Vrei să plantezi un nuc? Ce să nu faci

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 51

  • @ionvascan6788
    @ionvascan6788 10 місяців тому +4

    Bună ziua! Mulțumesc pentru sfaturi.
    Am semănat mai mulți nuci din seminte (din nuci). Distanța între doi copaci vecini în orice direcție am ales-o de 15 metri pe un lot și 16,7 metri pe alt lot. În prima variantă distanța dintre doi pomi vecini pe rînd e de 15 metri, iar între rînduri - 13 metri. Pomii de pe rîndul vecin sînt deplasați la jumătate de distanță, adică se află la mijloc față de doi copaci din rîndurile vecine. În așa fel, fiecare copac separat e înconjurat de 6 copaci, toți amplasați la 15 metri de la el. Pe al doilea lot am procedat la fel. Distanța între pomi pe rînd e de 16.7 metri, iar între rînduri - 14.5 metri.
    Au început să rodească. Sîntem mulțumiți. Cheltuielile sînt foarte-foarte mici în comparație cu cheltuielile necesare pentru sădirea unei livezi din puieți altoiți și supralăudați.
    Cerințele de bază pentru alegerea nucilor, folosite pentru înmulțire, au fost următoarele:
    1) Să provină din copaci care înfloresc tîrziu. Cu cît mai tîrziu înflorește copacul, cu atît sînt mai mari șansele că florile lui vor apare după înghețurile de primăvară. Anume așa pomii rodesc în fiecare an;
    2)Să aibă coaja subțire, miezul să fie, pe cît e posibil, mai galben, să ocupe tot spațiul intern al cojii și să se extragă ușor din ea;
    3)Să provină din copaci care produc multe nuci, chiar dacă sînt mai mărunte. E mai bine cînd pomul e plin cu nuci cu greutatea de 10-11 grame (în stare uscată) și dă cîțiva saci de nuci, atunci cînd e matur, adică mult peste 100 de kilograme, decît cînd face cîteva nuci mășcate cu greutatea de 22-24 de grame, dar în total dă o căldare de nuci, și pe acelea nu în fiecare an.,
    De obicei, în nucile mai mărunte, cu coaja subțire, pline cu miez, proporția de miez e mai mare decît în cele mășcate (miezul unei nuci mărunte depășește jumătate din masa fructului întreg, iar miezul unei nuci mășcate cîntărește vreo 40% din greutatea fructului întreg).
    Din toți copacii pe care i-am pus nici unul nu face nuci cu coaja tare. Aceasta e bine. Rămîne să vedem cît de multe fructe vor da.
    Este adevărat, că forma fructelor nu prea coincide cu cea a nucilor semănate, dar aceasta nu prea are importanță.
    Nucul are flori masculine (de polen) și flori feminine (din care ies fructele). Dacă ambele tipuri de flori înfloresc în aceeași perioadă, atunci copacul se autopolenizează și rodește bine chiar dacă prin apropiere nu sînt alți nuci. E bine să ținem cont și de acest criteriu la alegerea pomului din care vom folosi nuci în calitate de semințe. Dacă perioadele de înflorire a celor două tipuri de flori nu coincid, atunci copacul trebuie să primească polenul de la alți copaci.
    Florile feminine atît din pomul nealtoit, cît și din cel altoit, pot primi polenul de la mai mulți copaci, de diferite soiuri, cu fructe de diferite forme, însă fiecare pom separat face cam toate fructele de o singură formă și cu aceleași dimensiuni. Aceasta demonstrează că polenizarea încrucițată nu este motivul nepăstrării caracteristicilor fructelor-semințe.
    Înțeleg că și producătorii de puieți de nuc trebuie să-și vîndă marfa și nu sînt împotriva activității lor.
    În situația în care cineva deține un teren nu prea mare, sau chiar mic de tot (chiar și pentru un singur pom), pe care nu-l folosește pentru cultivarea altor plante și nu are posibilitate să cumpere puieți altoiți, eu îi recomand să pună nuci din semințe.
    Succes tuturor!!!

  • @cosmindrignei4425
    @cosmindrignei4425 2 роки тому +3

    Va salut, am urmarit in urmă cu multi ani o emisiune foarte interesanta despre plantatii de nuc altoit pe nuc negru, care ofera un profit foarte mare, dar nu pentru o generatie. Profitul se obtine in prima faza prin exploatarea clasică a plantatiei pentru fructe, apoi mult mai tarziu, cam dupa 50 de ani, prin exploatarea lemnului. Lemnul cel mai valoros ar fi cel din zona coletului, adica cea de altoire, cam pe o lungime de un metru, el folosindu-se in principal la obtinerea de furniruri pentru produse de lux.

  • @ioanvale4339
    @ioanvale4339 Рік тому

    Multumesc frumos

  • @cameliadoinaanghelina2201
    @cameliadoinaanghelina2201 2 роки тому +1

    Mulțumesc pentru informații ,ați avut un clip despre lămâi și nu-l găsesc,mă puteți ajuta ,are frunzele lipicioase și spuneați că se pot șterge cu spirt sanitar ,e adevărat ?

  • @olgacatu9366
    @olgacatu9366 2 роки тому +4

    Buna ziua, Spune-ți-mi va rog, cum se fac tăierile la nuc și in ce perioada? Mulțumesc frumos!

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  2 роки тому

      Taierile se fac in verde, cat e frunza verde pe pomi.

    • @olgacatu9366
      @olgacatu9366 2 роки тому

      @@ingrijireapomilor2657 Va mulțumesc frumos, am vizionat videoclipul Dvs. și am înțeles exact ce am de făcut. O zi și seara frumoasa va doresc!

    • @olgacatu9366
      @olgacatu9366 2 роки тому +1

      Am făcut o greșeală toamna trecută prin tăierea a doua crengi care ma încurcau la crapatul lemnelor. Am văzut cum începe sa plângă și ptr. ca nu știam aceasta reacție … ce sa va spun ca am plâns și eu..

  • @AurelyanaMyrea
    @AurelyanaMyrea 11 місяців тому

    nucul pecan e vecin bun cu, castanul comestibil? se poate planta la o distanta de 4 m de el mur si zmeur?

  • @radubertean2357
    @radubertean2357 Рік тому

    E valabil si pentru castan comestibil obtinut din castane ? Multumesc

  • @doranego313
    @doranego313 2 місяці тому

    Sfaturi f.f.bune. Anul acesta nucul meu mare si frumos a fost plin de nuci frumoase...dar cand au fost aproape de recoltat s-au inegrit ! Cu ce asputea sa-l stropesc va rog ???

  • @carmencarceie2347
    @carmencarceie2347 5 місяців тому

    Oare este ok ca am scos din pamant un nuc de la cineva pui de aproximativ un metru plus rădăcina foarte mare.

  • @chapkgb
    @chapkgb Рік тому

    Buna ziua vreau sa va intreb ati experimentat acest lucru? Adica ati pus o nuca in pamaint si ati crescut un pom din acea nuca si ati vazut dumneavustra rezultatul si diferenta intre pom altoit? Chiar mar interesa rezultatul?

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  Рік тому

      Nu am facut acest lucru. Am ascultat profesori universitari de la Horticultura din Bucuresti, care au facut experimente cu nucii si rezultatele sunt acestea: nucul dintr-o nuca pusa in pamant nu are caracteristicile nucului din care a fost luat. Cel mai bine este sa fie altoit. Sau cumparati un nuc din pepiniera.

    • @ionvascan6788
      @ionvascan6788 9 місяців тому +1

      Bună ziua!
      Eu am experimentat și sînt mulțumit.

  • @liviugiurgiu9010
    @liviugiurgiu9010 Рік тому

    Intrebare .Cum facem polenizarea la nuc ? Daca cumpar 2 nuci acelasi soi e bine sau trebuie nuci diferiti . Ma refer la plantatie mica nu livada . Pun acasa un singur nuc .

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  Рік тому

      Daca aveti nuci in vecini, e ok si daca plantati un singur nuc. Si daca nu aveti, nucul se polenizeaza singur dar nu cu acelasi randament ca atunci cand sunt doi nuci.

    • @doranego313
      @doranego313 2 місяці тому

      IN CE PERIOADĂ SE ALTOIEȘTE NUCUL VĂ ROG ??

  • @FeliciaBalan-h5l
    @FeliciaBalan-h5l 3 місяці тому

    Buna ziua de ce nucul meu de 2 ani face nuci stricate daca gasesc 10 nuci bune in el adica sunt in coaja niagra si stricate in interior va multumesc

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  3 місяці тому

      Nu e tratat impotriva bolilor.

    • @doranego313
      @doranego313 2 місяці тому

      Aveți un videoclip cu tratamente pt nuci.?? Si ale mele s-au înnegrit.

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  2 місяці тому

      @@doranego313 ua-cam.com/video/4sblzWXpjRg/v-deo.html

  • @Mariom402
    @Mariom402 2 роки тому +2

    Am plantat cumpărat de la Dedeman are 5 ani și a rămas tot așa de 60 cm ,nu merge de loc,va salut!

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  2 роки тому +1

      Atunci a fost bolnav de la inceput.

    • @alinneag1088
      @alinneag1088 2 роки тому +1

      @@ingrijireapomilor2657 poate nu a avut nici etichetă galbenă...

    • @Mariom402
      @Mariom402 2 роки тому

      @@alinneag1088 a avut etichetă de Ungaria, e ceva soi unguresc

    • @AgrimerRo
      @AgrimerRo 9 місяців тому +1

      Ajutați nucul cu apă și azot Pentru creșteri ✅

    • @Mariom402
      @Mariom402 9 місяців тому

      @@AgrimerRo ok mulțumesc!

  • @sorinmiron9358
    @sorinmiron9358 2 роки тому +3

    Dar despre nucii selectionati...ce opinie impartasiti?

  • @liviugiurgiu9010
    @liviugiurgiu9010 Рік тому +1

    Zici ca nucul se polenizarea cu alt nuc . Cum explici ca un nuc în vârf de deal e singur și nu este alt nuc pe cel puțin 500 m și face nuci

  • @TheMargineantraian
    @TheMargineantraian Рік тому +1

    Vă urmăresc cu mare interes si cu mare placere dar în cazul de față , vă rog să nu vă supărați și să-mi dați voie să nu fiu de acord cu cele afirmate cu privire la nuca de calitate , plantată , ( si nu cu nucul răsărit din nuca scăpată de păsări care provine de cele mai multe ori din nuci tari închise pe care nici ciorile nu le pot sparge )
    Am un șir de 12 nuci si 11 castani comestibili , intercalați pe marginea de NE a unei livezi de pomi fructiferi , meri , peri , ciresi , visini , câțiva migdali , caiși și piersici .
    Atat nucii cât și castanii au intrat pe rod , unii dintre ei în anul patru , alții în anul cinci .
    Nucii și castanii au fost obținuți prin plantarea la locul definitiv a cate două nuci , respectiv două castane si nu din material genetic obținut în pepiniere . Vă pot spune că nucile sunt de marimea celor plantate , au coaja netedă , subțire , fără circumvoluțiuni proeminente . Iar castanele sunt de un calibru , chiar , mai mare decat cele plantate .
    Am procedat așa deoarece în urma cu 8 ani am cumpărat 12 puieți de nuc de pepinieră cu radacina învelită în folie cu rumeguș umed lângă radacini . La plantare , am observat că zona unde a fost secționată rădăcina pivotantă , se afla în descompunere și asta , la toti puieții . Acum că i-am cumparat , i-am plantat , dar din pacate totul a fost un fiasco . Așa că la indemnul unui domn întâlnit cu o anume ocazie , am sădit nuci , iar astazi mă bucur de productia bună și de calitate pe care o oferă . Explicația acelui domn a fost aceea că un nuc a cărui pivotantă a fost tăiată în pepinieră , după replantare se reface greu și în timp lung și că puieții au fort recoltați cu mult timp inainte de vanzare .
    Acum după această experiență , aș avea curajul să înființez în așa mod , hectare intregi de livadă din această specie .

  • @pincacrystyna
    @pincacrystyna Рік тому

    Bună ziua, ce pot sa pun la un nuc, ca să nu mai deie, sa se usucă, are vecinu în gradina chiar de gardul meu, și toate frunzele cad la mine în curte, iam zis să-l taie dar nu înțelege, cu toate ca este mare, nici măcar nu face nuci?

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  Рік тому +1

      In asemenea speta nu ne bagam. Nu agreem o astfel de metoda.

    • @ionel461
      @ionel461 Рік тому

      Și tu ești vecinul ăla bun, să înțelege..

    • @AgrimerRo
      @AgrimerRo 9 місяців тому

      Trebuie decojit in jurul trunchiul pe o lățime de 30 cm și se va usca...

    • @AgrimerRo
      @AgrimerRo 9 місяців тому

      Erbicid total primăvară pe coroana din partea dvs când cresc frunzele... martie aprilie...

  • @DurdanAlex
    @DurdanAlex 2 роки тому

    Eu care am plantat nuci obtinuti in vitro …

    • @ingrijireapomilor2657
      @ingrijireapomilor2657  2 роки тому

      :) Si ce ati obtinut?

    • @DurdanAlex
      @DurdanAlex 2 роки тому +1

      @@ingrijireapomilor2657 momentan doar munca de plantare :)) vedem ce iese