Gender compensation in school | Man Made | VPRO

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 кві 2019
  • In Island the Hjalli alternative education system focuses on gender-compensation, whereby girls learn assertiveness skills and boys learn more ‘softer’ skills. This fragment focuses on how boys learn to grow up with access to all human qualities like emotional vulnerability, not just those traits traditionally assigned to men.
    In the 2Doc documentary Man Made, Sunny Bergman investigates the ideas about manhood. What can be seen as typical manly and which stereotypes come with it? Do men suffer from these stereotypes?
    Sunny talks to students, trans men, her own husband David and fans of the controversial psychologist Jordan Peterson. Bergman tests the testosterone of men from different groups, from police men to drag queens. She also visits a school in Iceland where boys and girls get ‘gender compensation’ lessons. Is this the road to a complete man?
    Sunny Bergman makes documentaries about feminism, racism and sexuality, often from her own perspective.
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 75

  • @Entheos84
    @Entheos84 4 роки тому +3

    Wat niemand had gedacht is dat door meisjes en jongens zo gelijk te behandelen de verschillen tussen jongens en meisjes juist groter zijn geworden in de landen waar ze dit geprobeerd hebben. In de landen waar ze dit niet doen en ze juist niet de genders proberen te egaliseren zijn de verschillen juist kleiner.

  • @standiallo
    @standiallo 3 роки тому +2

    Laat de kinderen gewoon doen, wat ze leuk vinden. Ik denk dat deze jongens het nagellakken het leukste vinden, wat er bestaat. Je doet ze geen groter plezier. Hun ontwikkeling stijgt tot ongekende hoogte. Straks hebben deze jongens de absalute macht in IJsland BRAVO IJSKAND voor deze heldendaad.

  • @isabellorenzoverharen3938
    @isabellorenzoverharen3938 5 років тому +7

    Ik vind het een beetje vreemd...
    Laat ze allebei een vrije opvoeding krijgen en dat ze kunnen doen wat ze willen... maar niet ze dwingen allemaal op die lieve zachtaardige lessen te gaan zitten....
    Laat ze gelijk zijn en ook niet de dingen omwisselen.
    Zowel voor jongens als voor meisjes.

    • @maartjevn
      @maartjevn 3 роки тому

      Maar krijgen kinderen in onze maatschappij wel een vrije opvoeding? Als jongens worden uitgelachen omdat ze nagellak opdoen en als meiden schreeuwen worden ze hysterisch genoemd. Hoe vrij zijn we dan?

  • @Kebabje96
    @Kebabje96 5 років тому +12

    De keuze om lief en zacht te zijn is een privilege van een tijd waarin alles goed gaat, en het is naief om te denken dat die tijd zo zal blijven.

    • @josseman
      @josseman 5 років тому +4

      Inderdaad. Feminisme is compleet doorgeslagen in de zin dat het nu ook invloed moet uitoefenen op masculiniteit.
      Laat de man gewoon lekker de man zijn.
      Ik ben heel benieuwd wat er gebeurt als de docente met opscheer in deze video aan dezelfde dosis testosteron/kg lichaamsgewicht wordt blootgesteld als de jongens in haar klas door hun lijf hebben gieren. Kijken of ze dan nog steeds deze mening deelt.

    • @checkingdude
      @checkingdude 5 років тому

      Mooi verwoord.

    • @maartjevn
      @maartjevn 3 роки тому +1

      Als jij niet de keuze voelt om lief en zacht te kunnen zijn, betekend dit dat je jezelf verhard hebt?

    • @Kebabje96
      @Kebabje96 3 роки тому

      @@maartjevn Grappig dat je het zegt. Deze comment is nu al meer dan een jaar oud maar toevallig had ik gisteren opeens door hoeveel kouder en emotielozer ik ben geworden.
      Het is niet compleet slecht want ik ben wel een stuk stabieler en echt nooit angstig maar ik denk wel dat een goede balans nodig is.

  • @fonsboogaard
    @fonsboogaard 5 років тому +6

    Nederlands belasting geld maar waar is die ondertiteling?

  • @timgeurts
    @timgeurts 5 років тому +6

    Waarom moet alles altijd weer zo´n extra stap krijgen dat het de absurditeit ingaat? Mijn moeder zei vroeger óók gewoon dat men gevoelens niet moet opkroppen, daarvoor zijn moeders zo fijn. Dat is toch goed? Hoeven we jonge jochies toch niet per se elkaar te laten masseren om een soortgelijk punt te maken..

  • @Sophie-cm2un
    @Sophie-cm2un 5 років тому

    Ik ben feministisch en ik denk dat je jongens en meisjes gelijk moet behandelen en dezelfde mogelijkheden moet bieden, maar je hoeft ze niet hetzelfde te vormen. Laat ze zijn wie ze zijn en probeer ze niet veranderen alleen om meer hetzelfde te laten zijn. Ik bedoel, elk kind heeft zijn eigenschappen en die hoef je niet te veranderen, of het nou een jongen of een meisje is. Niemand is nou eenmaal hetzelfde dus probeer ze ook niet zo te maken.

  • @masita9301
    @masita9301 4 роки тому +2

    heel mooi initiatief!

  • @josseman
    @josseman 5 років тому +7

    Mietjes kweken heet dit.
    Mannen hebben nou eenmaal testosteron in hun lichaam. Hierdoor gedragen mannen zich anders dan vrouwen.
    Het zorgt namelijk voor een andere ontwikkeling van de hersenen.
    Als we bijvoorbeeld kijken naar de karakteristieken van een alfa-man vergeten we vaak dat zorgzaamheid en het opnemen voor de minder sterke daar ook tussen horen (niet zozeer kwaliteiten die je van een alfa zou verwachten).
    Jongens worden vanaf dat ze naar de peuterspeelzaal door bijna alleen vrouwen begeleid en onderwezen. Deze vrouwen begrijpen niet dat het mannenbrein anders in elkaar steekt en dat ze op een andere manier leren. Zo kunnen jongens bijvoorbeeld een onschuldig handgemeen op het schoolplein hebben om dominantie vast te stellen. Vrouwen begrijpen dit simpelweg niet, omdat ze zelf deze drang niet hebben. Wat er gebeurt is dat mannen afgestraft worden voor hun mannelijke gedrag en in een hokje geperst worden waar de vrouw ze graag in ziet. Jammer is dat het niet andersom is. Ik merk dat de focus vooral ligt op hoe mannen zich aan vrouwen moeten aanpassen en niet andersom.
    Dat vind ik een kwalijke zaak, aangezien het doorgeslagen feminisme een verschrikkelijk effect op mannen heeft gehad.
    Dat uit zich momenteel bijvoorbeeld in het lage aantal mannen op hoge opleidingen en het grote aantal depressies onder mannen.
    Laat mannen gewoon lekker mannen zijn, want we zijn op dit moment een experiment op alle mannen in de westerse wereld aan het uitvoeren, waarvoor de gronden mij tot nog toe onbekend zijn en waar de consequenties niet van zijn te overzien.

    • @checkingdude
      @checkingdude 5 років тому +3

      Je volgt Jordan Peterson regelmatig? Dit is precies wat hij in zijn vele video's uitlegt. Deze ontwikkelingen zijn idd erg kwalijk. Wat nog kwalijker is is dat dit wordt aangestuurd vanuit de universiteiten. In Amerika en Canada is dit al in een vergevorderd stadium. Je kan daar zelfs als mannelijke professor niet meer aankomen met de biologische feiten over verschillen tussen mannen en vrouwen zonder voor seksist te worden uitgemaakt of te worden aangeklaagd door andere professoren en studenten. Als je daar nog een carriere wil hebben dan moet je de pc doctrine omarmen anders is het exit. Feiten in de kast en gevoelens voor de klas.

    • @josseman
      @josseman 5 років тому +3

      checkingdude ik heb wel het een en ander van zijn eerdere werk gezien.
      Ik denk dat er een vergelijkbaar klimaat begint te heersen op onze universiteiten. Ik merk dat voornamelijk als ik met buitenlandse studenten uit de liberal arts and sciences of alfa hoek spreek.
      Het doet mij pijn om te zien hoe de Nederlandse normen en waarden plaats maken voor de uit Amerika overgewaaide identiteitspolitiek.
      Gelukkig hebben we echter ook nog wel mensen die wel snappen hoe het in elkaar steekt, al lijken zij een uitstervend rad te zijn.
      Mensen zonder verstand van zaken moeten zich ineens overal mee bemoeien; zie de anti-vaxxers, de gender-neutraal aanhangers en vele anderen.

    • @checkingdude
      @checkingdude 5 років тому +1

      @@josseman Dat laatste wat je schetst kan ik me ook enorm over opwinden. De automatische waardering voor mensen met talent en hoog kennisniveau heeft plaatsgemaakt voor het MOETEN respecteren van irrationele meningen en zienswijzen van kleine groepjes mensen met de dreiging van uitsluiting en verkettering als je hier niet in meegaat.

    • @dontspikemydrink9382
      @dontspikemydrink9382 5 років тому +2

      dat is onzin

    • @tsaoh5572
      @tsaoh5572 5 років тому +1

      AltoLox Mannen en vrouwenhersenen zijn niet verschillend?
      Er is geen dominantie-dynamiek in mensengroepen?
      Wolven in het wild hebben geen dominante wolf die de groep leidt?
      Mijn hemel, jij bent ver heen zeg... hoe geloof je deze kul?
      Iedere neurowetenschapper kan je vertellen dat er wel degelijk verschillen zijn.
      Iedere bioloog kan je vertellen dat in alle sociale dieren dominantiedynamiek is en dat wolven wel degelijk alpha’s in hun groepen hebben.
      Kijk eens om je heen zeg. Waarom hebben wij koningen en koninginnen, presidenten, en ayatollahs wereldwijd? Waarom is wereldwijd ‘pater/mater familias’ een begrip? Dominantie, hierarchiestructuren. Het is de realiteit, wake up.

  • @vasilikikourbeli1026
    @vasilikikourbeli1026 Рік тому

    Alsof meisjes alleen maar met poppen spelen! En tegenwoordig zijn de meeste kinderen enkel blij met de playstation.

  • @wanneskeersmaekers1265
    @wanneskeersmaekers1265 3 роки тому

    1 2 3 4 hoedje van papier

  • @Sophie-cm2un
    @Sophie-cm2un 5 років тому +1

    Je maakt nu nog steeds onderscheid tussen jongens en meisjes, precies de definitie van seksisme. Ter toelichting: er zullen wellicht jongens zijn die niet assertief zijn en meisjes die niet zacht zijn, en dat wordt nu ook niet getraind. Lekker systeem. Je moet niet alles in hokjes plaatsen, het is niet zo zwart wit. Jongens worden niet liever of zorgzamer van nagels lakken en meisjes gaan niet beter voor zichzelf opkomen door in het bos te ravotten.
    Edit: ze plaatsen nu ook eigenschappen in hokje “mannelijk” en “vrouwelijk” en dat is alles behalve feministisch.

  • @BartjeB289
    @BartjeB289 5 років тому +11

    Ik vind nagellak bij kinderen sowieso niet ok. Net als lippenstift of rouge of hoge hakken. Dit zijn toch symbolen die te maken hebben met seksualiteit, past niet bij kinderen van die leeftijd.

    • @dontspikemydrink9382
      @dontspikemydrink9382 5 років тому

      onzin

    • @BartjeB289
      @BartjeB289 5 років тому

      @@valeriexjohnson Ik begrijp heel goed dat het pure onschuld is bij de kinderen zelf. Maar je geeft zelf al aan dat je een grens trekt bij die toddler pageants. Waar ligt voor jou precies de grens dan? In hakken lopen? Op hoge hakken naar school? Een kort rokje misschien? Lippenstift? Alleen lippenstift om mee te spelen, of ook om op te doen en dan naar de winkel te gaan? Je begrijpt dat de spelregels omtrent dit soort zaken in zijn geheel niet duidelijk zijn. "Een beetje kloten met make up en nagellak", dit zou precies het argument kunnen zijn die de ouders van die naar pageants gaan. Deze grens is dus heel subjectief. Daarom denk ik dat het goed is om duidelijk te omschrijven wat makeup is en waar het voor bedoeld is. Rouge bijvoorbeeld. Rouge maakt vrouwen aantrekkelijk. Rouge zorgt voor het rood kleuren van de wangen. Dit gebeurt ook op een natuurlijke manier, tijdens opwinding bijvoorbeeld. Instinctief vinden mannen dit aantrekkelijk. Even voor de duidelijkheid, ik verzin dit niet zelf en ik vind dat iedereen vrij is om zijn gezicht te smeren wat hij/zij wil, ook ouders van kinderen. Maar we moeten het beestje we bij de naam blijven noemen. En negeren en bagatelliseren van dit soort informatie vind ik de discussie niet ten goede komen.

    • @BartjeB289
      @BartjeB289 5 років тому +1

      @@valeriexjohnson Ik heb het niet over bespringen of iets dergelijks. Ik bedoel te zeggen dat het gebruik van makeup een seksuele vertoning is. Net als hoge hakken bijvoorbeeld. Dat wil niet zeggen dat mensen elkaar bespringen ofzo. Seksuele vertoningen werken over het algemeen altijd onbewust. Maar daar zit dus een gradatie in. Dat geef je zelf eigenlijk ook al aan. Wie zegt overigens dat die meisjes in een pageant er niet zelf voor kiezen? Dat is een aanname, vooral een aanname van jou omdat jij daar een morele grens trekt. Jij zal dat nooit doen bij jouw kind. En daar zit natuurlijk wel de hypocrisie. Nogmaals, iedereen mag doen wat hij of zij wil, maar je kunt niet jezelf moreel verheffen boven een ander, door je eigen grenzen als morele grenzen te bestempelen. Persoonlijk zou ik niet zo snel nagellak of makeup voor mijn kinderen kopen. Makeup is ook iets dat vanuit een maatschappelijke druk is ontstaan en daar wil ik mijn kinderen niet te vroeg aan blootstellen. Het is namelijk ook helemaal prima om geen makeup te gebruiken.

    • @BartjeB289
      @BartjeB289 5 років тому

      ​@@valeriexjohnson Ik denk niet dat jij als een clown geschminkt naar de disco gaat? Of op date als bijtje geschminkt? Of met clownsschoenen misschien? Nee, dan doe je make up op en trek je leuke kleren aan. Dat doe je dus met een reden. Ik begrijp dat deze reden inmiddels zo gecultiveerd is, dat mensen het niet meer herkennen als zodanig. Maar dat betekent niet dat het dat niet betekent. Een minirok met hakken eronder worden niet aangetrokken omdat het zo lekker comfortabel zit.
      Nog een keer dan: Het kind zal de context niet zien, nee. In de ogen van het kind is make up geen seksuele vertoning. Als een kind een videoclip ziet van 'twerkende' vrouwen en het nabootst, zal het kind het in eerste instantie ook zien als een onschuldige dans. Neemt niet weg, hoe normaal twerken inmiddels ook is, dat het wel degelijk iets anders betekent dan het kind kan inschatten.
      De vraag is dus, is het in het belang van het kind om make up op te doen? Wat is dan dat belang? Ik zie het niet, en ik zal het dan ook zeker niet stimuleren. Maar ik vind mensen geen slechte ouders ofzo als ze dat wel willen doen. Ik denk wel dat we soms bewuster om moeten gaan met zaken die we als ''normaal' ervaren.

    • @deeznutz8320
      @deeznutz8320 4 роки тому

      @@dontspikemydrink9382 Blouge is om rode wangen te creëren die ontstaan bij seks. En hakken is om de billen meer vorm te geven. Ik weet wie jij bent en heb je gezien en ik weet ook dat je nog nooit een wijf hebt aangeraakt (zoals de meeste nekbaard feministen) dus dat je denkt dat dit onzin is snappen wem

  • @jimbuur
    @jimbuur 5 років тому +11

    Dit is echt niet oke.. slappe hap!

  • @NiekKuijpers
    @NiekKuijpers 5 років тому +9

    Enge ontwikkelingen, ik wil niet weten hoe het westen er over 100 jaar voor staat..

    • @NiekKuijpers
      @NiekKuijpers 5 років тому +2

      @AltoLox nee ik denk het niet, ik weet het zeker. Net als volwassen mannen met een Pokemon als profielfoto, een teken van ontaarding van een samenleving die slappe, bange en onderdanige "mannen" als u creëert.

    • @NiekKuijpers
      @NiekKuijpers 5 років тому +2

      @AltoLox oh je identificeert je als vrouw natuurlijk, sorry.

    • @dontspikemydrink9382
      @dontspikemydrink9382 5 років тому

      @@NiekKuijpers hi kom de nederlandse maatschapij ontwrichten

    • @mluy6155
      @mluy6155 5 років тому

      Kalm aan dame, het komt allemaal wel goed.

    • @deeznutz8320
      @deeznutz8320 5 років тому

      @@dontspikemydrink9382 Je komt autisme promoten bedoel je

  • @deeznutz8320
    @deeznutz8320 4 роки тому +6

    Het verwijven van mannen en dan afvragen waarom ze zo depressief zijn

  • @aukedeboer191
    @aukedeboer191 5 років тому +4

    Als er geen problemen meer zijn, dan verzinnen we die gewoon. Laat een man een man zijn en een vrouw een vrouw!

    • @maartjevn
      @maartjevn 3 роки тому +2

      Ben je geen vrouw als je assertief bent en ben je geen man als je zachte vaardigheden oefent? Je kunt toch ook assertief zijn en zachte vaardigheden hebben?

    • @aukedeboer191
      @aukedeboer191 3 роки тому

      @@maartjevn Naar mijn mening; niet op school. Sommige dingen laat je vrij, en leer je in het leven. Nu doet het voorkomen dat niet goed is om als man manlijk te zijn. Dat werk frustrerend. Hoe zou jij het vinden dat jou karakter-eigenschappen, door een bepaalde groep als niet wenselijk wordt gezien. En je moet veranderen..?

    • @maartjevn
      @maartjevn 3 роки тому +1

      ​@@aukedeboer191 Ik denk dat er hele mooie 'man manlijk' karakter eigenschappen zijn. Zoals assertiviteit, beschermingsdrang, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Wat ik jammer vind is dat wij menselijke eigenschappen toeschrijven aan gender. Want dat betekend dat je niet meer een traditionele man man, bent als je vrouwelijke eigenschappen laat zien. Zoals afhankelijkheid. Maar soms ben je als mens in een situatie gewoon afhankelijk van iets. Dat betekend niet dat je de rest van je leven afhankelijk bent.
      Zo denk ik dat er ook hele mooie vrouwelijk eigenschappen zijn. Voeden, koesteren, emotionele verbinding en kan omgaan met gevoelens van kwetsbaarheid. Maar wat ik jammer vind is dat we deze menselijke eigenschappen opdelen in vrouw en man. Het is voor mannen en vrouwen fijn om onafhankelijk te zijn en om iets te koesteren. Het verschild per mens welke eigenschappen je hebt en fijn vind.
      En ja ik ken dit heel goed: jou karakter-eigenschappen, door een bepaalde groep als niet wenselijk wordt gezien. Ik vind het verschrikkelijk als je je eigen eigenschappen moet onderdrukken. En ik vind het jammer dat je je zo voelt.
      En zo zou ik willen als vrouw dat er niet zoveel focus op mijn lichaam was. Dat je je lust gevoel als vrouw moet onderdrukken. Dat je met veel seks gezichtverlies lijdt. Dat je passief moet opstellen in bed. Als je teveel ruimte neemt in een gesprek, wordt dat als brutaal gezien. Of zelfs al als je het voor jezelf opneemt?!
      Er zijn hele mooie mannelijk eigenschappen. Maar waarom moeten we ons (man en vrouw) beperken. Waarom leren we mannen niet om met kwetsbare emoties om te gaan. Zodat hun onderdrukking niet agressie naar een zwakere wordt. Waarom leren we vrouwen niet om zelfverzekerd te zijn. Zodat hun onderdrukking niet angst verachting naar hun lichaam wordt.
      Natuurlijk lossen we het probleem niet op als alle jongens hun nagels gaan lakken en alle meisje in het bos gaan spelen. En je moet al hellemaal niet iemand dwingen. Zoals we al jaren doen met onderdrukken van eigenschappen. Maar waarom zou het strafbaar zijn als een jongen het leuk vind zijn nagels te lakken?

    • @aukedeboer191
      @aukedeboer191 3 роки тому +1

      @@maartjevn Zo.. Lang verhaal zeg! Mijn eigen ervaringen zijn niet zo slecht. Ik merk dat de acceptatie er best wel is, maar veel meer op micro-niveau. In kleinere groepen, waar men ook werkelijk (fysiek) bijelkaar is. Dus niet op de sociale media. Het lijkt er sowieso op dat daar meer tribal vorming plaats vind. Waar je voor of tegen iets moet zijn.
      Ik heb veelal het gevoel dat een bepaalde groep de boel te snel en geforceerd wil veranderen. We moeten ook niet vergeten waarom we zijn zoals we zijn. Er is miljoenen jaren aan evolutie aan vooraf gegaan. Nu leven we in een tijd waarin we behoorlijk ver kunnen gaan in hoe we ons uiten. Dat dat bij bepaalde mensen een reactie oproept, is ook vrij natuurlijk.
      Ik geloof er zelfs in dat de nodige weerstand juist goed is. Als je dan bereikt dat je wordt geaccepteerd zoals je bent, voelt dat echt als een overwinning. Ik zou daarom veel liever zien, dat er wordt ingezet op kinderen (mensen in het algemeen) weerbaarder maken. Een beetje het verhaal van 'de arme een vis geven of hem leren vissen'. Mede omdat de acceptatie-problemen van nu, niet die van de toekomst hoeven te zijn. Dan zijn er weer nieuwe problemen..

    • @maartjevn
      @maartjevn 3 роки тому +1

      @@aukedeboer191 Dat heb je mooi gezegd :)

  • @BartjeB289
    @BartjeB289 5 років тому +6

    Gendercompensatielessen? Moet je mensen en dus ook kinderen niet gewoon vrij laten in hun keuzes? Voelt niet echt als een vrije keuze.

    • @daanarents6375
      @daanarents6375 5 років тому +1

      als je ze maar een optie aanbied, geef je ze niet echt de keuze toch? Nu kunnen deze jongens zelf kiezen of ze typische jongens" willen zijn of niet. Ik zou zeggen dat je ze op deze manier meer keuzemogelijkheid geeft.

    • @BartjeB289
      @BartjeB289 5 років тому +3

      @@daanarents6375 Poppen e.d. zijn toch niet exclusief toegankelijk voor meisjes? Ik heb als kind ook met poppen gespeeld. Het is wel zo dat jongens, als je ze de vrije keuze laat, over het algemeen andere keuzes maken, zoals buiten voetballen of in het bos rennen. Wil dat zeggen dat alle meisjes met poppen spelen of dat alle jongens buiten voetballen? Zeker niet. Maar dat wordt in dit fragment wel gesuggereerd en gaat nog verder, er moet blijkbaar iets aan gedaan worden. Vind ik niet als vrij voelen, maar juist als geforceerd en politiek gevoed. Ik denk dat we kinderen verre van dit soort politieke denkbeelden moeten houden.

    • @daanarents6375
      @daanarents6375 5 років тому +1

      @@BartjeB289 Het probleem is wat mij betreft dat er in de samenleving een bepaalde tendens bestaat voor welk gedrag bij jongens hoort en welk bij meisjes. Zo vond mijn moeder het bijvoorbeeld niet zo'n goed idee dat mijn zusje op voetbal ging (terwijl ik dat wel mocht). Ik denk dat we daarom beïnvloeden welke keuzes kinderen maken als we ze de vrijheid geven. Dat is dus geen volledige vrijheid, en ik denk dat dit soort initiatieven daar een tegengeluid aan proberen te geven. Ik zou zelf het liefst zien dat we het concept van man en vrouw buiten de opvoeding laten tot een bepaalde leeftijd, waardoor dit soort compensatielessen niet meer nodig zijn. Maar we leven in een samenleving waar wél een bepaalde richting aan jongens en meisjes wordt meegegeven, dus kunnen dit soort lessen er aan bijdragen dat er meer balans bestaat. En we dus dichter bij volledige keuzevrijheid komen.

    • @BartjeB289
      @BartjeB289 5 років тому +2

      @@daanarents6375 Ik kan mij daar echt niet in vinden. Mijn ouders deden dat niet, en ik heb zelf danslessen gevolgd. Daarnaast leven we juist in een samenleving (zeker Nederland!) waarin deze genderrollen zo goed als geen rol meer spelen. Vrouwenvoetbal, mannen die dansen etc. Volledige vrijheid is dus ook volledige gelijkheid. Ik geloof absoluut niet in gendercompensatielessen, waarin juist de nadruk wordt gelegd op die verschillen. Nee, het is juist niet vrouwelijk om met poppen te spelen. Jongens kiezen er gemiddeld gewoon minder vaak voor. Niks mis mee. Dat heet vrije keuze.

    • @BartjeB289
      @BartjeB289 5 років тому +2

      @AltoLox hoe bedoel je achter lopen? Is er iets mis met parttime werken dan? Ik begrijp dat nooit zo goed. Er MOET van alles en als dat niet vanzelf gebeurt dan is dat de schuld van de media en opvoeding. Mensen en de keuzes die zij maken, worden zo enorm onderschat. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in een bepaald vakgebied. Ja dus. In de bouw ook, maar daar hoor ik dan weer niemand over. Nee het is vooral de wetenschap. Want dat is 'belangrijk werk'. Sorry, maar er worden individuele keuzes gemaakt in een land waar je de volledige keuzevrijheid hebt. Ik vind het echt te makkelijk om 'de maatschappij' ergens de schuld van te geven, wat in mijn optiek helemaal niet direct een probleem is. Wat maakt het nou uit wat je geslacht is, als je een vak uitvoert, als je er gelukkig van wordt en zo goed mogelijk doet lijkt het mij allemaal prima.

  • @kilstradamus197
    @kilstradamus197 5 років тому +2

    Waarom laat je kinderen gewoon niet vrij om te kiezen wat ze willen doen? Gewoon eng hersenspoeling dit...

  • @fan-bs4sn
    @fan-bs4sn 3 роки тому

    Dit is echt belachelijk en ongezond.