Plecy Ci podziękują // komfortowy tuning Eleglide T1 ⚡

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 січ 2025

КОМЕНТАРІ •

• @Addicted2cars
    @Addicted2cars 2 роки тому +1

7:09 najlepiej dmuchnąć kompresorem (jak ktoś ma) w dziurkę w drugim gripie a tą dziurkę zatkać palcem, sama schodzi. Tak samo można zakładać. Polecam!

• @ukaszb5575
    @ukaszb5575 2 роки тому +8

teraz kręgosłup jest bardziej obciążony , wczesniej przez ręce rozkładała sie masa równomiernie , taka pozycja pozornie jest wygodniejsza i sprawdza się na krótkie trasy po płaskim

• @visionstreetwear108
      @visionstreetwear108 2 роки тому +3

zgadza sie taka pozycja pionowa to na holenderskie ścieżki rowerowe a na nasze "ścieżki wybojowe" to pozycja pochylona.Bo na krawężnikach kręgosłup dostaje w du.. Tu zastosowana jest amortyzacja siodełka to może to coś daje .

• @andrzejdz6184
      @andrzejdz6184 2 роки тому +5

Jest bardziej obciążony, ale w płaszczyźnie w której potrafi wziąć na siebie dużo większe obciążenie.
      Mam problemy z kręgosłupem na granicy odcinka lędźwiowego i krzyżowego. Próbowałem dostawać pozycję na rowerzev górskim, ale dopiero gdy przesiadłem się na miejski z wyprostowaną pozycją, mój kręgosłup przestał protestować

• @wojtoolp.1922
      @wojtoolp.1922 2 роки тому +4

ludzie jeżdżący bardzo modnymi grawelami czy górskimi nigdy się do tego nie przyznają jakie mają bóle kręgosłupa, są to też często ludzie młodzi nie mający jeszcze większych problemów z kręgosłupem...natomiast niezależnie od wieku czy kondycji fizycznej najbardziej wskazana jest właśnie pozycja wyprostowana, podobna do pozycji siedzącej przy biurku o której mówią zasady BHP...odcinek szyjny wyprostowany, szyja nie schowana między ramionami, głowa wysoko umożliwiająca swobodne rozglądanie się na boki, ramiona lekko ugięte trzymające kierownicę a nie opierające się na niej, klatka piersiowa nie ściśnięta do środka zapewniająca lepsze oddychanie...jedziemy swobodnie i zrelaksowani i tak też się czujemy!

• @RobiSmug
    @RobiSmug 2 роки тому +1

Powietrzny amortyzator z przodu i dobra sztyca amortyzowana zmienia rower i odczucia podczas jazdy nim nie do poznania. U mnie w tym roku nawet po przejażdżkach rowerem, zwykłym, 30km i więcej na raz nie odczuwam żadnych bólów, wcześniej okolice kręgosłupa szyjnego dawały często szybko znać i po przejażdżce czułem jeszcze kilka godzin dyskomfort. Polecam takie zmiany.

• @andrzejdz6184
    @andrzejdz6184 2 роки тому +2

Przy takiej pozycji, zwłaszcza osobom cięższym, polecam zmienić sprężynę na twardą, jeśli ktoś używa SR Suntour NCX.
    Pomijając że jazda na zbyt miękkiej sprężynie może uszkodzić zarówno sprężynę jak i sztycę, to dodatkowo komfort i kultura pracy znacznie się poprawia

• @soton000
    @soton000 2 роки тому +1

Cała masa ludzi zaczepiała mnie ostatnio na widok mojego roweru i pytali o radę więc wszystkich odsyłałem do twojego kanału. w wiekszosci ludzie w wkeku około 50 lat ;-) dobrze że pokazujesz teraz takie rowerki bo tendencja jest wzrostowa i to bardzo w temacie e bajków. Pierwsze dwa pytania zadawane to cena i zasięg

• @polpastor
    @polpastor 2 роки тому +7

Cześć Radek. Wspomniałeś w filmie że nie chcesz testować tanich elektryków. Szkoda, bo robisz dobrą robotę. Myślę że większość ludzi szuka elektryka do codziennych dojazdów do pracy, na uczelnie itp. Pewnie że fajnie było by kupić hi-bike za 30 tysi ale na miasto? Na yt pełno jest filmików gdzie testuje się rowery z górnej półki a na Ciebie trafiłem szukając roweru za rozsądne pieniądze jako bazy do rozbudowy. Pozdrawiam

• @gonki666
    @gonki666 2 роки тому +3

TABA ! Powiedz czy da się zrobić podobną przeróbkę w FUNBIKE 6.0 ? Bo dzięki tobie jestem jego użytkownikiem :) i mega nie żałuję

• @mariuszstadnik5522
    @mariuszstadnik5522 11 місяців тому +2

Dzięki Taba, super filmik. Mam taki sam sprzęt. Właśnie coś chcę zrobić z hamulcami, co byś proponował ? Zastanawiam się nad montażem Shimano MT200, czy to będzie w miarę rozsądny wybór ? Do tego tarcze SM-RT26-S 160 mm. Pozdrawiam serdecznie.

• @Taba
      @Taba  11 місяців тому +1

Bardzo rozsądny wybór ✌️
      Hamowanie zmieni się mocno na plus 💪

• @mariuszstadnik5522
      @mariuszstadnik5522 11 місяців тому +1

@@Taba Czyli ten zestaw można śmiało zakładać ? Wiesz, nie chcę też nie wiadomo ile inwestować, rower wykorzystywany jest zdecydowanie do jazdy turystycznej. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

• @szczepantg7951
    @szczepantg7951 2 роки тому

Czekam na te inne projekty 😁

• @MariuSzzz
    @MariuSzzz 2 роки тому

Tez przymierzam sie do zmiany dzwigni hamulca w M1 Plus, ale troche odstrasza mnie zmiana czujnika hamowania, choc widze, ze nie jest to wybitnie trudne.
    Na razie zmienilem hamulce na hybrydowe Zoom HB-100 i efekt jest odczuwalny, choc wiecej radosci mi sprawia, ze nie musze ich non stop regulowac tak jak tych fabrycznych, gdzie po 100 km wiecznie cos zaczynalo obcierac. Teraz jeszze tylko dzwignie na jakies max. 2 palcowe :)

• @aleksanderkoscielski9184
    @aleksanderkoscielski9184 Рік тому

Swietna sprawa ! Przymierzam się do tej konwersji ! Może pan podać dokładne wymiary linek i pancerzy do konwersji ? Nie omówił pan tego szczegółu precyzyjnie ... Pozdrawiam !

• @studio88ok
    @studio88ok 2 роки тому +1

Sztyca amortyzowana SR Suntour NCX SRSP-NCX-B309-L35 - polecam. Ma bezstopniową regulacje tłumienia . Cenowo wychodzi tak samo jak ta z filmu.

• @IMPROVISATIONES
    @IMPROVISATIONES 2 роки тому +1

Nieźle wyszedł , podoba mi się Trochę niska ta rama, ale prawie ;) jak moja koga e-special z 2013 . Mam 60 cm ramę.. Pozdrawiam- fajny China-Holender wyszedł.

• @Taba
      @Taba  2 роки тому +1

Dzięki!!
      Taki właśnie miał być - mega wygodny miejski przemieszczacz!

• @re5pectfull
    @re5pectfull 8 місяців тому

@Taba możesz polecić inną sztyce amortyzowaną czy ta, którą pokazałeś w filmie jest najlepsza w stosunku cena/jakość?

• @piotrbilu7037
    @piotrbilu7037 2 роки тому

Ja właśnie robię mały upgrade mojego funbike epower 5.0 . No i niestety przedbrzyłem z oponami . Były 29" 2.10 a zakupiłem te z twojego odcinka przeróbki funbike 6.0 , no i są za duże :( pomimo że zrezygnowałem i wymąntowałem przednia przerzutkę to opona jeszcze ociera o ramę . Jakoś próbowałem kręcić szprychami i teraz z obu stron między ramą a opona milimetr prześwitu . Jutro idę testować , ale myślę że chyba będzie trzeba zmniejszyć oponę tylna . Zmieniłem też klocki na nowe. Zamówiłem też tą sztyce za 300 , zobaczymy czy u mnie się sprawdzi , bo też jakoś nie jestem do niej przekonany . Lubię czuć siodło pod dupą , no ale być może się pozytywnie zaskoczę

• @MS-up9po
    @MS-up9po 2 роки тому

Więcej filmów poproszę 👏

• @ginoricci9286
    @ginoricci9286 4 місяці тому

I did the same thing on my eleglide citycrosser and my back stopped hurting

• @MaamWYJEBANE
    @MaamWYJEBANE 2 роки тому +2

Mnie się to nie podoba. Bardzo dociążyłeś tył roweru, przód jest lekki teraz.
    Ponadto pozycja krzesełkowa nie wszystkim pasuje.
    Będzie powodowała bóle okolic kości ogonowej.
    Ciężar górnej części ciała będzie tam się kumulował.

• @Yan005h
    @Yan005h 2 роки тому +5

Wyprostowując pozycję cały ciężar przenosisz na siodełko co przy dłuższej jeździe może to powodować dyskomfort. Zamiast rozprowadzić masę pomiędzy trzy punkty podparcia proponujesz przeciążenie jednego. W przypadku pokonywania przeszkód cały impakt uderzenia idzie w kręgosłup. W takich tematach dobrze jest się skonsultować ze specjalistą bo tego typu rady osobom niedoświadczonym mogą przysporzyć nie lada problemów.

• @robertkilichowski6600
      @robertkilichowski6600 2 роки тому +3

Ból pleców kontra ból zadka? Wybór należy do Ciebie.

• @Yan005h
      @Yan005h 2 роки тому

@@motorower3172 Co nie oznacza że to poprawna pozycja na rowerze. Miejski jak raz w tyg pojedziesz po bułki to się nic nie stanie. Jak będziesz dojeżdżał codziennie po 20km w obie strony to nagle zaczniesz odczuwać bóle pleców, a nawet rąk, nóg czy głowy bo kręgosłup lubi promieniować.

• @Yan005h
      @Yan005h 2 роки тому

@@jazzamata Miałem amortyzowaną sztycę i po odpowiednim ustawieniu roweru okazała się zbędna. Amortyzowana sztyca czasem jest jedynym rozwiązaniem jak ktoś ma zwyrodnienie kręgosłupa stwierdzone przez lekarza. Wizyta u specjalisty lekarza, ustawienie odpowiednie roweru a na końcu sztyca. Opona 50mm / 2.1 cala z odpowiednią ilością powietrza w mieście może być znacznie lepszym rozwiązaniem.

• @musicmikestorm
      @musicmikestorm 2 роки тому +1

Kross trans hybrid 1.0 ma podobną kierownicę i pozycję. Mam około 2000 przejechane od kwietnia, ani razu nic nie bolało.

• @andrzejdz6184
      @andrzejdz6184 2 роки тому +2

Kręgosłup jest wtedy bardziej obciążony, ale w innej płaszczyźnie i te obciążenia mu tak nie szkodzą. Przy niektórych specyficznych problemach z kręgosłupem faktycznie pozycja pochylona może okazać się zdrowsza, ale to raczej wyjątek potwierdzający regułę.
      Mam problemy z dolnymi odcinkami kręgosłupa i eksperymentowałem na sobie różne ustawienia pozycji.
      Największą wadą siedzącej wyprostowanej pozycji jest gorsze rozłożenie masy i utrata możliwości panowania nad rowerem w innych warunkach niż spokojna jazda pod równiej nawierzchni.
      Moim zdaniem bardzo dużo osób jeździ na rowerach które są za długie, przez co wymuszają bardziej pochylona pozycję niż te osoby potrzebują, biorąc pod uwagę ich styl jazdy. Nieraz widzę starsze osoby, które próbują kompensować zbyt długi rower przykręcając rogi skierowanie do tyłu a do nich kolejne rogi. Nie dość że wygląda to pokracznie, to dodatkowo upośledzać możliwość kierowania rowerem, nie wspominając o hamowaniu, ale nie dziwię im się, bo lepsze to niż wypadnięty dysk na odcinku krzyżowo-lędźwiowym:-/

• @user-qh9zy6pw9z
    @user-qh9zy6pw9z Рік тому

👍👍Super. Czy mógłbyś dodać jak odblokować prędkość?

• @Taba
      @Taba  Рік тому

Nie wiem czy tam nawet było można 🤷‍♂️

• @user-rj8kb9pi6d
    @user-rj8kb9pi6d 8 місяців тому

Sztyce zwykłą dać bez amortyzatorów z przodu i innych pierdół to będzie prawdziwy tuning

• @zonk16
    @zonk16 2 роки тому +1

chcę zrobić identyczny projekt tylko z fatbikiem.
    Taki fatbike'o miejski elektryk ;)

• @MariuszMariusz-fn4ev
    @MariuszMariusz-fn4ev 2 роки тому

Witaj poradź proszę jaki mostek bez wymiany kierownicy zastosować do roweru edelide m1 plus żeby podnieść kierownicę bardziej do góry i jeszcze moc ja lekko odchylać? Czy ten będzie dobry pozdrawiam

• @Sevix96
    @Sevix96 Рік тому

Gdzie zakupiłeś tą kierownicę ? Masz możliwość podesłać linka ? :)

• @sebakwiat
    @sebakwiat 2 роки тому

Myślałem o napędzie bafang czy jesteś w stanie pomóc z przeróbką albo polecić kogoś, czy jest to napęd wart uwagi?

• @kristpherson
    @kristpherson 2 роки тому

Możesz Taba polecić jakieś sensowne siodełko albo zrobić o tym temacie metriał ??

• @patrykduba5359
    @patrykduba5359 2 роки тому

8;49 Biegową😎 Extra maszyna PS

• @sawomir9664
    @sawomir9664 2 роки тому +1

Pozdrawiam serdecznie 👍

• @marcinm4918
    @marcinm4918 2 роки тому

Cześć Radku polecisz jakiś warsztat rowerowy w Trójmieście mam cały zestaw do konwersji z Energy Bika silnik 1500w bateria 20 na ogniwach LG zestaw chciałbym włożyć do Rockridera ST-530!
    A może masz ochotę się tym zająć i przetestować finalnie nakręcić jakiś materiał na swój kanał jestem z Gdańska.

• @Mario-ci7rn
    @Mario-ci7rn 2 роки тому

proszę link do artykułu kierownice ...

• @pawecreku2030
    @pawecreku2030 2 роки тому

Linkę hamulcową do przerzutki? a w jakim pancerzu? podłączyłeś do klamki czy manetki? Wystarczy skrócić pancerze w miarę możliwości i już linki nie braknie.. Najlepiej kupcie nowe linki pancerze i dokupcie obcinaczki i ściągacz do gripów. Na szczęście prawie koniec:D

• @radosawkosowski5738
    @radosawkosowski5738 2 роки тому +1

Jaki można zastosować sterownik pod 72v 80a zamiast sabvotona

• @Taba
      @Taba  2 роки тому +1

Najlepsza odpowiedź na to pytanie zostanie wyróżniona na filmie!

• @misiukisiu
    @misiukisiu 2 роки тому

Nono, wstaweczka zacna i zasadniczo o to chodzi. Wystarczy poinformować;)

• @andrzejdz6184
      @andrzejdz6184 2 роки тому +1

Masz na myśli sparodiowaną wstawkę z reklam papierosów ? 😂🙂
      Też mi podoba pomysł tego sposobu uświadomienia odbiorcy 👍👍

• @misiukisiu
      @misiukisiu 2 роки тому +1

@@andrzejdz6184 Tak i mimo, że są pewne nieścisłości formalne, to jednak Radek sprzedaje ten pojazd i powinien określić jego typ. Nieświadomy nabywca jakąś refleksję może załapać.

• @darekzet.8401
    @darekzet.8401 2 роки тому

wypowiesz sie w sprawie "znikajacych komentarzy" czy niekoniecznie??

• @jeziorskim
    @jeziorskim 2 роки тому

Nie mów "rowery analogowe" :) oznacza to że twój jest cyfrowy ;) lepiej pasuje - tradycyjne. Pozdo z Gdyni

• @kolawpradzie
    @kolawpradzie 2 роки тому +1

Taba, właśnie kupiłem sztyce suntour ncx. I nagle wyskakuje mi powiadomienie twojego filmu
    "plecy Ci podziękują"
    Przypadek ?

• @Taba
      @Taba  2 роки тому +1

😁🤜🤛
      Wow jak to działa!

• @KrystianGT
      @KrystianGT Рік тому

I jak sztyca suntour ncx, sprawdza się, nie łapie luzów?

• @karolcarolos
    @karolcarolos Рік тому

Elo Tabaluga!

• @LiQuid0792
    @LiQuid0792 2 роки тому

Bryy takie pytanko z innej beczki jaki model kasku masz na sobie?
    Bo wydaje się być spoko a szukam czegoś co pasowałoby na moją łepetyne😀

• @FoRest-ml7vv
    @FoRest-ml7vv 2 роки тому

Siemka .Taba czy mógłbyś podać namiar na kogoś kto mógłby przerobić rower na elektryka ,z zabudową bateri itp .Dzięki i pozdrawiam.

• @darekzet.8401
      @darekzet.8401 2 роки тому +1

mg volt robi fachowe konwersje, moze tam popytaj o cene

• @FoRest-ml7vv
      @FoRest-ml7vv 2 роки тому

@@darekzet.8401 dzięki wielkie

• @mademan18mad
    @mademan18mad 2 роки тому

Ja zaczynam tuning od przedłużki kierownicy i plecy od razu dziękują. Niestety linki zawsze okazują się za krótkie.

• @andrzejdz6184
      @andrzejdz6184 2 роки тому

Linki to pikuś, gorzej gdy za krótka jest rama i podniesienie kierownicy spowoduje jeszcze bardziej nienaturalną pozycję

• @pendrakam1
    @pendrakam1 2 роки тому

Jakie fulle z Decathlona nadają się do konwersji na e-bike?

• @MyFaithShines
      @MyFaithShines 2 роки тому

widziałem konwersję fulla Rockrider ST 540s ale bateria była zamontowana na dole ramy (niektórzy tego nie zalecają)

• @pendrakam1
      @pendrakam1 2 роки тому

@@MyFaithShines W fullach właśnie gorzej jest z zamontowaniem baterii na górze, mniej jest miejsca.

• @MyFaithShines
      @MyFaithShines 2 роки тому

@@pendrakam1 dokładnie

• @sebamarseba3659
    @sebamarseba3659 11 місяців тому

Mam 188 wzrostu czy ta rama będzie dla mnie odpowiednia

• @Taba
      @Taba  11 місяців тому

Wątpię :(

• @darekzet.8401

siema,siema dlaczego moj komentarz "zniknął" ?? czy yt usuwa komentarze z linkami na fb?? bo moja odpowiedz z poprzedniego filmu komus, kto pytal o posta na grupie na fb tez "zniknela"...

• @darekzet.8401

@@motorower3172 pozytywnie jak najbardziej; nawet "podziekowalem" Tabie za inspiracje do budowy fulla z kolem na sztywna oś...tymbardziej nie rozumiem...A z poprzedniego filmu z mini spotu moja odpowiedz z linkiem do grupy na fb "sprzedam/zamienie..." tez "zniknela"Dla mnie dziwne.pozdro.

• @karolcarolos
    @karolcarolos Рік тому

Ile masz wzrostu kolego?

• @Taba
      @Taba  Рік тому

177

• @karolcarolos
      @karolcarolos Рік тому

​@@Taba to ja za wysoki na ten rower. Masz jakiś inny do polecuanua?

• @user-rj8kb9pi6d
    @user-rj8kb9pi6d 8 місяців тому

Zdejmij te błotniki bagażnik podpórkę to będzie całkowity tuning 👍

• @miroprosniak1502
    @miroprosniak1502 2 роки тому +2

😎👏👏👏👍👍👍

• @cesikgaming2673
    @cesikgaming2673 2 роки тому

Przecież tanie hamulce hydrauliczne schimano mt200 idzie kupić za 150pln

• @Taba
      @Taba  2 роки тому

nówki 200zł za sztukę

• @cesikgaming2673
      @cesikgaming2673 2 роки тому

@@Taba ja w tym momencie znalazłem na allegro za 128pln jak kupowałem za 150pln mniej więcej a są lepsze ja osobiście polecam z tyłu mam to spełniają swoją funkcję są wystarczająco mocne a z przodu to może być mało ale wiadomo to nie schimano zee

• @Jegel
    @Jegel 2 роки тому +1

Fajna ta kierownica. Przyda mi się do mojego następnego projektu na ramie cruiser.a tu jak wyszedl moj ostatni projekt.
    ua-cam.com/video/RIE0309nOfE/v-deo.html
    Enjoy

• @Magura2004
    @Magura2004 2 роки тому

😀

• @krzysztofmaciejewski8981
    @krzysztofmaciejewski8981 2 роки тому +1

Szkoda że kończysz z recenzjami takich budżetowych rowerów 🤔

• @MrLatek2
    @MrLatek2 2 роки тому

Wyprostowana pozycja wcale nie jest lepsza dla kręgosłupa

• @xseiro
    @xseiro 2 роки тому

Regulowany mostek to porażka po roku, dwóch na śmietnik.

• @Taba
      @Taba  2 роки тому

A jaki mostek miałeś?
      Dlaczego na śmietnik?
      Co Ci się w nim popsuło?