Toelatingsexamen dierenarts 2023 - Fysica vraag 10 (geluidsniveau)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • Videoles voor mijn (en andere) leerlingen die in 2024 willen deelnemen aan het toelatingsexamen arts / tandarts / dierenarts van de Vlaamse Overheid.
    In deze video bekijken we oefening 7 van fysica van het deel KIW (kennis en inzicht in de wetenschappen) uit het ingangsexamen van 2023 voor dierenarts. Uitgewerkte oefening met opgave en stap voor stap oplossing.
    De opgaven / oefeningen van deze reeks komen van het gratis proefexamen van op de officiële website voor het toelatingsexamen arts / tandarts / dierenarts. Je kan de proefexamens op die pagina zelf proberen op te lossen, in deze videoreeks vind je de uitgewerkte oplossingen.
    Hiervoor maken we gebruik van het officiële formularium en een rekentoestel. De oefening gaat over het geluidsniveau en de geluidsintensiteit. De vraag is hoeveel decibel (dB) de geluidssterkte zal zijn als er 2 geluidsbronnen hetzelfde geluidsniveau produceren met een andere frequentie, dus als de intensiteit verdubbeld wordt. Het geluidsniveau zal dan niet gewoon verdubbelen, aangezien het om een logaritmische schaal gaat. We berekenen dit op verschillende manieren: 1) Je kan eerst de geluidsintensiteit berekenen die bij het gegeven geluidsniveau hoort, en vervolgens berekenen hoeveel het geluidsniveau is dat overeenkomt met een dubbele intensiteit (2*I). 2) Je hoeft de geluidsintensiteit zelfs niet te berekenen. Met een rekenregel voor logaritmen kan je ook tot de conclusie komen hoeveel decibel (dB) erbij komt als er 2 geluidsbronnen zijn. 3) Misschien ken je het handige trucje dat het geluidsniveau toeneemt met ongeveer 3 dB per extra geluidsbron met hetzelfde geluidsniveau.
    Trefwoorden: ingangsexamen, toelatingsexamen, toelatingsproef, geneeskunde, arts, tandheelkunde, tandarts, dierenarts, fysica, natuurkunde, KIW

КОМЕНТАРІ • 7

  • @maximjansen3767
    @maximjansen3767 23 дні тому

    Ik had ook nog een vraagje: ikzelf zou ook eerst gaan voor antwoord C, omdat het geluidsniveau hetzelfde is +3 dB = 43 dB. Echter, de toename in decibels is toch niet lineair, dus lijkt voor mij de exacte waarde dichter bij 42 te liggen? Of zie ik dit fout?

    • @devosjeroen
      @devosjeroen  23 дні тому

      Goeie vraag. De decibelschaal is niet lineair, maar het is wel zo dat je bij een verdubbeling in geluidsintensiteit telkens een toename van 3, 0103 dB hebt. Kijk naar de 2de oplossingsmethode (vanaf 5:00), daar zie je dat je in elke situatie van verdubbeling in intensiteit de rekenregel kan toepassen en dan voor de tweede term dus telkens 10 * log(2) erbij telt, wat overeenkomt met die (afgerond) 3 dB extra.
      Laat maar weten als deze uitleg niet duidelijk is.

    • @devosjeroen
      @devosjeroen  23 дні тому

      Aanvullend op vorige reactie: telkens wanneer de intensiteitsschaal "maal 2" gaat, gaat de decibelschaal "plus 3". Dat geeft duidelijk aan dat de decibelschaal logaritmisch verloopt ten opzicht van de geluidsintensiteit. Voor meer info over logaritmische schalen, zie ua-cam.com/video/lz9m6TvctfA/v-deo.htmlsi=NbLSA40ng1-9kKTg

  • @azxwersk3
    @azxwersk3 2 місяці тому

    Beste,
    ik heb een vraagje op school hebben we geleerd als geluidsniveau hetzelfde is, dan mag je ervan uit gaan dat met elk geluidsbron geluidsniveau met +3 stijgt.
    Dus in dit geval is het 40 + 3 = 43
    zal dit dan altijd kloppen of niet?
    met vriendelijke groeten.

    • @devosjeroen
      @devosjeroen  2 місяці тому

      Hallo,
      Dat is inderdaad een handig trucje en je mag aannemen dat het altijd klopt. Eigenlijk gaat het om 3,0103 dB die erbij komt, maar afgerond is dat dus +3 dB.
      Als je dat trucje kent, kan je een oefening zoals deze uiteraard veel sneller oplossen!

    • @azxwersk3
      @azxwersk3 2 місяці тому

      @@devosjeroen beste, bedankt voor de uitleg!

    • @devosjeroen
      @devosjeroen  2 місяці тому

      Graag gedaan. Veel succes!