[UPDATE] Fout aangesloten vloerverwarming (hydraulisch neutraal)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 лис 2023
  • Met dank aan John Visser: / @johnvissercvoptimalis...
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 94

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  7 місяців тому +4

    Een grove schatting is dat mogelijk 1 op de 4 vloerverwarmingsverdelers niet hydraulisch neutraal zijn aangesloten. Door deze verdelers aan te pakken en/of te vervangen is een enorme energiebesparing te behalen, met tevens een verhoging van het comfort.

    • @rc-fannl7364
      @rc-fannl7364 7 місяців тому

      Ik vraag me af hoeveel (hybride)warmtepompen ook verkeerd zijn of gaan worden aangesloten, met een hoger verbruik als resultaat...

    • @MrArnoudje
      @MrArnoudje 7 місяців тому +2

      Rick jullie stellingen kloppen niet. Je veroorzaakt onrust

    • @jankees4037
      @jankees4037 7 місяців тому

      @@rc-fannl7364 Hybride warmtepompen is wel erg makkelijk te controleren. Maar inderdaad met al die cowboys overal gaat het vast meer dan eens verkeerd.

    • @rc-fannl7364
      @rc-fannl7364 7 місяців тому

      @@jankees4037 Toch al diverse voorbeelden gezien waar zelfs bij het aansluiten van een basic HR ketel het verkeerd was gegaan, zoals aan- en afvoer verwisseld, of een doorverbinding waardoor een deel van de aanvoer gelijk naar de afvoer stroomde en niet naar de radiatoren. En met een hybride setup kan er nog veel meer fout gaan, nietwaar?

    • @tonenriajamei99
      @tonenriajamei99 7 місяців тому

      @@MrArnoudje wat klopt er niet aan?

  • @twank6234
    @twank6234 7 місяців тому +12

    De collab die we niet zagen aankomen maar achteraf wel nodig hadden. Leuk gedaan heren!

  • @melvinr1278
    @melvinr1278 7 місяців тому +3

    Leuk dat je een video met John hebt opgenomen. Jullie hebben mij enthousiast gemaakt om te verduurzamen en vrienden ermee te helpen!

  • @gerardhilde01
    @gerardhilde01 7 місяців тому +13

    Beste ketel klets, ik zou het op prijs stellen dat u een principe schets maakt om dit meer te verduidelijken. Zou dat mogelijk zijn? Mvg, Gerard.

  • @hennyfokker7007
    @hennyfokker7007 7 місяців тому +12

    Zou je een blokschema kunnen maken met " blauw" en "rood" water?

  • @EdurtreG
    @EdurtreG 6 місяців тому +2

    2 favo CV-boys bij elkaar!

  • @JeffSparrow87
    @JeffSparrow87 7 місяців тому +1

    Mijne naar mijn badkamer is ook niet correct aangesloten. Dit kan ik zelf oplossen. De verdeler naar mijn woonkamer daar in tegen ben ik niet zeker van. En heb ook nog niet de kans gehad om te testen welke leidingen de aanvoer en retour zijn. Ben vaak weg van huis en thuis vaak geen tijd om hier aan mijn aandacht te schenken. Nu verwarm ik grotendeels elektrisch wat de noodzaak ook verkleind. Maar ik ben zeker benieuwd naar wanneer alles correct is aangesloten of de vloer de woonkamer dan wel op temp kan houden zonder dat de cv constant loopt te verwarmen. Dank dat dit alles aan de aandacht is gebracht en dat zelfs handleidingen verkeerd informatie weergeven.

  • @matthijsverweijmeren6114
    @matthijsverweijmeren6114 7 місяців тому +1

    Bij mij ouders hetzelfde probleem. Mijn vader heeft in 1980 een kopie gemaakt dus van een hydraulisch niet neutrale verdeler. Andere foutieve opti om bij een dergelijke verdeler de pomp om te draaien qua stroomrichting. De pomp perst tegen de inlaat in ipv dat ie warm water aanzuigt en zuigwerking bij de retourzijde. Dit werkt de rondgang naar en van de CV ketel naar de vloerverwarmingsverdeler tegen. Gelukkig zit er nu een nieuwe hydraulische neutraal aangesloten verdeler in van merk robot.

  • @MrArjanC
    @MrArjanC 7 місяців тому +1

    Beste Rick, dank voor de heldere video. Ik zit ook al een tijd met een oncomfortabele vloerverwarming en flinke stookkosten. Na je eerste video over dit onderwerp heb ik eens een schema gemaakt van mijn cv installatie. Ik vermoed nu dat daar er een fout in de installatie zit. Zou ik dat schema eens naar jou toe kunnen mailen, en je visie daarop krijgen? Dan sta ik wellicht sterker richting mijn aannemer (die zegt dat de garantietermijn is verstreken (huis is in 2014 gebouwd), maar mogelijk is het een installatiefout (wettelijke garantie)).

  • @jovaz0r
    @jovaz0r 7 місяців тому +4

    Net alsof ik een A-Team en McGyver crossover aan het kijken ben. Leuk dat je van de partij bent @johnVisser

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 7 місяців тому +1

    Mijn advies; Zet C.V. flink lager en na enkele uren hoger zetten gaat de vloerverwarming werken.
    Daarna film je alles met I.R. functie op mobieltje of losse moduul die op vele Smartphone passen.
    Je ziet hoe Hete water van C.V. loopt en hoe verdeler deze je vloer in stuurde.
    Dus geen foto maar I.R. filmpje maken mits je deze Camera op je telefoon zit.
    En nee, ik zal niets insturen want ik heb een ketel op 45 graden die gelijk de Vloer in mag pompen.
    Dat is open verdeler zonder pomp en die is goed ingeregeld.
    Wel zal ik in 2024 vele Heat Pipe op dak zetten + 2000 liters boiler voor gratis Zonne warmte voor gehele dag, of enkele dagen.
    Deze woning uit 1992 is C label maar met Dubbele naar HR+++ glas + extra spouw isolatie en dak zelfde.
    Met 30 nog te plaatsen panelen en 115 Heat Pipe en 7 Airco's aan de gevel hele klus.
    Ook de houtkachel er nog bij om alle rekenwerk om zeep te helpen een 0 kuub gas in 2025 nodig, of is het een beetje gas voor BBQ en aansteker voor houtkachel nog even?
    Gehele woning is met vloerverwarming al gemaakt tijdens de bouw op paar handdoek rekjes in beide badkamers na dan.
    Maar fout aangesloten komt vaker voor dan je denkt en ik mag alle 14 Flow meters controleren en reinigen na 30 jaren hard werken.
    Merk tekens al gemaakt en mag ze nu reinigen, erg goor en ga later in geregelde controleren.

  • @Science1144
    @Science1144 7 місяців тому

    Is het niet een 1 pijps verdeler die bedacht is om op de retourleiding van de cv te zetten? Dat was vroeger ook wel een dingetje. Hij is dan verkeerd aangesloten als 2 pijps, of destijds verkeerd besteld.
    Zo had ik ook op 2 van de 4 jaga radiatoren een 1 pijps voetventiel gevonden bij inregelen. Dat hebben ze gewoon verkeerd besteld en heb ik moeten aanpassen.

  • @mduljee
    @mduljee 7 місяців тому

    Maar bij het eerste voorbeeld, of veter als we iets op de ontluchter moeten aansluiten dan is het toch simpel een desugn fout? En hoe dat het fout is van een plaatje die niet de binnenkant toont?

  • @boudewijn-
    @boudewijn- 7 місяців тому

    Beste, ik zoek iemand die ervaring heeft met het correct afstellen van een vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming. Normale 3 jaar oude verdeler met 7 groepen, John visser is een topper, maar ik schrik van de 121 euro per uur. Iemand betaalbare tips? Iemand mag er echt op verdienen! Thanks gr Boudewijn

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому

      Plus voorrijkosten 🙂. Ik weet erg weinig van stadsverwarming helaas.

    • @boudewijn-
      @boudewijn- 7 місяців тому

      Klopt maar die is gelukkig hier niet zo veel vanaf Vianen!

  • @mellowtale3311
    @mellowtale3311 7 місяців тому

    Kan een verdeler niet wél hydraulisch neutraal aangesloten zijn, maar toch verkeerd aangesloten zijn (aanvoer te snel weer de retour in)? Volgens mij zijn het twee aparte dingen en refereert dat "neutraal" alleen naar hoe die pompen effect hebben op elkaar. Alvast dank en complimenten voor de video.

  • @dvh8543
    @dvh8543 7 місяців тому +2

    Jeetje zan euro flex dit is echt oude meuk. Fabriek is al jaren en jaren dicht

  • @aycabbas
    @aycabbas 7 місяців тому

    Hoi, ik heb een Robot vloerverwarming verdeler mei 2022 geplaatst, hier zijn retour en aanvoer naast elkaar. Is dit ok?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому

      Zie deze video: ua-cam.com/video/sa9Q3Bh5y44/v-deo.html

  • @joopterwijn
    @joopterwijn 7 місяців тому

    Kan je een inschatting aangeven wat de retour temperatuur van water bij vloerverwarming moet zijn. Bv 28 graden de loep in,… wat zou dan de temp terug moeten zijn. Ik moet mijn vloerverwarming nog gaan inregelen en heb eigenlijk geen idee. Ik kan per kring het watervolume regelen. Meer water, meer warmte. …

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому +1

      Bij radiatoren houd ik altijd een retourtemperatuur aan die 25% lager is dan de aanvoertemperatuur. Kouder mag altijd, als je het gewenste comfort in de ruimte maar haalt. Overigens verraden niet hydraulisch neutrale vloerverwarmingsverdelers zich vrij eenvoudig (zeker het eerste en tweede getoonde model) doordat de Δt tussen aanvoer en retour maar 1 of 2 graden is, wat procentueel nog niet in de buurt komt van de gestelde 25%.

    • @willemnipius1964
      @willemnipius1964 7 місяців тому

      @@KetelKlets je verteld onzin, als de retour bij VVW, mits goed ingeregeld, niet afkoelt zal de vloer op temperatuur zijn en er nog minimale warmte afgifte plaats vinden. Door het bijmengen van de retour met de aanvoer zal er nog maar weinig opgewarmd worden door de ketel om het VVW water weer op te warmen. Dat is nu juist de besparing die het juist aansluiten van de VVW verdeler door de fabrikanten te weeg brengen. Je verteld gewoon onzin en zet met die J. Visser de mensen op een verkeerd been.

  • @bjscharp
    @bjscharp 6 місяців тому

    Ik heb de indruk dat de verdeler zoals in de laatste situatie zichtbaar is, bedoeld is voor een gescheiden systeem. In zo'n systeem zit een warmtewisselaar tussen het 'hoofd' CV systeem en het vloerverwarmings systeem, en komt er geen CV-water in de vloerleidingen of vice versa.
    Daarom zit in die situatie de thermostaatknop ook na de pomp: is het koud, dan gaat die open, en wordt meer van het water naar de warmtewisselaar gestuurd, waardoor de leidingtemperatuur in het vloerverwarmingssysteem toeneemt. Is het warm genoeg dan sluit deze, en wordt puur rondgepompt door de vloerleidingen.

    • @dolmarf411
      @dolmarf411 4 місяці тому

      DAn zou die thermostaat toch best iets VERDER vande verdeler moeten afstaan, de warmte gaat door de connectie in de thermostaatknop.......

  • @fazerzblue
    @fazerzblue 7 місяців тому +1

    Met veel genoegen volg ik je al een tijd. Je legt alles heel begrijpelijk uit. Máár… waarschijnlijk ben jij en John visser niet op de hoogte dat er ook een vierkamer systeem bestaat. Bij mij funtioneert dit al 30 jaar…. De twee buizen zijn elk verdeeld in twee kamers, zodat het water een gedwongen weg moet afleggen, om zodoende een goede menging, toevoer en retour te krijgen. Ik heb hier een tekening van, maar weet niet hoe ik dat in deze reactie kan laten zien. Ik weet niet of ik het juiste e mail adres heb gebruikt, maar daar staat alles met fito’s en tekening duidelijk uitgelegd. Mvg Hans

    • @fredkuijper6986
      @fredkuijper6986 5 місяців тому

      Helemaal met je eens. Daar wordt in de video totaal geen aandacht aan besteed. Op die manier kan je niet snappen hoe het echt werkt. Al een reactie op gekregen? Of is het topic al gesloten😢

    • @fredkuijper6986
      @fredkuijper6986 5 місяців тому

      Graag een schema van het interne van de verdeler. Je kunt pas conclusies trekken als je weet hoe de interne flow echt verloopt i.c.m. de pomp? Dat de twee leidingen qua temperatuur niet veel verschilden: was dat structureel of een momentopname?

    • @fazerzblue
      @fazerzblue 5 місяців тому +1

      Nog geen reactie op ontvangen. Zal kijken of ik er een foto en schematische tekening vsn kan sturen.

  • @KOLONEL-HATHI
    @KOLONEL-HATHI 7 місяців тому

    hoe zit dat met stats verwarming daar kan ik zo weinig over vinden ook het instellen daar van weet jij daar wat van of waar je dat kunt vinden

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому +1

      Het probleem bij stadsverwarming is dat je niet wordt beloond wanneer je je set energetisch efficiënt afstelt. John Visser heeft er verschillende video's over gemaakt, wellicht kun je wat met zijn tips.

    • @KOLONEL-HATHI
      @KOLONEL-HATHI 7 місяців тому +1

      Interessant is het wel dus ik ga daar even naar kijken wellicht leren we er wat van 👍

  • @victorschepers2124
    @victorschepers2124 7 місяців тому

    Nova tube in Limmen bellen!!

  • @coertdaane4336
    @coertdaane4336 7 місяців тому

    Als je de aanvoer en retour die naar de cv-ketel gaan op verdeler omwisselt is het probleem opgelost. Is gewoon een installatiefout.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому

      Nope, dan nog is de set niet hydraulisch neutraal.

    • @coertdaane4336
      @coertdaane4336 7 місяців тому

      @@KetelKletsNet zo hydraulisch neutraal als met een open verdeler en het werkt naar behoren. De circulatie door het vloerverwarmingcircuit heeft de juiste temperatuur en debiet. De retourtemperatuur die naar de ketel gaat is gelijk aan de retourtemperatuur die uit de vloerverwarming terugkomt.

  • @arpeggio773
    @arpeggio773 5 місяців тому

    Zo dramatisch als jullie het in dit filmpje stellen, is het niet. Dit is namelijk hoe dit (oude) type verdeler werkt:
    Menging van heet water vanuit de cv-ketel met retourwater van de vvw vindt plaats aan de zuigzijde van de vvw-pomp. Stel dat de mengtemperatuur 40 gr is, dan wordt de aanvoerbuis gevuld met 40 gr water. Dit wordt in de aanvoerbuis evenredig verdeeld over alle vvw-lussen en 1 retourleiding naar de cv-ketel. De cv-ketel krijgt dus 40 gr water retour. Bij een aanvoer van 60 gr "ziet" de ketel dus een delta T van 20 gr.
    Evenredig betekent in dit geval: afhankelijk van de leidingweerstand in de verschillende leidingen (incl. retour naar cv-ketel) meer of minder water per leiding.
    Bij een groter aantal lussen zal dit redelijk goed werken, maar bij een klein aantal lussen of een zoneregeling kun je wel problemen verwachten. Wanneer er bijv. maar 2 vvw-lussen zijn aangesloten, wordt het water in de aanvoerbuis in drieën verdeeld. Dat betekent bijv. dat er zo maar 33% 'ongebruikt' retour gaat. Bij meer vvw-groepen is de werking gunstiger.
    Is dit ongunstig voor de warmte-afgifte in de vvw? Nee
    Is dit ongunstig voor het het energieverbruik? Ja, dat kan zeker beter. Dat is de reden dat tegenwoordig de aanvoer en retour van de cv beide op de retourbuis van de verdeler zijn aangesloten. Dan krijgt de cv het retourwater van de vvw en dat is lager in temperatuur. En een lagere retourtemperatuur bij de cv-ketel levert een iets hoger rendement op.
    Het is ook goed om je te realiseren dat het debiet aan de zuigzijde van de pomp hetzelfde is als aan de perszijde. Dat betekent dat wanneer slechts 10% debiet aan de perszijde van de vvw-pomp in de vvw terechtkomt, er 90% ergens anders vandaan moet komen om weer 100% aan de zuigzijde te krijgen. Die moet dan van de cv-pomp komen met heet cv-water... En dan zal de thermostaatknop zeker ingrijpen als de temperatuur te hoog oploopt.
    Dit is allemaal niet ideaal en daarom wordt dit type verdeler (met de 'diagonale' aansluiting) al geruime tijd niet meer toegepast. Deze verdeler was ook duidelijk bedoeld als een HT-verdeler, in combinatie met een aantal radiatoren dus.

  • @YvdB
    @YvdB 7 місяців тому +2

    Ik snap er helemaal niks van. Kun je dit eens uitleggen met een principe schema?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому +1

      1) De pomp van de vloerverwarming mag *GEEN ENKELE* invloed hebben op de pomp van de ketel, pas dan is deze _hydraulisch neutraal_ en gaan beide pompen niet duwen en trekken aan mekaar.
      2) De aanvoer en retour moeten aan dezelfde kant van de vloerverwarmingsverdeler zitten, zodat de vloerverwarmingspomp _hydraulisch neutraal_ kan draaien. In het eerste en tweede voorbeeld zit de retourleiding aan de perszijde van de pomp waardoor het warme aangevoerde water in de retourleiding wordt geperst, nog voordat deze ooit in de vloer is geweest. Dat is energetisch verlies en verstoort het HR proces bij de ketel doordat het retourwater onnodig (te) heet retour komt; de ketel condenseert dan mogelijk niet meer met fors efficiëntieverlies en hoog gasverbruik met laag comfort tot gevolg.

    • @wimphilipsen2651
      @wimphilipsen2651 7 місяців тому +5

      @@KetelKlets
      Maak eens een principe schets. Eén tekening zegt meer dan 1000 woorden.

    • @henkstaal4940
      @henkstaal4940 7 місяців тому

      ​@@wimphilipsen2651"hoe is het mogelijk dat hier discussies over ontstaan... " 😂

  • @ronaldknor
    @ronaldknor 7 місяців тому

    Mijn vloerverwarming (alleen in de keuken) is nog veel vreemder aangelegd. Geen eigen pomp, geen gescheiden circuit.
    Vanuit de ketel gaat de leiding direct de vloer in. In de retourleiding zit een thermostaatkraan die de flow gaat knijpen zodra het daar begint op te warmen. Voor de thermostaatkraan zit nog wel een regelventiel om maximale flow te knijpen indien nodig.
    Het zal je niet verbazen dat dit totaal niet functioneert en inmiddels is uitgeschakeld. Voegen van de plavuizen zijn gescheurd door het veel te hete water.....

    • @paulpustjens3129
      @paulpustjens3129 7 місяців тому

      Dan zit er een gewone thermostaatknop op, en dat is fout. Daar moet een RTL ventiel tussen, en dan werkt het wel zoals het moet.

    • @paulpustjens3129
      @paulpustjens3129 7 місяців тому

      Deze worden gebruikt voor in kleinere ruimtes, maximaal 5-6 vierkante meter. Bv toilet of badkamer.

    • @dolmarf411
      @dolmarf411 4 місяці тому

      klopt.@@paulpustjens3129

  • @ComputerTechNL
    @ComputerTechNL 7 місяців тому +2

    Gewoon infrarood vloerverwarming neerleggen heb je hier ook geen last van 😂

  • @vipjevipje5873
    @vipjevipje5873 7 місяців тому

    De video was aardig geprobeerd maar een tekening schuin laten zien met kleine cijfertjes is niet professioneel. Richt aub de camera van boven en toon ook een blokschema met kleuren hoe de waterkringen lopen, met pijlen bijvoorbeeld. Deze video zal alleen maar meer vragen opleveren ben ik bang..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому +1

      De fout die je maakt is aannemen dat dit een professioneel kanaal is 😄
      Het is voor mij hobby en passie, maar ik heb er een 40-urige 'echte' baan naast, en dat kun je soms wel zien (editten kost heel veel tijd).

  • @rsrider12
    @rsrider12 7 місяців тому

    Mogelijke betreffende de eerste foto’s, verdelers voor de oudere VR-ketels waarbij een stijgende retour temperatuur wenselijk is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому

      Dat benoem ik in de video maar is alsnog niet logisch: waarom zou je warm CV-water naar de vloerverwarmingsverdeler pompen om vervolgens 90% onbenut retour te laten komen? Ook in de VR tijd was dat niet nuttig en resulteert het ook daar in veel leidingverliezen.

    • @rsrider12
      @rsrider12 7 місяців тому

      @@KetelKletsik denk wat ook mee speelt dat de energie 30 jaar geleden een stuk goedkoper was en efficiëntie dus minder belangrijk. Het blijft een interessant onderwerp.

  • @willemnipius1964
    @willemnipius1964 6 місяців тому +1

    Sinds enige weken hebben vele lezers onder andere mijzelf commentaar geleverd op de vele foutieve aannames van Ketel Klets en zijn UA-cam maatje John Visser. Tot nu toe geen enkele reactie die de onzin die zij vertellen ontkrachten en of Meneer xx ik heb het verkeerd gezien na overleg met een professionele VWW installateur moeten we jullie toch gelijk geven. Ach, je blijft een UA-cam amateur ik zou zeggen SCHOENMAKER BLIJF BIJ JE LEEST.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  6 місяців тому

      Ik heb vooral complimenten teruggekregen van kijkers die eindelijk hun slecht tot niet werkende vloerverwarming onder handen hebben weten te nemen. En enkele dachten dat het fout aangesloten zat waarbij het toch goed bleek te zitten. Het is een goede zaak dat men eens goed naar de eigen installatie kijkt en deze video geeft daar aanleiding toe. Zolang installateurs vooral rekeningen sturen en geen (goede) uitleg geven blijf ik video's maken.

    • @marcomarianne
      @marcomarianne 6 місяців тому +2

      Je hebt helemaal gelijk, zie zijn antwoord. Ze zijn wel goed aangesloten, maar helaas niet goed ingesteld. Kom niet met die onzin dat al die sets fout zijn aangesloten en dat de montage handleiding niet juist is van de fabrikant 😡

    • @willemnipius1964
      @willemnipius1964 6 місяців тому

      @@marcomarianne Die Ketel Klets doet nu net of hij met zijn verhalen gevoed door die J. Visser van niets weet en het niet zijn inbreng is geweest om iedereen te laten weten dat jullie VVW verkeerd is aangesloten. Het is en blijft een amateuristische UA-camr helaas.

  • @wimphilipsen2651
    @wimphilipsen2651 7 місяців тому

    Is dit rocket science ?
    Lijkt me toch niet, hoe is het mogelijk dat hier discussies over ontstaan?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому

      Volgens mij is het probleem juist dat er te lang *geen* discussie over is geweest. Niet zelden blijken hele logische aannames in de praktijk toch niet te kloppen.

    • @etjevogelaar
      @etjevogelaar 7 місяців тому

      Blijkbaar wel als zelfs fabrikanten verkeerde systemen ontwikkelen en installateurs ze soms verkeerd aansluiten

    • @Deiphobuzz
      @Deiphobuzz 7 місяців тому +1

      bijna alle voorbeelden die je geeft zijn voorbeelden van foutief inregelen, niet van het aansluiten. Als het schema van de verdeler het zo aangeeft, kun je het echt werkend krijgen op die manier. Pomp hard of zacht laten draaien maakt al een wereld van verschil qua stroming.@@KetelKlets

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie 7 місяців тому +1

      ​@@Deiphobuzz
      Niet waar.. heeft niets met inregelen te maken.. verdiep je eens in de materie..

    • @marcomarianne
      @marcomarianne 6 місяців тому

      @@Deiphobuzz je hebt helemaal gelijk. Het is een meng injectie systeem dat hoge temperatuur met lage temperatuur mengt. Dus ja pomp op stand 2 en het voetventiel een slag of 2 open. Dit is in de meeste gevallen in de retour en ja daar staat de pomp tegen aan te drukken. Een deel moet terug de vloerverwarming in en een deel moet terug naar de cv ketel. Helaas sluiten veel installateurs een vloerverwarming aan met de pomp op stand 3 en voetventiel 100% open.

  • @marcomarianne
    @marcomarianne 7 місяців тому +5

    Leuk maar een hoop onwaarheden de sets zijn wel goed aangesloten maar niet ingeregeld. Bij deze set set je de pomp op stand 2 (staat vaak op 3) draai het voetventiel in de retour dicht en dan twee slagen open, dan testen en als nodig iets verder open. De logica in deze is dat je met hoge temperatuur aankomt en de aanvoer temperatuur met de retour temperatuur uit de vloer moet mengen. Dit werkt niet juist als het voetventiel 100% openstaat. Dus ze zijn goed aangesloten maar verkeerd ingeregeld. Ik hoop dat je een correctie film gaat maken over hoe het wel moet.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому +2

      Voetventiel knijpen is een lapmiddel, zoals John al zegt. Dat is namelijk eigenlijk de taak van het thermostaatventiel icm de debietregeling per groep.

    • @marcomarianne
      @marcomarianne 7 місяців тому +1

      @@KetelKlets nee dat is niet juist de flow van het water in de Vloet moet hoger zijn als de cv installatie de cv installatie moet hoge temperatuur bij mengen. De th kraan stel je in op de gewenste vloer water temperatuur.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 місяців тому

      @@marcomarianneZie mijn eerdere video, waarbij de verdeler 100% van het verpompte water de vloer in duwt en de retour pas aan de andere kant zit. Want ook al knijp je de retour in de verdelers van deze video, er gaat dan nog steeds warm cv water ombenut retour naar de ketel, wat niet zou moeten kunnen in een goed design.

    • @marcomarianne
      @marcomarianne 7 місяців тому +3

      @@KetelKlets ook dat is niet juist. Eén ketel deed vroeger 60-80. Nu doen we dat lager. Maar als het geen WARMTEPOMP is nog altijd hoger als de 25 tot 30 graden die we de vloer in willen hebben. Zolang de aanvoer temperatuur cv hoger is als de gewenste vloer temperatuur komt er altijd retour water de cv installatie in. En dat is ook juist want daar is alles op berekend. Jullie gaan er nu vanuit dat al die verdelers fout zijn. Tegenwoordig gebruiken we een WP en stoken we op lage temperatuur als we een lage temperatuur installatie hebben is zo vloerverwarming met een meng pomp niet meer nodig anders werkt de installatie niet juist.

    • @rhyme2192
      @rhyme2192 7 місяців тому

      ​@@marcomarianneben je actief in de installatie branch?