Sarılıklı hastada ameliyatsız safra drenajı, nasıl yapılır videosu
Вставка
- Опубліковано 19 лис 2024
- Perkutan Transhepatik Kolanjiografi Nedir?
Çok ince bir iğne ile deriden girerek karaciğer içindeki safra yollarına kontrast madde(boyalı madde) verilerek yapılan görüntülemedir.
Niçin Yapılır?
Safra yollarındaki hastalığın tanısını koymak veya safra yollarına uygulanacak drenaj, stent yerleştirme gibi girişimsel yöntemlerden önce anatomiyi göstermek için yapılır.
Nasıl Yapılır?
Giriş yeri ilaç sürülerek mikroplardan temizlenir ve hasta üzerine steril(mikropsuz) örtü örtülür. Çok ince bir iğne (Chiba iğnesi, 0,7 mm kalınlığında ) sağ taraftan veya karın üst kesiminden karaciğer içine sokularak safra kanalları içine kontrast madde verilir. Ve safra yollarlının filmleri çekilir.Kullanılan bu kontrast maddeler bazı yan etkiler oluşturabilir, bu etkiler aşağıda işleminin riskleri ve komplikasyonları kısmında belirtilmiştir.
Perkutan Biliyer Stent Yerleştirilmesi Nedir?
Safra yolları tıkanıklıklarında tıkanıklığı ortadan kaldırmak için metalden yapılmış protezin(stent = tel kafes) tıkanıklık seviyesinde safra yoluna yerleştirilmesi işlemidir.
Niçin Yapılır?
Safra yollarında tıkanma oluşturan ve cerrahi tedavi yapılması uygun olmayan tümörlerde bağırsağa normal safra akımının sağlanması için yapılır.
Nasıl Yapılır?
Genellikle önceden perkutan transhepatik kolanjiografi ve perkutan bilier drenaj işlemi yapılmıştır. Drenaj kateteri içerisinden bir klavuz tel barsağa kadar uzatılır, drenaj kateteri çıkarılır. Klavuz tel üzerinden bir balonlu kateter tıkanıklık seviyesine ilerletilerek tıkanık seviyede balon şişirilip genişletme işlemi yapılır. Balon çıkarılıp üzerine stent yerleştirilmiş kateter tıkanıklık seviyesine ilerletilir ve stent bu seviyede serbest bırakılır. Stent tam açılmadıysa tekrar balonla genişletme işlemi yapılır. Ortalama işlem yarım saat sürer.
Perkutan Safra Yolu Taşı Tedavisi Nedir?
Safra yolu içindeki taşların , dışarıdan safra yoluna kateter ile girilip çeşitli yollar ile gerekirse kırılarak dışarı alınması veya barsağa düşürülme işlemidir.
Niçin Yapılır?
Cerrahi tedaviye göre daha az riskli, endoskopik yöntemlerin kullanılamadığı durumlarda, hastayı daha az incitici yöntemle safra yolundaki taşların tedavi etmek için yapılır.
Nasıl Yapılır?
Genellikle önceden perkutan transhepatik kolanjiografi ve perkutan bilier drenaj işlemi yapılmıştır.Drenaj kateteri içerisinden bir klavuz tel barsağa kadar uzatılır,drenaj kateteri çıkarılır.Klavuz tel üzerinden bir balonlu kateter safra yolu ile barsak birleşim yerinde balon şişirilip genişletme işlemi yapılır. Taş küçükse özel bir balon ile barsağa itilir. Taş büyükse basket adı verilen tel kafes içine alıp sıkıştırılarak, lazer yötemi ile kırılarak balon veya su injeksiyonu ile barsağa itilir.