Kanal ismi çok iyi. İngilizce içerik bile bulamadım bu detaylarda. Kaynak makinesi almaya cesaret edememiştim sizin bahsettiğinix konularda açıklarım olduğu için. Şimdi kaynak makinesini gönül rahatlığıyla alabileceğim aklımda soru kalmadığı için. Gerçekten çok güzel bilgiler. Güzel hizmet. Abartısız kesinlikle. Teşekkürler weld wolf :)))
Cidden punta falan atabiliyorum ve kendi çapımda birşeyler bulup bir çizgi doğrultusunda sıkıntı olmadan kaynağı yapabiliyorum ufak ufak torca elim alıştı ve çok zevkli seviyorum bu işi öğreneceğim inşallah yardımcılık yaptım bir gün bende usta olup kendi işimi yapmak isterim Ustamdan Allah razı olsun bana güzel şeyler kattı sizin içinde geçerli çok güzel anlatıyorsunuz kimse kimseye bu iyiliği yapmıyor birçok gence umut oldunuz bilirim birçok arkadaşım var sanayide birisinden yardım isteyince geri adım atan çok usta var sizler iyiki varsınız 🙏
Merhabalar Ufuk Bey, Yorumunuz için teşekkürler. Tungsten uç videoda belirttiğimiz şekilde bilenir. Gösterim ve bilgiler doğrudur. İyi haftasonları dileriz.
Çok güzel devam videosu olmuş. Emeğinize sağlık ama bazı teorik bilgileri de vermek gerekli diye düşünüyorum. Mesela Tungsten elektrot malzemesine toryum veya zirkonyum oksit ilavesi, tutuşma emniyetini arttırır. Özellikle doğru akımla kaynakta sivri uçlu elektrotun ark sırasında yüksek ısıl dayanıma sahip olması gerektiği zaman önemlidir. Ancak, alüminyumun yüksek akım şiddetiyle alternatif akımla kaynağında düzgün bir küresel elektrot ucu istenir. Uygulamada elektrod çapı seçimi için elektrotun malzeme kalınlığı ile olan ilgisinden bahsettiniz ama maksimum akım yüklenebilme kapasitesi göz önüne alınarak seçilmesi de önemlidir, bu değere yaklaşıldığında arkın ısı yoğunluğu artmakta, daha kararlı bir ark ile nüfuziyeti fazla, yüksekliği az bir dikiş elde edilmektedir.
@@WeldWolf teşekkür ederim bende demir tig teli var o işe yaramıyor sanırım demir tungsten ucu var mavi ikiside 2mm ve tungsten tel alışimsiz çelik teli nikel değıl
Merhabalar, kıymetli bilgileriniz için teşekkürler. Ben sadece akım taşıma kapasitelerinden dolayı merak ettiğim için bir pilin içinden söküp 2.4mm ölçüsüne getirdiğim grafit uç kullanmıştım. İnanmazsınız mükemmel çalışıyor :) Hatta bununla ilgili başka videolar vs baktım ama göremedim. Belki denemek istersiniz. Tabi metale göre oldukça kırılgan. Bu arada, ısıl işlemli parçaların kaynağı( çarpılma, ısı etkisinden dolayı yumuşama/tavlanmayı önleme teknikleri veya uygun soğutma yöntemleri ve mümkünse mikro yapı hakkında bilgilendirmeler), karbon eşdeğerinin hesaplanarak uygun ön ısıtma kaynak ve ısıl işlem ile yüksek karbonlu veya alaşımlı çeliklerin kaynağı, döküm malzemelerin kaynağı ve kalıp çelikleri gibi malzemelerde kullanılan özel alaşımlı, kaynak sonrasında 50-60 HRC yapı oluşturan özel tamir elektroları ve bunların kaynakları hakkında da bilgi verirseniz çok sevinirim.
Merhaba,videolarınıza yeni denk geliyorum. Şöyle bir sorum olacak amper ayarını neye yapıyoruz yani malzeme kalınlığı vs genel bir standart var mıdır 2mm 50-70 amper arasında olacak gibi
Kaynak yapılacak malzemenin temizligi ve özellile siyah sacların temizligin(zımpara taşlama) dende bahsedilebilir temiz malzeme olursa kaynak daha güzel olur rengarenk çıkar
Merhabalar Faruk Bey, Gaz korumasız kaynak yapılması durumunda kaynak dikişinin yüzeyinde ve iç bölgelerinde gözenekler(delikler) ile karşılaşılacaktır. Aynı zamanda düzensiz bir ark oluşacaktır.
Elektrod caplarindam bahsettiniz fakat elektrodlarla fincanlar arasindaki baglantiyi yani 1 mm lik elektroda ne kadar capda bir fincan kullanmamiz gerekir veya buyuk bir fincan kullanabilirmiyiz nerede kullaniriz bunlari anlatmadiniz bir dahaki videonuzda bekliyorum emeğinize sağlak çok faydali içerikler bilgiler veriyorsunuz sanayide bilenler beni gecerde benden fazla maaş alir diye kimseye bir sey göstermiyor birbirlerinin önünü kesiyor fakat sizler cok dogru ve buyuk bir is yapiyorsunuz Allah razi olsun
Merhaba, Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ederiz, sizlerden de Allah razı olsun. Haklısınız fincan seçimi biraz daha kompleks bir konu olduğu için bu videoda değinmedik. Ama bahsettiğiniz gibi önemli bir konu, notumuzu aldık, bu konu hakkında içerik oluşturacağız.👍
izlediğim videolarla 3 ü 1 arada kaynak makinesi ile kendimce kaynaklar yapıyordum. Musluklu torch ile deneme yapmak adına argon gazı aldım. Kırmızı tungstenin bu durumunu bilmediğimden sürekli taşlama ile ucunu biliyordum. İnşallah sağlığıma zarar gelmez. Nekadar zarar verebilir bununla ilgili ne yapabilirim.
Belirttiğimiz zararlar çok düşük seviyelerde ancak uzun yıllar bu miktarlara maruz kalınmasında sorun yaratabilecek konular. Çok endişelenmenize gerek yok. Zararın neresinden dönülse kardır tabii 👍
4130 crmo malzeme için hangi tip tig teli seçmem gerekli acaba.ktm motosiklet şasesine kaynak yapmam gerekiyor.malzeme cr mo .yurtdışı ayrıntı olarak 4130 crmo olarak geçiyor
Merhaba, telin EN standardında CrMo kodu geçiyorsa o telleri kullanabilirsiniz. Magmaweld için bir örnek verelim; TG 211, TG 222. Ama bu tellerin tüm markalarda muadilleri var bu markadan kullanmak zorunda değilsiniz.
Torç ile iligli bir video çekebilir misiniz? Örneğin benim makinamda 2.00mm lik tungsten ile geldi, 2.00 da mavi tungsten bulamıyorum 1.6 yada 2.4 mm mavi bulabiliyorum ama bu elektrotları takmak için torcun hangi kısımları değişmeli, değişecek parçalar nasıl birbirine uyumlu olarak seçebilirim bilmiyorum. Ayrıca makinanın zamanla değişmesi gereken parçası varmı torcun fincanı vs zamanla özelliğini kaybeder mi yoksa sonsuza kadar kullanılır mı bu konuda bir video gelirse çok memnun olurum :)
Merhaba aslında parçaların montajı hakkında serinin ilk videosunda bahsetmiştik bakabilirsiniz; ua-cam.com/video/IvaWJDe-fdM/v-deo.html Ayrıca online satış sitemizde mavi elektrod bulabilirsiniz 👍 weldwolfmarket.com/tungsten-elektrod-EWLa-2-mavi-2-40-mm
merhabalar kanalinizi ibretle izliyorum cooook guzel bilgiler,acemi kaynakciyim,bir sorum olacakti efendim,bu tungsten uclarini kaynatacagimiz metalin cesidine goremi seciyoruz? ayrica bu uclar kaynak sirasinda eriyormu,surekli almamizmi gerekiyor yada nekadar dayaniyor,bir baska sorum kaynak sirasinda ekstra tel vermeden ince metallerin kaynatildigini gördüm (pit-pit) bu kaynak sirasinda tel surme olmuyor,bu kaynagi yaparken tungstenmi eriyor yoksa kaynak yaptigimiz metalmi eriyor.kusurabakmayin ben kacirmis olabilirim bu kisimlari videolarinizdan ama göremedim.
Merhaba, usta tam da bu videoda zaten malzeme tipine göre tungsten seçiminden bahsettik aslında? Kullanımı ve ömrü konusunda serideki diğer videolara da göz atmanızı rica ederiz. Kolay gelsin, selamlar.
Merhaba, Punta kaynağından bahsediyorsunuz sanırım. Evet ortaya bir birleştirme çıkar, ancak punta dahi olsa belirli bir mukavemet beklentimiz var. Oluşan birleştirme bölgesinin içi tamamen gözeneklerden ibaret olacaktır, tungsten uç kısa sürede kararıp kullanılmaz hale gelecektir. ve etkisiz birleştirme ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak TIG kaynağı her koşulda gaz koruması ile kullanılmalıdır.
Kırmızı uç yerine temiz bir kaynak için ısıya dayanıklı hangi ucu önerirsiniz. Her rengi denedim 2 mm DKP kaynakta yüksek akımda kırmızı uç kadar dayanmıyor. Uç hemen yuvarlak form alıyor.
iyi günler bu tungsten elektrodların renkleri hangi malzemeyi kaynattığımızla ilgili diye biliyorum ama yanlış galiba;Örneğin ,Paslanmaz kaynağında mavi olan,Demir kaynağında kırmızı olan ,Alüminyum kaynağında yeşil olan diye biliyorum yanlış mı bu bilgi?
Merhaba, Verdikleriniz örnekler tam olarak doğru. Yeşil tungsten elektrodun içerikte belirttiğimiz gibi sadece alüminyum kaynaklarında kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak mavi ve kırmızı tungsten elektrodların, içerikte bahsettiğimiz gibi "sadece" paslanmaz çeliklerde veya sadece karbon çeliklerinde kullanıldığını söylemek çok doğru olmaz.İhtiyaca, beklentiye ve bütçeye göre ikisi de paslanmaz çeliklerde, karbon çeliklerinde veya farklı tip alaşımlarda kullanılabilir. Alüminyum (demir dışı alaşımlar) hariç.
"kırmızı boyalı olan tungsten (%2 toryumlu) kaynak sonrası bilemelerde radyoaktif partiküllere maruz bıraktığı için kullanımı abd'de 2015 yılından itibaren yasaklanmıştır. " bu bilgi doğru mu? ekşide yazmış biri.
Merhaba kardeşim. bir konuda bilgi almak istiyorum. Tıg kaynağı konusunda pek bilgi sahibi değilim onun için sormak istedim, alüminyum ve krom kaynağını tek makinayla yapabilmem mümkün mü. Eğer mümkünse fiyat performans açısından hangi markayı önerirsiniz.
Merhaba, bir marka model önermemiz çok mümkün değil ancak AC/DC karakterde yani hem dalgalı akımda hem de sabit akımda kaynak yapabilen bir makine seçmelisiniz. Bu sayede hem Alüminyum hem de diğer malzemelerle çalışabilirsiniz.
Merhaba İsmail Bey, Farklı sebepleri olabilir tabi ama bizim önerimiz vücudunuzu tamamen korumanız. (deri önlük boyunluk, kollar kapalı). Diğer taraftan maske camı kaliteniz etken olabilir. Yanlış numaralı maske camı özellikle TIG kaynağında baş ağrınızın sebebi olabilir.
Temiz, kesintisiz ve minimum kaynak izi isteniyor. Mavi uc kullanmaya calistik ama kirmizi uc kadar ısıya dayanmiyor ve kaynak iğnesinde geriye doğru cüruf oluşturdu. Amperi düşürdüğümüzde bu seferde kozmetik olarak temiz bir görüntü vermiyor. Nerede hata yapıyoruz bilgisi olan var mı?
Usta merhaba kanaliniza yeni abune oldum tesekur ederim cok anlasilir anlatirsiniz ! Bana karanlik kalan su ki, celik veya demir malzemelerde kalinlikina uygun amper ayari nasil bilelim. soruma cevap verseniz sayenizde daha iyi anlarim.
Kardeş çok kaba olacak ama TIG yani Tungsten İnert Gas kaynağında mm başına 40-45 Amper seçebilirsin. Ama bilen arkadaşlardan peşinen özür dilerim çünkü bu pozisyona, alaşıma vs. göre değişir. Düşük amperle başla istediğin ergitme gücüne eriştiğine kanaat edene kadar amperi artır. Zamanla ne dediğimi anlarsın. Elektrod kaynağında yani MMA da ise malzemenin kalınlığı yanında elektrotun çapı ve tipi de belirleyici.Örneğin 3.25mm bazik için 40 la çarp 3.25x40 yaklaşık 130 amper ama rutil için hep 5 aşağısıyla çarp yani 3.25x35 ama 2.5mm elekrod için bazikte 35 ile rutilde 30 ile çarp. Gazaltı karışık şimdilik bunları bil yeter sana. Elektrod kutusunun üstünde her şey yazıyor, amper aralığı vs. Düşey, korniş (borda) ve tavan pozisyonlarda alt sınıra düz ve oluk pozisyonlarda üst sınıra yaklaş. Şuraya da bak derim ua-cam.com/channels/qq70AnPkj4-UApS_m_6mPw.html
@@mehmetcelik7698 çök təşəkkür ederim. Usta ayrıca olarak su amper aylarına ait bir çəkiliş yazsaz oyrencileriniz için çök faydalı olur ! Ayrıca bən Azərbaycan turkuyum və Azərbaycandan kucak dolu selamlar, gonderiyorum siz kardeslerime.
Değerli kardeşlerimize bizden de kucak dolusu selamlar. Kardeşim önceki yorumumda TIG elektrodunun her mm si için 40-45 Amper seçebilirsin demiş ve bunun pozisyona, birleştirme tipine (oluk, alın, köşe, korniş vs) bağlı olduğunu da eklemiştim. Doğru amper ayarı, gaz debisi, elektrod ve tel çapı seçimi için en güvenilir tablolar AWS (American Welding Society ) yani Amerikan Kaynak Derneği 'nin yayınlarındadır. Bu tabloları çeşitli yazarlar oradan alır kitaplarına koyarlar. Bunlardan bazılarını şuralarda bulabilirsin :www.nadirkitap.com/kitapara_sonuc.php?kelime=otomatik+ileri+kaynakwww.bilimuygula.com/?Syf=5&Id=116779www.askaynak.com.tr/yayinlar/teknik-yayinlarwww.gedikkaynak.com.tr/kütüphaneblog.gedik.com.tr/geka-azerbaycanda/www.magmaweld.com.tr/alasimsiz-celiklerin-kaynagi/dokumanpdf/4Bu dokümanları incele, bol bol oku. Ulu Önder M.Kemal Atatürk'ün de dediği gibi 'Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır' . Saygılarımla.
Bende tig kaynagi yapiyorum su borulari buyuk çaptaki. Benim surekli gozlerim sisiyor maskem elektronik 11 numaraya ayarli tig icin ama surekli gozlerim agriyor ve sisiyor neden olabilir?
Maskenin koruma camında da yumuşama oluyordur muhtemelen. Çok eğiliyor, kaynak bölgesine çok yaklaşıyorsun. Bir miktar kaynak yapınca gözlerine bolca soğuk su çarp. Masken koruma yapmıyor olabilir !
merhaba, bana sağlığa zararlı değil diye mor renkli tungsten sattılar, gerçekten sağlığa zararsız mı videoda bu renkten bahsedilmemiş, bilgi verirseniz çok memnun olurum , teşekkürler, saygılar
E3 ® nadir topraklı elektrotlar (karışık oksitler). Thoriated elektrotlara kıyasla bu elektrot çevreye daha az zararlıdır ve radyoaktif değildir. Elektrotlar mükemmel ateşleme özellikleri ve tutarlı kaynak özellikleri sunar. Alaşımsız ve yüksek alaşımlı çelik, alüminyum, titanyum, nikel, bakır ve magnezyum alaşımları için DC ve AC kaynak aralığındaki tüm uygulamalar için evrenseldir ve uygundur. Büyük ateşleme özelliklerinden dolayı otomatik kaynak için de uygundur. Düşük elektrot sıcaklığı nedeniyle, thoriated elektrotlardan daha yüksek bir akım taşıma kapasitesi ve daha uzun servis ömrü sunarlar. Renk kodlama: E3 ® = Mor İşte E3 broşürü: binzel-abicor.com/uploads/Content/Germany/PDF-Files/PDF_Files_ACCESSORIES/English/PRO_A074_GB_Tungsten_electrodes_WEB.pdf
Merhaba Mehmet Bey, Bahsi geçen mor renkli elektrodlar sadece bir üretici tarafından patent altına alınmış ve üretilmekte elektrodlar. Ürünün yasal olarak yayımlanmak zorunda olan güvenlik formuna baktığımızda toryum içermediğini ve mavi-gri elektrodlar gibi çevre ve insan dostu olduğunu teyit edebiliyoruz.
0:25 İsa ustanın soyadını gördükçe, kendisi gözümün önüne hep 100 kiloluk bi örsün başında, elinde 2 kiloluk çekiçle kor demire girişirken geliyor. Ne tezattır ki yaptığı iş "dikiş atmak" ;) kadar hassas. Bu arada özendiğim, örnek almaya çalıştığım kişilerdendir kendisi. Bu kadar goygoydan sonra; MMA makinalarda musluklu torç ile lift tig hakkında bir video da yapılabilir belki diyerek bir öneri getirmek isterim. Bu işe meraklanan ama fiyatları yüzünden tig makinalarına erişemeyen, bununla birlikte elinde MMA makinası olanlar için rehber olabilir. Unutulmamalıdır ki (çok spesifik özelliklere sahip olanlar dışında) tig kaynak makinaları, modifiye edilmiş DC MMA makinalardır. ;) Elbette trafolularda bu mümkün değil gibi bir şey (mümkün değil diye bir şey yok da uğraşmaya değmez)
Öncelikle yorumların için teşekkür ederim,tahminin doğru ikinci ismim demir soyadım döğdü,soyadı kanunu çıkarken dedelerim sıcak demirciymiş 👍😃 makine ayarları ile ilgili yorumlarda yazılan yorumlar üzerine videolar çekiliyor,bir önceki videolarda iniş çıkış yani başlangıç bitiş arası çizelgeyi anlatmıştık,elimize yeni puls özellikli makina geldiğinde senin sorduğun tetik yani lift ozelligide çizelgede anlatilacak, videolar yorumlardaki konulara göre seçiliyor,bilginize sunayim
@@demirdogdu5372 isa usta ktm motosiklet şasesi malzeme 4130 crmo diye geçiyor hangi tig teli kullanmalıyım.sg2 denemedim .sadece olması gereken neyse onu alıp kullanmak istiyorum.
Tungsten iğnesini bilerken etrafa saçılan toryum havay toz olarak saciliyor ,en çok nefes yolu ile vücuda alınıyor,iğne bilmediğiniz taşın altını süpüren meydancı daha çok etkileniyor, çünkü tozlar yere düşüyor, süpürdükçe havaya kalkıyor,kaynak esnasin gazı direk solumak yada kapalı bir alanda sürekli gaza maruz kalmak iğne bilemek kadar etkili değil.
Kaynak yaparken vücudunuzu deri ile koruyun,argon ark ışığı çok etkili yanıklara sebep oluyor,bu yanıklar cilt kanserine dönüyor,kaynak yaparken iğnenin ucundan oluşan radyasyon bir tüplü televizyon kadar radyasyon yayıyor,argon gazı boğucu gazdır,çok yoğun gaza maruz (kapalı kazan içinde kaynak) kalmak yorgunluk ve halsizlik yapar evet zararlı ama iğne ve yaniktan daha az, aspiratör ile hava tahliyesi sağlarsanız ve kendinizi kaynak ışığından korursaniz , elektrot kaynağı kadar zararsız olur sizin için.
O değilde sizin bilediginiz taş yanlış taş bidefa sarı elmas taşında bilenmesi lazım hem daha düzgün hemde taşı çok fazla yemez daha pratik bilenir siz normal demir taşında bilediniz ucun sertliği gitti bidefa aslında ben tornaciyim ama bu kaynağında yapıyorum işyerinde bidefa otasta bilenmez argon ucu taşın parçaları gözüne girer çok çapak atar otas saygılar
👨🏻🏭Weld Wolf Kaynakçı Eğitimi açıldı! 👉 egitim.weldwolf.com
Para ile bulamayacagim bilgiler. Cok tesekkurler.
Kanal ismi çok iyi. İngilizce içerik bile bulamadım bu detaylarda. Kaynak makinesi almaya cesaret edememiştim sizin bahsettiğinix konularda açıklarım olduğu için. Şimdi kaynak makinesini gönül rahatlığıyla alabileceğim aklımda soru kalmadığı için. Gerçekten çok güzel bilgiler. Güzel hizmet. Abartısız kesinlikle. Teşekkürler weld wolf :)))
Cidden punta falan atabiliyorum ve kendi çapımda birşeyler bulup bir çizgi doğrultusunda sıkıntı olmadan kaynağı yapabiliyorum ufak ufak torca elim alıştı ve çok zevkli seviyorum bu işi öğreneceğim inşallah yardımcılık yaptım bir gün bende usta olup kendi işimi yapmak isterim Ustamdan Allah razı olsun bana güzel şeyler kattı sizin içinde geçerli çok güzel anlatıyorsunuz kimse kimseye bu iyiliği yapmıyor birçok gence umut oldunuz bilirim birçok arkadaşım var sanayide birisinden yardım isteyince geri adım atan çok usta var sizler iyiki varsınız 🙏
oldun mu usta
Çok yararlı içerikler hazırlanıyorsunuz;konuklarınız çok kalifiye,elinize sağlık.
BU aksam tanidim sizi tertemiz net anlatim Cok sey ogrendim.Allah Razi Olsun
Merhaba,
Faydalı olabildiysek ne mutlu bizlere.
İyi dilekleriniz için sizlerden de Allah razı olsun.
Çok bilgi öğrendim sayenizde çok teşekkürler
Cok degerli bilgiler paylasmissiniz, elinize saglik.
Uç o şekilde değil akım yönüne göre bileme yapılır sen tam tersi biliyorsun diğer bilgiler için teşekkür ederim
Merhabalar Ufuk Bey,
Yorumunuz için teşekkürler.
Tungsten uç videoda belirttiğimiz şekilde bilenir. Gösterim ve bilgiler doğrudur.
İyi haftasonları dileriz.
Çok güzel devam videosu olmuş. Emeğinize sağlık ama bazı teorik bilgileri de vermek gerekli diye düşünüyorum. Mesela Tungsten elektrot malzemesine toryum veya zirkonyum oksit ilavesi, tutuşma emniyetini arttırır. Özellikle doğru akımla kaynakta sivri uçlu elektrotun ark sırasında yüksek ısıl dayanıma sahip olması gerektiği zaman önemlidir. Ancak, alüminyumun yüksek akım şiddetiyle alternatif akımla kaynağında düzgün bir küresel elektrot ucu istenir. Uygulamada elektrod çapı seçimi için elektrotun malzeme kalınlığı ile olan ilgisinden bahsettiniz ama maksimum akım yüklenebilme kapasitesi göz önüne alınarak seçilmesi de önemlidir, bu değere yaklaşıldığında arkın ısı yoğunluğu artmakta, daha kararlı bir ark ile nüfuziyeti fazla, yüksekliği az bir dikiş elde edilmektedir.
merhabalar videolarınız harika bilgilendirici merak ettigim bir konu tig kaynağı ile dökme demir kaynak yapılabilir mi
Evet tabii ki uygun telle kaynatılır
@@WeldWolf cevabınız için çok teşekkür ederim. hangi türde tel lazım ve elektrot kaynağında ki gibi tavlama yapmak gerekiyor mu demir döküm malzemeyi
Tav şart + çok detaylı prosedürü vardır. Nikel alaşımlı ürünler kullanılır.
@@WeldWolf teşekkür ederim bende demir tig teli var o işe yaramıyor sanırım demir tungsten ucu var mavi ikiside 2mm ve tungsten tel alışimsiz çelik teli nikel değıl
Teşekkürler
👍 Harika video tebrikler. Çok bilgilendirici olmuş.
hocam bilgileriniz icin çok tesekkürler. Plazma kesiciler ile ilgili videolar yapabilir misiniz. Teşekkürler.
alemiyum tiğ kaynak konsunda paylasmmlar beklyorum cok basarılı kanal tebrıkler
Merhabalar, kıymetli bilgileriniz için teşekkürler. Ben sadece akım taşıma kapasitelerinden dolayı merak ettiğim için bir pilin içinden söküp 2.4mm ölçüsüne getirdiğim grafit uç kullanmıştım. İnanmazsınız mükemmel çalışıyor :) Hatta bununla ilgili başka videolar vs baktım ama göremedim. Belki denemek istersiniz. Tabi metale göre oldukça kırılgan.
Bu arada, ısıl işlemli parçaların kaynağı( çarpılma, ısı etkisinden dolayı yumuşama/tavlanmayı önleme teknikleri veya uygun soğutma yöntemleri ve mümkünse mikro yapı hakkında bilgilendirmeler), karbon eşdeğerinin hesaplanarak uygun ön ısıtma kaynak ve ısıl işlem ile yüksek karbonlu veya alaşımlı çeliklerin kaynağı, döküm malzemelerin kaynağı ve kalıp çelikleri gibi malzemelerde kullanılan özel alaşımlı, kaynak sonrasında 50-60 HRC yapı oluşturan özel tamir elektroları ve bunların kaynakları hakkında da bilgi verirseniz çok sevinirim.
Merhaba,videolarınıza yeni denk geliyorum. Şöyle bir sorum olacak amper ayarını neye yapıyoruz yani malzeme kalınlığı vs genel bir standart var mıdır 2mm 50-70 amper arasında olacak gibi
Çok teşekkürler.
Çok güzel bilgiler, emeğinize sağlık. Birde altyazı yapsanız çok güzel olur. Saygılarımla,
Birkaç videomuzda İngilizce altyazı ekledik zamanla hepsine ekleyeceğiz. 👍
Eyvallah 👏👏👏
Harbiden para versen bulamazsın bu bilgileri 👍
Pratikte elektrot çapının 40 katı amper değeri seçiliyor demiştiniz bir başka videoda. Peki Elektrot çapı malzeme kalınlığına göre nasıl belirleniyor?
Kaynak yapılacak malzemenin temizligi ve özellile siyah sacların temizligin(zımpara taşlama) dende bahsedilebilir temiz malzeme olursa kaynak daha güzel olur rengarenk çıkar
kaynak makinasi almayı düşünüyorum amatörum ve evde kullanacağım. İlerde bu makina ile tig de yapabilirmiyim. Yada bana ne önerirsiniz
Bilgileriniz için teşekkür bir sorum olacak bu tunçtan elektrotları renkli tarafından mı bileniyor
İki tarafı da kullanabilirsiniz ancak renkler takip etmek için olduğu için renksiz taraftan bilerseniz daha iyi olur 👌
Azerbaycandan izliyirik. 👍
Arkadaslar gazsiz tig yapilirsa nasil bir durum olusur. Bununla ilgili deney videosu yapabilirmisiniz.
Merhabalar Faruk Bey,
Gaz korumasız kaynak yapılması durumunda kaynak dikişinin yüzeyinde ve iç bölgelerinde gözenekler(delikler) ile karşılaşılacaktır. Aynı zamanda düzensiz bir ark oluşacaktır.
Elektrod caplarindam bahsettiniz fakat elektrodlarla fincanlar arasindaki baglantiyi yani 1 mm lik elektroda ne kadar capda bir fincan kullanmamiz gerekir veya buyuk bir fincan kullanabilirmiyiz nerede kullaniriz bunlari anlatmadiniz bir dahaki videonuzda bekliyorum emeğinize sağlak çok faydali içerikler bilgiler veriyorsunuz sanayide bilenler beni gecerde benden fazla maaş alir diye kimseye bir sey göstermiyor birbirlerinin önünü kesiyor fakat sizler cok dogru ve buyuk bir is yapiyorsunuz Allah razi olsun
Merhaba,
Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ederiz, sizlerden de Allah razı olsun.
Haklısınız fincan seçimi biraz daha kompleks bir konu olduğu için bu videoda değinmedik. Ama bahsettiğiniz gibi önemli bir konu, notumuzu aldık, bu konu hakkında içerik oluşturacağız.👍
kırmızı elektrodun avrupada yasak olduğuna dair bir haber veya makale var mı?
0.80 Galvaniz için nasıl bir uc seçmeli kaç amper olmalı acaba
izlediğim videolarla 3 ü 1 arada kaynak makinesi ile kendimce kaynaklar yapıyordum. Musluklu torch ile deneme yapmak adına argon gazı aldım. Kırmızı tungstenin bu durumunu bilmediğimden sürekli taşlama ile ucunu biliyordum. İnşallah sağlığıma zarar gelmez. Nekadar zarar verebilir bununla ilgili ne yapabilirim.
Belirttiğimiz zararlar çok düşük seviyelerde ancak uzun yıllar bu miktarlara maruz kalınmasında sorun yaratabilecek konular. Çok endişelenmenize gerek yok. Zararın neresinden dönülse kardır tabii 👍
4130 crmo malzeme için hangi tip tig teli seçmem gerekli acaba.ktm motosiklet şasesine kaynak yapmam gerekiyor.malzeme cr mo .yurtdışı ayrıntı olarak 4130 crmo olarak geçiyor
Merhaba, telin EN standardında CrMo kodu geçiyorsa o telleri kullanabilirsiniz. Magmaweld için bir örnek verelim; TG 211, TG 222. Ama bu tellerin tüm markalarda muadilleri var bu markadan kullanmak zorunda değilsiniz.
Torç ile iligli bir video çekebilir misiniz? Örneğin benim makinamda 2.00mm lik tungsten ile geldi, 2.00 da mavi tungsten bulamıyorum 1.6 yada 2.4 mm mavi bulabiliyorum ama bu elektrotları takmak için torcun hangi kısımları değişmeli, değişecek parçalar nasıl birbirine uyumlu olarak seçebilirim bilmiyorum. Ayrıca makinanın zamanla değişmesi gereken parçası varmı torcun fincanı vs zamanla özelliğini kaybeder mi yoksa sonsuza kadar kullanılır mı bu konuda bir video gelirse çok memnun olurum :)
Merhaba aslında parçaların montajı hakkında serinin ilk videosunda bahsetmiştik bakabilirsiniz; ua-cam.com/video/IvaWJDe-fdM/v-deo.html
Ayrıca online satış sitemizde mavi elektrod bulabilirsiniz 👍 weldwolfmarket.com/tungsten-elektrod-EWLa-2-mavi-2-40-mm
merhabalar kanalinizi ibretle izliyorum cooook guzel bilgiler,acemi kaynakciyim,bir sorum olacakti efendim,bu tungsten uclarini kaynatacagimiz metalin cesidine goremi seciyoruz?
ayrica bu uclar kaynak sirasinda eriyormu,surekli almamizmi gerekiyor yada nekadar dayaniyor,bir baska sorum kaynak sirasinda ekstra tel vermeden ince metallerin kaynatildigini gördüm (pit-pit) bu kaynak sirasinda tel surme olmuyor,bu kaynagi yaparken tungstenmi eriyor yoksa kaynak yaptigimiz metalmi eriyor.kusurabakmayin ben kacirmis olabilirim bu kisimlari videolarinizdan ama göremedim.
Merhaba, usta tam da bu videoda zaten malzeme tipine göre tungsten seçiminden bahsettik aslında? Kullanımı ve ömrü konusunda serideki diğer videolara da göz atmanızı rica ederiz. Kolay gelsin, selamlar.
@@WeldWolf tesekkurederim cevabiniz icin iyi calismalar dilerim
Argon gazi olmadan shot welding yapmak mumkun mu ?
Merhaba,
Punta kaynağından bahsediyorsunuz sanırım.
Evet ortaya bir birleştirme çıkar, ancak punta dahi olsa belirli bir mukavemet beklentimiz var. Oluşan birleştirme bölgesinin içi tamamen gözeneklerden ibaret olacaktır, tungsten uç kısa sürede kararıp kullanılmaz hale gelecektir. ve etkisiz birleştirme ortaya çıkacaktır.
Sonuç olarak TIG kaynağı her koşulda gaz koruması ile kullanılmalıdır.
Kırmızı uç yerine temiz bir kaynak için ısıya dayanıklı hangi ucu önerirsiniz. Her rengi denedim 2 mm DKP kaynakta yüksek akımda kırmızı uç kadar dayanmıyor. Uç hemen yuvarlak form alıyor.
Tungsten renklerini ve özelliklerini anlattığımız videomuza bakabildiniz mi?
iyi günler bu tungsten elektrodların renkleri hangi malzemeyi kaynattığımızla ilgili diye biliyorum ama yanlış galiba;Örneğin ,Paslanmaz kaynağında mavi olan,Demir kaynağında kırmızı olan ,Alüminyum kaynağında yeşil olan diye biliyorum yanlış mı bu bilgi?
Merhaba,
Verdikleriniz örnekler tam olarak doğru.
Yeşil tungsten elektrodun içerikte belirttiğimiz gibi sadece alüminyum kaynaklarında kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ancak mavi ve kırmızı tungsten elektrodların, içerikte bahsettiğimiz gibi "sadece" paslanmaz çeliklerde veya sadece karbon çeliklerinde kullanıldığını söylemek çok doğru olmaz.İhtiyaca, beklentiye ve bütçeye göre ikisi de paslanmaz çeliklerde, karbon çeliklerinde veya farklı tip alaşımlarda kullanılabilir. Alüminyum (demir dışı alaşımlar) hariç.
"kırmızı boyalı olan tungsten (%2 toryumlu) kaynak sonrası bilemelerde radyoaktif partiküllere maruz bıraktığı için kullanımı abd'de 2015 yılından itibaren yasaklanmıştır. "
bu bilgi doğru mu? ekşide yazmış biri.
Merhaba,
Tamamen yasaklandı denemez, ancak kısıtlandığını söyleyebiliriz.
Süreç içerisinde tamamen yasaklanacağı da halen görüşülüyor.
Merhaba kardeşim. bir konuda bilgi almak istiyorum. Tıg kaynağı konusunda pek bilgi sahibi değilim onun için sormak istedim, alüminyum ve krom kaynağını tek makinayla yapabilmem mümkün mü. Eğer mümkünse fiyat performans açısından hangi markayı önerirsiniz.
Merhaba, bir marka model önermemiz çok mümkün değil ancak AC/DC karakterde yani hem dalgalı akımda hem de sabit akımda kaynak yapabilen bir makine seçmelisiniz. Bu sayede hem Alüminyum hem de diğer malzemelerle çalışabilirsiniz.
ışıma yapmıyor mu toryum tozundan başka?
Merhaba,
Tüm kaynak yöntemleri belirli miktarda ultraviyole ışın içerir. Toryum buna ek olarak radyoaktif bir maddedir.
merhabalar abi argon kaynagı bende yapıyorum ısyerınde ama sürekli aksamları başım cok agrıyor ne yapmam gerekıyor
Merhaba İsmail Bey,
Farklı sebepleri olabilir tabi ama bizim önerimiz vücudunuzu tamamen korumanız. (deri önlük boyunluk, kollar kapalı).
Diğer taraftan maske camı kaliteniz etken olabilir. Yanlış numaralı maske camı özellikle TIG kaynağında baş ağrınızın sebebi olabilir.
@@WeldWolf abim maskeyi birak gunes gozluguyle kaynatiyorum onun disinda hic bir sey almiyorlar boynum yuzum hep kipkirmizi oluyor hergun krem kullaniyorum maske alinmasini soyledim almiyorlar her gun asiri bas agrisi cekiyorum aksamlari
@@ismailyagci5778 Kardeşim ara 170 i baskın denetim yapsınlar, şırıngayla kan alsınlar patronundan.
Temiz, kesintisiz ve minimum kaynak izi isteniyor. Mavi uc kullanmaya calistik ama kirmizi uc kadar ısıya dayanmiyor ve kaynak iğnesinde geriye doğru cüruf oluşturdu. Amperi düşürdüğümüzde bu seferde kozmetik olarak temiz bir görüntü vermiyor. Nerede hata yapıyoruz bilgisi olan var mı?
Kardeş şurayla bir görüşsene www.alganmetal.com.tr/ şuradaki adam da kraldır ua-cam.com/channels/qq70AnPkj4-UApS_m_6mPw.html
Usta merhaba kanaliniza yeni abune oldum tesekur ederim cok anlasilir anlatirsiniz ! Bana karanlik kalan su ki, celik veya demir malzemelerde kalinlikina uygun amper ayari nasil bilelim. soruma cevap verseniz sayenizde daha iyi anlarim.
Kardeş çok kaba olacak ama TIG yani Tungsten İnert Gas kaynağında mm başına 40-45 Amper seçebilirsin. Ama bilen arkadaşlardan peşinen özür dilerim çünkü bu pozisyona, alaşıma vs. göre değişir. Düşük amperle başla istediğin ergitme gücüne eriştiğine kanaat edene kadar amperi artır. Zamanla ne dediğimi anlarsın. Elektrod kaynağında yani MMA da ise malzemenin kalınlığı yanında elektrotun çapı ve tipi de belirleyici.Örneğin 3.25mm bazik için 40 la çarp 3.25x40 yaklaşık 130 amper ama rutil için hep 5 aşağısıyla çarp yani 3.25x35 ama 2.5mm elekrod için bazikte 35 ile rutilde 30 ile çarp. Gazaltı karışık şimdilik bunları bil yeter sana. Elektrod kutusunun üstünde her şey yazıyor, amper aralığı vs. Düşey, korniş (borda) ve tavan pozisyonlarda alt sınıra düz ve oluk pozisyonlarda üst sınıra yaklaş. Şuraya da bak derim ua-cam.com/channels/qq70AnPkj4-UApS_m_6mPw.html
@@mehmetcelik7698 çök təşəkkür ederim. Usta ayrıca olarak su amper aylarına ait bir çəkiliş yazsaz oyrencileriniz için çök faydalı olur ! Ayrıca bən Azərbaycan turkuyum və Azərbaycandan kucak dolu selamlar, gonderiyorum siz kardeslerime.
Değerli kardeşlerimize bizden de kucak dolusu selamlar. Kardeşim önceki yorumumda TIG elektrodunun her mm si için 40-45 Amper seçebilirsin demiş ve bunun pozisyona, birleştirme tipine (oluk, alın, köşe, korniş vs) bağlı olduğunu da eklemiştim. Doğru amper ayarı, gaz debisi, elektrod ve tel çapı seçimi için en güvenilir tablolar AWS (American Welding Society ) yani Amerikan Kaynak Derneği 'nin yayınlarındadır. Bu tabloları çeşitli yazarlar oradan alır kitaplarına koyarlar. Bunlardan bazılarını şuralarda bulabilirsin :www.nadirkitap.com/kitapara_sonuc.php?kelime=otomatik+ileri+kaynakwww.bilimuygula.com/?Syf=5&Id=116779www.askaynak.com.tr/yayinlar/teknik-yayinlarwww.gedikkaynak.com.tr/kütüphaneblog.gedik.com.tr/geka-azerbaycanda/www.magmaweld.com.tr/alasimsiz-celiklerin-kaynagi/dokumanpdf/4Bu dokümanları incele, bol bol oku. Ulu Önder M.Kemal Atatürk'ün de dediği gibi 'Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır' . Saygılarımla.
Bende tig kaynagi yapiyorum su borulari buyuk çaptaki. Benim surekli gozlerim sisiyor maskem elektronik 11 numaraya ayarli tig icin ama surekli gozlerim agriyor ve sisiyor neden olabilir?
Maskenin koruma camında da yumuşama oluyordur muhtemelen. Çok eğiliyor, kaynak bölgesine çok yaklaşıyorsun. Bir miktar kaynak yapınca gözlerine bolca soğuk su çarp. Masken koruma yapmıyor olabilir !
@@mehmetcelik7698 aynen cok egilip yaklasiyorum..
eger otomatik maske kullaniyorsan maskende kararti ayari olasi lazim.biraz daha karartabilirsin.
merhaba, bana sağlığa zararlı değil diye mor renkli tungsten sattılar, gerçekten sağlığa zararsız mı videoda bu renkten bahsedilmemiş, bilgi verirseniz çok memnun olurum , teşekkürler, saygılar
Bildiğim kadarıyla tungsten elektrotlarda mor renk mevcut değil mor olduğuna eminmisiniz zararlı olarak sadece kırmızı renk var
@@muratbaran1177 weldingweb.com/showthread.php?204431-Purple-tungsten
E3 ® nadir topraklı elektrotlar (karışık oksitler). Thoriated elektrotlara kıyasla bu elektrot çevreye daha az zararlıdır ve radyoaktif değildir. Elektrotlar mükemmel ateşleme özellikleri ve tutarlı kaynak özellikleri sunar. Alaşımsız ve yüksek alaşımlı çelik, alüminyum, titanyum, nikel, bakır ve magnezyum alaşımları için DC ve AC kaynak aralığındaki tüm uygulamalar için evrenseldir ve uygundur. Büyük ateşleme özelliklerinden dolayı otomatik kaynak için de uygundur. Düşük elektrot sıcaklığı nedeniyle, thoriated elektrotlardan daha yüksek bir akım taşıma kapasitesi ve daha uzun servis ömrü sunarlar.
Renk kodlama: E3 ® = Mor
İşte E3 broşürü:
binzel-abicor.com/uploads/Content/Germany/PDF-Files/PDF_Files_ACCESSORIES/English/PRO_A074_GB_Tungsten_electrodes_WEB.pdf
@@muratbaran1177 mor renk var. genelde demir ve aleminyum için bereber kullanabilirsiniz diye satıyorlar ama verimli bir elektrot deil
Merhaba Mehmet Bey,
Bahsi geçen mor renkli elektrodlar sadece bir üretici tarafından patent altına alınmış ve üretilmekte elektrodlar.
Ürünün yasal olarak yayımlanmak zorunda olan güvenlik formuna baktığımızda toryum içermediğini ve mavi-gri elektrodlar gibi çevre ve insan dostu olduğunu teyit edebiliyoruz.
👍👍👍👍
Egitim amaçlı bir kanal
😃👍
İsa usta degil dominic toretto mustangı eksik
0:25 İsa ustanın soyadını gördükçe, kendisi gözümün önüne hep 100 kiloluk bi örsün başında, elinde 2 kiloluk çekiçle kor demire girişirken geliyor. Ne tezattır ki yaptığı iş "dikiş atmak" ;) kadar hassas. Bu arada özendiğim, örnek almaya çalıştığım kişilerdendir kendisi. Bu kadar goygoydan sonra; MMA makinalarda musluklu torç ile lift tig hakkında bir video da yapılabilir belki diyerek bir öneri getirmek isterim. Bu işe meraklanan ama fiyatları yüzünden tig makinalarına erişemeyen, bununla birlikte elinde MMA makinası olanlar için rehber olabilir. Unutulmamalıdır ki (çok spesifik özelliklere sahip olanlar dışında) tig kaynak makinaları, modifiye edilmiş DC MMA makinalardır. ;) Elbette trafolularda bu mümkün değil gibi bir şey (mümkün değil diye bir şey yok da uğraşmaya değmez)
Daha çok dominic toretto ya benziyo hızlı ve öfkeli deki 😁
Öncelikle yorumların için teşekkür ederim,tahminin doğru ikinci ismim demir soyadım döğdü,soyadı kanunu çıkarken dedelerim sıcak demirciymiş 👍😃 makine ayarları ile ilgili yorumlarda yazılan yorumlar üzerine videolar çekiliyor,bir önceki videolarda iniş çıkış yani başlangıç bitiş arası çizelgeyi anlatmıştık,elimize yeni puls özellikli makina geldiğinde senin sorduğun tetik yani lift ozelligide çizelgede anlatilacak, videolar yorumlardaki konulara göre seçiliyor,bilginize sunayim
@@suleymandeniz4653 😂😂👍
@@demirdogdu5372 İlginize teşekkür ederim, başarılar :)
@@demirdogdu5372 isa usta ktm motosiklet şasesi malzeme 4130 crmo diye geçiyor hangi tig teli kullanmalıyım.sg2 denemedim .sadece olması gereken neyse onu alıp kullanmak istiyorum.
İletisim İcin telefon numarasi alabilirmiyim kardesim
0232 9701381
mor var piysada o nedir
Sağlığa zararlı olan nedenleri nelerdir?
tungsten radyoaktif bir malzemedir ve molekül yapısı olarak kalsiyuma çok benzediği için vücuda girdiği taktirde vücut farkı anlamaz ve absorbe eder
toryum ilavesi içeriyor olmasından sağlığa zararlı
Tungsten iğnesini bilerken etrafa saçılan toryum havay toz olarak saciliyor ,en çok nefes yolu ile vücuda alınıyor,iğne bilmediğiniz taşın altını süpüren meydancı daha çok etkileniyor, çünkü tozlar yere düşüyor, süpürdükçe havaya kalkıyor,kaynak esnasin gazı direk solumak yada kapalı bir alanda sürekli gaza maruz kalmak iğne bilemek kadar etkili değil.
Kaynak yaparken vücudunuzu deri ile koruyun,argon ark ışığı çok etkili yanıklara sebep oluyor,bu yanıklar cilt kanserine dönüyor,kaynak yaparken iğnenin ucundan oluşan radyasyon bir tüplü televizyon kadar radyasyon yayıyor,argon gazı boğucu gazdır,çok yoğun gaza maruz (kapalı kazan içinde kaynak) kalmak yorgunluk ve halsizlik yapar evet zararlı ama iğne ve yaniktan daha az, aspiratör ile hava tahliyesi sağlarsanız ve kendinizi kaynak ışığından korursaniz , elektrot kaynağı kadar zararsız olur sizin için.
İğne bileniyormu
Evet 👍
O değilde sizin bilediginiz taş yanlış taş bidefa sarı elmas taşında bilenmesi lazım hem daha düzgün hemde taşı çok fazla yemez daha pratik bilenir siz normal demir taşında bilediniz ucun sertliği gitti bidefa aslında ben tornaciyim ama bu kaynağında yapıyorum işyerinde bidefa otasta bilenmez argon ucu taşın parçaları gözüne girer çok çapak atar otas saygılar