(3/5) Wanneer kun je als sporter beter niet naar je coach luisteren?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024
  • Je coach gaat het misschien niet leuk vinden dat je dit college kijkt, maar bewegingswetenschapper Peter Beek (Vrije Universiteit) heeft wetenschappelijk bewijs dat je sommige instructies maar beter kunt negeren. Wat je coach dan wel tegen je moet zeggen? Dat wordt perfect gedemonstreerd in dit college!
    --------------------------------------------------------------------------------------------
    Deze week in Universiteit van Nederland:
    Bewegingswetenschapper prof. dr. Peter Beek
    Prof. dr. Peter Beek is hoogleraar Coördinatiedynamica aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij promoveerde ooit op hoe je leert jongleren en verdiepte zich sindsdien in "motorisch leren", ofwel de kunst van het zo goed mogelijk uitvoeren van bewegingen, zoals bij sport, maar ook bijvoorbeeld bij revalidatie.
    Meer weten?
    Klik hier voor meer informatie! www.universitei...
    --------------------------------------------------------------------------------------------
    Over de Universiteit van Nederland:
    De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.
    Een opname bijwonen? Dat kan!
    Vier avonden per maand nemen we colleges op in Club AIR, Amsterdam, en jij kunt daarbij zijn. Tijdens zo’n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en meet and greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster). Een echte aanrader!
    Voor tickets en meer info ► www.universitei...
    Check onze website! ► www.universitei...
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland

КОМЕНТАРІ • 4

  • @JeffreyLeeflang66
    @JeffreyLeeflang66 2 роки тому

    Ervan van uitgaande dat "iedereen wel weet wat dat is ( een frisbee ) sterkt het aanname gevoel en impliceert dat "iedereen dat wel móet weten; daarnaast dan de topspin beweging voordoen ( van laag naar hoog.. ) en erbij vertellen dat de beweging van hoog naar laag gaat ( .. ). M.a.w; wat je voordoet met beeldspraak maar vervolgens verkeerd zegt zijn foutjes die zo gemaakt zijn, maar zeer funest kunnen werken.
    Terug komend op het putting verhaaltje: als je met bewoordingen uitlegt dat je iets moet doen en dat vooral met kracht, spanning en toon aangeeft en duidelijk maakt dat iets heel krampachtig moet worden uitgevoerd heeft nagenoeg ook een krampachtige uitvoering....je kunt ook expliciet die oefening uit laten voeren zonder dergelijke krachttermen en dan wil ik het resultaat nog wel eens opnieuw zien.
    Ik ben van mening dat het persoonsgebonden is welke manier het beste werkt: expliciet of impliciet. Wellicht is een mix van beiden wel veel interessanter. Maar vooral is het belangrijk om te weten hoe de persoon die de opdracht moet uitvoeren denkt en beweegt. En daarop zou ik de training afstemmen voor het beste resultaat.

  • @GandWizard
    @GandWizard 8 років тому

    Relevant voor iedereen die wel eens een ander feedback moet geven (iedereen dus). Niet alleen een erg interessant verhaal, maar ook nog eens extreem praktisch!

  • @MrKoeikoei
    @MrKoeikoei 8 років тому +1

    Erg fijn dat (3/5) nu vóór de titel staat in plaats van erachter.

  • @nicomolenaar
    @nicomolenaar 3 роки тому

    Maar dat impliceert niet dat je dan maar naar prof. dr. Beek moet gaan luisteren. Net als de gehele wetenschap heeft hij namelijk ook absoluut geen idee hoe sporttaken op het functionele niveau dienen te worden uitgevoerd. De uitleg bij de golf put is haast te gênant voor woorden. Het verklaringsmodel van de motorische bewegingshandeling benoemt daarentegen wel alle functionele waarnemings- en motorische processen. www.researchgate.net/profile/Nj-Mol/research.