Urheilijan syömishäiriöt - Elämän nälkään -podcast

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лют 2025
  • Tässä jaksossa puhutaan Jouni Kuivalaisen kanssa syömishäiriöistä urheilijoilla.
    Syömishäiriöt ovat yleisiä kaikissa lajeissa, joissa painolla on suuri merkitys lajissa menestymiseen. Lajin kuvastossa yleisesti esillä oleva stereotyyppinen keho ei välttämättä edes ole optimaalinen lajissa menestymisen kannalta.
    Pyöräily, mäkihyppy ja muut painokeskeiset lajit ovat erityisen herkkiä syömishäiriöiden synnylle. Formulakuskeilla on myös erittäin paljon paino- ja ulkonäköpaineita, sillä tallit edellyttävät tiettyä painoa ja kaupalliset yhteistyökumppanit vaativat edustavaa ja viehättävää kehoa, joka on paljon esillä julkisuudessa.
    Menestymispaineet ja kehoideaalit tietyissä lajeissa ohjaavat paljon lasten ja nuorten ajattelua. Sosiaalinen media tarjoaa loputtoman vertailumahdollisuuden. Jos oma keho ei luonnostaan ole lajin stereotyyppisen kuvan mukainen, se ei tarkoita, etteikö keho olisi lajiin sopiva. Erilaiset kehon piirteet tuovat erilaisia etuja.
    Urheilijoiden suurin ravitsemuksellinen ongelma on riittämätön energiansaanti. Urheilijan ei tarvitse välttää hiilihydraatteja tai rasvoja. Urheilijan tulee syödä paljon, jotta keho saa kaiken tarvitsemansa. Energiavaje on yleinen ongelma erityisesti kestävyyslajeissa.
    Laihduttamiseen jäädään helposti koukkuun, vaikka aluksi tavoitteena oli tiputtaa vain muutama kilo pois. Usein laihdutetaankin liikaa, jolloin jäädään suorituskyvyn kannalta optimaalisen painon alle. Laihduttamiskierteestä voi olla vaikea päästä eroon, koska siitä tulee liian hallitseva ajatus. Käytetään nesteenpoistajia ja oksennetaan syöty ruoka pois. Erityisen ongelmallinen tilanne on silloin, jos urheilija lähtee itse laihduttamaan, ilman asiantuntijan valvontaa ja jatkuvaa arviointia. Painonpudotus olisi parasta tehdä aina urheiluravitsemuksen asiantuntijan seurannassa.
    Alaikäisen kasvavan nuoren ei tulisi koskaan pudottaa painoa. Aina, kun painoa pudotetaan, pitäisi tietää miksi sitä tehdään. Nuorena parasta on rakentaa hyvää perustaa urheilijan uralle, mikä tarkoittaa enimmäkseen psyykkisiä ja sosiaalisia taitoja.
    Kehojen kommentointi ja koskeminen on aiemmin ollut turhankin vapaata. Esillä olevia urheilijoita, ja erityisesti heidän kehojaan, kritisoidaan myös julkisesti. Urheilijalta odotetaan hyvin vahvaa itseluottamusta ja suojautumista julkisilta kommenteilta. Valmentajien kannustava puhe onkin erittäin merkittävä osa urheilijan itsetunnon rakentamisessa, sillä kukaan ei ole luonnostaan immuuni arvosteleville kommenteille. Valmentajan hyvät vuorovaikutustaidot edistävät urheilijan psyykkistä ja fyysistä terveyttä. Valmentajalla on suuri vastuu, sillä negatiivisella puheella voi edesauttaa syömishäiriön syntymistä. Urheilija pystyy parhaaseen suoritukseen silloin, kun hän on henkisesti ja fyysisesti tasapainossa.
    Valmentajalla on merkittävä rooli urheilijan mielenterveyden ylläpitämisessä. Valmentajan täytyy toisaalta olla vaativa, jotta urheilija tietää mihin keskittyä ja tietää missä on parantamisen varaa. Erityisesti nuorten kohdalla on kuitenkin tärkeää painottaa kehumista ja kannustamista, koska he ovat lähtökohtaisesti epävarmoja. Toiminnan tulisi olla sekä hauskaa että palkitsevaa - riittävän vaativaa, jotta saadaan onnistumisen kokemuksia, ja samaan aikaan kannustavaa, jotta itsetunto vahvistuu.
    Yhä nuoremmat tulevat Syömishäiriökeskukseen hoitoon, koska pelkäävät kuollakseen lihovansa, vaikkei se ole heille todellinen uhka. Lasten urheiluharrastuksen ei tulisi koskaan perustua laihduttamiseen, vaan heidän omaan haluunsa tehdä jotain hauskaa. Nuorilla kasvuun menee paljon energiaa, joten heidän tulee senkin vuoksi syödä paljon.
    Jo vuonna 2018 Syömishäiriökeskuksella huomattiin, että n. 30% potilaista oli urheilijoita, tai urheilun lopettaneita. Oman Elämänsä Urheilija -projekti aloitettiin vastauksena tähän tarpeeseen. Projektin ansiosta Syömishäiriökeskuksella osataankin nykyään hoitaa urheilijoiden syömishäiriöitä erityisen hyvin.

КОМЕНТАРІ • 1

  • @syomishairiokeskus2370
    @syomishairiokeskus2370  Місяць тому

    Apua saat Syömishäiriökeskuksesta, joko soittamalla palvelevaan puhelimeen tai ottamalla yhteyttä sivustomme kautta:
    +358404115481
    syomishairiokeskus.fi