Ca de obicei, excelenta expunere. Caz concret, dupa 8 ani si 250k km la mine (310k total), cu porniri prin telecomanda vara si iarna, cam 12-15 min per ciclu, 2.0 tdi 150 softat la 190, totul e in parametri. Inclusiv dpf ul e inca functional. Desigur, masina a fost exploatata in regim predominant drum intins/ autostrada. Iar confortul e nepretuit. Acum pe noua masina exista webasto, deci incalzirea se face fara nici o solicitare pe motor. Sa nu uitam ca masina e un bun menit sa ne asigure deplasare in siguranta si confort.
Multumim de informatii Vlad Un material foarte bun. Totusi realist vorbind iarna dureaza mai mult de 1-2 minute sa dau zapada de pe masina sau gheata de pe geamuri cu tot cu spray degivrant. Am avut masina veche (Forf Focus 2 1.8 TDCI) 17 ani, timp in care am facut 400 mii km. Daca nu lasi motorul sa mearga in gol aiurea nu e o problema sa o lasi cateva min sa mearga pana o dezgheti. Iar vara ii dau cheie si am plecat. La fel de important e sa nu turezi excesiv motorul pana nu ajunge la temperatura de functionare.
M-am oprit din vizionat cand ai ajuns la temperatura de lucru a lubrifiantului de motor. Vorbind liber dar fără sa spun răutăți gratuite, este printre cele mai slab pregătite materiale pe care le-ai pus pe UA-cam Multe inexactități și erori tehnice din care enumăr numai "headlines": tolerante folosit pentru cu totul alt concept, temperaturi de lucru, lucru mecanic (produs sau consumat - cam mare confuzia...), etc. O sugestie prieteneasca ar fi ca materiale eminamente tehnice sa fie pregătite după un plan riguros și cu o verificare (3rd party) ca să nu incluzi perle. Spor la treaba în viitor!
Imi place ca ai facut stop la STOP. Eu tot timpul ma uit in spate cand am STOP, imi este frica ca ma loveste BITANGUL din spate, bitang care tot timpul sta lipit de mine... 👍
De acord cu expunerea, dar am două obiecții: 1). Doar motorul Diesel se încălzește foarte greu în regim de ralanti, benzinarul o face mult mai repede; 2). Presiunea uleiului la ralanti pare "mică" fiind puțin peste 1 bar dar e suficientă pentru regimul de ralanti în care tensiunile mecanice între piesele ambielajului sunt extrem de mici comparativ cu regimul de sarcină. De multe decenii mașinile sunt proiectate să reziste și în regimul "bară la bară" specific marilor orașe, gen 15 minute in sarcină și 30 la ralanti.
La punctul 2 vreau sa adaug: presiunea ulei la pornirea la rece este mult mai mare, am văzut motoare cu peste 6 bari presiune la pornire. Presiunea scade treptat pe măsură ce uleiul se încălzește.
@@elangigeorge Sunt de acord aici, am o masina de vine din fabrica cu ceas pentru presiunea de ulei, este imensa la pornire si nu o mai aduci la acea presiune decat daca motorul e cald, ii dai acceleratie maxima si e turbina in boost maxim, in rest mereu o sa fie mai mica. Insa eu nu cred ca asta este cazul pentru toate masinile de pe piata.
@@eptic-c Așa era inclusiv la motoarele de generație veche, de exemplu Mercedes W123. Instrumentul măsura în intervalul 0 ... 3 bar, la ralanti rece indica maxim iar la 90 C rămânea pe la 1.2 ... 1.3 bar. Și erau motoare ce duceau spre milionul de km dacă erau corect întreținute. Am văzut și motoare deja obosite la 300 mii de km, dar se vedea clar că n-au fost întreținute, arătau vai mama lor.
Am observat ca ai adus in discutie ideea de "start-stop e nociv si il oprim pentru ca uzeaza alternatorul, pe cand de fapt start-stop ne protejeaza motoarele". Oarecum este o situatie in care "au stiut inginerii aia mai bine de ce au facut sistemele alea". As spune ca e relevant acest subiect: Unde este limita intre a corecta sistemele masinii si de unde "corectura mea" devine de fapt un factor nociv pentru motor. Dar despre turatia motoarelor, ce ne poti spune? Despre felul in care cutiile automate aleg sa conduca "subturat" sau despre indicatorul de schimbare al treptei. Ar fi fain sa faci un video in care vorbesti mai detaliat despre asta. Eu peste tot vad urmatoarele sfaturi pe care nu le pot justifica logic: -schimbat doar la peste 3000rpm -mersul constant si legal distruge injectoarele alea -infunzi motorul, distrugi DPF si acumulezi o herghelie de depuneri daca nu conduci de parca ai fi furat masina Adica, pe forumuri cam orice problema are o masina, jumatate din comentatori spun "iesi cu ea 15 minute si condu` turat si se rezolva". Daca asta ar fi problema: de ce motoarele cu cutie automata nu sunt niste rebuturi, de ce turatia redusa totusi produce frecari mai putine si uneori uzura redusa. Simultan, argumentul asta cu "daca mergi incet distrugi dpf-ul", iarasi... daca mergi la 80km/h dpf-ul isi face regenerare. Daca mergi constant la 100 la ora este la fel. Imi scapa mie ceva? Adica dpf-ul ala isi face regenerare ideala la un 2000-2500 rpm si la mers constant, nu la mers tip raliu din cate stiu eu. Mi se pare ca e o chestiune cu multe nuante acest subiect. Unde este limita intre a corecta sistemele masinii si de unde "corectura mea" devine de fapt un factor nociv pentru motor.
Majoritatea acestor sfaturi provin de la oameni total neavizati care, probabil avand mai demult masini vechi diesel au observat ca daca o accelerezi brusc pana in redline, scoate un mic puf de fum, iar ei au concluzionat ca "asa se curata". Fals, nu presiunea din cilindru, din galeria de admisie sau evacuare curata motorul, ci temperatura. Iar o temperatura a componentelor mare nu o faci conducand agresiv prin oras, pentru toata cresterea aia a temperaturii o pierzi cand opresti la semafor sau dai de trafic. Cresterea temperaturii componenetelor interne, a motorinei, a uleiului, a dpf-ului se realizeaza mergand CONSTANT. Nu accelerari bruste si frana de motor. MErgand constant se "acumuleaza" cresterea temperaturii pana cand injectoarele, geometria variabila de la turbo, dpf-ul, etc ajung la o temperatura la care se scapa de depuneri si se curata singure. Dpf-ul nu are nicio treaba cu viteza sau turatia, ci cu temperatura de functionare! Cunosc persoana care isi face regenerare la dpf in treapta 2 la 50 km/h, mergand CONSTANT. Cutia automata tine turatia sub 2000 rpm pentru ca acolo e polul economic al motorului. Faptul ca lumea isi cumpara 2.0/3.0 diesel automat si merge doar in oras, nu e vina motorului. E drept, daca mergi ca un pensionar cu orice masina (schimbi treapta foarte devreme, nu accelerezi in sarcina mai mare niciodata, practic nu utilizezi niciodata puterea sau cuplul maxim al masinii), da, mai devreme sau mai tarziu va pierde usor din performante. Idem pentru cei ce conduc doar in oras pe distante scurte, degeaba schimbi la 3000 aia 10 km.. Ai sa vezi la masinile folosite pe circuit ce inseamna temperatura si presiune ridicata a uleiului: motoarele la interior sunt foarte curate.
@@andreimihaigroza Eu observ prin forumuri multe sfaturi cu tente de adevăr absolut care sunt de fapt eronate total: 1. In primul rand, in oras, iarna un motor diesel nu va ajunge niciodată la temperatura ideală de funcționare dacă faci "naveta". Ai nevoie să mergi cu el constant si lung ca sa ramane uleiul și antigelul la ideal. Eu observ de cand am diesel cum temperatura scade constant la semafor. Cum ajung la 80-90 grade, cum scade. Asta am observat si la fosta masina pe benzină, care la temperaturi negative, nu susținea temperatura motorului (mă refer la temperaturi sub 0 grade celsius, masini impecabile dpdv tehnic și verificate pe teste cu date live, nu pe acul din bord). Ideea asta de a merge turat mi se pare extrem de nociva în oraș. In primele 10-20 de minute masina aia iarna abia ajunge la 50 de grade ulei - antigel. Sa conduci turat sau agresiv mi se pare criminal. Eu incerc pe cat posibil sa conduc bătrânește primele 5-10 minute si apoi evit sarcinile ridicate pana cand ajung la 20-30 de minute de funcționare. 2. DPF-ul se incarca mai rapid cand mergi turat. Am testat pe masina mea si am observat că în regim "sportiv de mers", cat timp nu se face regenerare pasiva, DPF-ul se incarca mai rapid (cand merg cu 140 km/h pe autostrada isi face automat fara sa initieze ceva, temperatura ridicata isi face singura treaba). Deci iarăși, un motor condus normal, duce la mai putine regenerari. Respectiv in cazul meu, regenerarea la 1000km in loc de regenerare la 600-70/km. De altfe, eu am reusit sa conduc in asa fel incat toate regenerarile sa se faca pe autostrada, pasiv. Legat de turația regenerarii, vad oameni facand regenerare la 3500-4000rpm. In manualul masinii eu am sugestia de treapta 3,4 sau superior si intre 2000-2500rpm 3. Mersul constant distruge injectoarele? What? Nu motorina? O talpa da oricine ocazional, dar sa spui ca distrugi injectoarele ca mergi pe DN cu 90kmh pe pilot.. :))) Nici o discutie despre motorina aleasa, despre premium vs standard, despre ideea de "ungere"
Super video, Vlad. Despre temperatura uleiului si antigelului, am observat urmatoarele: nu doar Toyota "tine motoarele reci", mai sunt mici exceptii. Termostatul de pe motoarele 1.5dci euro6 fara EGR deschide la 80 de grade. La un mers constant in orice regim, antigelul are 80 de grade Celsius. In regim de forjare maxima temperatura ajunge la 110-115 grade si se stabilizeaza acolo (vorbesc aici tot de antigel si de regim viteza maxima ori tractare, in rampa solicitanta).
Salutăm ! Încă un material valoros , demn de pus in practică . La noi ,este o problemă in a accepta schimbarea uleiului ,cu mult inainte de recomandarea fabricantului... Eu unul aș mai vrea video-uri așa tehnice , cred că putem învăța multe.... cel puțin eu ... Sănătate !!
Eu am benzinare și aștept vara 30 s și iarna circa 1 min sau până când am vizibiltate bună. Am vecini care pleacă după 5 s de la pornire, evident fără să-și pună centura...😂
Nu contează cum important să-l încălzești puțin înainte de al tura în trafic sau a porni la drum Și da cu geamul usor deschis pentru aerisire habitaclu Drumuri bune in continuare! Si apropo, felicitări tuturor cu aderarea la Schengen terestru 🎉 ❤
Din ce stiu, majoritatea masinilor noi iti arata in bord doar temperatura antigelului, nu si a uleiului. Peugeot urile noi asa au. Si citroen din ce am vazut.
Salutare, Vlad! La mazda 3 Skyactiv G165 (2.0 benzină aspirat), schimb la an sau la maxim 6-7k km, și pun uleiul lor Mazda Supra 0W20 recomandat de producăor în carte și cumpărat de la dealer (la fel și celelalte consumabile). Ca și paranteză, producâtorul recomandă în owner's manual pentru climatul nostru 2 uleiuri pentru acest motor , și anume Mazda Supra 0W20 sau Mazda Ultra 5W30. Am ales să îl pun doar pe cel 0W20 (mai scump) după o discuție avută cu un mecanic de la service-ul autorizat și specializat pe mazda, care mi-a spus că e de preferat 0W20 întrucât aceste motoare au toleranțe interne foarte mici și că 0W20-ul este și full sintetic. Referitor la pornirea la rece și încălzirea motorului, eu stau cam 1 minut și apoi mă pun în mișcare și nu o turez la mai mult de 2000 rpm până nu dispare martorul de cold engine din bord (modelul nu are "ceas" de bord care să indice temperatura). De asemenea, evit pe cât posibil drumurile scurte și anume plec cu mașina doar dacă am de parcurs un drum mai lung de 5 km și estimez că merg cel puțin 30-40 de minute, altfel, o iau pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Numai gânduri bune! P.S.: Ca și paranteză, am ceva postări cu și despre mașină pe canalul "The Real World Show From Earth" - Playlist: "About Cars..."
Salut! Am Mazda 3, G120 si de obicei stau mai mult pana sa plec, pana scad turatiile, pentru ca daca e cold start, stau la 1.5k ceva timp. Pleci cu ea asa sau astepti sa scada pana la 1,1-1k?
@@raresfrancu724 Salut! În primul rând să o stăpânești cu plăcere și fără incidente! Da, cam după un minut mă pun în mișcare ușor chiar dacă turația aceea de cold start de 1,5k rpm nu scade foarte mult într-un minut, dar chiar am grijă să nu forțez peste 2000 rpm până nu dispare martorul de cold engine (la mine maxim 5 minute durează când sunt în mișcare să se stingă martorul la o temperatură de 3-4 grade afară). Este foarte important acest aspect consider eu, deși este cam greu să faci asta dacă imediat ai rută pe bulevard principal unde alte mașini circulă mai susținut. Ideea este că odată pus în miscare motorul intrând în sarcină, adică trăgând mașina după el, se va încălzi mai repede decât dacă stai pe loc la aceeași turație (aceleași turații) și cu atât mai greu se încălzește când stă pe loc la relanti, sau dacă aștepți să scadă turația aceea de "cold start" de la sine pe loc. Numai gânduri și drumuri bune!
Multumesc, la fel! Da, clar se incalzeste mai repede in mers. M-ai pus pe gand si cu uleiul, eu am pus tot Mazda dar 5w30, are sens sa pun 0w20 pt ca merg preponderent in oras si drumuri scurte, fiind mai subtire s-ar incalzi mai repede, dar ma gandisem la dezavatanjul la drum lung, la viteze/turatii mari (autostrada) e mai indicat 5w30
@@raresfrancu724 Este ok și Mazda Ultra 5W30 atâta vreme cât și acesta este recomandat de producător în manual pentru motorizarea asta și climatul nostru din Ro, așadar nu-ți bate capul pe tema asta prea mult. Oricum, treaba asta cu alegerea celui mai potrivit ulei este un "neverending story" dacă ai sta și ai analiza discuții pe forumul mărcii ăsteia (e.g. ClubMazda). Cel mai important este să-l achiziționezi din sursă sigură și să fie original, la fel și celelalte consumabile necesare unei revizii (poate mai puțin filtrul de polen/habitaclu, căci se găsesc unele mai bune și mai ieftine aftermarket)! De asemenea, contează și stilul de condus... eu unul, nu merg "susținut" în mod constant la drum întins să stau în 5000 + rpm în mod constant, ci doar în depășiri o mai duc poate în limita de 6000-6500 rpm preț de secunde. Dacă aș fi mai catolic decât Papa, probabil că aș face 2 schimburi anual și anume pentru sezonul cald aș pune Mazda Ultra 5W30, iar pentru sezonul rece (iarna} aș pune Mazda Supra 0W20 pentru porniri mai "line" cănd e frig, dar implică prea multă bătaie de cap, plus că mașina mea nu face mai mult de 7k km/an. Să auzim numai de bine!
Eu la una din masini cand o pornesc sta turata la 1500 aproximativ 1min, poate si mai mult, apoi turatia scade la 900. Acel timp care sta turat depinde si de temperatura motorului poate? Dupa o zi pe alta oprita sta sigur 1min turata, si daca este vorba de cateva ore oprita, atunci sta mai putin timp turata. Eu astept sa scada acea turatie apoi plec de pe loc. Nu stiu daca e ok sau nu😐
@@adrianhrusca4067 am inteles, oricum daca ti inghetata masina 3 minute le stai sigur. Pe de alta parte daca ai masina cu cutie manuala presupun ca in momentul cand calci ambreiajul si bagi in viteza se trage acel soc, in ideea sa nu tina motorul turat sa schimbi vitezele intredebraiat, ca si cum ai calca ambreiaj si aceleratie in acelasi timp in care schimbi viteza.
@@MrDRK26 La cealalta, acelasi an de fabricatie- 2020, dar natural aspirata nu are acest comportament. Acolo astept si eu 20-30 sec si merg usor pana se ridica temperatura. Ajunge apa la 90 si mai repede ca la cea turbo cu motor mai mare.
cauta engine wear vs. coolant temperature. Am gasit ca pentru performanta (daca vrei reduci riscul de detonatie cred) 85C si pentru aplicatii generale 95C pentru antigel. uleiul sa fie sub limita lui.
Pe de alta parte la multe masini plug-in hybrid, masina sta la ralanti pentru a produce caldura (vezi Hyundai Tucson). In cazul acela cred, totusi ca presiunea uleiului e un pic mai mare. Sau sper. :)
Eu de obicei las masina sa mearga 20-30 sec la liber dupa prima cheie cat sa se puna fluidele in miscare in sistem, dupa care merg lejer pana creste temperatura uleiului pana pe la 80 de grade. Ca observatie, motoarele TSI sunt destul de fierbinti. 103 - 108 grade este temperatura la care sta uleiul la un mers normal. Vara la mers vesel ajunge si la 114, atat am vazut cel mai mult. Uleiul este schimbat la sub 10k km. Ma gandesc daca as schimba firma (aceeasi vascozitate si norme) daca ar mai scadea temperatura. Momentan folosesc Motul Specific.
În țările nordice mașinile se livrează cu aeroterma interioară și rezistență pe baia de ulei, se dă drumul max 2 h. Găsești mașina caldă, zăpada/ gheața topite, mașina e gata de plecare fără mers la relanti, care e interzis prin lege. Mi-am montat și eu pe un proceed crdi model 2009.
Salut! Te rog frumos, cand ai timp și buna dispoziție să faci un video ,cu top cele mai bune motoare de la 1.4 până la 5.0 pe benzină și diesel? Adică un exemplu : 1,4 benzină Honda civic din 1998. Multumesc!
Salut Vlad un canal de UA-cam românesc recomanda ulei 5w30 chiar și pentru motoare mai noi pe benzina la care producătorul recomanda 0w20 sau 0w30.argumentul lui fiind ca la noi în tara nu avem temperaturi de -40 de grade dar avem +40 și astfel uleiul 0w30 ar fi prea subțire. Poți sa ne spui și părerea ta?. Mulțumesc
Ca tot se vorbeste mult despre eficienta, subiectul asta putea fi tratat in sub 5 minute. Lucrurile sunt simple si se porneste de la cateva idei de baza. 1. Dieselul nu prea se incalzeste la relanti benzina da. 2. Incalzirea oricarui motor se recomanda a fi facuta in mers la turatii mici fara accelerari bruste. Statul la relanti la rece intre 1-3 minute nu dauneaza cu nimic. 3. Asigurarea ca termostatul functioneaza in paramentri, de obicei cand un termostat se strica se "blocheaza" pe deschis. 4. Adaptarea la situatia particulara a fiecaruia: temperatura exterioara, daca drumul pe care se porneste incepe direct cu urcari serioase, cu remorca sau fara, etc.
Ce sfat aveti pentru cazul unui autoturism cu motol diesel tinut intr-un garaj in care temperatura e constanta intre 15 si 25 grade? Pentru a iesi din garaj am de urcat o rampa de 10 m. E cazul sa incalzesc in vreun fel motorul inainte de a urca rampa?
cred ca singurul motiv pentru care motorul trebuie lasat sa mearga in gol, este treaba cu degivarea masinii, dezaburire, vorba aia "safety first", dar si acolo sunt tot felul de smecherii, parbriz cu incalzire, webasto... eu am observat ca la masina mea, un clio 3, benzina, atunci cand este frig, relantiul daca nu plec de pe loc e un pic peste o mie de ture, se mentine cateva minute apoi scade, la clio 2 aceeasi poveste, nu stiu daca se intampla natural sau e pe undeva un senzor care mentine un șoc automat.
Salutare Vlad! Cu privire la start-stop(SS): in cazul meu acest system pare ca se auto-dezactiveaza daca afara este foarte frig/cald, iar dupa pornire incerc sa il tin eu dezactivat in jurul a 15 min pana motorul s-a incalzit suficient, insa cu privire la funtionarea lui chiar si dupa acest interval de timp, cat de daunator este acesta pentru electromotor? exista momente cand te opresti si te misti cativa metri iar sistemul SS tot opreste motorul ca mai apoi cateva secunde mai tarziu sa pleci iar de pe loc. Personal il folosesc doar cand stiu ca masina va sta cel putin 20-30 de secunde, altfel mi se pare o uzura inutila a electromotorului, sau poate gresesc. Mi-ar placea un clip si despre cum sa racim masina corect dupa un drum lung la viteze mari, pentru ca si aici sunt tot felul de opinii, iar personal nu stiu ce sa cred. Mersi!
Segmentii daca lasi mult timp masina nu or sa fie unsi niciodata indiferent de temperatura. Am discutat problema asta cu un inginer de la GM chiar care a lucrat la celebrul v6 3.8 din anii 90 care e renumit ca fiind cel mai fiabil motor creat vreodata. De la el am auzit ca indiferent ce faci daca uleiul a apucat sa curga de pe segmenti la pornire cea mai multa uzura apare la segmenti iar inceputul sfarsitului la un motor fiabil este chiar pierderea compresiei nu bataia de cuzinet. Acum ce e drept am vorbit de motoare pushrod nu tacheti hidraulici si alte tipuri de chiulase mai moderne .Intamplator avand cateva masini mai vechi americane (asa am si ajuns la omul ala pe un club de la Pontiac) se cam aplica. La un Firebird 88 5.7 v8 cu 388,000km am verificat cuzinetii si sunt ca noi iar compresia a scazut cu @0.8bari in medie dar tot este peste limita minima. Ai perfecta dreptate cu presiunea la ulei la motoarele vechi. La acel motor vechi cu aproape jumatate de milion de km presiunea la ulei la cald la relanti este de 30psi adica putin peste 2 bari.
Scriu aici pt cei care dețin BMW diesel modern (2016- )și care se îngrijorează de intervalul de service (30.000km). De fiecare dată când fac schimbul resetez intervalul și din maniu calculatorul de km, ore funcționare , consum. Bun , după vreo 3500 km parcurși și 130 ore de funcționare îmi arată la intervalul service 21000 km. Deci a considerat ca ai făcut 10 mii când de fapt am făcut doar 3500.Adică la maxim 12-15mii de km îmi va arăta ca va trebui să schimb uleiul. Oricum eu rămân la regula cu 10 plinuri, cu un plin fac 850 km oraș/afara deci la 8500 km eu fac schimbul.
Asa e si la E91 , 320d. L am resetat la 30k si la al 2-lea schimb facut , cere service schimb de ulei. Ia in calcul si orele de functionare si implicit scade din nr. de km. ramasi pana la urmatoarea revizie.
Eu de fiecare data cand pornesc motorul rece, astept sa-i treaca "socul", timp in care e putin ambalat, dupa care revine in relanti si ma pun in miscare. Asa stiu ca e bine, mai ales cand e rece afara, ca sa se unga suficient toate cele. P.S: am uitat sa mentionez ca am o Vitara din 2023.
@sssssneaker Am cronometrat azi durata șocului și am observat că durează un minut. De acum am să aștept doar 10-30s până să mă pun în mișcare. Mulțumesc pentru comentariu.
Te rog Vlad explică de ce l‐a rectificarea arborelui trebuie tratament de duritate,am lucrat o perioadă în rectificări motoare dar niciodată nu am făcut tratament
Salut, detin un 1.6 tdi din 2015 si sunt curios daca la un mers in oras, cu toate temperaturile optime, tot e recomandat sa am start stop activat, inteleg cum ar functiona ceea ce ai sustinut la benzinare, dar nu sunt sigur de dieseluri
Proprietar de Jeep Cherokee XJ, 1999, motor italian VM 2.5 diesel ("renumite" in a nu fi foarte fiabile, fiind motoare "de barca"). Cum ii prelungesc viata? Vreau sa o fac "oldtimer", deci am grija de ea; nu o fac "drujba de offroad".
Asa scrie si in cartea unei masini Dacia ,faptul ca nu se asteapta cand motorul este rece ,in schimb nu prea este ok ,motorul trepideaza rau cand este rece ,cahiar se opreste daca acelerezi f usor ,vb de motoare noi ,motoare fara gpl ,valabil si pt cutie Cvt.
@vladdutz20 , probabil, dar au spus că nu este nici o problemă, nu există rechemare pt acestă situație, situație regasită pe f multe mașini. Într-adevăr, nu prea știe să țină relantiul, oscilează f mult până se încălzește.
Ok, dar la hibride Lexus care se opreste motorul chiar si dupa 1 minut ce il pornesti find rece si tot asa ce facem? E drept ca la 10 grade afara sta mai mult timp prima data cand il pornesti dar tot nu urca mult temperatura pana ce se opreste. Sunt multe opriri si porniri pana ce motorul ajunge la temperatura optima.
Eu pornesc mașina o las minim 2 minute pornită după care mă pun în mișcare și până când apa nu ajunge la 90 nu turez mai mult de 2400 de ture. De ai de zile fac așa și nu am avut treabă cu motorul
Am o cutie metalica in care pun rumeguş inmuiat in motorina B7, îi dau foc si plasez cutia sub baia de ulei, pana intru in masina si-mi pun centurile, motorul se incalzeste, apoi talpa ca viata este scurta!
@@adrianhrusca4067 razi tu Hara-Palb insa este cea mai efigienta modalitate de a incalzi motorul fara sa consumi carburantul agricol din rezervorul masinii!
Om 651 are presiune dupa 2014 si ai zis o si matale. Am prapadit un motor 651 2010 Acum am 651 2015 si am incredere ca presiunea e suficienta si la relanti😮
Corect se da cheie si cand nici macar nu a apucat sa invurta motorul pleci de pe loc cu scart, asa incalzesti cel mai rapid motorul, protejezi cutia, ambreajul si face ungere rapid motorul. Se lasa macar 30 secunde masina la relanti cand ai o pornire la rece, dupa ce pornesti masina pana pui centura, te asezi in scaun si pana gasesti o melodie deja e suficient 👍
Vlad, am si eu o mare curiozitate pe subiectul asta. Acum 3 ani mi-am cumparat un golf 6 1.6 diesel pentru ca nu stiam de canalul asta si nu invatasem atatea despre masini. Eu nu aveam nevoie de diesel ci de benzina pentru ca 70% din timp merg in oras. Eh, faza este ca am zile in care trebuie sa parcurg vreo 4 km(6-7 min) de oras, ajung la destinatie, stau 5-10 min pe loc pt ca imi astept sotia sa iasa de la serviciu si apoi ma intorc acasa. Intrebarea mea ar fi: cat timp astept acele 5-10 min, ar trebui sa opresc motorul sau stau cu el la ralanti. Stiu ca gresesc ca merg pe distante scurte dar in perioada asta de frig chiar nu vreau sa imi las sotia seara sa vina pe jos acasa si momentan nu imi permit sa schimb masina asa ca incerc sa o intretin cum pot mai bine. Mersi anticipat
Avem un Logan 0.9Tce, pe timp de iarna dacă nu încălzesc cât de cât mașina sa zicem 5 minute, chiar dacă plecam fără ca motorul sa fie un pic încălzit, rulează foarte sacadat de zici că e căruță. De obicei în dimineți cu -5 Grade, trebuie lăsat măcar 10 minute sa se încălzească plus sa se dezghețe geamurile 😮
Mama ce tare ar fi să prezinți o căruță autentică 😂 să explici cum au prins oamenii punțile pe căruță și sistemul de virare 😂 atelaj cu frânare animală 😂
Cred ca o problema care merita mentionata in ceea ce priveste START-STOP-ul e atunci cand mergi turat mult timp(in afara orasului) si in momentul in care ajungi la primul semafor motorul se opreste brusc.....eu cel putin din cauza asta il tin mai mereu pe OFF....dar e foarte posibil sa gresesc eu....habar n-am:))
Salut Vald !!! Te urmaresc de foarte mult timp si te apreciez. Am o mica problema si as vrea daca este posibil sa ma ajuti/ recomanzi o masina in jur sumei de 6k pt o naveta de 13km/zi oraș. Momentan am un Peugeot 307 1.6 benzină dar cam bătrânica😢. Mulțumesc
@@plakala244sau o bicicleta electrica, sau măcar adăugat ulterior motor electric. Eu zic ca e mai buna și mai sigura decât trotineta, riști mult mai puțin sa cazi cu ea, plus nu îți vor obosi picioarele.
Am un Tucson hibrid 2023. Drumul până la lucru sau înapoi spre casă (care în multe zile e singurul drum pe care îl fac cu mașina) are 6 km și durează vreo 15 min. După ce ai spus tu înseamnă că fiecare zi dăunează motorului. Ar trebui într-adevăr să schimb la 5 mii de kilometri? Aici în Germania costă destul de mult o inspecție (ca. 500 de Euro) și am nevoie de ele să păstrez garanția. Consideri că merită totuși să schimb uleiul la 5 mii? Danke!
Și totuși...daca pornim "prea repede", adica in 20 cec, 30sec ...pompa apucă sa tragă suficient ulei si angrenajele apucă sa fie fluidizate cu ulei? Eu unul prefer sa stau 1 minut, indiferent de sezon. Mai mult, am observat ca T3ul ce-l am, merge putin mai turat la imediata pornire, apoi ii scade turatia dupa 1 minut, de abia il mai aud. Atunci parca simt ca imi zice" hai gata, sunt pregatit"
Vezi ca te contrazici cumva, mentionezi ca uzura cea mai mare este la pornirea la rece, din motive evidente. Dupa care cumva sugerezi ca o pornire la cald este mai benefica decat mersul la relanti ( asertiunea cu start-stop). Pe ce te bazezi? Daca motoarele mai noi (cele cu pompa cu debit variabil de ulei) nu fac presiune suficienta de ulei la relanti, ce le face mai bune la 0 presiune, cum este cazul la un start-stop ? As spune ca da, un tinut la relanti a unui motor pe termen lung nu este benefica, dar nici un start-stop in mod categoric nu este mai bun sau imbunatateste situatia. 2. Problema la motoarele mari care fac presiune mica la relanti, nu este statul pe loc, cum iarasi sugerezi, ci faptul ca merg in sarcina ( in trepte superioare) la turatia respectiva. Mai pe intelesul tuturor, nu statul pe loc le omoara, ci mersul subturat.
Confort liqui molly uleiul cu vâscozitatea de 5w30, in 8 secunde la temperatura de 0 grade ajunge in toate partile lui, fiind lubrifiant corespunzător. Deci mai mult de 10 , 15 secunde este inutil ,chiar neindicat...
@@nitucosmin2288 Nenea, nu ne înțelegem. Păi nu o țin maxim 2 ani, am ținut-o până acum, din 2009. Și o s-o mai țin vreo 25 de ani. A doua mașină, tot un Volvo, e din 2006, un XC. În nici un caz nu o s-o schimb, e la mine din 2012. Dar sunt mașini și mașini, așa cum sunt proprietari de mașini și proprietari de mașini.
Bună intrebarea. Eu asa fac iarna. Pornesc motorul si după 10 secunde il mai tin turat 30-60 secunde pe la 1300 rpm si apoi plec foarte foarte usor ținând motorul sub 2000 rpm undeva la 5 minute, după care permit turații mai mari pe măsură ce se încălzește
INAINTE SA ASCULT CE SPUNE, SPUN CUM INCALZESC EU MOTORUL BENZINAR. SIMPLU, IL LAS SA STEA EL LA 1100 CIRCA, IAR CAND COBOARA LA 800 IL ACCELEREZ PENTRU 2 MINUTE LA 1500. DUPA 4-5 MINUTE DEJA SCOATE AER CALDUT. MOTORUL FIRE ESTE CEL MAI REUSIT BENZINAR DE CLASA MICA, LA 250K ARE COMPRESIA APROAPE CA SI NOU...
mai bine 1 bar la relanti decat de sutede ori 0 press la fiecare pornire!?uzura la rece este egal cu cca 200 km rulati in conditii antigel 80-90 grade ulei motor 90-110grade
Bmw are ceva care previne uzura asta și se numește irox coating Este insuficienta acea presiune De exemplu om651 are 1.4 Bar până în 2000rpm, pe autostradă merge cu presiune mica la viteza in sarcina... Necaz
Ești singuru om care vorbește mult și nu plictisește …interesant și benefic ..mulțumim
Super informatii, iti multumim!
Cred ca nu sunt singurul care isi doreste mai multe filmulete de genul din partea ta.
Ca de obicei, excelenta expunere. Caz concret, dupa 8 ani si 250k km la mine (310k total), cu porniri prin telecomanda vara si iarna, cam 12-15 min per ciclu, 2.0 tdi 150 softat la 190, totul e in parametri. Inclusiv dpf ul e inca functional. Desigur, masina a fost exploatata in regim predominant drum intins/ autostrada. Iar confortul e nepretuit. Acum pe noua masina exista webasto, deci incalzirea se face fara nici o solicitare pe motor. Sa nu uitam ca masina e un bun menit sa ne asigure deplasare in siguranta si confort.
Cel mai tare început ever
Multumim de informatii Vlad Un material foarte bun.
Totusi realist vorbind iarna dureaza mai mult de 1-2 minute sa dau zapada de pe masina sau gheata de pe geamuri cu tot cu spray degivrant. Am avut masina veche (Forf Focus 2 1.8 TDCI) 17 ani, timp in care am facut 400 mii km. Daca nu lasi motorul sa mearga in gol aiurea nu e o problema sa o lasi cateva min sa mearga pana o dezgheti. Iar vara ii dau cheie si am plecat. La fel de important e sa nu turezi excesiv motorul pana nu ajunge la temperatura de functionare.
M-am oprit din vizionat cand ai ajuns la temperatura de lucru a lubrifiantului de motor.
Vorbind liber dar fără sa spun răutăți gratuite, este printre cele mai slab pregătite materiale pe care le-ai pus pe UA-cam
Multe inexactități și erori tehnice din care enumăr numai "headlines": tolerante folosit pentru cu totul alt concept, temperaturi de lucru, lucru mecanic (produs sau consumat - cam mare confuzia...), etc.
O sugestie prieteneasca ar fi ca materiale eminamente tehnice sa fie pregătite după un plan riguros și cu o verificare (3rd party) ca să nu incluzi perle.
Spor la treaba în viitor!
Multumesc, "Atelierul de Detailing"!
Faptul ca ai pomenit de "Jurnalul lui Tetelu" si fostul meu sef ma face sa apreciez si mai mult acest canal!
Am crescut cu el :))
@@vladdutz20 Cu care: Dragos Musat, sau B Naumovici? (probabil ambii)
ca la carte! :) tipic ție, Vlad! mulțumim, echipa!
Nota 10+. Prezentare foarte frumoasă și bine explicată
Imi place ca ai facut stop la STOP. Eu tot timpul ma uit in spate cand am STOP, imi este frica ca ma loveste BITANGUL din spate, bitang care tot timpul sta lipit de mine... 👍
Rezonez perfect cu tot ce ai spus👍☘️
Big up Mr vlad,expert cu experienta, explication high level.
De acord cu expunerea, dar am două obiecții:
1). Doar motorul Diesel se încălzește foarte greu în regim de ralanti, benzinarul o face mult mai repede;
2). Presiunea uleiului la ralanti pare "mică" fiind puțin peste 1 bar dar e suficientă pentru regimul de ralanti în care tensiunile mecanice între piesele ambielajului sunt extrem de mici comparativ cu regimul de sarcină.
De multe decenii mașinile sunt proiectate să reziste și în regimul "bară la bară" specific marilor orașe, gen 15 minute in sarcină și 30 la ralanti.
La punctul 2 vreau sa adaug: presiunea ulei la pornirea la rece este mult mai mare, am văzut motoare cu peste 6 bari presiune la pornire. Presiunea scade treptat pe măsură ce uleiul se încălzește.
@@elangigeorge Sunt de acord aici, am o masina de vine din fabrica cu ceas pentru presiunea de ulei, este imensa la pornire si nu o mai aduci la acea presiune decat daca motorul e cald, ii dai acceleratie maxima si e turbina in boost maxim, in rest mereu o sa fie mai mica. Insa eu nu cred ca asta este cazul pentru toate masinile de pe piata.
@@eptic-c Așa era inclusiv la motoarele de generație veche, de exemplu Mercedes W123. Instrumentul măsura în intervalul 0 ... 3 bar, la ralanti rece indica maxim iar la 90 C rămânea pe la 1.2 ... 1.3 bar.
Și erau motoare ce duceau spre milionul de km dacă erau corect întreținute.
Am văzut și motoare deja obosite la 300 mii de km, dar se vedea clar că n-au fost întreținute, arătau vai mama lor.
Am observat ca ai adus in discutie ideea de "start-stop e nociv si il oprim pentru ca uzeaza alternatorul, pe cand de fapt start-stop ne protejeaza motoarele".
Oarecum este o situatie in care "au stiut inginerii aia mai bine de ce au facut sistemele alea".
As spune ca e relevant acest subiect: Unde este limita intre a corecta sistemele masinii si de unde "corectura mea" devine de fapt un factor nociv pentru motor.
Dar despre turatia motoarelor, ce ne poti spune? Despre felul in care cutiile automate aleg sa conduca "subturat" sau despre indicatorul de schimbare al treptei.
Ar fi fain sa faci un video in care vorbesti mai detaliat despre asta.
Eu peste tot vad urmatoarele sfaturi pe care nu le pot justifica logic:
-schimbat doar la peste 3000rpm
-mersul constant si legal distruge injectoarele alea
-infunzi motorul, distrugi DPF si acumulezi o herghelie de depuneri daca nu conduci de parca ai fi furat masina
Adica, pe forumuri cam orice problema are o masina, jumatate din comentatori spun "iesi cu ea 15 minute si condu` turat si se rezolva".
Daca asta ar fi problema: de ce motoarele cu cutie automata nu sunt niste rebuturi, de ce turatia redusa totusi produce frecari mai putine si uneori uzura redusa. Simultan, argumentul asta cu "daca mergi incet distrugi dpf-ul", iarasi... daca mergi la 80km/h dpf-ul isi face regenerare. Daca mergi constant la 100 la ora este la fel. Imi scapa mie ceva? Adica dpf-ul ala isi face regenerare ideala la un 2000-2500 rpm si la mers constant, nu la mers tip raliu din cate stiu eu.
Mi se pare ca e o chestiune cu multe nuante acest subiect. Unde este limita intre a corecta sistemele masinii si de unde "corectura mea" devine de fapt un factor nociv pentru motor.
Și eu aș vrea să aflu răspunsul
Majoritatea acestor sfaturi provin de la oameni total neavizati care, probabil avand mai demult masini vechi diesel au observat ca daca o accelerezi brusc pana in redline, scoate un mic puf de fum, iar ei au concluzionat ca "asa se curata". Fals, nu presiunea din cilindru, din galeria de admisie sau evacuare curata motorul, ci temperatura. Iar o temperatura a componentelor mare nu o faci conducand agresiv prin oras, pentru toata cresterea aia a temperaturii o pierzi cand opresti la semafor sau dai de trafic. Cresterea temperaturii componenetelor interne, a motorinei, a uleiului, a dpf-ului se realizeaza mergand CONSTANT. Nu accelerari bruste si frana de motor. MErgand constant se "acumuleaza" cresterea temperaturii pana cand injectoarele, geometria variabila de la turbo, dpf-ul, etc ajung la o temperatura la care se scapa de depuneri si se curata singure. Dpf-ul nu are nicio treaba cu viteza sau turatia, ci cu temperatura de functionare! Cunosc persoana care isi face regenerare la dpf in treapta 2 la 50 km/h, mergand CONSTANT. Cutia automata tine turatia sub 2000 rpm pentru ca acolo e polul economic al motorului. Faptul ca lumea isi cumpara 2.0/3.0 diesel automat si merge doar in oras, nu e vina motorului. E drept, daca mergi ca un pensionar cu orice masina (schimbi treapta foarte devreme, nu accelerezi in sarcina mai mare niciodata, practic nu utilizezi niciodata puterea sau cuplul maxim al masinii), da, mai devreme sau mai tarziu va pierde usor din performante. Idem pentru cei ce conduc doar in oras pe distante scurte, degeaba schimbi la 3000 aia 10 km..
Ai sa vezi la masinile folosite pe circuit ce inseamna temperatura si presiune ridicata a uleiului: motoarele la interior sunt foarte curate.
@@andreimihaigroza Eu observ prin forumuri multe sfaturi cu tente de adevăr absolut care sunt de fapt eronate total:
1. In primul rand, in oras, iarna un motor diesel nu va ajunge niciodată la temperatura ideală de funcționare dacă faci "naveta". Ai nevoie să mergi cu el constant si lung ca sa ramane uleiul și antigelul la ideal. Eu observ de cand am diesel cum temperatura scade constant la semafor. Cum ajung la 80-90 grade, cum scade. Asta am observat si la fosta masina pe benzină, care la temperaturi negative, nu susținea temperatura motorului (mă refer la temperaturi sub 0 grade celsius, masini impecabile dpdv tehnic și verificate pe teste cu date live, nu pe acul din bord). Ideea asta de a merge turat mi se pare extrem de nociva în oraș. In primele 10-20 de minute masina aia iarna abia ajunge la 50 de grade ulei - antigel. Sa conduci turat sau agresiv mi se pare criminal. Eu incerc pe cat posibil sa conduc bătrânește primele 5-10 minute si apoi evit sarcinile ridicate pana cand ajung la 20-30 de minute de funcționare.
2. DPF-ul se incarca mai rapid cand mergi turat. Am testat pe masina mea si am observat că în regim "sportiv de mers", cat timp nu se face regenerare pasiva, DPF-ul se incarca mai rapid (cand merg cu 140 km/h pe autostrada isi face automat fara sa initieze ceva, temperatura ridicata isi face singura treaba). Deci iarăși, un motor condus normal, duce la mai putine regenerari. Respectiv in cazul meu, regenerarea la 1000km in loc de regenerare la 600-70/km. De altfe, eu am reusit sa conduc in asa fel incat toate regenerarile sa se faca pe autostrada, pasiv. Legat de turația regenerarii, vad oameni facand regenerare la 3500-4000rpm. In manualul masinii eu am sugestia de treapta 3,4 sau superior si intre 2000-2500rpm
3. Mersul constant distruge injectoarele? What? Nu motorina? O talpa da oricine ocazional, dar sa spui ca distrugi injectoarele ca mergi pe DN cu 90kmh pe pilot.. :))) Nici o discutie despre motorina aleasa, despre premium vs standard, despre ideea de "ungere"
Mai vrem chestii tehnice cu Vlad 😁
Super video, Vlad. Despre temperatura uleiului si antigelului, am observat urmatoarele: nu doar Toyota "tine motoarele reci", mai sunt mici exceptii. Termostatul de pe motoarele 1.5dci euro6 fara EGR deschide la 80 de grade. La un mers constant in orice regim, antigelul are 80 de grade Celsius. In regim de forjare maxima temperatura ajunge la 110-115 grade si se stabilizeaza acolo (vorbesc aici tot de antigel si de regim viteza maxima ori tractare, in rampa solicitanta).
Buna gluma 😂
Mi-ai adus aminte de alte vremuri
Foarte informativ clipul . Eu am un Ford 1.5 ecoboost , și de obicei mă gândeam că e bine sa îl lași 1-2 min că să ajungă uleiul la turbina ...
Nu sunt mecanic insa nu cred ca 1-2 minute vor dauna in vreun fel, mai ales pe timp de iarna
Mulțumim frumos pentru toate informațiile 😉👍🏻
Salutăm !
Încă un material valoros , demn de pus in practică .
La noi ,este o problemă in a accepta schimbarea uleiului ,cu mult inainte de recomandarea fabricantului...
Eu unul aș mai vrea video-uri așa tehnice , cred că putem învăța multe.... cel puțin eu ...
Sănătate !!
Da, m-am apucat si am tot filmat
Eu am benzinare și aștept vara 30 s și iarna circa 1 min sau până când am vizibiltate bună. Am vecini care pleacă după 5 s de la pornire, evident fără să-și pună centura...😂
Ce tare in stilul tau impins cu mana 😂😅😊 esti top de top sai vezi pe spanioli dimineața se trezesc târziu da cheie si pleaca😅
Frumos spus si adevarat!!!
Nu contează cum important să-l încălzești puțin înainte de al tura în trafic sau a porni la drum
Și da cu geamul usor deschis pentru aerisire habitaclu
Drumuri bune in continuare! Si apropo, felicitări tuturor cu aderarea la Schengen terestru 🎉 ❤
Din ce stiu, majoritatea masinilor noi iti arata in bord doar temperatura antigelului, nu si a uleiului. Peugeot urile noi asa au. Si citroen din ce am vazut.
Buna seara! Multumim pentru videoclip!
Un canal de pe care ai tot timpul de invatat ceva. Eh, chiar si daca ai trecut de la GLA la EQB, inveti de pool shrinking ;)
Salutare, Vlad! La mazda 3 Skyactiv G165 (2.0 benzină aspirat), schimb la an sau la maxim 6-7k km, și pun uleiul lor Mazda Supra 0W20 recomandat de producăor în carte și cumpărat de la dealer (la fel și celelalte consumabile). Ca și paranteză, producâtorul recomandă în owner's manual pentru climatul nostru 2 uleiuri pentru acest motor , și anume Mazda Supra 0W20 sau Mazda Ultra 5W30. Am ales să îl pun doar pe cel 0W20 (mai scump) după o discuție avută cu un mecanic de la service-ul autorizat și specializat pe mazda, care mi-a spus că e de preferat 0W20 întrucât aceste motoare au toleranțe interne foarte mici și că 0W20-ul este și full sintetic.
Referitor la pornirea la rece și încălzirea motorului, eu stau cam 1 minut și apoi mă pun în mișcare și nu o turez la mai mult de 2000 rpm până nu dispare martorul de cold engine din bord (modelul nu are "ceas" de bord care să indice temperatura). De asemenea, evit pe cât posibil drumurile scurte și anume plec cu mașina doar dacă am de parcurs un drum mai lung de 5 km și estimez că merg cel puțin 30-40 de minute, altfel, o iau pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Numai gânduri bune!
P.S.: Ca și paranteză, am ceva postări cu și despre mașină pe canalul "The Real World Show From Earth" - Playlist: "About Cars..."
Salut! Am Mazda 3, G120 si de obicei stau mai mult pana sa plec, pana scad turatiile, pentru ca daca e cold start, stau la 1.5k ceva timp. Pleci cu ea asa sau astepti sa scada pana la 1,1-1k?
@@raresfrancu724 Salut! În primul rând să o stăpânești cu plăcere și fără incidente!
Da, cam după un minut mă pun în mișcare ușor chiar dacă turația aceea de cold start de 1,5k rpm nu scade foarte mult într-un minut, dar chiar am grijă să nu forțez peste 2000 rpm până nu dispare martorul de cold engine (la mine maxim 5 minute durează când sunt în mișcare să se stingă martorul la o temperatură de 3-4 grade afară). Este foarte important acest aspect consider eu, deși este cam greu să faci asta dacă imediat ai rută pe bulevard principal unde alte mașini circulă mai susținut. Ideea este că odată pus în miscare motorul intrând în sarcină, adică trăgând mașina după el, se va încălzi mai repede decât dacă stai pe loc la aceeași turație (aceleași turații) și cu atât mai greu se încălzește când stă pe loc la relanti, sau dacă aștepți să scadă turația aceea de "cold start" de la sine pe loc. Numai gânduri și drumuri bune!
Multumesc, la fel! Da, clar se incalzeste mai repede in mers.
M-ai pus pe gand si cu uleiul, eu am pus tot Mazda dar 5w30, are sens sa pun 0w20 pt ca merg preponderent in oras si drumuri scurte, fiind mai subtire s-ar incalzi mai repede, dar ma gandisem la dezavatanjul la drum lung, la viteze/turatii mari (autostrada) e mai indicat 5w30
@@raresfrancu724 Este ok și Mazda Ultra 5W30 atâta vreme cât și acesta este recomandat de producător în manual pentru motorizarea asta și climatul nostru din Ro, așadar nu-ți bate capul pe tema asta prea mult. Oricum, treaba asta cu alegerea celui mai potrivit ulei este un "neverending story" dacă ai sta și ai analiza discuții pe forumul mărcii ăsteia (e.g. ClubMazda). Cel mai important este să-l achiziționezi din sursă sigură și să fie original, la fel și celelalte consumabile necesare unei revizii (poate mai puțin filtrul de polen/habitaclu, căci se găsesc unele mai bune și mai ieftine aftermarket)! De asemenea, contează și stilul de condus... eu unul, nu merg "susținut" în mod constant la drum întins să stau în 5000 + rpm în mod constant, ci doar în depășiri o mai duc poate în limita de 6000-6500 rpm preț de secunde. Dacă aș fi mai catolic decât Papa, probabil că aș face 2 schimburi anual și anume pentru sezonul cald aș pune Mazda Ultra 5W30, iar pentru sezonul rece (iarna} aș pune Mazda Supra 0W20 pentru porniri mai "line" cănd e frig, dar implică prea multă bătaie de cap, plus că mașina mea nu face mai mult de 7k km/an. Să auzim numai de bine!
Da, buna abordare :)
Eu la una din masini cand o pornesc sta turata la 1500 aproximativ 1min, poate si mai mult, apoi turatia scade la 900. Acel timp care sta turat depinde si de temperatura motorului poate? Dupa o zi pe alta oprita sta sigur 1min turata, si daca este vorba de cateva ore oprita, atunci sta mai putin timp turata. Eu astept sa scada acea turatie apoi plec de pe loc. Nu stiu daca e ok sau nu😐
Presupun ca dupa descrierea simptomului e masina benzinara. Ele pornesc cu socul auomat tras, si aceeasi curiozitate ca tine o am si eu.
Salut! Și eu sunt interesat de un răspuns la aceasta speță. Benzinarele de regula au acest cold start...care durează aproximativ 1 minut.
Suna logic...oricum,.daca pleci mai repede, practic vei tine tu motorul turat suficient.
@@adrianhrusca4067 am inteles, oricum daca ti inghetata masina 3 minute le stai sigur. Pe de alta parte daca ai masina cu cutie manuala presupun ca in momentul cand calci ambreiajul si bagi in viteza se trage acel soc, in ideea sa nu tina motorul turat sa schimbi vitezele intredebraiat, ca si cum ai calca ambreiaj si aceleratie in acelasi timp in care schimbi viteza.
@@MrDRK26 La cealalta, acelasi an de fabricatie- 2020, dar natural aspirata nu are acest comportament. Acolo astept si eu 20-30 sec si merg usor pana se ridica temperatura. Ajunge apa la 90 si mai repede ca la cea turbo cu motor mai mare.
cauta engine wear vs. coolant temperature. Am gasit ca pentru performanta (daca vrei reduci riscul de detonatie cred) 85C si pentru aplicatii generale 95C pentru antigel. uleiul sa fie sub limita lui.
Exact, de aia Toyota are termostate reci
foarte tare treaba cu uleiul; deci nu-i de joaca, mi se pare ceva esential..
sa tot fie astfel de podcasturi, ai inregistrat cu telefonul sau cu osmo? Ce microfon folosesti in acest setup?
Pe de alta parte la multe masini plug-in hybrid, masina sta la ralanti pentru a produce caldura (vezi Hyundai Tucson). In cazul acela cred, totusi ca presiunea uleiului e un pic mai mare. Sau sper. :)
23:45 am ramas astazi fara carnet, pentru acelasi motiv😢😢
conduce ca un disperat, dezamăgitor pentru un tip cerebral ca Vlad.
Eu de obicei las masina sa mearga 20-30 sec la liber dupa prima cheie cat sa se puna fluidele in miscare in sistem, dupa care merg lejer pana creste temperatura uleiului pana pe la 80 de grade.
Ca observatie, motoarele TSI sunt destul de fierbinti. 103 - 108 grade este temperatura la care sta uleiul la un mers normal. Vara la mers vesel ajunge si la 114, atat am vazut cel mai mult. Uleiul este schimbat la sub 10k km. Ma gandesc daca as schimba firma (aceeasi vascozitate si norme) daca ar mai scadea temperatura. Momentan folosesc Motul Specific.
E ok ce zici. La S3 am aceleași valori ca tine.
Treci pe uleiuri cu nanotehnologie de la Millers oils, scade frecarea cu 40%, scade temperatura. Schimb la 30k sau 2 ani.
În țările nordice mașinile se livrează cu aeroterma interioară și rezistență pe baia de ulei, se dă drumul max 2 h. Găsești mașina caldă, zăpada/ gheața topite, mașina e gata de plecare fără mers la relanti, care e interzis prin lege. Mi-am montat și eu pe un proceed crdi model 2009.
Salut Vlad, trebuiau menționati și anii mașinilor " vechiuțe", poate unii oameni dețin acele mașini. Mulțumesc
Salut! Te rog frumos, cand ai timp și buna dispoziție să faci un video ,cu top cele mai bune motoare de la 1.4 până la 5.0 pe benzină și diesel?
Adică un exemplu :
1,4 benzină Honda civic din 1998.
Multumesc!
Salut Vlad un canal de UA-cam românesc recomanda ulei 5w30 chiar și pentru motoare mai noi pe benzina la care producătorul recomanda 0w20 sau 0w30.argumentul lui fiind ca la noi în tara nu avem temperaturi de -40 de grade dar avem +40 și astfel uleiul 0w30 ar fi prea subțire. Poți sa ne spui și părerea ta?. Mulțumesc
Cu ce filmezi si cum e prinsa camera pe poziție?
Mi se pare foarte mișto cum prinde poziția de condus.
Ca tot se vorbeste mult despre eficienta, subiectul asta putea fi tratat in sub 5 minute. Lucrurile sunt simple si se porneste de la cateva idei de baza.
1. Dieselul nu prea se incalzeste la relanti benzina da.
2. Incalzirea oricarui motor se recomanda a fi facuta in mers la turatii mici fara accelerari bruste. Statul la relanti la rece intre 1-3 minute nu dauneaza cu nimic.
3. Asigurarea ca termostatul functioneaza in paramentri, de obicei cand un termostat se strica se "blocheaza" pe deschis.
4. Adaptarea la situatia particulara a fiecaruia: temperatura exterioara, daca drumul pe care se porneste incepe direct cu urcari serioase, cu remorca sau fara, etc.
Ce sfat aveti pentru cazul unui autoturism cu motol diesel tinut intr-un garaj in care temperatura e constanta intre 15 si 25 grade?
Pentru a iesi din garaj am de urcat o rampa de 10 m. E cazul sa incalzesc in vreun fel motorul inainte de a urca rampa?
@@ciprianpopescu1320 Avand in vedere ca temperatura din garaj este destul de ridicata consider ca 1-2 minute de incalzire sunt suficiente.
cred ca singurul motiv pentru care motorul trebuie lasat sa mearga in gol, este treaba cu degivarea masinii, dezaburire, vorba aia "safety first", dar si acolo sunt tot felul de smecherii, parbriz cu incalzire, webasto...
eu am observat ca la masina mea, un clio 3, benzina, atunci cand este frig, relantiul daca nu plec de pe loc e un pic peste o mie de ture, se mentine cateva minute apoi scade, la clio 2 aceeasi poveste, nu stiu daca se intampla natural sau e pe undeva un senzor care mentine un șoc automat.
Salutare Vlad! Cu privire la start-stop(SS): in cazul meu acest system pare ca se auto-dezactiveaza daca afara este foarte frig/cald, iar dupa pornire incerc sa il tin eu dezactivat in jurul a 15 min pana motorul s-a incalzit suficient, insa cu privire la funtionarea lui chiar si dupa acest interval de timp, cat de daunator este acesta pentru electromotor? exista momente cand te opresti si te misti cativa metri iar sistemul SS tot opreste motorul ca mai apoi cateva secunde mai tarziu sa pleci iar de pe loc. Personal il folosesc doar cand stiu ca masina va sta cel putin 20-30 de secunde, altfel mi se pare o uzura inutila a electromotorului, sau poate gresesc.
Mi-ar placea un clip si despre cum sa racim masina corect dupa un drum lung la viteze mari, pentru ca si aici sunt tot felul de opinii, iar personal nu stiu ce sa cred.
Mersi!
Segmentii daca lasi mult timp masina nu or sa fie unsi niciodata indiferent de temperatura. Am discutat problema asta cu un inginer de la GM chiar care a lucrat la celebrul v6 3.8 din anii 90 care e renumit ca fiind cel mai fiabil motor creat vreodata. De la el am auzit ca indiferent ce faci daca uleiul a apucat sa curga de pe segmenti la pornire cea mai multa uzura apare la segmenti iar inceputul sfarsitului la un motor fiabil este chiar pierderea compresiei nu bataia de cuzinet. Acum ce e drept am vorbit de motoare pushrod nu tacheti hidraulici si alte tipuri de chiulase mai moderne .Intamplator avand cateva masini mai vechi americane (asa am si ajuns la omul ala pe un club de la Pontiac) se cam aplica. La un Firebird 88 5.7 v8 cu 388,000km am verificat cuzinetii si sunt ca noi iar compresia a scazut cu @0.8bari in medie dar tot este peste limita minima.
Ai perfecta dreptate cu presiunea la ulei la motoarele vechi. La acel motor vechi cu aproape jumatate de milion de km presiunea la ulei la cald la relanti este de 30psi adica putin peste 2 bari.
Scriu aici pt cei care dețin BMW diesel modern (2016- )și care se îngrijorează de intervalul de service (30.000km). De fiecare dată când fac schimbul resetez intervalul și din maniu calculatorul de km, ore funcționare , consum. Bun , după vreo 3500 km parcurși și 130 ore de funcționare îmi arată la intervalul service 21000 km. Deci a considerat ca ai făcut 10 mii când de fapt am făcut doar 3500.Adică la maxim 12-15mii de km îmi va arăta ca va trebui să schimb uleiul. Oricum eu rămân la regula cu 10 plinuri, cu un plin fac 850 km oraș/afara deci la 8500 km eu fac schimbul.
Asa e si la E91 , 320d. L am resetat la 30k si la al 2-lea schimb facut , cere service schimb de ulei. Ia in calcul si orele de functionare si implicit scade din nr. de km. ramasi pana la urmatoarea revizie.
dar acum iarna, daca stau cu ea la relanti, pana scade socu automat turatia la turatia normala de relanti si abia apoi plec, nu-i ok?
Ba da dar sa nu fie 10 minute:))
Am o dacia 1.5 dci 95cv ,,, si pot sa aleg ulei 0w20 sau 5w30 car e mai bun ?
La N57 daca merg cu 80km/h în modul comfort, turometrul arată vreo 1100 rpm. Este recomandat să merg și în modul sport ca să țin turația mai sus?
Domnule, tu zici acolo niste lucruri - probabil foarte bune. Dar start-stopul il dezactivez din principiu =))
Eu l-am codat, tot din principiu
Eu de fiecare data cand pornesc motorul rece, astept sa-i treaca "socul", timp in care e putin ambalat, dupa care revine in relanti si ma pun in miscare.
Asa stiu ca e bine, mai ales cand e rece afara, ca sa se unga suficient toate cele.
P.S: am uitat sa mentionez ca am o Vitara din 2023.
nu rezolvi nimic decât uzură mai mare
@sssssneaker Am cronometrat azi durata șocului și am observat că durează un minut.
De acum am să aștept doar 10-30s până să mă pun în mișcare.
Mulțumesc pentru comentariu.
Salut, Vlad! Cam ce consum ai avut la GS cat ai avut-o? M-ar interesa pentru concedii si drumuri in afara.
Te rog Vlad explică de ce l‐a rectificarea arborelui trebuie tratament de duritate,am lucrat o perioadă în rectificări motoare dar niciodată nu am făcut tratament
Trebuia sa menționez că ăla e tratament de specialitate, nu e necesar la un arbore normal
Eu am lasat întotdeauna chiar si 5 minute m57-le. Crezi ca s-a produs uzura mare?
Am crezut ca ai schimbat masina!Ar fi fost un upgrade.De la Toyota la Lexus....👍
La minutul 26:53 chevrolet epica)😁
Si nu manca mult ulei DACA plec la -10grade ?
Salut! Ce parere ai despre aditivii antiuzura gen molibden,tunsgten ?
Salut, detin un 1.6 tdi din 2015 si sunt curios daca la un mers in oras, cu toate temperaturile optime, tot e recomandat sa am start stop activat, inteleg cum ar functiona ceea ce ai sustinut la benzinare, dar nu sunt sigur de dieseluri
In principiu la motoarele mai vechi nu e așa bine implementat Starts stop
Proprietar de Jeep Cherokee XJ, 1999, motor italian VM 2.5 diesel ("renumite" in a nu fi foarte fiabile, fiind motoare "de barca"). Cum ii prelungesc viata? Vreau sa o fac "oldtimer", deci am grija de ea; nu o fac "drujba de offroad".
Ulei schimbat des :))
@@vladdutz20 Schimbat toate uleiurile posibile in toamna; curatat EGR. Doamne ajuta :)
Asa scrie si in cartea unei masini Dacia ,faptul ca nu se asteapta cand motorul este rece ,in schimb nu prea este ok ,motorul trepideaza rau cand este rece ,cahiar se opreste daca acelerezi f usor ,vb de motoare noi ,motoare fara gpl ,valabil si pt cutie Cvt.
Da, pentru ca acele motoare au o problema de reglaj amestec
@vladdutz20 , probabil, dar au spus că nu este nici o problemă, nu există rechemare pt acestă situație, situație regasită pe f multe mașini. Într-adevăr, nu prea știe să țină relantiul, oscilează f mult până se încălzește.
Platim rovigneta sa stam în spatele carutelor pe toate drumurile. Sa le faca drumuri tehnologice între tarlale si sa ne lase sa circulam fluent.
check engine aprins . que pasa ? am un gs 300 si vad becul ala doar cand pun contactul
În localitatea următoare de unde ai lăsat tu mașina stau eu. Dacă mai treci prin zona dau o cafea
Ok, dar la hibride Lexus care se opreste motorul chiar si dupa 1 minut ce il pornesti find rece si tot asa ce facem? E drept ca la 10 grade afara sta mai mult timp prima data cand il pornesti dar tot nu urca mult temperatura pana ce se opreste. Sunt multe opriri si porniri pana ce motorul ajunge la temperatura optima.
De aceea trebuie schimbat uleiul la 7000km
Ce Lexus este pls?
Gs450h 2006
Eu pornesc mașina o las minim 2 minute pornită după care mă pun în mișcare și până când apa nu ajunge la 90 nu turez mai mult de 2400 de ture. De ai de zile fac așa și nu am avut treabă cu motorul
Am o cutie metalica in care pun rumeguş inmuiat in motorina B7, îi dau foc si plasez cutia sub baia de ulei, pana intru in masina si-mi pun centurile, motorul se incalzeste, apoi talpa ca viata este scurta!
😅😅😅😂😂😂
@@adrianhrusca4067 razi tu Hara-Palb insa este cea mai efigienta modalitate de a incalzi motorul fara sa consumi carburantul agricol din rezervorul masinii!
La mine , daca fac asta, ia foc scutul de plastic...
@@mapsnavigation scutul de plastic nu mai e la moda...plasticul e anti-eco!
@@mapsnavigation sau stai, inseamna ca la tine daca ia foc scutul de plastic, e mai eficient ca se incalzeste motorul mai uniform!
Nu plec dupa loc pana nu urca apa doua nivele macar . Asa m-am invatat de ani de zile . Fie vara sau iarna .
Ce model de Lexus este cel din prezentare?
Is
Om 651 are presiune dupa 2014 si ai zis o si matale.
Am prapadit un motor 651 2010
Acum am 651 2015 si am incredere ca presiunea e suficienta si la relanti😮
Da pentru că au modificat sistemul de ungere pe partea de control presiune si întinzătoare
Corect se da cheie si cand nici macar nu a apucat sa invurta motorul pleci de pe loc cu scart, asa incalzesti cel mai rapid motorul, protejezi cutia, ambreajul si face ungere rapid motorul.
Se lasa macar 30 secunde masina la relanti cand ai o pornire la rece, dupa ce pornesti masina pana pui centura, te asezi in scaun si pana gasesti o melodie deja e suficient 👍
Și iarna, până dezaburești geamurile și răzui parbrizul?
@mapsnavigation Pleci cu a 6-a de pe loc si se incalzeste in habitaclu din cauza frictiunii discului de ambreaj 🤭
@@icefamilygaming vise taică, vise
@@mapsnavigationpleci când ai vizibilitate bună. Poți folosi și spray/lichid de degivrare.
Cred că ridici stacheta d-le Vlad.
Vlad, am si eu o mare curiozitate pe subiectul asta. Acum 3 ani mi-am cumparat un golf 6 1.6 diesel pentru ca nu stiam de canalul asta si nu invatasem atatea despre masini. Eu nu aveam nevoie de diesel ci de benzina pentru ca 70% din timp merg in oras. Eh, faza este ca am zile in care trebuie sa parcurg vreo 4 km(6-7 min) de oras, ajung la destinatie, stau 5-10 min pe loc pt ca imi astept sotia sa iasa de la serviciu si apoi ma intorc acasa. Intrebarea mea ar fi: cat timp astept acele 5-10 min, ar trebui sa opresc motorul sau stau cu el la ralanti. Stiu ca gresesc ca merg pe distante scurte dar in perioada asta de frig chiar nu vreau sa imi las sotia seara sa vina pe jos acasa si momentan nu imi permit sa schimb masina asa ca incerc sa o intretin cum pot mai bine.
Mersi anticipat
In cazul tau cred că mai bine îl lași pornit desi in curând s.ar putea sa fie interzis
Avem un Logan 0.9Tce, pe timp de iarna dacă nu încălzesc cât de cât mașina sa zicem 5 minute, chiar dacă plecam fără ca motorul sa fie un pic încălzit, rulează foarte sacadat de zici că e căruță. De obicei în dimineți cu -5 Grade, trebuie lăsat măcar 10 minute sa se încălzească plus sa se dezghețe geamurile 😮
La fel și 1.0 90 cp. Dacă nu îl las sa se încălzească il opresc de 2-3 ori pana o scot din parcare.
Acolo e o problema cunoscuta de gestiune amestec
Mașini moderne... 😂 Chiar și hulitul și acum puturos/urat mirositor😂 diesel euro 3 pornește, nu moare, are forța și la - 10 grade
@@vladdutz20 Și cum aș putea rezolva situația sau care ar fii o alternativa buna la situația respectiva?
La fel pațesc și eu cu Opelul meu Astra H 1.6l benzină automată !
Mama ce tare ar fi să prezinți o căruță autentică 😂 să explici cum au prins oamenii punțile pe căruță și sistemul de virare 😂 atelaj cu frânare animală 😂
Exact, și un motor de tăiat lemne
❤
La 1.2 puretech 82 cp plec dupa 1-2 minute (ulei 0w-30)
Cred ca o problema care merita mentionata in ceea ce priveste START-STOP-ul e atunci cand mergi turat mult timp(in afara orasului) si in momentul in care ajungi la primul semafor motorul se opreste brusc.....eu cel putin din cauza asta il tin mai mereu pe OFF....dar e foarte posibil sa gresesc eu....habar n-am:))
Daca turbina a fost turata, ar trebui ca sistemul sa nu se activeze imediat, ci dupa ce mergi o vreme cu viteza redusa...
La BMW dacă o alergi și apoi intri brusc în oraș la primul și al doilea semafor nu oprește motorul
Salut Vald !!! Te urmaresc de foarte mult timp si te apreciez. Am o mica problema si as vrea daca este posibil sa ma ajuti/ recomanzi o masina in jur sumei de 6k pt o naveta de 13km/zi oraș. Momentan am un Peugeot 307 1.6 benzină dar cam bătrânica😢. Mulțumesc
Tot Vlad mă cheamă, recomand o trotineta pentru 13 km/zi.🎉
@@plakala244sau o bicicleta electrica, sau măcar adăugat ulterior motor electric. Eu zic ca e mai buna și mai sigura decât trotineta, riști mult mai puțin sa cazi cu ea, plus nu îți vor obosi picioarele.
De ce nu recomanzi uleiuri cu nanotehnologie / nanoparticule? De la Millers Oils. Schimb la 30k sau 2 ani. Chiar așa de înapoiați suntem?
Nu exista sa reziste 2 ani 30k un ulei... Uleiul se schimba cat mai des, punct
Am un Tucson hibrid 2023. Drumul până la lucru sau înapoi spre casă (care în multe zile e singurul drum pe care îl fac cu mașina) are 6 km și durează vreo 15 min. După ce ai spus tu înseamnă că fiecare zi dăunează motorului. Ar trebui într-adevăr să schimb la 5 mii de kilometri? Aici în Germania costă destul de mult o inspecție (ca. 500 de Euro) și am nevoie de ele să păstrez garanția. Consideri că merită totuși să schimb uleiul la 5 mii? Danke!
nu se merita schimbat la 5000 km.lasa l 10 pana maim 15 000km
Ma gândesc că în alte zile mergi mai mult, poti verifica bușonul de ulei și dacă vezi culoare de cappuccino, abia atunci e mai nasol uleiul
ulei pana la 130 grade este ok dupa aceasta temperatura se deschide supapa care lasa uleiul in racitor.
Mai devreme deschide termostatul de ulei
Și totuși...daca pornim "prea repede", adica in 20 cec, 30sec ...pompa apucă sa tragă suficient ulei si angrenajele apucă sa fie fluidizate cu ulei? Eu unul prefer sa stau 1 minut, indiferent de sezon.
Mai mult, am observat ca T3ul ce-l am, merge putin mai turat la imediata pornire, apoi ii scade turatia dupa 1 minut, de abia il mai aud. Atunci parca simt ca imi zice" hai gata, sunt pregatit"
Trage dupa cateva secunde pompa de ulei
Vorbești despre putori
@@sauciucdorian2009 nu am inteles...
Muști din el
@@SMAr2wocred ca se refera la vechimea motorului
23:15 am ramas fara carnet astazi, ptr acelasi motiv..😢😢
Vezi ca te contrazici cumva, mentionezi ca uzura cea mai mare este la pornirea la rece, din motive evidente. Dupa care cumva sugerezi ca o pornire la cald este mai benefica decat mersul la relanti ( asertiunea cu start-stop). Pe ce te bazezi? Daca motoarele mai noi (cele cu pompa cu debit variabil de ulei) nu fac presiune suficienta de ulei la relanti, ce le face mai bune la 0 presiune, cum este cazul la un start-stop ? As spune ca da, un tinut la relanti a unui motor pe termen lung nu este benefica, dar nici un start-stop in mod categoric nu este mai bun sau imbunatateste situatia.
2. Problema la motoarele mari care fac presiune mica la relanti, nu este statul pe loc, cum iarasi sugerezi, ci faptul ca merg in sarcina ( in trepte superioare) la turatia respectiva. Mai pe intelesul tuturor, nu statul pe loc le omoara, ci mersul subturat.
Raspuns la thumbnail pe scurt si economisim 28 de minute din viata: Cu timpul !
🎉
Confort liqui molly uleiul cu vâscozitatea de 5w30, in 8 secunde la temperatura de 0 grade ajunge in toate partile lui, fiind lubrifiant corespunzător. Deci mai mult de 10 , 15 secunde este inutil ,chiar neindicat...
Dar asta nu inseamna ca tot uleiul e la temperatura optima.
E important totusi sa nu foe abuzata pana ajunge la temp de lucru.
@adrianhrusca4067 corect, nu abuz și încălzirea în mers...pana și la Dacie scria în cartea tehnica....
start stopu nu face bine in nici un caz!
ai trecut de la honda la lexus ? e masina ta?
A facut si Auto Mitză Sef un video "similar". Sper sa nu vad comentarii.....😂
Nu știu că nu urmăresc non valori:))
@@vladdutz20 🎯
@@vladdutz20😂
Care este sensul încălzirii motorului și a altor rugăciuni de genul ăsta când în ziua de astăzi mașina o ții maxim doi ani de zile?
Eu am mașina de 6 ani:))
A mea e din 1995. Si zău dacă merită schimbată cu vreo ,,praștie" mai nouă. Se cheamă Volvo.
Exact, dacă o ții maximum 2 ani, care e sensul schimbului de ulei? 😂
@@nitucosmin2288 Nenea, nu ne înțelegem. Păi nu o țin maxim 2 ani, am ținut-o până acum, din 2009. Și o s-o mai țin vreo 25 de ani. A doua mașină, tot un Volvo, e din 2006, un XC. În nici un caz nu o s-o schimb, e la mine din 2012. Dar sunt mașini și mașini, așa cum sunt proprietari de mașini și proprietari de mașini.
@vladdutz20 eu țin mașina de la 6 luni la un an
Salut ! Recomanzi sa turam motorul la 1500 rpm ? Ex 1 min inainte sa ne punem in miscare ? Vw 2016-18 diesel 😇
Da, merge in ideea de crestere presiune ulei si generare caldura insa oricum ele stau turate la pornire
@ stau turate la 900-950 rpm
Ralanti 10 min la 900 rpm VS turat 1500 1 min si apoi plecat in regim lejer ?
Bună intrebarea. Eu asa fac iarna. Pornesc motorul si după 10 secunde il mai tin turat 30-60 secunde pe la 1300 rpm si apoi plec foarte foarte usor ținând motorul sub 2000 rpm undeva la 5 minute, după care permit turații mai mari pe măsură ce se încălzește
INAINTE SA ASCULT CE SPUNE, SPUN CUM INCALZESC EU MOTORUL BENZINAR. SIMPLU, IL LAS SA STEA EL LA 1100 CIRCA, IAR CAND COBOARA LA 800 IL ACCELEREZ PENTRU 2 MINUTE LA 1500. DUPA 4-5 MINUTE DEJA SCOATE AER CALDUT. MOTORUL FIRE ESTE CEL MAI REUSIT BENZINAR DE CLASA MICA, LA 250K ARE COMPRESIA APROAPE CA SI NOU...
Gata…. Stiu …. Stam pe loc cu motoarele turate😂…. Ca la launch control
Facem focul sub ea, cel mai repede.😂
"S cum?" "S mă-ta!"
CARUTA SE DEPASESTE PE LINIE CONTINUA DACA LATIMEA DRUMULUI E LAI MARE DE 7 M.
Nu am chef de discuții cu poliția:)))
nicicum, apesi butonu de start si pleci cu ea
mai bine 1 bar la relanti decat de sutede ori 0 press la fiecare pornire!?uzura la rece este egal cu cca 200 km rulati in conditii antigel 80-90 grade ulei motor 90-110grade
Bmw are ceva care previne uzura asta și se numește irox coating
Este insuficienta acea presiune
De exemplu om651 are 1.4 Bar până în 2000rpm, pe autostradă merge cu presiune mica la viteza in sarcina... Necaz