Hoe duurzaam is een elektrische auto nu écht? | ANWB

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2021
  • Auke en Marco over de duurzaamheid van de elektrische auto. Wat is de C02 uitstoot? Wat is de levensduur van de batterij? En hoe groen is elektrisch rijden eigenlijk? Abonneer je op ons kanaal: bit.ly/ANWBUA-cam
    #anwb #laadpaalpraat #elektrischrijden
    ----------
    De ANWB is een vereniging met ruim 4,7 miljoen leden. Onze missie is dat we ANWB-leden willen helpen om zorgeloos en met plezier onderweg te zijn. Dat doen we met diverse producten, diensten, maatschappelijke activiteiten, door het geven van informatie en advies en door het inzetten van ons beïnvloedend vermogen. ANWB-leden staan hierbij centraal. Door de samenhang tussen onze verenigingsactiviteiten enerzijds, en onze bedrijfsmatige activiteiten anderzijds kunnen wij onze leden meer waarde bieden.
    ----------
    Website: bit.ly/2H21QNX
    Facebook: bit.ly/ANWB_Facebook
    Twitter: bit.ly/2U6fxPC
    Instagram: bit.ly/2GI5gGg
  • Авто та транспорт

КОМЕНТАРІ • 120

  • @theflyingdutchman7127
    @theflyingdutchman7127 2 роки тому +2

    Mooie en heldere uitleg, Ik had ook nog wel zo mijn bedenkingen over de ev’s , maar dat worden er langzaam aan minder . Goede en eerlijke informatie helpt daar goed bij . Bedankt voor deze video .👍

  • @Ravivdl
    @Ravivdl 2 роки тому +8

    Hele informatieve video ANWB

    • @ANWB
      @ANWB  2 роки тому

      Dankje, Ravi! 😀

  • @eerbeek78
    @eerbeek78 2 роки тому +4

    Dan nu nog graag een voor de gemiddelde Nederlander te betalen elektrische auto.... Want die zijn er op dit moment nog niet echt te vinden.

  • @nachtdiertje78
    @nachtdiertje78 2 роки тому +2

    Als een stroomleverancier gaat bepalen wanneer mijn auto opgeladen gaat worden heb ik een probleem , moet met regelmaat om 4uur in de nacht in de wagen zitten (ik rij idd electies) dan moet die auto gewoon vol zitten , dat slim laden lijkt mij niet een goeie oplossing

    • @xavierdarche4822
      @xavierdarche4822 2 роки тому +3

      Het is slim laden omdat het daadwerkelijk slim is. In de domste systemen kun je al aangeven wanneer de auto volgeladen moet zijn en als dat voor u om 4 uur ‘s nachts is dan is de auto dan al vol. In slimmere auto’s wordt gekeken hoe u de auto gebruikt en als u regelmatig om 4 uur ‘s nachts de auto gebruikt zorgt het systeem er automatisch voor dat de auto dan al volledig of grotendeels is opgeladen. En zo kan het systeem er ook voor zorgen dat de eerste 50 tot 100km direct al worden geladen ongeacht de kosten, zo kun je de auto al snel weer gebruiken voor een korte rit. Verder opladen gebeurt dan als de stroom goedkoper en dus groener is.

  • @bertoplomp2391
    @bertoplomp2391 2 роки тому +18

    Laat ook even zien hoe mensonterend de lithium wordt gewonnen

    • @Bartfolkers
      @Bartfolkers 2 роки тому +5

      Gaan we het dan ook hebben over alle schade en mensenleed door de oliesector?

    • @theUMnet
      @theUMnet 2 роки тому

      @@Bartfolkers Als het een slecht is wil niet zeggen dat je het andere dus ook maar moet toestaan.... We moeten beter kunnen

    • @Bartfolkers
      @Bartfolkers 2 роки тому

      @@theUMnet ik denk dat we, zoals in deze video wordt onderbouwt, met batterijpersonenwagens op een goed spoor zitten. Er zijn zelfs hoopgevende experimenten om lithium uit zeewater te winnen, dus het mijnen van de grondstoffen kan in de toekomst minder en minder worden. Nu nog de prijs naar beneden, en een redelijk belastingstelsel voor voertuigen. Zodat niet alle leasebakken naar het buitenland vertrekken, en dat het ook voor ondernemers met bestelbusjes interessant wordt om te investeren in schonere elektrische aandrijving.

    • @theUMnet
      @theUMnet 2 роки тому

      @@Bartfolkers Ja, ik ben zeker niet tegen alleen waakzaam op een eerlijk plan. Daar horen jouw opmerkingen bij. Lithium uit zeewater is inderdaad beter dan de zoutwinning in zuid Amerika.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +2

      Je bent in de war met kobalt.

  • @RobbertdeRouw2022
    @RobbertdeRouw2022 2 роки тому

    Scheerapparaten zijn er ook met accu.

  • @marc574
    @marc574 2 роки тому +6

    7:17 10% zwaarder? Ik denk dat het eerder zo'n 20-40% is. Verder is het momenteel nog afwachten hoe accu-auto verder gaat groeien, ons elektriciteitsnet kan het nu al amper aan. Dat elektrisch rijden de toekomst heeft is vrijwel zeker, maar of dat deze gevoed moeten worden door accu's ben ik nog niet zo zeker van.

    • @Jan.Willem
      @Jan.Willem 2 роки тому +3

      Opel Corsa E
      ICE: 1065 kg
      BEV: 1455 kg
      40% zwaarder, en dan zit er een relatief klein accupakket in (50 kWH)

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +2

      Een accu is verreweg de meest efficiente oplossing dus die blijft gewoon. Dit in combinatie met netverzwaring en slim laden zal het geen probleem zijn.

    • @rnk5822
      @rnk5822 2 роки тому

      Denk een combinatie van efuel en elektrisch een bev of waterstof elektrisch.

    • @rolandtroost4790
      @rolandtroost4790 2 роки тому

      Mercedes EQC 400 ledig gewicht (dus zonder bestuurder) 2495 kg Mercedes GLC 400 2010 (rijklaar gewicht dus met een bestuurder a 74 kg en 90% brandstof diesel) dus gewoon ruim 500 kg zwaarder die EV en geen 10%. De aanprijzers/ voorstanders van EV weten elke keer weer leuk de cijvers te verdraaien.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому

      @@rnk5822 Niet voor personenauto's. Gewoon alles BEV.

  • @hoiheyhoi5343
    @hoiheyhoi5343 2 роки тому +1

    Bij mij in de straat staan beide kanten autos denk een stuk of 150. 2 autos per paal. Dus er staan straks 75 laadpalen in 1 straat?

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +3

      Nee, want niet iedereen hoeft elke dag te laden.

    • @hoiheyhoi5343
      @hoiheyhoi5343 2 роки тому

      Reken daar maar wel op, zijn nog steeds geen electrische auto die het opgegeven verbruik halen. Zelfde als met diesel en benzine autos

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +1

      @@hoiheyhoi5343 Niet relevant. Wat relevant is, is dat de meeste mensen slechts enkele tientallen kilometers per dag rijden.

  • @dirkroadking3587
    @dirkroadking3587 2 роки тому +2

    zwaarder ? mijn benzineslurper weegt 2466Kg, ja een amerikaan met V8, maar rijdt zalig

  • @AlexandervanderHilstFrijn
    @AlexandervanderHilstFrijn 2 роки тому +4

    En de uitstoot voor de productie van benzine/diesel?

    • @basvlot
      @basvlot 2 роки тому

      Het produceren van één liter brandstof kost 7kWh aan energie. Daarmee rij je met een EV 30 kilometer.

    • @basvlot
      @basvlot 2 роки тому +1

      @BMW Turbo Voor de productie hebben we dus 7kWh nodig en er komt dan een opbrengst van 9kWh uit voort. Dan kunnen we dus beter geen brandstof meer fabriceren want het levert niets op. En daarom hebben we ook al lang geen gloeilampen meer.

  • @Simon-dm8zv
    @Simon-dm8zv 2 роки тому +2

    @ANWB: Het is 'CO2-uitstoot' en niet 'C02 uitstoot' (dus geen nul en geen spatie).

    • @ANWB
      @ANWB  2 роки тому +1

      Je hebt helemaal gelijk, Simon! Scherp van je. 😀

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому

      @@ANWB Goede aflevering trouwens!

    • @ronaldderooij1774
      @ronaldderooij1774 2 роки тому

      ... en jij gebruikt geen subscript voor de "2". Foei

  • @lieuwegreidanus1329
    @lieuwegreidanus1329 2 роки тому +4

    Achter elk zonnepark en windmolenpark draait of staat een centrale.
    Want als het niet waait en de zon schijnt niet is er ook geen elektriciteit, dus stroom.
    Verder gaat het grootste gedeelte van de opwekking van stroom door windparken naar bedrijven om deze z.g. groen te maken. De burger profiteert hier niet van, alléén als je dus eigen panelen hebt of een eigen windmolen kan je rijden op elektriciteit. Mocht je daarvoor kiezen heb je wel een serieus aantal panelen nodig, dat is alléén om te rijden, je woning komt daar nog bij.
    Kernenergie is dan de enigste manier om Co2 vrij te rijden, ook met electrischetijd van molens en panelen is er uitstoot. De aanleg en productie van molens en parken is al zwaar milieu belastend.
    Alleen het diesel- olieverbruik per molen per dag die in de zee staan is al enorm. Dus de bouw en aanleg, onderhoud en verwijdering straks meegerekend.
    Dus de uitstoot per dag per molen moet mee berekend worden.
    Betekenen wij alles door, is de elektrische auto zo schoon nog niet i.v.m. Co2 uitstoot, maar de politiek kijkt alleen na het stopcontact en niet ervoor.

  • @LucWijdeveld
    @LucWijdeveld 2 роки тому +4

    70% minder uitstoot, is dat inclusief of exclusief de milieu onvriendelijke centrales waar de stroom vandaan komt? Stroompalen moeten ook gemaakt worden en de snellaadstations ook en zijn de om-kilometers naar de stroompalen ook daarbij opgeteld, niet iedereen heeft een oprit en je mag geen stroomkabels zonder grote rubber mat op de openbare stoep leggen. Je zult maar 12 hoog in een flatje wonen, red je ook niet met je haspeltje. Hoe zit dat met de mild-hybride, als beste voor iedereen die niet kan 'inpluggen'?
    Bij mij zijn geen stroompalen in de buurt en wie ergens werkt waar geen stroompalen zijn, moet ook aan de mild hybride. Dan de grijze 65+ massa, die geen oprit heeft en niet meer werken.
    Waterstof moet sneller in de massa productie en efficiënter geproduceerd worden, denk aan de combinatie 'van het aardgas af' heb je thuis je waterstof alternatief, kleine ingreep omdat te verlengen naar autobrandstof. Denk dat we te hard hollen met de EV's ... en vergeten dat waterstof eigenlijk het antwoord is en veel eerder in de massa productie moet inplaats van nu met exclusieve projectjes.
    Wie wil windmolens in zijn achtertuin, of uitzicht daarop, niemand toch, behalve de boer die vergoeding krijgt voor de grond.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +2

      Je vergeet even dat waterstof zo bedroevend inefficient is dat je veeeeel meer elektriciteit nodig hebt. Dus veel meer windmolens en zonnepanelen waar jij niet op zit te wachten.

    • @rickrozen2341
      @rickrozen2341 2 роки тому

      @@Simon-dm8zv Waterstof is efficiënter dan lithium troep. Waterstof auto’s hebben een bereik van 700 km terwijl speelgoed autootjes nog geen 300 km halen. Het einde van de vervuilende accu’s is in zicht.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому

      @@rickrozen2341 Efficiëntie en bereik zijn twee totaal verschillende dingen.

  • @WimSchilperoort
    @WimSchilperoort 2 роки тому +2

    In heel de berekening wordt er dan ook rekening gehouden met de opwekking van de electriciteit, de verhalen zijn dat er oude centrales in Duitsland opgestart zijn omdat we energie tekort komen wat is daar van waar?

    • @ikkeennietjij
      @ikkeennietjij 2 роки тому

      Het verhaal lijkt mij heel simpel. Elke stroomverbruiker die erbij komt verbruikt grijze stroom, simpelweg omdat wij nog niet eens kunnen voorzien in onze basis stroombehoeften. Van de elektriciteitscentrale tot aan ons stopcontact gaat dan ook nog eens vijftig procent verloren en hoe efficient is dan de elektriciteitscentrale? Ook moet je nog rekening gaan houden met het feit dat mensen meer gaan rijden in een comfortabeler rijdende, en dus elektrische auto en dat de consumenten ook een ev willen met een onnodig groot vermogen "omdat dat zo lekker snel optrekt". Qua CO2 uitstoot is trouwens de dieselauto momenteel het best voor het milieu (niet qua uitstoot van fijnstof, maar goed, de oh zo geliefde houtkachel is op dit vlak immens veel vervuilender). Maar goed, de EV is voorlopig slechts een hype en de manier van autoproducenten om weer heel veel geld uit onze zakken te kloppen!

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +1

      @@ikkeennietjij Hou toch op met die dieselmythe.

  • @fritsduwel3703
    @fritsduwel3703 2 роки тому +11

    Leg de 14 grootste cruiseschepen aan de ketting Je winst de uitstoot van alle auto’s ter wereld gecompenseerd

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +3

      Dat is een bekende mythe. Dit verhaal gaat namelijk om de uitstof van zwavel en heeft helemaal niets met CO2 te maken. De CO2-uitstoot van die paar schepen komt in de verste verte niet in de buurt van alle auto's op de wereld.

  • @a.bakker64
    @a.bakker64 2 роки тому

    Opslag van stroom buiten de vraag kan in H2. Nog niet efficiënt, maar ook dat ontwikkelt zich.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +2

      Blijft altijd inefficient.

  • @robertorossi5979
    @robertorossi5979 2 роки тому +1

    die groene auto's zijn ook zwaar, hoe meer EV-s hoe vaker we moeten onze autowegen renoveren.

    • @ronaldderooij1774
      @ronaldderooij1774 2 роки тому +2

      Dat valt mee. 90% van de slijtage komt door vrachtauto's.

    • @robertorossi5979
      @robertorossi5979 2 роки тому +1

      @@ronaldderooij1774 als straks vrachtauto's ook elektrisch worden dan wil ik niet zich voorstellen hoeveel allerlei problemen dat mee brengt! Ik denk dat we meer gaan betalen voor neutraliteit:-).

  • @Jan.Willem
    @Jan.Willem 2 роки тому +4

    70% minder tov van wat? Graag toelichting ANWB
    Is die 70% gebaseerd op groene of grijze stroom of een mix (en zo ja, welke mix dan)? Graag toelichting ANWB
    Gebaseerd op hoeveel kilometers per jaar. Graag toelichting ANWB
    Hoeveel % van de mensen kan "slim laden"? Graag toelichting ANWB

    • @xavierdarche4822
      @xavierdarche4822 2 роки тому +3

      De 70% is gebaseerd op de huidige stroom mix in Europa. Die is wel beter dan de energiemix in Nederland. En de 70% is gebaseerd op lifecycle analyses en die gaat uit van rond de 250.000 tot 300.000km in totaal.
      En het aantal mensen dat slim kan laden hangt af van de auto, en over hoeveel auto’s dat gaat moet ik het antwoord schuldig blijven.

    • @tjbrink40
      @tjbrink40 2 роки тому +2

      euh... als je had geluisterd
      - 70% minder dan wat? graag toelichting ANWB?
      als een vergelijkbare benzine auto
      waarom heb je niet geluisterd? graag toelichting JAN WILLEM
      - gebaseerd op hoeveel kilometers per jaar, graag toelichting ANWB
      over de gehele levensduur van de auto
      waarom heb je niet geluisterd? graag toelichting JAN WILLEM
      - is die 70% gebaseerd op groene of grijze stroom
      de mix wordt steeds groener - dus een mix
      en aangezien het over NL gaat kan je dus er van uit gaan dat het de NL mix van dit moment is
      later wordt nog duidelijk gemaakt dat je zelfs op kolen minder CO2 uitstoot omdat de motor efficienter is
      waarom heb je niet geluisterd? graag toelichting JAN WILLEM
      - hoeveel % kan slim laden? graag toelichting ANWB
      er wordt verteld dat je je auto inplugt en de maatschappij waar je een contract hebt bepaalt wanneer je gaat laden
      dus het zit hem niet in de auto maar in het aanbieden (wordt ondersteund by Type2 dat je dynamisch kan laden)
      dus hoeveel %? Ik denk iedereen die z'n auto kan inpluggen.
      waarom heb je niet geluisterd? graag toelichting JAN WILLEM

    • @Jan.Willem
      @Jan.Willem 2 роки тому +1

      @@tjbrink40 Ik heb vier vragen gesteld aan de ANWB.....Ik hoop dat de ANWB ze ook wil beantwoorden. Verder geen "hard feelings" over elektrisch rijden. Wil graag objectief geïnformeerd worden door een belangenorganisatie. Fijne avond nog Thomas!

    • @tjbrink40
      @tjbrink40 2 роки тому +1

      Maar het is al beantwoord... in de video.
      je stelt vragen (maar het antwoord zit er al in) en dan is het nogal raar om zo'n reactie te plaatsen met zovaak "Graag toelichting ANWB".
      Wat moeten ze dan?
      Een video plaatsen en dan dit soort vragen beantwoorden (terwijl ze daarvoor juist een video hebben gemaakt om die vragen te beantwoorden)?

    • @Jan.Willem
      @Jan.Willem 2 роки тому +1

      @@tjbrink40 Het zijn vragen die ik gesteld heb aan de ANWB. Wellicht ben jij de woordvoerder (weet ik niet....), maar mocht dat niet zo zijn, zullen we dan beiden de reactie van de ANWB afwachten, ok?

  • @krelis77
    @krelis77 2 роки тому +1

    Neem van een auto op fossiele brandstof ook mee dat de brandstof ook over de weg vervoerd moet worden naar de pomp en je dit bij auto op stroom niet hebt. Fabricage van auto op fossiele brandstof bestaat ook uit meer onderdelen en ook hier zit een hele leveranciersketen achter die (meer) co2 uitstoot lijkt mij als ik het als leek bekijk. Wel benieuwd naar slimmere laadoplossingen icm accu opslag aan huis tezamen met zonnepanelen evenals gebruik auto als accu. Mooi dat jullie hier aandacht voor vragen en aan geven 👍😎

    • @AlexandervanderHilstFrijn
      @AlexandervanderHilstFrijn 2 роки тому

      Dit word meegenomen in deze video. ua-cam.com/video/1oVrIHcdxjA/v-deo.html

    • @rolandtroost4790
      @rolandtroost4790 2 роки тому +1

      Word de vervuiling door FS6 gas doordat er een steeds zwaarder electries netwerk nodig is ook wel meegerekend met die EV?

    • @krelis77
      @krelis77 2 роки тому

      @@rolandtroost4790 lees dat deze fs6 (Zwavelhexafluoride) in 2007 in EU verboden is maar nog wel wordt toegepast in idd de hoogspanningsinstallaties vanwege zijn ‘goede’ eigenschappen. Had ik nog nooit van gehoort, dank voor je reactie dan ook. Deze kun je dan overigens ook weer beantwoorden met dat het steeds moeilijker wordt fossiele brandstoffen te winnen uit aarde en je dit meer tijd en energie gaat kosten. Overigens kunnen we zo bezig blijven want dat geld ook voor elektra. Het is daarom ook goed dat de ANWB en al die andere hier over bezig blijven al moet ik zeggen mag het af en toe wel iets meer worden opgenomen voor de aarde dan voor de auto 🤜🌍👍😎

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 2 роки тому +1

      Ik wil het sprookje niet bederven, maar met zonnepanelen en een accu kun jij je EV niet het hele jaar door laden.
      Dat lukt alleen op zeer zonnige dagen en dan moet je auto thuis zijn. Een Tesla laden kost 90 kWh. Een modale zonnepaneel installatie levert 25 kWh op een zonnige dag. Reken maar uit hoe lang het duurt voordat de Tesla vol is.
      In de winter is zonnestroom helemaal geen optie, en verbruikt de Tesla ook veel meer.
      Helaas worden de sprookjes moedwillig in stand gehouden door onder meer GroenLinks. Zo beweert Klaver dat een warmtepomp op zonnestroom werkt.
      Electrificering is peperduur omdat er in de winter onvoldoende stroom is. Grote hoeveelheden electriciteit in de zomer opslaan voor de wintermaanden is onmogelijk. Electriciteit over lange afstand transporteren veroorzaakt enorme verliezen. Groene stroom moet aangevuld worden met fossiele stroom als het donker is en niet waait. Er is dus een dubbele energievoorziening nodig, en we komen zonder kernenergie nooit van fossiele stroom af.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +1

      @@andrevanrossum63 Waar heb je het allemaal over man? 25 kWh per dag? Dat is hartstikke veel, de meeste mensen hebben maar de helft nodig voor hun dagelijkse ritje. Niemand beweert dat je een EV het hele jaar met zonnepanelen moet laden, waar haal je die onzin vandaan? Al laadt je je EV nooit met zonne-energie, dan is ie alsnog veel schoner dan welke benzine- of dieselauto dan ook.

  • @justanacount2156
    @justanacount2156 2 роки тому +3

    Worden ook de schadelijke stoffen mee genomen. Coating voor de batterijen. Batterijen kun je niet hergebruiken omdat dit heel schadelijk is. Graag eerlijk een antwoord.

    • @MrTheNark
      @MrTheNark 2 роки тому +1

      Hij zegt toch dat 95% van de batterijen nu al te recyclen is? Rond 3:42

    • @justanacount2156
      @justanacount2156 2 роки тому +2

      @@MrTheNark ja maar dat klopt niet. Ook mag er Reach technisch niet gerecycled worden. Er zitten zeer schadelijke stoffen in. Dus laat hem maar eens antwoord geven waar en bij wie.

    • @MrTheNark
      @MrTheNark 2 роки тому +1

      @@justanacount2156 ja ik lees idd online dat op dit moment in de praktijk Li-ion-batterijen nog heel moeilijk te recyclen zijn. Zal nog wel even duren voordat dat recyclen van batterijen echt economisch rendabel is (en dus massaal gedaan gaat worden).

    • @Bitfreakie
      @Bitfreakie 2 роки тому

      @@justanacount2156 Waar haal je de informatie vandaan dat dat niet klopt? En wat bedoel je met reach technisch niet recyclen?

    • @justanacount2156
      @justanacount2156 2 роки тому

      @@Bitfreakie door in de markt te luisteren en te kijken. Ik neem aan dat je weet wat reach is toch? Er zitten bepaalde stoffen in die zeer schadelijk zijn. In mijn optiek is er maar 1 oplossing voor de auto en dat is de ontwikkeling van waterstof. Een accu is zeer slecht voor onze gezondheid.

  • @UrukHaiGaming
    @UrukHaiGaming 2 роки тому

    De opmerking van enkele mensen was scherp. Er wordt in deze video niet over gesproken, maar er bestaan al banden speciaal voor hybride/elektro auto's. Bijvoorbeeld van Hankook. Elektrische auto's zijn veel zwaarder dan auto's met verbrandingsmotoren, hierdoor neemt de kans op aquaplaning af, waardoor hybride/elektrische auto's minder waterafvoer nodig hebben in de banden. Dit maakt de banden ook stiller, wat ook voordelen heeft. Elektrische auto's maken alleen rolgeluid en op hogere snelheden het geluid van tegenwind. Met deze nieuwe soorten banden wordt daardoor nog meer geluid weggenomen. De samenstelling van de banden, de composities van het rubber, e.d. zijn ook anders bij deze speciale banden.

  • @williamgeardener2509
    @williamgeardener2509 2 роки тому

    Gezien het feit dat er geen echt mooie elektrische autos zijn die ook nog een beetje lekker rijden en veilig zijn voor hetzelfde bedrag dat ik moet betalen voor een benzine auto die die eigenschappen wel heeft, stap ik voorlopig niet over elektrisch rijden.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому

      Waar heb je het over. Elektrische auto’s scoren praktisch altijd beter in veiligheidstests.

    • @williamgeardener2509
      @williamgeardener2509 2 роки тому

      @@Simon-dm8zv Lezen is niet echt jouw sterkste kant en zo veilig zijn die elektrische autos niet. Als ze eenmaal in de fik vliegen is er geen mogelijkheid anders dan ze in een container met water te zetten om ze gedoofd te krijgen. Lekker veilig als je opgesloten zit in een elektrisch wrak en er is toevallig geen container met water in de buurt.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому

      @@williamgeardener2509 Dat is een zeer onwaarschijnlijk scenario.

    • @williamgeardener2509
      @williamgeardener2509 2 роки тому

      @@Simon-dm8zv Het standaard antwoord als je eigenlijk geen weerwoord hebt op een bewezen feit. Vergelijkbaar met "Ik kan mij dat niet herinneren", "Ik herken mij daar niet in." en "Ik heb daar geen kennis van."

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому

      ​@@williamgeardener2509 Haha dat is gewoon algemeen bekend. Komt bijna nooit voor. Auto's met een verbrandingsmotor vliegen veel vaker in de fik.

  • @sjors9110
    @sjors9110 2 роки тому

    Heldere uitleg inderdaad, maar een toename van het gewicht maar 10%, bij een vrachtwagen zeker? 5ton op 50ton is idd 10%.
    Maar het vergelijk met een Tesla model 3 en een golf 8, is toch al snel 400kg op 1200 noem ik 30%.
    Dus meer slijtage aan banden, en ook het wegdek, zowel het harde optrekken als het gewicht heeft het wegdek flink onder te lijden. En wat dacht je van de overlast van al die langsscheurende EV rijders?
    Doordat er geen motorgeluid is, is de beleving van hoe snel mensen rijden er ook niet dus rijdt 80% van de EV rijders onbewust te hard.

    • @Freddystapersma69
      @Freddystapersma69 2 роки тому

      Het probleem is dus de eigen rechtervoet.. die zelfde idioten zouden het zelfde doen met een fossiel met zelfde pk's.....

    • @sjors9110
      @sjors9110 2 роки тому

      @@Freddystapersma69 niet geheel waar, bij een fossielle auto heb je het geluid erbij waardoor mensen zich er meer van bewust zijn dat ze hard rijden, bij een electrische auto heb je dat geluid in de auto nauwelijks. Buiten de auto is het geluid bij 50 gelijk aan een fossielle auto omdat de banden zo belachelijk groot moeten zijn om dat gewicht en vermogen op de grond te houden.

  • @theUMnet
    @theUMnet 2 роки тому +4

    Ik twijfel enorm aan de uitspraken van de deskundige. Ik ben redelijk op weg om de cijfers m.b.t. energiegebruik en vervuiling door elektrisch aangedreven auto's te evalueren en kan wel aangeven dat de deskundige een behoorlijk positief beeld van de toekomst heeft en hier op vooruit loopt. Zeg maar een roze bril. Er is in ieder geval nog genoeg te verbeteren en de vervuiling die een stekker auto als CO2 uitstoot via de centrales heeft is een subsidie gewoon weg ridicuul. Laten we niet vergeten dat niet iedereen de mogelijkheid heeft een auto op eigen terrein met eigen stroom op te laden...

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +5

      Het maakt niet uit. Zelfs op grijze stroom is een elektrische auto schoner.

  • @joerisit
    @joerisit 2 роки тому

    Hahah wat een 1kant op verkeer...

  • @LucWijdeveld
    @LucWijdeveld 2 роки тому

    LPG was zo gek nog niet, alleen kunnen moderne auto's slecht op LPG, los dat laatste ook op ....

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +1

      LPG veroorzaakt net zo goed veel CO2.

  • @dirkgeens4829
    @dirkgeens4829 2 роки тому +1

    Gelukkig kan je je oude benzine of diesel voor niets kwijt in Afrika waar hij nog decennia verder tuft. Ondertussen zijn wij hier bezorgd om het fijn stof van de banden. Beetje hypocriet gedoe. Rijdt anders wel lekker zo’n Taycan… :-)

    • @williamgeardener2509
      @williamgeardener2509 2 роки тому

      Fun fact, mijn 20 jaar oude diesel ingeruild vanwege 115 Euro wegenbelasting en dieseltoeslag per maand. Auto is op transport gegaan naar Polen, heeft daar een Poolse registratie gekregen en wordt nu door mijn Poolse overbuurman probleemloos in Nederland gebruikt met 0 Euro wegenbelasting en dieseltoeslag. En ik weet zeker dat het mijn auto was, want hij kwam mij vragen wat de uitdraai van het chiptunen van die auto nou eigenlijk betekende.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому

      Dat is niet hypocriet, het is gewoon een natuurlijk verloop. Zo ging het altijd met oude auto's en zo zal het blijven gaan. Wat is je probleem? Het gaat erom dat zo veel mogelijk nieuw verkochte auto's volledig elektrisch zijn, dan volgt de rest vanzelf.

  • @ikkeennietjij
    @ikkeennietjij 2 роки тому +1

    Dit verhaal is veel te simpel en ook geen eerlijk verhaal! Elke stroomverbruiker die erbij komt verbruikt grijze stroom, simpelweg omdat wij nog niet eens kunnen voorzien in onze basis stroombehoeften. Van de elektriciteitscentrale tot aan ons stopcontact gaat dan ook nog eens vijftig procent verloren en hoe efficient is dan de elektriciteitscentrale? Ook moet je nog rekening gaan houden met het feit dat mensen meer gaan rijden in een comfortabeler rijdende, en dus elektrische auto en dat de consumenten ook een ev willen met een onnodig groot vermogen "omdat dat zo lekker snel optrekt". Qua CO2 uitstoot is trouwens de dieselauto momenteel het best voor het milieu (niet qua uitstoot van fijnstof, maar goed, de oh zo geliefde houtkachel is op dit vlak immens veel vervuilender). Maar goed, de EV is voorlopig slechts een hype en de manier van autoproducenten om weer heel veel geld uit onze zakken te kloppen!

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 роки тому +4

      Het is gewoon simpel Willie: de gemiddelde CO2-uitstoot van elektriciteit is het enige dat telt. Een elektrische auto is altijd schoner dan een diesel- of benzineauto, OOK op grijze stroom.