Aradan 4 yıl geçmiş inceleme biraz eskimiş ama, doğru ESKİMEZ diyorum ve güzel anlatım biçiminizle yine pür dikkat izledim ve konuyu öğrendim. Çok teşekkür ederim size.
Her programi 10 YILDIZ bir hocam. Tebrik ediyorum saglik, mutluluk ve basarilar diliyorum. Tabir caizse 4X4. Hatta kalitesini anlatmama kelimelerim yetmez, Ben 70´ini gecmis bir dedeyim. Ama her videosundan yararlaniyorum. Keske genc olsaydim veya kendosini daha önceden tanimis olsaydim. Degerli hocam her seyin en iyisi, en güzeli gönlüne göre olsun. ISIGIN yanal, gökyüzün mavi olsun.
@@Okan_YILMAZ Degerli hocam, her programiniz bir digerinden güzel. Dolayisiyla her türlü övgüye layiksiniz. Saygilarimi sunuyor saglik ve afiyetler diliyorum.
Merhaba Fujifilm x100F kullanicisiyim. Film benzetimleri formülleri (récipe) uygularken yani ayarlarımı özelleştirilen formülde beyaz ayarında mesela gün ışığı r-1 b5 seçip C2 atadigimda kayıt ettim. Fakat bu gün ışığı ayarı tüm farklı kullanici özel ayarlarında beyaz ayarı sectigimde aynı kalıyor.gun ışığı r-1 b5 gibi. Bunu nasıl önleyebilirim.
Örneğin C7’ye sıfırla ismi ile bir formül ayarlayın ve beyaz ayarı dahil herşeyi 0 değerine getirin. Böylece C2’den C7’ye geçince herşey sıfırlanmış olur. Kolay gelsin.
Çok güzel video yine teşekkürler hocam. Gri kartı kullanmakla ilgili bişey soracağım. Stüdyoda ortam ışığını sıfırlayıp çekim yaptığımızda yani enstantaneyi ona göre ayarladığımızda da doğru sonucu verir mi? Yoksa flaşı patlatıp ona göre mi ayar yapmalıyız?
Merhaba hocam . Daha iyi fotograflar cekebilmemiz icin en önemli konuları işliyorsunuz. Çok teşekkürler ederiz.Emeginize saglik. Benim makinam Nikon d7200 Ben şimdiye kadar Manuel olarak beyaz dengesini ayarlıyordum. Makinemde( Nikon d7200) kişisel beyaz ayarı yok.Önceden belirli beyaz ayarı var PRE yaziyor Altında da ayar yap işareti var Sizin kişisel ayar dediğiniz bu olabilir mi acaba ?
Merhabalar, hocam. Bir Tungsten ışığının kelvin deyeri 2500-3000 arası. Diyelim ki, elimde iki adet Tungsten lampa var, bunların ikisinin toplamı 5000-6000 kelvin eder. Daylight (açıq hava) ışığının da kelvini 5000-6000 kelvin ediyor. İki adet tungsten (5000-6000K) kullandığım için ve bu kelvin açık hava ışığıyla aynı olduğu için ben Beyaz Ayarı modlarından Daylight seçmeliyim, yoksa yine de tungsten seçecem?
Renk ısısı, kullandığınız ışık kaynağının yaydığı enerjiyi ifade eder. Bu nedenle üst üste toplanarak daha büyük bir değer oluşturmaz. Yani iki tane tungsten lambanız varsa beyaz ayarı olarak yine Tungsten seçmek durumundasınız.
Emeğinize, yüreğinize sağlık hocam. Çok güzel bilgiler verdiniz🙏🙏 Ben bişeyi merak ediyorum. Camın önünde iyi ışık alan bir yerde bir modelin fotoğrafını çekecez diyelim, gri kartla beyaz ayarını camın önündeki ışığa göremi yaparız yoksa odanın normal ışık alan bir yerinden yapsak olur mu?
Hocam raw+jpeg çektiğimizi varsayarsak raw dosyalarda beyaz dengesini her halukarda düzeltebiliyoruz. Bu nedenle bu kartı kullanmasak makine oto ayarda kendisi ayarladığında sıkıntı yaşama ihtimalimiz yüksek olur mu. Teşekkürler.
Hocam paylaşımlarınız için çok teşekkürler , peki hocam gri kart okuttuktan sonra auto white balance da çekim yapsam , aynı %18 griyi yakalamış oluyormuyum ? Yoksa sadece kişisel ayarlardami geçerli bu gri okutma? Yoksa bir okutma tüm ayarlamalar için geçerlimi ? Şimdiden çok teşekkürler
Oto wb ile çekerseniz, makina kendi değerlendirmesini yapar. Sizin okuttuğunuz %18 griye göre beyaz ayarının geçerli olması için kişisel ayarın aktif olması gerekiyor. Kolay gelsin.
hocam amacımız en doğru rengi yansıtmakkken,sizin videoda resmini çektiğiniz gri kartın ortam ışığından dolayı kameranın %18 griyi algılaması yanılmaz mı
%18 grinin özelliği en az sapma ile ışığı yansıtan renk olması. O nedenle tüm ayarlarımızı bununla yapmaya çalışıyoruz. Teoride ortam ışığı ne olursa olsun %18 gri hep aynı gri olur. Pratikteki sapma ise minumumdur.
Hocam bu beyaz ayarı işlemini gri kartla değil de A4 kağıdı ile yapsak aradaki fark ne olur? Yine doğru beyaz ayarı yapmış sayılır mıyız yoksa %18 gri kartla mı yapmayı önerirsiniz?
Işık koşullarının her değişiminde, ortamın her değişiminde beyaz ayarı bundan etkilenir. Eğer otomatik ayar ile çekerseniz, ayar yapmanıza gerek kalmaz ama makina nadir de olsa yanılabilir. Gösterdiğim yöntemi kullanırsanız, hiç yanılmaz ama her ışık değişiminde tekrar yapmanız gerekir.
Okan YILMAZ hocam çok teşekkür ederim çok faydalı oldu valla. Hemen bu gri kartlardan bir tane temin edeceğim. Bu arada XT4 ü tanıtacağınız günü iple çekiyorum. 😊
Gece Sarı Işıkla Aydınlatılmış Ev Fotoğraflamıştım A4 Kağıdı İle Manuel Ayar Yapmıştım Gözle Görülür Şekilde Fotoğrafımda Kalite Artmıştı Şimdiye Kadar Hep Hatalı Çekim Yapıyormuşum Demiştim Amatör Yıllarımda 😁
Şöyle bir düzeltme yapalım da insanların kafası karışmasın. Bugün sRGB renk sistemi standart kabul edilen sistemdir ve bunun Gamma değeri 2.2 dir. "%18 Gri" hesabı ise Gamma 2.2'ye göre değil CIELAB renk sistemindeki Gamma 2.4'e göre yapılmıştır. Yani esasında 0-255 renk aralığını 0-1 aralığına indirgediğimizde, (128, 128, 128) renk değeri 0.5 ton değerine (Value) denk gelir. CIELAB ve sRGB renk sistemleri doğrusal bir sistem olmadığı için 0.5 doğrusal değerini doğrusal olmayan değere çevirmemiz gerekir. 0.5 ^ 2.4 = ~0.18 = %18 Ama artık günümüzde bu değer %18 gri değil, %22 gridir, tabi dijital ekranlar için. 0.5 ^ 2.2 = ~0.22 = %22
Yine müthiş anlatım tebrikler hocam selamlar
Teşekkürler 😊
Aradan 4 yıl geçmiş inceleme biraz eskimiş ama, doğru ESKİMEZ diyorum ve güzel anlatım biçiminizle yine pür dikkat izledim ve konuyu öğrendim. Çok teşekkür ederim size.
😊🙏
Çok güzel sade bir dille anlatıyorsunuz
Teşekkür ederim 🙏🏻
Her programi 10 YILDIZ bir hocam.
Tebrik ediyorum saglik, mutluluk ve basarilar diliyorum.
Tabir caizse 4X4. Hatta kalitesini anlatmama kelimelerim yetmez,
Ben 70´ini gecmis bir dedeyim.
Ama her videosundan yararlaniyorum.
Keske genc olsaydim veya kendosini daha
önceden tanimis olsaydim.
Degerli hocam her seyin en iyisi,
en güzeli gönlüne göre olsun.
ISIGIN yanal, gökyüzün mavi olsun.
Sami Bey, bu güzel sözlerini hakedecek bir şeyler yapabilmişsem ne mutlu bana. Size de her şeyin en iyisini diliyorum. Selamlar, sevgiler, saygılar.
@@Okan_YILMAZ Degerli hocam, her programiniz bir digerinden güzel. Dolayisiyla her türlü övgüye layiksiniz. Saygilarimi sunuyor saglik ve afiyetler diliyorum.
Su anda göz terbiyesi/Fotograf okuma Örneklerindeyim. Sanki sinavim var gibi ve ben ders calisiyorum.
Teşekkürler, başarılar.
Hocam, harika bir sunum, teşekkür ederiz.
Teşekkürler.
Çok çok başarılı bir anlatım. Elinize sağlık
Teşekkür ederim. 🙏🏻
Hocam izlediğim tüm videolarınızı anlaşılır bir şekilde hazırlamışsınız. Emeğinize sağlık. Sizden çok şey öğreniyorum. Çok teşekkürler. 🙏🥰
Teşekkürler 😊
Çok güzel bir anlatım teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.
Beğendiğinize sevindim. Teşekkür ederim.
Özel beyaz ayarı için teşekkürler Okan bey çok güzeldi.
Rica ederim
Okan Bey çok teşekkür ederim Selamlar...
Ben de ilginize teşekkür ederim.
Üstad çok tşk edrm unuttuğumuz şeyleri harika şekilde anlatıyorsunuz
Teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederiz Hocam emeğinize sağlık...
Rica ederim.
Tesadüfen buldum sizi hocam harikasınız. Her videonuzu izliyorum takipteyim.saygilar
Faydalı olması dileğiyle...
Güzel anlatım için teşekkürler...
Rica ederim 😉
emeklerinize sağlık sayenizde çok dip bilgileri net bir şekilde öğreniyoruz. başarılar dilerim sayın hocam
Teşekkür ederim
teşekkürler sayın hocam yine bir şeyler kattınız dağarcığımıza
ali konak ne mutlu bana
Hocam çok teşekkür ederim. Böyle değerli bir videoyu beğenmemek olur mu. Emeklerinize sağlık. Selam ve saygılar.
Teşekkürler.
Merhaba Okan hocam. Ben 3d çizimlerle uğraşıyorum keşke çekilmiş bı resmin photoshop ile beyaz ayarını nasıl yapılır onunda gosterseydiniz.
Başka bir videoda gösteririm teşekkürler.
Anlattığınız konu özel beyaz ayarını bize açıklıyorsunuz. Anladığım.
Evet. Teşekkürler
Hocam fujinin video bölümü ile ilgili çalışmalarınızı bekliyoruz
Fırsat bulduğumda hazırlayacağım. Teşekkürler.
Teşekkür ederiz Hocam
Rica ederim.
Merhaba Fujifilm x100F kullanicisiyim.
Film benzetimleri formülleri (récipe) uygularken yani ayarlarımı özelleştirilen formülde beyaz ayarında mesela gün ışığı r-1 b5 seçip C2 atadigimda kayıt ettim. Fakat bu gün ışığı ayarı tüm farklı kullanici özel ayarlarında beyaz ayarı sectigimde aynı kalıyor.gun ışığı r-1 b5 gibi. Bunu nasıl önleyebilirim.
Örneğin C7’ye sıfırla ismi ile bir formül ayarlayın ve beyaz ayarı dahil herşeyi 0 değerine getirin. Böylece C2’den C7’ye geçince herşey sıfırlanmış olur. Kolay gelsin.
xt3 video menü ayarlarıyla ilgili video yapacak mısınız
Yapacağım, zamanı gelince.
@@Okan_YILMAZ sabırsızlıkla bekliyorum hocam
Çok güzel video yine teşekkürler hocam. Gri kartı kullanmakla ilgili bişey soracağım. Stüdyoda ortam ışığını sıfırlayıp çekim yaptığımızda yani enstantaneyi ona göre ayarladığımızda da doğru sonucu verir mi? Yoksa flaşı patlatıp ona göre mi ayar yapmalıyız?
fth Hrs Flaş çaktığı zaman ortamın ışığı değişir. Dolayisiyla beyaz ayarı konunun etki altında olduğu ışığa yani flaşa göre yapılmalıdır.
Merhaba hocam . Daha iyi fotograflar cekebilmemiz icin en önemli konuları işliyorsunuz. Çok teşekkürler ederiz.Emeginize saglik. Benim makinam Nikon d7200 Ben şimdiye kadar Manuel olarak beyaz dengesini ayarlıyordum.
Makinemde( Nikon d7200) kişisel beyaz ayarı yok.Önceden belirli beyaz ayarı var PRE yaziyor Altında da ayar yap işareti var Sizin kişisel ayar dediğiniz bu olabilir mi acaba ?
Farklı üreticiler farklı isim veriyorlar ama kesinlikle o. Kolay gelsin.
@@Okan_YILMAZ Çok teşekkürler ederim hocam iyi günler
Merhabalar, hocam.
Bir Tungsten ışığının kelvin deyeri 2500-3000 arası.
Diyelim ki, elimde iki adet Tungsten lampa var, bunların ikisinin toplamı 5000-6000 kelvin eder. Daylight (açıq hava) ışığının da kelvini 5000-6000 kelvin ediyor. İki adet tungsten (5000-6000K) kullandığım için ve bu kelvin açık hava ışığıyla aynı olduğu için ben Beyaz Ayarı modlarından Daylight seçmeliyim, yoksa yine de tungsten seçecem?
Renk ısısı, kullandığınız ışık kaynağının yaydığı enerjiyi ifade eder. Bu nedenle üst üste toplanarak daha büyük bir değer oluşturmaz. Yani iki tane tungsten lambanız varsa beyaz ayarı olarak yine Tungsten seçmek durumundasınız.
@@Okan_YILMAZ Cevapladığınız için çok teşekkür ederim, hocam, çok yardımcı oluyorsunuz. ❤️
Sağlıkla kalın. 😇
Emeğinize, yüreğinize sağlık hocam. Çok güzel bilgiler verdiniz🙏🙏 Ben bişeyi merak ediyorum. Camın önünde iyi ışık alan bir yerde bir modelin fotoğrafını çekecez diyelim, gri kartla beyaz ayarını camın önündeki ışığa göremi yaparız yoksa odanın normal ışık alan bir yerinden yapsak olur mu?
Kureyş Göçmen modelin bulunduğu yere gri kartı koyarak etki altında olduğu bütün ışıkları referans alarak beyaz ayarını yapabilirsiniz.
@@Okan_YILMAZ anladım çok teşekkür ederim hocam.🙏
Hocam burada gri kart değilde beyaz kart okutursak makina kendisi mi anlıyor yoksa menüde beyaz kart için farklı bir yer var mı?
Merhaba. Makina onu kendisi çözüyor. Kolay gelsin.
Hocam raw+jpeg çektiğimizi varsayarsak raw dosyalarda beyaz dengesini her halukarda düzeltebiliyoruz. Bu nedenle bu kartı kullanmasak makine oto ayarda kendisi ayarladığında sıkıntı yaşama ihtimalimiz yüksek olur mu. Teşekkürler.
Merhaba. Raw dosyayı kullandığınızda düzeltme şansınız olduğu için herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Kolay gelsin.
Hocam merhaba.18 gri kağiti hangi modda ve hangi beyaz ayarinda fotoraflamak gerekir?
Merhaba. Videoyu izlediyseniz detaylı anlatmıştım videoda. Kafanıza takılan bir soru varsa onu cevaplamaya çalışayım...
@@Okan_YILMAZ hocam izledim.gri karti hangi modda ve hangi beyaz ayarinda okutmayi soylememişsiniz.belkide ben anlayamadim
Hocam paylaşımlarınız için çok teşekkürler , peki hocam gri kart okuttuktan sonra auto white balance da çekim yapsam , aynı %18 griyi yakalamış oluyormuyum ? Yoksa sadece kişisel ayarlardami geçerli bu gri okutma? Yoksa bir okutma tüm ayarlamalar için geçerlimi ? Şimdiden çok teşekkürler
Oto wb ile çekerseniz, makina kendi değerlendirmesini yapar. Sizin okuttuğunuz %18 griye göre beyaz ayarının geçerli olması için kişisel ayarın aktif olması gerekiyor. Kolay gelsin.
@@Okan_YILMAZ hocam çok teşekkür ederim , iyiki varsınız 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Bende xt-3 var video çekerken beyaz ayarı yapılıyor mu?
Merhaba. Video menüsünün içinde Video Beyaz Ayarı var. Oradan yapabilirsiniz.
👍
👍
teşekkürler
Rica ederim.
hocam amacımız en doğru rengi yansıtmakkken,sizin videoda resmini çektiğiniz gri kartın ortam ışığından dolayı kameranın %18 griyi algılaması yanılmaz mı
%18 grinin özelliği en az sapma ile ışığı yansıtan renk olması. O nedenle tüm ayarlarımızı bununla yapmaya çalışıyoruz. Teoride ortam ışığı ne olursa olsun %18 gri hep aynı gri olur. Pratikteki sapma ise minumumdur.
@@Okan_YILMAZ cok tesekkurler
Hocam bu beyaz ayarı işlemini gri kartla değil de A4 kağıdı ile yapsak aradaki fark ne olur? Yine doğru beyaz ayarı yapmış sayılır mıyız yoksa %18 gri kartla mı yapmayı önerirsiniz?
Beyaz kağıt ile de yapabilirsiniz. Doğruya çok yakın yolur, sorun olmaz. Kolay gelsin.
Hocam bu beyaz ayarı ortamdan ortama göre değişiklik gösterir mi? Yoksa bir kez yapmamız yeterli mi olacak.
Işık koşullarının her değişiminde, ortamın her değişiminde beyaz ayarı bundan etkilenir. Eğer otomatik ayar ile çekerseniz, ayar yapmanıza gerek kalmaz ama makina nadir de olsa yanılabilir. Gösterdiğim yöntemi kullanırsanız, hiç yanılmaz ama her ışık değişiminde tekrar yapmanız gerekir.
Okan YILMAZ hocam çok teşekkür ederim çok faydalı oldu valla. Hemen bu gri kartlardan bir tane temin edeceğim. Bu arada XT4 ü tanıtacağınız günü iple çekiyorum. 😊
ali topuz 😉
👏👏👏
Teşekkürler
Gece Sarı Işıkla Aydınlatılmış Ev Fotoğraflamıştım A4 Kağıdı İle Manuel Ayar Yapmıştım Gözle Görülür Şekilde Fotoğrafımda Kalite Artmıştı Şimdiye Kadar Hep Hatalı Çekim Yapıyormuşum Demiştim Amatör Yıllarımda 😁
Yusuf Photo Art 👏👏👏😁
Şöyle bir düzeltme yapalım da insanların kafası karışmasın.
Bugün sRGB renk sistemi standart kabul edilen sistemdir ve bunun Gamma değeri 2.2 dir. "%18 Gri" hesabı ise Gamma 2.2'ye göre değil CIELAB renk sistemindeki Gamma 2.4'e göre yapılmıştır. Yani esasında 0-255 renk aralığını 0-1 aralığına indirgediğimizde, (128, 128, 128) renk değeri 0.5 ton değerine (Value) denk gelir. CIELAB ve sRGB renk sistemleri doğrusal bir sistem olmadığı için 0.5 doğrusal değerini doğrusal olmayan değere çevirmemiz gerekir.
0.5 ^ 2.4 = ~0.18 = %18
Ama artık günümüzde bu değer %18 gri değil, %22 gridir, tabi dijital ekranlar için.
0.5 ^ 2.2 = ~0.22 = %22
Katkınız için teşekkür ederim.
hocam mala anlatır gibi anlatıyorsunuz. Teşekkür ederim
Estağfurullah… çocuğa anlatır gibi diyelim. Teşekkürler 🙏
Tşk ederiz hocam
Rica ederim.