Varoluşçuluk ve Fenomenoloji-II (Sartre, Levinas, Derrida)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2024
  • Çağdaş Felsefe-II dersinin Fenomenoloji ve Varoluşçuluk konusunun ikinci bölümde Sartre, Levinas, Derrida'nın felsefeleri inceleniyor. Aşağıda bu videodaki derslerde hangi başlıklar ele alınıyor belirtilmiştir.
    I. DERS:
    Bu dersle;
    Sartre’ın, felsefeye yönelme amacının ve önceliklerinin ne olduğunu ifade edebileceksiniz.
    Sartre’ın, varlıkbilimsel düşünce güzergâhının duraklarını sırasıyla sayabilecek ve etkilendiği düşünce akımlarıyla ilişkilendirebileceksiniz.
    Sartre’ın, “bilinç-ego” ilişkisi hakkındaki görüşlerinin Descartes’ın ve Hus- serl’in aynı konudaki düşünceleriyle ilişkisini kurabilecek ve farklarını belirleyebileceksiniz.
    Yönelimselliğin bilincin ( kendi-için-varlık) aşkın bir varlıkla (kendinde-var- lık) ilişkisi olduğunu ve kendinde-varlığın bilince indirgenemez olduğu hâlde, dış dünyanın bilinçten bağımsız olarak beliremeyeceğini anlayabileceksiniz.
    Sartre’ın, siyaset felsefesinin temel ilkelerinin neler olduğunu anlatabileceksiniz.
    ......................
    II. DERS:
    Bu dersle;
    Levinas’ın “Batı” felsefesinin “Başka”yla kurduğu ilişkiyi nasıl eleştirdiğini açıklayabilecek ve bu eleştirinin onu nasıl alternatif bir felsefe kavrayışına götürdüğünü anlatabileceksiniz.
    Levinas’ın Avrupa Kültürünü sorgulama nedenleri ile felsefesi arasındaki ilişkiyi açıklayabileceksiniz.
    Levinas felsefesinin, Husserl ve Heidegger’le ilişkilerini saptayabilecek ve felsefesini neden “Başkası” “Aşkınlık” ve “Sonsuzluk” kavramları üzerinde te- mellendirdiğini açıklayabilecesiniz.
    Levinas’a göre “aşkınlık” ihtiyacının neden doğduğunu, “varlıktan çıkma”nın ne anlama geldiğini ve aşkınlığın nasıl mümkün olduğunu açıklayabileceksiniz.
    Levinas’ın “sonluluk” ve “sonsuzluk” ilişkisini ele alışını, Hegel ve Descartes felsefeleriyle bağıntısı içinde konumlandırabilecek ve “metafizik arzu”nun başka’ya yönelişinin sonlu ile sonsuz arasındaki ilişkiyi nasıl kurduğunu açıklayabileceksiniz.
    Levinas’a göre aşkınlıkta “olmanın ötesine” geçen etik öznenin neden özgür olmadığını açıklayabileceksiniz.
    ...........................
    III. DERS:
    Bu dersle;
    Derrida’ya göre “felsefe nedir?” sorusuna yanıt verebilmek için neden dekonstrüksiyona başvurmak gerektiğini açıklayabileceksiniz.
    Dekonstrüksiyonun fenomenolojiyle ilişkisini ve felsefe, sanat ve diğer disip- linler üzerindeki etkilerini açıklayabileceksiniz.
    Dekonstrüksiyonun amacının metafiziğin gizli varsayımlarını açığa çıkarmak olduğunu tespit edebilecek ve metafiziğin dekonstrüksiyonunu Derrida’nın anlam kuramıyla, farkların oyunu olarak “différance” düşüncesiyle ilişkilendireceksiniz.
    Derrida’nın geleneksel metafiziğin konuşma ve yazı konusundaki tutumuna getirdiği eleştirileri anlayabileceksiniz.
    Derrida’nın siyaset felsefesine yaptığı katkıları ifade edebilecek ve vardığı sonuçları anlam kuramıyla ilişkilendireceksiniz.
    .

КОМЕНТАРІ • 2