D-le Dobrea poate avem si noi dreptul sa intrebam de ce s-a ales varianta asta. Este dreputul nostru sa intrebam de ce CNAIR a ales acesta varianta destul de costisitoare. Posibil ca exista o explicatie dar vrem si noi ca unul din cei 6 000 de angajati ai CNAIR sa explice sumar "De ce aceasta varianta". Cat despre UMB (care de altfel sunt firma cea mai serioasa) ei au prezentat un proiect si bineinteles costurile aferente si normal ca ei castiga mai mult pe o soluitie atat de complexa. Chiar si ca nespecialist eu cred exista si alta varianta mai simpla, mai ieftina si mai buna pentru mediu.
pai propune solutia, ia studiile geomorfologice, prezinta variantele, fa calculele conform criteriilor tehnico economice , publica aici si vedem cum si de ce crezi ca e mai ieftina alta varianta mia simpla (?). Adica refa studiul de fezabilitate. Sau ia-le pe cele existente si fa modificarile pe care le crezi. Te bagi?
Eu sunt convins ca proiectantii au simulat mai multe variante, dintre care au ales-o pe cea mai fezabila și pe care CNAIR a acceptat-o. Proiectul a fost făcut de UMB, mie greu sa cred ca aceștia vor sa piardă bani, nu sa cistige.
Indiferent ce spun studiile geomorfologice sí eu sustin ca avem dreptul sa stim de ce a fost mutată o munte din cauza traseului autostraii.Cel Put inteoretic exista sí varianta unui tunel mai mic sau o curba normala decit sa faci o distrugere atit de mare in natura.Unde Sint specialiștii care au dat aviz de mediu pentru aceasta lucrare sau avizul a fost impus de politicieni pentru scopuri electorale?
Oare cat trebuie sa excaveze, daca stie careva? Trebuie sa urrmareaca panta realizata la varful dealului pana la nivel 0, sau va fi in trepte pana la nivel 0 - autostrada?
Care e faza, totusi cu dealul asta? De ce nu se lucreaza pe traseul autostrazii? O ia dealul la vale ca nu pare? Din ce am vazut s-au folosit inclusiv explozibili pentru a se putea sapa. Mi-ar placea un clip cu progresul fizic pe tot trasel.
Traseul a fost ales prost de la inceput. Poate UMB doar a executat un proiect damblagiu. Sa vedem cand o vor lua dealurile la vale. Caci o vor lua. Puteau fi un pic ocolite. Scadeau riscurile. Nu la zero, insa...
Inca nu vad rostul. Cu 50 de m de se facea autostrada mai departe de deal nu era ne oie sa mute muntele. Dar ce sa mai comentăm acum... Mulțumim de filmare
Puteau face 2 galeri de tunel si salut popor de cand tot sapa la dealu ala numai cu banii de pe motorina care au consumato si care o vor consuma in continuare utilajele sa termine de sapat colaborau cu o alta companie care le are cu tunelurile si era gata distractia demult timp de cand tot sapa ei
@@ionutnersiu5721 In primul rand lucrarea ar fi fost mult mai complexa si complicata, ceea ce presupunea costuri mult mai mari. Apoi nu prea exista in Romania companie de profil care sa se priceapa pe partea de tuneluri. Nici macar pe cele de tip cut and cover. De asta cam tot ce a presupus tuneluri pana acum au fost licitate si castigate de firme straine (austriece, italiene, turce). Pentru Margina-Holdea UMB si a luat partener un antreprenor din Bosnia care are experienta pe tuneluri cut and cover, de exemplu. Vorbitii unii pe aici de parca ati fi mari experti in constructia de autostrazi si tuneluri. Nu degeaba au fost facute studii de experti in domeniu si pe parte de SF si de PT. Daca se putea altfel si era mai ieftin, s-ar fi facut asa. In plus stiti toti ca dealurile Transilvaniei sunt extrem de instabile si cum bagi o cupa de excavator in unul, cum vine la vale.
Nimeni nu a dat pana acuma nicio explicatie pt acele excavari in deal. Fiind si roca acolo, cel mai probabil materialul excavat e folosit pt umplutura.
Cred ca este pacat sa se consume atata combustibil si curent la drona pentru un biet deal in curs de disparitie. Ce se intampla pe la viaducte ar fi mai interesant.
De ce nu s-a mers pe solutia forarii unor piloti in linia autostrazii la adancime mare, apoi decoperteau doar ce era dincolo de ei, lasand muntele intreg pe partea cealalta?
probabil ca a fost vorba de stabilitatea dealului. Daca o ia dealul la vale, poti sa ai mama pilotilor ca ti-i sfarama dealul cand o ia la vale. deci asa trebuia sa faci ditamai podul, scump si tot trebuia sa intaresti dealul/sa tai copacii.
buna inregistrare, multumim, insa oare s-ar putea arata oarecum de ce se depune un efort atat de mare? am vizionat mai mullt video uri din zona acea insa inca nu am reusit sa inteleg sensul aceste actiuni ff. costisitoare 10x
Dar câți ingineri pe aici! Încântat domnilor mari ingineri! De ce nu vă depuneți CV-urile? Știți de ce? Pentru ca vă dați numai cu părerea, sunteți buni la toate, medicina, politica, finanțe, fotbal….etc! De ce s-a ales formula asta,, știu numai experții mai ales de la UMB. Credeți ca UMB-ului îi place să piardă timpul, să dea salarii pe o perioadă mai lungă, să-l coste mai multă motorină…și multe altele? Nu mai vorbiți din amintiri și mai mimați istețimea, dacă erați atât de buni ați fi lucrat acolo sau ați fi avut voi firma voastră să faceți măcar 1% din ce fac oamenii ăștia! Filmare foarte bună!
Salut Alexandru! e buna intrebarea : de ce nu s-a facut o varianta ocolitoare ..sau un tunel cut and cover?? ce este asa mare supararea ca intrebam? ne poti da un raspuns corect si nu mai zicem nimic! Chestiile cu inginerii care isi dau cu presupusul e relativ corecta! Multumesc!
@@edmotiromtransport2485 eu ce răspuns să vă dau? Eu sunt broker imobiliar! Nu mă pricep la infrastructura! Fiecare e specialist pe meseria lui. Ce ai spune dacă aș comenta de activitatea ta? Ce ai spune dacă eu aș veni sau aș întreba de soluții despre activitatea ta în care ești top? Mai băga la origini? Gândește-te un constructor de top în infrastructura nu cred ca ar pierde bani, timp pentru a face ceva inutil! Sau poate soluția le-a dat-o cei de la CNAIR care stau cu fundul pe scaun și UMB le-a spus : așa vreți, bine costul este de….. Așa s-a întâmplat și cu cele 2 viaducte! CNAIR sau firma de studiu de fezabilitate făcând totul din birou, UMB a fost fizic făcându-și propriile studii cu proprii ingineri top care îi are! După ce a observat diferențe mari și alunecări de teren le-a dat o soluție bineînțeles mai scumpă. UMB pune semnătura pe ce face garanție 10 ani. 10 ani nu e vorba numai alunecări și distrugere de betoane, e vorba de vieți omenești! Deci lasă oamenii în domeniu să-și facă treaba. Te salut și îți doresc numai bine!
alexandrudobrea, așa-s inginerii ăștia, mai cârcotași, au mereu curiozități, în loc să stea în poziția ”ficus”și să-nghită tot ceea ce li se oferă!Și mai au acel ”prost” obicei de-a-și pune întrebări și de-a căuta și soluții la ele ! Deh, ”cogito, ergo sum” se pare că nu-i la-ndemâna oricui !
cred ca s-a ales varianta asta pentru ca nu era un constructor care sa aiba la data licitatiei ceva echipament de sapat tunel. si eu ma gandesc des de ce nu au facut un tunel, fie si cut and cover.
@@razvanandreescu1312Nu tot ce s-a escavat e bun pentru terasamente. Este si nisip si roca acolo. Oricum majoritatea a fost dus in depozitul de lângă deal. 😀
Pe vremuri,exista o gluma:"în Rusia un sofer străin,conducea o mașină,la un momentdat a apărut o curbă,larga care trecea prin mlaștină peste dealuri abrupte,iar apoi revenea la conditia inițială a soselei. Întrebarea soferului a fost,care este motivația ocolului făcut de noi? Răspunsul localnicului a fost: cînd s-a trasat șoseaua,pe riglă a pus Stalin degetului,iar șoseaua a urmat conturului degetului mărețului conducător!" Sigur,la noi nu s-a întîmplat așa ceva!
Ce frica au astia de tuneluri...In Germania, este sigur, asa ceva nu ar fi fost posibil, acolo unde natura este "sfanta" si fiecare copac este...ocrotit.
@@GoldmundAR Păi toase emigrant olah german pe A8(Tg Mureș Tg. Neamț Iași) vor fi nuumai tuneluri și viaducte. Și aici pe A3 sunt nuumai viaducte peste viaducte și pe sub Meses la Zalău va fi un tunel de 3km pe A1 Sibiu Pitești avem nuumai viaducte și tuneluri s asa va fi și pe autostrada nordului satu mare baia mare vatra Dornei Suceava!!! Mai darrr deștepți va faceți voi olahii după ce emigranți în vest!!! Olahi veșnic nemulțumiti...
Eh nah, nu s-a mers pe solutia normală de tunel deoarece proiectarea e făcuta in perioada in care cnair fugea ca dracu de tămâie de tunel.... Au preferat să taie dealuri și să le mute cu consecinte dezastruoase ( vezi Aciliu) decât să iei asume soluții normale. Asta e rezultatul.
seios? si te-ai baga in tunelul tau can va pleca dealul cu tunel cu tot ? Trancaneala ne face pe noi romanii sa fim unde suntem... la coada europei. Plin de destepti care se pricep la ... nimic .
💯✅️✅️✅️✅️
multa munca și respect boss pt filmare
Great drone footage and amazing aerial view. Thanks for sharing. 👍👍👍
Motivația exista,doar că nu este publicată!
Nimeni na alege soluția cea mai grea, cînd sunt si alele mai ușoare și ieftine!
❤❤❤❤❤
👍👍👍
D-le Dobrea poate avem si noi dreptul sa intrebam de ce s-a ales varianta asta. Este dreputul nostru sa intrebam de ce CNAIR a ales acesta varianta destul de costisitoare. Posibil ca exista o explicatie dar vrem si noi ca unul din cei 6 000 de angajati ai CNAIR sa explice sumar "De ce aceasta varianta". Cat despre UMB (care de altfel sunt firma cea mai serioasa) ei au prezentat un proiect si bineinteles costurile aferente si normal ca ei castiga mai mult pe o soluitie atat de complexa. Chiar si ca nespecialist eu cred exista si alta varianta mai simpla, mai ieftina si mai buna pentru mediu.
pai propune solutia, ia studiile geomorfologice, prezinta variantele, fa calculele conform criteriilor tehnico economice , publica aici si vedem cum si de ce crezi ca e mai ieftina alta varianta mia simpla (?). Adica refa studiul de fezabilitate. Sau ia-le pe cele existente si fa modificarile pe care le crezi. Te bagi?
Si tu crezi ca cei de la CNAIR iti vor raspunde pe UA-cam?😂
Eu sunt convins ca proiectantii au simulat mai multe variante, dintre care au ales-o pe cea mai fezabila și pe care CNAIR a acceptat-o. Proiectul a fost făcut de UMB, mie greu sa cred ca aceștia vor sa piardă bani, nu sa cistige.
Din departare seamana cu fateta unei piramide ❤
Indiferent ce spun studiile geomorfologice sí eu sustin ca avem dreptul sa stim de ce a fost mutată o munte din cauza traseului autostraii.Cel Put inteoretic exista sí varianta unui tunel mai mic sau o curba normala decit sa faci o distrugere atit de mare in natura.Unde Sint specialiștii care au dat aviz de mediu pentru aceasta lucrare sau avizul a fost impus de politicieni pentru scopuri electorale?
Cu cat avem mai putini meseriasi in contructii cu atat creste numarul de experti in tuneluri.
Oare cat trebuie sa excaveze, daca stie careva? Trebuie sa urrmareaca panta realizata la varful dealului pana la nivel 0, sau va fi in trepte pana la nivel 0 - autostrada?
Straturile negre, probabil sunt straturi de lignit.
Care e faza, totusi cu dealul asta? De ce nu se lucreaza pe traseul autostrazii? O ia dealul la vale ca nu pare? Din ce am vazut s-au folosit inclusiv explozibili pentru a se putea sapa. Mi-ar placea un clip cu progresul fizic pe tot trasel.
Traseul a fost ales prost de la inceput. Poate UMB doar a executat un proiect damblagiu. Sa vedem cand o vor lua dealurile la vale. Caci o vor lua. Puteau fi un pic ocolite. Scadeau riscurile. Nu la zero, insa...
Mulțumesc mult și frumos!!! Oare la API se poate trimite materialul, cu acordul proprietarului, ca să li se mai umfle puțin ranza contra umb!!!! 😮😊
Inca nu vad rostul. Cu 50 de m de se facea autostrada mai departe de deal nu era ne oie sa mute muntele. Dar ce sa mai comentăm acum...
Mulțumim de filmare
Ba da, pentru ca acel deal poate oricand sa plece, tocmai asta a fost marea problema la acele dealuri!
Puteau face 2 galeri de tunel si salut popor de cand tot sapa la dealu ala numai cu banii de pe motorina care au consumato si care o vor consuma in continuare utilajele sa termine de sapat colaborau cu o alta companie care le are cu tunelurile si era gata distractia demult timp de cand tot sapa ei
@@ionutnersiu5721 In primul rand lucrarea ar fi fost mult mai complexa si complicata, ceea ce presupunea costuri mult mai mari. Apoi nu prea exista in Romania companie de profil care sa se priceapa pe partea de tuneluri. Nici macar pe cele de tip cut and cover. De asta cam tot ce a presupus tuneluri pana acum au fost licitate si castigate de firme straine (austriece, italiene, turce). Pentru Margina-Holdea UMB si a luat partener un antreprenor din Bosnia care are experienta pe tuneluri cut and cover, de exemplu. Vorbitii unii pe aici de parca ati fi mari experti in constructia de autostrazi si tuneluri. Nu degeaba au fost facute studii de experti in domeniu si pe parte de SF si de PT. Daca se putea altfel si era mai ieftin, s-ar fi facut asa. In plus stiti toti ca dealurile Transilvaniei sunt extrem de instabile si cum bagi o cupa de excavator in unul, cum vine la vale.
Nimeni nu a dat pana acuma nicio explicatie pt acele excavari in deal. Fiind si roca acolo, cel mai probabil materialul excavat e folosit pt umplutura.
@@ionutnersiu5721 cheltuiala la un tunel nu inseamna doar costurile la combustibil! Cu siguranta era mai scump sa aduca utilaje pentru sapat tuneluri!
Cred ca este pacat sa se consume atata combustibil si curent la drona pentru un biet deal in curs de disparitie. Ce se intampla pe la viaducte ar fi mai interesant.
De ce nu s-a mers pe solutia forarii unor piloti in linia autostrazii la adancime mare, apoi decoperteau doar ce era dincolo de ei, lasand muntele intreg pe partea cealalta?
probabil ca a fost vorba de stabilitatea dealului. Daca o ia dealul la vale, poti sa ai mama pilotilor ca ti-i sfarama dealul cand o ia la vale.
deci asa trebuia sa faci ditamai podul, scump si tot trebuia sa intaresti dealul/sa tai copacii.
nici prin cap nu-ti trece ca daca dealul fuge din cauza clivajelor la mare adancime va pleca cu piloti cu tot...
buna inregistrare, multumim, insa oare s-ar putea arata oarecum de ce se depune un efort atat de mare? am vizionat mai mullt video uri din zona acea insa inca nu am reusit sa inteleg sensul aceste actiuni ff. costisitoare
10x
Dealul acesta nu se lasă bătut una cu două
Am înțeles, il duce lui Mohamed.
Fobia romaneasca de tuneluri. Si geniile care critica orice rahat. Am uitat sa multumim autorului fara de care nu mai exista nici un comentariu.
Dar câți ingineri pe aici! Încântat domnilor mari ingineri! De ce nu vă depuneți CV-urile? Știți de ce? Pentru ca vă dați numai cu părerea, sunteți buni la toate, medicina, politica, finanțe, fotbal….etc!
De ce s-a ales formula asta,, știu numai experții mai ales de la UMB.
Credeți ca UMB-ului îi place să piardă timpul, să dea salarii pe o perioadă mai lungă, să-l coste mai multă motorină…și multe altele?
Nu mai vorbiți din amintiri și mai mimați istețimea, dacă erați atât de buni ați fi lucrat acolo sau ați fi avut voi firma voastră să faceți măcar 1% din ce fac oamenii ăștia!
Filmare foarte bună!
@@alexandrudobrea9391 - pe mine mereu la sfârșit de proiect mă invită la festivitate , îmi mulțumesc pentru colaborare.
Fff bine punctat
Salut Alexandru! e buna intrebarea : de ce nu s-a facut o varianta ocolitoare ..sau un tunel cut and cover?? ce este asa mare supararea ca intrebam? ne poti da un raspuns corect si nu mai zicem nimic! Chestiile cu inginerii care isi dau cu presupusul e relativ corecta! Multumesc!
@@edmotiromtransport2485 eu ce răspuns să vă dau?
Eu sunt broker imobiliar!
Nu mă pricep la infrastructura!
Fiecare e specialist pe meseria lui. Ce ai spune dacă aș comenta de activitatea ta? Ce ai spune dacă eu aș veni sau aș întreba de soluții despre activitatea ta în care ești top?
Mai băga la origini?
Gândește-te un constructor de top în infrastructura nu cred ca ar pierde bani, timp pentru a face ceva inutil!
Sau poate soluția le-a dat-o cei de la CNAIR care stau cu fundul pe scaun și UMB le-a spus : așa vreți, bine costul este de…..
Așa s-a întâmplat și cu cele 2 viaducte! CNAIR sau firma de studiu de fezabilitate făcând totul din birou, UMB a fost fizic făcându-și propriile studii cu proprii ingineri top care îi are! După ce a observat diferențe mari și alunecări de teren le-a dat o soluție bineînțeles mai scumpă. UMB pune semnătura pe ce face garanție 10 ani. 10 ani nu e vorba numai alunecări și distrugere de betoane, e vorba de vieți omenești!
Deci lasă oamenii în domeniu să-și facă treaba.
Te salut și îți doresc numai bine!
alexandrudobrea, așa-s inginerii ăștia, mai cârcotași, au mereu curiozități, în loc să stea în poziția ”ficus”și să-nghită tot ceea ce li se oferă!Și mai au acel ”prost” obicei de-a-și pune întrebări și de-a căuta și soluții la ele ! Deh, ”cogito, ergo sum” se pare că nu-i la-ndemâna oricui !
Multumim ! Oare daca s-ar fi facut un tunel la baza dealului ar fi existat riscul de surpare sub presiunea dealului ?! Spor,UMB ! Hai,Romania !!!
cred ca s-a ales varianta asta pentru ca nu era un constructor care sa aiba la data licitatiei ceva echipament de sapat tunel. si eu ma gandesc des de ce nu au facut un tunel, fie si cut and cover.
Sper macar ca se va reîmpăduri zona excavata
Cu ocazia asta au făcut rost si de pământ pentru terasamente
@@razvanandreescu1312Nu tot ce s-a escavat e bun pentru terasamente. Este si nisip si roca acolo. Oricum majoritatea a fost dus in depozitul de lângă deal. 😀
Nuu au nevoie de pământ, Traseul este constituit mai mult din sapatura - debleu și viaducte!!!! 😊@@razvanandreescu1312
Pe vremuri,exista o gluma:"în Rusia un sofer străin,conducea o mașină,la un momentdat a apărut o curbă,larga care trecea prin mlaștină peste dealuri abrupte,iar apoi revenea la conditia inițială a soselei.
Întrebarea soferului a fost,care este motivația ocolului făcut de noi?
Răspunsul localnicului a fost: cînd s-a trasat șoseaua,pe riglă a pus Stalin degetului,iar șoseaua a urmat conturului degetului mărețului conducător!"
Sigur,la noi nu s-a întîmplat așa ceva!
Ce frica au astia de tuneluri...In Germania, este sigur, asa ceva nu ar fi fost posibil, acolo unde natura este "sfanta" si fiecare copac este...ocrotit.
in Germania solul e diferit, aici s-ar fi dus dealul la vale cu tot cu tunel
@@GoldmundAR Păi toase emigrant olah german pe A8(Tg Mureș Tg. Neamț Iași) vor fi nuumai tuneluri și viaducte. Și aici pe A3 sunt nuumai viaducte peste viaducte și pe sub Meses la Zalău va fi un tunel de 3km pe A1 Sibiu Pitești avem nuumai viaducte și tuneluri s asa va fi și pe autostrada nordului satu mare baia mare vatra Dornei Suceava!!! Mai darrr deștepți va faceți voi olahii după ce emigranți în vest!!! Olahi veșnic nemulțumiti...
Eh nah, nu s-a mers pe solutia normală de tunel deoarece proiectarea e făcuta in perioada in care cnair fugea ca dracu de tămâie de tunel.... Au preferat să taie dealuri și să le mute cu consecinte dezastruoase ( vezi Aciliu) decât să iei asume soluții normale. Asta e rezultatul.
@@andreirusu7819 Natura isi revine,stai linistit !
Un dezastru ecologic.Un tunel nu cred că ar fi fost cu mult mai scump.
Habar nu ai ce vorbesti. Pe langa ca ar fi necesitat lucrari mai complexe, ar fi fost MULT mai scump.
ce pregatire/experiza aveti in acest domeniu?
seios? si te-ai baga in tunelul tau can va pleca dealul cu tunel cu tot ? Trancaneala ne face pe noi romanii sa fim unde suntem... la coada europei. Plin de destepti care se pricep la ... nimic .
Pare o porcărie mondială.Sper ca natura să-și facă treaba și să radă autostrada asta!
Un idiot vorbeste...
Ești de o imbecilitate ieșită din comun ca să faci astfel de afirmații.
Oricum la o ploaie torențială acolo vor fi probleme uriase
zona va fi reimpadurita
@@sorinellucianflocea2046Nu s-a gandit nimeni ca o sa ploua pana la tine. Din ce sat esti?