ΣΥΝΟΛΟ ΛΥΚΕΙΟΥ _ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ_ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ 2024

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 лис 2024
  • Το Σύνολο Λυκείου Κλασικής Μουσικής του Μουσικό Σχολείο Χίου παρουσιάζει έργα των Έργα των W.A.Mozart, C. Saint-Saëns και A. Piazzolla ,την Τετάρτη 24 Απριλίου , στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου ,στο πλαίσιο παρουσίασης των Μουσικών Συνόλων , σχολικής χρονιάς 2023-24, στο Β' Μέρος της εκδήλωσης.
    Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουσικού Σχολείου Χίου το Σύνολο της Συμφωνικής Ορχήστρας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αμιγώς κλασικό. Κι αυτό γιατί ήταν σε θέση αυτή τη σχολική χρονιά να μελετήσει κορυφαία έργα κλασικής μουσικής, τα οποία επαγγελματικές συμφωνικές ορχήστρες ερμηνεύουν με προετοιμασία και πολλές πρόβες.
    Ο Wolfgang Amadeus Mozart συνέθεσε το περίφημο Andante για Φλάουτο και Ορχήστρα (K. 315) σε Ντο μείζονα το 1778, έπειτα από παραγγελία του Ferdinand De Jean ως πιθανή αντικατάσταση ή εναλλακτικό δεύτερο μέρος για το Κοντσέρτο για Φλάουτο Νο. 1 σε Σολ μείζονα (Κ. 313).Υποτίθεται ότι ο εντολέας του κοντσέρτου K. 313, De Jean, αντιπαθούσε το αρχικό Adagio και έβαλε τον Mozart να συνθέσει το Andante για να το αντικαταστήσει. Ωστόσο, εικάζεται επίσης ότι το Andante μπορεί να ήταν μέρος του 3ου Κοντσέρτου για Φλάουτο που ανατέθηκε στον Mozart να γράψει για τον De Jean αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το έργο είναι γραμμένο με την ίδια ενορχήστρωση όπως και το Κ. 313: ορχήστρα εγχόρδων, δύο όμποε (εσείς θα ακούσετε φλάουτα) και δύο κόρνα (εσείς θα ακούσετε ευφώνιο).
    Ο Αργεντίνος συνθέτης Ástor Piazzolla συνέθεσε το Oblivion(Λήθη) το 1982 και αρχικά το ενορχήστρωσε για bandonéon, πιάνο και μπάσο. Η αυξανόμενη επιτυχία του όμως, ενέπνευσε πολλές διασκευές για πιάνο σόλο, κλαρινέτο, ορχήστρα κ.α. Το κομμάτι αυτό ήταν μια παραγγελία για την ταινία EnricoIV ("Henry IV") του Marco Bellocchioτου 1984. Διασκευασμένη από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο, η πλοκή της ταινίας αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα ο οποίος, αφού χάνει τη συνείδησή του, νομίζει ότι είναι διάσημος βασιλιάς…
    Το Καρναβάλι των Ζώων (Le Carnaval des Animaux) είναι μία χιουμοριστική μουσική σουίτα δεκατεσσάρων μερών του Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns. Ο Saint-Saëns συνέθεσε το έργο αυτό το 1886 για να διασκεδάσει με τους φίλους του, με αφορμή τον εορτασμό της Τρίτης πριν τη Σαρακοστή (αγγλικά: Shrove Tuesday, γαλλικά: Mardi Gras), ημέρα που γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο στην πατρίδα του. Ζήτησε να μην δημοσιευθεί το έργο όσο ζούσε γιατί πίστευε πως θα έχανε το κύρος του ως συνθέτης. Πού να φανταστεί πως μετά τον θάνατό του το Καρναβάλι των Ζώων θα αποτελούσε ένα από τα βασικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου και θα τον έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο!
    Διδασκαλία & Μουσική Διεύθυνση: Γιαννέλου Φαίδρα
    Υπεύθυνοι καθηγητές: Θεοδωράτου Άννα (φλάουτο), Μανιατοπούλου Ευανθία (πιάνο), Πέζος Φώτιος (βιολί, βιόλα), Σπανού Δέσποινα (βιολοντσέλο), Ταγαρόπουλος Αντώνιος (κρουστά)
    · Wolfgang Amadeus Mozart: Andante σε Ντο Μείζονα, Κ.315, για φλάουτο και ορχήστρα
    Σολίστ: Μπράβου Σοφία (Γ’ Λυκείου)
    · Ástor Piazzolla: Oblivion, για ακορντεόν και ορχήστρα
    Σολίστ: Δροσάκη Ελένη (Γ’ Λυκείου)
    · Camille Saint - Saëns : Καρναβάλι των Ζώων, για 2 πιάνα και ορχήστρα
    i. Εισαγωγή - Βασιλική παρέλαση του λιονταριού
    ii. Κότες και κοκόρια
    iii. Γρήγορα ζώα
    iv. Χελώνες
    v. Ο Ελέφαντας
    vi. Καγκουρό
    vii. Ενυδρείο
    viii. Φιγούρες με μεγάλα αυτιά (γάιδαροι)
    ix. Ο κούκος στα βάθη του δάσους
    x. Πιανίστες (!)
    xi. Απολιθώματα
    xii. Kύκνος
    xiii. Φινάλε
    Σολίστ: Βατάκη Αριάδνη, Φωτεινέλλης Γεώργιος - Παναγιώτης (Γ’ Λυκείου)
    Αφήγηση κειμένων: Ρεβελάκη Μαρία
    Εικαστική επιμέλεια: Κασαπίδου Μαρία (δημιουργίες της Α’ Γυμνασίου)
    Συμφωνική Ορχήστρα
    Βιολί: Τασούδης Παναγιώτης, Μελαχροινούδη Χριστίνα, Κοτατής Σταμάτιος - Ισίδωρος (Γ’ Λυκείου), Σιώλος Παναγιώτης (Β΄ Λυκείου), Ηλιοπούλου Θεοδώρα, Μαμαλή Μαρία (Α’ Λυκείου), Αυγουστίδη Σοφία, Συνανίδη Δήμητρα (Β’ Γυμνασίου)
    Βιόλα: Αναστάσιος Ντούλος (Α’ Λυκείου)
    Βιολοντσέλο: Σμυρνιούδη Νίκη - Γεωργία (Β΄ Λυκείου), Μελαχροινούδη Ανδρεανή (Α΄ Λυκείου), Πιτσόλη Χρυσάνθη (Γ’ Γυμνασίου)
    Κοντραμπάσο: Σαλασίδης Θεμιστοκλής
    Φλάουτο: Συνανίδη Ελένη - Διονυσία (Γ΄ Λυκείου), Μπούτου Ευαγγελία - Ελευθερία, Πιππίδη Ειρήνη (Β΄ Λυκείου), Στακιά Αργυρώ (Α΄Λυκείου)
    Κλαρινέτο: Βούκουνας Μάριος - Ισίδωρος (Β’ Γυμνασίου)
    Ευφώνιο: Χαβιάρας Παναγιώτης (Α΄ Λυκείου)
    Κρουστά: Φραγκομίχαλου Άννα, Κουφοδόντη Ναταλία (Β’ Λυκείου)

КОМЕНТАРІ •