Diyabet ( Şeker hastalığı) risk faktörleri nelerdir?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 вер 2024
  • Diyabet risk faktörleri nelerdir? Prof.Dr.Muharrem Kıskaç
    Diyabet tüm dünyada global bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır . Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından yayınlanan verilerde ülkemizde 20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu ve bu sayının yetişkin nüfusun yaklaşık %15’ine denk geldiğini görmekteyiz. Ve maalesef bu sayının yıllar içinde artarak devam edeceği öngörülmektir. Biz hekimlerde bu durumu zaten polikliniklerimizde görüyoruz özellikle tip 2 diyabet sıklığının her geçen gün arttığını ve daha genç yaşlara hatta çocukluk dönemine kadar inmeye başladığını üzülerek gözlemliyoruz, Dünyada yaklaşık her 6 saniyede bir kişi diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu derece önemli bir hastalıktan bahsediyoruz bu yüzden diyabet bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorunu gelişmeden çözmekte elimizde olabilir çünkü Tip 2 diyabet yaklaşık %80 oranında önlenebilir bir hastalıktır. Konuya giriş yaptıktan sonra peki diyabet gelişimi için risk faktörleri nelerdir bunlardan bahsetmeye çalışalım. Tabi burada tip 2 diyabet için risk faktörlerinden bahsetmeye çalışacağım. Risk fakörlerini değiştirebilir ve değiştirelemez risk faktörleri olarak ayırabiliriz.
    Değiştirilemez risk faktörleri
    Genetik miras, yaş ve cinsiyet değiştirilemez risk faktörlerindendir. Özellikle 1. derece akrabalarında diyabet olanlarda diyabet riski artmaktadır, yani ailenizde ne kadar çok diyabetli kişi varsa o kadar daha sık ve daha erken diyabete yakalanma riskiniz oluşacaktır. Bunun yanında yaş arttıkça yine diyabet riski artmaktadır.
    Değiştirilebilir risk faktörleri
    Obezite: Obezite diyabet açısından en önemli risk faktörlerinden biridir. Özellikle insülin direncini tetiklemesi nedeniyle diyabet için en başta gelen risk faktörlerindendir. (Beden kitle indeksi 25 kg/m2'nin üstünde olanlar ve bel çevresi kadınlarda 80 cm ve erkeklerde 94 cm geniş olanlar )
    İnsülin direnci: İnsülin direnci, diyabet hastalığının başlangıcı sayılmaktadır. Dokuların insülini yeteri kadar kullanamaması nedeniyle pankreas giderek daha fazla insülin üreterek bu durumla mücadele etmeye çalışır ama pankreasın insülin salgılama kapasitesi sınırsız değildir ve bir noktadan sonra vücuda insülin yetiştiremez ve diyabet gelişir. Eğer insülin direnciniz varsa diyabet açısından risk altındasınız demektir. İnsülin direnci ile ilgili videolarımda bu konuda ayrıntılı bilgiler veriyorum izlemenizi öneririm.
    3-Açlık ve tokluk kan şekeri sınırda yüksek hastalar , gizli şeker tabir ettiğimiz durumda olan hastalar çok yüksek risk altındadır. Artık diyabetin ayak sesleri çok yakından geliyor demektir .
    4-Hareketsiz yaşam ve fiziksel aktivite azlığı ( Hem obeziteyi hemde insülin direncini tetikleyerek) diyabet gelişimi için en önemli risk faktörlerindendir.
    5-Sağlıksız beslenme (Gereğinden fazla kalori alımı, beyaz ekmek , beyaz unlu mamüllerin fazla tüketilmesi, aşırı özellikle glisemik indeksi yüksek meyve tüketimi, rafine ve basit şekerlerin, işlenmiş et ürünlerinin tüketimi, fast-food beslenme, trans yağlardan doymuş yağlardan zengin beslenme, posadan fakir beslenme ) diyabet gelişimi için çok önemli risk faktörleridir.
    6-Gebelikte diyabet tanısı almış ve iri bebek dünyaya getiren kadınlar
    Bu videomda diyabet için risk faktörlerinden bahsetmeye çalıştım.
    7-Sigara kullanımı
    8-Bazı ilaçlar
    9-Ek hastalıklar
    10- Bazı hormonal bozukluklar
    Bu ve benzeri videolarımı görmek ve yeni videolarımdan haberdar olmak için kanalıma abone olabilirsiniz. Yeni videolarım görüşmek üzere hepinize iyi günler diliyorum.
    Husursuz bacak sendromu nedir ?
    • Huzursuz bacak sendrom...
    Tiroid nodülü nedir ? Tiroid nodülleri tanı, takip ve tedavisi
    • Tiroid nodülü nedir ? ...
    Tiroid fonksiyon testleri ( T3, T4, TSH, Anti TPO ) nedir?
    • Tiroid fonksiyon testl...
    Diyabetin akut ve kronik komplikasyonları
    • Diyabetin akut ve kron...
    Diyabet (şeker Hastalığı) belirtileri ve diyabet tanı kriterleri
    • Diyabet (şeker Hastalı...
    Biotin nedir? Biotin ne işe yarar? Biotin kaynakları nelerdir?
    • Biotin nedir? Biotin n...
    Melatonin nedir ? Melatonin ne işe yarar?
    • Melatonin nedir ? Mela...
    Aralıklı oruç 8 önemli faydası
    • Aralıklı oruç 8 önemli...
    Demir eksikliği anemisi nedir ? Neden olur , Belirtileri nelerdir • Demir eksikliği anemi...
    D vitamini, D vitamini eksikliği, D vitamini faydaları • D vitamini, D vitamini...
    SELENYUM NEDİR? SELENYUM ÖNEMİ, FAYDALARI, TEDAVİSİ • Selenyum, Selenyum ned...
    KARACİĞER YAĞLANMASI BELİRTİ,TANI VE TEDAVİ • Karaciğer yağlanması ,...
    MAGNEZYUM ( ÖNEMİ VE EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER ) • MAGNEZYUM ( ÖNEMİ VE E...
    B12 VİTAMİNİ ( ÖNEMİ, EKSİKLİĞİNİN 10 BELİRTİ VE 10 NEDENİ) • B12 vitamini B12 eksik...
    ÇOK TERLEMEK NEDEN OLUR ? 10 ÖNEMLİ SEBEP -
    • Aşırı terleme sebepler...
    ÜŞÜMEK NEDEN OLUR ? ÇOK ÜŞÜYORSANIZ İŞTE 8 ÖNEMLİ SEBEP -
    • Üşümek neden olur , ço...
    İNSÜLİN DİRENCİ NASIL KIRILIR ? 7 ALTIN ÖNERİ
    • İnsülin direnci nasıl ...

КОМЕНТАРІ • 15

  • @necipklcarslan9592
    @necipklcarslan9592 Рік тому +3

    Bu aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim, sağolun. . .

  • @elifaykas2481
    @elifaykas2481 Рік тому +2

    Yaşam kalitemiz gittikçe bozuluyor malesef buda sağlığımıza yansıyor diye düşünüyorum emeğinize sağlık

  • @niluferylmaz416
    @niluferylmaz416 Рік тому +2

    İyi akşamlar doktor bey.... Herkes diyabet olurmu. Bu ülke ve ırk. Fark. Ediyorum.. Biraz ifade edemiyorum. Kilo diyorsunuz da. Çevremde çok zayıf şeker hastaları var. Sizi dikkatli izliyoruz.. Sağolun emekleriniz boşa çıkmasın. Sizde kendinize dikkat edin doktor bey 👍👍✋✋✋✋🤲🤲🤲izmir bornovadan selamlar..

    • @profdrmuharremkiskac
      @profdrmuharremkiskac  Рік тому +2

      Nilüfer Hanım merhaba tabi şeker hastalığının oluşması için tek bir neden var diye söylemek mümkün değil videoda da bahsettiğim gibi kilo insülin direnci etkenlerden bir tanesi ama bildiğiniz gibi zayıf kişilerde de şeker görebiliyoruz yani tek etken değil genetik faktörler oldukça önemli yine altta yatan ek hastalıklar yanlış beslenme şekilleri özellikle tip 1 diyabette Bizim otoimmunite dediğimiz pankreas'a karşı bir antikor saldırısı oluyor bu hastalara baktığımızda bu hastalar zaten hemen hemen çok büyük bir kısmı zayıf hastalar kendi herkes şeker hastası olur diyemeyiz ama özellikle altta yatan risk faktörlerini barındıran genetik olarak yatkın kişilerde özellikle çevresel etkenlerle örneğin beslenmeye yaşam tarzına dikkat edilmemesi durumunda şeker hastalığı riski çok ciddi şekilde artacaktır ve özellikle maalesef son yıllarda şeker hastalığı sayısı git gide artıyor ve bu artışında devam etmesi ne yazıkki tüm dünyada bekleniyor

  • @gülsedaholmes
    @gülsedaholmes Рік тому

    Hocam merhabalar, ben de sizi youtube akışında keşfettim başarılar diliyorum. Bir konu hakkında danışmak istiyorum. Kan tahlili sonucumda, insülin (açlık) değerim 1.3 oranında çıktı. Referans değerinin oldukça altında, aile hekimim dahiliye bölümüne gitmem gerektiğini söyledi. Bu kadar sert düşüşün sebebi ne olabilir?

  • @tutkucagdastoptas3539
    @tutkucagdastoptas3539 10 місяців тому +1

    Hocam öncelikle merabalar dahiliye bölümüne rutin muayene için gittim genel muayene şikayetim olmadan muayene oldum yanlız anne tarafımda diyabet var hemogram hormon bunlar normal çıktı yanlız Açlık şekerim 111 çıktı hba1c değerim 6.6 çıktı vitamin b12 değerim 386 trigliserid 176 çıktı yorumunuz nedir moralim bozuldu ben diyabetmiyim ilaç kulllanmadan bu oran düşermi 3 ay sonra tekrar gel dedi ve C-peptit testi istedi şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkür ediyorum.Yaşım 34

    • @profdrmuharremkiskac
      @profdrmuharremkiskac  10 місяців тому +1

      Merhaba öncelikle geçmiş olsun açlık kan şekeri 111 bizim prediyabet dediğimiz gizli şeker düzeyinde gözüküyor yalnız Hba1c 6,5'un üstünde olmasını diyabet kabul ediyoruz ancak Hba1c testinde yanılmalar olabiliyor 0.5 kadar o yüzden tek ölçüm bizi yanılgıya götürebilir B12 düzeyiniz aslında referans olarak normal ama genelde 500 -550'nin üstünün daha iyi olması daha iyi bu yüzden b12 öneririz trigliserid hafif yüksek ama diyet ve yaşam tarzı değişikliği ile düzenr girer diye düşünüyorum mutlaka iyi bir şekilde diyet yapın eğer kilo fazlalığınız varsa vermeye çalışın aynı zamanda tekrar test yaptırmanızı hem açlık kan şekeri hem tokluk kan şekeri hbA1c ve homaır ve c-peptit baktırmanızı öneririm

  • @necdetayaz2032
    @necdetayaz2032 Рік тому

    Neden tıp hakkında konuşmuyorsun

  • @user-ii1ix1uh7n
    @user-ii1ix1uh7n Рік тому

    Merhaba hocam 26 haftalık hamileyim
    Açlık 72 tokluk 55 reaktif hipoglisemi teşhisi konuldu diyet uyguladıktan sonra
    Açlık 64 ve tokluk 109 sizce normal mi diyet öncesinde hb1ac 5 çıkmıştı

  • @elifaygur3487
    @elifaygur3487 Рік тому

    Hocam ben bir kaç gün önce şeker yüklemesi yaptırdım şekerden şüphelenmişti doktorum Açlık 100/ sonra şeker yüklemesinden sonraki 2 saatte 123/ ve 125 çıktı doktorum sınırda olduğunu söyledi şeker hastası sayılırmıyım 🙏🏻

    • @e.g.9255
      @e.g.9255 Рік тому

      Benim tokluk şeker yuklemesi 160 çıktı normal kahvaltı sonrası tokluk 135 çıktı banada normal dedi 😃

  • @nuhkose9071
    @nuhkose9071 Рік тому +1

    👏👏👏👏