Perkütan nefrostomi ve idrar yollarına yönelik girişimsel işlemler
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- PERKUTAN NEFROSTOMİ İÇİN BİLGİLENDİRME (AYDINLATMA):
Perkutan Nefrostomi Nedir?
Görüntüleme kılavuzluğunda böbrekteki idrar toplayıcı boşluklar içine kateter yerleştirilmesidir.
Niçin Yapılır?
Mesanenin üst kısmında idrar yollarında tıkanıklık nedeniyle idrarı vücut dışına çıkarmak, idrar yolunda tıkanıklıkla birlikte oluşmuş iltihaplanmayı tedavi etmek, idrar yolundaki kaçakların iyileşmesine yardımcı olmak için buraya idrar akıntısını önlemek ve idrar yollarında taş çıkarılması gibi bazı işlemleri yapmaya bir giriş sağlamak için yapılır.
Nasıl Yapılır?
Hasta yüz üstü yatar. Giriş yeri mikrop öldürücü ilaç sürülerek temizlik yapıldıktan sonra steril(mikropsuz) örtü örtülür. Giriş yerine ağrı duyusunu ortadan kaldıran ilaç(lokal anestezik) enjekte edilir. Görüntüleme kılavuzluğunda böbrek idrar boşluğuna iğne ile girilir. Bu iğne ile idrar boşluğuna kontrast madde(boyalı madde) verilir. İğne içinden kılavuz tel onunda üzerinden özel kateter ilerletilerek idrar boşluğuna yerleştirilir. Ortalama işlem 1 saat sürer.
Perkutan Nefrostomi İşleminin Riskleri ve Komplikasyonları:
1- Kanama ve damar yaralanması(%1-4).
2- İltihabın vucuda yayılması(%1-9). İdrar yolunda aşırı iltihaplanma varsa olur.
3- yanlışlıkla komşu organlardan geçiş olması ve bu organlarda(Kalın barsak, göğüs boşluğu, dalak, karaciğer) yaralanma.
Perkutan Nefrostomi Öncesi Yapılması Gerekli İşlemler:
1-İşlemden önce hasta en az 8 saat aç olmalıdır.
2- İşlemden önce kanın pıhtılaşma özelliklerini gösteren hemostaz testleri (INR, APTT, fibrinojen, trombosit sayımı) ve kan ile bulaşan hastalıklar için (Hbs, HIV ve HCV) testler yapılmış olmalıdır. Hemostaz testleri istenilen seviyede değilse pıhtılaşmayı önleyen ilaçların alımının kesilmesi ve uygun tedavi verilmesi gerekir. Oral antikoagülan ilaç kullanan hastalar işlemden 3-4 gün önce ilaçlarını kesmelidirler.
3- Endişeyi azaltmak için sedatif ilaçlar verilebilir.
4-İşlemden önce damardan yada kas içine koruyucu antibiyotik yapılması gerekebilir.
İşlemden Sonra Yapılması Gerekli İşlemler:
Hasta işlem sonrası en az 6 saat yatak istirahatı yapacaktır. İşlemden sonra hasta bir süre gözlem altında tutulur. Hasta aynı gün aktiviteden uzak tutulur.
Prof.Dr.Fahrettin Küçükay ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji bölümü Kat 0
ESOGÜ Meşelik Yerleşkesi 26480 ESKİŞEHİR
Tıbbi Dokümantasyon- Danışman- Sekreterlik:
Tülay Başal
0531 9040389
0530 8205854