Kaldoaivi Ultra Trail | Ennakko
Вставка
- Опубліковано 18 гру 2024
- Videolla hieman ennakkoajatuksia, fiilistelyä, sekä tietoa Kaldoaivi Ultra Trail tapahtumasta joka järjestetään 26-27.7.2024 Nuorgamissa.
www.kaldoaiviu...
Kansikuva ja videon kuvat: Antti Korhola
TILAA KANAVA - Kiitos!
► Instagram: / itkonen_
► Twitter: / habachu
► Strava: / strava
Ite oon tulossa ens vuonna tuon 57km juoksemaan ja oli hyvää fiilistelyä ja infoa tässä! Kiva katella samalla Sipoon kotikontuja taustalla!
Mahtavaa. Käyhän katsomassa myös muut Kaldoaivin videot meikäläisen kanavalta. Tarjolla mm. katttava video tuosta 57km juoksusta.
Vesistöylitys: ehdottomasti aikakin yksi sauva. Älä mene kohtaan missä vesi on sun jalkoväliä korkeammalla. Veden alla on usein kiviä joissa kasvaa sellaista paksua, pehmeää ja vihreää. Se pitää hyvin.
Kahden sauvan taktiikalla ajattelin lopulta kuitenkin lähteä melskaamaan ja ylityksen mennään erittäin rauhassa nauttien.
Vesihuolto: Itse olen vaeltanut rinkan kanssa Kilpisjärven erämaa-alueella ja minulla on ollut vain 0.5l vesipullo.
Ainakin Kilpparin alueella pieniä puroja tulee ehkä 1/km, usein useammin.
Koskaan en ole filtteriä tai puhdistustapletteja käyttänyt. Juo pienehköistä puroista. Älä seisovasta ellei ole pakko. Vesi on todella maukasta ja pehmeää.
Korostan etten ole Kaldoaivilla käynyt.
Jes. Vastasinkin jo toisaalla, että aion hyödyntää vesistön ylitykset ym. ja ottaa niistä vettä matkan varrella, mutta käytän ihan vaan varuiksi luultavasti filtteriä, kun on pieni ja kätevä.
@@Itkonen82 Taidan itsekin hommata filtterin monestakin syystä. Ja yritän ensi vuonna Kaldoaiville!
@@ukir78 Mahtavaa, kuulostaa hyvältä! Se Salomonin lötköpullojen filtteri on ainakin näppärä, kun on siinä korkissa kiinni.
Toki tuo 39km matka huoltoon on pitkä, mutta onhan esimerkiksi Hetta-Pallaksellakin ollut jonain vuosina Hannukurun kaivon veden laatu juomakelvotonta ja silloin kisaajat ovat juosseet kilpailun viimeiset 30+km ilman huoltoja. Itse turvauduin tuolloin lötköpullot + juomarakko strategiaan siten, että muistaakseni join ensin rakon tyhjäksi ja sen jälkeen tiesi paljonko on loppumatkalle juotavaa vielä jäljellä.
Tuo lötköpulloon integroituva suodatin kuulostaa kuitenkin kokeilemisen arvoseilta jutulta, kun tietää jo ennen lähtöä, että siellä tulee olemaan vesistöjä reitin varrella ja sillä saa kuitenkin pudotettua jatkuvasti kannossa olevan veden määrää. Mielenkiintoista kuulla, että onko sen suodattimen läpi juominen jotenkin työläämpää kuin ilman suodatinta olevan lötköpullon käyttö jne.
Joo täytyy tehdä testilenkki tässä vielä ja kokeilla kunnolla suorituksen aikana suodatinta. Retkeillessä ollaan noita kyllä käytetty ja hyvin toiminut.
Lapissa retkeillyt noin 15 vuotta, mm kaldoaivissa vuosi sitten. Aina juonut puroista ja virtaavista vesistä suoraan eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia. Yleisesti lapin virtaavia vesiä pidetään ihan juomakelpoisina ilman filttereitä tms. Myös desinfiointitabletteja myydään retkeilykaupoissa jos huolettaa, filttereistä ei ole kokemusta.
@@jussi210 Se on totta, että vettä voi pohjoisessa juoda hyvinkin huolettomasti ja tosiaan tabletit tai filtteri on vaan hyvä lisävarmistus, mutta ei toki ihan välttämätön.
@@jussi210, sama. Viime vuonna Ylläs-Pallas 100km ja oli melko lämmintä. Kolmesta purosta juotiin ja ei mitään ongelmaa.
Offroad Finnmark ei vissiin oo nimikoitunut ultrakisana, jos olis niin se taitaa olla pohjoisin kisa. Päämatka on 700km maastopyörällä Altasta "etelään". Kisa on omalla bucket listilla. Juoksutapahtumaa tuossa yhteydessä ei ole.
Kuulostaa melkoisen mielenkiintoiselta tapahtumalta tuokin. Toivottavasti pääset tuon joskus kokemaan.
Mulla myös kytee ajatus OF300-matkaan ensi vuonna 2025.
Täällä kans yksi tulossa mukaan 57km . Ajattelin vesistöistä huoletta napata juomaa matkalla. Mukava fiilistellä tulevaa matkaa yhdessä.
Näistä kolmesta ylityksestä minäkin veteni ottaisin jos ottaisin.
Mahtava homma, siellä nähdään! Ja tosiaan on se tankattava lisää nestettä matkalla, mutta onneksi siellä on ainakin ne kolme vesistöä.
Näin se on joo tehtävä.
Noin 10 vaellusreissua Kilpisjärvellä tehneenä: vettä voi huoletta juoda ilman filtteriä. Ainakin jos juo pienehköistä puroista. Puroja todennäköisesti on riittävästi.
Toki jos filtteri on niin kannattaa sitä käyttää. Jos se hukkuu tms, sieltä puroista rohkeasti vaan.
Jokien virtaama ja vedenkorkeus riippuu tosi paljon lähiviikkojen sateista ja helteistä.
Toivottavasti olisi ihan reilusti vettä eikä kuivat uomat.
Nyt teet hyvän "mainosvideon "tapahtumasta ens vuonna se olis kohteena. Ja eihän Lekin sauvat paljoa paina ottakaa molemmille.
Parhaamme yritetään ja eiköhän sieltä hyvää kattavaa raporttia saada aikaiseksi. Ja täytyy vähän vielä funtsia tuota sauvahommaa.
Näkyvyys: tunturissa välillä näkyvyys menee sateiden tuoman pilven / sumun vuoksi lähellä nollaa jolloin et näe reittimerkkejä. Onneksi nykyään kelloon saa reitin tallennettua…
Joo siitä on iso apu monessa tilanteessa.
Juosten en ole vesistöjä ylittänyt, mutta pyörän kanssa kyllä. Sanoisin että vähintään se yksi sauva käteen, etenkään sitä ekaa en ilman tukea lähtisi ylittämään. Loivaa nousua tai laskua lähes koko matka. 57km on karuin pätkä Kaldoaivia 😅. Itse tuplaan MTB:n.
Laitetaan siis vähintään se yksi sauva per mies vahvaan harkintaan. Ja se on hyvä, että päästään nautiskelemaan se karuin ja vaikein pätkä. 😀
Mielenkiintoinen reitti tiedossa. Mitä enemmän jaksat reitiltä matskua tallentaa ja julkaista sitä parempi 👍
Yritetään saada kattavasti kaikki erilaiset maastot talteen ja videolle.
Viime syksynä 1,5 viikkoa Kaldoaivissa rinkkaa kantaneena voisin vaikka vinkata, että riippumattoa ei kannata ottaa mukaan. Ellet sitten kanna ne puutkin sinne samalla. 😂
Rinkan kanssa sauvat oli tosi hyvä olla vesistön ylityksissä. Toki teillä vähän eri meininki mutta ottaisin kyllä sauvat mukaan. Virta voi olla melko kova ja veden alla kivet ihan perkuleen liukkaat.
On hyvä, että joku testaa nämäkin hommat, niin ei muiden tarvitse 😂😂
Joo se voi olla fiksua ja ehkä me lähdetään sillä sauva per ukko taktiikalla.
Itsekin viikon vaelluksen tehnyt Kaldoaivissa heinä-elokuun vaihteessa, osittain myös noilla alueilla missä reitti menee. Ottaisin mieluiten molemmat sauvat vesistöjen ylityksiin, saa paremmin tukea, varsinkin jos on vettä jonkin verran ja kova virtaus.
Vettä uskaltaa noilla main yleensä juoda jos virtaama on kova, vaelluksella ei käytetty mitään puhdistusta juomaveteen. Pieni riskihän niihin luonnonvesiin aina toki liittyy.
@@oulamommo1043 kuvaushommissa ei ole kuin yksi käsi käytössä sauvoille, kun toisessa on kameraa ym. niin sen takia oikeastaan mietinnässä, että yksi sauva vai ei sauvoja ollenkaan. Ja jos pitää kahta sauvaa yhdessä kädessä, niin kokemuksesta voin sanoa, että se toinen karkaa alajuoksun suuntaan. 😂