Safra Yollarına Yönelik Girişimsel İşlemler, PTK, drenaj, stent, RF, MWA
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- SAFRA YOLLARINA YÖNELİK GÖRÜNTÜLEME İŞLEMLERİ ,İYİ HUYLU VE/VEYA KÖTÜ HUYLU DARLIKLARDA VE TIKANIKLIKLARDA BALON-STENT İŞLEMLERİ,DRENAJ İŞLEMLERİ, TAŞ ÇIKARILMASI, SAFRA KAÇAKLARININ TEDAVİSİ
PERKUTAN TRANSHEPATİK KOLANJİOGRAFİ İÇİN BİLGİLENDİRME (AYDINLATMA):
Perkutan Transhepatik Kolanjiografi Nedir?
Çok ince bir iğne ile deriden girerek karaciğer içindeki safra yollarına kontrast madde(boyalı madde) verilerek yapılan görüntülemedir.
Niçin Yapılır?
Safra yollarındaki hastalığın tanısını koymak veya safra yollarına uygulanacak drenaj, stent yerleştirme gibi girişimsel yöntemlerden önce anatomiyi göstermek için yapılır.
Nasıl Yapılır?
Giriş yeri ilaç sürülerek mikroplardan temizlenir ve hasta üzerine steril(mikropsuz) örtü örtülür. Çok ince bir iğne (Chiba iğnesi, 0,7 mm kalınlığında ) sağ taraftan veya karın üst kesiminden karaciğer içine sokularak safra kanalları içine kontrast madde verilir. Ve safra yollarlının filmleri çekilir.Kullanılan bu kontrast maddeler bazı yan etkiler oluşturabilir, bu etkiler aşağıda işleminin riskleri ve komplikasyonları kısmında belirtilmiştir.
Perkutan Transhepatik Kolanjiografi İşleminin Riskleri ve Komplikasyonları
1- Karın boşluğuna safra sızması
2- Kanama
3- Enfeksiyon
4- Kan safra fistülü
5- Kontrast madde reaksiyonları:
a) Anafilaktoid reaksiyon: ciddi alerji benzeri reaksiyondur, ölüme yol açabilir.
b) Solunum yollarında spazm ve ödem: solunum sıkıntısına yol açar.
c)Hafif alerjik reaksiyonlar: aksırma, göz yaşarması, vücutta kızarıklık, ürtiker(kurdeşen).
d) Enjeksiyon yapılan yerde sıcaklık hissi, ağrı.
e) Bulantı, kusma.
f) Böbrek yetmezliği.
g) Kalp ritim bozuklukları.
h) Epilepsi.
Perkutan Transhepatik Kolanjiografi Öncesi Yapılması Gerekli İşlemler:
1- İşlemden önce hasta en az 8 saat aç olmalıdır
2- İşlemden önce kanın pıhtılaşma özelliklerini gösteren hemostaz testleri (INR, APTT, fibrinojen, trombosit sayımı) ve kan ile bulaşan hastalıklar için (Hbs, HIV ve HCV) testler yapılmış olmalıdır. Hemostaz testleri istenilen seviyede değilse pıhtılaşmayı önleyen ilaçların alımının kesilmesi ve uygun tedavi verilmesi gerekir. Oral antikoagülan ilaç kullanan hastalar işlemden 3-4 gün önce ilaçlarını kesmelidirler.
3- Kullanılan kontrast madde böbrek hasarı oluşturabileceğinden BUN, kreatinin testleri de yapılmış olmalıdır.
4- İşlem öncesinde hastanın sürekli kullandığı kalp ve tansiyon ilaçları gibi ilaçları almasına devam etmelidir. Hasta ilaçlarını sabahları alıyorsa az bir miktar suyla içmelidir.
5- Şeker hastası olanlar şeker hastalığı ile ilgili kan şekeri düşürücü ilaçları, aç kaldıkları için almamalıdırlar. Şeker düşürücü olarak metformin(glucophage) kullanan hastalar mutlaka durumu doktoruna bildirmeli, bu ilaç işlemden önce ve sonra 48 saat kullanılmamalıdır.
6- işlem öncesi damardan veya kalçadan koruyucu antibiyotik yapılacaktır. Halen antibiyotik kullanan hastalarda bu antibiyotiğin verilmesine gerek yoktur.
Perkutan Transhepatik Kolanjiografi Sonrası Yapılması Gerekli İşlemler:
Hasta işlem sonrası en az 24 saat yatak istirahatı yapacaktır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir. Kontrast maddenin bazı yan etkilerinin oluşmaması için bol miktarda sıvı alımı faydalı olacaktır.
Prof.Dr.Fahrettin Küçükay
ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji bölümü Kat 0
ESOGÜ Meşelik Yerleşkesi 26480 ESKİŞEHİR
Tıbbi Dokümantasyon- Danışman- Sekreterlik:
Tülay Başal
0531 9040389
0530 8205854