Felsefe Tarihçiliği Nedir? - Hakan Yücefer

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 жов 2024
  • Felsefe Konuşmaları
    Felsefenin tarihini yaparken tarihçilik mi yapıyoruz, felsefe mi? Bir felsefe metnini felsefenin ne olduğuna ya da nasıl yapılması gerektiğine ilişkin varsayımlara dayanmaksızın, önyargısız ve nesnel bir gözle okumak mümkün mü? Yoksa dünyayı anlamaya çalışan filozofun yaptığı işle o filozofun yazdıklarını anlamaya çalışan felsefe tarihçisinin yaptığı iş arasında derece farkı mı var sadece? Bir felsefe metninin bütününü anlamadan bir bölümünü, bir paragrafını, on satırlık bir kesitini anlamak mümkün mü? Bir metnin belli bir yorumunu diğerlerine tercih etmemizin sebepleri neler? Felsefe tarihçiliği ilerler mi, yoksa durmadan çoğalıp karmaşıklaşan bir okumalar toplamı mı var önümüzde?
    Bu konuşmada bu ve benzeri soruları doksanlı yılların başında iki büyük Fransız felsefe tarihçisini, Jacques Brunschwig ve Pierre Aubenque’i karşı karşıya getirmiş olan ilginç bir tartışmadan yola çıkarak ele alacağım. Bir yandan mikro düzeyde işleyen ve felsefi olmama iddiası taşıyan bir tarihçiliği savunan Brunschwig’in, diğer yandan felsefe tarihçiliğinin kaçınılmaz olarak felsefi ve bütüncül olacağını öne süren Aubenque’in argümanlarını irdeleyeceğim.
    Hakan Yücefer: 1980, İstanbul doğumlu. Galatasaray Üniversitesi felsefe bölümünü bitirdi, doktora tezini Paris 1 Üniversitesi'nde Aristoteles'in ruh anlayışı üzerine yazdı. Gilles Deleuze’ün Bergsonculuk (2006); Kıvrım, Leibniz ve Barok (2006); Issız Ada ve Diğer Metinler (Ferhat Taylan ile, 2009); ve Anlamın Mantığı (2015) kitaplarını çevirdi. Cogito dergisinin "Gilles Deleuze: Ortadan Başlamak" başlıklı Deleuze özel sayısının editörlüğünü yaptı (sayı 82, Kış 2016). MSGSÜ felsefe bölümünde öğretim üyesidir.

КОМЕНТАРІ • 6

  • @BurakYılmaz-p1g
    @BurakYılmaz-p1g Рік тому +1

    Harika bir konu seçimi, çok isabetli yorumlar ve tespitlerle bitirilmiş bir konuşma. Hakan Yücefer'in yaptığı konuşmaların çok değerli olduğunu ve mutlaka devamının gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Ele aldığı konulara getirdiği yaklaşım her zaman çok aklı başında. Bu çok sık gördüğümüz bir şey değil.

  • @alikemali5210
    @alikemali5210 Рік тому

    TAO,ZEN ve HEİDEGGER Bu konu ile ilgili bir kısa not düşmek isterim; 4 ay önce Heidegger felsefesinde Taoizm ve Zen ilişkisi üzerine bir makale aradım ki ,yabancı literatür bu konuda oldukça zengin ama Türkçede herhangi bir paper veya tez bulamadım..Tek bir örnek şüphesiz. Tüm Akademik literatürü tarama olanağım yok !.

  • @semihelhan8804
    @semihelhan8804 Рік тому

    Hocam muglak değil muğlak