bence de en doğrusu elektrik muhendsiliği yapmak. zaten gerekenden fazla muhendis varken bu ayırma işi daha fazla muhendis ortaya çıkarmaktadır. ve bu şekilde kalite de artar
Hocam son zamanlarda üretilen ve geliştirilen motorların yapımı elektrik mühendisliği bölümündenmi yoksa elektrik elektronik mühendisliği bölümünden mi ilerlemektedir elektrikli arabalar işte gelişen motorlar vb
ben elektronik mühendisliği ile elektrik-elektronik mühendisliği arasında kaldım ne yapayım elektrik-elektronik seçip elektroniğe mi yöneleyim yada direk elektronik mi seçeyim.
Hocam bir sorum olacak. Fiziği seviyorum ve fiziğe çalışırken teoriye inmekten ve olayların fiziksel yorumunu kavramaktan zevk alıyorum yani mesela basit bir örnek olarak V=IR diyoruz devre üzerinde bu formülü uyguluyoruz ama ben V=IR nereden çıkmış, V sabitken elektronların devredeki davranışı ne ki I ve R ters orantılı oluyor, pil nasıl oluyor da potansiyel fark oluşturabiliyor pilin içinde ne var ve elektronlara enerji nasıl sağlayabiliyor, potansiyel fark sayesinde devrede elektronlar nasıl hareket edebiliyorlar, direnç nasıl oluyor da elektronların sahip olduğu enerjiyi ısı enerjisine vs. dönüştürüyor... tam olarak bu şekilde teoriye inmeyi ve anlamayı anladıktan sonra da uygulamaya dökmeyi çok seviyorum ama bunları anlayamadan uygulamaya geçmekten hiç hoşlanmıyorum. Hocam bu kadar teoriye iniliyor mu EE mühendisliğinde? Bilim insanı olma gibi bir hayalim yok "iş" yapmak istiyorum bu yüzden mühendis olmam lazım sanırım ama eğer mühendislikte kavramlar bu şekilde öğretilmiyorsa zevk alır mıyım bilmiyorum İTÜ de fizik mühendisliği var bildiğiniz fizik sadece birkaç ekstra mühendislik dersi sayesinde mühendislik ünvanı almış diye biliyorum fizik okumak isteyen birisinin mühendislik ünvanı da olmuş oluyor acaba onu mu okusam yoksa EE mühendisliğine vs mi yönelsem çok kafam karışıyor yardımcı olabilir misiniz?
@@ilaydaozturk9839 EE bölümüne karar kıldım, ileride fikrim değişmezse tabii ki. Çünkü dediğim gibi mühendislik yapmak, ürün üretmek istiyorum. Bu yüzden bu kadar teoriye inilmezse bile EE daha mantıklı gibi. Çünkü direk fiziğin elektronik cihazlar üzerindeki teorisini merak ettiğim için fizik bölümünde böyle spesifik bir alanda eğitim alamayacağım. Hatta daha çok teknoloji üreten girişimlerde çalışmak, ileride bir fırsat çıkarsa kurmak istediğim için bilgisayar mühendisliği kafama takıldı şu sıralar. Çünkü çok daha esnek bir meslek girişimlerde çalışmak isteyen birisi için, endüstri mühendisliği gibi. Ama fizik ilgimi çektiğinden EE bölümüne kayabilirim. Ama gerçekten bu alanda derinlemesine ilerlemek istiyorsan EE lisansıyla yüksek lisans, doktora yaparak üstte yazdığım tarzda fazlasıyla teoriye inebilirsin sanırım. EE lisansıyla yüksek lisansta, doktorada neler yapıldığını bir araştır derim.
Merhaba hocam ben YTÜ'nin elektrik mühendisliği ve elektronik ve haberleşme mühendisliği arasında kaldım. Kendi istediğim daha çok yazılım üzerine gelişmek. Hangi tercihi yapmak mantıklı olur? Teşekkürler
Tabıkıde elektronık ve haberleşme muh. image processing ,artıfıcıal ıntellıgance ,machıne learnıng,deep learnıng,internetworkıng,embedded system bu alanları arastırmanı tavsıye ederım. BU arada elek.ve hab. muhendıslıgının elektrık ve elktronık muhendıslıgıne denklıgı mevcuttur(2018 de denklık veridi). elektrık muhendıslıgının denklıgı yok. elek.ve hab. muh. olarak 1kv ve altı sıstemlerde ımza yetkın var olacak... ıyıce arastırmanı tavsıye derım...... Yazılım konusuna gelecek olursak kesinlikle senin azmine merakına çalışmana ve iradene göre sekıllenecek bı durum . ne bölüm okudun farketmeksizin hergün yazlımla uğrasırsan basarmamana imkan yok .her sey de boyledir ... çalısırsan yaparsın bu kadar basit .... EHM > diğerleri :)
Yüzbaşı Bögü Alp elektrik yeterli olmayacaktır. Bu araçlarda çalışmak için elektronik okumalısın. Ben bu videoyu elektrik ve elektronik diye bu işleri ayırmak yanlış diye çektim ama şimdi kendimi elektrik mi elektronik mi sorularına yanıt verirken buldum :)
@@oguz_ergin Hocam cevap için sağ olun bir sorum daha var. Günümüzde elektrik elektronik mühendisi çok iken elektrik mühendisi baya az. Bu durum maaşları etkiliyor mu? Yani demek istediğim elektrik elektronikin işsiz kalma riski ve maaşları elektriğe göre daha mı kötü?
İş bulmak ve kazanılan maaş kişinin kendisini nasıl yetiştirdiğine bağlıdır. Elektrik okuyup da iş bulmakta zorlanan olabileceği gibi elektrik-elektronik mühendisliği okuyarak da kişi iş bulmakta zorlanabilir. Önemli olan kişinin yaptığı işi sevmesi, bu konuda kendisini geliştirmesidir. Jeoloji mühendisi de daha az Türkiye'de, bu gözle bakarsak onların iş bulmasının da daha kolay olması gerekir. Bir de şunu düşünün, İTÜ böyle Elektrik mühendisliği diye bir mesleği elektrik elektronik mühendisliğinden ayırınca ya da daha açık söyleyelim, sırf fakülte olalım diye bir bölümün alt alanlarını bölüm yapınca böyle değişik isimler ortaya çıkmış, diğer üniversiteler de ikisinin bir arada olduğunu vurgulamak için elektrik-elektronik mühendisliği açmışlar. Eğer piyasa adı elektrik mühendisi olan kişilere gereksinim duysaydı, İTÜ'nün yaptığı gibi Boğaziçi, Koç, TOBB ETÜ, Bilkent, Sabancı, Özyeğin, ODTÜ vb üniversiteler de bunu program olarak açmaz mıydı? Acaba bunların sayısının daha az olması bu bölüm mezunlarına olan talep azlığı mı? Diye de düşünebilirsiniz.
hocam videonuz çok değerli. ben ytü elektrik okuyorum. ileride haberleşmede de , motolarlada , kontrolle de ilgili çalışmak bilmek ve gelişmek istiyorum. ne önerirsiniz
@@oguz_ergin savunma sanayinde elektroniğin elektriğe göre daha tercih edildiğini görüyorum. elektronik mühendisliğine geçip kontrolden çap yapmak mı, elektrik okuyup kontrolden çap yapmak mı sizce? bir de yurt dışı imkanı olarak sizce hangisi daha öndedir ? dediğiniz gibi elektrik okuyunca bizde ağırlıklı olarak spesifik elektrik dersleri oluyor
elektrik ve kontrol anlamlı bir ikili bence ama hangisinden ne yapılır konusunu akademik danışmanın daha iyi bilir. Yurt dışı konusu ise insanın kendisini nasıl geliştirdiği ve yönünü nasıl çizdiğiyle ilgili.
her türlü deriz kardesim elektrim muhendisliginde imza yetkisi var imza yetkisinden bile ciddi paralar alabiliyorsun ayrıca ülkede 4 üninde elektrik muh var elektrik elektronik cok yani elektrik müh mezunu az iş olanagi ve parasi iyi olan bi bolum
Merhaba hocam meslek lisesi 3. sınıf öğrencisiyim hocam bana çalışmam için otomasyon dükkanı buldu burda kendimi geliştirip usta olmam için ama bir tarafımda mühendislik istiyor .Elektrik mühendisliği okuyup belgelerimi tamamladıktan sonra otomasyon dükkanı açabilirmiyim tavsiyeniz varmı ve sizce hangisi daha iyi
Hocam Akdeniz üniversitesi elektrik elektronik kazandım kocaeli üniversitesi elektronik haberleşmeye geçmelimiyim elektrik elektronik ile ehm ne farkı var cevaplarsanız sevinirim
Hocam merhaba, bu bölümler arasında yazılma yönelmek isteyen birinin kontrol otomasyon okuması mantıklı mı?(mesela marmara'da bilgisayar okumak yerine İTÜ'de kontrol otomasyon okumak daha mantıklı değil midir?)
@@oguz_ergin hocam dediğinize katılıyorum fakat İTÜ bilgisayar ve kontrol arasında kalsaydım bilgisayarı seçerdim tabiki. Okunacak üniversitenin imkanlarını da önemli, her şeyden önce amacım iyi bir mühendis olmak. Oktay Arslan'dan bilirsiniz mezunu NASA, Tesla'da çalışacak kadar işinin ehli
Hocam öncellikle merhaba. Ben İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde bilgisayar mühendisliği hazırlık bölümündeyim tercihi yaptıktan daha sonra pişman oldum benim için doğru alanın bu olmadığına karar verdim bu yüzden elektrik-elektroniğe yönelmeye karar verdim ama onda da İTÜ-elektrik mühendisliği ile YTÜ-ehm arasında kararsız kaldım aklımda ikisini diğerinden daha çok istiyorum diye bir şey yok ikisi de olur sizce İTÜ daha iyi bir üniversite olduğu için onu seçmem mantıklı mı?
Bana da şu an ehm daha cazüp geliyor bölüm olarak ama ehm olursa ytü, itü istersem de elektrik olacak gübi duruyor. Bir yandan itüde olmak istiyorum belki yatay giş de deneyebilirim diye düşünüyorum yada bölümümü de sevebilirim kararsızım henüz. Tabi daha sıralamalar da açıklanmadı. Sen şu an memnun musun itü elektrikten?
Hocam Fü eem okuyorum 3. Sınıfta alan seçimi olarak elektriğe yönelmek aynı zamanda çap la inşaat okuyarak şantiye alanında hem elektrik hem de inşaat sorumluluğu gibi bir görevde bulunmak istiyorum nasıl sizce?
ikisi farklı bölümler. Bence videoyu bir daha izle. Sen bana şimdi videonun başlığını soruyorsun, ben de sana soruyorum: "Elektrik mi elektronik mi" istiyorsun?
Hocam, elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölümü tam olarak nedir? Ülkemizde elektrik ve bilgisayarı bir araya getiren bir mühendislik programı bilmiyorum.
hocalar genel anlamda iyi dostum normalde geçme notu nun 65 ti bu sene değişti çan geldi kolaylaştı biraz daha erasmus filan düşünüyorsan koü o yönden kötü malesef
Hocam elektrik mühendislerinin, enerji sektörü hakkındaki olanakları geniş midir.Ayrica ülkemizde yenilenebilir enerji mühendisi olarak çalışmak nasıldır?
Elektrik mühendisleri enerji alanında çalışıyorlar. Yenilenebilir enerji mühendisi (bunun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum) olarak çalışmak deyince yalnızca elektrik mezunu olmak gerekmez. Eğer bir şirketin su, güneş ve rüzgardan elektrik elde edebildiği kaynaklar varsa bunların hangisini ne ölçüde çalıştıracağı yoksa kömür yakıp öyle mi elektrik üretmenin daha iyi olacağı gibi hesaplarsa bahsettiğimiz bunları endüstri mühendisleri daha iyi yapıyor sanırım. Bu konuda çalışan endüstri mühendisleri de var.
@@oguz_ergin Sevgili hocam ve arkadaşım, bu konuda enerji sistemleri mühendisliği bölümüne bakmanızı öneririm. Bir nevi yenilenebilir enerji mühendisliği aynı zamanda enerji verimliliği uzerinede faaliyet göstermektedir.
Hocam merhabalar elektronik isteyen biri için eem veya ehm yazması aynı anlama denk geliyor değil mi ? (eem'de olupta ehmde kaçırdığım dersler nelerdir önemli dersler midir?)
@@oguz_ergin tmmdır hocam çok teşekkürler üniversiteler hakkında görüşte bulunuyor musunuz? Hacettepe, Yıldız.Gazi.Ankara,Marmara,Türk Alman İYTE (elektronik olarak hepsi) sorsam yazma dediğiniz var mıdır
@@oguz_ergin Hocam selamlar. Elektrik-Elektronik Müh. okuyup, lisans eğitimi sürecinde elektroniğe yönelip ayrıca ilerde gömülü sistemler üzerinde çalışmalar yapmak için C programlama gibi yazılım dilleri de öğrenmek günümüz rekabetinde 1 değil belki de 10 adım öne geçmemizi sağlamaz mı?
Hocam merhabalar.Benim bir sorum var. Ben elektrik mühendisliği okumak istiyorum ama ileride hangi alanda uzmanlaşacağıma karar veremedim. Çok kararsızım tüm alanlar ilgimi çekiyor. Eğer ben elektrik elektronik mühendisliği seçersem elektrik mühendisliği bölümünden eksiğim olur mu yoksa şimdi mi karar vermeliyim alanıma ? Cevap verirseniz çok memnun olurum. (Videonuzu tamamen dinledim fakat anlayamadım eksiği olup olmadığını)
İleride elektriğin iletimi, yüksek gerilim hatları, motor tasarımı vb konularda çalışmak istiyorsan elektrik mühendisliği seçebilirsin. Elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinde okuyanlar da bu konulara yönelebiliyorlar, son senedeki seçmeli derslerini bu konularda alarak aynı işleri yapabilirler. Elektronik haberleşme bölümü ise bu konulara yönlenmiyor (İTÜ'de seçmeli dersler arasında bir güç elektroniği dersi var ama o dersi alarak yüksek gerilimden anlıyorum diyemezsin). Bence sen müfredatları incele, alacağın derslere bir bak, gelecek hedefini belirleyerek (örneğin yüksek gerilim mühendisi olmak isterim ya da istemem gibi) belirlediğin hedefe uygun bir bölüm seç.
@Efe Ay sadece elektriğin iletimi değil elektrik makineleri, hibrid ve elektrikli araçlar, aydınlatma, iletim ,üretim dağıtım, güç elektroniği, kontrol otomasyon, altarnatif enerji alanlarında elektrik mühendisi olarak çalışabilirsin. Elektrik mühendisliğini elektriği seviyorsan elektronikten daha fazla öneririm. Hem fiziği daha ağır basıyor (eskiden makine ile 3 yıl ortak dersleri vardı) hem de elektronikten daha fazla alana yönelebiliyorsun ve videoda bahsedilmemiş elektrikden yılda 1000 mezun oluyor elektronikten 10000. Elektrik mühendisliği genelde diğer mühendisliklere göre daha fazla iş ilanı bulunuyor.(yıldız teknikte elektrik okuyorum)
@@onur7163 Merhaba ben de yıldız teknik elektrik mühendisliği düşünüyorum memnun musunuz aldığınız eğitim,bulunduğunuz kampüs/okuldan bir de yurtta kalanlar her gün 2 saat yol alarak fakülteye ulaştığını duydum doğru mudur? Rica etsem cevaplayabilir misiniz
@@fatih1089 Ulaşım kısmı şöyle okula uzak bir yurt var çoğu öğrenci oraya çıkıyor sultan süleyman yurdu orası dendiği gibi 3 aktarma 1.5 saat sürüyor fakat okula 200 metre yakınında fatih sultan mehmet yurdu da var , oraya açıkcası torpilsiz giremiyorsun. Beşiktaşta yurtta kalsan yıldız yokuşundan çıkmak vs zaten trafikten gene 1 saat sürüyor ben o yüzden kadıköyde oturuyorum 1.15 saat sürüyor gene fakat okula yakın yurtlar da var bakırköy olsun cevizlibağ bir sürü altarnatif var , Eğitim olarak 7 profosörümüz var ve hepsi gayet işinde uzman kişiler. Bölüm hocalarımız çok iyiler fakat ilk yıllarda servis derslerin olacağı için fen-edebiyat matamatik hocası örneğin sana bütün hocalar iyi diye garanti edemem.
Hocam merhabalar elektrik mühendisliğini araştırıyorum malım üniversite sınavı açıklandı fakat benim afyon tutuyor sizce geleceği olan bir bölüm mü videonuzu şuan izliyorum ne düşünüyorsunuz tercih edilmeli midir
Videoda anlattığım konular ilginizi çekiyorsa, mezun olunca yüksek gerilimle, binaların elektrik projeleriyle, elektriğin iletimiyle ve elektrik motorlarıyla ilgili çalışmak istiyorsanız seçebilirsiniz.
@@oguz_ergin bilgi birikimlerinizi bize aktardığınız ve yorumuma da cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok yararlı bilgiler oldu benim için. Tekrardan teşekkür ederim hocam.
Bu imza yetkisi konusu biraz Türkiye'de farklı değerlendirilen bir şey. Amerika'da her şeye elektrik mühendisi denirken bizde sanki sadece yüksek gerilim, güç, motor işleriyle uğraşanlar elektrik mühendisi imiş, imza yetkisi de bundan yalnızca alınırmış şeklinde bir uygulama var. Bu nedenle elektrik mühendisleri odası (EMO) sanırım bazı dersler belirlemiş, bunları alırsan "imza yetkin" oluyor. Benim imza yetkim yok, tanıdığım çoğu kişinin de yok. Bu imza yetkisi denilen şey öyle çok önemli bir konu değil. Eğer inşaatların elektrik projelerini imzalayacaksanız gerekli sanırım. Kısacası elektrik elektronik mühendisliği mezunu da olsan elektrik mezunu da olsan alman gereken 3-4 ders var imza yetkisi için. Onları alınca yetkin oluyor.
@@oguz_ergin hocam ben de simdi elektrik elektronik mühendisliği 2. Siniftayim da ilerleyen yıllarda bu dersleri almamı tavsiye eder misiniz çünkü malûm Türkiye şartlarında ekmek kapısının nereden açılacağı belli olmuyor hani bir alanda daha calisma imkanim olur acısından, Bu arada yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Ben tavsiye ederim ya da etmem demem. Bilgi sahibi olmadan tercih yapmayın derim. Matematik mühendisliği isim olarak yanlış bir bölüm, aslında bu bölümlerin adı uygulamalı matematik olmalıydı. Ben müfredatlarına baktım bilgisayara, elektriğe, makineye uzak, biraz endüstri mühendisliğine yakın gibi (yıldız teknikte yöneylem araştırması dersleri var, İTÜ’de yok). Aslında büyük ölçüde matematik bölümü. Ben gidip bölümlerle görüşmenizi ve mezunlarla konuşmanızı öneririm.
Hocam Elektrik-elektronikten bilgisayara geçerken eksiklerinizi nasıl kapattınız ? Kendi çabalarınızla mı öğrendiniz yoksa çift anadal vb bir şey mi yaptınız ?
Kapatamadım :). Çift ana dal yapmadım, eksik dediklerini de gerektikçe öğrendim. Ben bilgisayar mimarisi konusunda uzmanım. Donanımcıyım, bilgisayar mühendisiyim. Bilgisayar bilimleri bölümünde doktora yaparken derleyiciler gibi, tasarım örüntüleri , programlama dilleri, algoritmalar vb konularda dersler almış olsam da ben bir yazılımcıyım diyemem.
@@oguz_ergin Mühendislik bir derya deniz gerçekten ya. Bazen bu kadar uğraşmaya değer mi diyorum ama işte başka bir meslek düşünmedim hiç. Bir ömür sürüyor anlaşılan okuması :(
2 dk lık video nun 4 dk sanını tr de adı elektrik elektronik ameridaka sadı elektrik tir kusura bakma eletirmiyom ama rahatsız ettin izlemiyicem bundan sonraki videolarınıda buna dikkat ederek çekmeni tafsiye ederim:)
Bu bildiğimiz Elektrik-elektronik mühendisliği bölümü. Motor dersleri yok, zaten yurt dışında da zorunlu değildir. Hiç yüksek gerilim, elektrik motoru almamak sizin için bir sorun değilse bence iyi (ben hiç motor, iletim hatları, yüksek gerilim işi yapmadım, birçok mezun da yapmıyor zaten). Yok ben yüksek gerilim yapmak isterim, bina projelerini imzalamak istiyorum diyorsan o zaman bu yanlış bölüm.
Oğuz Ergin Hocam mezunlar da bu işi yapmıyor demişsiniz. Elektrik elektronik mühendisliğinden elektrik alanına yönelerek mezun olan mühendisin iş bulma imkanı düşük mü yani ? Yoksa çok daha tehlikeli ve riskli bir iş olduğu için mi yapılmıyor ?
Fragmancı evet öyle. Ben videoda da demiştim hepsinin adı ve içeriği aynı olmalı, insanların kafası karışıyor. Amerika’da yok böyle bir iş, İTÜ uydurmuş.
hocam keşke Amerikayı katma saydınız işe . :) bence elektronik bizde işi tamamlıyor. elektrikten anlar elektroteknik anlar o elektroniğin yazılımından haberdar olur. diğerleri branşlaşma amaçlı
Hocam sıralamam gayet iyi geldi İTÜ elektrik mühendisliği yazıcam büyük ihtimal ve neredeyse hiç bir şey bilmiyorum fiziği de çok sevmezdim yani aklım çok karışık
mühendislik konuşma şeklinde "sıralamam gayet iyi geldi" demek anlamlı değil. Bu aynı radarınızın menzili ne diyene "çok uzun" demek gibi bir şey :) Elektrik mühendisliğinin ne olduğunu biliyorsan ve istediğin buysa yaz tabii. Yalnız fiziği çok sevmiyorsan senin yerin makine ya da elektrik değil de bilgisayar olabilir.
Hocam intel gibi firmalarda çalışan bir veya birkaç Türk'ün işin ne kadarına hakim olma şanşı var, tamam adamlara iş yapacak beyin lazım ama bütün aşamalarda çalışabiliyorlar mı? Mesela su nm boyutlarında veri yollarını içeren cizimleri bir Türk oturup inceleyebiliyor mu? Sektör dışı biri olarak hep merak ettim bu konuyu ne gibi bir önlem alıyorlar diye çok kısa aydınlatırasanız sevinirim
Hocam ben elektrik elektronik muhendisligiligini okuyorum 2. sinifa gectim. ITU ye kurumlararasi yatay geçiş istiyorum ve YÖK sadece e-e muh. ile elektronik ve haberlesme muhendisligi arasında eşdeğerlilik var demiş. Bu durum da sadece elektronik ve haberlesme icin basvuru yapma hakkimiz var. Sizce ileride daha geniş bir alana yönelme imkanı veren elektrik-elektronik varken onun yerine ee muh. ne göre daha az alana yönelme imkanı sunan elektronik ve haberlesme muhendisligine gecmek(ama ITU'de sonuçta) mantıklı mıdır? Fikrinizi almak istedim. Tesekkür ederim .
Anıl Çalışkan ne yapacağına bağlı. Ben yüksek gerilimle uğraşacağım diyorsan geçmek pek anlamlı değil (dersler orada yok), ben o işlerle uğraşmayacağım diyorsan geçebilirsin. Bir noktada alan daralıyor zaten, ben alanı çok geniş tutacağım ne iş olsa yapacağım düşüncesi yanlış.
@@oguz_ergin Anladım hocam sayenizde kararım daha da kesinleşti. Ben elektriğin üretilmesi yerine elektriğin kullanılması alanında çalışmak istiyorum. Teşekkür ederim.
eem'den elektrik müh.'e geçmek istiyorum. 1. sınıf derslerini saydırma ile alakalı bir problem yaşar mıyım? genel olarak ortak dersler zaten. bilgin var mı?
Merhaba, ben de ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde okuyorum. Amacım ileride yüksek lisansımı bilgisayar mühendisliğinden yapıp (muhtemelen) yapay zeka üzerine çalışmak. Sizce EEM bunun için yanlış bir bölüm mü, yazılım düzeyinde çalışan Elektrik-Elektronik mühendisleri de yok mu? Not: Bu yıl 3. sınıfa başlıyorum.
Ben yazılım geliştirme işi yapacak kişinin bilgisayar okumasının daha yararlı olacağını düşünüyorum. ODTÜ Elektrik'te bu yazılım dersleri ne yazık ki yok. Girişte bir programlamaya giriş var, son sınıfta seçersen bir veri yapıları dersi var. O kadar. Gerisi sana kalıyor, gidip yazılım derslerini dışarıdan kendin öğrenmeye çalışabilirsin.
@@oguz_ergin Ben de sizin gibi 4. sınıfta bilgisayar alanını seçip oradan devam etmeyi düşünüyorum. Yine de tam olarak ne yapmak istediğime karar veremedim. Elektrik-Elektronik çok geniş bir alan. Devre Tasarım, Gömülü Yazılım, Kontrol, Sinyal İşleme, Elektronik... derken hiç çalışma tecrübesi olmayan bir öğrencinin karar vermesi çok zorlaşıyor. Üstüne yüksek lisans ya da doktora yaptığınız zaman seçtiğiniz alanda daha da özelleşmeniz gerekiyor ki "ya memnun olmazsam" korkusu da oluşuyor bu noktada. Kanalınızı yeni keşfettim, çok yardımcı içerikler üretiyorsunuz. Cevabınız için de teşekkür ederim, rotamı belirlerken dikkate alacağım 😀.
Hızı en az 1.5 yapıp izleyin rahatlarsınız.
yok ya 1.25 yeterli oluyor :)
allah razı olsun kardeş ama yetmedi 1.75 yaptım iyi oldu
ben 1 de izliyirun
Sayın hocam bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler yardımcı oldunuz
Daha yayin acilmadan soyluyorum. Kesinlikle okullarda ayri bolumler olarak okutulmali.
bence de en doğrusu elektrik muhendsiliği yapmak. zaten gerekenden fazla muhendis varken bu ayırma işi daha fazla muhendis ortaya çıkarmaktadır. ve bu şekilde kalite de artar
Selam arkadaşlar. Kanalımda Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında eğitimler vermekteyim. Hepinizi beklerim 😉
hacettepede sinyal, telekom-1, kontrol, elektrik makineleri-1 zorunlu. telekom-2 ve elektrik makineleri-2 seçmeli.
Hocam son zamanlarda üretilen ve geliştirilen motorların yapımı elektrik mühendisliği bölümündenmi yoksa elektrik elektronik mühendisliği bölümünden mi ilerlemektedir elektrikli arabalar işte gelişen motorlar vb
ben elektronik mühendisliği ile elektrik-elektronik mühendisliği arasında kaldım ne yapayım elektrik-elektronik seçip elektroniğe mi yöneleyim yada direk elektronik mi seçeyim.
Hocam siz de Oktay Sinanoğlu'cusunuz satır aralarından anlıyorum :)
Hocam bir sorum olacak. Fiziği seviyorum ve fiziğe çalışırken teoriye inmekten ve olayların fiziksel yorumunu kavramaktan zevk alıyorum yani mesela basit bir örnek olarak V=IR diyoruz devre üzerinde bu formülü uyguluyoruz ama ben V=IR nereden çıkmış, V sabitken elektronların devredeki davranışı ne ki I ve R ters orantılı oluyor, pil nasıl oluyor da potansiyel fark oluşturabiliyor pilin içinde ne var ve elektronlara enerji nasıl sağlayabiliyor, potansiyel fark sayesinde devrede elektronlar nasıl hareket edebiliyorlar, direnç nasıl oluyor da elektronların sahip olduğu enerjiyi ısı enerjisine vs. dönüştürüyor... tam olarak bu şekilde teoriye inmeyi ve anlamayı anladıktan sonra da uygulamaya dökmeyi çok seviyorum ama bunları anlayamadan uygulamaya geçmekten hiç hoşlanmıyorum. Hocam bu kadar teoriye iniliyor mu EE mühendisliğinde? Bilim insanı olma gibi bir hayalim yok "iş" yapmak istiyorum bu yüzden mühendis olmam lazım sanırım ama eğer mühendislikte kavramlar bu şekilde öğretilmiyorsa zevk alır mıyım bilmiyorum İTÜ de fizik mühendisliği var bildiğiniz fizik sadece birkaç ekstra mühendislik dersi sayesinde mühendislik ünvanı almış diye biliyorum fizik okumak isteyen birisinin mühendislik ünvanı da olmuş oluyor acaba onu mu okusam yoksa EE mühendisliğine vs mi yönelsem çok kafam karışıyor yardımcı olabilir misiniz?
Boğaziçi Elektrik Elektronik tam sana göre kardeşim teorik sözel ispat kısmı detaylı anlatılıyor
Aynı durumdayım. Fiziğe ilgim fazla özellikle manyetizma konusu ilgimi çekiyor ama gene de iki bölüm arasında kaldım. Ne yapacağımdan emin değilim.
@@syclops2037 Umarım kazanırım kardeşim :)
@@ilaydaozturk9839 EE bölümüne karar kıldım, ileride fikrim değişmezse tabii ki. Çünkü dediğim gibi mühendislik yapmak, ürün üretmek istiyorum. Bu yüzden bu kadar teoriye inilmezse bile EE daha mantıklı gibi. Çünkü direk fiziğin elektronik cihazlar üzerindeki teorisini merak ettiğim için fizik bölümünde böyle spesifik bir alanda eğitim alamayacağım. Hatta daha çok teknoloji üreten girişimlerde çalışmak, ileride bir fırsat çıkarsa kurmak istediğim için bilgisayar mühendisliği kafama takıldı şu sıralar. Çünkü çok daha esnek bir meslek girişimlerde çalışmak isteyen birisi için, endüstri mühendisliği gibi. Ama fizik ilgimi çektiğinden EE bölümüne kayabilirim. Ama gerçekten bu alanda derinlemesine ilerlemek istiyorsan EE lisansıyla yüksek lisans, doktora yaparak üstte yazdığım tarzda fazlasıyla teoriye inebilirsin sanırım. EE lisansıyla yüksek lisansta, doktorada neler yapıldığını bir araştır derim.
@@kaanekinci8077 hocam naptınız çok merak ettim
Merhaba hocam ben YTÜ'nin elektrik mühendisliği ve elektronik ve haberleşme mühendisliği arasında kaldım. Kendi istediğim daha çok yazılım üzerine gelişmek. Hangi tercihi yapmak mantıklı olur? Teşekkürler
Tabıkıde elektronık ve haberleşme muh. image processing ,artıfıcıal ıntellıgance ,machıne learnıng,deep learnıng,internetworkıng,embedded system bu alanları arastırmanı tavsıye ederım. BU arada elek.ve hab. muhendıslıgının elektrık ve elktronık muhendıslıgıne denklıgı mevcuttur(2018 de denklık veridi). elektrık muhendıslıgının denklıgı yok. elek.ve hab. muh. olarak 1kv ve altı sıstemlerde ımza yetkın var olacak... ıyıce arastırmanı tavsıye derım...... Yazılım konusuna gelecek olursak kesinlikle senin azmine merakına çalışmana ve iradene göre sekıllenecek bı durum . ne bölüm okudun farketmeksizin hergün yazlımla uğrasırsan basarmamana imkan yok .her sey de boyledir ... çalısırsan yaparsın bu kadar basit .... EHM > diğerleri :)
ne yaptın
@@lightyagami7608ehm mi daha iyidir eee mi
hocam gömülü sistemler hangisine giriyor peki
nasıl bir gömülü sistem olduğuna bağlı ama genelde elektronik kısmına girer.
@@oguz_ergin sistemin devresini mi yapar ?
Endüstürimi daha iyi elektirik mi
Hocam iyi günler, elektrikli araba, drone gibi alanlarda çalışmak için elektrik mi elektrik elektronik mi okumalıyım? Teşekkürler.
Yüzbaşı Bögü Alp elektrik yeterli olmayacaktır. Bu araçlarda çalışmak için elektronik okumalısın.
Ben bu videoyu elektrik ve elektronik diye bu işleri ayırmak yanlış diye çektim ama şimdi kendimi elektrik mi elektronik mi sorularına yanıt verirken buldum :)
@@oguz_ergin Hocam cevap için sağ olun bir sorum daha var. Günümüzde elektrik elektronik mühendisi çok iken elektrik mühendisi baya az. Bu durum maaşları etkiliyor mu?
Yani demek istediğim elektrik elektronikin işsiz kalma riski ve maaşları elektriğe göre daha mı kötü?
İş bulmak ve kazanılan maaş kişinin kendisini nasıl yetiştirdiğine bağlıdır. Elektrik okuyup da iş bulmakta zorlanan olabileceği gibi elektrik-elektronik mühendisliği okuyarak da kişi iş bulmakta zorlanabilir. Önemli olan kişinin yaptığı işi sevmesi, bu konuda kendisini geliştirmesidir.
Jeoloji mühendisi de daha az Türkiye'de, bu gözle bakarsak onların iş bulmasının da daha kolay olması gerekir.
Bir de şunu düşünün, İTÜ böyle Elektrik mühendisliği diye bir mesleği elektrik elektronik mühendisliğinden ayırınca ya da daha açık söyleyelim, sırf fakülte olalım diye bir bölümün alt alanlarını bölüm yapınca böyle değişik isimler ortaya çıkmış, diğer üniversiteler de ikisinin bir arada olduğunu vurgulamak için elektrik-elektronik mühendisliği açmışlar. Eğer piyasa adı elektrik mühendisi olan kişilere gereksinim duysaydı, İTÜ'nün yaptığı gibi Boğaziçi, Koç, TOBB ETÜ, Bilkent, Sabancı, Özyeğin, ODTÜ vb üniversiteler de bunu program olarak açmaz mıydı? Acaba bunların sayısının daha az olması bu bölüm mezunlarına olan talep azlığı mı? Diye de düşünebilirsiniz.
@@oguz_ergin hocam teşekkürler farklı bir bakış açısı kazandırdınız.
hocam videonuz çok değerli. ben ytü elektrik okuyorum. ileride haberleşmede de , motolarlada , kontrolle de ilgili çalışmak bilmek ve gelişmek istiyorum. ne önerirsiniz
O konuları öğrenmeyi öneririm :). Dersleri almaya izin verirler herhalde.
@@oguz_ergin savunma sanayinde elektroniğin elektriğe göre daha tercih edildiğini görüyorum. elektronik mühendisliğine geçip kontrolden çap yapmak mı, elektrik okuyup kontrolden çap yapmak mı sizce? bir de yurt dışı imkanı olarak sizce hangisi daha öndedir ? dediğiniz gibi elektrik okuyunca bizde ağırlıklı olarak spesifik elektrik dersleri oluyor
elektrik ve kontrol anlamlı bir ikili bence ama hangisinden ne yapılır konusunu akademik danışmanın daha iyi bilir. Yurt dışı konusu ise insanın kendisini nasıl geliştirdiği ve yönünü nasıl çizdiğiyle ilgili.
İş imkanları konusunda Elektrik mühühendisliği,Elektrik-elektronik mühendisliğinden daha üstündür diyebilir miyiz ?
diyemeyiz.
Oğuz Ergin daha dezavantajlı diyebilir miyiz?
@@muubisgiller insanın hayatta ne yapmak istediğine bağlı. Eğer elektronik konusuna gitmek istiyorsa diyebiliriz.
her türlü deriz kardesim elektrim muhendisliginde imza yetkisi var imza yetkisinden bile ciddi paralar alabiliyorsun ayrıca ülkede 4 üninde elektrik muh var elektrik elektronik cok yani elektrik müh mezunu az iş olanagi ve parasi iyi olan bi bolum
Hocam mat fiziği çok iyi olup el becerisi zayıf olan biri elektrik elektroniği tercih etmeli midir
El becerisi ne anlamda? Mühendis genelde teknisyenin işini yapmaz. Bilgisayar başında tasarım yapar kod yazar. El becerisi o kadar gerekli.
@@oguz_ergin teşekkür ederim hocam hızlı cevabınız için
Merhaba hocam meslek lisesi 3. sınıf öğrencisiyim hocam bana çalışmam için otomasyon dükkanı buldu burda kendimi geliştirip usta olmam için ama bir tarafımda mühendislik istiyor .Elektrik mühendisliği okuyup belgelerimi tamamladıktan sonra otomasyon dükkanı açabilirmiyim tavsiyeniz varmı ve sizce hangisi daha iyi
Hocam Akdeniz üniversitesi elektrik elektronik kazandım kocaeli üniversitesi elektronik haberleşmeye geçmelimiyim elektrik elektronik ile ehm ne farkı var cevaplarsanız sevinirim
Hocam ben 2 yıllık elektirik mi yazıyım yoksa 2 yıllık elektronik mi yazıyım hangisi daha kapsamlı iyi yorumlarsanız sevinirim
4 yıllık bilgisayar yaz bence :)
Hocam merhaba, bu bölümler arasında yazılma yönelmek isteyen birinin kontrol otomasyon okuması mantıklı mı?(mesela marmara'da bilgisayar okumak yerine İTÜ'de kontrol otomasyon okumak daha mantıklı değil midir?)
Bence yazılım yapacaksan bilgisayar okumalısın. Kontrol yanlış olur.
@@oguz_ergin hocam dediğinize katılıyorum fakat İTÜ bilgisayar ve kontrol arasında kalsaydım bilgisayarı seçerdim tabiki. Okunacak üniversitenin imkanlarını da önemli, her şeyden önce amacım iyi bir mühendis olmak. Oktay Arslan'dan bilirsiniz mezunu NASA, Tesla'da çalışacak kadar işinin ehli
Hocam öncellikle merhaba.
Ben İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde bilgisayar mühendisliği hazırlık bölümündeyim tercihi yaptıktan daha sonra pişman oldum benim için doğru alanın bu olmadığına karar verdim bu yüzden elektrik-elektroniğe yönelmeye karar verdim ama onda da İTÜ-elektrik mühendisliği ile YTÜ-ehm arasında kararsız kaldım aklımda ikisini diğerinden daha çok istiyorum diye bir şey yok ikisi de olur sizce İTÜ daha iyi bir üniversite olduğu için onu seçmem mantıklı mı?
şuan ne düşünüyorsun? ben de geçen sene benzer bir puan aldım ve aynı ikilemin içindeyim.
@@mertaknserbest5742 itü elektriğe karar verdim
@@burakkaya6149 peki itu elektrik nasil bende bu sene sinava girecem ve hedefim itu elektrik ama tam olarak emin degilim
Ben her ikisinin de müfredatına iyice bakmanı ve bu bölümlerin mezunlarıyla görüşmeni öneririm.
Bana da şu an ehm daha cazüp geliyor bölüm olarak ama ehm olursa ytü, itü istersem de elektrik olacak gübi duruyor. Bir yandan itüde olmak istiyorum belki yatay giş de deneyebilirim diye düşünüyorum yada bölümümü de sevebilirim kararsızım henüz. Tabi daha sıralamalar da açıklanmadı. Sen şu an memnun musun itü elektrikten?
Hocam Fü eem okuyorum 3. Sınıfta alan seçimi olarak elektriğe yönelmek aynı zamanda çap la inşaat okuyarak şantiye alanında hem elektrik hem de inşaat sorumluluğu gibi bir görevde bulunmak istiyorum nasıl sizce?
hocam ytü ehm mi itü elk müh mü cevap verirseniz sevinirim
ikisi farklı bölümler. Bence videoyu bir daha izle.
Sen bana şimdi videonun başlığını soruyorsun, ben de sana soruyorum: "Elektrik mi elektronik mi" istiyorsun?
@@oguz_ergin hocam hayalim savunma sanayiide çalışmak ama sanırım elektronik elektrikten daha uygun savunma sanayii için doğru mu acaba
Hocam, elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölümü tam olarak nedir? Ülkemizde elektrik ve bilgisayarı bir araya getiren bir mühendislik programı bilmiyorum.
İkisinin bir araya gelmesi zor zaten. Elektrik başka bir şey bilgisayar başka. Çift ana dal yapabilirsiniz eğer ikisini birden öğrenmek istiyorsanız.
Bir de şunu izlemeni öneririm: ua-cam.com/video/TaYBjerHxtU/v-deo.html
kocaeli elektrik mühendisliği nasıl
hocalar genel anlamda iyi dostum normalde geçme notu nun 65 ti bu sene değişti çan geldi kolaylaştı biraz daha erasmus filan düşünüyorsan koü o yönden kötü malesef
Şuanda koü de okuyorum 3.sınıfım tavsiye ederim.
@@kaandamar9848 size ulaşabilir miyim soru sormak için instagram vs kullanıyor musunuz
@@umutonculadamdr7635 @kaan.dmrr__ instagram hesabım
@@kaandamar9848 ben ytü elektrik mühendisliği düşünüyorum. Bir öğrenci olarak meslek hakkında ne düşünüyorsunuz? Son seneniz sanırsam.
Hocam elektrik mühendislerinin, enerji sektörü hakkındaki olanakları geniş midir.Ayrica ülkemizde yenilenebilir enerji mühendisi olarak çalışmak nasıldır?
Elektrik mühendisleri enerji alanında çalışıyorlar. Yenilenebilir enerji mühendisi (bunun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum) olarak çalışmak deyince yalnızca elektrik mezunu olmak gerekmez. Eğer bir şirketin su, güneş ve rüzgardan elektrik elde edebildiği kaynaklar varsa bunların hangisini ne ölçüde çalıştıracağı yoksa kömür yakıp öyle mi elektrik üretmenin daha iyi olacağı gibi hesaplarsa bahsettiğimiz bunları endüstri mühendisleri daha iyi yapıyor sanırım. Bu konuda çalışan endüstri mühendisleri de var.
@@oguz_ergin Sevgili hocam ve arkadaşım, bu konuda enerji sistemleri mühendisliği bölümüne bakmanızı öneririm. Bir nevi yenilenebilir enerji mühendisliği aynı zamanda enerji verimliliği uzerinede faaliyet göstermektedir.
Hocam merhabalar elektronik isteyen biri için eem veya ehm yazması aynı anlama denk geliyor değil mi ? (eem'de olupta ehmde kaçırdığım dersler nelerdir önemli dersler midir?)
Eğer güç/yüksek gerilim tarafına gitmeyeceksek çok önemli bir fark yok. O kaçırdığın dersleri ben hiç kullanmadım güç tarafına gitmediğim için.
@@oguz_ergin tmmdır hocam çok teşekkürler üniversiteler hakkında görüşte bulunuyor musunuz? Hacettepe, Yıldız.Gazi.Ankara,Marmara,Türk Alman İYTE (elektronik olarak hepsi) sorsam yazma dediğiniz var mıdır
@@tahaberkea5235 TOBB ETÜ’yü yaz :)
@@oguz_ergin peki hocam :)
elektrik mühendisleri rüzgar türbinlerinde çalışabilirler mi?
evet ben staj yapıyorum
Hocam elektrik mühendisliğini seçip(itü) yazılımdan ilerleme imkanımız oluyor mu
Yazılımda ilerlemek istiyorsanız elektrik mühendisliği seçmeyin. Bilgisayar mühendisliği seçin.
@@oguz_ergin Hocam selamlar. Elektrik-Elektronik Müh. okuyup, lisans eğitimi sürecinde elektroniğe yönelip ayrıca ilerde gömülü sistemler üzerinde çalışmalar yapmak için C programlama gibi yazılım dilleri de öğrenmek günümüz rekabetinde 1 değil belki de 10 adım öne geçmemizi sağlamaz mı?
Hocam merhabalar.Benim bir sorum var. Ben elektrik mühendisliği okumak istiyorum ama ileride hangi alanda uzmanlaşacağıma karar veremedim. Çok kararsızım tüm alanlar ilgimi çekiyor. Eğer ben elektrik elektronik mühendisliği seçersem elektrik mühendisliği bölümünden eksiğim olur mu yoksa şimdi mi karar vermeliyim alanıma ? Cevap verirseniz çok memnun olurum.
(Videonuzu tamamen dinledim fakat anlayamadım eksiği olup olmadığını)
İleride elektriğin iletimi, yüksek gerilim hatları, motor tasarımı vb konularda çalışmak istiyorsan elektrik mühendisliği seçebilirsin. Elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinde okuyanlar da bu konulara yönelebiliyorlar, son senedeki seçmeli derslerini bu konularda alarak aynı işleri yapabilirler. Elektronik haberleşme bölümü ise bu konulara yönlenmiyor (İTÜ'de seçmeli dersler arasında bir güç elektroniği dersi var ama o dersi alarak yüksek gerilimden anlıyorum diyemezsin). Bence sen müfredatları incele, alacağın derslere bir bak, gelecek hedefini belirleyerek (örneğin yüksek gerilim mühendisi olmak isterim ya da istemem gibi) belirlediğin hedefe uygun bir bölüm seç.
@@oguz_ergin teşekkür ederim hocam cevapladığınız için
@Efe Ay sadece elektriğin iletimi değil elektrik makineleri, hibrid ve elektrikli araçlar, aydınlatma, iletim ,üretim dağıtım, güç elektroniği, kontrol otomasyon, altarnatif enerji alanlarında elektrik mühendisi olarak çalışabilirsin. Elektrik mühendisliğini elektriği seviyorsan elektronikten daha fazla öneririm. Hem fiziği daha ağır basıyor (eskiden makine ile 3 yıl ortak dersleri vardı) hem de elektronikten daha fazla alana yönelebiliyorsun ve videoda bahsedilmemiş elektrikden yılda 1000 mezun oluyor elektronikten 10000. Elektrik mühendisliği genelde diğer mühendisliklere göre daha fazla iş ilanı bulunuyor.(yıldız teknikte elektrik okuyorum)
@@onur7163 Merhaba ben de yıldız teknik elektrik mühendisliği düşünüyorum memnun musunuz aldığınız eğitim,bulunduğunuz kampüs/okuldan bir de yurtta kalanlar her gün 2 saat yol alarak fakülteye ulaştığını duydum doğru mudur? Rica etsem cevaplayabilir misiniz
@@fatih1089 Ulaşım kısmı şöyle okula uzak bir yurt var çoğu öğrenci oraya çıkıyor sultan süleyman yurdu orası dendiği gibi 3 aktarma 1.5 saat sürüyor fakat okula 200 metre yakınında fatih sultan mehmet yurdu da var , oraya açıkcası torpilsiz giremiyorsun. Beşiktaşta yurtta kalsan yıldız yokuşundan çıkmak vs zaten trafikten gene 1 saat sürüyor ben o yüzden kadıköyde oturuyorum 1.15 saat sürüyor gene fakat okula yakın yurtlar da var bakırköy olsun cevizlibağ bir sürü altarnatif var , Eğitim olarak 7 profosörümüz var ve hepsi gayet işinde uzman kişiler. Bölüm hocalarımız çok iyiler fakat ilk yıllarda servis derslerin olacağı için fen-edebiyat matamatik hocası örneğin sana bütün hocalar iyi diye garanti edemem.
Hocam merhabalar elektrik mühendisliğini araştırıyorum malım üniversite sınavı açıklandı fakat benim afyon tutuyor sizce geleceği olan bir bölüm mü videonuzu şuan izliyorum ne düşünüyorsunuz tercih edilmeli midir
Videoda anlattığım konular ilginizi çekiyorsa, mezun olunca yüksek gerilimle, binaların elektrik projeleriyle, elektriğin iletimiyle ve elektrik motorlarıyla ilgili çalışmak istiyorsanız seçebilirsiniz.
@@oguz_ergin bilgi birikimlerinizi bize aktardığınız ve yorumuma da cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok yararlı bilgiler oldu benim için. Tekrardan teşekkür ederim hocam.
@IMRANcns dostum bandırma 17eylül ünidede var orayıda düşünebilirsin
@@imrancns9670benimde afyon elektrik tutuyor
@@imrancns9670kardeşim ne tercih ettin
Hocam merhaba, elektrik elektronik mühendisliği mezunlarinin imza yetkileri oluyor mu
Bu imza yetkisi konusu biraz Türkiye'de farklı değerlendirilen bir şey. Amerika'da her şeye elektrik mühendisi denirken bizde sanki sadece yüksek gerilim, güç, motor işleriyle uğraşanlar elektrik mühendisi imiş, imza yetkisi de bundan yalnızca alınırmış şeklinde bir uygulama var. Bu nedenle elektrik mühendisleri odası (EMO) sanırım bazı dersler belirlemiş, bunları alırsan "imza yetkin" oluyor.
Benim imza yetkim yok, tanıdığım çoğu kişinin de yok. Bu imza yetkisi denilen şey öyle çok önemli bir konu değil. Eğer inşaatların elektrik projelerini imzalayacaksanız gerekli sanırım.
Kısacası elektrik elektronik mühendisliği mezunu da olsan elektrik mezunu da olsan alman gereken 3-4 ders var imza yetkisi için. Onları alınca yetkin oluyor.
@@oguz_ergin hocam ben de simdi elektrik elektronik mühendisliği 2. Siniftayim da ilerleyen yıllarda bu dersleri almamı tavsiye eder misiniz çünkü malûm Türkiye şartlarında ekmek kapısının nereden açılacağı belli olmuyor hani bir alanda daha calisma imkanim olur acısından,
Bu arada yanıtınız için çok teşekkür ederim.
@@oguz_ergin hocam bu imza yetkisinin ciddi miktarlarda para getirdiğini biliyorum.Ne kadar doğru acaba?
@@mehmetyankdag6135 Piyasayı bilen birine sorarsanız daha iyi olur. Ben pek sanmıyorum çok para getirdiğini ama yanlış yönlendirmiş olmayayım.
hocam konuyla alakasız ama matematik mühendisliğini tavsiye eder misiniz?
Ben tavsiye ederim ya da etmem demem. Bilgi sahibi olmadan tercih yapmayın derim. Matematik mühendisliği isim olarak yanlış bir bölüm, aslında bu bölümlerin adı uygulamalı matematik olmalıydı. Ben müfredatlarına baktım bilgisayara, elektriğe, makineye uzak, biraz endüstri mühendisliğine yakın gibi (yıldız teknikte yöneylem araştırması dersleri var, İTÜ’de yok). Aslında büyük ölçüde matematik bölümü.
Ben gidip bölümlerle görüşmenizi ve mezunlarla konuşmanızı öneririm.
@@oguz_ergin hocam 4 5 mezunla konuştum hepsi de memnundu epey ,ama çevremde pek kimseye danışamıyorum çünkü kimse bilmiyor bölümü
Bölüm yönetimiyle ve hocalarıyla konuşmayı deneyebilirsin.
Hocam Elektrik-elektronikten bilgisayara geçerken eksiklerinizi nasıl kapattınız ? Kendi çabalarınızla mı öğrendiniz yoksa çift anadal vb bir şey mi yaptınız ?
Oğuz hoca bu videosunda açıklamış; ua-cam.com/video/nmwibfFD1oE/v-deo.html
@@CesurMikrofon Doktora yaptığını söylemişti videoda. Unutmuşum. Eyvallah.
Kapatamadım :). Çift ana dal yapmadım, eksik dediklerini de gerektikçe öğrendim. Ben bilgisayar mimarisi konusunda uzmanım. Donanımcıyım, bilgisayar mühendisiyim. Bilgisayar bilimleri bölümünde doktora yaparken derleyiciler gibi, tasarım örüntüleri , programlama dilleri, algoritmalar vb konularda dersler almış olsam da ben bir yazılımcıyım diyemem.
@@oguz_ergin Mühendislik bir derya deniz gerçekten ya. Bazen bu kadar uğraşmaya değer mi diyorum ama işte başka bir meslek düşünmedim hiç. Bir ömür sürüyor anlaşılan okuması :(
2 dk lık video nun 4 dk sanını tr de adı elektrik elektronik ameridaka sadı elektrik tir kusura bakma eletirmiyom ama rahatsız ettin izlemiyicem bundan sonraki videolarınıda buna dikkat ederek çekmeni tafsiye ederim:)
Hocam Gebze teknikte sadece elektronik mühendisliği olarak açılan bölüm(haberleşmesi yok yanında) tutuyor önerir misinizz teşekkürler
Bu bildiğimiz Elektrik-elektronik mühendisliği bölümü. Motor dersleri yok, zaten yurt dışında da zorunlu değildir. Hiç yüksek gerilim, elektrik motoru almamak sizin için bir sorun değilse bence iyi (ben hiç motor, iletim hatları, yüksek gerilim işi yapmadım, birçok mezun da yapmıyor zaten). Yok ben yüksek gerilim yapmak isterim, bina projelerini imzalamak istiyorum diyorsan o zaman bu yanlış bölüm.
Oğuz Ergin Hocam mezunlar da bu işi yapmıyor demişsiniz. Elektrik elektronik mühendisliğinden elektrik alanına yönelerek mezun olan mühendisin iş bulma imkanı düşük mü yani ? Yoksa çok daha tehlikeli ve riskli bir iş olduğu için mi yapılmıyor ?
Haberleşme dersleride veriliyormuş diye duydum
Hocam bu Elektronik ve Haberleşme bölümü. İtü ile müfredat hemen hemen aynı.
Fragmancı evet öyle. Ben videoda da demiştim hepsinin adı ve içeriği aynı olmalı, insanların kafası karışıyor. Amerika’da yok böyle bir iş, İTÜ uydurmuş.
of ben elektronik de gormek istiyorum ama kafamdaki uniye siralamam yetmiyor.ytu de elektrik muh.ligine siralamam yetiyor
Hocam ne yaptin
Çok yararlı,Teşekkürler.
hocam keşke Amerikayı katma saydınız işe . :) bence elektronik bizde işi tamamlıyor. elektrikten anlar elektroteknik anlar o elektroniğin yazılımından haberdar olur. diğerleri branşlaşma amaçlı
Hocam sıralamam gayet iyi geldi İTÜ elektrik mühendisliği yazıcam büyük ihtimal ve neredeyse hiç bir şey bilmiyorum fiziği de çok sevmezdim yani aklım çok karışık
mühendislik konuşma şeklinde "sıralamam gayet iyi geldi" demek anlamlı değil. Bu aynı radarınızın menzili ne diyene "çok uzun" demek gibi bir şey :)
Elektrik mühendisliğinin ne olduğunu biliyorsan ve istediğin buysa yaz tabii. Yalnız fiziği çok sevmiyorsan senin yerin makine ya da elektrik değil de bilgisayar olabilir.
Naptınn
Hocam sizce matematikle aradı olmayan bir insan muhendislikte başarılı olabilirmi sizce
Furkan Uysal olamaz.
Hocam intel gibi firmalarda çalışan bir veya birkaç Türk'ün işin ne kadarına hakim olma şanşı var, tamam adamlara iş yapacak beyin lazım ama bütün aşamalarda çalışabiliyorlar mı? Mesela su nm boyutlarında veri yollarını içeren cizimleri bir Türk oturup inceleyebiliyor mu? Sektör dışı biri olarak hep merak ettim bu konuyu ne gibi bir önlem alıyorlar diye çok kısa aydınlatırasanız sevinirim
Hocam ben elektrik elektronik muhendisligiligini okuyorum 2. sinifa gectim. ITU ye kurumlararasi yatay geçiş istiyorum ve YÖK sadece e-e muh. ile elektronik ve haberlesme muhendisligi arasında eşdeğerlilik var demiş. Bu durum da sadece elektronik ve haberlesme icin basvuru yapma hakkimiz var. Sizce ileride daha geniş bir alana yönelme imkanı veren elektrik-elektronik varken onun yerine ee muh. ne göre daha az alana yönelme imkanı sunan elektronik ve haberlesme muhendisligine gecmek(ama ITU'de sonuçta) mantıklı mıdır? Fikrinizi almak istedim. Tesekkür ederim .
Anıl Çalışkan ne yapacağına bağlı. Ben yüksek gerilimle uğraşacağım diyorsan geçmek pek anlamlı değil (dersler orada yok), ben o işlerle uğraşmayacağım diyorsan geçebilirsin. Bir noktada alan daralıyor zaten, ben alanı çok geniş tutacağım ne iş olsa yapacağım düşüncesi yanlış.
@@oguz_ergin Anladım hocam sayenizde kararım daha da kesinleşti. Ben elektriğin üretilmesi yerine elektriğin kullanılması alanında çalışmak istiyorum. Teşekkür ederim.
@@anlcalskan6350 merhaba instgram varsa sizinle iletişime geçebilirmiyim
eem'den elektrik müh.'e geçmek istiyorum. 1. sınıf derslerini saydırma ile alakalı bir problem yaşar mıyım? genel olarak ortak dersler zaten. bilgin var mı?
@@BatuhanEraslan neden geçmek istiyorsun?
🌹
Saat 20.30 da like atıcam
Merhaba, ben de ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde okuyorum. Amacım ileride yüksek lisansımı bilgisayar mühendisliğinden yapıp (muhtemelen) yapay zeka üzerine çalışmak.
Sizce EEM bunun için yanlış bir bölüm mü, yazılım düzeyinde çalışan Elektrik-Elektronik mühendisleri de yok mu?
Not: Bu yıl 3. sınıfa başlıyorum.
Ben yazılım geliştirme işi yapacak kişinin bilgisayar okumasının daha yararlı olacağını düşünüyorum. ODTÜ Elektrik'te bu yazılım dersleri ne yazık ki yok. Girişte bir programlamaya giriş var, son sınıfta seçersen bir veri yapıları dersi var. O kadar. Gerisi sana kalıyor, gidip yazılım derslerini dışarıdan kendin öğrenmeye çalışabilirsin.
@@oguz_ergin Ben de sizin gibi 4. sınıfta bilgisayar alanını seçip oradan devam etmeyi düşünüyorum. Yine de tam olarak ne yapmak istediğime karar veremedim. Elektrik-Elektronik çok geniş bir alan. Devre Tasarım, Gömülü Yazılım, Kontrol, Sinyal İşleme, Elektronik... derken hiç çalışma tecrübesi olmayan bir öğrencinin karar vermesi çok zorlaşıyor.
Üstüne yüksek lisans ya da doktora yaptığınız zaman seçtiğiniz alanda daha da özelleşmeniz gerekiyor ki "ya memnun olmazsam" korkusu da oluşuyor bu noktada.
Kanalınızı yeni keşfettim, çok yardımcı içerikler üretiyorsunuz. Cevabınız için de teşekkür ederim, rotamı belirlerken dikkate alacağım 😀.
mikrofon al ihtiyar