Diz Kireçlenmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? OP. DR. KAYHAN TURAN YANITLIYOR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 вер 2024
  • Op. Dr. Kayhan Turan, Çağla Şikel’in sunuculuğunu yaptığı Çağla ile Yeni Bir Gün Programı’nda, diz kireçlenmesi yaşayan pek çok hastanın merak ettiği soruları yanıtlıyor.
    Diz kireçlenmesi, toplumda sık görülen bir eklem sorunudur.
    Her insanın hayatının bir döneminde basit diz ağrısı yaşayıp, iyileşebilir.
    Ancak dizdeki yapıları etkileyen belirgin zedelenme veya ciddi romatizmalı hastalıklar gelişirse o zaman kireçlenme süreci başlar;
    📌 Diz eklemindeki bu zedelenme ve hastalıklar, zamanla eklem kıkırdağında ve menisküslerde yıpranma ve aşınmaya yol açar.
    📌 Özellikle ilerleyen yaşla birlikte kemik yüzeyindeki kıkırdak aşınması giderek artar.
    📌 Zamanla kireçlenme ilerlediğinde ise aşınıp-incelen eklem kıkırdak dokusu tamamen yok olur hatta alttaki kemiğin göründüğü çıplak eklem yüzeyleri ortaya çıkar.
    Diz kireçlenmesi nedeniyle kişilerin günlük yaşamlarında kısıtlamalar meydana gelir.
    Eskisi gibi yürüyüş ve sportif aktivitelerini yapamaz hale gelirler. Ağrı kesici ilaçlar yetmemeye başlar. Dizlerdeki ağrı ile birlikte zamanla yürüme ve merdiven inip çıkmakta da ciddi zorluk yaşamaya başlarlar. Daha da ilerlediğinde ise ev dışına çıkmak imkânsız hale gelip eve bağımlı kalabilirler.
    Ancak endişe duymayın. Günümüzde diz kireçlenmesinde pek çok tedavi seçenekleri vardır. Bu tedavi seçeneklerini ameliyatlı ve ameliyatsız olarak ikiye ayırabiliriz.
    İdeal kiloya ulaşma, fizik tedavi, dize enjeksiyon, ağrı kesici ilaçlar gibi ameliyat dışı tedaviler uygulanmasına rağmen hasta;
    ⚠️ Dinlenme sırasında bile ortaya çıkan, hatta gece uykudan uyandıran diz ağrıları yaşıyorsa,
    ⚠️ Yürüyüş, gezi, sportif aktiviteler gibi alışkanlıklarını sürdürmekte zorlanıyorsa,
    ⚠️ Yürüme güçlüğü, merdiven inme-çıkma zorluğu, gibi günlük yaşamı kısıtlayan sorunlar yaşıyorsa,
    O zaman diz protezi ameliyatı önerilir.
    Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci büyük ölçüde hastanın gerekli bakım kurallarına ve doktor önerilerine uymasına bağlıdır. Diz protezi cerrahisi sonrası iyileşme ameliyattan hemen sonra başlamaktadır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra fizyoterapistler diz egzersizlerini yaptırmaya başlar. Baş dönmesi ve denge sorunu kalmadığında ayağa kaldırılan hastaya yeni dizi ile ilk yürüme çalışmaları yaptırılır. Fizyoterapist kasları güçlendirmek için evde yapılması gereken egzersiz programını hastaya öğretir. Ameliyat sonrası bir sorun yaşamayan, kalkıp koridorda yürüyebilen hastalar aynı gün veya ertesi gün hastaneden çıkarılır. Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastadan hastaya göre değişiklik göstermekle birlikte, çoğu hasta birkaç hafta içinde günlük yaşantısına geri döner. Ameliyat sonrası fizik tedavi ve egzersizlerin düzenli uygulanması hareket kabiliyetinin ve hareket açıklığının gelişmesini sağlayarak daha hızlı bir iyileşme süreci sağlar.
    Diz kireçlenmesi ve tedavileri ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
    ☎️ 0505 999 1 777
    🌐 kayhanturan.com/
    🌐 randevu.kayhan...
    🌐 / op.dr.kayhanturan
    🌐 Facebook: / opdrkayhanturan
    -------------------------------------------------------------------------------------------------
    Op. Dr. Kayhan Turan
    • Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
    • Ortopedi Robotik Cerrahi Derneği Başkanı
    📍 İstanbul’da Medicine Hastanesinde,
    📍 Bursa’da Aritmi Osmangazi Hastanesinde çalışmalarını sürdürmekte olan Op. Dr. Kayhan Turan, aynı zamanda İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesidir.
    2016 yılında Türkiye’de ilk defa robotik total diz protezi ameliyatını uygulayan Op. Dr. Kayhan Turan, 2018 yılında da ilk robotik total kalça protezi ameliyatını yapmıştır. Bugüne kadar (Aralık, 2021 ) 1000’den fazla robotik protezi ameliyatını gerçekleştirmiş olan Op. Dr. Kayhan Turan, Diz Protezi ameliyatlarını son nesil robotik cerrahi sistem- NAVIO (ameliyat öncesi tomografi çekimi gerektirmeyen teknoloji) ve yeni kinematik yöntem ile yapmaktadır.

КОМЕНТАРІ • 37