. İyi çalışmalar diliyorum.

  • @YusufBalaban
    @YusufBalaban 3 роки тому

    O kadar haklısınız ki

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +4

      Tabii ki haklıyım, koskoca profesör haksız olur mu :)

    • @kisamesafe
      @kisamesafe 3 роки тому

      @@oguz_ergin ahahahah efsanesiniz hocam

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +1

      @@kisamesafe öyleyimdir.

    • @musaogural
      @musaogural 2 роки тому

      @@oguz_ergin hocam bu yorum efsana olduğunuzu tekrar hatırlatmak için atılmıştır. Savunma sanayisinde mühendis olarak çalışıp Mercedes binebilir miyim? Parayı kırmak gibi bir hedefim var da alacağım maaşla olur mu

  • @yusufgun1713
    @yusufgun1713 3 роки тому

    Hocam elektrik elektronik mühendisliği seçen biri yazılım mühendisliği yapabilir mi nolur cevaplayın ?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +1

      Sadece 4 yıl elektrik mühendisliği okumuş birisi hakkıyla yazılım mühendisliği yapamaz. Sadece bir programlamaya giriş dersi almış, başka hiçbir bilgisayar dersi almamış bir kişi nasıl yazılım mühendisliği yapabilir?
      Şöyle yapabilir: oturur mezun olduktan sonra bir dizi konuya çalışır (nesne yönelimli programlama, veritabanı, algoritmalar, yazılım mühendisliği, veri yapıları), sonra bunları uygulayan teknolojileri öğrenir hangi konuda çalışacaksa, ondan sonra yapar. Ama tabii 1-2 yıl (belki daha fazla) çalışması gerekir.
      Kısacası yazılımla uğraşacak birisinin elektrik mühendisliği okuması yanlış. Boşa zaman kaybı.

  • @emredemir966
    @emredemir966 3 роки тому

    ee mühendisliği mi daha zor yoksa hocam bilgisayar mı daha zor

  • @sena-vn3es
    @sena-vn3es Рік тому +2

    açıklayıcı bir şekilde anlattığınız için teşekkürler hocam. Ben elektrik-elektronik mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim ama elektroniğin derslerinin çok ağır olması ve gelecekte bilgisayarın önünün daha açık olması , bu kadar zor bir bölümü bitirdikten sonra sektörde değer görmemesinden korkuyorum açıkçası. Bu yüzden elektronik bölümünü bitirdikten sonra yazılım alanında yüksek lisans yapmak ya da sizin gibi bilgisayar mühendisliğinde doktora yapmak her iki lisansa da hakim olmak için doğru bir yöntem olur mu? Yoksa yolun başındayken elektroniği bırakıp yazılıma ya da bilgisayara geçmek mi daha doğru olur?( ana bölüm derslerini henüz almadığım için elektrik-elektronik hakkında da çok fazla bilgim ya da isteğim yok ) Cevaplarsanız sevinirim.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  Рік тому +1

      Eğer istediğinse bilgisayarsa bence hemen bilgisayar mühendisliğine geç. Zaman kaybetme.

    • @ripmysterio655
      @ripmysterio655 Рік тому

      yazida kendimi gordum ben de ayni durumdayim. nerde eem okuyosun ?

    • @sena-vn3es
      @sena-vn3es Рік тому

      @@ripmysterio655 ankara bilim üniversitesinde, sen

    • @ripmysterio655
      @ripmysterio655 Рік тому

      @@sena-vn3es ben de egedeyim de ilk donem cok sey yasadim ortalamam berbat . muhtemelen yks kasip bilgisayara girmeye caliscam gibi duruyo. sen napmayi dusunuyosun

    • @sena-vn3es
      @sena-vn3es Рік тому

      @@ripmysterio655 ben tekrar girmeyi düşünmüyorum yksye geçebilirsem bilgisayara gecicem, olmazsa cap o da olmazsa artık yükseğe kaldı

  • @Drta619
    @Drta619 3 роки тому

    Tskmap mi o? 😁

  • @everydaybetter4088
    @everydaybetter4088 3 роки тому

    Hocam merhaba gerçekten merak ettiğim bi konu var. Biri 250k 300k gibi bi sıralama yapıp elektronik mühendisliğine gidebiliyor. Bu sıralamaları yapan bi öğrencinin matematiği kötü olmalı. Peki bu kişiler bu bölümleri nasıl tamamlayabiliyor ya da sektörde başarılı olabiliyor mu? Yoksa üniyi bitirip polis mi oluyorlar?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому +1

      Bizde öyle sıralamalarda öğrenci olmadığı için ben birinci elden deneyim sahibi değilim. Söyleyeceklerim biraz uzaktan gözlem ve genel görüş (dedikodu) olabilir:
      1. Evet mezun oluyorlar görüldüğü kadarıyla.
      2. Bazı kişilerin sıralaması düşük olsa da bunlar başarılı olabiliyorlar. Oran olarak böyle kişilerin sayısı düşük.
      3. Her üniversitenin eğitim düzeyi ve beklentisi aynı değil. Sınıfın genel durumu düşükse ve yüksek çıta belirlersen bir hoca olarak hiçbir öğrencinin mezun olmamasını göze almalısın. Sosyal açıdan bir üniversite yönetimi bunu göğüsleyemeyebilir. Bu nedenle ülkemizde "çan eğrisi" adlı teknoloji etkin şekilde kullanılıyor.
      4. Üniversiteyi bitiren ancak mühendislik yapacak düzeyde bilgisi olmayan birisinin mühendislik yapması zor olacağından başka alanlara gitmesi gerekebilir. Polislik konusunu bilmiyorum. Ciddi iş yapan şirketler ciddi iş yapan mühendis isterler. Ya da bazı arkadaşlar satış mühendisi olabiliyor (bir şirketin ürünlerini pazarlıyorlar, teknik bilgisi olan satış elemanı gibi).

    • @everydaybetter4088
      @everydaybetter4088 3 роки тому

      @@oguz_ergin teşekkür ederim hocam. Benim elektroniği ilgim var elektronik ve haberleşme mühendisliğini mi yoksa elektrik-elektronik mühendisliğini mi tavsiye edersiniz? Ben ikisine de sıcak bakıyorum

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому

      İkisi aynı şey.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 роки тому

      ua-cam.com/video/TpLqezSUvtE/v-deo.html

  • @seymanur8543
    @seymanur8543 2 роки тому

    Hocam merhaba, ben bu sene Selcuk üniversitesi bilgisayar mühendisliği 1. Sınıf öğrencisiyim buraya mtok sistemiyle geldim ama içime sinmedi tekrar sınava hazırlanıp yine mtok sistemiyle gazi üniversitesine geçmeyi düşünüyorum ama hem üniversite dersleri hem bir sene kaybedicek olmak hemde yks sınavına hazırlanmak beni strese sokuyor. Sizce bu strese girmeye değer mi?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 роки тому

      Bu konuda en iyi kararı kendin verirsin. Ben olanaklarda nasıl bir fark var bilmiyorum, bilsem de yorum yapmam uygun olmaz.

    • @ww2man768
      @ww2man768 Рік тому

      @@seymanur8543 Şeyma son durum ne nasıl selçuk dan memnunmusun ? yoksa geçtinmi gaziye

    • @seymanur8543
      @seymanur8543 Рік тому

      @@ww2man768Şuan Selçuktayım hocalar ilgili olan öğrencilere yardımcı oluyor dersleri anlatım konusunda da çok iyi değiller sana kalıyo kendini geliştirmek ama diğer üniversitelerde de benzer durumlar vardır. Her türlü sende bitiyor yani. Birde staj bulurken farkettim aselsan havelsan gibi önde gelen savunma sanayi firmaları Ankarada ki ünilerden alıyormuş genel olarak.Mesela Tusaş stajyerlerde öncelik Gaziden alıyormuş, yüzde yirmisine de sonradan iş imkanı tanıyormuş.Buralara girmek istiyorsan çokk gelişmen lazım.Ama Selçujtan da iyi yerlere girebilenleri gördüm.

  • @YusufBalaban
    @YusufBalaban 3 роки тому

    Hocam ortaöğretim başarı puanınız çok düşükmüş