Historiallisia sähköasennuksia 3

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 11

  • @iida4421
    @iida4421 Рік тому +1

    työpaikalla lähti tollainen valo kytkimen kansi irti kun asiakas vähän turhan lujaa painoi. laitoin sen itse painamalla takasi ei näkynyt johtoja siinä lähellä kun rakennettu joskus 80-90 luvulla en jaksanut pyytää talonmiestä niin painoin sen itse paikalle (: mummolassa oli tuollaisia pistorasioita joskus laitoin siihen hiustenkuivaajan niin räsähteli se pistorasia. kerran tuli vähän sormille siitä samasta nykyään se on vaihdettu uuteen (:

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  Рік тому +1

      Noita vanhoja asennuksia on tässä massa pilvin pimein vielä asennettuna. Ja vielä vanhempia on olemassa ja käytössäkin. Eri asia onkin että miten turvallisia ne sitten on. Olisi kiinnostava tehä visiitti jos olisi 30-40 luvun asennuksia jossain ja vielä toimivana. Ne alkaa olemaan ehkä harvinaisia.

  • @okaro6595
    @okaro6595 8 місяців тому

    Tuossa rasiassa on myös se ongelma, että sitä ei juuri ole syvennetty, joten huolimaton voi saada sormensa puoliksi sisällä oleviin piikkeihin. Uudemmat nollaluokankin rasiat ovat täysin syvennettyjä. Nykyäänhän nollaluokkaa saa laittaa vain vanhojen tilalle. Uusia ei saa lisätä edes vanhoihin asennuksiin.

  • @Mazufa
    @Mazufa Рік тому +1

    Moro! En ole sähkömies mutta ois kysymys ihan näin sähkönkäyttäjänä. DIY projekteja tulee kyllä tehtyä raspeilla yms ja joitaki elektroniikka hommia tullu tehtyä, mutta ei koskaan millään 230V jännitteellä. Mutta siis se kysymys. Meillä ei ollu maadotettuja pistorasioita missään ja sitten pyysin sähkömiestä laittamaan sellaiset kaikille tietokoneille ja reitittimelle, samalla kun tuossa muitaki sähkötöitä tehtiin. Niille pistorasioille ei oltu vedetty rakennusvaiheessa maadoitusjohtoa, ja näiden uusien pistorasian maadoitus toteutettiin nollajohdolla, koska sähkömies kertoi mulle sen ajavan saman asian. Kuitenkin tällä videolla kerroit ettei nollajohto ole sama asia kuin se sähkökeskukselle maadoituskiskoon vedetty maadoitusjohto, eli onko sähkömieheni antanut mulle virheellistä tietoa, kun hän kertoi toteuttaneensa uusien maadoitettujen pistorasioiden maadoituksen nollajohdolla, koska se kuulemma ajaa saman asian hänen mukaansa? Oman yleismittarini jatkuvuustestillä totesin kyllä maadoitusten olevan kunnossa noissa pistorasioissa, ja kyllä sähkömiehenikin ne mittasi.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  Рік тому

      Pistorasiasi ovat nollattu eli maadoitusliittimeen on vedetty siis se pikku pätkä piuhaa. Jos tehdään uutta asennusta nollaus ei käy vaan pitää vetää uusi kaapeli jossa 3 johdinta. Periaatteessa kytkentä ei muutu kun PE ja N ovat kuitenkin samat jossain kohtaa asennusta, yleensä siis keskuksen päässä PEN johtimena. Joskus tehtiin niin, että kaikki huoneen pistorasiat nollattiin ja oli tietty etäisyys mikä piti olla nollatun ja ei-nollatun pistorasian välillä. Sitten on eräs asia joka liittyy vikavirtasuojaukseen kun tehdään asennuksia. Uusiin asennuksiin pitää aina laittaa vikavirtasuojaus. Ja lopuksi, en voi ottaa kantaa yksittäisen kansalaisen teettämiin tai tekemiin asennuksiin tällä kanavalla. Kiitos!

    • @Mazufa
      @Mazufa Рік тому +1

      @@Sahkotekniikka Osa omakotitaloni pistorasioista on myös maadoitettu ihan keskukselta asti, ja pitkää etäisyyttä niiden ja nollattujen pistorasioiden välillä ei ole. Eli varmasti tuo on ihan OK että nämä uusimmat pistorasiat on nollattu. Enkä nyt usko että sähkömies olisi nollaamalla niitä tehnyt, jos ei olisi katsonut että sen voi niin toteuttaa, ja vielä kun minulle sanoi että se ajaa samanasian.

    • @bror8228
      @bror8228 Місяць тому

      @@Mazufa Ongelma on siinä että nollaus ei nykyään ole "sallittua" vaikkakin periaatteessa sama kuin oikea maadoitus. Syyksi kerrotaan se että jos nollajohdin keskukselta jostain syystä menee poikki niin sulake ei pala vaikka pistorasiaan liitettäisiin viallinen maadoitettu laite(siis laitteen vaihejohto on kosketuksessa laitteen metallirunkoon). Sen sijaan laitteen metallinen kuori tulee jännitteelliseksi...Nämä on vähän niitä "jos-tapauksia".

  • @teuvokarppa1263
    @teuvokarppa1263 Рік тому +1

    Jokin aika sitten huomasin, että omistamassani vanhassa talossa olevissa 50-luvun metallipäällysteisissä sähköjohdoissa oli johtojen eristemateriaali mennyt niin huonoksi, että se oli murentunut valaisimen kohdalla niin, että vaihe- ja nollajohto kosketti toisiaan. Tämä aiheutti sitten paikallista kipinöintiä ja sulakkeen palamisen. Selkeä tulipalovaarakin niissä on.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  Рік тому +3

      Kyllä ei mitään uutta. Suosittelen vaihtamaan kaikki vastaavat. Silloinen eristemateriaali on haurastunut ja sitten tulee oikkaria ja mahdollisia tulipaloja.