Nihilizmin ne olduğunu bilmeden nihilist çıkarımlar, teleoloji - erekbilimin ne olduğunu bilmeden bu yönde fikirler, Michael Ruse un adını bile bilmeden ahlakı aynı fikirlerle temellendirme çabam olmuştu. Cahilce ilerlediğim bu yolda hep keşke önce bu kavramları öğrenip sonra üzerine düşünebilecek fırsatlar sunan bir hayatım olabilseydi diye düşündüm. Zaman geçtikçe bir halt bilmediğimi daha da iyi anlıyorum. Bu sebeple öğretici sohbetlerinizi çok değerli buluyorum. İnanın bu içeriklerinizin çok iyi geldiği, maalesef bu tür konuları konuşabileceği bir aynası olmayan kişiler az değil. Tekrar teşekkür ederim.
Daniel Kruger(psikolog); 1.Cahillerin kendine güveni yüksektir! 2.Cahil oldukları için cahil olduklarını anlayamazlar! 3.Cahiller karşısındaki insanın niteliğini takdir edemez! 4.Bu insanları eğitirsen geçmişte cahil olduğunu anlayabilir!
Her şeyden bağımsız dürüst olmanız beni çok mutlu ediyor. Dürüst insana hasretiz. Koskoca ülkede bir elin parmaklarını geçmiyor yeminle. Bütün kalbimle teşekkür ediyorum.
Hocam öyle özlemiştik ki.! Yaz boyunca o kadar aradık ki sizi.! Sevgili Serdar Akinan ile olan söyleşiyi de bir ısınma turu gibi değerlendirmiştik ki,fazla beklemedik..! Çok sevinçliyiz..Hoş geldiniz.!
Hocam programı izleyince sizi ne kadar özlediğimi farkettim. Genellikle canlı dinleyemesem de ertesi gün mutlaka açıp izliyorum. Bu son 2-3 yıldır bu şekilde sürüp devam ediyor. Ahlak , beka ,zaruret kavramları ile ilgili açıklamalarınız dünyaya bakışımı değiştirdi. Çok ta iyi oldu. Sizinle ayrıca duygusal bağ da kuruyorum.Babam ;Efendi Barutçu , rahmetli Mehmet Kutucu amcaların ekibinden . Ben de üniversiteyi Bursa'da okudum. Hatta 2005-2006 yılların da bir söyleşinize de katılmıştım. Her şey için teşekkür ederim. Torununuza sağlıklı ve huzurlu bir ömür dilerim.
Hocam gerçekten tanrı sana sağlık sıhhat versin senin arı kovanına çomak soktuğunun farkındayım...yanındayım elimden geldiğince....değerli bir cansın..
Nihilizmi görünce direkt dikkatimi çekti tüm yayını baştan sona izledim özel ilgi alanım olduğu için. Genel olarak nihilizm-anarşizm ilişkisine değindiğiniz yerler yayının en önemli bölümleriydi bana göre. Nihilizmin yanlış anlaşılması ve tanımlanması konusundaki eleştirinizi çok değerli buldum ve bunu dile getirdiğiniz için size özellikle teşekkür ediyorum. Ayrıca nihilizmin modern bir düşünce olarak Antik Yunan ya da Orta Çağ'a addedilemeyeceğini belirtmeniz de çok yerindeydi. ''Acaba Rus nihilizmine de girer mi?'' diye düşünürken sonlara doğru ondan da bahsettiğinizi görmek beni ziyadesiyle çok mutlu etti. Rus nihilistlerini çok ciddiye almayacağımızı düşünmüşsünüz ancak ben, nihilizm denince esas olarak Rus nihilizmini anlıyorum ve yine sonlara doğru altını çizdiğiniz gibi nihilizm Google ya da ansiklopedi tanımları üzerinden tariflenemez, bir felsefe ve düşünce olarak nihilizmi tanımlamak için önce nihilizmin tarihsel bağlamını bilmek gerekir ve burada yolumuz Rus nihilizmine çıkar ya da çıkmak zorundadır. Ancak unutmayalım ki Rus yazınındaki nihilizm (Turgenyev, Dostoyevski vs) madalyonun bir yüzüyse değindiğiniz Bakunin (+Neçayev, Herzen, Kropotkin) gibi anarşistler ve Narodnikler diğer yüzüydü. Tüm bunların bir felsefe, bir düşünce, bir düşünce metodolojisi (sizin deyiminizle ''kayıtsızlık'') olarak nihilizmle ne ilişkisi olduğu sorulabilir, bense nihilizmin 19. yüzyıl Rusyası gibi kölelikle derin bağları bulunan bir memlekette vücuda gelmesinin kesinlikle tesadüf olmadığına inanıyorum. Dünyanın politik, toplumsal, iktisadi, teknolojik her açıdan devrimlerle ve evrimlerle gazoz gibi çalkalandığı bir çağda hâlen Çarlık despotizmi ve belirli ölçülerde serflik kurumunun kalıntılarını taşıyan bir feodal toplumda tüm değerlerin baş döndürücü bir hızla anlamlarını yitirmeleri ve devrimci muhtevalar taşıyan radikal bir şüphecilik patlamasının kaçınılmaz olduğunu ve tam da bu yüzden nihilizmin 19. yy Rusya'sında kök saldığını, o dönemki Rusya ve Rus toplumunun durumu anlaşılmadan nihilizmin yerli yerine oturtulamayacağını düşünüyorum. Nihilizmle ilgili çok yüzeysel olarak bunları biliyorum. Nihilizm ile ilgili daha geniş bilgiler edinilebilecek bir kaynak öneriniz varsa bilmek isterim. en içten saygılarımla (zaten mail atmıştım ne olur ne olmuz buradan da yazayım dedim gören eden olur belki konuyu merak edip derinlemesine araştırır diye)
Bende sizi özlemişim Dücane hocam. Bu konuşmanız bana yakın zamanda kaybettiğim babamın bir Kangal vakuruna sahip, gerçekten bir aziz gibi öldüğünü hatırlattı. Göz yaşları içinde dinledim verdiğiniz örneği ve direk babam geldi aklıma. Rabbim hak ettiği makama ulaştırsın. Dünyada sizin gibi insanları tanıyamadan öldü, inşallah diğer hayatında etrafı böyle insanlarla dolu olur. Saygı ve hürmetlerimle...
YZ'nın Konuşulan Konuları Listelemesi Şu Şekilde: 1. Nihilizm kavramının yanlış anlaşılması ve gerçek anlamı 2. Antik Yunan'da felsefenin doğuşu ve sofistlerin rolü 3. Bilginin kesinliği ve duyusal deneyimlerin güvenilirliği sorunu 4. Protagoras'ın "İnsan her şeyin ölçüsüdür" sözünün anlamı 5. Gorgias'ın "Hiçbir şey var değildir" önermesinin yorumlanması 6. Platon ve Aristoteles'in sofistlere yönelik eleştirileri 7. Duyum, düşünce ve akıl arasındaki ayrımın zorluğu 8. Doğa ile toplum arasındaki ayrımın önemi 9. Tanrı ve insan arasındaki ilişkinin sorgulanması 10. Ahlak ve hukuk arasındaki ilişki ve dini ahlakın eleştirisi 11. Bireyin kendi düşüncelerini ifade edebilmesinin önemi ("bana göre" diyebilmek) 12. İnançların değişebilirliği ve bu değişimin zorluğu 13. Aile bağlarının ve geleneklerin düşünce özgürlüğü üzerindeki etkisi 14. Kuşku ve belirsizliğin insan düşüncesindeki rolü 15. Siyasi ve dini otoritelerin düşünce özgürlüğü üzerindeki baskısı 16. Kendini kandırma ve başkalarını kandırma arasındaki fark 17. Hakikate ulaşmanın zorluğu ve "nasip" kavramı 18. Kayıtsızlık (lakaytlık) kavramının felsefi anlamı 19. Nihilizmin agresif bir red değil, sorgulama tutumu olarak anlaşılması 20. Varoluşsal sorunlara daha insani ve felsefi bir yaklaşım getirme ihtiyacı 21. Eleştirel düşünce ve sorgulamanın toplumsal ve bireysel gelişimdeki rolü 22. Modern nihilizm anlayışının eleştirisi ve yeniden yorumlanması ihtiyacı
İlk dönem sofistlerine özellikle Protagoras'a selam. Malum "siyasi karmaşanın karşısında düzen için" bireyselleşme talepleri asırlarca göz ardı edildi. Ve bir yönüyle Sokrat (ve öğrencileri) daha çok öğretildi. Tabi bunda bir kusur yok lakin kendince biraz dönemi kurcaladığında (farklı çoğu tarihsel hadisede olduğu gibi) Sofistlerin (özellikle ilk Sofistlerin tabi) dönemlerine göre "şaşırtıcı" bireyselci düşünceleri çok gölgede bırakıldı. Bıraktıkları hatıralar değerli olsada beni en çok etkileyen ilk özellikleri; "Sofistlerin ortak bir amentülerinin olmayışının (bazı kişiler tarafından eleştirilse de) merkeze koydukları bireyselciliğin/göreceliğin doğası gereği bunu kurumsallaştırmamaları" olmuştu. Öyle ya benzerlikler, bazı konularda aynılıklar olabilir ama hiç bir fikir, ideoloji, inanç vs. de insanlar "tamamıyla özdeş" olamazlar. Sadece kar taneleri veya parmak izleri farklı değil, görünen o ki gözlemlenen hiç bir şey (çok benzer olsa da) özdeş olamıyor... Konu ve anlatılanlar için teşekkürler...
"SAHİCİLİĞE İHTİYACIMIZ VAR." Nasip. Bir hayal olan bu dünya da, görece olan ayrıntı. Havf ve Reca " ALLAH SİZİ HAKİKATİNE ERDİRSİN " Babanızın ruhu şad olsun. Teşekkürler, saygılar Dücane hocam.
yalan bir meslek bu dedim, boşa kürek çekiyoruz, herşeyi boşvermek lazım dedim henüz dün, bir meslektaşımla dertleşirken. ne kadar tevafuk oldu bu sohbetinizle... hoşgeldiniz...
Çok teşekkürler hocam🙏🏻🙂çok daha net bir akla sahip olmamda emeğiniz çok büyük...yalnız kaniş konusunda size katılmıyorum ben o zavallı yaygaracıdan yanayım😊
Biraz sonra izleyeceğim ve aslında şu an sohbetin içeriğinden bağımsız, papağanımın sağken arka sayfasının kapağını gerçekten tahrip ettiği, iyinin ve kötünün ötesinde kitabının arka sayfasınıda süsleyen sözü yazacaktım. İlk cümleniz bence çok hoş, yabancılaşma. Eğer siz yabancılaşıyorsunuz,izleyicilerde yabancılaşır ve en azından bazıları. Çoğu zaman insan kendisine bile yabancılaşır. Düşünce için bu kötü bir şey değildir. Kışı ve soğuğuda sevmeliyiz.Belki yalnız geceleri. Elbette burdada kalamaz insan,güneşi özler. Sımsıcak ısıtan düşünceleri.(Bu gerilimden doğar en derin düşünceler) işte böyle geçenlerde konuyada binaen Nietzsche anlatısı dinliyordum ve gerçekten konusunada hakim bir beyfendi ve Yalın bey. Bende kafamda yıllar önce yolumun düştüğü bu filozofu onunla birlikte tekrardan çek ederken araya reklam girdi. Normal dedim,çağ ve oyunun kuralı,fakat 9 dakikalık reklamda ilginç bir şey oldu. Sohbete reklam gelişi güzel verilmemiş yada alınmamıştı. Anlatıcı reklamda bizzat kendisi oynamıştı. Dedim içimden,biliyor ama anlamamış.. Yeterince uzun süredir,felsefecileri yakından gözledikten sonra,kendi kendime diyorum ki; Bilinçli düşünmenin büyük bir bölümü hala içgüdüsel etkinlikler arasında sayılmalı,felsefece düşünme bile,nasıl kalıtsal olanla, doğuştan olan konularında düşüncelerimizi değiştirdiysek,burada da değiştirmeyi öğrenmeliyiz... Bütün mantığın görünüşteki özerk izleyişinin gerisinde de, değer biçmeler,daha açık söylersek yaşamın belli türlerini korumak için fizyolojik gereksinimler bulunur. Öyleyse diyelim haydı, özellikle insan değildir," her şeyin ölçüsü"..(F.N)
Allah’ım bu ne güzel bir açılış yarabbi, fena özlemişiz. 😎 Dücane hava yolları pistleri yenilemiş, kapılar pırıl pırıl, koltuklar pammbık gibi, kantinde yeni yiyecekler var, uçaklar bile 0 km. Gel de uçma…
Hocam sizi çok özlemiştik. Yeni sezona harika bir giriş oldu. " Kangal Vakarı - Kaniş Çığlığı " konuşmanın içindeki düşünsel pırlantalardan birisi sadece. Diğerlerini söylemeyip dinleyecek olanlara bırakıyorum. Bir sonraki buluşmayı benimle beraber kalemlerim ve kağıtlarım da " merakla" bekliyor hocam.
Hocam sizden bir istirhamım var bizler genellikle cep telefonunda kulaklık takarak dinliyoruz o yüzden mümkünse ses ayarını yüksekte olsun yüksek sesle düşürebiliyorsun fakat düşük sesi yükseltme imkanı olmuyor Bilgisayarda canlı yayının dışında bu tür videolar genellikle kulaklıkla cep telefonu ile dinleniyor bunu dikkata alırsanız memnun olurum Yeni dönemde de başarılar dilerim teşekkürler hocam
Videoyu 2. Kez izledim. İlkinden daha farklı dolaplar açtı zihnimde. Muhtemelen her izlediğimde bir başka dolabı karıştıracağım. Böyle lezzetli bir söyleşi ruhumdaki sıkışmışlığı alıp götürdü, nefesinize, zihninize, düşüncenize sağlık, ömrünüze bereket🤍
Nihilizmin ne olduğunu bilmeden nihilist çıkarımlar, teleoloji - erekbilimin ne olduğunu bilmeden bu yönde fikirler, Michael Ruse un adını bile bilmeden ahlakı aynı fikirlerle temellendirme çabam olmuştu. Cahilce ilerlediğim bu yolda hep keşke önce bu kavramları öğrenip sonra üzerine düşünebilecek fırsatlar sunan bir hayatım olabilseydi diye düşündüm. Zaman geçtikçe bir halt bilmediğimi daha da iyi anlıyorum. Bu sebeple öğretici sohbetlerinizi çok değerli buluyorum. İnanın bu içeriklerinizin çok iyi geldiği, maalesef bu tür konuları konuşabileceği bir aynası olmayan kişiler az değil. Tekrar teşekkür ederim.
Hocam, öğrenmek zaten böyledir: cehaletimizle karşı karşıya kalıp ona karşı mücadele vermek.
Daniel Kruger(psikolog);
1.Cahillerin kendine güveni yüksektir!
2.Cahil oldukları için cahil olduklarını anlayamazlar!
3.Cahiller karşısındaki insanın niteliğini takdir edemez!
4.Bu insanları eğitirsen geçmişte cahil olduğunu anlayabilir!
Bence bildiğimiz bir şey yok ama bildiğimizi sanma hissi bize iyi geliyor
@@Retrogaraj bencede biz insanoğlu asla bilemicez
Aramakla bulunmaz ancak bulanlar mutlaka arayanlardandır.
Dücane bey,özletiniz kendinizi,hoşgeldiniz .🎉
Üstadım hoş geldiniz, özledik.
Ömrünüz uzun, sağlığınız daim olsun.
Saygılar.
Her şeyden bağımsız dürüst olmanız beni çok mutlu ediyor. Dürüst insana hasretiz. Koskoca ülkede bir elin parmaklarını geçmiyor yeminle. Bütün kalbimle teşekkür ediyorum.
Ben böyle düşünüyorum deme hakkımızı sonuna kadar kullanmak temennisiyle... Teşekkür ederiz hocam çok özlemiştik sizi....
Bir dört yıl daha izlersek hocamız iyice gençleşecek😊
Ne çok özlemişim hocam diyarbakırdan kucak dolusu selamlar sevgiler ❤
Hocam özledik sizi, eksik olmayın 💐
Hocam öyle özlemiştik ki.! Yaz boyunca o kadar aradık ki sizi.! Sevgili Serdar Akinan ile olan söyleşiyi de bir ısınma turu gibi değerlendirmiştik ki,fazla beklemedik..! Çok sevinçliyiz..Hoş geldiniz.!
hocam videoya iç ısıtıcı tebessümünüzle girişinizi özlemişiz vesselam :) iyi ki varsınız
Sizi ve sohbetlerinizi cok özledim.iyi ki varsınız 🍀🍀
Hocam programı izleyince sizi ne kadar özlediğimi farkettim. Genellikle canlı dinleyemesem de ertesi gün mutlaka açıp izliyorum. Bu son 2-3 yıldır bu şekilde sürüp devam ediyor. Ahlak , beka ,zaruret kavramları ile ilgili açıklamalarınız dünyaya bakışımı değiştirdi. Çok ta iyi oldu. Sizinle ayrıca duygusal bağ da kuruyorum.Babam ;Efendi Barutçu , rahmetli Mehmet Kutucu amcaların ekibinden . Ben de üniversiteyi Bursa'da okudum. Hatta 2005-2006 yılların da bir söyleşinize de katılmıştım. Her şey için teşekkür ederim. Torununuza sağlıklı ve huzurlu bir ömür dilerim.
Teşekkürederim. Aydınlatıcı, bilgi verici ve farkındalık yaratıcı.
Hocam özlemişiz sizleri, en derin hürmetlerimi arz ediyorum.
Allah analı babalı büyütsün, bütün güzel dileklerimiz onların güzel yarınları olsun.
Hocam efsane bir söyleşiydi çok teşekkür ederim 🥰İyiki varsınız 🙏🥰🌸
Özlemişiz! Hoş geldiniz ve hoş bulduk hocam!
Bu sohbetlerin yeri çok ayrı hocam teşekkür ederim. Felsefeyi doğu ve Anadolu filtresinden geçirerek işlemeniz gerçekten bulunmaz bir nimet.
Hocam gerçekten tanrı sana sağlık sıhhat versin senin arı kovanına çomak soktuğunun farkındayım...yanındayım elimden geldiğince....değerli bir cansın..
Polonya-Gdańsk'tan selam ve sevgiler
Nihilizmi görünce direkt dikkatimi çekti tüm yayını baştan sona izledim özel ilgi alanım olduğu için. Genel olarak nihilizm-anarşizm ilişkisine değindiğiniz yerler yayının en önemli bölümleriydi bana göre. Nihilizmin yanlış anlaşılması ve tanımlanması konusundaki eleştirinizi çok değerli buldum ve bunu dile getirdiğiniz için size özellikle teşekkür ediyorum. Ayrıca nihilizmin modern bir düşünce olarak Antik Yunan ya da Orta Çağ'a addedilemeyeceğini belirtmeniz de çok yerindeydi.
''Acaba Rus nihilizmine de girer mi?'' diye düşünürken sonlara doğru ondan da bahsettiğinizi görmek beni ziyadesiyle çok mutlu etti. Rus nihilistlerini çok ciddiye almayacağımızı düşünmüşsünüz ancak ben, nihilizm denince esas olarak Rus nihilizmini anlıyorum ve yine sonlara doğru altını çizdiğiniz gibi nihilizm Google ya da ansiklopedi tanımları üzerinden tariflenemez, bir felsefe ve düşünce olarak nihilizmi tanımlamak için önce nihilizmin tarihsel bağlamını bilmek gerekir ve burada yolumuz Rus nihilizmine çıkar ya da çıkmak zorundadır. Ancak unutmayalım ki Rus yazınındaki nihilizm (Turgenyev, Dostoyevski vs) madalyonun bir yüzüyse değindiğiniz Bakunin (+Neçayev, Herzen, Kropotkin) gibi anarşistler ve Narodnikler diğer yüzüydü. Tüm bunların bir felsefe, bir düşünce, bir düşünce metodolojisi (sizin deyiminizle ''kayıtsızlık'') olarak nihilizmle ne ilişkisi olduğu sorulabilir, bense nihilizmin 19. yüzyıl Rusyası gibi kölelikle derin bağları bulunan bir memlekette vücuda gelmesinin kesinlikle tesadüf olmadığına inanıyorum. Dünyanın politik, toplumsal, iktisadi, teknolojik her açıdan devrimlerle ve evrimlerle gazoz gibi çalkalandığı bir çağda hâlen Çarlık despotizmi ve belirli ölçülerde serflik kurumunun kalıntılarını taşıyan bir feodal toplumda tüm değerlerin baş döndürücü bir hızla anlamlarını yitirmeleri ve devrimci muhtevalar taşıyan radikal bir şüphecilik patlamasının kaçınılmaz olduğunu ve tam da bu yüzden nihilizmin 19. yy Rusya'sında kök saldığını, o dönemki Rusya ve Rus toplumunun durumu anlaşılmadan nihilizmin yerli yerine oturtulamayacağını düşünüyorum.
Nihilizmle ilgili çok yüzeysel olarak bunları biliyorum. Nihilizm ile ilgili daha geniş bilgiler edinilebilecek bir kaynak öneriniz varsa bilmek isterim.
en içten saygılarımla
(zaten mail atmıştım ne olur ne olmuz buradan da yazayım dedim gören eden olur belki konuyu merak edip derinlemesine araştırır diye)
Hocam biz de özledik, bu sene film analizlerine özellikle yoğunluk vermenizi sabırsızlıkla bekliyorum. Sağlıkla kalın…
Dücane bey harika bir dönüş oldu.çok teşekkürler
Bende sizi özlemişim Dücane hocam. Bu konuşmanız bana yakın zamanda kaybettiğim babamın bir Kangal vakuruna sahip, gerçekten bir aziz gibi öldüğünü hatırlattı. Göz yaşları içinde dinledim verdiğiniz örneği ve direk babam geldi aklıma. Rabbim hak ettiği makama ulaştırsın. Dünyada sizin gibi insanları tanıyamadan öldü, inşallah diğer hayatında etrafı böyle insanlarla dolu olur. Saygı ve hürmetlerimle...
Bir gun de torun sevgisini tahlil eden bir konusma yapacaginizi umuyorum. Tebrik ederim. Allah, anali babali buyutsun. Bahti guzel, yolu acik olsun!
Dücane Bey, çok teşekkürler, sayenizde yeni snapslar oluşturacağımız güzel bir sezon başlıyor^^
Hocam çok teşekkürler. Davudî ses tonunuzla anlatılarınızı özlemişiz...
Hocam hoşgeldiniz.iyi ki varsınız 🌷
Saygılar sevgiler hocam, sizi çok özledik
Hoşçakalın
Yine çok lezzetli bir sohbetti. Çoğunu anlamadım ama olsun, çok lezzetliydi ❤
Teşekkürlerimi sunuyorum Dücane Bey 🍀
Benim için gerçekten çok faydalı oldunuz. İyi ki varsınız.cehalette uçmuş biri olduğumu farettim size müteşekkirim.
Teşekkür ederim efendim
YZ'nın Konuşulan Konuları Listelemesi Şu Şekilde:
1. Nihilizm kavramının yanlış anlaşılması ve gerçek anlamı
2. Antik Yunan'da felsefenin doğuşu ve sofistlerin rolü
3. Bilginin kesinliği ve duyusal deneyimlerin güvenilirliği sorunu
4. Protagoras'ın "İnsan her şeyin ölçüsüdür" sözünün anlamı
5. Gorgias'ın "Hiçbir şey var değildir" önermesinin yorumlanması
6. Platon ve Aristoteles'in sofistlere yönelik eleştirileri
7. Duyum, düşünce ve akıl arasındaki ayrımın zorluğu
8. Doğa ile toplum arasındaki ayrımın önemi
9. Tanrı ve insan arasındaki ilişkinin sorgulanması
10. Ahlak ve hukuk arasındaki ilişki ve dini ahlakın eleştirisi
11. Bireyin kendi düşüncelerini ifade edebilmesinin önemi ("bana göre" diyebilmek)
12. İnançların değişebilirliği ve bu değişimin zorluğu
13. Aile bağlarının ve geleneklerin düşünce özgürlüğü üzerindeki etkisi
14. Kuşku ve belirsizliğin insan düşüncesindeki rolü
15. Siyasi ve dini otoritelerin düşünce özgürlüğü üzerindeki baskısı
16. Kendini kandırma ve başkalarını kandırma arasındaki fark
17. Hakikate ulaşmanın zorluğu ve "nasip" kavramı
18. Kayıtsızlık (lakaytlık) kavramının felsefi anlamı
19. Nihilizmin agresif bir red değil, sorgulama tutumu olarak anlaşılması
20. Varoluşsal sorunlara daha insani ve felsefi bir yaklaşım getirme ihtiyacı
21. Eleştirel düşünce ve sorgulamanın toplumsal ve bireysel gelişimdeki rolü
22. Modern nihilizm anlayışının eleştirisi ve yeniden yorumlanması ihtiyacı
Teşekkürler...
Norveç’ten de izleniyorsunuz hocam. Selam ve saygılar 🙋🏼♂️
Sesinizi bile özlemişim. Hoş geldiniz. ❤
Teşekkürler kıymetli ışığımız🌸🌸🌼🌼🌼🌸🌸🙏
Teşekkürler Dücane hoca . Seni özlemiştik.
Çok ve iyi yaşa .
Sizi yeniden duymak çok güzel
İlk dönem sofistlerine özellikle Protagoras'a selam. Malum "siyasi karmaşanın karşısında düzen için" bireyselleşme talepleri asırlarca göz ardı edildi. Ve bir yönüyle Sokrat (ve öğrencileri) daha çok öğretildi. Tabi bunda bir kusur yok lakin kendince biraz dönemi kurcaladığında (farklı çoğu tarihsel hadisede olduğu gibi) Sofistlerin (özellikle ilk Sofistlerin tabi) dönemlerine göre "şaşırtıcı" bireyselci düşünceleri çok gölgede bırakıldı. Bıraktıkları hatıralar değerli olsada beni en çok etkileyen ilk özellikleri; "Sofistlerin ortak bir amentülerinin olmayışının (bazı kişiler tarafından eleştirilse de) merkeze koydukları bireyselciliğin/göreceliğin doğası gereği bunu kurumsallaştırmamaları" olmuştu. Öyle ya benzerlikler, bazı konularda aynılıklar olabilir ama hiç bir fikir, ideoloji, inanç vs. de insanlar "tamamıyla özdeş" olamazlar. Sadece kar taneleri veya parmak izleri farklı değil, görünen o ki gözlemlenen hiç bir şey (çok benzer olsa da) özdeş olamıyor... Konu ve anlatılanlar için teşekkürler...
Hocam hoşgeldiniz.
Sevgiler
Emeğinize sağlık, kıymetli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Nasip; "çabaya bağlı olmayan koşullarla ilgili ve senin kapasitenle alakalı görece bir taraf vardir, senin kap o kadar demektir"
Mukemmel tanım.
Teşekkür ederim hocam 🎉
"SAHİCİLİĞE İHTİYACIMIZ VAR."
Nasip. Bir hayal olan bu dünya da, görece olan ayrıntı.
Havf ve Reca
" ALLAH SİZİ HAKİKATİNE ERDİRSİN "
Babanızın ruhu şad olsun.
Teşekkürler, saygılar Dücane hocam.
Hoş geldiniz
Teşekkürler.
Atlanta, Georgia Tech'ten selamlar hocam
İyi ki döndünüz çok özledik hocam❤
Çok doğru söylüyorsunuz hocam, bazen sizi dinlemeye korkuyorum emeğinize sağlık teşekkürler ediyorum 🙏
Evlerimize kalbimize gönlümüze hoşgeldiniz can hocam
Özlemiştik sizi Dücane bey tekrardan hoş geldiniz.
Hocam sizi tekrardan burada görmek ve dinlemek çok güzel ❤
"Güvelerin neden ışığa doğru uçtuğunu biliyor musun john, alternatif ne ki karanlığa doğrumu". Slingshot(2024)
Hoş geldiniz hocam
Hegel de derslerinde sizin gibi konuşurmuş ve bu durum onu dinleyenler üzerinde daha olumlu etki bırakırmış. Sizde de öyle hocam
Allah ömrünüzü bereketli ve uzun kılsın, ❤
Hocam kafa açıyor bir o kadarda kafa yakıyorsunuz , var olunuz
Cündioğlu Felsefe Bölümü mezunları dört yılı tamamlamış bir şey olamamanın keyfini çıkarıyor.
Dücane Hocam özlemişim sizi 💐
Hocam sizi dinlemek muhtesem felsefe cok guzel seferihisarda teos var tarhi yer pragoras orda yasamis muhtesem saygilar
Esenlikler hocam
Çok şey öğrendik sizden hocam öğrenmeye devam
Gurbet ellerden selam olsun Hocam.
Teşekkür ederim, ağzına beynine sağlık
Varolun, her daim
Teşekkürler
Teşekkürler hocam. Özlemişiz.❤
Teşekkürler Dücane bey
Hocam sizi çok özledim buralarda sizin yeriniz başka ❤️🧿
Mümkünse videoların podcast halinde ilgili mecralara yüklenmesi çok güzel olurdu.
yalan bir meslek bu dedim, boşa kürek çekiyoruz, herşeyi boşvermek lazım dedim henüz dün, bir meslektaşımla dertleşirken. ne kadar tevafuk oldu bu sohbetinizle... hoşgeldiniz...
Teşekkürler hocam
Altı gün olmuş üçüncü izleyişim. 😅 Hocam özledik dinlemeye doyamıyoruz.
Hoşgeldin,iyi geldin hocam
Çok iyiydi, tüm güzellikler sizlerle olsun🍀
Hoşgeldiniz hocam ne iyi ettiniz konuşmalarınizi çok özlemiştim sağolun
Hoşgeldiniz Özlemişiz 🎉
Özlemişiz be Hocam ❤
Çok teşekkürler hocam🙏🏻🙂çok daha net bir akla sahip olmamda emeğiniz çok büyük...yalnız kaniş konusunda size katılmıyorum ben o zavallı yaygaracıdan yanayım😊
Biraz sonra izleyeceğim ve aslında şu an sohbetin içeriğinden bağımsız, papağanımın sağken arka sayfasının kapağını gerçekten tahrip ettiği, iyinin ve kötünün ötesinde kitabının arka sayfasınıda süsleyen sözü yazacaktım. İlk cümleniz bence çok hoş, yabancılaşma. Eğer siz yabancılaşıyorsunuz,izleyicilerde yabancılaşır ve en azından bazıları. Çoğu zaman insan kendisine bile yabancılaşır. Düşünce için bu kötü bir şey değildir. Kışı ve soğuğuda sevmeliyiz.Belki yalnız geceleri. Elbette burdada kalamaz insan,güneşi özler. Sımsıcak ısıtan düşünceleri.(Bu gerilimden doğar en derin düşünceler)
işte böyle geçenlerde konuyada binaen Nietzsche anlatısı dinliyordum ve gerçekten konusunada hakim bir beyfendi ve Yalın bey. Bende kafamda yıllar önce yolumun düştüğü bu filozofu onunla birlikte tekrardan çek ederken araya reklam girdi. Normal dedim,çağ ve oyunun kuralı,fakat 9 dakikalık reklamda ilginç bir şey oldu. Sohbete reklam gelişi güzel verilmemiş yada alınmamıştı. Anlatıcı reklamda bizzat kendisi oynamıştı. Dedim içimden,biliyor ama anlamamış..
Yeterince uzun süredir,felsefecileri yakından gözledikten sonra,kendi kendime diyorum ki; Bilinçli düşünmenin büyük bir bölümü hala içgüdüsel etkinlikler arasında sayılmalı,felsefece düşünme bile,nasıl kalıtsal olanla, doğuştan olan konularında düşüncelerimizi değiştirdiysek,burada da değiştirmeyi öğrenmeliyiz... Bütün mantığın görünüşteki özerk izleyişinin gerisinde de, değer biçmeler,daha açık söylersek yaşamın belli türlerini korumak için fizyolojik gereksinimler bulunur. Öyleyse diyelim haydı, özellikle insan değildir," her şeyin ölçüsü"..(F.N)
Allah’ım bu ne güzel bir açılış yarabbi, fena özlemişiz. 😎 Dücane hava yolları pistleri yenilemiş, kapılar pırıl pırıl, koltuklar pammbık gibi, kantinde yeni yiyecekler var, uçaklar bile 0 km. Gel de uçma…
“İnsan her şeyin ölçüsüdür” PİSAGOR
Hocam sizi çok özlemiştik. Yeni sezona harika bir giriş oldu. " Kangal Vakarı - Kaniş Çığlığı " konuşmanın içindeki düşünsel pırlantalardan birisi sadece. Diğerlerini söylemeyip dinleyecek olanlara bırakıyorum. Bir sonraki buluşmayı benimle beraber kalemlerim ve kağıtlarım da " merakla" bekliyor hocam.
Canım Hocam. İyi ki 🙏❤️
Teşekkür ederim.
Varlığımı tekrar hissettim üç ay aradan sonra.
Sürüden ayrıldığın zaman herşeyini kaybediyorsun, tek başına tekrar başlıyorsun ama çektiğin acılardan sonra aldığın zevk tarif edilemez.
Teşekkürler hocam
Bazı durumiar vardır Evet veya Hayır diyemezsiniz🌷
Hocam sizden bir istirhamım var
bizler genellikle cep telefonunda kulaklık takarak dinliyoruz
o yüzden mümkünse ses ayarını yüksekte olsun yüksek sesle düşürebiliyorsun fakat düşük sesi yükseltme imkanı olmuyor
Bilgisayarda canlı yayının dışında bu tür videolar genellikle kulaklıkla cep telefonu ile dinleniyor bunu dikkata alırsanız memnun olurum Yeni dönemde de başarılar dilerim teşekkürler hocam
Bu kez de cızırtı var diyorlar, o nedenle sesi tümüyle açamıyorum. Yakında bir çözüm buluruz sanırım.
Hocam özlettin,saygılar
S.Arabistan dan dinleyen benim hocam
orada mı çalışıyorsun
@@ypisad-h9vevet , Riyadh
Hocam, özlemişiz sizi, siz de zatınıza hoşça bakınız.😊
Hoşgeldiniz 💐. Özlettiniz kendinizi
Teşekkür ederim
Teşekkürler
Umut emek değer üretmek..
"Allah hakikatine erdirsin"
Sakalsız bıyıksız olmuyor reis! Saçın basın ne kadar dağınık, görüntün ne derece pejmürde olursa o kadar estetik görünüyorsun gözüme.
Salam hoçam, özlədik sizi
Var olun hocam, yüreğinize sağlık. Gnostiğim, o halde varolmayı deneyimleyebilirim ; )
Videoyu 2. Kez izledim. İlkinden daha farklı dolaplar açtı zihnimde. Muhtemelen her izlediğimde bir başka dolabı karıştıracağım. Böyle lezzetli bir söyleşi ruhumdaki sıkışmışlığı alıp götürdü, nefesinize, zihninize, düşüncenize sağlık, ömrünüze bereket🤍