Yapay Zeka Çağında Meslek Seçimi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 393

  • @dawkimo3697
    @dawkimo3697 9 місяців тому +62

    Hocam her şeyden öte bizi arada ne kadar çok korkutsanız bile sizin gibi iyi bir hocaya bu kadar kolay ulaşmak büyük nimet kendi okullarımızda hocalarla bile böyle rahat iletişim kuramıyoruz çoğu zaman teşekkür ederiz.

    • @user-oe2jx3bd5f
      @user-oe2jx3bd5f 9 місяців тому +1

      Kendi okullarındakiler zaten seçilmiş kişiler ne kadar kötüyse o kadar yukarı çıkıyorlar örneğin yıl 2016 işletme bölümü okuyorum uçuyoruz kaçıyoruz şöyle ekonomimiz şahlandı sanırsın a haber bunu söyleyen asistan kalktım dedimki madem uçuyor ekonomi dolar neden artıyor oda dediki “dolarla işimiz yok” düşün o zaman Berat Albayrak yok bu adam asistan olmuş ben tüm iktisat teorilerini inceleyip kripto 2020 de artacak dedim o tarihte bana profesörleri dediki sen PC korsanısın bir halttan anlamıyorsun şu an ders olarak öğretiyor kriptoyu ben asistan hoca olmak istesem beni almazlar ama dolarla ne işimiz var diyeni alırlar

    • @ahmetenesisleyen
      @ahmetenesisleyen 9 місяців тому

      +99999

  • @utkucanaydogan4198
    @utkucanaydogan4198 8 місяців тому +4

    Çok haklı. Öncelikle sizin gibi hocalarımızın varlığı bile umut vermekte bana. Yapay zeka devrimine hazırlanmanın en iyi yöntemi şu anda iş süreçlerine bunu entegre etmeye başlamaktır. Herkesin aynı bilgiye erişebildiği ve aynı geliştirme aracına (ChatGPT benzeri yapay zekalara) erişebildiği bir anda, bize ait olacak tek şey bakış açısı ve fikirler olacaktır. Bu konularda başarılı olmak için kaliteli, farklı uzmanlıklara ait içeriklerin tüketilmesi gerekmektedir. UA-cam'da Tiktok'ta herkesin tükettiği içerikleri tüketip herkesten farklı fikirlere ve bakış açılarına sahip olacağınızı düşünmeyin sakın. Sizin sadece yapay zekayı öğrenmeniz yeterli olmayacaktır, sizin kendinize ait uzmanlık ve ilgi alanları geliştirmeniz gerekecektir ki sizler diğer insanlardan farklı bakış açılarına sahip olabilin ve kimsenin aklına gelmeyen işler üretebilin. Bunu yapabilmek için önce karakter olarak, kişi olarak, mental olarak sağlıklı ve tutarlı bir durumda olmak gerekmektedir. Çünkü sürekli değişecek dünyada sıklıkla ansızın bütün planlarınız alt üst olacak ve yeni gerçekliği kabul ederek yolunuza devam edebilme yeteneğini geliştirmeniz gerekecektir. Bir şirket nasıl kurulur, nasıl yönetilir, nasıl ayakta kalması sağlanır gibi yeteneklere sahip olmak elzem olacak çünkü artık her koyun kendi bacağından asılacaktır, şirketler bunu iş gücünü ucuzlatmak için kullanacaktır. Artık programlama ve yapay zeka kullanımı, okuma yazma kadar temel bir yetenek haline gelmiştir, istediğiniz mesleği yapın, siz kendi mesleğinize yapay zeka uygulamalarını entegre edebildiğiniz sürece hayatta kalınabilir duruma gelecektir. Hayatta kalınabilirden kastım, hiç bir devlet işsizlik oranı çok yükselsin istemez çünkü şu an toplum bunu anlayabilecek bir yapıda değil. Bu durum günümüz emeklileri gibi buna entegre olmayanları ay sonunu geçindirmek için küçücük zamlara muhtaç haline getirir. Ülkenin bağımsızlığını tehlike etmesi konusunda, Şu an yapay zekaları geçtim işletim sistemi olarak bile hem biz hem avrupa amerika merkezli şirketlere bağımlı durumdadır, şu an bile yabancı bir şirkete ait bir platform sayesinde bu bilgileri birbirimize aktarabiliyoruz. Burda uzun uzun Çin ile Amerikanın sırf AI çiplerini üretim merkezi TMSC yüzünden birbirleriyle olan siyasi gerilimin ne kadar arttığını bile anlatmayacağım. Kolay gelsin.

  • @zerd5499
    @zerd5499 9 місяців тому +14

    Hocam bırakın yapay zekânın müthiş tercümanlık becerisini, çok dilli ses klonlama teknolojisi diye bir teknolojiyi geçen gün deneyim dedim. Bir ses kaydımı paylaştım, ses tonumu, gırtlaktan çıkardığım sesleri, vurgularımı her şeyi analiz etti, dediklerimi hedef dile çevirdi ve ben o dili konuşsaydım nasıl konuşurdum der gibi bir çıktı verdi elime. Vallahi inanılmaz bir şey. Belki bir ömür yabancı dil üzerinde elde edemeyeceğin hâkimiyeti saniyeler içinde sana sağlıyor. Yapay zekâ harbi çok başka bir devrim olacak.

    • @VASPDD
      @VASPDD 9 місяців тому

      Hangi yapay zekayı kullandınız

    • @kurtlarsen8270
      @kurtlarsen8270 9 місяців тому

      hangi yapay zeka bu?

  • @tarkaga6270
    @tarkaga6270 9 місяців тому +31

    Hocam siz "Panik olmanın tam zamanı" dediğinizde Bilgisayar bölümü okuma isteğimi kırmadı. Aksine yapay zekanın nasıl çalıştığını öğrenmem için bana motivasyon sağladı. Kendimi bu alanda geliştirmeyi düşünüyorum. Bizimle bilgi ve görgünüzü paylaştığınız için teşekkür ederim.

    • @MuhendisBey65
      @MuhendisBey65 8 місяців тому

      yapay zeka uzmanımı olacaksın

    • @tarkaga6270
      @tarkaga6270 8 місяців тому

      @@MuhendisBey65 Teorik temellerini anlamayı, geliştirmeyi ve kullanmayı planlıyorum. Bir nevi uzmanlık denebilir.

    • @MuhendisBey65
      @MuhendisBey65 8 місяців тому

      @@tarkaga6270bende veri bilimi yada yapay zekada kendimi geliştirmeye çalışıyorum .

  • @sirin9786
    @sirin9786 9 місяців тому +5

    Hocam yaklaşık 3 aydır düzenli bir şekilde sizi takip ediyorum düşünceleriniz çok değerli her videonuzdan bir şeyler kapmaya çalışıyorum teşekkürler

  • @tolstoyunbisikleti
    @tolstoyunbisikleti 9 місяців тому +3

    Hocam cok tesekkurler paylastiklariniz yol gostericiliginiz cok degerli heyecanla takip edip degerli fikirlerinizle yeni ajandalar olusturmamizi sagliyorsunuz iyi ki varsiniz eksik olmayin. selam ve dua ile.

  • @Erhan.Kanat7
    @Erhan.Kanat7 9 місяців тому +13

    Umarım hem tüm dünyada hem de ülkemizde bu kaybolacak mesleklerin sahipleri Osmanlıdaki hattatlar gibi davranmazlar ve yapay zeka çağına sağlıklı bir dönüşüm gerçekleştirebiliriz.

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      Kesinlikle öyle davranacaklar,yapay zekayı biz kullanır bu işi biz yaparız taş mi yiyek diyecekler.onlar ölene dek yapay zekayla o işleri yapamicaz

  • @digitaldanisman
    @digitaldanisman 9 місяців тому +2

    Hocam çok güzel. Sizin bu videolarınızı seyrettikce güzel günleri görüyorum

  • @tier1turks
    @tier1turks 9 місяців тому +4

    Oğuz Baba çok yararlı bir yayın idi, mesai de keyifle dinledim.

  • @warpdrive44
    @warpdrive44 9 місяців тому +4

    Kampüste yürüyüş yaparken sizi dinlemek çok zevkli oluyor hocam.

  • @cengiz33ee77
    @cengiz33ee77 9 місяців тому +3

    Oguzbey cok faydalı bir video olmuş,devamını bekliyoruz sevgiler,saygılar.

  • @ersina.4182
    @ersina.4182 9 місяців тому +2

    Aklınıza Fikrinize sağlık. Sektörden biri olarak söylemiş olayım, sesimiz oldunuz. Teşekkür Sayın Hocam

  • @hulaguhanozturk430
    @hulaguhanozturk430 9 місяців тому +14

    Hocam ben İngilizce öğretmeniyim. Bir uygulama çıkarmışlar, cambly tarzında ama yapay zeka ile konuşuyorsun ve hatalarını düzeltiyor. Anlaşılan yabancı dil ile ilgili yapılan tüm işleri de baltalayacak. Belki çok devrimsel geliyor kulağa ama, okul artık zaman kaybı olarak görülüp insanlar daha çocuklarını göndermeyebilir. Evde yapay zeka sayesinde eğitim verebilir. Çok ilginç günler bizi bekliyor. 10 yılda bile feci değişiklikler oluyor. Yani ötesini tahmin edebilmek gerçekten çok zor

    • @burakkutay.c
      @burakkutay.c 9 місяців тому

      Bahsettiginiz uygulamanın ismi nedir ?

    • @rar3az
      @rar3az 9 місяців тому

      hulaguhanozturk Busu'dan mı bahsediyorsun

    • @nicepicbro3425
      @nicepicbro3425 9 місяців тому

      bir kaç meslek hariç hepsini yapay zeka yapacak, ameliyat yapan cerrah v.b gibi zor işleri yapay zekanın yapması daha uzun sürecek sadece

    • @ege652
      @ege652 9 місяців тому

      @@nicepicbro3425kendim tıp öğrencisi olarak etik hukuksal kısımı nasıl çözeceklerini merak ediyorum pilotları yıllar önce emekli edebilirlerdi ama hala etmiyorlar örnek vermek gerekirse

    • @ahmetdastan9719
      @ahmetdastan9719 9 місяців тому +1

      yabancı dile ihtiyaç kalacak mı ki?

  • @okanaltar5501
    @okanaltar5501 9 місяців тому +25

    Hocam saygılar, oyun geliştiriciyim iyi derecede blender biliyorum son modelleme ai'larını denedim bu iş bitmiş 1 saate yaptığım asseti 1 dk'da yaptı. Oyun geliştirme çok boyutlu bir iş olduğundan vehamati daha yakından gözlemdim aslında çünkü işin içinde birçok farklı yarımcı eleman var.
    Ses: ai'ları istediğin ses efektini üretiyor seslendirmeyi yapıyor seslendirmenler bitti
    Grafik tasarım: artık ai'a istediğin görseli asseti ürettirebiliyorsun birkaç rötüş dışında grafik tasarımcıya ihtiyaç yok çizere bile gerek yok çizerler bile bitti.
    Dil: ingilizce dökümanları Türkçeye çevirip özetini çıkarttıyorum dil bilmenin hiçbir avantajı yok hemen hemen.
    Kod: düşman sınıfı hareket silah mermi yer çekimi gibi basit scriptleri hızlı ve hatasız yazıyor
    Senaryo istediğin konunun taslağını çıkıyor birkaç rötüşla senaryo hazır
    Birileri çıkıp bunlar basit şeyler daha karmaşık işleri yapamaz diyebilir ama işin başlangıç aşamasında bile bir oyun firması ekibinin %30'unu işten kovsa hiçbir şey kaybetmez işlerin kolaylaşması birilerinin işsiz kalacağı anlamına gelir gelecekte unity gibi yapay zeka temelli bir oyun motoru geliştirilecek bunların hepsini bütünleşik bir şekilde yapacak birkaç keyword'le oyun hazır bir iki rötüş atıp sürersin piyasaya.
    Şuan sanallaştırılabilen her işin sonu geldi artık bilgisayar mühendisliği birinci sınıf öğrencisi olmak< bir motor tamircisinin yanında çırak olmak. Üniversite meslek kazanma değil artık kendini geliştirme alanı olarak kabul edilmeli bence.

    • @-Engineering01-
      @-Engineering01- 9 місяців тому

      Ben de bilgisayar grafiklerini ogrenemedigim için (Vulcan opengl falan) kendime kızıyordum, yakında hepsi yok olacak yapay zeka yapacak. Harbi 10 sene sonra bu hızda giderse hepimiz işsiziz ya da asgari ücrete düşecek maaşlar.

    • @okanaltar5501
      @okanaltar5501 9 місяців тому +3

      @@-Engineering01- Şuan mid ve junior aşamasında bu işler bitti 5 sene içinde seniorlar da bitter çok kallavi ve yetenekli mühendisler bir şekilde hayatta kalabilir belki. Ben bırakıp teknikerliğe yöneleceğim az biraz tesisat biliyorum akrabalar var bu işi yapan onun dışında kendi indie oyunlarımı yaparım zaten seviyorum bu işi. E -ticaret gibi alanlara da yönelinebilir belki site domani alınıp satılabilir kafamda bu işin biteceği kesinleşti yapay zekanın yapamayacağı işlere bakıyorum herkese de aynısını tavsiye ederim. Yok araçları kullan yaratıcı ol bunlar hikaye.

    • @-Engineering01-
      @-Engineering01- 9 місяців тому

      @@okanaltar5501 Bol şans hocam bende senin kafadayim, bizi one man army yapabilir bu yapay zeka işi indie için, ben de tarla tapan işlerine girmeyi planlıyorum hafta sonu da indie devam.

    • @faridmehtizadeh9678
      @faridmehtizadeh9678 9 місяців тому

      ​@@okanaltar5501 Dönüşümü yapan taraf en kazançlı taraf olucak :) yakında insansı robotlarla da teknikerlik gider, Detroit: Become human'daki gibi robotlara saldırmaya başlarsınız 😂 adaptasyon önemli, eğer her kesin yöneldiği şeye yönelirsen rekabetin altında boğulursun.

    • @kn23t
      @kn23t 9 місяців тому

      Kesinlikle katılıyorum. Bir de burada fırsat doğuyor, iyi mühendis isen sorun yok gibi laflar söyleniyor. Sanırsın ülkede bilim ve teknoloji geliştirmede ileri seviyede. Mühendislerin anca yüzde 5 10 u gibi ciddi işler yapıyordur. Boşa umut satıyorlar. Bu teknolojiler bile yurt dışında geliştiriliyor.@@okanaltar5501

  • @berkertaskiran
    @berkertaskiran 9 місяців тому +5

    Benim öngörüm 5 sene içinde ASI (artificial super intelligence) elde edilecek ve şu andan en fazla 2 sene içinde de fiziksel olarak yapılan, masa başı olmayan işler de patır patır dökülmeye başlayacak. Yani şu an okuyanlar yapmak zorundaysa bir seçim yapsın, kendini bir şekilde bir alanda geliştirsin, sevdiği şeyleri yapmaya çalışsın, ama meslek seçimi kavramının varlığını tartışacağımız günler geldi. 5 sene içinde herhangi bir işi yapay zekanın yapamayacağını sanıyorsanız yanılmaya hazır olun.

  • @haldunozkayagan
    @haldunozkayagan 9 місяців тому +4

    Muazzam bir program çok çok teşekkur ederim süpersin

  • @queecas
    @queecas 9 місяців тому +1

    Tıpta bu dönüşümü sağlamak için ne gereken araçlar nelerdir acaba?
    Doktor
    Yapay zeka alanında uzman bir mühendis
    Sermaye…
    Gerçi mail atsam daha iyi olacak sanırım, sormam gereken çok fazla şey var.
    Güzel video için teşekkürler

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  9 місяців тому +1

      Desteğiniz için teşekkürler.
      - Doktorların bu süreçte bilgisi çok değerli. Ancak veriyi sağlamayacak dirençli doktorlar da olacaktır. Bu direnci kıracak bir irade gerekir. Bu iradenin de doktorların içinden çıkması iyi olur.
      - Evet yapay zeka alanında uzman mühendisler. Çoğul.
      - Evet para gerekli, sunucular ve mühendis/danışman doktor maaşları için.
      - Ayrıca toplanacak verilerin temizlenmesi ve etiketlenmesi de bir iş. bunun için çalışacak kişiler de lazım. Bunlar bilişim alanından, veri bilimi/istatistik alanından olabilir.
      Bunların yanında devletimizde bunları yapacak bir irade olması gerekir. Siyasi irade de yararlı olur. Özel sektör bu işe girecek olabilir, o zaman da biraz daha büyük hastane ağı olan, çok veri toplayabilecek zincir şeklindeki sağlık kurumları böyle bir dönüşümü daha kolay yapabilir. Sonuçta kullanılacak yapay zekanın veriye ihtiyacı var.
      Yapay zekanın kullanımının tüm alanlarda aynı anda olması gerekmez. Bir pilot alan seçip oradan başlanırsa projenin boyutu küçülür, yararları görecek olan hekimlerin desteği daha kolay sağlanabilir.
      Düşündüklerim kabaca bunlar. Selamlar, yeniden teşekkürler.

    • @mcsport4981
      @mcsport4981 4 місяці тому

      Kesinlikle ama kesinlikle hekimlerin verileri vermede iyi niyetli olması lazım aynı zamanda verileri verdiği kişinin çok iyi derecede yapay zekayı bilmesi lazım alınan verileri çok iyi derecede ayıklaması ve etiketlemesi eğitilen yapay zekayı saçma sapan kodlarla boğmayıp optimizazyonunu arttırması kısacası aynadaki yüzü kadar iyi bilmesi lazım ki bir sonuç alınasın sadece ama verilerlede iş bitmiyor maalesef en az veri kadar yapay zekaya o verilerle istenilen çıktıları verebilecek iskeleti bilmekte önemli

  • @nexusmediaworld
    @nexusmediaworld 9 місяців тому +3

    Değişiklikten korkmak yerine bu değişime ve teknolojiye uyumlanmak onu etkin bir şekilde kullanmak üzerine tartışılması gerekiyor.

    • @farukuyar3265
      @farukuyar3265 9 місяців тому +2

      Koskoca kanalda tek düzgün konuşan sensin valla

  • @mehmet_main
    @mehmet_main 9 місяців тому +3

    Hocam yapay zeka insansı imamlık düşünceleriniz haberlere çıkarsa şaşırmam öteki taraflara çekilebilecek tarzdan anlatmışsınız. Video boyunca dediklerinizin çoğuna katılıyorum başarılar

  • @alpolcaymis
    @alpolcaymis 9 місяців тому +2

    19:06 frontend'den hangi alana geçsem? İş bulmak istiyorum baska amacim yok.

    • @MuhendisBey65
      @MuhendisBey65 8 місяців тому

      full stack öğren yada back end

  • @haryigit
    @haryigit 9 місяців тому +2

    Hocam 40 yaşını aşmış çok meslekli birisi olarak tek bir konuda uzmanlaşmadığıma iş hayatım boyunca hep pişman olmuşumdur. ancak anladığım kadarıyla yapay zeka şu anda onu kapsamlı olarak yönlendirebilecek birden fazla konuda genel bilgiye sahip insanlarla çok daha verimli olacağa benziyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

  • @mucahitak9207
    @mucahitak9207 9 місяців тому +1

    Hocam ben makine sektöründe talaş imalat yapıyorum yani yapay zekadan nasıl faydalanabilirim bunun araştırması içerisinde mi bulmamız lazım kısaca

  • @loadingnow6
    @loadingnow6 9 місяців тому +8

    Kaldırım mühendisliği her devrin mesleği hocam

  • @busrasenerrr
    @busrasenerrr 8 місяців тому +2

    Ben iş analisti olarak çalışıyorum artık yapay zeka iş analisti ya da yapay zeka urun yöneticisi olarak iş ilanları çıkılıyor. Burada deneyimi olan ya da algoritmaları bilen , generative Ai ile çalışmış kişiler aranıyor. Yani sadece yazilimcilar değil analist , urun yöneticisi gibi rollerde de çalışan insanların buna adapte olmuş olması gerekiyor. Ve şunu da söyleyeyim şirketler artık sadece uzman nitelikli personeli bünyesinde bırakıyor gelişimi yavaş ve daha az üretken insanları düşük zamlar ile ayrılmasını sağladılar. Pandemi dönemine göre yarı yarıya neredeyse kadroyu daralttilar

  • @MrJokeroz
    @MrJokeroz 9 місяців тому +1

    Bence bu durumun bir onemli katkisi olabilir: Ozellikle Avrupa'da yeni nitelikler kazanip is bulmak cidden zor. Kulturlerinde herkesin ait oldugu ve ayrilmamasi gereken bir yer var. Islerin degistigi, insanlarin kendini zorunlu olarak gelistirdigi bir ortam bu kulturle cok zit kutuplar ve kulturel olarak buyuk degisim getirmesini umuyorum...

  • @smile.in14
    @smile.in14 9 місяців тому +1

    Eksik olmayın canım hocam . Esen kalınız.

  • @yunus8502
    @yunus8502 9 місяців тому +2

    Bence bunu bir de şirketler açısından incelememiz lazım. Yapay zeka elinde çok veri olan ve veri toplamayı bilen şirketleri rekabet edilemez kılacak bu da artık küçük ve orta şirketlerin sonunu getirecektir diye düşünüyorum. İnsanlar açısından evet önce tekrar eden sıkıcı işleri bitirecek ancak sıra yaratıcı işlere de gelecek. Bence uzun vadede konuşmamız gereken matrixten nasıl kaçacağız, robot nasıl vurulur, kırmızı hap mı mavi hap mı olmalı :)

  • @platonlasohbetedemeyendiyojen
    @platonlasohbetedemeyendiyojen 9 місяців тому +2

    Hocam siz müneccim değilsiniz, Sizi kimsenin boş yere yargılamaya hakkı yok, Siz bizim iyiliğimizi isteyip kendi bilgi birikiminizle bize kendinizce bir yol çiziyorsunuz.

  • @talhaarslan3502
    @talhaarslan3502 9 місяців тому +1

    Hocam yapay zeka mühendisliği uzmanlığı alaninda lisans eğitimini yazılım bilgisayarı mühendisliğinde bir alana göre yeni dönem için daha avantajlı görüyor musunuz?

  • @haticeakgun6746
    @haticeakgun6746 9 місяців тому +3

    Hocam önceki yayında da bahsetmiştiniz,kızınıza okumasi için verdiğiniz veya yapay zeka için önerdiğiniz kitaplar hangileri paylaşabilir misiniz?

  • @MehmedUlusay
    @MehmedUlusay 9 місяців тому +4

    İmam için daha uygun çözüm hologram olabilir, imam mahfiline merkezdeki imamın 3D yansıtılması ve sesi ile bu mesele hallolur gibi.
    Diğer yandan yapay zeka çağına uygun ekonomik modelin konuşulacağı videoyu ilgiyle bekliyorum. Belki yapay zeka insanlar arasındaki adil paylaşımı ve daha eşit bir dünyayı getirecek bir devrim de olabilir.

  • @alp3909
    @alp3909 9 місяців тому +2

    Hocam bir genel cerrah olarak bu dönüşüme nasıl ayak uydurabilirim? Her ne kadar çok uzak bir bölümde olsam da o kadar da uzak olmadığını hissediyorum ve kendimce düşüncelerim var sizlerin de ufkumu açması için yorumunuzu merak ettim.

    • @bekirozturk54
      @bekirozturk54 9 місяців тому

      Cerrahi branşlar ve tıp yapay zekadan uzak değil, tam aksine yapay zekanın en çok ilgilendiği alanların başında gelir. Nvidia Sağlık sektöründe özellikle yapay zeka çalışmalarını ilerletiyor. Ama bu işsiz kalacağınız anlamına gelmiyor, yapay zekayı kullanmayı öğreneceksiniz sadece, aynı mühendisler gibi.

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      Bizler bence robotik cerrahiye geçeceğiz,bizim ömrümüzun sonuna doğru bize gerek kalmayacak

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      Biz derken biz diş hekimleri, siz cerrahlar gibi hem teorik hem pratik iş gücü olan alanlar

    • @tarkunsal9163
      @tarkunsal9163 9 місяців тому

      ​@@halilcekic6698Abi ben bu yıl diş hekimliğine gireceğim. Bana ner önerirsin?

  • @ramazanus3947
    @ramazanus3947 9 місяців тому +1

    Hocam çok istifadeli bir video için teşekkür ederim. Makine mühendisi olarak yapay zekadaki gelişmeleri takip ve uygulamak için neleri tavsiye ederseniz

  • @user-oe2jx3bd5f
    @user-oe2jx3bd5f 9 місяців тому +2

    saç ekiminde asistanlar giriyor ve deriyi mahvediyorlarmış 5.000 kök aldık diyorlar 2.000 alıyorlar birazınıda çöpe atıyorlarmış 8 saat çalışmak yerine 3 saatte sıkılıyorlarmış bunu robotlar ekse çok mükemmel olur

  • @kenankaragoz1920
    @kenankaragoz1920 9 місяців тому +4

    Bugün git yarın gel diyebilen bir yapay zeka yapabilirlerse Türkiye de memur kalmaz.

  • @aynuraxundova7292
    @aynuraxundova7292 8 місяців тому

    Cocukluktan şu masallarla anem beni büyüttü. 40 yasindayim, hic biri olmadi, tum yasitlarim şunlara inanmayanlar benden iyi yerlerde. Robotlar gelende gereyini yapicagiz, benden söylemesi , simdi ole yasayin, paranizi kazanin, 🏡 alin, gerisi boş

  • @Whats_next_on
    @Whats_next_on 9 місяців тому +4

    Ben mali müşavirim bizim Türkiye genelinde yaklaşık 130000 üyemiz var bahsettiğiniz gibi güçlü bir lobimiz var ancak bence lobiden önce bizim Türk patronlarının devamlı vergiden kaçınmak için uğraşması yüzünden işlerini bir bilgisayara ve düzgün işleyen bir sisteme bırakmak istemeyecekler , o yüzden çok uzun sürer ben 40 yaşındayım en azından bir 10 yıl sürer diye düşünüyorum bizim işlerimizin tamamının yapay zekaya geçmesi ama eninde sonunda yapay zekanın işimizi elimizden alacağına eminim. Ben şu an susuz tarım ve yapay zekayı kullanacağım verimli tarım uygulamaları alanına geçmeyi düşünüyorum , çünkü insan nüfusunun bu artış hızı ile bitmeyen bir pazar :)) ve bu alandaki ihtiyaç hiçbir zaman bitmeyecek gibi geliyor.

    • @bilgisever_kullanici
      @bilgisever_kullanici 9 місяців тому +2

      Merkez bankası dijital parasına geçilince nakit veya gayriresmi işler zaten ortadan kalkacak.

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      Zaten bence herkes kendi işinin peşinde olmalı,işçi devri bitiyor bence.yani yapay zeka ne yaparsa yapsın yaptığının sahibi insan olacak sonuçta.

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      ​@@bilgisever_kullanicidijitalde karanlık işler çok daha kolay.buyuk köpek balıkları hep orada hatta

  • @WiseWood42
    @WiseWood42 9 місяців тому +2

    Hocam Bursatü pc hazırlıktayım, C de temel şeyleri öğrenmeye çalışıyordum 2 haftadır hevesim kırılmıştı artık daha şevkle çalışmaya devam edeceğim, vatanıma faydalı bir mühendis olmak en temel hedefim.

    • @Kitapokumakkk
      @Kitapokumakkk 9 місяців тому

      Ben de bil muh. Hazırlıktayım puanım boşuna mı gitti diye düşünüyordum , seni motive eden ne oldu?

    • @WiseWood42
      @WiseWood42 9 місяців тому

      ​@@Kitapokumakkk puanın boşa gitmez myp ile geçiş yapabilirsin, motive eden şey nitelikli olmak.

    • @Kitapokumakkk
      @Kitapokumakkk 9 місяців тому

      @@WiseWood42 aslında bölümü zaten istiyordum bir çok video gördüm issiz kalmayla ilgili ondan böyle dedim hdhdjdjfjjdk

    • @bekirozturk54
      @bekirozturk54 9 місяців тому

      @@Kitapokumakkk sağdan soldan gördüğünüz videolara ne kadar etkileniyorsunuz, tonla da yapay zekanın abartıldığını düşünen, yazılımcının asla bitmeyeceğini savunan video da var, kendinizi geliştirin, boş boş okumayın yolunuzu bulursunuz, bilgisayar mühendisliği önü açık bir meslek.

  • @gokhancamliyurt9261
    @gokhancamliyurt9261 8 місяців тому

    Koamgene'yi duyunce hemen calisilmaya baslanmasi aksi takdirde cok fazla korkulmasi gerektigini ayiktiran cok tesirli bir ornek olmus.

  • @kn23t
    @kn23t 9 місяців тому +4

    Teselli konuşması yapıldı. Dağılabiliriz. Yazılım bitmiştir. Yol yakınken okuyanlar dönsün

    • @bekirozturk54
      @bekirozturk54 9 місяців тому +2

      Aynen bitti yarın istifamı veriyorum :D

  • @dorukilhan4329
    @dorukilhan4329 9 місяців тому +4

    hocam bu yapay zekayı geliştirecek insan lazım demişsiniz, evet bu yapay zekayı yapmak önemli fakat ben bu işin saf bilim yanı yani daha niş bir alan olacağını düşünüyorum,yani atom bombasını geliştiren Manhattan projesi gibi birkaç bin bilim adamının eseri olacak gibi geliyor , esas sektörü etkileyen ,milyonlarca insan için yeni gelişecek meslekleri öngörmek gerçekten zor olan kısım bence

    • @berkertaskiran
      @berkertaskiran 9 місяців тому

      Zaten öyle. Şu an bakıyorsun Meta'nın yapay zeka yöneticisi Open AI'ın içinde olanlardan bihaber. Open AI'ın içinde Ilya gibi adamlar, Anthropic'teki bazı eski Open AI dehaları vs. en üst seviye işi bunlar biliyor. Üretip en iyisini sunanlardan değilsen sadece tahmin etmeye çalışırsın. Google gibi bir dev firma bile rakip çıkaramadı. Geri kalanlar ne yapabilir ki.
      Ama iş ilerledikçe bu open source'a kayacak, yaygınlaşacak vs. ama önce işlem gücünün ele ayağa düşmesi gerekiyor. Evdeki PC'nde bugünkü modellerin ileri versiyonlarını eğitebildiğin zamanlar geldiğinde bu iş demokratikleşecek. Yani sonsuza kadar kontrol edilmesi gibi bir hayal söz konusu olamaz. Ama o aradaki birkaç yıllık süreç zaten insanların hala işlerinin olduğu dönem olacak. Onun sonrasında zaten insan falan lazım değil.

  • @erdemelmac5952
    @erdemelmac5952 9 місяців тому +1

    Hocam size tek bir sorum var cevaplarsanız çok sevinirim. Son zamanlardaki gelişmeler sonucunda artık yapay zeka insan aklının yerine geçemeye başladığını görüyoruz. Bu durumda size sormak istediğim sorum şu
    insan - akıl = ?

  • @margaret908
    @margaret908 8 місяців тому

    Hocam bir gün derste elektronik bölümünden bir hocam sizi önerdi iyiki önermiş sağolun buraya zaman ayırıp bizlere yol gösterdiğiniz için

  • @mehmetkalenci5769
    @mehmetkalenci5769 9 місяців тому +2

    Hocam Veri analysti'leri bu sektorde nasil etkilenir?

    • @erkinalp
      @erkinalp 9 місяців тому

      analizin doğasına bağlı...

  • @sigmamale_
    @sigmamale_ 9 місяців тому +2

    Hocam çocuğunuza okuttugunuz yapay zeka ile ilgili kitapların isimlerini bize verirseniz çok iyi olur.

  • @MehmedUlusay
    @MehmedUlusay 9 місяців тому +2

    Dün seçimle ilgili aday röportajlarına baktım, konuşulan sorunlar:
    - Farklı şehirlerde su dağıtım sorunu
    - Karadeniz'de elektrik ve internet gitmeyen mahalleler
    - Kaliteli gıdaya erişemeyen halk vs.
    - Barınma sorunu vs.
    Yani ülke olarak daha Maslow piramidinin 1. seviyesini halledememişiz siz Yapay Zeka çağrısı yapıyorsunuz 🤔Bu konuyu da çok geriden takip edeceğiz ve bu gidişle kullanıcı pozisyonda kalacağız gözüküyor.
    Bizdeki idarecilerde şuan geçerli olan Yatay Zeka, arsadan/ihaleden rantı kapayım ve Yatay Zeka olarak yatarak parayı yiyeyim amaç.

    • @tier1turks
      @tier1turks 9 місяців тому

      Bu bahsettiğiniz şeyler altın da altın kesimi ve o kesim emin olun yakında silinecek. Anadolu da özellikle yok olacak gibi bir şey, birileri hala ekmek muhabbeti yapıyor diye Yapay Zeka'nin bize geç geleceğini düşünmek salaklık.

    • @erenyenici758
      @erenyenici758 9 місяців тому

      Silinecek derken nasıl mesela paylaşabilir misiniz​@@tier1turks

    • @warframeonlineyouoffline
      @warframeonlineyouoffline 9 місяців тому

      Aynı sorunlar çok azınlıkta olsa da aslında gelişmiş ülkelerde de yaşanıyor

  • @wakeuptoreality2185
    @wakeuptoreality2185 9 місяців тому +2

    Bende şunu düşünüyorum bundan maks 10 yıl sonra artık hiçbir insanin mesleği olmayacak kendi elimizle yarattığımız varlıklar bizim yerimizi alicaklar amma iyi amma kötü ama black mirror( kara ayna ) haklıydı onun bir bölümünde tam hatırlamıyorum kimse iş yapmıyordu herkes kendi için cabaliyordu bisiklet binip antrenman yapıp para topluyorlardi ve insanların iç güdülerini dinledikleri sıkıcı bir hayat bence asıl sorun bu değil bir insanın eli boş gönlü hoş kaldığındaki psikolojisi

  • @rar3az
    @rar3az 9 місяців тому +7

    Maymunlar anlamamasına rağmen güzel anlatmışsınız tebirkler

  • @omerfarukcift
    @omerfarukcift 9 місяців тому +1

    Hocam Bilgisayar mühendisleri dönüşümü sağlayacak başka bölümdekiler daha çok endişelensin dediniz. Ben robotik alanında iş yapmak istediğim için Elektrik-Elektronik mühendisliği seçtim hazırlık sınıfını bitirdim seneye 1. sınıf olacağım. Robotik alanı da yapay zeka ile iç içe değil mi? Bu alanda çalışmak için yanlış bölümü mü seçtim? Yapay zekayı kendi bölümüm için kullanamaz mıyım? Dönüşüme katkı verecek bir mühendis olamaz mıyım? Saygılar.

    • @omerfarukcift
      @omerfarukcift 9 місяців тому

      Okulumda yapay zeka mühendisliği çap/yan dal imkanları da var bunları yapmam bana bir fayda sağlar mı?

    • @MevlutEmirSarac
      @MevlutEmirSarac 9 місяців тому

      Bence endişelenmene gerek yok ben de hazırlık okuyan bir bilgisayar mühendisiyim ve şuana kadar çok fazla ee mezunu olup yazılımdan ilerleyen kişi gördüm.

    • @bekirozturk54
      @bekirozturk54 9 місяців тому +1

      @@MevlutEmirSarac çoğu gömülü sistem yazılımına yöneliyor, zaten gömülü yazılım alanı bilgisayar mühendisliğine kıyasla elektronik mühendisliğine daha yakın bir alan.

    • @omerfarukcift
      @omerfarukcift 9 місяців тому

      @@MevlutEmirSarac aslında yazılımdan ilerlemek gibi bir isteğim yok. Puanım tutuyordu fakat kendim seçmedim robotik alanında ilerlemek istediğim için. Endişem yapay zekanın işime engel olması veya bu geçiş döneminde bunu sağlayanlardan biri olamamak.

  • @hakans.4798
    @hakans.4798 9 місяців тому +3

    ben bu yapay zeka işini matbaaya benzetiyorum. matbaa çıktığında katipler işsiz kalmasın diye 300 yıl sonra gelmişti bazı ülkelere. yapay zeka kullanımını yasaklayan devletlerle yapay zekaya hükmeden onu kullanan devletler arasındaki fark matbaayla kıyaslanamayacak kadar büyük olacak. 3 cisim problemi dizisinde uzaylılar "böceksiniz" dediği gibi olur herhalde. yapay zekaya göre şekillenmeyen toplumlar böcekten farksız olacak. yapay zeka kodlaması, prompt dersleri okullara kadar getilrilmeli, insanları yaratıcı düşünmeye ve girişimciliğe teşvik etmeli. memur zihniyetiyle maaşlı geçinme dönemleri bitiyor.

  • @ahmetavur5399
    @ahmetavur5399 9 місяців тому +4

    Bence herkes bir bolum secerken ek ders olarak bilgisayar yazılım yapayzeka birini seçmeli her branşın bir yazılım tecrubesi isteyecek

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      Sanmıyorum,eninde sonunda bu işleri bilmeyenlerin kullanabileceği kadar basit arayüzler gelişir çünkü.zaten yapay zeka muhendislerinin ana uğraşı da bu olacak bence

  • @yakupgunal7860
    @yakupgunal7860 9 місяців тому +1

    Hocam, sorun: yapay zekanın insan kontrolunun dışına çıkması, insanın özgürlüğünün kısıtlanması... Vatandaşlık puanı, akıllı şehirler etik sorundur. İnsanın ülkeler arası seyahat yapamaması, gıda tüketiminin dahi başka bir irade ile belirlenmesi sorun olmayacak mı? Kanser hücresinden üretilen yapay et tüketimi mantıklı mı? İleri giden insanlığa ineklerin çıkardığı gaz ile dünyanın yok olacağı korkusunun salınması da düşündürücü? İnsanlığın özgürlüğü ve geleceği tehlikededir.

  • @furkankaya3579
    @furkankaya3579 9 місяців тому +1

    hocam diğer videonuzu izledikten sonra kendi yapay zekamı nasıl yaparım diye çalışmaya başladım ayrıca yksye bidaha başvurdum doğru yoldamıyım bilmiyorum

  • @Kitapokumakkk
    @Kitapokumakkk 9 місяців тому +1

    Kitap derken kitap önerileriniz var mı ?

  • @herrakalajussi6244
    @herrakalajussi6244 9 місяців тому +4

    Hocam işiniz zor.. kişileri tartışmaktan konuları unutuyor cahil bile bu kadar yapmaz . 👍

  • @incememed55
    @incememed55 9 місяців тому

    hocam yapay zeka ve robotik alaninda ilerlemenin bir cok sebepten bir veya bir kac ulkenin tekelinde kalmasinin pek mumkun oldugunu dusunmuyorum. dolayisiyla belki de onumuzdeki 20-30 senelik gecis doneminde bazi farkliliklar yasansa da tum insanlik olarak -ulke fark etmeksizin- bu teknolojiden istifade edilen bir refah donemine girilecegini dusunuyorum. bu bir utopya'ya da yol acabilir. sanki dusunmemiz gereken seylerden biri de calismak zorunda olmadigimiz bir dunya'da vaktimizi ne yaparak dolduracagimiz ve kendimize olan saygiyi nasil koruyacagimiz olabilir.

    • @mcsport4981
      @mcsport4981 4 місяці тому

      Belki biz göremeyiz ama bizim çocuklarımız o ütopyayı görebilir

  • @Kut-d9x
    @Kut-d9x 9 місяців тому +10

    Oğuz Bey, beyin tokatlamaya devam edin lütfen!
    Sizi öneriyorum!

  • @vitoscaletta2525
    @vitoscaletta2525 9 місяців тому +1

    Dil bölümleri hakkında neler düşünüyorsunuz(İngiliz dili ve edebiyatı gibi)?

    • @nicepicbro3425
      @nicepicbro3425 9 місяців тому

      her mesleği yapay zeka yapacak hemde 6 yıl içinde, sadece cerrahlık gibi bazı meslekler daha zor yok olur

  • @haryigit
    @haryigit 9 місяців тому

    *Şahıs şirketinde muhasebeci zorunluluğu kaldırıldı diye bilyorum ama yanlış bilgi olmasın.

  • @evaristegaloois
    @evaristegaloois 7 місяців тому

    Geleceğin kuantum teknolojilerini geliştirmek üzere daha çok mühendise ihtiyaç duyulacak gibi. bu yüzden fizik ya da fizik mühendisliği yazmayı düşünüyorum

  • @nextgoodays
    @nextgoodays 9 місяців тому +1

    Yapay zeka Bilgisayar mühendisliği vb dışındaki bölümlerden mezun olup bootcamp lerle yazılımcı olması konusunda ne düşünüyorsunuz ?

    • @ahmetdastan9719
      @ahmetdastan9719 9 місяців тому

      aferim onlara...

    • @bekirozturk54
      @bekirozturk54 9 місяців тому

      çoğu patladı, diploma sorunu yüzünden iş bile değiştiremiyor :D

  • @selim1045
    @selim1045 9 місяців тому +3

    Hocam hep yamuk oturuyorsunuz bende de var postür sıkıntı olabilir skolyoz olabilir aman dikkat, ağzınıza sağlık

  • @yusufkoraycan4607
    @yusufkoraycan4607 9 місяців тому +1

    Hocam peki insansı robotların güvenliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Siber güvenlik geleceğin mesleği olabilir mi? Aklıma direk o geldi. Şahşen insanların yaptığı her şeyde bir açık var diye düşünüyorum. Yapay zeka da sonuçta verileri insanlardan alacak. Ne kadar siber güvenlikte yapay zeka kullanılırsa kullanılsın açık olacağını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz hocam? Saygılarımla

  • @yenalunal42
    @yenalunal42 9 місяців тому +3

    Bu son derece bilgilendirici sunum için teşekkürler. Oğuz Hocam, Yapay Zeka çalışmalarının tarım sektörüne olası etkilerini bir başka videoda değerlendirebilir misiniz?

  •  9 місяців тому +4

    İnternette yazılım kursları var. Yazılım dilinin noktası virgülüne kadar oğretiyorlar. Bence çok yakın bir zamanda sadece kavramları öğretecekler, mesela ip nedir, veri tabanı nedir, bunlar ne işe yarar, bunları yazılımda nerede ve ne için kullanmalısın gibi öğretecekler, yani yazılımcı yapay zekayla bir proje yaptığında komut verebilecek düzeyde olsun. Bunun dışında elle program yazma devri bitecek bence. Yazılımcılar işsiz kalacak mı? Tabi ki. Elle günlerce, haftalarca yazdığın programı bir kaç saate ortaya çıkaracaksan, bir süru yazılımcıya ne gerek var? Tamam, altyapı falan derken belki 3-4 sene sürecek ama olacak yani, hadi 7-8 sene sonra olsun, 7 senelik meslek seçmek ne kadar mantıklı? Tam otomasyon, sıfır doktor hastaneleri bence 5-10 sene içerisinde görebiliriz, avukatlık bürolari da öyle. Hele hele muhasebecilik tamamen tarih olabilir. E devlet gibi bir muhasebe şirketi kurulacak, tüm işler ordan yürüyecek. O yüzden oto tamirci, erkek berberi falan olun diye tavsiye ediyorum. Zaten oldum olası şu kod yazma işinin bir amele mesleği olduğunu düşünmüşümdür. Oturup tuşlar nerde duracak, rengi, boyutu ne olacak, tuşlar arası boşluk ne olacak, bunu yazmak insan onuruna yakışır mı? İnsan daha verimli işlerle uğraşmalı, böyle ıvır zıvırı yapay zeka yapmalı. İnanırmısınız, programlaya göz atmadan önce, zaten bunların yapay zekayla falan yapıldığını sanıyordum. Elle nokta şurda olacak, resim şu boyutta olacak diye yazıldığını düşünemezdim bile

  • @yektaturkeri3667
    @yektaturkeri3667 9 місяців тому +6

    Yazılımcıların yedek meslek edinmesi lazım. Mesela berber, tesisatcilik

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому +3

      Çin'in ürettiği robotların berberlik tesisatciligi bitirmesi yapay zekanın yazılımı bitirmesinden çok cok daha hızlı olur.cunku yeterince berber var ama yeterli yazılımcı yok şuan.ustelik yazilimci sayısından çok daha fazla berber var.once asistan ve sekreterler sonra mavi yaka işler ve yardımcı beyaz yakalar sonra muhendislikler(tamamen bitmez çünkü yapay zekayı geliştirecek ve yönetecek mühendisler kalır) en son cerrah,diş hekimi vs biter.geriye de sosyal bilimciler ve yeni nesil temel bilimciler kalır. Bir de sanatçı bitmez o da zaten her durumda olmayan şeyleri yapmak sanat olduğu için

    • @erkinalp
      @erkinalp 9 місяців тому

      mesela çiftçilik (karnını doyuracak kadar😉)

    • @monapayne4528
      @monapayne4528 4 місяці тому

      @@halilcekic6698 aynen kesin öyle olur önce yazılımçılık, tercümanlık bitmez de berber,tesisatçı biter puahaha. sen bu kafayla devam, yakında diplomalı hıyarcılık yaparsın.

  • @maximusdecimusmeridius19
    @maximusdecimusmeridius19 9 місяців тому +1

    Piyasada mevcut mühendisler yeterince yeterli gelecektir bundan sonra sadece bilgisayar mühendisliği diger mühendislik alanlarının da sonuna geldik arkadaşlar.

  • @turkaykaynak2994
    @turkaykaynak2994 9 місяців тому +1

    Sağ olun var olun hocam

  • @enginbogday4757
    @enginbogday4757 9 місяців тому +2

    Anlaşılıyor ki yapay zeka ile mühendislerin masa başı iş yapma devri ortadan kalkıyor. AR-GE ve laboratuvarlarda çalışan mühendislere ise ihtiyaç artıyor. Maalesef ülkemizde dört mühendisten üçü masa başı işler yapmakta sadece biri AR-GE ve laboratuvarlarda kendi mesleğini icra etmektedir. Oysa ki ABD ve Avrupa'da dört mühendise bir masa verilerek takım olarak çalışmaları sağlanmaktadır. Maalesef mühendislerimizin mesleklerini yapmamaları ülkemizin geri kalmasının en önemli sebeplerindendir. Anlaşılıyor ki üretim için AR-GE ve laboratuvarlarda çalışan liyakatli mühendisler yapay zeka ile mesleklerini daha verimli icra edebilecekler, mesleklerini icra etmeyenlerse yok olup gidecekler.

  • @HadronSecurity
    @HadronSecurity 9 місяців тому +2

    Ve Bu Sayede Siber Güvenlik Sektörüne çok iş düşecek sistemlere baya denetleme lazım ben sahsen virus ve zararlı yazılımla ilgileniyom inceliyor güzel ve baya da gelişiyor virüsler hatta şey yaptılar eski bir virüsü aldılar yapay zeka ile yeniden yaptılar mis gibi oldu öyle diyim

    • @styx168
      @styx168 9 місяців тому

      Yapay zeka neden bu işi baltalayamiyor kendisini eksikleri ve sistemi iyi bir şekilde tespit edip ona göre aksiyon alamaz mı (bilmediğimden soruyorum

    • @HadronSecurity
      @HadronSecurity 9 місяців тому

      @@styx168 hocam Bi yandan söyle düşün diyelim yapay zeka siber guvenligide aldı diyelim ve herseyi tam yapıyor ama sistem zararlı şeyleri uretirse arkadan düğmeye bascak biri lazım demektir

    • @styx168
      @styx168 9 місяців тому

      @@HadronSecurity tamamda sorun şu 1 kişi lazım :) ben iş olanaklarının %70 daralacağını düşünüyorum

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      ​@@styx168 Ek olarak siber güvenlik sosyal mühendisliğe karşı da gerekli ve sürekli güncelleniyor.sosyal dönüşümleri ve insanların yeni yontemlerini görmeyen yapay zeka gercekten iyi tepki verecek mi emin değilim.bir süre veremez en azından,o sırada şuan bildiğimiz bütün meslekler ölür zaten

  • @TekinBozbey
    @TekinBozbey 9 місяців тому +2

    Dijital paraya geçildiğinde hangi meslekler yok olacak? Muhasebecilik - Vergi Daireleri - Fatura basımı - Banka şubeleri - Kasiyerlik - Tapu daireleri vs vs vs

    • @MuhendisBey65
      @MuhendisBey65 8 місяців тому

      yazılım geliştirciliği ?

    • @TekinBozbey
      @TekinBozbey 8 місяців тому +1

      @@MuhendisBey65 Yazılım geliştiriliciği işini çoktan yapay zekaya devrettiler.

    • @MuhendisBey65
      @MuhendisBey65 8 місяців тому

      @@TekinBozbey ozaman geriye yapay zeka , robotik kodlama, veri bilimi , siber güvenlik kaldı

  • @senturkcelik901
    @senturkcelik901 9 місяців тому

    Hocam bir film onermistiniz adini buraya yazarmisiniz Lutfen

  • @AmirhanAliyev
    @AmirhanAliyev 9 місяців тому +2

    Hocam Allah sonumuzu hayırlı etsin.

  • @fatihorhan1630
    @fatihorhan1630 9 місяців тому +2

    Meta'nın AI işlerinin başındaki Yann LeCun dinliyorum, gpt'ler en basit soruya da en karmaşık soruya da aynı sürede cevap veriyor, bu yüzden düşünmüyorlar be düşünme gerektiren konularda başarısızlar diyor. OpenAI'ın başındaki Sam Altman'ı dinliyorum, gpt-4 bazı işlere yarıyor ama çok yetersiz olduğu konu var, geliştirmek için çalışıyoruz diyor. Tesla'nın yapay zeka çalışmalarını yapan Andrej Carpathy'yi dinliyorum, gpt'ler metin tamamlar ve düşünemez diyor. Ama Oğuz hoca maşallah insanlığın sonu geldi havasına girmiş bile. 6 aydır dinliyordum genel olarak dengeli bir yaklaşımı var diye düşündüm ama yapay zeka konusundaki bu ahkamları hocanın liyakatini sorgulamama yol açtı. İnsanın bilmediği şeye bilmiyorum demesi bir erdemdir. Bu aralar çok ihtiyacımız var buna.

    • @beratyesilyurt77
      @beratyesilyurt77 9 місяців тому

      ahahahahahaah andrej karpathy i hangi dilde dinlediniz acaba veya diğer ileri gelenleri bir de oğuz hocaya bilmiyor muamelesi yapmışsınız bir daha iyice araştırın ve inceleyin silikon vadisindeki mühendislerin su an %30 u işsiz bu iş bitti sektör dünya genelinde 1,5 yıl içinde %60 küçülecek kalan kısımda o çok tecrübeli ve yetenekli insanlar çalışacak bunlar amerika ve avrupa için geçerli tabi ama türkiye de asgari ücretin iki katına kölelik yapmak isterseniz tr de iş belki iş bulabilirsiniz yapay zeka buraya geç entegre olur

    • @kadir675
      @kadir675 9 місяців тому +1

      ​@@beratyesilyurt77 merhaba yüzde 30 verisine nereden ulaştınız ? copilata sordugumda şöyle bir cevap aldım ""Silikon Vadisi’ndeki mühendislerin şu anda %30’unun işsiz olduğuna dair bir veri bulunmamaktadır. En son verilere göre, Silikon Vadisi’nde işsizlik oranı Temmuz 2023 itibarıyla %3.5 seviyesine ulaşmıştır1. Bu, Ekim 2021’den bu yana görülen en yüksek işsizlik oranıdır ve Mayıs ayından bu yana işsiz sayısında %14’lük bir artışa işaret etmektedir1. Ancak, bu oranın mühendisler arasında nasıl dağıldığına dair spesifik bir ayrım yapılmamıştır. Genel işsizlik oranı, tüm sektörlerdeki çalışanları kapsamaktadır.""

    • @mcsport4981
      @mcsport4981 4 місяці тому

      Hepsini bende dinliyorum özelliklede sam Altman ve andrej karpathy yi ama işin bir gerçeği var bundan 10 sene önce sana cevap veren böyle kapsamlı bir uygulama yoktu şuan var belki 10 yıl sonra ne kadar insan gibi olmasada düşünebilme yetisi olan ai lerin olma ihtimali çok yüksek hocanın burda asıl anlatmak istediği yapay zekanın meslekleri nasıl etkileyeceği ve bu gelişime kapanan ülkelerin sonunun felaket olabileceğini söylüyor ha tabi bazı yerlede ileri görüşlülük yapıyor ama biz gene asıl verilmek istenen mesajı alalım

  • @ahmetdastan9719
    @ahmetdastan9719 9 місяців тому

    hocam geçen sene "önümüzdeki 10 sene bilgisayar mühendislerine ihtyaç olacak korkmanıza gerek yok, katma değer yaratan işler yapmaya bakın" demiştiniz. hala bu önümüzdeki 10 yıl bilgisayar mühendislerine ihtiyaç olacağını düşünüyor musuunz?

  • @Cyber_Khan_
    @Cyber_Khan_ 9 місяців тому +2

    Hocam ağzınıza sağlık. Dürüst ve aydınlatıcı yorumlar yapmışsınız. Bir öngörüden bahsetmek istiyorum. Bunu bazı kanallarda bir videonun altına yorum olarak yazdığımda, kanalların yöneticileri yorumumu yayınlanmadan siliyor. Oysa hakaret veya yasa dışı bir söylem yok. Sadece, "acı gerçek" kategorisinde, gayet muhtemel bir gelecekten bahsediyorum. Ben her zaman, kendini kandırmak yerine, acı gerçeklerle yüzleşme taraftarı bir insan oldum. Şansımı burada da denemek istiyorum, bakalım siz yayınlayacak mısınız?
    Olaya Transhümanizm cephesinden bakmak istiyorum. Kesin olmamakla birlikte, gayet muhtemel bir senaryoya göre, dünyayı yöneten zenginler, Transhümanizm yoluyla, daha üst düzey canlılara dönüşecek. Homo Sapiens türü, dünyada hakim tür olma özelliğini kaybedecek, alt tür durumuna düşecek. Dünyayı yöneten, daha üst düzey bir canlı türüne dönüşen zenginler birliğinin yapabileceği bazı şeyler: 1) Bizi yok etmek, 2) Bizi hack'lemek, robota dönüştürüp kullanmak, 3) İnsaflı davranıp, normal ve güzel denebilecek hayatlar yaşamamıza izin vermek; tabii onların çizeceği sınırlar içerisinde. Peki bugünlerde yapabileceklerimiz neler? Söylediklerinize katılıyorum. Teknolojik gelişmeleri sürekli yakından takip etmek ve olabildiğince uyum sağlamaya çalışmak, öncelikli davranış olmalı. Fakat kaç kişi, ne kadar, nereye kadar uyum sağlayabilir? Toplumların ortalama IQ düzeyi belli. YZ eninde sonunda, artık insanların ne yapsalar yetişemeyecekleri beceri düzeylerine ulaşacak. Yani "gereksiz" olmak kaderimiz gibi görünüyor. Öyleyse, "bir süreliğine" teknolojik gelişmelere uyum sağlamak için elimizden geleni yapmanın yanı sıra, bir de "bucket list" yapmak lazım. Hayatta yapmak, yaşamak istediğimiz güzel şeyleri fazla ertelememek, imkânlarımız ölçüsünde bunları şimdi veya yakın zamanda gerçekleştirmeye çalışmak lazım.

    • @nicepicbro3425
      @nicepicbro3425 9 місяців тому

      Elitler ne isterse o olacak, umarım biraz merhametli olurlarda küçük basit hayatlarımızı yaşamaya devam edebilelim. Bu arada sosyal kredi sistemi ve her yere kamera ile gözetleme sistemi kurulması ve yapay zeka ile toplumlarda istenmeyen hiçbir davranış olmayacak suç 0 olacak, yada efendilerimiz elitler ne isterse o olacak.

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      Buna karşı önlem olarak neurolink gibi şirketler var ya işte? Transhumanism gerçekleşince yapay zeka insanı gecememis olacak çünkü yapay zeka yapay zeka+insandan büyük olamaz teknik olarak .öte dedikleriniz doğru bence de,üst sınıf varolacak alt sınıf yokolacak orta sınıf mücadele edecek

  • @Kut-d9x
    @Kut-d9x 9 місяців тому +3

    Geleceğin mesleklerini;
    GPT4, CLAUDE3, GEMINI AI’a sorabilirsiniz!

  • @hasanozbaykan8411
    @hasanozbaykan8411 9 місяців тому +2

    Şuraya bir panik butonu ekleyelim. 🔴

  • @YelizOzturkyurdakul-hp7og
    @YelizOzturkyurdakul-hp7og 9 місяців тому +1

    Hastanelerdeki robotların gelişim ve üretim süreleri ilerledikçe belki doktorların sayısı bile bölüm alanları bile azalacak.

  • @betulll21
    @betulll21 9 місяців тому

    Oğuz hocam merhaba ben Betül, yks ye hazırlanırken sürekli aklımda olan konulardı son zamanlarda paylaştıklarınız. Bu yıla kadar mühendislik eğitimi almak istiyordum ancak son zamanlarda temel bilimler ve özellikle fizik okumak çok ilgimi çekiyor. Temel bilim okumak hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum. Düşünceleriniz benim için değerli.

    • @forinfo8506
      @forinfo8506 9 місяців тому +1

      Bende yksye çalışıyorum. Daha önceden bir yazılım geçmişin varsa temel bilim okumak bence mühendislik okumaktan daha mantıklı şu devirde. Ama eğer temelin yoksa biraz riskli olabilir. Temel bilim müfredatı ile yazılımı parelel götürmek oldukça yorabilir. Eğer hazırlık okursan 1 sene içinde kendine büyük miktarda tecrübe katabilirsin ama işte riskli. Diğer türlü ise temel bilim okumak mantıklı olabilir. Mühendislerin gördüğü matematik oldukça temel şeyler. Daha çok yapılanı anlamaya yönelik. Alışagelmişin dışında yöntemler için daha fazla matematik bilgisine ihtiyacın olabilir. Bende matematik okumayı düşünüyorum.

    • @kn23t
      @kn23t 9 місяців тому

      Temel bilim okumak için istekli olmak dışında biraz daha ekonomik düzeyi yüksek insanların tercih edebileceği bir şey. Ekonomik kaygıları olan birisi bence seçmemeli

    • @bekirozturk54
      @bekirozturk54 9 місяців тому

      Temel bilim okursun okumasına da mezun olduktan sonra iş bulma imkanı en düşük alanlar temel bilimler. Mezunları ya formasyonla öğretmen olmaya çalışıyor, ya da çok başarılı olanlar yurtdışına çalışmalarını devam ettirmek için gidiyor. Ama yurtdışına giden kesim büyük bir azınlık, büyük çoğunluk öğretmen olmaya çalışıyor, atanamıyor ve işsiz kalıyor. Bilgisayar Mühendisliği iş imkanı açısından çok çok çok daha iyi bir tercih.

    • @forinfo8506
      @forinfo8506 9 місяців тому +1

      @@bekirozturk54 öğretmenliği geç. Eğer yüksek lisansını computer science da yaparsan oldukça iyi yerlere gelebilirsin. Direk CS den mezun olmuş birinden vile daha iyi yerlere gelebilirsin. bknz. Ilya Sustkever. Bunun nedenlerinden biri temel bilimcilerin daha iyi matematik eğitimi görmesi olabilir. Zaten iyi CS cilerin matematik geçmişleri oluyor, üniden sonra veya önce. Kalkülüs 1, kalkülüs 2, lineer cebir, diferansiyel denklemler vs. bunlarla yetinmemek lazım.

    • @bekirozturk54
      @bekirozturk54 9 місяців тому

      @@forinfo8506 Bilgisayar mühendisliği lisansta her zaman daha çok işe yarar. Yüksek lisansı mühendisliğe yapmak seni mühendis yapmıyor çünkü. Ayrıca Yüksek lisansı Yapay Zeka'ya yapan bir Bilgisayar Mühendisi olmak yerine neden temel bilimler gibi alakasız alanlardan gelmeyi tercih ediyorsun?

  • @mustafakoc985
    @mustafakoc985 9 місяців тому +1

    Beyaz eşya mutvak yada mobilya odanın ölçüye göre var saten

  • @ibrahimyldz6589
    @ibrahimyldz6589 9 місяців тому +3

    Benim de kafam karışmıştı. Büyük oğlum bilgisayar mühendisi. En küçük oğlum bilgisayar öğrencisi. Sizin bölümünüzde. Kayıt öncesi telefon ile görüşmüştünüz.

  • @hayriarslan7332
    @hayriarslan7332 9 місяців тому +3

    Hayat boyu öğrenme devam edecek.
    Enaz 3 meslekten anlamak gerekiyor

    • @tier1turks
      @tier1turks 9 місяців тому

      Örnek veriniz ?.

    • @hayriarslan7332
      @hayriarslan7332 9 місяців тому

      Öncelikle Esnek düşünme kabiliyetin gelişmesi lazım, Yapay zekânın gelişmesiyle beyaz yaka işlerde insanlara olan ihtiyaç azalacak, El becerisiyle yapılan işler önem kazanacak, dolayısıyla Boyacılık, musluk tesisat elektrik tesisatı gibi işler mikro eğititimlerle insanların öğrenebileceğini düşünüyorum. veya bir ürün çıkartabiliyorsanız, bunun üretim proseslerini bilmeniz lazım, muhasebesini satış pazarlamasını bilmeniz lazım
      gibi gibi...

    • @tier1turks
      @tier1turks 9 місяців тому

      @@hayriarslan7332 bunlari biliyorum zanaatkarlik karşılık bulacak her zaman olduğu gibi. Farklı şeyler söylersiniz diye bekledim.

  • @mehmetalikr3932
    @mehmetalikr3932 9 місяців тому

    Hocam biz bilgisayarcılar olarak neyin yaklaştığının farkındayız. Ayrıca yayınlara uzun oluyor diyenler de parçalayarak izlesin, bu dönemde birbirimizle özellikle yapay zeka dönüşmü üzerine çok daha fazla konuşmalıyız bence.

  • @snrsmh
    @snrsmh 9 місяців тому

    oğuz hocam 5 yıl önce böyle dediniz diye sizi eleştirmeleri doğru değil, teknoloji üstel büyüyor kimse yetişemez bu hıza daha doğrusu öngörmesi çok zor.

  • @beytibilgec3744
    @beytibilgec3744 5 місяців тому

    Iyi yayinlar olsun

  • @bugrayldrm8279
    @bugrayldrm8279 8 місяців тому +3

    Daha önce dava çözen bi yapay zeka yazısı okumuştum 12:04

  • @ozwilliams3986
    @ozwilliams3986 9 місяців тому

    Matbaa 600 yil sonra gelmis memlekete. Umarim yapay zeka ve ilgili teknolojiler icin de ayni sey olmaz.

    • @yuksely2783
      @yuksely2783 9 місяців тому

      İlk matbaa Gutenberg tarafından 1450 yılında kullanılmaya başlamıştır.
      Osmanlı Devleti'nde ilk matbaa 1493 yılında Yahudiler tarafından kurulmuştur. Bunu takiben 1567 yılında Ermeniler ve 1627 yılında da Rumlar ilk matbaalarını açmışlardır. İlk Türk matbaası ise bundan çok uzak bir tarih olan 1727'de açılmıştır.

  • @enginyuksel8667
    @enginyuksel8667 9 місяців тому +5

    Türkiye 5 Yıl içinde Hayvanat Bahçesine rahat döner.. bazıları maymun bazıları böcek bazıları terbiyeci rollerinizi seçin

    • @mcsport4981
      @mcsport4981 4 місяці тому

      derin öğrenme ve nöron ağlar konusunda biliyom diyen insanlar Amerika'da lise projelerini zar zor yapıyor hatta çoğu yapmasını bilmiyor bile çoluğa çocuğa uzman gibi eğitim satıyorlar ee böyle bir yerde bu yorumuna katılıyorum

  • @samedklc5218
    @samedklc5218 9 місяців тому

    Turkiyede neden YZ sirketi yok

  • @omeracar9124
    @omeracar9124 9 місяців тому +3

    Ne tıpı ,ne bilgisayarı ,ne muhasebesi Ankara sitelerde mobilyacıyım gelsin de bir ikili dolap yapsın

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      3 yıl sonra bunu hatırla,şuan robotlar hayvan gibi ucuzluyor ve gelişiyor.max 3 yıla ilk mavi yaka robotlar çıkar.gelismis ülkelerde 15 yıl içinde hiçbir mavi işçi iş bulamayacak,mobilyadan berbere hepsi silinecek

  • @mehmetelmas
    @mehmetelmas 9 місяців тому +2

    Paniğin sebebi biraz da sizin gibi video yayınlayanlar. Yüzlerce video paylaşıldı hala da yenileri çıkıyor. Bence yazılım bitti mi konu başlıkları yerine örneğin Yazılimcilar size söylüyorum Devin AI ile şunlari yapabilirsiniz gibi icerikler lazim.

  • @ber8115
    @ber8115 9 місяців тому

    osmanlıya matbaanın geç gelmesinin sebeplerini tekrar yaşayacağız gibi. bu bizi 500 yıl daha geri atar😮‍💨

  • @mehmeteminongay3563
    @mehmeteminongay3563 8 місяців тому

    Teşekkürler kolay gelsin

  • @gselek
    @gselek 9 місяців тому

    hocam milyarlarca yeni iş sektörleri(olanakları) açılacagını göremiyormusunuz, insan ihtiyaçları gelişiyor, saygılarımla.

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому

      Evet de bunlar yonelelim denecek işler değil ki,o meslekleri bizim neslimiz yaratacak

  • @hachuseyinkebabc9175
    @hachuseyinkebabc9175 9 місяців тому +2

    Hocam teşekkür ederim. Çok istifade ettim.

  • @westma8591
    @westma8591 7 місяців тому

    Abi görünce izlemek istiyoruz çok güzel ama bir saat ayıracak vaktimiz yok güzel net 10 dakikalık ya da mevcut Çektiğim videodan en önemli kısmı 5-10 dakika versen izlesek

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  7 місяців тому +1

      2x hızla izlemenizi önerebilirim geçici olarak. Kesit yayınlama işine bakayım. Teşekkürler.

    • @westma8591
      @westma8591 7 місяців тому

      @@oguz_ergin Teşekkür ederim.

    • @Avallach00
      @Avallach00 5 місяців тому

      @@oguz_ergin hocam emin olun izlenmeleriniz uçar.

  • @ergun_kocak
    @ergun_kocak 9 місяців тому +3

    Dk 5 süper tesbit

  • @mojojojo7776
    @mojojojo7776 9 місяців тому

    piramit tersine doğru çöküyor önce beyaz yaka bitecek tavsiyem meslek öğrenin usta olun 5 sene sonra usta bulamayacağız

    • @halilcekic6698
      @halilcekic6698 9 місяців тому +1

      Bence bunu demek için çok erken,yapay zeka çok pahalı.3 5 seneye yapay zeka biraz yerine oturunca insan mühendis yapay zekadan bir süreliğine ucuz olacak bizim gibi ülkelerde bence.ote yandan robotlar da aynı hızda gelişiyor ama onların daha büyük avantajı var.bence ilk patlayan yine mavi yaka olacak

    • @mojojojo7776
      @mojojojo7776 9 місяців тому

      @@halilcekic6698 oto lastik işi yapıyorum bi robotun yapabileceğini sanmıyorum sadece yazılımcıları etkilemeyecek yapay zeka muhasebeciler,avukatlar,front and dev. gibi alanları etkileyecek tabi türkiyenin iş gücü ucuz olması sebebi ve lobileşmenin etkisi ile biraz daha geç hissedebiliriz.

  • @AleynaKarakaş-f9q
    @AleynaKarakaş-f9q 9 місяців тому

    Swift öğreniyodum ama ML ye kayıcam galiba artık