Goederenloc treinongeluk Voorschoten weggesleept / Freight loc train accident Voorschoten towed away

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 кві 2023
  • NL: Goederenlocomotief 189 054 van DB Cargo raakte op 4 april 2023 ernstig beschadigd bij een aanrijding met een railkraan (KROL). De loc heeft de KROL met een snelheid van ongeveer 80 km/u linksvoor geraakt. De KROL kwam op het naastgelegen spoor terecht alwaar het 15 seconden later werd aangereden door een passagierstrein die in tegengestelde richting reed. De passagierstrein (VIRMm 9405) reed op dat moment 132 km/u. Na de botsing ontspoorde het treinstel en kwam in het naastgelegen weiland terecht. Bij het ongeval kwam de kraanmachinist om het leven en raakte 19 personen in de trein, waaronder de machinist (zwaar)gewond. Op woensdag 5 april 2023 werd de goederenloc door een dieselloc weggesleept en naar Rotterdam Waalhaven gebracht.
    Wij maakte een impressie van de schade aan de goederenlocomotief.
    Bekijk onze fotoreportage op : www.mp-produktie.nl/2023-04-06...
    ----------
    UK: Freight locomotive 189 054 of DB Cargo was seriously damaged on April 4, 2023 in a collision with a rail crane (KROL). The locomotive hit the KROL with a speed of about 80 km/h on the front left. The KROL ended up on the adjacent track where it was hit 15 seconds later by a passenger train traveling in the opposite direction. The passenger train (VIRMm 9405) was traveling at 132 km/h at that time. After the collision, the train set derailed and ended up in the adjacent meadow. The crane driver was killed in the accident and 19 people on the train, including the driver, were (seriously) injured. On Wednesday, April 5, 2023, the freight locomotive was towed away by a diesel locomotive and brought to Rotterdam Waalhaven.
    We made an impression of the damage to the freight locomotive.
    View our photo report at: www.mp-produktie.nl/2023-04-06...
    ----------
    DE: Die Güterzuglokomotive 189 054 der DB Cargo wurde am 4. April 2023 bei einer Kollision mit einem Eisenbahnkran (KROL) schwer beschädigt. Die Lokomotive traf die KROL mit einer Geschwindigkeit von etwa 80 km/h vorne links. Die KROL landete auf dem Nachbargleis, wo sie 15 Sekunden später von einem in Gegenrichtung fahrenden Personenzug erfasst wurde. Der Personenzug (VIRMm 9405) war zu diesem Zeitpunkt mit 132 km/h unterwegs. Nach der Kollision entgleiste der Zugverband und landete auf der angrenzenden Wiese. Der Kranführer wurde bei dem Unfall getötet und 19 Personen im Zug, einschließlich des Fahrers, wurden (schwer) verletzt. Am Mittwoch, dem 5. April 2023, wurde die Güterzuglokomotive von einer Diesellokomotive abgeschleppt und nach Rotterdam Waalhaven gebracht.
    Wir haben uns einen Eindruck von den Schäden an der Güterzuglok gemacht.
    Sehen Sie sich unseren Fotobericht an unter: www.mp-produktie.nl/2023-04-06...
    ----------
    FR: La locomotive de fret 189 054 de DB Cargo a été gravement endommagée le 4 avril 2023 lors d'une collision avec une grue ferroviaire (KROL). La locomotive percute le KROL à une vitesse d'environ 80 km/h à l'avant gauche. Le KROL s'est retrouvé sur la voie adjacente où il a été heurté 15 secondes plus tard par un train de voyageurs circulant en sens inverse. Le train de voyageurs (VIRMm 9405) roulait à ce moment à 132 km/h. Après la collision, la rame a déraillé et s'est retrouvée dans le pré adjacent. Le grutier a été tué dans l'accident et 19 personnes à bord du train, dont le conducteur, ont été (grièvement) blessées. Le mercredi 5 avril 2023, la locomotive de fret a été remorquée par une locomotive diesel et amenée à Rotterdam Waalhaven.
    Nous avons fait une impression des dommages à la locomotive de fret.
    Voir notre reportage photo sur : www.mp-produktie.nl/2023-04-06...
    ----------
  • Авто та транспорт

КОМЕНТАРІ • 133

  • @hanbakker3169
    @hanbakker3169 Рік тому +2

    heel veel sterkte voor alle betrokkenen, ook de hulpverleners.

  • @J.Vennep
    @J.Vennep Рік тому +1

    Mooi gefilmd!

  • @chrislaarman7532
    @chrislaarman7532 Рік тому +3

    1) Bedankt voor het delen van deze beelden. :-)
    2) De loc heeft is blijkbaar over een aardige afstand gesleept: hij stond in Voorschoten met de schade naar het noorden, maar wordt hier getoond in Woerden(?) met de schade naar het westen. Dan is ie blijkbaar over uitgerekend Harmelen gekomen.
    3) Die zaak van de sporen heeft ook mij beziggehouden. Als de krol (de kraan) op zijn spoorwielen gestaan had, dan zou hij dat spoor beveiligingstechnisch bezet hebben. De goederentrein had dan een stuk terug voor een rood sein gestaan. Blijkbaar was de krol bij de botsing geen railvoertuig.
    4) De schade aan de 189 bestaat ondermeer uit een vrij vlakke deuk linksvoor en een vrij klein en afgetekend gat verderop in de linker zijwand. Dat zou kunnen wijzen op een botsing met de achterkant van het kraanhuis (met de motor en wellicht een contragewicht). Dan zou de arm (zonder hulpstuk) van de krol ongeveer gestrekt naar links hebben gewezen. Door de botsing zou de kraan dan zo ver gedraaid kunnen zijn, dat de arm de loc in de flank geraakt zou hebben. En terugekaatst zijn.
    5) Dan begrijp ik nog steeds niet, hoe de krol na deze botsing binnen het profiel van het westelijke spoor kon geraken: die sporen liggen immers een (smalle) perronbreedte van elkaar, en de goederentrein kan de krol slechts in rijrichting verplaatst hebben, dus richting perron. - Zou dan de 9405 net die arm hebben kunnen aantikken, terwijl die toen al niet meer kon meegeven?
    Ik heb slechts 'n koortsdroom: dat de krol aan het rijden was (westwaarts, naar de afrit), en dat de wellicht al overleden kraandrijver bleef doorrijden. Daarom is immers de dodemansknop op treinen gemaakt op afwisselend indrukken en loslaten...
    6) Maar goed, deskundigen zijn aan het onderzoeken.
    7) Last, but not least: mijn medeleven met de betrokkenen en hun naasten!

    • @justsomeone89
      @justsomeone89 Рік тому +1

      Speculaties kun je beter niet doen. Analyseren op basis van feiten is raadzamer in zon vroeg stadium, maar de conclusies die je trekt zijn nogal speculatief.
      Hou er in je analyse rekening mee dat er een oversteekplaats voor het perron ligt (de sporen liggen daar dichter bij elkaar) en dat ook het perron een stuk aan flarden ligt.
      Daarnaast is de virm cabine middenvoor geraakt.
      Schade aan voertuigen is altijd groter dan je alleen kan zien. Ook het veel eerder stilstaan dan de normale remweg met een gegeven snelheid geeft een indicatie van hoe hard de klap is geweest.
      Dit soort analyses wordt allemaal mee genomen in een onderzoek naar het ongeluk. Elke factor draagt bij.

    • @chrislaarman7532
      @chrislaarman7532 Рік тому

      @@justsomeone89 Ik gebruik woorden als "dan zou" en "blijkbaar" om aan te geven dat ik niet tot een slotsom kom. En ik noem de deskundigen. - Ik heb bij het schrijven ook naar een luchtfoto gekeken. Vandaar die "(smalle) perronbreedte" en de "afrit". Ik heb juist gekeken naar beschadiging van het perron, maar zag die niet. Uiteraard kan ik die gemist hebben. - Over de kracht van de klap heb ik niets gezegd.

    • @bertuiterwijkwinkel7760
      @bertuiterwijkwinkel7760 Рік тому

      2) Als ik het sporenplan bekijk is de BR 189-054 afgesleept met een grote omweg. Ik kom uit op het traject Leiden-Haarlem-Duivendrecht-Breukelen-Harmelen-Woerden-Gouda-Rotterdam-Waalhaven.

    • @chrislaarman7532
      @chrislaarman7532 Рік тому +1

      @@bertuiterwijkwinkel7760 Zoiets bedoelde ik dus. :-) Maar "Haarlem" zou ook "Schiphol" geweest kunnen zijn, en in dat geval heb je ook twee wegen door Amsterdam. Overigens zou ook Leiden - Alphen a.d Rijn - Woerden (al dan niet over Gouda, maar waarom zou je van Gouda doorrijden naar Woerden?) gekund hebben. Maar dan moet je kopmaken in Leiden Centraal en Woerden.

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому

      Mijn vermoeden is dat de krol klaar was met zijn werkzaamheden, is uitgespoord op de railinzetplaats en daarna onderweg was naar de westzijde van het baanvak. De bestelbus die daar bij de ontsporing van de VIRM is geraakt zou best de auto van de krol-machinist geweest kunnen zijn en ook verklaren waarom hij met die krol daarnaartoe wilde rijden. Dat verklaart ook waarom de giek van de krol naar links wees; de schade aan de loc doet dat ook vermoeden - impact op de voorzijde lijkt op de achterkant van de krol en de schade in de wand op de gedraaide giek.
      Tot zover de analyse van de beelden. Waarom de krol over indienstzijnde sporen is overgestoken, dat zal onderzoek moeten uitwijzen. Dat zal erg moeilijk worden, de enige die daar antwoord op kon geven is overleden bij het ongeluk. Dus zal het een reconstructie moeten worden op basis van de getuigenverklaringen aangevuld met data, opgenomen gesprekken, etc..

  • @zimrikarrenbeld
    @zimrikarrenbeld Рік тому +7

    Goede reportage,keurig.

  • @plonss
    @plonss Рік тому +2

    Dat een locomotief na zo'n impact nog kan rijden !

  • @DAANoontje
    @DAANoontje Рік тому +2

    Ik had m voorbij zien rijden op Rotterdam Blaak. Zag er heftiger uit dan ik had verwacht

    • @lucasRem-ku6eb
      @lucasRem-ku6eb Рік тому

      Daar zat Deutsche Bank, met ABN stickers erop geplakt !

  • @treinspotterariantsa
    @treinspotterariantsa Рік тому +8

    Eindelijk iemand met de beelden wat en hoe de loc er aan toe was , een behoorlijke schade nog 😢 maar een vraag je hoe heeft die machinist er af gebracht ? Ik hoop van goed ( oké redelijk goed , hoop ik dan voor hem ) het is niet wat je vergeet 😢 .

    • @HvV8446
      @HvV8446 Рік тому +15

      De machinist van DB is enkel lichtgewond geraakt. De machinist van NS is met meerdere botbreuken opgenomen. Op dit moment bevinden er zich nog 3 mensen op de ICU.

    • @treinspotterariantsa
      @treinspotterariantsa Рік тому +2

      @@HvV8446 dank uw wel voor uw antwoord 👍👍

    • @lucasRem-ku6eb
      @lucasRem-ku6eb Рік тому +1

      @@HvV8446 Iedereen in de trein heeft het overleeft gelukkig. Calamiteitenhospitaal Utrecht is mijn bron, 2 mensen in ICU bedden, veel worden er ontslagen nu.
      BAM heeft wat uit te leggen nu.

    • @treinspotterariantsa
      @treinspotterariantsa Рік тому

      @@lucasRem-ku6eb dat denk ik ook 😡

  • @UltimateSeduction
    @UltimateSeduction Рік тому +5

    Pfoe.. Flinke klap geweest. Zo verdrietig dit alles..

  • @pietjebell
    @pietjebell Рік тому +4

    Raar met maar 1 buffer , daar zal grotere druk op de veer komen ! Transport zal ook wel met hooguit 40 kilometer per uur gegaan zijn neem ik aan ! Goede video , top 👍👍👍👍👍🚂

    • @CB3ROB-CyberBunker
      @CB3ROB-CyberBunker Рік тому

      t ding gewoon omdraaien was wellicht handiger geweest. die remwagon hoeft alleen te trekken :P

    • @jonaschreuder7785
      @jonaschreuder7785 Рік тому

      @@CB3ROB-CyberBunker t ding gewoon omdraaien? De laatste draaischijf is in 2011 al weg hoor

    • @weeardguy
      @weeardguy Рік тому

      @@jonaschreuder7785 Och, treinstellen en locs worden in Nederland op dagelijkse basis 'omgedraaid': dat heet driehoeken. Alleen ga je dat met zo'n zwaar beschadigd stuk materieel niet doen. Zolang de snelheid niet hoog ligt, (en dat zal in dit geval zo geweest zijn) komt het wel goed met maar 1 buffer.

  • @shilaschaetzle8701
    @shilaschaetzle8701 Рік тому +1

    My heart is bleeding watching this....

  • @treinspotterjob7281
    @treinspotterjob7281 Рік тому +1

    Verschrikkelijk ongeluk was dat😥

  • @flyingporker100
    @flyingporker100 Рік тому +1

    Certainly made a mess of No 2 end. Luckily for the driver, the loco was right-hand drive. A nasty experience for both the loco drivers, and I hope the injured passangers make a quick recovery.

    • @kop-uv2dx
      @kop-uv2dx Рік тому

      in the Netherlands the cargo train have a single loc up front... usually with just 1 driver... the diesel-one in front was only there to tow it away...

  • @Striech
    @Striech Рік тому

    r.i.p. loc

  • @Mizai
    @Mizai Рік тому

    geen geluid?

  • @carlavanbrink4721
    @carlavanbrink4721 Рік тому +5

    Blijft de vraag hoe komt de kraan op het bereden spoor terecht ? Daar heb ik nog niets over gelezen, als de goederen en passagiers trein op hun eigen traject reden,..en 2 sporen buiten werking ivm werkzaamheden ?

    • @iljitsch
      @iljitsch Рік тому +7

      Ik las in een stuk in het AD dat de bestuurder van de kraan in Limburg woonde en dus nog een rit naar huis van 200 km voor de boeg had. Pure speculatie, maar ik kan me voorstellen dat als-ie eerder klaar was hij geen zin had om nog lang te moeten wachten tot Prorail de westelijke sporen vrijgegeven had om veilig van de oostelijke sporen de weg op te kunnen en dacht dat-ie wel voor de nachttrein uit Leiden van het spoor af zou zijn. Maar buiten die vrachttrein van Deutsche Bahn gerekend.
      Er rijden er een paar van die per dag over dit trajact (ik woon er dichtbij in Den Haag) en DB is gewoon een vrachtvervoerder in Nederland. Nogmaals, 100% speculatie. Via Woerden is logisch want via Den Haag zat er niet in... (Hoewel wellicht op diesel de westelijke sporen nog wel te berijden zijn.)

    • @iljitsch
      @iljitsch Рік тому

      Oostelijke

    • @FrederiqueValerio
      @FrederiqueValerio Рік тому +2

      ​​@@iljitsch
      Als de treinen op de juiste sporen gereden hebben en de kraanmachinist ook op het daarvoor bestemde spoor was kan het natuurlijk ook de draai cirkel zijn.
      Als je de verkeerde kant op draait komt een deel van de kraan (de arm) in het baanvak terecht waar de goederen trein rijdt.
      Dat lijkt mij hier nog de meest plausibele verklaring als iedereen wel op het juiste baanvak was.
      De impact is aan een zijde van de locomotief het grootst. Dus dat zou mijn verklaring, mogelijk kunnen onderbouwen.
      Alle rijbanen hadden of gesloten moeten zijn en of gereduceerd tot eentje. De veiligheidsprotocollen hebben dit probleem dus ook niet kunnen ondervangen.
      Er is nu een medewerker overleden en er zijn tientallen mensen gewond geraakt.
      Verder zijn nu als nog alle baanvakken geblokkeerd. Als dat nou direct was gebeurd was dit ook nooit gebeurd. Maar achteraf is dat makkelijk praten.
      Men wilt ook de overlast beperken en toch zoveel mogelijk treinen via deze route laten rijden. Helaas tegen een hoge prijs.
      Denk dat de protocollen en eisen strenger gaan worden.

    • @chrislaarman7532
      @chrislaarman7532 Рік тому +1

      1) Bedankt voor het delen van deze beelden. :-)
      2) De loc heeft is blijkbaar over een aardige afstand gesleept: hij stond in Voorschoten met de schade naar het noorden, maar wordt hier getoond in Woerden(?) met de schade naar het westen. Dan is ie blijkbaar over uitgerekend Harmelen gekomen.
      3) Die zaak van de sporen heeft ook mij beziggehouden. Als de krol (de kraan) op zijn spoorwielen gestaan had, dan zou hij dat spoor beveiligingstechnisch bezet hebben. De goederentrein had dan een stuk terug voor een rood sein gestaan. Blijkbaar was de krol bij de botsing geen railvoertuig.
      4) De schade aan de 189 bestaat ondermeer uit een vrij vlakke deuk linksvoor en een vrij klein en afgetekend gat verderop in de linker zijwand. Dat zou kunnen wijzen op een botsing met de achterkant van het kraanhuis (met de motor en wellicht een contragewicht). Dan zou de arm (zonder hulpstuk) van de krol ongeveer gestrekt naar links hebben gewezen. Door de botsing zou de kraan dan zo ver gedraaid kunnen zijn, dat de arm de loc in de flank geraakt zou hebben. En terugekaatst zijn.
      5) Dan begrijp ik nog steeds niet, hoe de krol na deze botsing binnen het profiel van het westelijke spoor kon geraken: die sporen liggen immers een (smalle) perronbreedte van elkaar, en de goederentrein kan de krol slechts in rijrichting verplaatst hebben, dus richting perron. - Zou dan de 9405 net die arm hebben kunnen aantikken, terwijl die toen al niet meer kon meegeven?
      Ik heb slechts 'n koortsdroom: dat de krol aan het rijden was (westwaarts, naar de afrit), en dat de wellicht al overleden kraandrijver bleef doorrijden. Daarom is immers de dodemansknop op treinen gemaakt op afwisselend indrukken en loslaten...
      6) Maar goed, deskundigen zijn aan het onderzoeken.
      7) Last, but not least: mijn medeleven met de betrokkenen en hun naasten!

    • @GabrielViana-mg3vh
      @GabrielViana-mg3vh Рік тому

      @@iljitsch Klinkt als een logsiche verklaring. Zelf ben ik erg bekend met de nachttreinen vanuit Utrecht/Amsterdam richting het zuiden (kom zelf uit Leiden). Maar dat de kalktrein ook ‘s nachts reed was ik vergeten.

  • @robbiehakstor806
    @robbiehakstor806 Рік тому +1

    Een erg triest voorval. Dank voor de mooie, informatieve reportage.

  • @GENleecossie
    @GENleecossie Рік тому +1

    Heel imposant😢

    • @lucasRem-ku6eb
      @lucasRem-ku6eb Рік тому +1

      DB trekt hem zelf weg, daar zitten ze, in Rotterdam !
      altijd al zitten ze daar...ABN stickers op een Deutsche bank gebouw, nu moeten we ook hun systeem invoeren en ABS vergeten.....

  • @ADMIRAL-DAVE
    @ADMIRAL-DAVE Рік тому +4

    Ben toch eens benieuwd wat ze doen met het materieel na zo’n ongeval. Zouden ze het gaan herstellen of verder slopen, en eventuele goede onderdelen opslaan voor materieel onderhoud.

    • @justsomeone89
      @justsomeone89 Рік тому +3

      In veel gevallen worden ze hersteld. Treinen zijn best stevig en plaatwerk is zo vervangen. Maar het duurt wel even. Uiteraard is het ook een kosten/baten overweging.
      De trein die in 2016 bij dalfsen ook in een weiland terecht kwam na een aanrijding met een hoogwerker. Is sinds 2019 weer in dienst.
      Die goederenloc zal dus wel hersteld worden naar alle waarschijnlijkheid. Die virm hangt er van af wat de schade aan het chassis is.
      De achterste delen zullen naar alle waarschijnlijkheid wel hersteld worden.

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому +1

      @@justsomeone89 Ligt er aan wat de schade precies is. Als de bodemplaat krom is en/of de hoog/laagspanningsinstallatie los is gekomen dan is de kans groot dat de loc wordt afgevoerd. Plaatwerk aan de buitenkant en cabines zijn relatief makkelijk weer op te knappen. Zo is de 189 die eind vorig jaar in Duitsland op een aanhanger botste wel hersteld, maar voor deze loc zal eerst onderzoek in de werkplaats nodig zijn. Daarbij, vergeet ook niet dat de loc inmiddels 20 jaar oud is - economische waarde van een 189 is een stuk lager dan bv een 193.

    • @lucasRem-ku6eb
      @lucasRem-ku6eb Рік тому +2

      Dit knappen ze helemaal op, alleen als het een ramp was geweest, veel slachtoffers, nemen ze het nummer uit de roulatie.
      Pas al je geen onderdelen meer kan bestellen, gaat het naar de schroot.

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому +4

      @@lucasRem-ku6eb Ik zou me toch eens inlezen in de materie. Als de economische waarde lager is dan de herstelkosten dan wordt er niets meer hersteld. Dat is altijd al zo geweest. Zijn genoeg voorbeelden van loccen en treinstellen die al na 1 of 2 jaar zijn gesloopt omdat herstel duurder was dan vervangen. En nummers worden maar zeer zelden uit de roulatie gehaald; dat is (op 1 uitzondering na) altijd omdat het bewuste stel niet meer bestond, niet omdat er een ongeluk mee was gebeurt. Alleen een stel dat bij de gijzeling door Molukkers was gekaapt heeft heel veel jaar later een ander nummer gekregen omdat het oorspronkelijke nummer teveel slechte herinneringen opriep. De spoorwereld is niet de luchtvaart waar een vluchtnummer niet meer wordt gebruikt nadat er een ongeluk met die vlucht is geweest...

    • @lucasRem-ku6eb
      @lucasRem-ku6eb Рік тому

      @@gilles111 Inlezen, hoever ben je al gekomen. Ik ben een engeneer, geen schade expert. De NS knapt altijd alles op, dat snap ik wel, ga maar eens kijken welke trein nummers er na een ongeluk weer in gebruik genomen zijn ! Zo lastig moet dat voor jou niet zijn !
      Hoever ben je al met je onderzoek gekomen, na hoeveel tijd reed de VIRM op de kraanwagen en DB transport in ?

  • @SpotterCrazyperson
    @SpotterCrazyperson Рік тому

    Zó dan...

  • @kevincrowley4586
    @kevincrowley4586 Рік тому

    A train move no one wants to happen 😪

  • @steveuiterwaal5923
    @steveuiterwaal5923 Рік тому +2

    Waarom was het een Deutsche Bundesbahn trein?
    Mooi dat er toch weer (ook een DB trein) een Diesel loc moest komen.

    • @Hauketal
      @Hauketal Рік тому +3

      Deutsche Bundesbahn doesn't exist for 29 years now. It joined with Deutsche Reichsbahn to form Deutsche Bahn AG on 1.1.1994.
      It bought the freight operations of NS, initially under the name "Railion Netherland". Similar to Denmark and EWS in UK.

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому

      Deutsche Bahn. Deutsche Bundesbahn was de naam van het spoorbedrijf in de voormalige BRD. Sinds de samengang van Oost en West Duitsland zijn de voormalige Deutsche Bundesbahn (BRD) en Deutsche Reichsbahn (DDR) opgegaan in Deutsche Bahn. Voor de data zie het berichtje van Hauketal.

  • @sjaakbenard7723
    @sjaakbenard7723 Рік тому +3

    Geluk voor de machinist dat zijn bestuurder stoel rechts is, anders had hij in de kreukel zonde gezeten en misschien verbrijzelde benen gehad of erger.

    • @marinhopaais426
      @marinhopaais426 Рік тому +2

      Verschrikkelijk zeg! Wat ik me afvraag wat de schade aan de cabine was geweest met een plan V/plan T of Mat 54? Zou de neus daadwerkelijk geholpen hebben bij dit ongeluk?

    • @multiomer1997
      @multiomer1997 Рік тому +2

      @@marinhopaais426 mat64 neus zou hem sowieso beschermt hebben, had bij zo'n filmpje gezien dat die neus een soort van kreukelzone is.
      Als ik het zo zie btw, denk ik dat de VIRM schade veel groter is dan de BR189 schade.

    • @marinhopaais426
      @marinhopaais426 Рік тому +2

      @@multiomer1997 Ja dat denk ik ook! Je ziet toch dat de neus een grote bijdrage levert aan het beschermen van de machinist en de integriteit van de cabine. Jammer dat de neus niet meer word verwerkt in de huidige treinseries.

  • @GamingPotatoes1
    @GamingPotatoes1 Рік тому

    och, das kann man doch wieder zusammenkleben :D

  • @Justdigit2
    @Justdigit2 Рік тому

    Nog een speciale reden waarom er een goederenwagon achter de loc zit?

    • @melcofrans
      @melcofrans Рік тому

      Ik vermoed een rem wagon omdat de ongevalsloc wss niet meer zelfstandig kan remmen

  • @oliver-ce6zg
    @oliver-ce6zg Рік тому +1

    Het is wel meer Dan 15 seconden geweest (van eerste hand gehoord)

    • @JaapGinder
      @JaapGinder Рік тому +1

      Wat maakt het uit, het resultaat was er niet anders door. Een trein die even daarvoor 137 km/u reed, knalde er met 132 km/u bovenop. Ik vermoed dat de machinist op het laatste moment is gaan remmen. Maar dat is een vermoeden.

    • @Snisnasnappie1
      @Snisnasnappie1 Рік тому +1

      ​@@JaapGinder als je de in cabine kijkt van de virm, dan zie je de remhendel in de rijstand staan. Het lijkt er dan ook op dat de machinist niet heeft kunnen remmen. Of de hendel is terug geschoten, dat is ook een mogelijkheid.

    • @retinaquester
      @retinaquester Рік тому

      @@Snisnasnappie1 Volgens mij hebben treinen een soort "Zwarte doos" en worden alle inputs van de machinist bewaard, evenals informatie van de trein. Snelheid, Remdruk, etc. Dus dat komt bij het onderzoek nog wel naar boven.

    • @kempo_95
      @kempo_95 Рік тому

      Heb je de machinist gesproken dan?

  • @br232fan
    @br232fan Рік тому

    😞😢was wird mit der 189 passieren?

    • @dieterweidner2344
      @dieterweidner2344 Рік тому

      Nach so einem heftigen Unfall wird sie wohl verschrottet werden.

  • @oartmans
    @oartmans Рік тому +1

    Dit is station Woerden, of niet?
    Gekke route naar Rotterdam dan.

    • @dazw6402
      @dazw6402 Рік тому

      Hij kan nu niet via traject Leiden - Den Haag - Rotterdam natuurlijk

    • @oartmans
      @oartmans Рік тому

      @@dazw6402 joh..
      Woerden (of zelfs Utrecht?) is alleen wel 'n aardige uitzwaaier. Gouda lijkt me praktischer.

    • @dazw6402
      @dazw6402 Рік тому +1

      @@oartmans Woerden inderdaad, alleen om in Gouda te komen lijkt me Woerden t handigst? Alphen - Gouda had een optie geweest maar niet haalbaar omdat dat traject grotendeels 1 spoor breed is

    • @oartmans
      @oartmans Рік тому

      @@dazw6402 ah ok dat zou dan de afweging geweest kunnen zijn idd!

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому

      Niet zo gek, grote kans dat de loc alleen in deze richting getrokken mocht worden afgevoerd op basis van de eerste bevindingen van de wachtdienst techniek. Door de klap zullen er allerlei onderdelen in de loc verbogen of verplaatst zijn waardoor de andere kant op rijden met hogere snelheid gevaar kan opleveren. Dus dan kom je op de route Voorschoten - Leiden - Amsterdam - Breukelen - Woerden - Rotterdam - Waalhaven. Binnendoor via Leiden - Alphen - Gouda/Woerden moet je 2x kopmaken (in Leiden om terug te steken richting Lammenschans en in Gouda/Woerden om weer richting Rotterdam te gaan).

  • @BusseUndBahnen
    @BusseUndBahnen Рік тому +1

    ach du meine Güte!

  • @Sgmm36
    @Sgmm36 Рік тому +4

    Behoorlijke schade aan de loc😬

    • @Kismet1955
      @Kismet1955 Рік тому +1

      idd!! Maar ik zie geen streepje gele verf??

  • @maxverschuren6858
    @maxverschuren6858 Рік тому

    Klinkt niet heel lekker die wielen..

  • @jpsholland
    @jpsholland Рік тому +1

    Mijn vermoeden was dus juist toen ik de restanten van die kraan in de eerst bekende beelden zag. Ik vond het al raar dat de ene trein op de andere klapte, iets wat bijna niet meer kan met de ATB en blokbeveiliging.

    • @Dogappel
      @Dogappel Рік тому +4

      Dat wisten ze toch al lang?

    • @Dogappel
      @Dogappel Рік тому +3

      Ik woon er dichtbij en het eerste wat ze zeiden was dat een goederentrein op een kraan was gebotst en en daarna dat de intercity die toen raakte

  • @robw4266
    @robw4266 Рік тому +1

    Het treinstel dat dwars in het weiland ligt, ligt bovenop een 1600mm waterleiding. Dat maakt het wegtakelen van dat treinstel extra lastig. Mocht die breken, dan hebben een paar honderdduizend mensen een groot probleem over enkele weken.

  • @ferroviestazioni7323
    @ferroviestazioni7323 Рік тому

    Battered locomotive.

  • @Mental_Illboy
    @Mental_Illboy Рік тому

    Heeft een goederentrein veel massa?

    • @lucasRem-ku6eb
      @lucasRem-ku6eb Рік тому

      Die DB trein was geen probleem, 80 km per uur, die reed alleen die kraanwagen aan, op het andere spoor komen, klopt dat wel ?
      Die VIRM had het moeten zien, op tijd moeten stoppen.....

    • @jonikiba1
      @jonikiba1 Рік тому

      @@lucasRem-ku6eb Van uw commentaren klopt totaal niets !! Stop daarmee.
      Nogmaals, het was geen DE loc maar een E loc en die "kraanwagen" is ook geen kraanwagen maar een zogenaamde KROL en er zaten slechts 15 seconden tussen beide aanrijdingen en in die tijd kan een VRIM nooit stoppen, zeker niet in de nacht als het zicht door de duisternis ook nog een belemmerd word, dus nogmaals, STOP met die aan namens !!

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому

      @@lucasRem-ku6eb Het was geen DE trein, de goederentrein reed met een e-loc. Massa van die trein, ruwe schatting, was zo'n 1500-1600 ton (loc = 87 ton, 12x lege staalwagen (ongeveer 25 ton/stuk), 9x beladen kalkwagens (ongeveer 100 ton/stuk). Die VIRM bereikte de plaats van het ongeval ergens rond 30-60 sec na de eerste botsing, het was midden in de nacht = donker, hoe had die in die korte tijd en moeten zien wat er was en moeten stoppen? Zelfs met een snelremming heeft een VIRM met 130+ km/u een remweg van ruim 600 meter. Dus jij gaat er vanuit dat die machinist ruim 600 meter van te voren kon zien wat er gebeurde terwijl hij met een snelheid van ongeveer 38 meter/sec aan kwam rijden?

    • @lucasRem-ku6eb
      @lucasRem-ku6eb Рік тому

      @@gilles111 De enige vraag is : Na hoeveel tijd reed de VIRM in op de DB en kraanwagen.
      We weten de snelheden en remwegen al, reken maar uit, dan weet je ook hoe zwaar de lading is, boulders, wit, keramisch ? Kalk en veel leeg dus...
      Hoe kom jij aan een remweg van 600 op 130 km, welke berekeningen gebruik jij ? Bron ?
      BAM heeft het probleem veroorzaakt, waarom ga je zo persoonlijk lopen janken, je snapt echt niets.
      ERTMS, die trein had gewoon moeten stoppen, wat zat er op die VIRM ? waarom is hij niet naar achter gelopen ?

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому

      @@lucasRem-ku6eb Aangezien jij geen idee hebt wie ik ben en wat ik doe in de spoorwereld zou ik, als ik jou was, niet zo hoog van de toren blazen tegen een vreemde op internet. De kans bestaat altijd dat je toevallig net iemand treft die heel veel verstand heeft van dit soort zaken.
      Vooralsnog zie ik jou allemaal opmerkingen posten die duidelijk maken dat jij niet wordt gehinderd door enige kennis van zaken. Dat blijkt vooral omdat je het blijkbaar nodig vindt om op de man te gaan spelen als je geen gelijk krijgt.

  • @musiqsoundsproductions
    @musiqsoundsproductions Рік тому

    Mag je met 137 een station passeren? Ik las dat dit 40-80 was.

    • @JohnHogaarts-vq5xf
      @JohnHogaarts-vq5xf Рік тому +1

      langs de vrije baan , lees shl-ldn is dat 140-160

    • @musiqsoundsproductions
      @musiqsoundsproductions Рік тому +1

      @@JohnHogaarts-vq5xf ik doelde op vst. Deze zit een 4-5 meter van de ramp plek af.
      Hoe kan dan al 137 gereden zijn als je optrekken/afremmen voor een station in acht neemt?

    • @robbiehakstor806
      @robbiehakstor806 Рік тому

      @@musiqsoundsproductions Het was geen Sprinter-dienst, maar Intercity.

    • @gijs9328
      @gijs9328 Рік тому

      @@musiqsoundsproductions de nacht-trein tussen Leiden en Den Haag HS stopt niet op Voorschoten

    • @musiqsoundsproductions
      @musiqsoundsproductions Рік тому

      @@gijs9328 daarom zei ik ook passeren, niet stoppen (halteren).

  • @blue83902
    @blue83902 Рік тому +1

    Flinke schade

  • @justpulse
    @justpulse Рік тому

    Hoe het nog bestaat.... Werkzaamheden aan het spoor, en twee treinen die mogen rijden. Dan is er wel iets mis bij de NS

    • @atfundum
      @atfundum Рік тому +4

      Jij hebt je slecht geinformeerd en niet goed gelezen: er liggen daar vier sporen waarvan er twee buiten dienst gesteld waren t.b.v. de werkzaamheden. Het ongeluk gebeurde op de sporen waar treinen nog wel mochten rijden ( de twee andere sporen dus ). Daar bevond zich ook de kraan en die had daar nooit mogen zijn op dat moment. Bovendien NS regelt dat niet maar de spoorbeheerder: PRORAIL dus.

    • @maxverschuren6858
      @maxverschuren6858 Рік тому +1

      ​@@atfundum Alsnog was het afsluiten van het gehele baanvak de veiligste optie geweest. Daar wordt nu ook over gesproken of dat niet moet worden ingevoerd.

    • @waterratje1326
      @waterratje1326 Рік тому +2

      ​@@maxverschuren6858op z'n minst een gereduceerde snelheid instellen zou al zoveel kunnen schelen. Als er maar met 40 km/h gereden had mogen worden, was het voor alle betrokken partijen op z'n minst overzichtelijker geworden. Kans op een ongeluk is nog steeds aanwezig, maar de kans op een aanrijding wordt kleiner, net als de grootte van de schade

  • @pingpongpung
    @pingpongpung Рік тому +2

    Treinen zijn dus nog steeds niet veilig. Waar gaat dat geld van die kaartjes heen dan? Nieuwe auto voor de directeur?

    • @youtubecommenter8532
      @youtubecommenter8532 Рік тому +7

      Domme reactie...

    • @andrevandendool1262
      @andrevandendool1262 Рік тому +2

      Zeg dan niets 🤫

    • @pingpongpung
      @pingpongpung Рік тому

      @@andrevandendool1262 Wou jij zeggen dat dit veilig is dan? Waar is op bezuinigd zodat dit mogelijk was in 2023?

    • @kempo_95
      @kempo_95 Рік тому

      Ten eerste, treinen en spoor zijn twee verschillende dingen. Dit ongeluk is voornamelijk veroorzaakt door menselijke fout en onveilig spoor. Spoor is in beheer van de overheid en word dus betaald met belastinggeld. En de overheid kamt al jaren met bezuinigingen want men wil niet meer gaan betalen.

  • @fritstorenspits1912
    @fritstorenspits1912 Рік тому

    De NS1600 had een stevige staalconstructie in de neus, deze lok is onveilig en heeft de sterkte van een tandpastadoos.

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому +4

      Stevige staalconstructies zeggen niets, het gaat om de kooiconstructie en kreukelzone. Het is juist de bedoeling dat de buitenkant van de loc zichzelf opfrommelt om de krachten van de botsing te absorberen en af te leiden van de cabine waar de machinist zit. Dat is hier dus ook prima gedaan, de loc heeft zware schade maar de machinist is er met lichte verwondingen vanaf gekomen.
      Die constructie van een 1600 was overigens veel minder veilig dan bij een BR189, bij een 1600 komt de hele neus naar binnen in de cabine. Google maar eens op de treinbotsing bij Amsterdam Centraal in 2004, daar botste de 1838 op een VIRM met lage snelheid. De 1838 had beide neuzen volledig ingedrukt na de botsing.

    • @fritstorenspits1912
      @fritstorenspits1912 Рік тому +1

      @@gilles111 Een staalconstructie in de neus heeft weinig effect bij botsingen tussen 2 treinen en een kreukelzone is slechts effectief over een lengte van 50 meter wat niet haalbaar is. De constructie in de neus dient alleen voor overwegbotsingen met lichte voertuigen zoals vrachtwagens en in dit geval een licht kraantje. In de volgende video zie je een botsing met een betonnen brug segment op een overweg die dankzij de staalconstructie in de neus goed afloop voor de machinist. De overlevingsruimte blijft perfect in takt, waar de FRA wel tests mee doen zijn airbags voor de impact vertraging. ua-cam.com/video/p5d3NGraRqA/v-deo.html de volgende video toont de lok schade
      ua-cam.com/video/FAr8yosr7Z0/v-deo.html Op deze video zie je ook waarom een kreukelzone zinloos is, dit komt doordat de trein nauwelijks vertraagt door de impact, kortstodig is er wel een kleine vertraging op het moment van impact door de koppeling slack, dus vandaar de airbag test van de FRA. In leeuwarden raakte een trein een vrachtwagen, en hier zie je goed waarom ook bij een lichte trein een kreukelzone geen nut heeft, ook deze lichte trein vertraagt zeer weinig door de impact. ua-cam.com/video/8WgtZVECEs0/v-deo.html Ook hier heeft de staalconstructie in de neus ervoor gezorgd dat de machinist slechts licht gewond raakte

    • @gilles111
      @gilles111 Рік тому

      @@fritstorenspits1912 Hoezo moet een kreukelzone 50 meter zijn? Een kreukelzone is niets meer dan een deel van de constructie die moedwillig zwakker is dan de rest van de constructie zodat die vervormt en de krachten van de botsing absorbeert zodat de rest van de constructie wordt ontlast. Dat zit in die loc, dat zit in een VIRM (de balkons maken deel uit van de kreukelzone duidelijk te zien op de foto's van het ontspoorde stel - daarom is het ook niet verstandig daar te blijven staan) en dat zit ook in bv. een auto. Een kreukelzone is niet bedoelt om de trein af te remmen na een botsing maar om te voorkomen dat de cabine/kooiconstructie vervormd door de energie die vrij komt bij de botsing.
      Ik denk dat jij je vergist met de rimpelbuisobstakelbeveiliger, die kreukelzone die op de punten van geleiderails (vangrails) is gemonteerd; die doet ook vaak dienst als botsabsorber. Die moet inderdaad een behoorlijke lengte hebben om effectief het voertuig dat erop botst te stoppen.

    • @fritstorenspits1912
      @fritstorenspits1912 Рік тому +1

      @@gilles111 De energy die vrijkomt bij een botsing tussen 2 treinen is zo groot dat er geen kreukelzone mogelijk is om die kracht te absorberen. Wel is het mogelijk de machinist te beschermen tegen botsingen op een overweg. De FRA heeft daar veel onderzoek naar gedaan en dat heeft geresulteerd in de safety cab constructie.

  • @user-zf2cv1xo1m
    @user-zf2cv1xo1m Рік тому

    По русски, эт называется- пипец подкрался незаметно.

  • @lucasRem-ku6eb
    @lucasRem-ku6eb Рік тому

    Goed verslag, dit klopt ook met mijn berekeningen, remweg, magneet rem afstand. Er is dus wel geremd.
    Er zat geen Europees erkent systeem op deze Kraanwagen, ook geen ATB, wat deed het op het spoor ?
    BAM is verleden tijd, hun fout.
    Mijn enige vraag is, hoeveel tijd zat er tussen de aanrijding van de DE loc met de kraanwagen, en de aankomst van de VIRM ? (de intercity)

    • @jonikiba1
      @jonikiba1 Рік тому +11

      Als je zelf goed had ingelezen had je kunnen weten dat het geen DE loc was en de tussenliggende tijd 15 seconden en hoe kan jij weten dat die KROL geen ABS had en waarom de BAM fout zou zijn, wacht gewoon het onderzoek geduldig af en plaats geen aannamens hier.

    • @lucasRem-ku6eb
      @lucasRem-ku6eb Рік тому

      @@jonikiba1 Je snapt het gewoon niet, er zat geen ERTMS of ATB op de kraan wagen, dat mag dus niet het spoor op, heb je je al ingelezen nu ? Wat snapt die Carla van Brink al ?
      DB bedoel je, je haalt alles door elkaar.
      De enige vraag is, na hoeveel tijd reed de VIRM tegen de kraanwagen, DB goederentrein trein.
      Is hij wel gaan remmen, die magneet sporen, klopt dat allemaal wel, 140, remweg van 1200 meter minimaal ? Waarom is hij niet naar achter gelopen ?
      Je moet gewoon meer gegeven hebben, en die gegeven ook analyseren !

    • @Rob-ky1ob
      @Rob-ky1ob Рік тому

      In deze reactie en reacties onder andere berichten loop je heel veel onzin te verspreiden. Waarom? Ben je een treinspotter die even stoer wilt doen met wat kennis? Als dat zo is, stop maar. Er klopt niks van wat je zegt en daardoor zie je er alleen maar dom uit. Wacht gewoon het onderzoek af zonder allerlei onzin de wereld in te slingeren.

    • @fhjk2382
      @fhjk2382 Рік тому

      De enige die hier FOUT ZIT is NS pro rail, een misdadige organisatie die gewoon treinen op volle snelheid door laat rijden als er op een paar meter afstand aan het spoor wordt gewerkt, waar mensen `s nachts in weer en wind hun leven op het spel zetten om alles draaiend te houden, en als zij hierbij verongelukken zij ook nog de schuld krijgen. De top van NS prorail incl. Koolmees zouden hier een zware straf voor moeten krijgen!