Flu TV cidden önemli bir platform, şu programda konuşulan mevzular başka memleketlerde 30 40 yıl önce yazılmış, okunmuş, bizim ülkemizde bazı sivil ve otantik kişilerin çabası ile daha yeni konuşuluyor. Klişe olacak ama flu TV bir okul.. İlker bey ve Mustafa bey ve emeği geçen herkese teşekkürler..
İlker hocam "Years and Years" diye bbc' ye ait bu konuyu da olabildiğince rasyonel şekilde kapsayan harikulade bir mini dizi var. Tavsiye ederim beğeneceğinize eminim.
Ne güzel insanlarız. Oynamayalım bence. Bir tane akıllı bilgisayar yapalım bizi o idare etsin. Eğer bir şekilde bir yerimize çip takarsak bu seçimde kararımızı daha iyi insan olmak yerine maalesef daha güçlü ve acımasız olmayı tercih edeceğimiz gerçeği önümüzde duruyor.
Рік тому
Çok iyi bölümdü, okuduğum kitapta transhumanism ile ilgili bir bölüm vardı, aklıma bu video geldi döndüm tekrar izledim. Harun hocamız da çok anlaşılır bir pencereden bizlere anlatmış
Harun Bey kardesim, oncelikle iyisin, hossun, agzina saglik, iyi ki bu kanalda programlar yapiyorsun, o konuda mutesekkirim kendi adima ancak, ben israrla su savinizi anlayamadim. Zaman bazli gelismeleri, ana akim ve guncel dogrular olarak kabullendikce, bu gelismelerden elde edecegimiz kazanclar olabilecegi gibi, deneyim ve bu deneyimlerin nitelikleri bazinda kayiplarimiz olacagindan da dem vurdunuz. Buraya kadar kabul, hemfikirim. Ancak anlayamadigim sey su; bu kazanc getiren gelismeler ve kayip addedilen eski yontemler vs, bunlarin alayi zaten hayatlarimizda opsiyonlar olarak varlar. Dolayisiyla bunlarin getirdigi kazanc ya da kayiplari sorgulamak bana ahmakca geliyor. Keza kimse bizlere, teknolojiyi kullanma konusunda yaptirim uygulamiyor. Ya da atiyorum 20 sene sonra biyonik goz takmayan olecek denmeyecek misal. (distopik bi dunyaya evrilmemissek hani) Bu baglamda bu olasi kayiplarin muhasebesi, bence subjektif gorusler olmaktan ileri gidemiyor. Keza kendi hayatlarinizdaki onceliklerinize gore, teknolojik ya da benzeri gelismelerin, ne kadarini hayatlarimizda kullanabilecegimizin karari hala bizde malum. Ben misal 43 yasindayim, teknolojiyle aram sahanedir, her turlu somururum. Ama hic insta, twitter, face vb sosyal medya hesabim olmadi misal. Cunku ihtiyac ve heveslerim dogrultusunda sekillendirebildim onumdeki secenekleri. Keza ayni sekilde, elimde google maps im olsa bile, tanimadigim bilmedigim bi kent ya da mahallede, insanlarla direk hosbes edip, yeni deneyimlere yelken acabiliyorum kolaylikla mesela. eee abi? neyi tartisiyoruz yani, insanlar gerizekali diye, yahu insanlar mal, o yuzden bunlarin mal oldugu konusunu kriter alip mi karar mekanizmalari ya da gelisim paradigmalari kuralim yani? Hacim kusura bakma da, ote sacma yani bu onerme. :)
Bu konu westworld son sezonda çok güzel işlendi. Kafası makineye bağlı adamın sadece anıları kullanılarak yerine geçen cyborg. Hangisi gerçek? Vücudu olmayan sadece hafızası olan human mı yoksa onun aynısı olan cyborg mü? Westworl şahane bir dizi bu arada beyin yakıyor 👏 bu videoda öyle olmuş 👌
14:03'te _konu edilen filmler gibi_ *transhümanizm* , *cyberpunk* veya *fütüristik* _başka filmler, diziler önermek isteyen olursa tavsiyelerinize açığım_ .
Güzel bir konu ve güzel bir işleyiş. Teşekkürler bunun için. Bu konu ne yazık ki kavramsal temelleri üzerine (insanın kutsiyeti vs vs diğer saçma şeyler ile birlikte) insanların hassasiyeti olduğu için hem ilgi çeken hem de tepki gören bir konu. Ancak bir kalp pili de transhumanist yaklaşımdır. Buna itiraz eden göremedim henüz. Ya da kemiklere --dişlere-- yapılan ekler (platin vs.) dahi bu ideal ile çok da faklı değil. İnsanlığın bu yöne gideceği kesin olmakla birlikte "gidilmeli mi" sorusu oldukça engizisyonu anımsatmıyor mu? Değişim ve gelişim; bir durumdur, oluştur. Bunu iyi veya kötü olarak nasıl değerlendirebiliriz ki? Bence konuşulması gereken şey, iş üremeye vs. geldiğinde erkeklerin bu güç ile ne yapacağı. Erkeklerin belirgin doğurganlık kıskançlığı (bkz. Erich Fromm) tatmin edildiğinde, ortaya ne çıkabilir? Güzel bir soru. Ayrıca insan türü ne yazık ki (bence) pislik, acı ve hatalarla yaşamayı sever. Bunların hepsinin vasıfsızlığın ve yüreksizliğin bir tahammül dayanağı olduğunu bildiğimizde, elimizden bunlar alındığında ne olacağını ön görebilir miyiz? İnsan, sahiden, aşılması gereken bir şey midir? Bunlar öylesine sorduğum sorular. Ancak beni düşündüren asıl şey şu. Herkesin (son kullanıcıya indiğini düşünelim bu teknolojinin) "mükemmel" olabildiği bir evrede seçilim neye göre olacak? Seçilim olmadığında da insan nasıl sahip olma ve kazanma ödülünü elde edebilir? Ne anlatıyorsun demeyin bir şey anlatma gayem yok. Öyle sordum işte. Enteresan bir konu :) Sevgiler.
Merhaba. Sizin sözünü ettiğiniz kişisel deneyimin "ayin" gibi olması konusunun önemini anlatmaya devam etmelisiniz. Olsun . insanlar anlamamak için her şeyi yapacaklar.. İnsanların bunu neden anlayamadıkları derin bir konu. Neden kişisel deneyim ile çaba göstererek aynı sonucu almaktan "tembel oldukları için" kaçındıklarını, "armut piş ağzıma düş ile her türlü kişisel deneyimden vazgeçmeye razı olmalarının" "vazgeçtiklerinin önemini kavramamalarından" kaynaklandığını onlara anlatmanın bir yolu olmalı. Zira vazgeçtikleri zaman bir yol ayırımında oldukları halde "kısır" yolu "tembellik" nedeniyle "rahatlarını bozmadan" seçmelerinin sonuçlarını kavramalarını Fakat bu ne kadar isterdim. O kadar zor ki. Tarihsel bir süreç içinde insanlar köle olmaktan bile kaçınmamışlar "rahatları bozulmasın" derken "her türlü pisliğe" gömülmüşler. Bunu tarihin hemen her döneminde gözlemleyebilirsiniz. Bugün de aynı şey oluyor.
ilgi çekici epey araştırma konusu tetikledi bu bölüm. Kafa Yolları Haritası serisi ilk bakıştan itibaren etkileyici bir şekilde devam ediyor! yaşasın ve voila!
Bir şeyin zor ulaşılabilir olması ile o şeyin algılanan değeri arasında her zaman net bir ilişki olduğu varsayımı her zaman doğru olmayabilir. Film örneğinde film izlemeye değer vermeyen biri için bir filmin kolay ya da zor ulaşabiliyor olması onun filme olan yaklaşımını değiştirmek için geçerli bir neden olmayabilir. En basit örnek olarak MUBİ'yi verebiliriz. Film sevmeyen insan MUBİ'ye para vermez. MUBİ var diye artık filmlerin kolay izlendiğini ve daha değersiz olduğunu da düşünmez. Ama film seven insan için MUBİ büyük bir kolaylık olabilir ve sırf MUBİ'den izliyor diye o filmleri değersiz görmez diye düşünüyorum. :)
İnsan, hayatta kalmak için şimdilerde eskimiş ya da işe yaramaz diye bakılan bu yer yön bulma, basit yemekleri yapabilme vs gibi temel gereksinimleri öğrenmeli. Hayat her zaman şarkı-türkü gitmeyecek. Bizim için gitse bile bizden sonrakiler için bir çöküşün ortasında kalma olasılığı her zaman var. Uyum sağlayan hayatta kalır. Fakat bu her zaman güncele uyum anlamına gelmeyebilir.
Arif var mı burada Arif... Bilinç ve İrade konularını çoktan çözdük. Ama malesef insanın inançları hayatını yönetiyor. Karşındaki adamda ne kadar çok entelektüel bilgi varsa ona o kadar çok bilgi verebiliyorsun.
Bilinç konusundaki bilimsel yaklaşımın içerisinde geçen bizim bilincimizin sadece elektro-kimyasal bir yapı olduğu konusu kesin çözümlenmiş bir şey değil. Dolayısıyla herhangi bir kimyasalın etkisi altında iken davranışlarımızın bizi yansıtıp yansıtmadığı konusu da kesin değil. Sonuç olarak bilincin sınırları ve hatta tam olarak ne olduğu konusunda tam bir bilimsel bilgi yok o yüzden çok basite indirgemenin doğru olmadığı kanaatindeyim.
Data obezi olmak istemiyorum. Datanın muazzam hızlı tüketilmesinin aynı inüsilin direnci gibi etkisi olacak bence. Data açlığı çekmek sürekli sürekli istemek ve her şeyin doğru olmaması. Bilgi değil veri bombardımanı. Her şeyin kararında olmasını daha uygun buluyorum. Bilginin artması ve deneyimin azalması daha çok "fringe" daki gözcüler gibi olma yolunda bir perspektif uyandırıyor bende. Teknoloji muazzam gelişimini daha tüketilebilir değil daha sürdürülebilirlik yönünde evirmeli . Bilime aşığım otomobile de aşığım ikisi de ilerleme sağlar. Aşırı hızın birinde cana, diğerinde duygulara mâlolacağını değerlendiriyorum.
@(insan) Açıkçası benim de aklıma gelen durum eğer ki küresel manada kapitalizm tekrardan bir çöküş yaşamaz ise ki yeniden hep küllerinden doğmuştur her zaman bu sistem satmak ve elit ve sayılı zenginler zümresi kurulması içindir. Hatta sistem bunu doğurur. İnsan doymaz ki adamların milyar dolarları var ama ben hi görmedim şu 50 milyarla da şu açlıkla mücadele edeyim diyen. Her neyse. Anladığım kadarıyla beyne takılan o çipler Big Data dediğimiz olaya çok ilerleyen bir süreçte bağlı olacak. VR ve AR deneyimleri göze hitap ediyor ancak kullanılması zor, metaverse ile karakterler çok sığ ama birbirleriyle iletişim halinde şu an pikselleri 30 yıl önceki süper Mario gibi. Ancak şimdiki oyunların neredeyse gerçekmişçesine görüntü verdiği gibi bu çipler de ilerde nanoteknolojinin de desteği ile nöronlara organik bağlantılar yaparak beynimizde çeşitli görüntüleri, avatarları, deneyimleri, rüyaları pekala Simule edip bizlere yaşatabilir. Premium rüya paketleri mesela, muhteşem koku paketleri, bilinç altıyla olan bağla beraber eski anılarda yaşama o mutlulukları deneyimleme böyle VR Kask falan olmadan. Birebir aynı anılar ve duygular. En güzel anın. Ve manüğlasyon yaparak o anının maksimum gerçekliğe ulaşabilmesi için o anlık sadece anıya ulaşma ve şu anı bloke etme gibi yetenekler. Muazzam bir duygu. İnsanın hiç bitmesini istemediği bir rüya. O an için milyonlarca lira harcayabiecek insanlar. Mutluluk bağımlılığı dopamin, serotonin adrenalin bağımlılığı ve onların aniden kesilmesi ile oluşabilecek yoksunluğu tahmin edemiyorum. Bir uyanıyorsun berbat ötesi dünya. Niye yaşayım ki. Ya harcarım mutlu olurum ya harcamam mutsuzluktan ölürüm. Herkesin hayal görebilmek için dilendiğini bi düşünsenize...Kaybettiğin En sevdiğini bir kere daha görmek... Böyle bir teknoloji ile köleler yaratırsınız. Mutluluk çıkmaz. Ve bilim teknoloji aritmetik değil Üstel hızlandığı için böyle şeyleri yaşamak içi gereken sürenin 20 yıl bile sürmeyeceğini düşünmüyorum.
@@yasin_usta Katılıyorum. Komplo teorisi olarak algılar mısın bilmem ama önce fikirlerimizi çaldılar, zengin oldular, sonra kan ve organ bağışı diye yeni bir sömürü aracı uydurdular, adaletsizlik ve acımasızlıkla iliğimize kadar emdiler, şimdi de hayallerimiz ve rüyalarımıza göz diktiler. Kurban olsunlar iç alemimize, artık zırnık yok yiyicilere. Sence de bence mi?
Bir ara şunu sorar mısınız … teknoloji her Açıdan bize zaman kazandırıyor …. Peki insanlar kazandığı zamanı ne yapacak şu anda ne yapıyor elindeki artı zaman ile ???depresyona giriyor ya da alışveriş yapıyor gibi görünüyor …
İlker hocam sigorta şirketleri o sağlık datalarınıza göre fiyat biçerse, işe alımlar o çipin raporlarına göre yapılırsa zararını hissedebiliriz maalesef :D
Polyannayı dağa kaldırmışlar ohh ne güzel temiz dağ havası aldık demiş :D Harun abi bunu yazmam gerekiyordu içimde kalamazdı kusura bakma seni seviyorum ama ilker hocanın bahsettiği muhteşem teknolojilere karşı argüman olarak sunduğun argümanlar bana bunu hissettirdi. Uçağı boşver abicim at arabasının güzelliğini uçakta yaşayamazsın günlerce yolculuk yapacaksın hanlara uğrayacaksın hancılarla sohbet edeceksin günlerce yolculuk edeceksin yeni yerler göreceksin yeni insanlar tanıyacaksın ama sen onun yerine 1 saatte uçakla giderek bu güzelliklerden mahrum kalıyorsun gibi bişeyler anlatıyorsun.
Tam da Harari'nin Homo Deus'unu okurken 😅 Bu arada Gattaca'daki iki kardeş arasındaki fark; " normal olan çocuğun" planlanmadan yapılan bir "aşk çocuğu" olması, kardeşinin ise planlanarak yapılan, doktorların genetiğini değiştirdiği bir çocuk olmasıydı. Ve son olarak en doğru tespiti İlker Hoca yaptı; En akıllısı kedilerdir 😅🐈⬛
Videoyu izlemeden yorum yapayım .temele insanı alan tanrıyı aradan çıkartan şeytani muhteşem bir plan.İnsan zaten içindeki hammadde tanrıdan geldiği için hep nefsi gizli bir tanrı olma çabasıyla yaşar. Hatalarıyla muhteşem olmadığını aciz olduğunu hiçbir şeyi değiştirmediğini asıl meselenin nefsi terbiye edip teslim olup sevgiyle bakıp ona göre yaşamak gerektğini anlar yaşlandıkça kamil insan olur ama pişerek olur bu süreç. Şeytan Horasan erenlerinin insan sevgisini kullanıp insanı mükemmel görüp kendine tapan narsist bireyleri var edecek . Kendine tapan şeytanımsı kendine aşık tiplerin dini asıl amaç Allah'ı ortadan kaldırmak korkak atalarımız çaresizdi Allah'a htiysçları kadar inandı anladı . Deist toplum tanrıya ihtiyacım yok diye sırtından atma sürecine sokmak istiyor . Tabii ki şeytanın muhteşem planı olduğunu unutmamak gerekiyor .
Darwin okumadım ama burada bahsettiği şeyin, Darwin'e kadar tüm dinlerde insanın kutsal sayılması ve dünyanın ve diğer hayvanların insan için yaratıldığı zannedilirken, Darwin'in evrim teorisi ile insanın da aslında diğer hayvanlardan bir farkının olmadığını kanıtlamış olması, diye biliyorum. Umarım açıklayabilmişimdir😅
harun kardes guzel biliyor da iyi sentezleyemiyor. Teknolojik araclara delege edilen bir sey yok aslinda. Daha dogrusu var ama biz delege ettikce kazandigimiz vakti yeni ugraslara ayirabiliyoruz. Multi-tasking becerilerimiz artiyor. Kapasitemizin daha buyuk yuzdelerini kullaniyoruz. Evet sehrin icinde Flâneur olmak harika bir durum ama vaktimizi verimli kullaninca zaten haftanin bir gunu cikip sabahtan aksama kadar kaybolabilirsin. Bunlari yazarken Gulsemadan gelen deneyim yorumu cok cok dogru. Biz makinelere evrimleselim sen o zaman gor kisisel deneyimin kralini.
@@fatihsahin6863Ben amelelik islerini robotlar yapsin bize insan olmak icin vakit kalsin diyorum "sen robot degilsin" diyorsun gelip. Linkedin'de okudugun her seyi hemen benimseyip ortaliga sacmamalisin. Once bir dusun hemen inanma oyle multitasking diye bir sey yoktur diyenlere. Neyse iyi gunumdeyim ben anlatayim, multitasking tabii ki vardir ama ayni anda yapilan islerin her birinden %100 verim alabilmek gercekci degildir. O yuzden beyin gerektirmeyen monoton islerin teknolojiye emanet edilip kalan daha katma degerleri isleri bizim yapmamiz dogru olan. Yoksa senin kalitesiz yoneticinin, amirinin kastettigi gibi 1 kisinin 2 kisilik is yapmasi degildir multitasking.
Harun hocam o örnekteki kişiye hayatının aşkıyla tanıştıktan sonra bindiği otobüsten indiğinde araba da çarpabilir. Bir olumlu ihtimalden dolayı güzellenecek bir şey değil ki. Sizinki biraz muhafazakarlık gibi; insanlarla tanışılabilecek bağ kurulabilecek mecralar değişiyor artık ama siz eski usullerde ısrarcısınız sanki.
Aga ölüm var hepimiz öleceğiz. Bu öncelikle iman edenler için açık ve net. Ölümden başka herşeye çare bulacağimizda bi bilgi. Yani yari Robot yari organik insan olarak yaşasak bile vaktimiz geldiğinde çipimiz kisa devre yapip yine ölcez. Belki hayat beklentisi 70-80 yildan 100-120 yila artsa bile mesela tip sayesinde. Ki bugün o kadar kendi kendine zaten yasayan insanlarda var. Gene ölcez gene ölcez 😂 Robot parcalarimiz güneşin saldigi elektromamyetik bi dalgaya bakar yine ölcez 😂 Bilim tip teknoloji ilerlesin ilerleyecek. Ama kimse ölümsüzlügü bulcaz diye Aptalca ömrünü harcamasin. Insanlarin faydasina çalissin.
İlker C., olaylara hem pragmatist hem de dar açılı bakıyor bence. Hedeflerimiz olacak elbet ama hayat denilen şey, sırf hedefe ulaşmak değil, hedefe giden yolda geçen zamanı değerlendirmektir. Bu İ.C. sabırsız mı yoksa doyumsuz mu, tam anlayamadım hala, belki ikisi de vardır. Neyse, güzel sohbetti, emeği geçen herkese teşekkürler.
Bence hem doyumsuz hem sabırsız. Z kuşağına çok laf edilir ama erken X kuşağının da çok da farkı olmadığını düşünüyorum. Ben bu İlker Canikligil gibi 70'lerde doğup "günümüzde her şey çok iyi, her şey çok mükemmel, itiraz etmeyin kabul etmem" tayfasını hiç anlamıyorum. İnternet öncesinde doğdum. İnternet emekleme aşamasındayken gördüm, yaşadım. Ama bazı şeylerin "gerici / muhafazakar" olmadan da kıymetinin bilinebileceğine inanıyorum. Harun abi çok güzel yazmış anlatmış ama niyeyse İlker Canikligil sürekli "ben dediysem doğrudur" kafasında başka fikirleri başka hayatları reddetmeye devam ediyor. Evet Netflix çok güzel bir şey. Dünyanın neresine gidersem gideyim Akıllı TV'yi açıp Netflix hesabıma girip bir şeyler izleyebiliyorum. Ama Blu-ray koleksiyonu yapmak da ayrı bir keyif ya. Netflix ve türevlerinin sunamayacağı kadar yüksek kalitede 4K yayın izleyebiliyorum, siyahlar tam siyah gözüküyor, pixelleşme veya codec hatalarıyla görüntü kötüleşmiyor. Evet cep telefonlarımızda şak diye fotoğraf çekebiliyoruz. Ama ben bu cep telefonunu kullanırken, aynasız fotoğraf makinemi kullanırkenki white balance ayarlarını yapamıyorum, cep telefonun keyfi ne isterse o renk tonunda fotoğraf çekiyor. Bunlar çok sıkıcı konular. "Progression for the progression's sake" diye kestirip atamıyorum İlker Canikligil gibi 70'lerde doğan kişiler gibi. Bunu kabullenmek niye bu kadar zor bu tayfa tarafından onu anlamıyorum işte.
@@Qaosbringer Haklısın, bu biraz kimin neyden zevk aldığı, hayatın onun için ne anlam ifade ettiğiyle ilgili sanırım. Kimileri otomatik vitesli otomobili tercih eder, kimileriyse araca hükmetmeyi, herşeye kendi karar vermeyi... Son olarak şunu da belirtmeliyim: İ.C. bir görsel medya yönetmeni ve şimdi de UA-cam kanalı olan biri, bir showman yani ticari kaygıları olan birinin ne derece kendi gerçeğini yansıttığı da tartışılır. Belki de hep söylediği gibi "şeytanın avukatlığı"nı yapıyordur yani linç manyağı bir egzajere ustası da olabilir, hiç yapmadigi uzun metrajlı filmin hayali oyuncularının rolünü çalıyordur. Olamaz mı?
@@Boralevent37373 24 yaşındayım. Benimde ekofobim vardı ama artık doğaya yarar zarar için bir şey yapmıyorum, saldım ve çok daha iyiyim. Eskisi gibide düşünmüyorum. Depresyondan çıktım djsl
Hocam neden uzatıyorsun Hümanizm öyle masum bir şey değildir.İnsanı önceleyen insan dışındaki herşeyi arkaya koyan düşünce sistemidir. Bu kadar uzatmaya gerek yok Neyi anlatıyorsun.?
Cip taksan da bi yere kadar. AI islerin %49 unu ele gecirecek zaten. Zibilyon tane islemi 1 saniyede yapan makineyle yarismak istiyorsan cip taktirmak zorundasin.
Beyefendi ne boş yapmış be... Bre, daha insanı aşamadık "vay efendim insan insanlığını yitiriyor vah vah!" diye ağlamanın anlamı ne? Önce bir aşalım da sonra bakarız iyi mi oluyor kötü mü oluyor. Doğmamış çocuğun mesleğine üzülmek gibi saçma bir iş bu. 50+ yaşa gelmiş bir kişinin insanlığımızı kaybediyoruz ühü ühü demesini ciddiye alamıyorum. Bir salın.
Thanks
Flu TV cidden önemli bir platform, şu programda konuşulan mevzular başka memleketlerde 30 40 yıl önce yazılmış, okunmuş, bizim ülkemizde bazı sivil ve otantik kişilerin çabası ile daha yeni konuşuluyor. Klişe olacak ama flu TV bir okul.. İlker bey ve Mustafa bey ve emeği geçen herkese teşekkürler..
Her konu hakkında okunmuş bir kitap, düşünülmüş ve söylenmiş bir söz var İlker hocada. Ve adam hunharca gülüyor ya harika.
Ahmet Mümtaz Taylan sandım geldim abi kusura bakma
Ben de çok şaşırdım. Başlık ile o oyuncunun ne alakasi var dedim. Demek ki bu alanda uzmanlığı var dinleyeyim bakalım dedimdi😊
Tayyipin Kader Planı bu kadar kapsamlı olmaz😅
Degil miymiş?
Ajshsjaka yarıldımmm
Ben de diyorum bu adamı nereden tanıyorum? Komik olan şu ki tanımıyormuşum 😅
geçenlerde kütüphanede tüm gün bu konu üzerine düşünmüştüm iyi tesadüf oldu
İlker hocam "Years and Years" diye bbc' ye ait bu konuyu da olabildiğince rasyonel şekilde kapsayan harikulade bir mini dizi var. Tavsiye ederim beğeneceğinize eminim.
Neyi anlatıyor dizi
Ne güzel insanlarız. Oynamayalım bence. Bir tane akıllı bilgisayar yapalım bizi o idare etsin. Eğer bir şekilde bir yerimize çip takarsak bu seçimde kararımızı daha iyi insan olmak yerine maalesef daha güçlü ve acımasız olmayı tercih edeceğimiz gerçeği önümüzde duruyor.
Çok iyi bölümdü, okuduğum kitapta transhumanism ile ilgili bir bölüm vardı, aklıma bu video geldi döndüm tekrar izledim. Harun hocamız da çok anlaşılır bir pencereden bizlere anlatmış
Ahmet Mümtaz Taylan olmadığını bildiğim için geldim
Nevzat Hoca ve Alper Hocadan sonra, en keyif aldığım, sevdiğim üçüncü program oldu sanırım ❤️
Aşırı iyi bir yayın teşekkürler
Çok güzel bir sohbet oldu 👏👏👏
Tesekkurler cok keyifliydi.Mevzuu şahane tek kayıt yetmez sanki... Biraz daha bilimkurgu❤
offf tam Nevzat Hocalık muhabbet olacakmış... iki hocayı birlikte double-dragon yapsanız mı bi sefer?
Ben de dinlerken aynı şeyi düşündüm... 🤓
Mina konuşurken alper hocanın he he diye göz kırpması efsane
Yaren hanımın sorularinda sesi olabildigince kısıp alt yazı olarak verme şansınız var mıdır?
:))
Harun Bey kardesim, oncelikle iyisin, hossun, agzina saglik, iyi ki bu kanalda programlar yapiyorsun, o konuda mutesekkirim kendi adima ancak, ben israrla su savinizi anlayamadim.
Zaman bazli gelismeleri, ana akim ve guncel dogrular olarak kabullendikce, bu gelismelerden elde edecegimiz kazanclar olabilecegi gibi, deneyim ve bu deneyimlerin nitelikleri bazinda kayiplarimiz olacagindan da dem vurdunuz. Buraya kadar kabul, hemfikirim. Ancak anlayamadigim sey su; bu kazanc getiren gelismeler ve kayip addedilen eski yontemler vs, bunlarin alayi zaten hayatlarimizda opsiyonlar olarak varlar. Dolayisiyla bunlarin getirdigi kazanc ya da kayiplari sorgulamak bana ahmakca geliyor. Keza kimse bizlere, teknolojiyi kullanma konusunda yaptirim uygulamiyor. Ya da atiyorum 20 sene sonra biyonik goz takmayan olecek denmeyecek misal. (distopik bi dunyaya evrilmemissek hani)
Bu baglamda bu olasi kayiplarin muhasebesi, bence subjektif gorusler olmaktan ileri gidemiyor. Keza kendi hayatlarinizdaki onceliklerinize gore, teknolojik ya da benzeri gelismelerin, ne kadarini hayatlarimizda kullanabilecegimizin karari hala bizde malum. Ben misal 43 yasindayim, teknolojiyle aram sahanedir, her turlu somururum. Ama hic insta, twitter, face vb sosyal medya hesabim olmadi misal. Cunku ihtiyac ve heveslerim dogrultusunda sekillendirebildim onumdeki secenekleri. Keza ayni sekilde, elimde google maps im olsa bile, tanimadigim bilmedigim bi kent ya da mahallede, insanlarla direk hosbes edip, yeni deneyimlere yelken acabiliyorum kolaylikla mesela.
eee abi? neyi tartisiyoruz yani, insanlar gerizekali diye, yahu insanlar mal, o yuzden bunlarin mal oldugu konusunu kriter alip mi karar mekanizmalari ya da gelisim paradigmalari kuralim yani? Hacim kusura bakma da, ote sacma yani bu onerme. :)
Bager ve Koray hoca ile birlikte gpt 4 olayını da bı el atsanız.
Sonunda beklediğim video geldi🎉🎉
Güzel bölümdü, teşekkürler 😊
Bu konu westworld son sezonda çok güzel işlendi. Kafası makineye bağlı adamın sadece anıları kullanılarak yerine geçen cyborg. Hangisi gerçek? Vücudu olmayan sadece hafızası olan human mı yoksa onun aynısı olan cyborg mü? Westworl şahane bir dizi bu arada beyin yakıyor 👏 bu videoda öyle olmuş 👌
14:03'te _konu edilen filmler gibi_ *transhümanizm* , *cyberpunk* veya *fütüristik* _başka filmler, diziler önermek isteyen olursa tavsiyelerinize açığım_ .
8 Aralık 2022 de çekmişler!!!!!!E İlker Hocam hiç atmayaydınız ,biz zaten bu bölümü uzun zamandır beklemiyorduk ,keşke arşivde çürüseydi videonuz.
En beğendiğim bölüm ve en ilgimi çeken konu
8:37, yöntem üzerine konuşma değil o. zagon üzerine öttürmeler. lütfen.
İlker abi her videoda bu adamlar seninle nasıl arkadaş olmuşlar diyorum hakkını helal et
Hahahah
Güzel bir konu ve güzel bir işleyiş. Teşekkürler bunun için. Bu konu ne yazık ki kavramsal temelleri üzerine (insanın kutsiyeti vs vs diğer saçma şeyler ile birlikte) insanların hassasiyeti olduğu için hem ilgi çeken hem de tepki gören bir konu. Ancak bir kalp pili de transhumanist yaklaşımdır. Buna itiraz eden göremedim henüz. Ya da kemiklere --dişlere-- yapılan ekler (platin vs.) dahi bu ideal ile çok da faklı değil. İnsanlığın bu yöne gideceği kesin olmakla birlikte "gidilmeli mi" sorusu oldukça engizisyonu anımsatmıyor mu? Değişim ve gelişim; bir durumdur, oluştur. Bunu iyi veya kötü olarak nasıl değerlendirebiliriz ki? Bence konuşulması gereken şey, iş üremeye vs. geldiğinde erkeklerin bu güç ile ne yapacağı. Erkeklerin belirgin doğurganlık kıskançlığı (bkz. Erich Fromm) tatmin edildiğinde, ortaya ne çıkabilir? Güzel bir soru. Ayrıca insan türü ne yazık ki (bence) pislik, acı ve hatalarla yaşamayı sever. Bunların hepsinin vasıfsızlığın ve yüreksizliğin bir tahammül dayanağı olduğunu bildiğimizde, elimizden bunlar alındığında ne olacağını ön görebilir miyiz? İnsan, sahiden, aşılması gereken bir şey midir? Bunlar öylesine sorduğum sorular. Ancak beni düşündüren asıl şey şu. Herkesin (son kullanıcıya indiğini düşünelim bu teknolojinin) "mükemmel" olabildiği bir evrede seçilim neye göre olacak? Seçilim olmadığında da insan nasıl sahip olma ve kazanma ödülünü elde edebilir?
Ne anlatıyorsun demeyin bir şey anlatma gayem yok. Öyle sordum işte. Enteresan bir konu :) Sevgiler.
Teşekkürler
Bu konuyla ilgili Netfliz'de güzel bir dizi vardı "altered carbon" mi neydi. Tavsiye ederim.
keşke bu konularda daha fazla içerik görsek, belki bir tartışma ortamı yaratılabilir
Merhaba. Sizin sözünü ettiğiniz kişisel deneyimin "ayin" gibi olması konusunun önemini anlatmaya devam etmelisiniz. Olsun . insanlar anlamamak için her şeyi yapacaklar.. İnsanların bunu neden anlayamadıkları derin bir konu. Neden kişisel deneyim ile çaba göstererek aynı sonucu almaktan "tembel oldukları için" kaçındıklarını, "armut piş ağzıma düş ile her türlü kişisel deneyimden vazgeçmeye razı olmalarının" "vazgeçtiklerinin önemini kavramamalarından" kaynaklandığını onlara anlatmanın bir yolu olmalı. Zira vazgeçtikleri zaman bir yol ayırımında oldukları halde "kısır" yolu "tembellik" nedeniyle "rahatlarını bozmadan" seçmelerinin sonuçlarını kavramalarını Fakat bu ne kadar isterdim. O kadar zor ki. Tarihsel bir süreç içinde insanlar köle olmaktan bile kaçınmamışlar "rahatları bozulmasın" derken "her türlü pisliğe" gömülmüşler. Bunu tarihin hemen her döneminde gözlemleyebilirsiniz. Bugün de aynı şey oluyor.
Çok uzun süredir okuduğum en güzel youtube yorumuydu. Fikirlerime tercüman oldunuz. Ağzınıza sağlık.
ilgi çekici epey araştırma konusu tetikledi bu bölüm. Kafa Yolları Haritası serisi ilk bakıştan itibaren etkileyici bir şekilde devam ediyor! yaşasın ve voila!
Teşekkür ederim hocamlarım
Bir şeyin zor ulaşılabilir olması ile o şeyin algılanan değeri arasında her zaman net bir ilişki olduğu varsayımı her zaman doğru olmayabilir.
Film örneğinde film izlemeye değer vermeyen biri için bir filmin kolay ya da zor ulaşabiliyor olması onun filme olan yaklaşımını değiştirmek için geçerli bir neden olmayabilir.
En basit örnek olarak MUBİ'yi verebiliriz. Film sevmeyen insan MUBİ'ye para vermez. MUBİ var diye artık filmlerin kolay izlendiğini ve daha değersiz olduğunu da düşünmez.
Ama film seven insan için MUBİ büyük bir kolaylık olabilir ve sırf MUBİ'den izliyor diye o filmleri değersiz görmez diye düşünüyorum. :)
İnsan, hayatta kalmak için şimdilerde eskimiş ya da işe yaramaz diye bakılan bu yer yön bulma, basit yemekleri yapabilme vs gibi temel gereksinimleri öğrenmeli. Hayat her zaman şarkı-türkü gitmeyecek. Bizim için gitse bile bizden sonrakiler için bir çöküşün ortasında kalma olasılığı her zaman var. Uyum sağlayan hayatta kalır. Fakat bu her zaman güncele uyum anlamına gelmeyebilir.
Sen kaç yaşındasın?
Acaba post hümanizm akımlarını ve ortaya atan kişilerin isimlerini, kitapları ve filmleri listeler misiniz rica etsem🙏😊
Arif var mı burada Arif... Bilinç ve İrade konularını çoktan çözdük. Ama malesef insanın inançları hayatını yönetiyor. Karşındaki adamda ne kadar çok entelektüel bilgi varsa ona o kadar çok bilgi verebiliyorsun.
16:48
Bilinç konusundaki bilimsel yaklaşımın içerisinde geçen bizim bilincimizin sadece elektro-kimyasal bir yapı olduğu konusu kesin çözümlenmiş bir şey değil. Dolayısıyla herhangi bir kimyasalın etkisi altında iken davranışlarımızın bizi yansıtıp yansıtmadığı konusu da kesin değil. Sonuç olarak bilincin sınırları ve hatta tam olarak ne olduğu konusunda tam bir bilimsel bilgi yok o yüzden çok basite indirgemenin doğru olmadığı kanaatindeyim.
peki bu kesin cozumlenmis bir sey degil dediginiz dusunceye size gore en iyi karsi cikan gorus hangisi?
@@keremyonerphilosophical zombie argument
Harun Hocam zihin açtı yine
Data obezi olmak istemiyorum. Datanın muazzam hızlı tüketilmesinin aynı inüsilin direnci gibi etkisi olacak bence. Data açlığı çekmek sürekli sürekli istemek ve her şeyin doğru olmaması. Bilgi değil veri bombardımanı. Her şeyin kararında olmasını daha uygun buluyorum. Bilginin artması ve deneyimin azalması daha çok "fringe" daki gözcüler gibi olma yolunda bir perspektif uyandırıyor bende. Teknoloji muazzam gelişimini daha tüketilebilir değil daha sürdürülebilirlik yönünde evirmeli . Bilime aşığım otomobile de aşığım ikisi de ilerleme sağlar. Aşırı hızın birinde cana, diğerinde duygulara mâlolacağını değerlendiriyorum.
@(insan) Açıkçası benim de aklıma gelen durum eğer ki küresel manada kapitalizm tekrardan bir çöküş yaşamaz ise ki yeniden hep küllerinden doğmuştur her zaman bu sistem satmak ve elit ve sayılı zenginler zümresi kurulması içindir. Hatta sistem bunu doğurur. İnsan doymaz ki adamların milyar dolarları var ama ben hi görmedim şu 50 milyarla da şu açlıkla mücadele edeyim diyen. Her neyse. Anladığım kadarıyla beyne takılan o çipler Big Data dediğimiz olaya çok ilerleyen bir süreçte bağlı olacak. VR ve AR deneyimleri göze hitap ediyor ancak kullanılması zor, metaverse ile karakterler çok sığ ama birbirleriyle iletişim halinde şu an pikselleri 30 yıl önceki süper Mario gibi. Ancak şimdiki oyunların neredeyse gerçekmişçesine görüntü verdiği gibi bu çipler de ilerde nanoteknolojinin de desteği ile nöronlara organik bağlantılar yaparak beynimizde çeşitli görüntüleri, avatarları, deneyimleri, rüyaları pekala Simule edip bizlere yaşatabilir. Premium rüya paketleri mesela, muhteşem koku paketleri, bilinç altıyla olan bağla beraber eski anılarda yaşama o mutlulukları deneyimleme böyle VR Kask falan olmadan. Birebir aynı anılar ve duygular. En güzel anın. Ve manüğlasyon yaparak o anının maksimum gerçekliğe ulaşabilmesi için o anlık sadece anıya ulaşma ve şu anı bloke etme gibi yetenekler. Muazzam bir duygu. İnsanın hiç bitmesini istemediği bir rüya. O an için milyonlarca lira harcayabiecek insanlar. Mutluluk bağımlılığı dopamin, serotonin adrenalin bağımlılığı ve onların aniden kesilmesi ile oluşabilecek yoksunluğu tahmin edemiyorum. Bir uyanıyorsun berbat ötesi dünya. Niye yaşayım ki. Ya harcarım mutlu olurum ya harcamam mutsuzluktan ölürüm. Herkesin hayal görebilmek için dilendiğini bi düşünsenize...Kaybettiğin En sevdiğini bir kere daha görmek... Böyle bir teknoloji ile köleler yaratırsınız. Mutluluk çıkmaz. Ve bilim teknoloji aritmetik değil Üstel hızlandığı için böyle şeyleri yaşamak içi gereken sürenin 20 yıl bile sürmeyeceğini düşünmüyorum.
@@yasin_usta
Katılıyorum. Komplo teorisi olarak algılar mısın bilmem ama önce fikirlerimizi çaldılar, zengin oldular, sonra kan ve organ bağışı diye yeni bir sömürü aracı uydurdular, adaletsizlik ve acımasızlıkla iliğimize kadar emdiler, şimdi de hayallerimiz ve rüyalarımıza göz diktiler. Kurban olsunlar iç alemimize, artık zırnık yok yiyicilere. Sence de bence mi?
Pluton bunu nasıl yapabiliyor... Sen onu açıkla🙂
Bir ara şunu sorar mısınız … teknoloji her Açıdan bize zaman kazandırıyor …. Peki insanlar kazandığı zamanı ne yapacak şu anda ne yapıyor elindeki artı zaman ile ???depresyona giriyor ya da alışveriş yapıyor gibi görünüyor …
İlker hocam sigorta şirketleri o sağlık datalarınıza göre fiyat biçerse, işe alımlar o çipin raporlarına göre yapılırsa zararını hissedebiliriz maalesef :D
Teşekkürler
Bıçak kullanmana gerek kalmazsa bıçak kullanabilme becerin ne işe yarar? Hocanın atladığı kısım bu bence ama güzel bir programdı teşekkürler
Polyannayı dağa kaldırmışlar ohh ne güzel temiz dağ havası aldık demiş :D
Harun abi bunu yazmam gerekiyordu içimde kalamazdı kusura bakma seni seviyorum ama ilker hocanın bahsettiği muhteşem teknolojilere karşı argüman olarak sunduğun argümanlar bana bunu hissettirdi. Uçağı boşver abicim at arabasının güzelliğini uçakta yaşayamazsın günlerce yolculuk yapacaksın hanlara uğrayacaksın hancılarla sohbet edeceksin günlerce yolculuk edeceksin yeni yerler göreceksin yeni insanlar tanıyacaksın ama sen onun yerine 1 saatte uçakla giderek bu güzelliklerden mahrum kalıyorsun gibi bişeyler anlatıyorsun.
Teşekkürleer...
Evangelion yorumu çok yanlış
Cyberpunk 2077 oynamadan önce iyi geldi, mis
Konuyla ilgili farklı açılardan ele aldığım bir amatör içerik hazırlamıştım. Dileyenler hoş gelir😄
İlker hoca bütün gün telefonu ile işini görüp sonra sosyalleşmek için linç yiyeceği tweet atıyor😂
Blade Runner'ı baştan izlemeyi düşünüyordum zaten. Bu içeriği de görünce dedim vakti gelmiş.
Tam da Harari'nin Homo Deus'unu okurken 😅
Bu arada Gattaca'daki iki kardeş arasındaki fark; " normal olan çocuğun" planlanmadan yapılan bir "aşk çocuğu" olması, kardeşinin ise planlanarak yapılan, doktorların genetiğini değiştirdiği bir çocuk olmasıydı.
Ve son olarak en doğru tespiti İlker Hoca yaptı; En akıllısı kedilerdir 😅🐈⬛
Freud a gelmeden önce Nietzsche'yi atladık hocam. 🤓
Harun Bey'le 3 gün sohbet etsen 'hadi kalkalım' demezsin.
23:27 gülsema, sen misin gızım?
Hiçbir teknoloji bedava değildir. Her konforun bir bedeli vardır!
Upload gayet ilginç bir dizi .Tavsiye ederim .
Videoyu izlemeden yorum yapayım .temele insanı alan tanrıyı aradan çıkartan şeytani muhteşem bir plan.İnsan zaten içindeki hammadde tanrıdan geldiği için hep nefsi gizli bir tanrı olma çabasıyla yaşar. Hatalarıyla muhteşem olmadığını aciz olduğunu hiçbir şeyi değiştirmediğini asıl meselenin nefsi terbiye edip teslim olup sevgiyle bakıp ona göre yaşamak gerektğini anlar yaşlandıkça kamil insan olur ama pişerek olur bu süreç. Şeytan Horasan erenlerinin insan sevgisini kullanıp insanı mükemmel görüp kendine tapan narsist bireyleri var edecek . Kendine tapan şeytanımsı kendine aşık tiplerin dini asıl amaç Allah'ı ortadan kaldırmak korkak atalarımız çaresizdi Allah'a htiysçları kadar inandı anladı . Deist toplum tanrıya ihtiyacım yok diye sırtından atma sürecine sokmak istiyor . Tabii ki şeytanın muhteşem planı olduğunu unutmamak gerekiyor .
GPT4 ile yapay zeka devrimi bence başladı. Chat GPT odaklı bir bölüm gelse tam zamanı sanki
Hocam dünya Altered Carbon gibi olacaksa bence medeniyet kötü bir şey.
gogilmepsten önce levente kimse gidemiyor muydu yani? :)
"Data'yı kontrol eden herşeyi kontrol eder..."
nefis konu beklenilene kavuşuldu dinleyelim bakalım :)
8:40 Bu savı sanırım ChatGPT çürüttü hocam.
gülsemanın sorusu iyiydi .
3:25 dk birşey oldu sanırım. Darwinin kitaplarını okuyanlar burda mı ?
Darwin okumadım ama burada bahsettiği şeyin, Darwin'e kadar tüm dinlerde insanın kutsal sayılması ve dünyanın ve diğer hayvanların insan için yaratıldığı zannedilirken, Darwin'in evrim teorisi ile insanın da aslında diğer hayvanlardan bir farkının olmadığını kanıtlamış olması, diye biliyorum.
Umarım açıklayabilmişimdir😅
20 ila 40 yıl içinde Humandroid olmak gayet normal birşey olacak .
hemoroid okudum hahashsakjshaskjahskjaeywıuyewıuryw
"ve tanrı öldü" den sonra "ve insan öldü" ye hazır olun.
Ben de insanliktan bezdim Harun Hocam 😊
harun kardes guzel biliyor da iyi sentezleyemiyor. Teknolojik araclara delege edilen bir sey yok aslinda. Daha dogrusu var ama biz delege ettikce kazandigimiz vakti yeni ugraslara ayirabiliyoruz. Multi-tasking becerilerimiz artiyor. Kapasitemizin daha buyuk yuzdelerini kullaniyoruz. Evet sehrin icinde Flâneur olmak harika bir durum ama vaktimizi verimli kullaninca zaten haftanin bir gunu cikip sabahtan aksama kadar kaybolabilirsin. Bunlari yazarken Gulsemadan gelen deneyim yorumu cok cok dogru. Biz makinelere evrimleselim sen o zaman gor kisisel deneyimin kralini.
multi-tasking diye bir sey yok. sen robot degilsin, bu balondan kurtulun artik.
@@fatihsahin6863Ben amelelik islerini robotlar yapsin bize insan olmak icin vakit kalsin diyorum "sen robot degilsin" diyorsun gelip. Linkedin'de okudugun her seyi hemen benimseyip ortaliga sacmamalisin. Once bir dusun hemen inanma oyle multitasking diye bir sey yoktur diyenlere. Neyse iyi gunumdeyim ben anlatayim, multitasking tabii ki vardir ama ayni anda yapilan islerin her birinden %100 verim alabilmek gercekci degildir. O yuzden beyin gerektirmeyen monoton islerin teknolojiye emanet edilip kalan daha katma degerleri isleri bizim yapmamiz dogru olan. Yoksa senin kalitesiz yoneticinin, amirinin kastettigi gibi 1 kisinin 2 kisilik is yapmasi degildir multitasking.
ghost in the shell animesi tam olarak bunu anlatıyor,
Harun hocam o örnekteki kişiye hayatının aşkıyla tanıştıktan sonra bindiği otobüsten indiğinde araba da çarpabilir. Bir olumlu ihtimalden dolayı güzellenecek bir şey değil ki. Sizinki biraz muhafazakarlık gibi; insanlarla tanışılabilecek bağ kurulabilecek mecralar değişiyor artık ama siz eski usullerde ısrarcısınız sanki.
Kedi dursaydı hocam ❤
Gözlüklü adam nerde?
thumbnail de Ahmet Mümtaz Taylan geldi sandım. Çağırın beyfendiyi, buyur etsinler.
Ben de Levent Kırca sanıp geldim kusura bakma
Levent i arıyordum buraya nasıl geldim
Posthumanist yaklaşım ile transhumanism karışmış bu konuşmada
♥️♥️♥️
❤❤🎉🎉🎉🎉🎉 Süper Flutv!
❤
Shinji ADAMDIR !!!
Aga ölüm var hepimiz öleceğiz.
Bu öncelikle iman edenler için açık ve net.
Ölümden başka herşeye çare bulacağimizda bi bilgi.
Yani yari Robot yari organik insan olarak yaşasak bile vaktimiz geldiğinde çipimiz kisa devre yapip yine ölcez.
Belki hayat beklentisi 70-80 yildan 100-120 yila artsa bile mesela tip sayesinde.
Ki bugün o kadar kendi kendine zaten yasayan insanlarda var.
Gene ölcez gene ölcez 😂
Robot parcalarimiz güneşin saldigi elektromamyetik bi dalgaya bakar yine ölcez 😂
Bilim tip teknoloji ilerlesin ilerleyecek.
Ama kimse ölümsüzlügü bulcaz diye Aptalca ömrünü harcamasin. Insanlarin faydasina çalissin.
İlker C., olaylara hem pragmatist hem de dar açılı bakıyor bence. Hedeflerimiz olacak elbet ama hayat denilen şey, sırf hedefe ulaşmak değil, hedefe giden yolda geçen zamanı değerlendirmektir. Bu İ.C. sabırsız mı yoksa doyumsuz mu, tam anlayamadım hala, belki ikisi de vardır. Neyse, güzel sohbetti, emeği geçen herkese teşekkürler.
Bence hem doyumsuz hem sabırsız. Z kuşağına çok laf edilir ama erken X kuşağının da çok da farkı olmadığını düşünüyorum. Ben bu İlker Canikligil gibi 70'lerde doğup "günümüzde her şey çok iyi, her şey çok mükemmel, itiraz etmeyin kabul etmem" tayfasını hiç anlamıyorum. İnternet öncesinde doğdum. İnternet emekleme aşamasındayken gördüm, yaşadım. Ama bazı şeylerin "gerici / muhafazakar" olmadan da kıymetinin bilinebileceğine inanıyorum.
Harun abi çok güzel yazmış anlatmış ama niyeyse İlker Canikligil sürekli "ben dediysem doğrudur" kafasında başka fikirleri başka hayatları reddetmeye devam ediyor.
Evet Netflix çok güzel bir şey. Dünyanın neresine gidersem gideyim Akıllı TV'yi açıp Netflix hesabıma girip bir şeyler izleyebiliyorum. Ama Blu-ray koleksiyonu yapmak da ayrı bir keyif ya. Netflix ve türevlerinin sunamayacağı kadar yüksek kalitede 4K yayın izleyebiliyorum, siyahlar tam siyah gözüküyor, pixelleşme veya codec hatalarıyla görüntü kötüleşmiyor.
Evet cep telefonlarımızda şak diye fotoğraf çekebiliyoruz. Ama ben bu cep telefonunu kullanırken, aynasız fotoğraf makinemi kullanırkenki white balance ayarlarını yapamıyorum, cep telefonun keyfi ne isterse o renk tonunda fotoğraf çekiyor.
Bunlar çok sıkıcı konular. "Progression for the progression's sake" diye kestirip atamıyorum İlker Canikligil gibi 70'lerde doğan kişiler gibi.
Bunu kabullenmek niye bu kadar zor bu tayfa tarafından onu anlamıyorum işte.
@@Qaosbringer
Haklısın, bu biraz kimin neyden zevk aldığı, hayatın onun için ne anlam ifade ettiğiyle ilgili sanırım. Kimileri otomatik vitesli otomobili tercih eder, kimileriyse araca hükmetmeyi, herşeye kendi karar vermeyi...
Son olarak şunu da belirtmeliyim: İ.C. bir görsel medya yönetmeni ve şimdi de UA-cam kanalı olan biri, bir showman yani ticari kaygıları olan birinin ne derece kendi gerçeğini yansıttığı da tartışılır. Belki de hep söylediği gibi "şeytanın avukatlığı"nı yapıyordur yani linç manyağı bir egzajere ustası da olabilir, hiç yapmadigi uzun metrajlı filmin hayali oyuncularının rolünü çalıyordur. Olamaz mı?
❤👏❤👏
Muhteşem bir konu. Muhteşem bir konuk. Muhteşem bir video.
🤘🤘🤘🤘🤘🤘
Hristiyan teolijisinden bahsedip Allah’ın halifesi diyerek islami terminolojiyi kullanmak ne kadar tutarlı?
Umarım güçlenmeden yok olur gideriz
ki öyle olacak gibi görünüyor süperrrr wuuhuww
Kaç yaşındasın şuan? Ben 20 yaşındayım o günleri görmekten çok korkuyorum
@@Boralevent37373 24 yaşındayım. Benimde ekofobim vardı ama artık doğaya yarar zarar için bir şey yapmıyorum, saldım ve çok daha iyiyim. Eskisi gibide düşünmüyorum. Depresyondan çıktım djsl
Robotta olsa insan insandır
İlker Canikligil !!111!! Böcek yemeyeceğiz, podlarda yaşamayacağız, çip takmayacağız !!11!1!
Hocam neden uzatıyorsun Hümanizm öyle masum bir şey değildir.İnsanı önceleyen insan dışındaki herşeyi arkaya koyan düşünce sistemidir. Bu kadar uzatmaya gerek yok Neyi anlatıyorsun.?
Cip taksan da bi yere kadar. AI islerin %49 unu ele gecirecek zaten. Zibilyon tane islemi 1 saniyede yapan makineyle yarismak istiyorsan cip taktirmak zorundasin.
Harun yoktur. Haro vardır.
Nevzat Hoca incinmişlikleri anlatıyor
Mazlum çimene de benziyor
İzlettirmedi kendini..
Blade runner yeniden izlensin
Beyefendi ne boş yapmış be... Bre, daha insanı aşamadık "vay efendim insan insanlığını yitiriyor vah vah!" diye ağlamanın anlamı ne? Önce bir aşalım da sonra bakarız iyi mi oluyor kötü mü oluyor. Doğmamış çocuğun mesleğine üzülmek gibi saçma bir iş bu.
50+ yaşa gelmiş bir kişinin insanlığımızı kaybediyoruz ühü ühü demesini ciddiye alamıyorum. Bir salın.
Ben 20 yaşındayım inşallah o günleri görmem çok korkuyorum