Dit gebeurt er met je retourzending | VPRO Tegenlicht

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 вер 2023
  • Voor 23.00 uur besteld, de volgende dag in huis. Online winkelen was nog nooit zó makkelijk. En als het product je niet bevalt, dan stuur je het toch gewoon gratis terug? Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die geretourneerde pakketten? Wat is het échte prijskaartje van ons retourgedrag?
    Steeds vaker verruilen we de winkelstraat voor de webwinkel. Vorig jaar werden er alleen al in Nederland 258 miljoen online aankopen gedaan. Maar we zijn nog beter geworden in het retourneren van deze pakketjes. Na even passen, wikken en wegen sturen we onze afgedankte producten in grote getalen weer, gratis, terug.
    Om de bikkelharde strijd met concurrenten te overleven, hebben webwinkels het retourneren zo makkelijk en goedkoop mogelijk gemaakt. De klant is geen koning, maar een keizer geworden.
    Maar wat gebeurt er eigenlijk met je pakketje nadat je het hebt teruggestuurd? Beseffen we wel dat door ons retourgedrag veel spullen worden vernietigd of in het buitenland terechtkomen? VPRO Tegenlicht zoekt het uit en neemt de retourindustrie onder de loep.
    In deze uitzending registreren we wat er met ons retourpakket gebeurt vanaf het moment dat we het overdragen aan de post. Zijn we als consument doorgeslagen in het klakkeloos bestellen en terugsturen van producten? Schatten we diensten als transport nog op waarde? VPRO Tegenlicht verkent de schaduwkanten van e-commerce en volgt het traject dat start bij de afdeling ‘retouren.’
    Dit is een samenvatting van de uitzending 'Op volle retouren' uit september 2020.
    Kijk hier de volledige aflevering: www.vpro.nl/programmas/tegenl...
    Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:
    Website: tegenlicht.vpro.nl/
    Instagram: / vpro_tegenlicht
    Facebook: / vprotegenlicht
    Twitter: / vprotegenlicht
    Meet-ups: www.vpro.nl/programmas/tegenl...
    Kijkwijzer: Alle leeftijden
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 611

  • @Kapparie
    @Kapparie 7 місяців тому +254

    Hier wordt gewoon weer eens keihard bewezen dat geld nog altijd boven milieu gaat. Thuis sorteren we ons afval, maar hier gaan we heel nonchalant mee om. Het zou ook niet zo makkelijk moeten zijn om aankopen te retourneren.

    • @xay1580
      @xay1580 7 місяців тому +20

      Nouja, als je troep ontvangt (iets wat toch slechtere kwaliteit is als dat de webshop deed blijken) of als iets niet past moet het natuurlijk wel gewoon terug kunnen 🤷‍♀️

    • @tombeijn6982
      @tombeijn6982 7 місяців тому

      ​@@whattheflyingduck6878100% met je eens.... Ik lees daarentegen óók de ironie tussen de regels door.... ironisch vanuit de gebruikelijke verontwaardiging die tegenwoordig steeds vaker aangehaald wordt. Letterlijk lees je een dom antwoord. Tussen de regels door lees ik louter ironie... met een vleugje cynisme. Het antwoord is geschreven omdat, 't kant nog wal raakt....

    • @leflyxdvd
      @leflyxdvd 7 місяців тому +2

      ik vraag niet om al die labels en onzin, volgens die directeur "wil de klant dat" nou nee ik wil gewoon een shirt kopen en thats it. hun bedenken het ik niet.

    • @edwinjanssen375
      @edwinjanssen375 7 місяців тому

      @@leflyxdvd /ze hadden het over hun klanten dus de webshops

    • @Epicxz324
      @Epicxz324 7 місяців тому

      @@leflyxdvdMaar als jij een verfromfraait shirt ontvangt in een natgeregende kartonnen doos zeg je ook "nou nee bedankt" en stuur je het terug.
      Het is een gewenning waar je onbewust een connectie legt met "luxe" en "kwaliteit", daar hebben slimme mensen bij marketing teams ons goed op getraind.

  • @vinniedus
    @vinniedus 7 місяців тому +364

    Verandering begint niet bij de consument maar bij strengere regels. Dus niet gratis laten retourneren en verbod op vernietiging nieuwe kleding.

    • @VincentHondius
      @VincentHondius 7 місяців тому +36

      Dit klopt echt totaal niet. Strengere regels zorgen alleen maar voor minder vrijheid, hogere kosten en vertraging van vooruitgang

    • @HalfLife333
      @HalfLife333 7 місяців тому +19

      Jij bent vast links @vinniedus

    • @tellingtruehurts
      @tellingtruehurts 7 місяців тому

      Linkse hond alweer. Niet gratis retour... Wat denk je dat winkels gaan doen... Je kan als winkel beter (belonen) dus bijv. Wie een jaar lang niet retourneert krijgt cadeau a of cadeau b.... Of eerste 3x retour is gratis vanaf dan kost het x...

    • @xander9460
      @xander9460 7 місяців тому +14

      ​@@VincentHondiusDat klopt misschien wel. Maar hoe los je het probleem dan op? Het is nagenoeg onmogelijk het op consument niveau op te lossen. Het is echter veel makkelijker en effectiever op wet en regelgeving niveau aan te pakken. Een voorbeeld is de tabaks industrie. Zonder ingrijpen van regeringen was iedereen waarschijnlijk nog aan het roken.
      Het lijkt dus een effectief middel. En de vraag is dan wat een alternatieve oplossing is dan wet en regelgeving.

    • @princetech5701
      @princetech5701 7 місяців тому +7

      Ook poepen moet geld kosten als het aan jou ligt! Idioot!

  • @bartz5641
    @bartz5641 7 місяців тому +149

    Het grootste probleem is de veel te hoge huur van winkelpanden zodat er heel veel niet meer te koop is in winkels, zoals dat vroeger wel was, vooral kleding en juist schoenen. Die moet je passen. Kleding die niet past wordt logischerwijs vaak geretourneerd. In de winkel pas je kleding waardoor je vaak een andere maat kiest, maar dat is eigenlijk veel efficiënter en milieuvriendelijker. Ik ben voor kopen in fysieke winkels maar dat moet dan wel mogelijk zijn.

    • @gekkehenk1980
      @gekkehenk1980 7 місяців тому +10

      En vergeet niet de torenhoge kosten aan energie en personeel dezer dagen.

    • @FinlayDaG33k
      @FinlayDaG33k 7 місяців тому +1

      Nouja, gemakt van de mens dient ook een enorme rol.
      Zeg nou zelf, wat is makkelijker voor iemand: Een stuk kleding online bestellen, thuisbezorgd krijgen, ff na het werk passen en als het niet past, retour... Of de stad in moeten (wat meer tijd kost en vaak ingeplanned moet worden).
      Omdat online winkelen gewoon makkelijker is, trekken veel mensen hier naartoe, daardoor krijgen de stenen winkels minder klanten en ja... dan hang je inderdaad met alle huur en lasten.

    • @heya8b
      @heya8b 7 місяців тому +2

      Want een loods waar al deze troep staat of naar word geretourneerd is ook gratis? Even 6 stappen terugzetten denk ik.

    • @Maison_Marion
      @Maison_Marion 7 місяців тому +3

      Mee eens. In Zeeland zou je bijv. denken dat daar de kosten voor een winkelpand laag zijn, maar ook daar staat de halve winkelstraat gewoon permanent leeg vanwege de torenhoge huren die gevraagd worden. Alleen de grote ketens staan daar nog zo'n beetje.

    • @steven20919
      @steven20919 7 місяців тому +1

      Winkelpanden hebben altijd al hogere huur gehad. Het probleem zit hem toch echt in dat online retourneren gratis en vaak consequentie-loos gefaciliteerd wordt.

  • @christien4962
    @christien4962 7 місяців тому +36

    Hier schrok ik echt van, ook ik stuur wel eens wat terug. Maar dat er zoveel vernietigd wordt, vind ik respectloos voor alle mensen die deze kledingstukken genaaid hebben. Heeft me zeker aan het denken gezet.

    • @anneloreboxum8906
      @anneloreboxum8906 7 місяців тому +2

      Ik ben het met je eens, respectloos voor de maker, die meestal onderbetaald wordt en vaak onder slechte arbeidsomstandigheden moet werken.

    • @Harry-Hartmann
      @Harry-Hartmann 6 місяців тому +1

      Ik ben het met je eens

    • @HazewinDog
      @HazewinDog Місяць тому

      Respectloos voor de maker, de koper en de planeet. Als koper denk je dat je iets weer netjes retour stuurt, en dan gebeurt dit ermee!

    • @tuttuttut7758
      @tuttuttut7758 Місяць тому

      Wat denk je aan de hoeveelheid grondstoffen die het kost. De verpakkingsmaterialen. De vervuilende stoffen die aan de andere kant van de wereld worden gedumpt in rivieren. De hoeveelheden olie en water er nodig is. Hoe het allemaal vervoerd wordt naar het westen. De moderne slavenarbeid in die fabrieken.
      En dan ben je nogslechts in het productieproces.
      De modeindustrie is de op 1 na meest vervuilende industrie ter wereld

  • @MrDarksparka
    @MrDarksparka 7 місяців тому +145

    Als ik dit zo zie zou ik zeggen, stop met dat gratis retour, en verlaag de standaarden, als een compleet nieuw product wordt afgedankt omdat de doos beschadigd is, hebben grote bedrijven hogere standaarden dan de klanten. weer een goede mini docu tegenlicht, bedankt voor de moeite!

    • @waycarlo
      @waycarlo 7 місяців тому +9

      Vind ik een goed idee, retourneren moet sowieso geld kosten, als het opnieuw verkocht kan worden hoeft het niet veel te zijn in kader van service maar als dat niet kan moet de klant volle mep betalen van het product en misschien ook verwerkingskosten

    • @tegenlicht
      @tegenlicht  7 місяців тому +5

      Dank voor de mooie comment.

    • @null643
      @null643 7 місяців тому +10

      Dat is leuk. Slecht product ontvangen en dan ook nog eens betalen voor de retour. Misschien moeten ze die rommel maar niet verkopen?

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      @@null643 Als er iets niet goed is met een product, zal de webshop de retourkosten op zich nemen. Maar waar het vooral om gaat is de gemakzucht om veel meer te bestellen dan je nodig hebt. Om dat gedrag in te dammen is het verstandig om wel retourkosten te laten betalen. Al is het alleen al voor de bewustwording.

    • @stefan-ox8qs
      @stefan-ox8qs 7 місяців тому +2

      Ligt er aan, heb ooit een iris lade kast bestelt bij bol en de bezorger kwam met een strijkplank.
      In dit geval is oneerlijk om de klant te laten betalen voor retourneren l, zelfde als wanneer iets kapot overkomt.

  • @g-alicenine
    @g-alicenine 7 місяців тому +43

    Het vervelende is dat veel dingen ook niet meer in de winkel te koop zijn, waardoor je vaak ook nog gedwongen bent om dingen online te bestellen. Met grote kans dat het dan retour moet.
    Hele goede video dit 👍👍👍

    • @jote2275
      @jote2275 5 місяців тому +1

      Veel dingen zijn idd niet meer in de winkel te koop omdat iedereen online koopt! Moet je ze straks horen piepen als er geen winkels meer zijn. Ze doen het zelf. Even kijken in een winkel en dan snel goedkoper online kopen.

    • @oooo-xq5yd
      @oooo-xq5yd 3 місяці тому

      23:06

  • @MAMOEN654
    @MAMOEN654 7 місяців тому +44

    Waar ik heel erg van schrik is dat mensen spullen dragen en dan dat terug sturen. Als je zoiets ziet dan moet je die persoon helemaal niet het bedrag retourneren! Strengere regels en niet gratis retourneren!

    • @mygoodspirit8655
      @mygoodspirit8655 7 місяців тому +1

      "Niet gratis retourneren!" Dat zou veel beter zijn voor de winkels in de winkelstraat.
      Ik snap niet waar hier de winst zit.

    • @Gingerlion777
      @Gingerlion777 7 місяців тому +3

      Doen de meeste ook wel hoor. Zoals die schoenen die je zag en dat kapotte colbertje. Die krijgen geen geld terug hoor. Of in elk geval een bedrag in mindering,

  • @Navajoias-ur6sn
    @Navajoias-ur6sn 7 місяців тому +42

    Pijnlijk😢 als mensen niet eens meer weten wat ze eigenlijk hebben besteld...wat een zieke maatschappij

    • @real_christian
      @real_christian 2 місяці тому

      Vooral de generatie van meneer met zijn oranje schoenen

  • @wolllie
    @wolllie 7 місяців тому +23

    Daarom vind ik het altijd wel mooi dat bedrijven zich duurzaam noemen. Totdat het de consument er geen goed gevoel bij krijgt. Dan is het service.

  • @maarten6960
    @maarten6960 7 місяців тому +25

    Online winkels hebben de onbeheersbare retourzendingen zelf veroorzaakt. Gratis verzending boven X bedrag in combinatie met gratis retourneren zorgt voor hogere onnodige bestellingen.

    • @gmy33
      @gmy33 7 місяців тому +2

      Winst is troef en wordt altijd gewaardeerd . . Lange termijn denken en consequenties nemen is veel lastiger .. en niet sexy

    • @Klont123
      @Klont123 7 місяців тому

      Also je dit als webwinkel niet doet overleef je het niet. Desnoods bestellen mensen in een ander land, maakt niemand iets uit.

  • @beaupostma9357
    @beaupostma9357 7 місяців тому +9

    Vroeger gingen natuurlijk de spullen ook langer mee, je kocht nokia en had de 5 jaar ofzo. Tegenwoordig kan je de kleding amper meer aantrekken of de verpakking amper meer open doen en je product is al kapot. Ligt het aan de klant die makkelijk denkt over het retour sturen? Of ligt het aan het feit dat producten onlangs het feit dat zei duurder worden zei ook van mindere kwaliteit worden.

  • @ToyV8ch
    @ToyV8ch 7 місяців тому +44

    Ik zou een outlet store opzetten, heel basic maken, en voor goedkoop het lokaal doorverkopen. Met het volume wat hier loopt moet het ook zeker goed draaien zolang de prijzen maar goed zijn. Wel echt jammer om te zien hoe egoistisch we vaak leven..

    • @obi1774
      @obi1774 7 місяців тому +2

      Probleem is dat mensen dan massaal dingen kopen, retourneren en vervolgens bij de Outlet store ‘terug kopen’.

    • @kstevens9250
      @kstevens9250 7 місяців тому +2

      Dan creeer je helaas het "concurreren met jezelf" principe..

  • @MartinMaat
    @MartinMaat 7 місяців тому +33

    Ja, schokkend. Maar als consument denk ik niet "ik moet minder terugsturen". Ik denk "...en dan is het kennelijk nog steeds winstgevend, dus ik betaal veel te veel voor de shit die ik niet terugstuur!".

    • @gmy33
      @gmy33 7 місяців тому

      Je bent consument en je krijgt een goed gevoel van kopen .. ik ben gierig en koop alleen producten die ik ridyig kan bekijken en over nadenken en die erg lang meegaan ..soms kan dat ook via internetwinkels

    • @hugotendam5349
      @hugotendam5349 7 місяців тому +5

      Ja of simpelweg dit soort bedrijven niet meer steunen zou mijn kompas me vertellen

    • @pcdispatch
      @pcdispatch 7 місяців тому

      @@hugotendam5349, dan kun je nergens meer bestellen want herroepingsrecht op online aankopen is in de wet vastgelegd

    • @PM_82
      @PM_82 7 місяців тому +4

      Als verkoper reken je inderdaad een toeslag in het product om de kosten te betalen, zal voor kleding meer zijn dan voor andere artikelen. Mijn bedrijf verkoop via BOL als partner en moet verplicht gratis retourneren aanbieden, hierdoor zijn de prijzen via BOL hoger dan in mijn eigen webshop waar ik geen gratis retourneren aanbied. Dit is een paar euro per product maar niet voldoende om de kosten volledig te dekken, dan ga je uit van een bepaald percentage maar elke retour is een verliespost dat betaald wordt door die kopers die het niet retour sturen.

    • @fritsvanzanten3573
      @fritsvanzanten3573 7 місяців тому

      Cirkelredenering: stel iets kost 30 euro. Maar een op de vier komt terug, dan verhoog je de prijs naar 40 euro, krijg je toch 120 euro (voor de drie die niet teruggestuurd worden). Ze verrekenen het gewoon in de prijs.

  • @menzoueda2931
    @menzoueda2931 7 місяців тому +64

    Wat hier niet gemeld wordt is dat klanten die via online kopen een herroepingsrecht hebben de eerste 14 dagen (of soms tot 30 dagen). Dit betekent dat zij wettelijk in hun recht staan om zich te bedenken op online aankopen tot 14 dagen en alles daarom zonder reden terug mogen sturen. Is niet alsof deze online shops dat per sé willen, maar nu die wet er is, kunnen zij maar beter dit proces zo klantvriendelijk mogelijk maken😊

    • @Vincrand
      @Vincrand 7 місяців тому +2

      Hier zitten ook beperkingen aan. Voor bijvoorbeeld een scheerapparaat en oortjes geldt dit niet wegens hygiëne. Artikelen die duidelijk zijn beschadigd door lomp gedrag van de klant hoeven ook niet terug te worden betaald.

    • @fermitupoupon1754
      @fermitupoupon1754 7 місяців тому +9

      Het heeft ook een andere kant. Ik heb schoenmaat 51,5. De dichtstbijzijnde winkel die mijn maat op voorraad heeft is 70km rijden. De winkels in de stad gaan niet verder dan 48. Wil ik in de stad schoenen kopen, dan is het al gauw "als wij die apart moeten bestellen, dan moet u ze afnemen" en het risico dat ik met niet passende schoenen kom te zitten wil ik niet lopen.
      Als ik online bestel dan kan ik ze gewoon terugsturen. Want die online winkels zijn verplicht om ze terug te nemen.
      Voor echt goede schoenen ga ik naar een ouderwetse schoenmaker in de stad. Dat is wel super duur, maar op maat gemaakt zit altijd goed.

    • @gwenx4400
      @gwenx4400 7 місяців тому +6

      8:50 als iemand iets verkeerd retour stuurt zou ik dat per direct terugsturen en doorberekenen aan de klant, 2x een rechterschoen terugsturen is dom van de klant dus de gevolgen ook voor hem/haar.
      Ik sprak laatst iemand van the Sting Companies (oa ketens the Sting, Cotton Club, Costes), al hun retouren (mits onbeschadigd) worden naar hun winkels verstuurd en daar verkocht. Dit zou een verplichting moeten worden voor alle online winkels die ook fysieke winkels hebben.
      En in Amerika zijn er speciale winkels die bv amazon retouren verkopen. En er zijn veel websites waar je retouren in bulk kunt kopen, dat is ook nog een optie.
      Verbranden vind ik echt te idioot voor woorden, breng het dan naar organisaties waar het naar mensen gaat die het heel hard nodig hebben, ondanks een scheur/vlek.

    • @maartenstrijbos1537
      @maartenstrijbos1537 7 місяців тому

      @@fermitupoupon1754 en, hoe vaak retourneer jij de op internet bestelde schoenen??

    • @MrHenkkkie
      @MrHenkkkie 7 місяців тому

      @@fermitupoupon1754 Dat is uiteraard een uitzondering. Ik weet zeker dat het herroepingsrecht ooit is bedacht met het idee dat retourneren incidenteel gebeurt en om misbruik vanaf de verkoper tegen te gaan. Maar inmiddels is retourneren de standaard en wordt er veel te veel teruggestuurd.

  • @JeffBilkins
    @JeffBilkins 7 місяців тому +12

    Toch ook bizar dat het dit evengoed waard is voor de webwinkels.

    • @randomviewer3494
      @randomviewer3494 7 місяців тому +2

      "gratis" retourneren zit natuurlijk gewoon bij de prijs ingebakken.

  • @thavoodoo
    @thavoodoo 7 місяців тому +23

    Jammer dat het de conclusie lijkt te zijn dat de kopers het probleem zijn. Ipv dat het begint bij (zoals ze hier ook zeggen)dat de winkels die een beter retourbeleid hebben meer verkopen dus alle winkels gaan alles blindelings terug nemen . ( ik weet dat dit achteraf praat is) mischien zou de politiek winkels moeten verplichtenm om toch enigszins wat regels toe te passen . Enerzijds dat je niet zomaar alles mag terug sturen anderzijds dat ze alleen onder bepaalde voorwaarden mogen vernietigen

    • @gmy33
      @gmy33 7 місяців тому +5

      Nee man we moeten gewoon minder en bewuster kopen .. en dat kan morgen !!!! .. koop geen onzin .. koop de helft !° ..

    • @rabiarabia8733
      @rabiarabia8733 7 місяців тому +1

      ​@@gmy33 Het probleem is nog juist dat mensen daar schijt aan hebben.

    • @gmy33
      @gmy33 7 місяців тому

      @@rabiarabia8733 mensen hebben altijd schijt ..gelukkig zijn ze ook emotie en financieel gestuurd ..dus zo opgelost ..

    • @Bambeakz
      @Bambeakz 7 місяців тому +2

      @@gmy33 Buiten kleding stuur ik bijna nooit iets terug of het moet anders zijn dan beloofd of kapot aan komen, maar het probleem met kleding is dat merk A heel anders kan vallen dan merk B
      En met sales ga je al snel meerdere maten bestellen, want als je moet ruilen betaal je weer de volle prijs.
      Deze verantwoording moet gewoon bij de verkopende partij gelegd worden. Die hebben hele grote teams die precies weten hoe onze impulsen werken en alles is ingesteld om daar misbruik van te maken. Ik ga iig niets veranderen, want ik denk al bewust na over mijn aankopen.

    • @gmy33
      @gmy33 7 місяців тому

      @@Bambeakz dus idd verplicht reyour kn betalen ..dan maak je andere keuzes

  • @user-xe7yx1xj5r
    @user-xe7yx1xj5r 7 місяців тому +5

    Op deze manier wordt het CONSUMEREN wel heel aantrekkelijk gemaakt!! Ik dacht altijd dat CONSUMINDEREN de insteek was om ons Westerse Consumptie Gedrag te Temperen !!

  • @patient_zer0850
    @patient_zer0850 7 місяців тому +7

    Denk dat het al een berg scheelt (letter en figuurlijk) wanneer schoenmaat 44 ook daadwerkelijk schoenmaat 44 wordt. De schoenen die ik onder mijn pak draag (multifunctioneel pak voor bruiloften en uitvaarten 😉) zijn maat 44, mijn sneakers maat 45 en mijn hardloopschoenen maat 46-1/4 😑. Had laatst een vlekje in mijn nieuwe broek gebrand (viel een stukje hash uit een joint.. anyway die broek gebruik ik nu om in te klussen).. Koop ik online precies dezelfde broek in dezelfde maat.. maar die was serieus veel te klein dus heb ik wel moeten laten retourneren.

  • @jonacastelein5539
    @jonacastelein5539 7 місяців тому +22

    In plaats van consument moet opletten op online koopgedrag, kunnen de bedrijven ook nadenken of ze wel (bijvoorbeeld) gratis retourneringen inzetten... Als je als bedrijf iets heel makkelijk maakt is het niet zo gek dat de consument daar gebruik van maakt toch?

    • @0xszander0
      @0xszander0 7 місяців тому +1

      Je kunt het zowel de consument als de bedrijven niet aanrekenen. Het is namelijk ook niet gek dat een bedrijf dit inzet zodat ze het hoofd boven water houden qua klanten wat dat betreft. Hier moeten gewoon wetten voor komen, zodat retourneren niet zo makkelijk meer gaat. Of in ieder geval niet 2 maten bestellen en dat soort fratsen. Of verplicht retourkosten.

    • @Lars_erik
      @Lars_erik 7 місяців тому +1

      Ik zou het ook niet gek vinden om ernaar te kijken of het mogelijk is om bedrijven te verplichten iets met die retourstromen te doen in plaats van oogluikend toe te staan dat alles maar in de verbrandingsoven wordt gekwakt. Aangezien dat duur is zullen ze dan zelf ook willen dat die retourstromen afnemen en hun beleid daar op aan moeten passen. Probleem is namelijk sowieso al dat er zeer machtige partijen zijn (denk bijv aan Amazon) wiens strategie is om anderen uit de markt te concurreren om zo een monopolie te bewerkstelligen, waartegen een gemiddelde MKB-er niet kan opboksen (en de laatste vormt ook niet het grootste probleem in dit verhaal). Dus om iets aan deze situatie te veranderen moet je ervoor zorgen dat de grootste partijen niet anders kunnen. En dan bij voorkeur op minimaal Europees niveau.

    • @Bambeakz
      @Bambeakz 7 місяців тому +2

      @@Lars_erikJe weet natuurlijk zelf ook dat er dan een zogenaamd goed doel buiten Europa wordt opgezet waar al die kleding naar retour gaat.
      In Afrika weten ze al niet wat ze met onze zooi moeten die wij met een goed gevoel in de kledingbak gooien.

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      Beide partijen zullen moeten veranderen om dit op te kunnen lossen. Het heeft geen zin om naar elkaar te wijzen, om zo maar onder eigen verantwoordelijkheid uit te komen.

  • @BramHarmsen
    @BramHarmsen 7 місяців тому +6

    Als ik in een fysieke winkel een broek pas zou ik raar staan te kijken als de verkoper hem daarna aan stukken knipt. Er zijn hier 100 dingen die beter kunnen en moeten, maar de consument voor gek verklaren is iig niet de oplossing.

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      Beetje kromme vergelijking. Als je in een fysieke winkel een broek koopt, bij een gelegenheid draagt en naderhand weer terugbrengt met vlekken, kreukels en een scheur, dan kan zo'n winkel er niets meer mee. In de docu zag ik tussen de vernietigde kleding ook veel ondergoed. Niemand wil dat als tweedekansje.

    • @BramHarmsen
      @BramHarmsen 7 місяців тому +1

      @@pbontheweb6577 wat mij betreft zou je in z'on geval ook gewoon niet je geld terug moeten krijgen. Dat zou je in een fysieke winkel ook niet krijgen namelijk.

  • @RobKorV
    @RobKorV 7 місяців тому +3

    Wat moeten die mensen ontzettend veel handmatig werk doen. Dat dit systeem zo onzichtbaar is al een probleem. Bedankt voor deze video 🤗

  • @bullit1985
    @bullit1985 7 місяців тому +14

    Het verbaasd me dat ze alle kapotte dingen accepteren. Dit moet je toch gewoon bij de klant terug leggen. Als het kapot is of gedragen dan geen geld retour.

    • @mathieub0934
      @mathieub0934 7 місяців тому

      Eens

    • @Kira_J
      @Kira_J 7 місяців тому +1

      Ze zullen vast inderdaad dan geen geld teruggeven, maar dan nog steeds moet er iets gebeuren met het kapotte artikel. Die sturen ze dan niet weer terug naar de klant

    • @Meditatienl
      @Meditatienl 7 місяців тому

      Blijft vervuilend. Geld lost het niet op indd

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому +2

      Bedrijven mogen geld inhouden op de terugbetaling als een retour niet aan de voorwaarden voldoet. Maar in de praktijk is dat minder makkelijk of is men bang voor de discussie met de klant. Want die zal flink protesteren, ook als de klant dondersgoed weet dat ie fout zit.

    • @peterhuzen9952
      @peterhuzen9952 2 місяці тому

      Ja, dat zou inderdaad moeten. Maar de grote webwinkels zijn bang klanten te verliezen en dus accepteren ze dit toch.

  • @ellenzwartjes7027
    @ellenzwartjes7027 7 місяців тому +16

    Ik vind het heel vervelend dingen te moeten bestellen omdat het vaak in de normale winkel niet te verkrijgen meer is. De voorraden zijn kleiner geworden in de winkels helaas. Ik ga liever de stad voor iets dan te bestellen online. En ik baal er dik van. Ik mocht altijd graag winkelen in het winkelcentrum waar de winkels steeds minder worden.

    • @nielsSavantKing
      @nielsSavantKing 7 місяців тому +3

      Gelukkig dat u nog een van de weinige bent die tenminste nog probeert fysiek iets te kopen.

  • @dennissnoek93
    @dennissnoek93 7 місяців тому +7

    zelf een tijdje als pakket bezorger gewerkt waarbij wij veel kleding bezorgde, hoeveel spullen je dan binnnen een week weer ophaalde was echt absurd. Zeker rondom de kerstdagen was het niet aan en af te rijden. Sprak laatst wat oud collega's en die gaven te kennen dat wat ik toen mee maakte in het niet valt van nu, wat we toen rond de feestdagen hadden hebben ze nu standaard en de feestdagen hebben ze het over 2a3 vrachtwagens per dag aan retour alleen al op dat kleine depot. laat staan over heel nederland en dan de verschillende bezorgdiensten bij elkaar.

  • @kakmadametje1
    @kakmadametje1 7 місяців тому +12

    Het lastige vind ik dat veel kleding die (bijv) mijn voorkeur heeft niet te vinden is in het winkelcentrum assortiment. Dus ga ik maar een bestelling doen. Vervolgens zijn maten NOOIT hetzelfde dus bestel je vab 1 kledingstuk 2 maten.
    Tijd is geld, de tijd die ik bespaar met winkelen kan ik best betalen om in te zetten als goede en duurzame retourservice!

    • @rolandbrouwer
      @rolandbrouwer 7 місяців тому +1

      Ja, dat is echt mega irritant. Er zou echt een wet moeten komen dat alle fabrikanten dezelfde maten hanteren. Bij t ene merk heb ik L en t andere XL, dat is echt zo niet fijn.

    • @Klont123
      @Klont123 7 місяців тому

      Daarom besteld iedereen meerdere maten, kiezen de juiste maat en sturen de rest terug.

    • @jasper7257
      @jasper7257 7 місяців тому +1

      Bestel dan degene die het meest waarschijnlijk past ipv direct 2?!

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      Het gaat er niet zozeer om dat je 2 verschillende maten bestelt en 1 maat terugstuurt. Maar wel om iemand die hetzelfde product in 3 verschillende kleuren besteld en elke kleur in 3 verschillende maten, want dan zijn het al 9 kledingstukken waarvan misschien maar eentje gehouden worden en 8 stuks worden geretourneerd. Mensen worden erg makkelijk met het royaal bestellen en staan niet stil bij wat er met de retouren gebeurd.

    • @guillaumekeulen219
      @guillaumekeulen219 6 місяців тому

      @@rolandbrouwer Soms is XXXXL te klein terwijl XXL me iets te ruim is bij Decathlon!
      Ja voor het milieu zou het geweldig zijn dat maat XL van merk Z bij een ander model van merk Z ook dezelfde xl is!

  • @thuiswerkyoga7407
    @thuiswerkyoga7407 7 місяців тому +2

    Naast het afschaffen van gratis retourneren lijkt het mij ook dat er boetes moeten komen voor als iets gebruikt wordt teruggestuurd. Webwinkels mogen vanuit duurzaamheidsperspectief wel wat meer actie tonen

  • @mcp20366
    @mcp20366 7 місяців тому +14

    Bewuste online klanten dragen niet bij aan deze malaise. Die profiteren echt van de perfecte service zoals een optimaal retourbeleid. Maar we kennen allemaal de groep van onverantwoordelijke mensen, die het totaal niet interessert. En dat is natuurlijk het probleem van de hedendaagse westerse cultuur. En ja...een keer geen sensatie tv in de week, maar zo'n uitzending van Tegenlicht...lijkt bijna moreel noodzakelijk.

    • @hettyslooter4533
      @hettyslooter4533 7 місяців тому +5

      Tv???!! De influencers op UA-cam en Instagram moeten dit gaan beseffen!

    • @esmahan84
      @esmahan84 7 місяців тому +2

      Klopt, je hebt statistisch gezien altijd een percentage cheapskates/klaplopers per samenleving. Die willen alles gratis. Dus een heel outfit voor een feestje en dan alles weer terug.
      Je kunt er van op aan dat als je een soepel retour-beleid hanteert dat dit uiteindelijk het gevolg zal zijn.

  • @Zeverouis
    @Zeverouis 7 місяців тому +11

    Zullen we het ook hebben over de kilo's die winkels zelf wegpleuren elk jaar? Gewoon goed ete, kleding, elektronica, alles weggeflikkerd omdat 'het toch niet verkoopt/teveel ingekocht'. Als het gaat om retouren ligt de 'schuld' aan beide kanten, gratis retourneren + gratis verzenden en het gemak waarmee je online dingen koopt (en dan ook nog eens volgende werkdag in huis). Nu ben ikzelf (puur en alleen uit gemak/zelfzuchtigheid) geen fan van het moeten betalen om iets retour te sturen. Meeste koop ik na goed nadenken dus stuur ik ook zelden terug (alleen als het al kapot aankomt) behalve kleding want die hele klere-industrie is verneukt en je nooit weet welke maat je nu moet hebben. Daarbij is het aanbod (kwa kleding) in de fysieke winkels nogal beperkt.

  • @BobGorelick
    @BobGorelick 7 місяців тому +9

    Wat ik mis in dit verhaal is hoe het eerder ging met al die fysieke winkels. Hoeveel van de spullen ging toen onverkocht terug? Ik vermoed minstens net zoveel. Echter lag het toen in dure winkelpanden en werd het door duur winkelpersoneel verwerkt. Ook toen had de consument geen idee wat er voor logistiek achter zat en wat er met onverkochte spullen gebeurde.

  • @backwoods1732
    @backwoods1732 7 місяців тому +3

    Belachelijk gewoon om dit probleem bij de klant te leggen. Als bedrijf bied je een service aan en vervolgens ga je over het gebruik daarvan klagen. Beperk dit dan, wees strenger, of beloon klanten die minder/weinig terugsturen op X aantal bestellingen. Kleding die overduidelijk gedragen is moet je gewoon bij de klant in rekening brengen. Ook zou de overheid de vernietiging van kleding (waar amper iets mis mee is) moeten verbieden. Webshops kunnen ook kijken naar een soort van BKR maar dan voor notoire retourzenders, om eenvoudiger lui in kaart te brengen die constant producten kopen, overduidelijk dragen/gebruiken en vervolgens retour zenden.
    Wat betreft schoenen en kleding is er groot probleem dat bij de bedrijven ligt, namelijk dat maten te ver uiteenliggen tussen verschillende merken. Bij schoenen, motorlaarzen, schaatsen kan iemand die normaalgesproken maat 46 heeft, 44, 45, 46, 47 tot zelfs 48 nodig hebben vandaag de dag.

  • @gember1382
    @gember1382 6 місяців тому +2

    Als je in de winkel iets hebt gepast, dan hangen ze het toch ook weer terug op het rek?? Het is idioot dat retourzendingen verbrand worden. Ik heb hierin wel bewust gekozen om niet meer uit china te bestellen, maar binnen nederland is een volgende stap. Goed voor de bewustwording dit 👌

  • @robertolive2023
    @robertolive2023 7 місяців тому +8

    en dan moeten mensen bij een kledingbank ouwe kleren dragen terwijl het hier als nieuw word vernietigd

    • @backwoods1732
      @backwoods1732 7 місяців тому +1

      Anders heb je straks allemaal mensen in kleding van Gucci, Prada, LV en noem maar op in de rij bij de voedselbank ;)

  • @Maxdekriek
    @Maxdekriek 7 місяців тому +1

    wel goed dat jullie dit laten zien.....👍

  • @woutervanr
    @woutervanr 7 місяців тому +5

    Toch ook wel logisch dat wanneer jij je schoenen á 200 euro retouneert dat ze nagekeken worden en weer verkocht, maar als jij je 10-20 jurkjes van 10 euro ps retouneert dat ze de moeite niet gaan doen. Dan moet je dus wel een bedrag per kledingstuk gaan rekenen waardoor dat onaantrekkelijk word met die goedkoepe meuk. en als je dat niet wil betalen moet ja maar bij de winkel langsgaan. Dat is dan weer meer moeite en dan kan je het ook gewoon helemaal laten. Dan had je die nieuwe kleding misschien toch ook niet zo hard nodig.

    • @demi3115
      @demi3115 7 місяців тому

      Je weet dat je schoenen kan passen in de schoenenwinkel?

    • @pcdispatch
      @pcdispatch 7 місяців тому

      @@demi3115, je weet dat in de praktijk veel maten niet voorhanden zijn in de winkel? dat kost dan enorm veel tijd om de goede schoen te vinden. En dan is de winkel vaak ook duurder.

  • @nikkivieler3761
    @nikkivieler3761 7 місяців тому +23

    Nauwelijks wat terug gestuurd in mijn leven tenzij het product niet goed was, ken dit probleem niet echt, maar goede documentaire...😁

    • @menzoueda2931
      @menzoueda2931 7 місяців тому +7

      Gaat ook niet om jou hè😜

  • @RosalieLubart
    @RosalieLubart 7 місяців тому +3

    Ik vond het idee gratis verzenden maar betalen voor retouren een betere dan andersom

  • @scrappedlives
    @scrappedlives 6 місяців тому +2

    Bij Wehkamp zijn ze goed bezig. Als je daar te vaak teveel retour stuurt moet je vooruit betalen en iedere retour kost je 50 cent die je ook vooraf, dus zodra je je retour aanmeld, moet betalen.

  • @chrislaarman7532
    @chrislaarman7532 7 місяців тому +2

    Ik heb tussen het bekijken van deze video en het opstellen van deze reactie op enkele andere reacties gereageerd. Een beetje in de zin van "een spiegel voorhouden" of "de achterkant van de maan laten zien". Laat ik mezelf dan blootgeven.
    Ik koop al sinds dat kan on-line, ruim twintig jaar. Steeds meer. Al vanaf het begin vaak in het buitenland. Al sinds ver voor "corona" doe ik eigenlijk slechts mijn dagelijkse boodschappen nog in winkelpanden.
    Uiteraard heb ik dus inmiddels wel eens problemen gehad. Dingen niet ontvangen, het verkeerde ontvangen, beschadigd ontvangen, onbruikbaar ontvangen. In mijn herinnering heb ik steeds uiteindelijk gekregen wat mij toekwam.
    Ik heb "dus" ook spullen moeten terugsturen. Ergens voel ik me steeds een beetje schuldig als ik iets terugstuur: had ik dit kunnen vermijden? Maar ja, als je een prijzig apparaat koopt en het werkt meteen al niet, waarom zou je het dan niet "gratis" mogen terugsturen?
    Het probleem uit de reportage lijkt me vooral betrekking te hebben op kleding (schoeisel inbegrepen). Ook daarvan kan ik meepraten. Ik heb zo goed mogelijk mijn lichaamsmaten opgenomen, en aan de hand daarvan besteld. Overigens bijna altijd bij dezelfde webwinkel, die destijds een voor mij ongekend aanbod aan kleding had, voor destijds "agressieve" prijzen, en dan soms ook nog met hoge korting dáárop. Maar soms spoorde het artikel niet met de maat. Viel het te ruim, dan heb ik het gehouden. Viel het echt ondraaglijk krap, dan heb ik het inderdaad teruggestuurd. Verder niet.
    Ik heb zelfs wel eens kleding gekocht via AliExpress. Veel moeite gedaan om mijn Europese maten te vertalen naar Chinese, en toen een goedkoop overhemd besteld in twee maten (elk in twee kleuren). Die maten had ik aardig getroffen: de kleinere maat paste me nèt. Wel bleken de overhemden (zoals al gevreesd) van kunststof, terwijl ik toch echt op katoen gezocht had. Ik heb ze alle vier gehouden, en ik hoop ze bij gelegenheid te dragen. (Als de grotere maat me nog maar past...) Maar ik heb afgezien van vervolg-aankopen van kleding ginds.
    Ik besef, dat ik eigenlijk makkelijk praten heb. Ik ben een alleenstaande man, inmiddels met pensioen. Van zo iemand verwacht men (hier in Nederland) niet, dat die veel aandacht aan zijn kleding besteedt. Zou ik een vrouw zijn, en bovendien veel jonger, dan zou wellicht (ook hier in Nederland) van mij verwacht worden, dat ik "veel" aandacht aan mijn kleding (en verdere uiterlijk) besteed. Dan zou ik me wellicht het hoofd breken over waarin ik me bij die komende gelegenheid zou moeten vertonen. Wat vind ik leuk, wat vinden anderen leuk, wat vind ik zelf dat mij staat, wat vinden anderen (uit te splitsen naar mannen en andere vrouwen) dat mij staat, hoeveel mag het kosten (is het artikel de prijs waard, en heb ik het geld ervoor?).
    Eigenlijk denk ik nu, dat ik, als ik een vrouw was, vertwijfeld grote hoeveelheden kleding on-line zou bestellen, en het merendeel toch maar terug zou sturen. Na een dag van vertwijfeld voor de spiegel staan (met mijn hartsvriendin als steun?).

  • @mb10kx
    @mb10kx 7 місяців тому +2

    De kans is ook vrij klein dat schoenen of kleding passen als je op maatvoering afgaat. De maat van de kleding zou er in centimeters bij moeten staan zodat je weet of het past bij jouw lichaamsafmetingen.

  • @Doubledeepfried
    @Doubledeepfried 7 місяців тому +1

    Ben de ideale klant, bestel zat, maar heb maximaal 2x in mn leven wat terug gestuurd. Vantevoren onderzoek doen

  • @bartdesigns7663
    @bartdesigns7663 7 місяців тому +28

    De drempel moet inderdaad gewoon hoger worden om te retourneren. Vergelijkbaar als een fysieke aankoop in de winkel: daarvoor neem je ook de moeite om naar de winkel te gaan, neem je tijd in de winkel om verschillende opties te overwegen, betaal je om naar de winkel toe te gaan (parkeren, OV kosten, benzine etc).

    • @fermitupoupon1754
      @fermitupoupon1754 7 місяців тому +10

      Dan mogen winkeliers ook wel eens minder vervelend doen als het gaat om bijvoorbeeld schoenen in grote maten.
      Ik koop geen schoenen meer in de winkel, omdat de meeste winkels geen schoenen in mijn maat op voorraad hebben. En als zij ze moeten bestellen ben ik vaak verplicht om ze af te nemen, ook als ze niet passen.
      Bestel ik online, dan mag de winkelier dat smoesje niet gebruiken en zijn ze verplicht om schoenen die niet passen terug te nemen.

    • @marielouisemulder4647
      @marielouisemulder4647 7 місяців тому

      @@fermitupoupon1754 q

    • @maartenplugge1406
      @maartenplugge1406 7 місяців тому +1

      Ja, en dat is dus precies de reden waarom we massaal op internet bestellen. Tel daarbij op dat je online veel makkelijker kunt vergelijken met andere aanbieders, sales kunt afjagen, reviews kunt bekijken, etc. Ik kan niet in jouw hoofd kijken natuurlijk, maar precies DIE moeite die jij nu omschrijft willen de meeste mensen helemaal niet doen. Online bestellen van kleding brengt automatisch het 'pas-probleem' met zich mee, iedereen bestelt zo'n beetje drie maten van hetzelfde artikel.Alhoewel ik vind dat retourneren van verkeerde maten in de service zou moeten zitten, ben ik wel geschokt over hoe er met retouren wordt omgegaan, dat moet echt niet kunnen op deze manier.
      Verhogen van retourkosten is 1 oplossing, ik zou wel graag willen dat webshops keken naar alternatieven. Outlet stores of weetikveel.

    • @guillaumekeulen219
      @guillaumekeulen219 6 місяців тому

      @@maartenplugge1406 voor kleding is er een goede oplossing! Dat de verkopende partij eerlijk is over de maten ( bv EU 52 is een echte EU52 , 40 inch is dus geen 36 inch)
      Soms is de kwaliteit carnaval / grap kwaliteit terwijl je minstens c &a / Hema verwacht

  • @claudiaelodie8862
    @claudiaelodie8862 6 місяців тому +3

    Er moeten weer meer warenhuizen worden geopend juist zodat er weer in pashokjes kan worden gepast.

  • @lucienhikingdroneflying2543
    @lucienhikingdroneflying2543 5 місяців тому

    Dank voor deze heldere uitzending.

  • @HB-mj2jz
    @HB-mj2jz 7 місяців тому +2

    Ik geef voor kleding nog steeds de voorkeur aan winkels. Dan kan ik het passen en meteen zien. Alle andere producten koop ik al jaren online. Het is ook een cirkel namelijk. In de winkel loopt totaal geen deskundig personeel meer rond en voor 70% verwijzen ze al naar de website omdat ze het niet op voorraad hebben. Dan heeft een winkel voor mij geen toegevoegde waarde meer.
    Komt nog bij dat ik me altijd al heb verwonderd over het feit dat winkels tijdens kantooruren open zijn als 80% werkt. Leuk voor als je thuismama bent masr geen behoefte dan zaterdag in de drukte er te lopen.

  • @grofbeton
    @grofbeton 7 місяців тому +1

    de docu stamt uit 2020 , niets geen updates er is nl veel heel veel veranderd

  • @moos127
    @moos127 7 місяців тому

    bizar.....mijn kaak valt op de grond. Mijn weerstand tegen het online winkelen wordt bij deze bevestigd. Wat een verspilling.

  • @user-yy5pt7bg1g
    @user-yy5pt7bg1g 7 місяців тому +2

    Waarom niet kledingbank etc

  • @p--s
    @p--s 7 місяців тому +13

    Een aantal factoren zorgen voor het huidige koopgedrag. Het wordt de consument makkelijk gemaakt, het verzenden/retouneren is toch "gratis" en de verslapte normen en waarden spelen een rol. Klanten worden steeds brutaler en onbeschofter.
    Er zou een "zwarte lijst" moeten komen waarop leveranciers kunnen melden als een klant de boel moetwillig bedonderd. Kom je op zo'n lijst vaker voor dan kan de leverancier overwegen niet te leveren.

    • @mb10kx
      @mb10kx 7 місяців тому +1

      sociaal puntensysteem invoeren

    • @guillaumekeulen219
      @guillaumekeulen219 7 місяців тому

      @@mb10kx World Economic Forum/ China!
      Een verkeerde opmerking en je gaat naar een vakantie resort in Noord Seberie!
      Dan is de opwarming opeens een pro!
      Laten we beginnen dat bij kledingstuk X met maat XL het label XZl heeft en niet XS of XXXl
      Dat schoenmaat eu 44 ook daadwerkelijk maat 44 en Niet 42 of 46 dan hoef ik ze niet terug sturen!
      Veel te gemakkelijk om een individu altijd de schuld van alles dat verkeerd gaat dan bedrijven met honderden miljoenen omzet, die ook nog in China,/ India etc zitten!
      Dont cry mensen, de kans op een aantal nucleare incidenten is hoger dan in de Cuba crisis
      Zie Col dr David Pyne
      Adjunct directeur
      EMP taskforce Homeland Security en direct adviseur Witte Huis!

  • @Natan9000
    @Natan9000 7 місяців тому +2

    Jammer dat de vraag waarom webwinkels de kleding niet opnieuw verkopen niet gesteld wordt in het laatste stukje over de vernietiging van nieuwe kleding..

    • @pcdispatch
      @pcdispatch 7 місяців тому

      Omdat het van die goedkope rotzooi is.

  • @TinovanRijswijk
    @TinovanRijswijk 7 місяців тому +2

    ik krijg het er benauwd van, wat een gekkigheid!

  • @watahyahknow
    @watahyahknow 7 місяців тому +1

    als er meer retouroutlets zouden komen die in nederland verkopen zou ik daar meer kopen
    blijkt toch maar weer dat als er 60 procent word teruggestuurd en bedrijven nog winst maken er nog flink wat extra tussen de prodictprijs en de consumentenprijs zit

  • @futoman
    @futoman 7 місяців тому

    Wie besteld er zoon gele schoenen voor dagelijks gebruik?

  • @evert-janvanbarele
    @evert-janvanbarele 7 місяців тому +3

    Heftig om te zien zeg, dit kan niet zo doorgaan.

  • @tothepast
    @tothepast 7 місяців тому +2

    Eigenlijk bizar dat mensen dit niet kunnen bedenken.. maar wel goed dat het aan het licht gebracht wordt

  • @Gingerlion777
    @Gingerlion777 7 місяців тому +8

    Je hoort al die lui klagen😂 maar ondertussen verdienen ze er wel hun brood mee!😅 en zodra er betaald moet worden voor retour (wat al lang bij de verzendkosten in zit van 6, 7, euro) vallen ze allemaal om. Er is heel gemakkelijk een systeem te creëren waar je precies kunt zien welke bestellingen gedeeltelijk retour gaan! Vooral bij kleding.. 3 maten bestellen zegt genoeg. Ik vind niet dat iedereen maar moet boeten omdat een stel halve zolen lukraak maar alles bestellen. En anders gewoon x aantal retours per jaar per klant instellen.. maar voor winkels geld ook dat de manier van reclame maken ook beïnvloed hoeveel er retour gaat! Foto’s die het mooier maken dan dat het is.. kwalitatief slechte producten leveren.. en er zijn ook een aantal grote webshops die er een handje van hebben om gebruikte spullen als nieuw te verkopen! Tja als je dan als klant zoiets ontvangt en de nieuwprijs hebt betaald.. gaat het uiteraard terug. En wat je ook nog kunt doen, vooral bij kleding is een limiet wat je per keer kunt bestellen! Zodat mensen niet lukraak van alles 5 maten en 6 kleuren bestellen! En ik moet zeggen dat die snoeshaan die dat spul opkoopt wel kan zeuren.. maar zo te zien komt het wel goed terecht in landen die dat nodig hebben.. en die eigenlijk hier ook wel afhankelijk van zijn!

    • @XKaulitza
      @XKaulitza 7 місяців тому +2

      Met broeken bestel ik 3 maten. Puur omdat er geen enkel pijl op te trekken is bij winkels hoe de broek valt. Als het een winkel is die ik “ken” houd ik het bij 1. Ik ga niet de kans nemen dat ik 3x bestel en geen enkele past. Dan krijgen ze 3 retouren terug en ik mag als consument elke keer naar zo een postpunt. En je oplossing van een maximaal aantal retouren gaat niet werken, dan koop je wel ergens anders. Kwaliteit is ook iets waar de consument niets aan kan doen, winkels kunnen dingen heel goed doen laten lijken en in het echt is het bagger. Je “idee/mening” heeft dus nog wat gaten.

    • @williamthesilent1849
      @williamthesilent1849 4 місяці тому +1

      ​@@XKaulitzatokkie

    • @XKaulitza
      @XKaulitza 4 місяці тому

      @@williamthesilent1849 jouw mening neem ik niet eens serieus, kijk je profiel, koekwaus

  • @danthreepwood2760
    @danthreepwood2760 7 місяців тому +5

    Apart dat ze de ''schuld'' bij de consument leggen en niet bij het verdienmodel dat ontworpen is door deze miljardenindustrie.

  • @jimmy_with_a_K
    @jimmy_with_a_K 7 місяців тому +7

    Het grote voordeel van online shoppen is het enorme aanbod, soms heb je iets specifieks nodig en kan je veel tijd verliezen aan het bezoeken van winkels waar ze misschien gaan hebben wat je nodig hebt. Online heb je op 5 min. gevonden wat je nodig hebt + prijzen en reviews vergeleken.
    Kledij bestel ik echt niet online, maar ik maak wel misbruik van de webshops om ideeën op te doen.

  • @djbasbijleveld
    @djbasbijleveld 6 місяців тому +1

    Internationale retouren worden met pallets tegelijk in de container gegooid, kunnen jullie daar ook naar kijken? Veel webshops beschouwen het goedkoper dan retour nemen en verwerken, zeker buiten de EU ivm import/export kosten. Het is echt bizar wat er allemaal de container in gaat.

  • @daanjansen7327
    @daanjansen7327 7 місяців тому +6

    Goed om een keer te zien wat er met mijn teruggestuurde spullen gebeurd. Ik was altijd in de veronderstelling dat het een tweede goede plek zou vinden. Wat ik me af vraag is hoe zich dit verhoudt tot de winkels in de winkelstraten. Daar wordt kleding die niet wordt verkocht ook vernietigd of weggestuurd naar arme landen om daar op stapels te liggen verbleken in de woestijn bijvoorbeeld. Is die bulk groter of minder dan via online bestellen? Vinden die producten beter een tweede leven? Is daar meer of minder zicht op door consument en overheid? Is de consument zich daar bewuster of onbewuster van? Welke van deze twee wegen levert de meeste vernietiging of hergebruik van producten op? Welke biedt de meeste kansen om als consument een verschil te kunnen maken in hergebruik of vernietiging. Welke van de twee stromen vind het vaakst een tweede leven? Is het verstandiger om online te bestellen en terug te sturen dan om niet te kopen in de winkelstraat?

    • @ghqstt8115
      @ghqstt8115 7 місяців тому

      Als je er vanuit ging dat je product een 2e goede plek zou krijgen, ben je een onderdeel van dit probleem en heb je een enorm bord voor je kop. Het lijkt mij algemene kennis dat dit niet het geval is.

    • @Meditatienl
      @Meditatienl 7 місяців тому +1

      ​@@ghqstt8115kort door de bocht. Dus als je iets niet weet, heb je een bord voor de kop. Fijn dat jij ghqstt8115 dat allemaal weet, geldt niet voor iedereen hè. Je stelt goede vragen Daan, die had ik allemaal ook nl

    • @daanjansen7327
      @daanjansen7327 7 місяців тому +2

      @@ghqstt8115 Wat algemeen is voor jou is dat niet meteen voor iedereen. Beetje domme reactie van je. Wees blij dat mensen wat aan het filmpje hebben. Ga nu maar weer ergens anders zuur zijn.

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      Bij fysieke winkels is de drempel (letterlijk) wat hoger om iets terug te brengen en ben je niet meer anoniem. Dan wordt er ook veel minder "misbruik" van die regeling gemaakt. Want dan kan je aangesproken worden op bijvoorbeeld een vlek of gebruikerssporen. Die barrière is er niet als je vanuit huis iets terugstuurt.

    • @daanjansen7327
      @daanjansen7327 7 місяців тому

      @@vandeberg649 dank je voor de correctie

  • @Kwak888
    @Kwak888 6 місяців тому +1

    Was dat Kuifje rond 5 minuten?

  • @HazewinDog
    @HazewinDog Місяць тому +1

    Als ik dit zo zie dan zou ik zeggen dat het verplicht moet worden om aan te geven wat er met retourproducten gedaan wordt, in heel duidelijke taal. zodat de consument weet wat er gaat gebeuren met iets dat bijv. nog perfect is, maar waarvan wel het kaartje al van losgetrokken is en misschien de doos tijdens de retour schade oploopt.
    Als consument vind ik het verschrikkelijk om te zien wat er bijv. met die textiel gebeurt. Je hebt nu dus situaties waar op de website heel nonchalant staat dat je iets 30 dagen vrijblijvend kan uitproberen, en als het niets is weer gratis terug kan sturen... door de manier waarop dat aangeven wordt wekt het enorm de indruk dat dit geen grote gevolgen heeft, ook niet voor het milieu dus. Maar blijkbaar ligt her in de praktijk toch vaak heel anders... dit zou sowieso verboden moeten worden. Er moet echt een plicht komen bij winkels om de consument te informeren.
    Daarnaast, en dit is wellicht nog belangrijker, moet er ook vanuit de bedrijfskant veel meer gedaan worden aan verduurzaming en beperking van verspilling. retourtjes verbranden? oké, maar gooi daar dan wel belasting op zodat dit 1. minder snel de meest economische keuze is, en 2. het geld dat die belasting oplevert weer direct (apart potje!) geïnvesteerd kan worden in verduurzaming.
    EDIT: En wat ik bijna vergeet, het klinkt in de video alsof er vaak producten zijn die door de klant incompleet of kapot teruggestuurd worden, waarvan de winkel de moeite niet neemt om de kosten hiervan op de klant te verhalen? Als dit waar is vind ik dit ook een zeer slechte zaak, want dan beloon je klanten dus voor dit gedrag. Je beloont je kind toch ook niet als het dingen sloopt?! Het verhalen op de klant hiervan mag ook wel verplicht worden.

  • @Fourtale
    @Fourtale 7 місяців тому +2

    Soms artikelen een weekje in je mandje laten liggen en er nog eens goed over nadenken zouden we meer moeten doen.

  • @user-og8xh5fg4o
    @user-og8xh5fg4o 7 місяців тому +3

    Je zal toch moeten kijken wat het beste staat en welke maat het beste past, als je in de winkel gaat shoppen probeer je toch ook misschien wel 2 maten van elk kledingstuk en een paar verschillende kledingstukken. Beetje vreemd dat ze dan verwachtten dat je dat niet doet bij online bestellingen.

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      Het is niet vreemd dat je meer besteld om te vergelijken, maar het is wel belachelijk om bijvoorbeeld 10 jurkjes te bestellen terwijl je maar 1 nodig hebt. De meeste mensen beseffen niet wat het terugsturen van die 8 of 9 jurkjes met zich meebrengt.

  • @basvanooijen9525
    @basvanooijen9525 7 місяців тому +2

    Verandering ligt niet bij de consument, als ik naar mij eigen retouren kijk gaat het bijna altijd over items waarvan de maten niet correct zijn weergegeven in de webshop.
    Overigens hoor hier ik alleen maar een stel klaagende mensen die er baat bij hebben dat deze retour industrie bestaat.

  • @romeonijsse2359
    @romeonijsse2359 6 місяців тому +2

    ik vind het maar een eigenaardig systeem. Ik bestel zelf nooit kleding behalve als ik echt zeker weet dat ik het pas. Mijn leven is niet slechter dan een ander die alsmaar bestelt en retourneert, ik hoop dat anderen ook minder zullen retourneren.

  • @DripJhin
    @DripJhin 7 місяців тому

    ik spreek niet voor anderen, maar vrijwel altijd als ik bij betaal voor verzending is het nog slechter geregeld dan wanneer je gratis verzending hebt. Apart maar voor mij werkt t zo.

  • @FullFledged2010
    @FullFledged2010 4 місяці тому +2

    Ik snap het niet.. Ik heb in al die jaren dat ik online bestel voor ruim 10k exact 1 ding terug gestuurd. Een mini pc die defect aankwam. 🤷‍♂
    Zo moeilijk is het toch niet om even goed te kijken wat je bestelt?

  • @lj7780
    @lj7780 7 місяців тому +1

    het lijkt zo handig maar het is ook een afgang, een gewone winkel is altijd beter

  • @joopkeuken
    @joopkeuken 7 місяців тому +11

    Het is schandalig dat dit gebeurt ….. we moeten ons echt diep schamen. En dan hebben we het nog niet eens over de milieubelasting die dit veroorzaakt.

    • @wijtweeun
      @wijtweeun 7 місяців тому +1

      Rare wereld ja, is toch vreemd om dit te zien. En de normale winkels gaan sluiten [failliet]

    • @BobGorelick
      @BobGorelick 7 місяців тому +1

      Want bij "normale winkels" speelt dit allemaal niet? Met de spullen in al die winkels die niet verkocht worden gebeurt precies hetzelfde.

    • @joopkeuken
      @joopkeuken 7 місяців тому

      @@BobGorelick dit gebeurt bijna niet bij “ normale “ winkels. Daar koop je geen 10 jurkjes of 10 broeken om die mee te nemen en daarna 9 retour te brengen. En het gaat in deze uitzending NIET over wat bijna niet is verkocht maar wat allemaal retour komt. Zeker de mensen die wat bestellen het gebruiken voor een feestje en daarna weer retour sturen …. Schandalig

  • @FishFreddie
    @FishFreddie 7 місяців тому +1

    Gratis moet helemaal vanaf gestapt worden.

  • @shiracohenyoga3492
    @shiracohenyoga3492 7 місяців тому +6

    Niet alleen de artikelen retour is zonde, maar al dat plastic verpakking heen en weer, in en de warenhuis, en dan zeggen dat je het climaat crisis erg vindt. Belachelijk.

  • @wytdyk
    @wytdyk 7 місяців тому +1

    De reden dat ik online bestel zijn de hoge parkeerkosten in de stad. Maar ja bij kleding past het vaak niet helaas. Ook al past bij het ene merk mijn maat wel, bij een ander merk is die maat weer anders.

  • @ZijnDoorZien
    @ZijnDoorZien 7 місяців тому

    Hier is eigenlijk maar één oplossing voor: GEEN!

  • @merkeet
    @merkeet 5 місяців тому +1

    Als webwinkels nu eens standaard de maattabellen van de fabrikanten gingen hanteren was het aantal retouren al een stuk minder.

  • @Juviosa_
    @Juviosa_ 7 місяців тому

    wat een prachtige sterke vrouwen werken hier allemaal

  • @M.vanBloemen
    @M.vanBloemen 7 місяців тому

    Liever koop ik plaatselijk en fysiek maar soms is het goedkoper om online te bestellen. Niet alleen vanwege de prijs van het artikel maar ik heb ook geen auto nodig en hoef ook geen parkeerkosten te betalen, bij elkaar al snel €25,00 voor een hele dag. Woon zelf op het platteland.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 7 місяців тому +2

    Passen en proeflopen op schoenen mag maar als er teveel sporen zijn betaalde ik niets terug wegens misbruik.
    Gewoon in voorwaarden zetten want onverkoopbare retour maakte je verlies en klant nooit meer terug komt, prima, ik werk voor winst.
    De opkopers verdienen vaak meer als de nieuwe verkopers.

  • @nsglcck
    @nsglcck 7 місяців тому

    Waarom accepteren ze dan beschadigde retourzendingen??

  • @williebrort
    @williebrort 7 місяців тому +8

    Het is een oude opname, erg mooi om dit weer te zien.
    Over de teruggestuurde kleren die ze verbanden/vernietigen, dat zijn er zo gigantisch veel, waarom doen ze daar niet hetzelfde mee als er wordt gedaan met dat kleine beetje kleding dat mensen in die kledingcontainers en andere inzamelpunten inleveren?

    • @MrHenkkkie
      @MrHenkkkie 7 місяців тому +6

      Slechts een klein deel van de kleding uit kledingcontainers/inzamelpunten is van goede kwaliteit. Een groot deel gaat naar Afrika, waar onze kleding massaal gedumpt/doorverkocht wordt. Meestal eindigt het daar gewoon op de vuilnisbelt. Het programma 'de prijsknaller' (soort keuringsdienst van waarde) heeft daar ook een aflevering van gemaakt.

    • @anjavanestdingemans7612
      @anjavanestdingemans7612 7 місяців тому

      Meeste tijd, geld en triggers gaat uit aan lokken van nieuwe klanten ipv bewustwording. En creëren van soort schuldgevoel achteraf..bijzonder

    • @tegendraads2020
      @tegendraads2020 7 місяців тому

      Er is ook in die stroom geen sprake van een kleine hoeveelheid. De inhoud van de containers plus afgekeurd van diverse stromen als kringloop etc is gigantisch.
      Waarvan een deel dus op landfills terechtkomt 😔

  • @paraglide01
    @paraglide01 7 місяців тому +1

    Ja ik laat altijd mijn condooms thuisbezorgen en na gebruik gaan ze retour.

    • @PM_82
      @PM_82 7 місяців тому +1

      Ik ken iemand die een webshop heeft in condooms en die stuurt de volle altijd door naar de spermabank, levert het aardig wat geld op per jaar. Dus wie weet hoeveel kinderen dat je rond hebt lopen.

  • @TJ-nn8wl
    @TJ-nn8wl 7 місяців тому

    Goed dat dit in beeld wordt gebracht. Accepteer het maar gewoon, het zal niet veranderen. Ook een betaling van een paar euro voor een retourpakketje gaat geen verschil maken.

  • @Harry-Hartmann
    @Harry-Hartmann 7 місяців тому +1

    Interessante Video 👍🏻

  • @bartender4877
    @bartender4877 7 місяців тому +1

    Waarom is er geen webshop waar je geretourneerde artikelen goedkoper kan aanschaffen?

    • @chrislaarman7532
      @chrislaarman7532 7 місяців тому

      Probeer maar! :-)
      Probeer maar een website te onderhouden die een dergelijke stroom van steeds wisselende artikelen kan bijhouden. - Qua structuur kunnen eBay en Marktplaats het wellicht, of antiquariaten, maar qua doorloopsnelheid waarschijnlijk niet. En bedenk wel: als je toevallig honderd stuks van zeker artikel terugkrijgt, dan moet je zowel het eigenlijke artikel beschrijven als de gebreken (gebruikssporen inbegrepen) voor elk van die honderd opsporen, benoemen en een korting toekennen. Uiteraard moet je die "gelijke" honderd artikelen ook allemaal een andere identificatie geven, opdat iemand die een artikel koopt met (bij wijze van spreken) een vlekje linksboven niet datzelfde artikel ontvangt met (bij wijze van spreken) een vlekje rechtsonder. - En ook deze retourenwinkel zal retouren krijgen...

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      En zou zo'n webshop met geretourneerde artikelen ook de mogelijkheid tot retourneren moeten aanbieden? 😇

  • @BurningBrightly
    @BurningBrightly 7 місяців тому +1

    Als de maten zouden kloppen, voornamelijk bij dameskleding, zou dat ook deels helpen dat er minder geretourneerd zou worden. Hoe vaak zie je niet dat maten helemaal niet overeenkomen en er zelfs van exact hetzelfde model (of in een andere variatie) bij hetzelfde merk de maat niet overeenkomt. Heb het zelf ook meegemaakt dat ik een broek koop en denk oh dit zit goed en vervolgens diezelfde week nog 1 haal in een andere kleur en de maat totaal niet overeenkomt..

    • @brieken
      @brieken 7 місяців тому +1

      Weet je wat het probleem is, dat wij gewend zijn dat kleding goedkoop is. Je kan helemaal niet voor een paar tientjes een echt goede broek maken. Dus dat is allemaal snel snel slordig werk. Pak eens het uurloon van een vakman. Een timmerman in Nederland als voorbeeld. En doe dat uurloon x het aantal uur dat het kost om een kwalitatief goede broek te maken die echt goed op maat is. Dan ben je er. Dan heb je een broek die van het zelfde model steeds het zelfde zit en de zelfde maat heeft. Maarja dan moet je wel een paar honderd euro betalen voor die broek. En dat wil bijna niemand.

  • @anneloreboxum8906
    @anneloreboxum8906 7 місяців тому +1

    Voor kleding en schoenen zie ik geen voordeel van online bestellen, twee keer kleding besteld, maar ik vond de kleding wb materiaal niet lijken op de afbeelding. Ik ga liever naar een winkel, dan neem ik de tijd om te passen, kopen, klaar! Geen gezeur met dingen terugsturen. Is dit herkenbaar voor iemand?

  • @d4m4s74
    @d4m4s74 7 місяців тому

    Ik stuur nooit iets retour behalve als het kapot is.
    Ik koop kleding ook gewoon in de winkel waar ik kan passen. Behalve graphic t-shirts, maar met heren t-shirts is de maattabel meestel goed genoeg.

  • @bjornroesbeke
    @bjornroesbeke 7 місяців тому

    Als er al eens iets teruggestuurd wordt dan wordt het dikwijls aan een lagere prijs terug aangeboden.
    ...En dat is waar het mijn interesse trekt.

  • @woutervanr
    @woutervanr 7 місяців тому +2

    Ja, het is toch wel heeeeel makkelijk. En maar sales die met reclame mails direct in je inbox belanden. Betalen voor retouren kan daar wellicht mee helpen en beter en duidelijkere maatvoering. Want vooral bij kleding is het heel moeilijk nog steeds om in te schatten wat je nu echt past.

    • @Meditatienl
      @Meditatienl 7 місяців тому

      Ik moet eerlijk zeggen dat ik vrijwel alles pas wat ik bestel. Zeer zelden retour. Ook een kwestie van moeite doen in lezen, lichaam is op te meten.

    • @mirjambotman5652
      @mirjambotman5652 2 місяці тому

      En iemand waarbij een (Aziatische) XL rok te klein was, liet het mij passen. En het past mij (heb normaal S/M + ik mocht het houden)

  • @xsunflxwerlol941
    @xsunflxwerlol941 7 місяців тому +2

    we bekijken het verkeerd, als de producten die geretourneerd worden vernietigd worden dan blijkt het dat de consument teveel betaald, dus retour tax zal echt niet helpen .

    • @backwoods1732
      @backwoods1732 7 місяців тому +3

      Dit dacht ik dus ook! In principe betalen mensen die amper iets/niets terugsturen dus ook voor de extra kosten van de mensen die constant spullen terugsturen. Misschien kortingen geven aan mensen die minder/niets terugsturen.

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому +1

      Besef dat de prijzen omlaag kunnen als die retourkosten niet meer in de prijs verrekend hoeven te worden. Op deze manier houden consumenten zelf de hogere prijs in stand, maar niemand die daar bij stil staat.

    • @xsunflxwerlol941
      @xsunflxwerlol941 7 місяців тому

      @@pbontheweb6577 het gaat om het tussen proces, enkel de retourkosten niet meer verrekenen zorgt voor minder service naar klanten, het wel verrekenen lijdt tot hogere prijzen, maar deze prijzen zijn dus gecalculeerd op retour en vernietigen? want als dit het geval is betalen we bij voorbaat voor vernietiging, hierin moeten we consensus vinden, waarin we vernietiging tegengaan terwijl de kosten dalen.

  • @royTheLightning
    @royTheLightning 7 місяців тому

    ondanks mn getrol, mooie video.

  • @Focacts
    @Focacts 7 місяців тому +1

    Het is wel grappig hoe de bedrijfsvoering (de oorzaak) het probleem neerlegt bij de klant. Als je minder uit bent op winst kan je betere regels hanteren wat betreft het bestelproces. Dus doe nou niet zo zielig en dat het allemaal zo afschuwelijk is wat de klant doet. De schuld ligt bij jou als bedrijf jij faciliteert dit en de klant maakt er al te graag gebruik van.

  • @whatElse88
    @whatElse88 7 місяців тому +2

    Wat gênant 😢 retourneren via post toch minder aantrekkelijk maken en wij moeten ons als mens een beetje leren beheersen. Goed dat er nu beeld bij is❤

  • @NoFix
    @NoFix 7 місяців тому

    En al deze mooie voorwaarden van webwinkels worden voor de goede mensen weer door de slechte naar de klote gedaan. En zo is het al sinds school dat de slechte het voor de goede verpesten. Zonde.

  • @kngkrmson2179
    @kngkrmson2179 7 місяців тому +11

    21:58 Dit is abnormaal. Vernietiging van goede materialen zou niet moeten kunnen. Deze producten kunnen veelal gewoon weer functioneel worden gemaakt door ze uit te wassen en/of te repareren. Soms gaat het "maar" om kleine gaatjes of een gedragen onderbroek, en als je deze items kunt redden moet je dat ook zeker doen vind ik. Daarna gewoon verkopen tegen gereduceerde prijzen in een fysieke outlet onder de voorwaarde "geen geld terug" en je draagt sterk bij aan een duurzame wereld. In een uiterst geval moet je deze kleding schenken aan een kringloopwinkel / Leger des Heils / voedselbank of iets dergelijks. Maar nogmaals; vernietiging is uit den boze.

    • @Navajoias-ur6sn
      @Navajoias-ur6sn 7 місяців тому +2

      Goed gezegd! 👍

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      Artikelen redden kan soms meer geld en/of tijd kosten dan wat het waard is. Die afweging zorgt vaak voor een andere keuze die minder gewenst is.

    • @kngkrmson2179
      @kngkrmson2179 7 місяців тому +1

      @@pbontheweb6577 Klopt, maar dan vind ik dat je het weg moet geven aan stichtingen/instellingen etc die kleding kunnen repareren/oplappen voor mensen die minder bedeeld zijn. Desnoods gaat het naar Moldavië toe of wat dan ook.

    • @maya_unplugged
      @maya_unplugged 5 місяців тому

      Een gedragen onderbroek of sokken zou ik dan wel liever in de vernietiging willen zien… 🤢
      Anders geef ik je graag gelijk.

  • @BenvanBroekhuijsen
    @BenvanBroekhuijsen 5 місяців тому +2

    Ik heb hier maar 1 woord voor:^
    SCHANDE!!!
    Ik bestel veel online, en zelden stuur ik iets terug, alleen als het defect aankomt en als het een goedkoop prul is, dan zelfs dat niet.
    Maar dat er mensen zijn die gewoon schoenen bestellen voor een huwelijk en deze n gebruik terugsturen... Ik vind het schandalig. Ik snap niet dat mensen zo zijn. Ik walg hiervan.

  • @Jonathan-kraai
    @Jonathan-kraai 7 місяців тому +2

    blij dat er toch nog iets mee gebeurt. ik dacht het wordt bijna alles gwn vernietigt.
    ik stuur nooit retour omdat ik te lui ben. ik geef het, als ik er echt niets mee kan, verder aan iemand die er wel iets aan heeft.

  • @NathanRS275trophy
    @NathanRS275trophy 7 місяців тому

    Wat bizar om dit zo te zien zeg..

  • @marocaina
    @marocaina 3 місяці тому +1

    Ik schrik hiervan. Ben ook een persoon die dingen retourneert. Maar als ik dit zie, zal ik er twee keer over nadenken om überhaupt te retourneren..

  • @Mysticalzelda
    @Mysticalzelda 7 місяців тому +1

    Ik ben wel iemand die bijna nooit iets retour stuurt. Schoenen en kleding dat lastig past, koop ik toch liever bijna altijd in de winkel. Maar het is alsnog stom dat retours zo slecht worden behandeld en dat de klant hier bijna niks vanaf weet. Goede en belangrijke video dus!

    • @pbontheweb6577
      @pbontheweb6577 7 місяців тому

      Opmerkelijk feitje: bedrijven die gratis retourneren aanbieden, hebben die kosten in de productprijs verrekend. Daardoor betaalt iedereen daar aan mee, ook degene die zelden iets retourneert. Je wordt dus niet alleen voor de gek gehouden, maar het is ook nog oneerlijk. "De retourneerder betaalt" zou ik eerlijker vinden.

  • @michelvandepol1485
    @michelvandepol1485 7 місяців тому +1

    essentie is dus± 300 miljoen pakketten op jaarbasis en 13 procent retour, sommige sectoren tot wel 50/% retour, wat retour komt en niet verkocht kan worden, gaat in de opkopershandel- . dat percentage dat afgeschreven moet worden, moet dus aan de koper doorberekent worden. denk er goed over na voordat je een webshop begint,

    • @PM_82
      @PM_82 7 місяців тому

      Het hoge percentage retouren zit vooral in de kleding/schoenen branche, in de andere sectoren ligt het percentage veel lager. Websites met impulsaankopen/gadgets zitten ook hoger in de retouren dan gemiddeld. Zelf heb ik een webshop met voornamelijk B2B bestellingen en vaste klanten, hierdoor ligt mijn percentage retouren