Üstadım ; inanılmaz detaylı ve mükemmel bir anlatım olmuş . Video ; görsel detaylarla birlikte çok daha anlaşılabilir ve etkili bir hale gelmiş . Bilgilerinizden çok faydalanıyorum ve size çok teşekkür ediyorum hocam . Saygı ve selamlarımla ..
Çok faydalı bir ders. Bölüşdüyünüz için teşekkür ederim, hocam. Uzun zamandır sizi izleyip, işin teorik taraflarını öğrenmeye çalışıyorum. Dün kendime bir makine aldım, bol-bol pratikler yapacam. Video derslikleriniz bana ışık tutacak. ❤
Harikasınız hocam. 40 yıllık foto aşkım, dijitale geçtikten sonra sönmüştü. Sayenizde eski aşkım tekrar alevlendi. Yine, sizin tavsiyenizle kullanılmış, düşük fiyat, deneme amaçlı bir makina aldım. Şimdi yeni çıkacak olan X-H-2'yi sabırsızlıkla bekliyorum. Artık kimse beni tutamaz. :) İyi ki; sizi burada tanıdım.
Okan bey merhaba yaklaşık on bes senedir fotograf çekiyorum veya çektiğimi zannediyorum...))) kurslarada gittim fakat sizden kısa surede çok daha anlasilir sade bir bicimde bilgiler ediniyorum çok çok teşekkür ederim saglikli mutlu kalmanız dileğiyle
Burada birçok kanalı takip ediyorum sizin gibi sistematik ve anlaşılabilir bir anlatım yok. Teşekkür ediyorum lütfen tecrübelerinizi bizimle paylaşmaya devam edin
Ağzınıza sağlık! Anlatmayı bilenden bir konuyu dinlemenin keyfini yaşadım. Her zaman söylerim; çok şey bilebilirsiniz ama bildiğinizi ifade edemezseniz bilginiz bir hiçtir diye. Saygıyla, sevgiyle.
Sevgili Okan,olayı bilmeme rağmen güzel ve anlaşılır anlatımın sayesinde başından sonuna severek izledim. Gerçekten çok beğendim.Eline.emeğine sağlık değerli dostum.
Bildiğim şeyleri bile tekrar dinlemek, teyit etmek güzel oluyor hocam videolarınız sayesinde. Ben manzara çektiğim için genellikle makinenin arkasındaki ekrandan görerek ve histograma bakarak yapıyorum pozlama ayarlarını. Teşekkür ederiz paylaştığınız için, eminim bir çok arkadaşa yardımcı olacaktır bu bilgiler.
Okan bey cok güzel yalin ve insani yormadan güzel anlatmissiniz inanki yeni baslayanlar icin kacirilmayacak bir video olmus emeginize saglik tesekkürler
Hocam gerçekten bu detay bilgiler cok kiymetli. Pek cok yerde isik olcum modlarini arastirdim ama yuzeysel yalin bilgiler oldugu icin kavrayamadigimi hissetmistim. Teorik olarak bilgi sahibi olsam da ne zaman nerede hangi modu kullanmam gerektiğini idrak edememistim.
Merhaba. Öncelikle ışık ölçümünü yapar, ışığı kilitler daha sonra makinanızı yeniden konumlandırarak odaklanırsınız ve fotoğrafınızı çekersiniz. Kolay gelsin.
@@Okan_YILMAZ hocam merhaba. Değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Sevgili hocam, sadece ışık ölçümünü yapacağımızda makine manuel odaklamada mı yoksa AF 'DE Mİ OLMALI ? Birde ölçümü nasıl sabitlemeliyiz (korumalıyız )teşekkür.
Merhaba. Işık ölçümü yapacağınız zaman makinanın manuel fokus veya otofokus modunda olmasının bir önemi yoktur. Yaptığınız ışık ölçümünü korumak için farklı makinalarda farklı çözümler var. Örneğin Fujifilm'de AE-L diye bir düğme var. Bu düğme ışık ölçümünü kilitler. Sonra siz kadrajınızı farklı yapsanız da ışık ölçümü değişmez. Sizin makinanız nedir bilmiyorum ama bunun muadili bir tuş olsa gerek. Kolay gelsin.Selamlar.
Değerli hocam ,çevresi beyaz kahverengi ahşap bir eski kapı Çekiyorum.Kapıya odaklandığımda ışık patlaması oluyor.Çevreye odaklansam kapı karanlık çıkıyor.Ne ve nasıl yapmalıyım ki kapı ve çevresi düzgün çıksın?
Ortalama ışık ölçüm modunu seçin. Bu modda makina kadraj içerisindeki heryerden ışık ölçümü yapacak ve bunların ortalamasını alacaktır. Böylece kapı da ve çevresi de ışık açısından doğru çekilmiş olur.
Merhaba. Konuya zoom yaptığınızda yüzey küçülüyor, ınokta ölçüm dışındaki seçeneklerde şık şiddeti değişiyor. Bu şartlar altında yeniden ölçüm yapmanız gerekir. Nokta ölçümde ise değişim çok daha az olacaktır ve belki de yeniden ölçüm değiştirmeyecektir. Kolay gelsin.
Okan hocam spot veya merkez ağırlıklı ölçüm modunda (oda içi ışıklandırma ev hali spotlarla kaplı) flaşlı çekim yapmak istediğimiZde manuel moda alıyoruz spot ve merke ağırlıklı modun bir etkisi kalmıyor çünki biz bunu pozometre ile hallediyoruz doğrumu❤️sormak isteğim şu canım hocam diyaframı ve estantaneyi pozometreye göre ayarlıyoruz tmm pozumuz bu dioruz harici flaşımızı açıp(hss yüksek estantene ve tetikleyici mevcut) çekim yapıyoruz ama fotoğraf pozometrnin verdiği değere göre patlıyor estantaneyi kıısıyoruz pozometre tam sola dayalı oluyor fotoğrafı çekiyoruz tam biZim isteğimiz gibi çıkıyor ama fotoğrafı çekmeden önce pozometre nize karanlık çıkacak dior bnu sizden daha iyi nasıl öğrenebilirim 🙏🙏🙏🙏🙏
Merhaba. Flaşlı çekim anında flaş patlar ve ortamın ışık şartları tamamen değişir. Flaşlı çekim anından hemen önce, pozometrenin gösterdiği ise flaş ışığından önceki ortam ışığının ölçümüdür. Ortamı karanlık olarak görür ve sizi uyarır. Siz ise flaş ile ortamı aydınlatarak doğru fotoğrafı çekersiniz. Eğer, tam flaş çaktığı anda pozometreyi görebilecek olsa idik, o zaman doğru pozlama değerini verdiğini görebilirdik. Ama flaş 1/250 veya daha yüksek bir hızda çaktığı için elbette bunu göremiyoruz. Umarım açıklayıcı olmuştur. Kolay gelsin.
Cok değerli bilgiler, tesekkur ederim. Benim xt200 makinem de ışık ölçüm ayarı pasif. Her modu denememe rağmen, bir türlü aktif olmadı. Sebebi ne olabilir hocam?
Merhaba. Modelinizin camın önünde mi içinde mi olduğu, cama ne kadar ışık düştüğü ve yansıdığı gibi bir takım faktörlere göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte madem ki portre çekiyoruz. En doğru ışığın portrenin üzerinde olması gerekir. O yüzden spot(nokta) ölçüm portrenizi doğru pozlamaya yetecektir. Portrenin dışında kalan alanlar ise bahsettiğim gibi ışık durumuna göre karanlık veya aydınlık kalabilir. Kolay gelsin.
makina üzerindeki flaş kullanımı ile ilgili bir video yapabilir misiniz? Hayatımda hiç faydalanamadığım bir teknoloji ama muhtemelen eksik birşeyler yaptığım için bunu yaşıyorum. Şimdiden teşekkürler.
Doğrusunu isterseniz flaşı ben de çok çok az seviyede kullanıyorum. Dolayısıyla bilen birisinden yardım almak lazım böyle bir video için. Teşekkürler...
4 роки тому+1
Hocam bu güzel bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Benim özel bir sorum var? sayenizde xt30 kullanıcısıyım artık. Bu videodaki anlatım bölümlerinizdeki ışığı nasıl elde ettiniz. Bir soft box var sanırım ama size olan mesafesi ve açısı nedir. Arka planınızın rengi ve ışığı çok hoş olmuş çok beğendim bende bu şekilde bir ton elde etmek istiyorum.
Merhaba. Öncelikle bu duvarı navy gri denilen bir renge boyadım. Ben duvardan 1 metre önde oturuyorum. Duvarla benim aramda duvarı yıkayarak aydınlatan yerden havaya bir ışık var. Benim sol 45 derecemde kalan ve bana yaklaşık 1,5 metre uzakta bir softbox var. Umarım yardımcı olmuştur. Selamlar.
4 роки тому
@@Okan_YILMAZ hocam daha açık ve net nasıl ifade edilebilirdi bilemiyorum. Bitanesiniz sizi seviyoruz teşekkür ederiz...
Okan hocam, Fuji X100 makinam, sizin ortalama (boş çerçeve) dediğiniz ışık ölçümüne; ''Merkez Ağırlıklı'' diyor. ''Merkez Ağırlıklı'' (çerçeve içinde çember ve nokta) olana da ''Çok Alanlı'' diyor. bu iki ışık ölçüm sistemi birbiri ile karıştırılmış, yanılıyor muyum hocam? Sizin verdiğiniz bilgilerin daha mantıksal olduğunu düşünüyorum. Makina böyle bir hatayı nasıl yapar?
Merhaba, çok yararlı bir video hazırlamışsınız. Kompozisyon: Anadolu yakasından en sağda Ortaköy camii ve yukarda gökdelen kümesi. Işık camiye ve arkasındaki yola düşüyor. Genelde difüz ışık denebilir. Spot çekim için odak/focus alanı olarak esnek/flexible spot seçtim. Siz ne tavsiye ederdiniz?
Hocam iyi çalışmalar kameramızda canlı histogram varsa ölçüm modlarının bir önemi varmı poz değerini histograma göre ayarlasak doğru pozlamaya ulaşamazmıyız ? Yani ben ölçüm modlarını değiştirsemde histogramda istediğim yere göre ayarlıyınca aynı sonuçları alıyorum ben mi yanlış düşünüyorm
Merhaba. Ortalama ölçüm modu ve Matris (Çoklu bölge ölçüm modu) için doğru düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, merkez ağırlıklı ve spot ölçümde ışığı belli bölgelerde doğru okumak, belli bölgelerde olduğundan az okumak mümkündür. Histogramı takip ederek bunu yapabilmeniz pek mümkün değil. Çünkü histogram o an için geçerli ölçüm moduna göre okunan tonların bir grafiği. Siz ölçümünüzü spot olarak değiştirmedikçe göreceğiniz histogram örneğim ortalama ölçüm histogramı olacaktır. Umarım açıklayıcı olmuştur. Kolay gelsin.
@@Okan_YILMAZ ilginiz için teşekkür ederim. Hocam bazen çok bulutlu havalarda manzara çekerken diyaframı açıyorum isoyu yükseltmemek için buda alan derinliği kaybıma neden oluyor bunu gidermek için benim makinem croplu her yeri net almak için 18mm f 3.5 te hiperfokal mesefeye odaklansam bunu sağlarmıyım? Bunun için belki biliyorsunuzdur Photopills diye uygulama var sitelerdede var ssnırsam hiperfokal mesefe hesaplama. Bu hiperfocal mesefe konusunda çok bir kaynak yok (türkçe olarak ) nerelerde kullanılır pratik olarak nasıl yapılır diye anlatsanız arkadaşlar içinde faydalı olur diye düşünüyorum.
Hocam; ürün fotoğrafı çekimleri yapacağım. Grafik Tasarımcısıyım ama ufak tefek dış çekimde video da olabilir. Fuji XT4 düşündüm nasıl olur. Yada tavsiye edeceğiniz makina varmı.
Video işini “iyi, iddialı” yapmak istiyorsanız, X-T4. Ama “normal” benim işimi görür diyorsanız X-T3 yeterli. Fotoğraf açısından IBIS hariç, ikisi denk makina zaten. Nihai karar, sizin video ve IBIS’e bakışınızı netleştirmenizden geçer. Selamlar.
Anladığım doğrudan düşen ışıgı makinalarımız ölçemiyor yansımayı ölçüyor yüzde 18 griydi galiba ,örnegin siluet fotografları ışık oyunları gölge fotograflarında doğru pozlama olmuyor bildiğim kadarıyla. Doğada patlamaları engellemek .kontras dengesini sağlamak için hangi renklerdeki nesnelerden ölçüm yapmalıyız.
Fotoğrafınızın ana öğesi, ilgi merkezi yani izleyiciye göstermek istediğiniz her neyse onun doğru pozlanması için ışığı ondan alabilirsiniz. Ancak silüet veya gölge çekiyorsanız ışığı aydınlık bir yerden almalısınız ki silüet oluşsun. Elbette silüeti oluşturacak objede ters ışıkta veya ona yakın bir yerde olmalı.
Harika bilgiler için teşekkür ederiz.🙏🙏 Ben başka bişeyi merak ediyorum. Üstüste çekim yönteminde lens değiştirme yapılıyormuş acaba bu nasıl oluyor? Böyle bilgi içeren bir video düşünürmüsünüz acaba?
Merhaba. Üst üste çekimde, objektifin açısını değiştirebilirsiniz, diyafram, ISO, perde hızı değiştirebilirsiniz. Makinanızın renk profillerini, film simülasyon modlarını değiştirebilirsiniz. Lens değiştirme benim makinamda olmadı, makina kendini sıfırlıyor. Başka makinalarda oluyor mu bilemiyorum. Kanalımda üst üste pozlama ile ilgili video Çekim Teknikleri oynatma listesinde mevcut. Selamlar.
hocam sifir nikon 750 mi yoksa 810 mu tafsiye edersiniz... birde lens olarak tamron 24_ 77 2.8 mi yoksa sigma 35mm .1.4 mi tafsiye edersiniz... potre ve sokak fotografciligi icin
Güven Bey, ilgi merkezini kadrajın merkezine getirip ölçümü yaparsınız. Sonra, ışık ölçümünü kitleyebilir ve kadrajınızı dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.
Ben de ilgi ve desteğinize teşekkür ederim.
Hocam fotoğrafçılık güçlü karakterli insanların işi uzun vadede konsantrasyon dirayet ve sabır gerektiriyor çok emek yani...
@@ahmetkorpe8746 Emek olmadan yemek olmaz. Katkınız için teşekkürler 🙏🏻
Üstadım ; inanılmaz detaylı ve mükemmel bir anlatım olmuş . Video ; görsel detaylarla birlikte çok daha anlaşılabilir ve etkili bir hale gelmiş . Bilgilerinizden çok faydalanıyorum ve size çok teşekkür ediyorum hocam . Saygı ve selamlarımla ..
Teşekkür ederim. 🙏🏻
SİZDEN ALACAĞIMIZ ÇOK DERS VAR TEŞEKKÜR EDİYORUM
Rica ederim.
Ders niteliğinde bir video. Teşekkürler hocam sizden çok şey öğreniyoruz...
Faydalı oluyorsa, ne mutlu bana. Selamlar.
Çocuk sabah EBA TV kanalını izliyor. Bu kanal da benim EBA TV kanalım oldu. Teşekkür ederim Okan Hocam :)
Çok hoşsunuz. 😂
Çok faydalı bir ders. Bölüşdüyünüz için teşekkür ederim, hocam.
Uzun zamandır sizi izleyip, işin teorik taraflarını öğrenmeye çalışıyorum. Dün kendime bir makine aldım, bol-bol pratikler yapacam. Video derslikleriniz bana ışık tutacak. ❤
Güle güle kullanın. Başarılar.
Harikasınız hocam. 40 yıllık foto aşkım, dijitale geçtikten sonra sönmüştü. Sayenizde eski aşkım tekrar alevlendi. Yine, sizin tavsiyenizle kullanılmış, düşük fiyat, deneme amaçlı bir makina aldım. Şimdi yeni çıkacak olan X-H-2'yi sabırsızlıkla bekliyorum. Artık kimse beni tutamaz. :) İyi ki; sizi burada tanıdım.
Teşekkürler. Size ilham verebildiğime gerçekten çok sevindim. Başarılar diliyorum.
Okan bey merhaba yaklaşık on bes senedir fotograf çekiyorum veya çektiğimi zannediyorum...))) kurslarada gittim fakat sizden kısa surede çok daha anlasilir sade bir bicimde bilgiler ediniyorum çok çok teşekkür ederim saglikli mutlu kalmanız dileğiyle
Ben de size güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Abi ellerinden öpüyorum. Emeğine sağlık
Teşekkürler 🙏🏻
harika anlatıyorsunuz
teşekkürler
Teşekkür ederim
Daha güzel anlatılamazdı, çok teşekkürler.
Ben de ilginize teşekkür ederim.
3. kez izliyorum. olacak. ışık ölçümünü doğru ve hızlıca yapabileceğim.
👏👏👏
Hocam hakkınızı helal edin çok emek ve bilgi var size çok teşekkür ederim çok kaliteli içerikleriniz var
Benden yana helal olsun. Teşekkürler.
Her zaman ki gibi mükemmel,sade ve anlaşılır bir dil kullanmışsınız teşekkür ederim.
Teşekkür ederim 😊
Burada birçok kanalı takip ediyorum sizin gibi sistematik ve anlaşılabilir bir anlatım yok. Teşekkür ediyorum lütfen tecrübelerinizi bizimle paylaşmaya devam edin
Teşekkür ederim. Selamlar.
hocam içerikleriniz muazzam
Teşekkürler. 🙏
teşekkürler hocam emeğinize sağlık ,tane tane anlatımınız çok güzel.
Sizin de ilginize teşekkürler.
Ağzınıza sağlık! Anlatmayı bilenden bir konuyu dinlemenin keyfini yaşadım. Her zaman söylerim;
çok şey bilebilirsiniz ama bildiğinizi ifade edemezseniz bilginiz bir hiçtir diye. Saygıyla, sevgiyle.
Teşekkür ederim. Selamlar.
Bilgileriniz için teşekkürler gerçekten çok yararlı İngiltereden selamlar saygılar.
İngiltere'ye selamlar, sevgiler.
Hocam ağzınıza sağlık fuji t3 makinemi sizin sayenizde tanımaya başladım.Çok teşekkürler
Faydası oluyorsa ne mutlu bana.
Sevgili Okan,olayı bilmeme rağmen güzel ve anlaşılır anlatımın sayesinde başından sonuna severek izledim.
Gerçekten çok beğendim.Eline.emeğine sağlık değerli dostum.
Beğenmen benim için önemli. Teşekkürler sevgili Sedat Abi. Selamlar.
Üstad, harikasın.
Teşekkür ederim.
Anlattığınız her konuyu uygulamalı örneklendirmeniz harika hocam. Teşekkürler.
Teşekkür ederim. Selamlar.
Paylaştığınız her video fotoğraf çekmi tekniğimize ilişkin bilgiler barındırıyor. Teşekkürler harika bir paylaşım olmuş.
Evet, doğrudur. Ben içselleştirdiğim bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum. Yorum için teşekkür ederim.
teşekkürler kıymetli bilgiler paylaşmışsınız güzel anlatım için ayrıca teşekkür ederim
Ben de ilginize teşekkür ederim.
Bildiğim şeyleri bile tekrar dinlemek, teyit etmek güzel oluyor hocam videolarınız sayesinde. Ben manzara çektiğim için genellikle makinenin arkasındaki ekrandan görerek ve histograma bakarak yapıyorum pozlama ayarlarını. Teşekkür ederiz paylaştığınız için, eminim bir çok arkadaşa yardımcı olacaktır bu bilgiler.
Desteğiniz için teşekkürler.
Verdiginiz bilgiler her zaman cok degerli,emeginiz icin tesekkurler.
Teşekkürler 😊
Okan bey cok güzel yalin ve insani yormadan güzel anlatmissiniz inanki yeni baslayanlar icin kacirilmayacak bir video olmus emeginize saglik tesekkürler
Teşekkür ederim 😊 🙏🏻
hocam emeğinize saglık..
Teşekkür ederim.
Pratik açıklamalarınızdan bir anlatım daha. Çok teşekkürler,
Ben de size teşekkür ediyorum. Selamlar.
Teşekkürler
Rica ederim.
Çok öğretici bir video, emeğiniz için çok teşekkür ederim, saygılar :)
Teşekkür ederim 😊
Hocam gerçekten bu detay bilgiler cok kiymetli. Pek cok yerde isik olcum modlarini arastirdim ama yuzeysel yalin bilgiler oldugu icin kavrayamadigimi hissetmistim. Teorik olarak bilgi sahibi olsam da ne zaman nerede hangi modu kullanmam gerektiğini idrak edememistim.
Faydalı olduğuna çok sevindim.
Teşekkürler, çok faydalı.
Faydalı olduğuna sevindim. Teşekkürler.
teşekkürler
Rica ederim.
Teşekkürler.
Rica ederim.
Teşekkürler elinize sağlık
Rica ederim.
Sevgili hocam selamlar. MÜSAADENİZLE BİR SORUM OLACAK.Işık olçüm noktası ile odaklandığımız nesne farklı olduğunda nasıl hareket ederiz.
Merhaba. Öncelikle ışık ölçümünü yapar, ışığı kilitler daha sonra makinanızı yeniden konumlandırarak odaklanırsınız ve fotoğrafınızı çekersiniz. Kolay gelsin.
@@Okan_YILMAZ hocam merhaba. Değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Sevgili hocam, sadece ışık ölçümünü yapacağımızda makine manuel odaklamada mı yoksa AF 'DE Mİ OLMALI ? Birde ölçümü nasıl sabitlemeliyiz (korumalıyız )teşekkür.
Merhaba. Işık ölçümü yapacağınız zaman makinanın manuel fokus veya otofokus modunda olmasının bir önemi yoktur. Yaptığınız ışık ölçümünü korumak için farklı makinalarda farklı çözümler var. Örneğin Fujifilm'de AE-L diye bir düğme var. Bu düğme ışık ölçümünü kilitler. Sonra siz kadrajınızı farklı yapsanız da ışık ölçümü değişmez. Sizin makinanız nedir bilmiyorum ama bunun muadili bir tuş olsa gerek. Kolay gelsin.Selamlar.
Çok güzel videolar çekiyorsunuz Okan bey. Çok faydalı bilgiler. Ellerinize emeklerinize sağlık. teşekkürler.
Teşekkürler 😊
Değerli hocam ,çevresi beyaz kahverengi ahşap bir eski kapı Çekiyorum.Kapıya odaklandığımda ışık patlaması oluyor.Çevreye odaklansam kapı karanlık çıkıyor.Ne ve nasıl yapmalıyım ki kapı ve çevresi düzgün çıksın?
Ortalama ışık ölçüm modunu seçin. Bu modda makina kadraj içerisindeki heryerden ışık ölçümü yapacak ve bunların ortalamasını alacaktır. Böylece kapı da ve çevresi de ışık açısından doğru çekilmiş olur.
Çok teşekkür ederim. Çok açıklayıcı anlatımlarınız.
Rica ederim.
Hocam tşk ederim cok basarılı ve özverili anlatımınız için. Benim sorunum aynı degerlerde konuya zoom yapınca modele düşen ışık değişmekte
Merhaba. Konuya zoom yaptığınızda yüzey küçülüyor, ınokta ölçüm dışındaki seçeneklerde şık şiddeti değişiyor. Bu şartlar altında yeniden ölçüm yapmanız gerekir. Nokta ölçümde ise değişim çok daha az olacaktır ve belki de yeniden ölçüm değiştirmeyecektir. Kolay gelsin.
Bilgi için teşekkürler. Xs10 bu ölçme modlari nasıl ayaklanıyor. Iyi gunler
Size aşağıdaki linki tavsiye ediyorum:
www.okanyilmaz.net/xs10-da-ustalasmak
Okan hocam spot veya merkez ağırlıklı ölçüm modunda (oda içi ışıklandırma ev hali spotlarla kaplı) flaşlı çekim yapmak istediğimiZde manuel moda alıyoruz spot ve merke ağırlıklı modun bir etkisi kalmıyor çünki biz bunu pozometre ile hallediyoruz doğrumu❤️sormak isteğim şu canım hocam diyaframı ve estantaneyi pozometreye göre ayarlıyoruz tmm pozumuz bu dioruz harici flaşımızı açıp(hss yüksek estantene ve tetikleyici mevcut) çekim yapıyoruz ama fotoğraf pozometrnin verdiği değere göre patlıyor estantaneyi kıısıyoruz pozometre tam sola dayalı oluyor fotoğrafı çekiyoruz tam biZim isteğimiz gibi çıkıyor ama fotoğrafı çekmeden önce pozometre nize karanlık çıkacak dior bnu sizden daha iyi nasıl öğrenebilirim 🙏🙏🙏🙏🙏
Merhaba. Flaşlı çekim anında flaş patlar ve ortamın ışık şartları tamamen değişir. Flaşlı çekim anından hemen önce, pozometrenin gösterdiği ise flaş ışığından önceki ortam ışığının ölçümüdür. Ortamı karanlık olarak görür ve sizi uyarır. Siz ise flaş ile ortamı aydınlatarak doğru fotoğrafı çekersiniz. Eğer, tam flaş çaktığı anda pozometreyi görebilecek olsa idik, o zaman doğru pozlama değerini verdiğini görebilirdik. Ama flaş 1/250 veya daha yüksek bir hızda çaktığı için elbette bunu göremiyoruz. Umarım açıklayıcı olmuştur. Kolay gelsin.
Cok değerli bilgiler, tesekkur ederim. Benim xt200 makinem de ışık ölçüm ayarı pasif. Her modu denememe rağmen, bir türlü aktif olmadı. Sebebi ne olabilir hocam?
Merhaba. Yüz/göz tanıma aktif ikern ışık ölçüm pasif olur. Yüz/göz tanımayı kapatın, düzelecektir. Kolay gelsin.
@@Okan_YILMAZ çok teşekkürler hocam, sagolun 🙏🙏
Sevgili hocam bir sorum olacak.Cam pencere önünde portre veya herhangi birşey çekeceğimde nasıl hareket etmeliyim?
Merhaba. Modelinizin camın önünde mi içinde mi olduğu, cama ne kadar ışık düştüğü ve yansıdığı gibi bir takım faktörlere göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte madem ki portre çekiyoruz. En doğru ışığın portrenin üzerinde olması gerekir. O yüzden spot(nokta) ölçüm portrenizi doğru pozlamaya yetecektir. Portrenin dışında kalan alanlar ise bahsettiğim gibi ışık durumuna göre karanlık veya aydınlık kalabilir. Kolay gelsin.
makina üzerindeki flaş kullanımı ile ilgili bir video yapabilir misiniz? Hayatımda hiç faydalanamadığım bir teknoloji ama muhtemelen eksik birşeyler yaptığım için bunu yaşıyorum. Şimdiden teşekkürler.
Doğrusunu isterseniz flaşı ben de çok çok az seviyede kullanıyorum. Dolayısıyla bilen birisinden yardım almak lazım böyle bir video için. Teşekkürler...
Hocam bu güzel bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Benim özel bir sorum var? sayenizde xt30 kullanıcısıyım artık. Bu videodaki anlatım bölümlerinizdeki ışığı nasıl elde ettiniz. Bir soft box var sanırım ama size olan mesafesi ve açısı nedir. Arka planınızın rengi ve ışığı çok hoş olmuş çok beğendim bende bu şekilde bir ton elde etmek istiyorum.
Merhaba. Öncelikle bu duvarı navy gri denilen bir renge boyadım. Ben duvardan 1 metre önde oturuyorum. Duvarla benim aramda duvarı yıkayarak aydınlatan yerden havaya bir ışık var. Benim sol 45 derecemde kalan ve bana yaklaşık 1,5 metre uzakta bir softbox var. Umarım yardımcı olmuştur. Selamlar.
@@Okan_YILMAZ hocam daha açık ve net nasıl ifade edilebilirdi bilemiyorum. Bitanesiniz sizi seviyoruz teşekkür ederiz...
Okan hocam, Fuji X100 makinam, sizin ortalama (boş çerçeve) dediğiniz ışık ölçümüne; ''Merkez Ağırlıklı'' diyor. ''Merkez Ağırlıklı'' (çerçeve içinde çember ve nokta) olana da ''Çok Alanlı'' diyor. bu iki ışık ölçüm sistemi birbiri ile karıştırılmış, yanılıyor muyum hocam? Sizin verdiğiniz bilgilerin daha mantıksal olduğunu düşünüyorum. Makina böyle bir hatayı nasıl yapar?
Merhaba. Yanılmıyorsunuz. Türkçe tercüme sırasında bazı hatalar yapılmış. Üzerinde çalışıyorum, Fujifilm'e düzeltme önerisi vereceğim. Kolay gelsin.
@@Okan_YILMAZ teşekkürler hocam. size de kolay gelsin.
Merhaba, çok yararlı bir video hazırlamışsınız. Kompozisyon: Anadolu yakasından en sağda Ortaköy camii ve yukarda gökdelen kümesi. Işık camiye ve arkasındaki yola düşüyor. Genelde difüz ışık denebilir. Spot çekim için odak/focus alanı olarak esnek/flexible spot seçtim. Siz ne tavsiye ederdiniz?
Fotoğraf çekilecek yeri ve ışığı gözlerimle görmeden size şöyle yapın dersem, kafadan atmış olurum. Selamlar.
Hocam,her ışık ölçümü modunda,netleme noktam ne derece etkiler?
Merhaba. Çok bölgeli ve ortalama modlarda etkilemez. Merkez ağırlıklıda etkiler, nokta ölçümde çok etkiler. Kolay gelsin.
Hocam iyi çalışmalar kameramızda canlı histogram varsa ölçüm modlarının bir önemi varmı poz değerini histograma göre ayarlasak doğru pozlamaya ulaşamazmıyız ? Yani ben ölçüm modlarını değiştirsemde histogramda istediğim yere göre ayarlıyınca aynı sonuçları alıyorum ben mi yanlış düşünüyorm
Merhaba. Ortalama ölçüm modu ve Matris (Çoklu bölge ölçüm modu) için doğru düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, merkez ağırlıklı ve spot ölçümde ışığı belli bölgelerde doğru okumak, belli bölgelerde olduğundan az okumak mümkündür. Histogramı takip ederek bunu yapabilmeniz pek mümkün değil. Çünkü histogram o an için geçerli ölçüm moduna göre okunan tonların bir grafiği. Siz ölçümünüzü spot olarak değiştirmedikçe göreceğiniz histogram örneğim ortalama ölçüm histogramı olacaktır. Umarım açıklayıcı olmuştur. Kolay gelsin.
@@Okan_YILMAZ ilginiz için teşekkür ederim. Hocam bazen çok bulutlu havalarda manzara çekerken diyaframı açıyorum isoyu yükseltmemek için buda alan derinliği kaybıma neden oluyor bunu gidermek için benim makinem croplu her yeri net almak için 18mm f 3.5 te hiperfokal mesefeye odaklansam bunu sağlarmıyım? Bunun için belki biliyorsunuzdur Photopills diye uygulama var sitelerdede var ssnırsam hiperfokal mesefe hesaplama. Bu hiperfocal mesefe konusunda çok bir kaynak yok (türkçe olarak ) nerelerde kullanılır pratik olarak nasıl yapılır diye anlatsanız arkadaşlar içinde faydalı olur diye düşünüyorum.
Merhaba. Hiperfokal netleme iş listemde var. Sırası gelince videosunu yapacağım. Selamlar.
Hocam; ürün fotoğrafı çekimleri yapacağım. Grafik Tasarımcısıyım ama ufak tefek dış çekimde video da olabilir. Fuji XT4 düşündüm nasıl olur. Yada tavsiye edeceğiniz makina varmı.
Video işini “iyi, iddialı” yapmak istiyorsanız, X-T4. Ama “normal” benim işimi görür diyorsanız X-T3 yeterli. Fotoğraf açısından IBIS hariç, ikisi denk makina zaten. Nihai karar, sizin video ve IBIS’e bakışınızı netleştirmenizden geçer. Selamlar.
Anladığım doğrudan düşen ışıgı makinalarımız ölçemiyor yansımayı ölçüyor yüzde 18 griydi galiba ,örnegin siluet fotografları ışık oyunları gölge fotograflarında doğru pozlama olmuyor bildiğim kadarıyla. Doğada patlamaları engellemek .kontras dengesini sağlamak için hangi renklerdeki nesnelerden ölçüm yapmalıyız.
Fotoğrafınızın ana öğesi, ilgi merkezi yani izleyiciye göstermek istediğiniz her neyse onun doğru pozlanması için ışığı ondan alabilirsiniz. Ancak silüet veya gölge çekiyorsanız ışığı aydınlık bir yerden almalısınız ki silüet oluşsun. Elbette silüeti oluşturacak objede ters ışıkta veya ona yakın bir yerde olmalı.
Harika bilgiler için teşekkür ederiz.🙏🙏 Ben başka bişeyi merak ediyorum. Üstüste çekim yönteminde lens değiştirme yapılıyormuş acaba bu nasıl oluyor? Böyle bilgi içeren bir video düşünürmüsünüz acaba?
Merhaba. Üst üste çekimde, objektifin açısını değiştirebilirsiniz, diyafram, ISO, perde hızı değiştirebilirsiniz. Makinanızın renk profillerini, film simülasyon modlarını değiştirebilirsiniz. Lens değiştirme benim makinamda olmadı, makina kendini sıfırlıyor. Başka makinalarda oluyor mu bilemiyorum. Kanalımda üst üste pozlama ile ilgili video Çekim Teknikleri oynatma listesinde mevcut. Selamlar.
Anladım, çok teşekkür ederim 🙏 🙏
hocam sifir nikon 750 mi yoksa 810 mu tafsiye edersiniz... birde lens olarak tamron 24_ 77 2.8 mi yoksa sigma 35mm .1.4 mi tafsiye edersiniz... potre ve sokak fotografciligi icin
Portre ve sokak fotoğrafları için 24-77 aralığı daha uygun sanki. Makinada da ben olsam sıfırı tercih ederdim.
Okan bey video için teşekkürler,
Merkez ağırlıklı seçimde ilgi merkezi kadrajin kenarında ise ne yapmalıyız?
Güven Bey, ilgi merkezini kadrajın merkezine getirip ölçümü yaparsınız. Sonra, ışık ölçümünü kitleyebilir ve kadrajınızı dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.
@@Okan_YILMAZ hocam ışık olcumu AEL ile mi kilitleniyor?
@@ishakeren deklanşöre yarım bastığınız zaman kitlenir ölçüm. Odak kilitlemek gibi düşünün. Aynı işlem.
@@ishakeren Evet Ael düğmesi ışık ölçümunu kilitliyor
👏👏👏👏👏
Teşekkürler