Kullandığınız yöntemi kullanarak 10 gün boyunca kabukları ile fermente ettim, 10 gün sonra açtığımda mis gibi şarap kokuyordu. Kabukları sıkıp tekrar fermentöre aldım. Hidrometre ile ölçmedim ama tadına baktığımda alkollü ve hafif tatlı gibiydi. Gayet gövdeli, güzel bir şarap olacak gibi; sanırım 2 haftalık 2. fermantasyon sonucu tadı iyice oturur. Çektiğiniz videolar ve emeğiniz için çok teşekkür ederim.
Günaydın Hocam Güzel bir Cumhuriyet bayramı dilerim Üzümlerimi kırdım Alt çapı 25cm olan damacana fermenterime doldurdum Yaklaşık 28cm alttan yukarı doldu, üst boğazdan 7 cm aşağıda Damacana tamamı dolu iken 19lt olduğuna göre zannedersem 13 kg veya lt kadar kısmında şıra ve posa var. Hidrometre 1050 gösteriyor Şeker ve Maya miktarını ayarlamam gerekiyor zannedersem Hava kilidim de hazır Saygılarımla
Günaydın, hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Elinize sağlık, fermenterin 1/3 oranında boşluk olmalıdır, söylediğinize göre bu boşluk var. Şarap mayası koyacaksanız, 13kg posalı üzüm şırasımdan yaklaşık olarak 9-10 litre civarında süzme şıra elde edeceksiniz. Bu durumd aölçüm yaptığınız değere göre litre başına 150gr şeker (toplam yaklaşık 1,4kg) ekleyip eritin ve üzerine uyandırılmış 2 çay kaşığı dolusu şarap mayası eklerseniz yeterli olacaktır.
Bilgilendirme videolarınız, ilginiz ve çok hızlı geri bilgilendirmeleriniz için çok çok teşekkürler Sn Hocam. Önerilerinizin tamamını uyguladım. Şimdi sıra 2.ci fermenteri doldurmaya geldi. Öğleden sonra Hasandede tarafına gideceğiz üzüm getirmek için. Arada başınızı ağrıtacağım. Saygılarımla@@mehmetportakal1789
Merhaba Hocam hızlı yanıt için çok teşekkürler. Şişeleme işi başarı ile sonuçlandı. Konik mantarları da bir tahta takoz yardımı ile küçük darbelerle şişe ağzına sıfır çaktım. Kapşonlar gelince onları da saç kurutma ile takacağım. Sn Hocam şişelediğim şarabı nerede muhafaza etmem gerek Malum hava soğuk . Dış sıcaklığa yakın cam kapamalı balkondamı dursun kalorifer yanan evdemi muhafaza edeyim ve ne kadar süre ile açmadan bekletebilirim? Bu arada Sizin yönteminizle tad mükemmel değme markalarla yarışır derecede efsane olmuş :-)) Saygılar
Merhabalar, güzel bir sonuç almanıza sevindim. Videolarım arasında saklama şartlarını anlattığım bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, yardımı olacaktır. Saklama sıcaklığı mümkünse 12-15C° arasında ışık görmeyen ortamda olmalıdır. Katkı maddesi kullanmadığımız için uygun ortamda 1 yıla kadar rahatlıkla saklanabilir, hatta daha fazla da kalabilir, fakat daha fazla süre deneme şansım olmadı. Ben şaraplarımda katkı maddesi kullanmayı tercih etmiyorum, doğal olmasından yanayım.
Teşekkürler hocam hiçbir katkı maddesi kullanmadım sadece potasyum meta bi sülfit ile şişeleri yıkadım o kadar herşey doğal. Şaraptaki bu mükemmel lezzet de herşey doğal olduğu için zannedersem. Çok teşekkürler. Saygılar@@mehmetportakal1789
Mehmet bey merhaba. Yaşadığım bölge özellikle siyah üzüm çeşidi açısından zengin bir yer. Birçok cins olmasına karşın pazarda neredeyse her siyah cins üzüm "kara üzüm" olarak satışa sunuluyor. İçlerinden 10 kg Cabernet Sauvignon cinsi üzüm aldım. Maserasyon ve sıkma sonrası oldukça verimli oldu. 1200 gr posa kaldı. 8 litre civarı üzüm suyuna 2 lt su ve 1 kg şeker ilave ederek tadını fazla bozmadan ve alkol oranını biraz yükselterek 30 günlük fermantasyon ve durutma sonrasında şişeledim. Tadı ve yumuşaklığı gayet başarılı. Bu işi hem ihtiyaç.hem de hobi olarak yaptığım için mevcut şarap şişelerimi kapaklı yerine mantarlı muhafaza ediyorum. Esas meseleye gelirsek, bu ev tipi şaraplar yıllanırmaya çok müsait olmadıkları söylenir ve 12-15 ay içerisinde tüketilmesi önerilir. Şişeler dik olarak ve mantarlı duruyor. Mantarların ikisi basınçtan attı fakat şarapta bir taşma köpürme vs olmadı. Mantarların şaraba değerek ıslak kalması dolayısıyla şişip atma riskinin azalması sebebiyle yatık vaziyette muhafa etmemde sizce sakınca olur mu? Her seriden 3 şişe ayırıp yıllandırmayı planlıyorum.
Merhabalar Can Bey. Şişenin mantarı attıysa fermantasyon tam bitmediği için içeride oluşan basınçtan dolayı atmıştır. Bu durumda diğer şişelerinde atması muhtemel. Mantarları arada açıp gazı boşaltın derim. Yıllandırma konusuna gelirsek, bunun prosedürü, işlemi farklıdır. Yıllandırayım derken elinizdekini sirkeye döndürebilirsiniz. PMS kullanabilirsiniz. Hâlâ geç değil. Bu arada üzüm suyuna su eklememenizi öneririm. Saf üzüm suyu ile çok daha lezzetli bir sonuç alırsınız.
@@mehmetportakal1789 Şişelemeye geçmeden önce belli aralıklarla baktığımda hava çıkışı olmadığını gözlemlemiştim. Kullandığım İlk seriye kullandığım üzümlerin asit oranları biraz fazlaydı. Şimdi tavsiyeniz üzere iki gündür ağızlar açık vaziyette dinlendiriyorum. Fermantasyon cüzi mikterda bitmemiş olsaydı ve ben mantar üzerini kapüşon ile kapatmış olsaydım ve haliyle mantar genleşmeden dolayı da olsa atamayacaktı. Peki bu taktirde şarapta bozulma söz konusu olurmuydu?
Can Bey, yok bozulma olmazdı ama dinlendirme, şişelerin ağzı açık şekilde olmayacaktı. Arada gazını almak için gevşetip tekrar kapatmanız gerekiyordu. Sanırım yeterince açık yazmadım benim hatam. Arada açın demiştim ama orayı atlamışsınız sanırım.
Mehmet hocam iyi akşamlar. Siyah üzüm den tarifinize uygun şekilde yaptım. Başlangıç yoğunluğu 1100 dü. 8. gün posayi sürdüm. Yoğunluk 995, 100 ml bardağa koyup içtim tadı mükemmel. Emeğinize sağlık çok beğendim tarifinizi. Sadece içtikten sonra genzimde yakıcı tat bırakmadı . 10 gün sonra sifonlayarak şişeye alacağım.
Merhabalar, 995 e inmişse, fermantasyon hemen hemen bitmiş zaten. İkinci fermantasyon sürecinde çökelme ve dolayısıyla berraklaşma olacaktır. Bu süreçten sonra alkol oranı tam oturacaktır.
Merhaba, erik ve böğürtlen beraber olabilir, ama kavun karpuzu karıştırmayın derim. Açıkçası kavun ve karpuzdan düzgün sonuç alınamıyor. Hatta videolarım arasında karpuz şarabı yapımı videom var, orada da pek beklentiye girmeyin dedim. Fakat, erik şarabını tek geçerim. Videolarım arasında var. Bence meyveleri ayrı ayrı yapın.
selamlar, üzümleri kabuklarıyla değil, ezdikten sonra tülbentten geçirerek fermantasyona alsak (şeker+maya) renk dışında bir kaybımız olur mu, bekleme süremiz ne olur? teşekkürler.
Güzel,anlatımı basit ve düzgün videolarınız için teşekkürler 🙏 emeğinize sağlık👏👏👏ben anlattığınız gibi koyu kırmızı üzümden kırmızı şarap mayası ile şarap mayaladım.Berraklaştırma ve durultma için jelatin yada bentonit kullanmıyormusunuz?Cam gibi berrak şarap yapmak istiyorum hangisini önerirsiniz?
Merhabalar, ben hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yapmaktan yanayım. Yeterince dinlenirse gayet berrak oluyor. Bence siz de kullanmayın, inanın hiç gerek yok.
Tercih etmiyorum diyelim. Ben, şarabımda hiçbir katkı maddesi istemiyorum. Zaten kendi şarabımı yapmaya başlamamdaki amaç buydu diyebilirim. Ticari şarapların üretim aşamalarını biliyorum, görseniz siz de içmezdiniz emin olun. Dediğiniz maddeler doğal olsa da ben şarabımda istemiyorum ve gerçekten gereksiz.
Merhaba Hocam güzel bir akşam dilerim Fermentasyon bitti süzme sonrası yaklaşık 5 haftadır hava kilidi takılı vaziyette şıralar bekledi. Bugün şişeledim. Mantarlarını kapatmadan önce şişelerin ağzı açık olarak bir süre bekleyecekmi? Şişe aldığım yer konik mantar yollamış bande şişe kapatma aparatı yok bu konik mantarları tam olarak şişeye çakarakmı oturtacağım? Saygılarımla
Merhabalar, hayır, dolum yapar yapmaz hava ile en kısa teması gözeterek kapaklayın. Mantarlı şişe kullanmadığım için nasıl yapılacağı ile ilgili birşey diyemiyorum, ben her zaman kapaklı şişe tercih ediyorum.
İyi gunler. Ben bu sekilde bir maserasyon islemi gormedim hic. Onceden uzumler patlatilip bir kovaya alinir ve agzi kapatilir. Gun icindr iki uc kere karistirilir. Daha sonra suyu sıkılıp fermentere alinir. Maya konsa da konmasa da.
Merhabalar Selçuk Bey, doğal mayalama yönteminde aynı söylediğiniz gibi yapılır. Bu yöntemi başka bir videomda anlatmıştım. Bunda ise maserasyon sürecini atlamış oluyoruz, sadece kabuğun rengini almaya çalışıyoruz. Ki zaten ilk 1 hafta içinde alkol oluştuğu için kabuğun rengi şıraya geçiyor ve neredeyse şarap hazır hale geliyor. İkinci aşamada ise süzme işleminden sonra hafif fermantasyon ve çökelme süreci oluyor.
@@mehmetportakal1789 Peki maserasyon islemini leğen gibi yayvan bi kap icerisinde yapabilir miyiz yoksa illaki agzi dar kova gibi bir yerde mi olmali? Bir sorun da hidrometre kullanimini hic bilmiyorum ben . Bir kavanoza şırayi doldurup sonrasinda hidrometreyi koyup seker degerine mi bakmaliyim
Selçuk Bey, eğer doğal mayalama ile yapacaksanız elbette leğen gibi yayvan bir kap kullanılabilir. Üzerini sinek ve toza karşı bez ile örtmeniz gerekir. Dar ağızlı olması şart değil. Videolarım arasında siyah üzüm şarabı yapımı ile ilgili bir video daha var, yardımı olabilir. Hidrometre, sıvıdaki şeker yoğunluğunu ölçen bir alet. Mümkünse mezur ile kullanın derim. Kavanozla da olur tabi. Ölçümün nasıl yapıldığıyla ilgili aşağıdaki linkleri izlerseniz yardımı olacaktır. m.ua-cam.com/video/mfaoRC1Zir0/v-deo.html m.ua-cam.com/video/UmLLVoLmTKI/v-deo.html
Mehmet Bey, emeğinize elinize sağlık. Tarifleriniz çok şeffaf ve anlaşılır. Kafama takılan konu bir iki tarifte maserasyon işlemlerini ağzı açık yani havayla temas edecek şekilde yapılıyor. Sizin bu tarifinizde ise kabuklu şekilde direk fermantasyona alıyorsunuz arada ki yöntem farkı nedir. Bu yöntem daha mı garantili bir yöntem acaba?
Teşekkür ederim Abdullah Bey. Doğrudur, videoda da bahsettiğim gibi bu garantili bir yöntem. Şarap mayası attığımız için Fermantasyonun başlamasıyla oluşan alkol kabuktaki pigmentleri çözüp kabuğun rengi suya geçmiş oluyor. En başından itibaren hava kilitli fermentere aldığımız ve alkol oluşana kadar bekletip sonra süzdüğümüz için sirke olma ihtimali sıfır.
Mehmet Bey merhaba, anlattığıniz gibi kabuklu bir şekilde ilk fermantasyonda bugün itibariyle 7. gündeyim. Kabarcıklar hala çıkmakta. Siz 1 hafta veya en fazla 10 gün demiştiniz. Bu durumda Kabarcıklarin bitmesinimi beklemeliyim yada 10. Günde kabarcıklar çıksa bile süzme işlemine geçmeli miyim?
@@mehmetportakal1789 Merhaba Mehmet Bey, ben de ilk denememi yapacağım ama sizin dışınızda herkes kırmızı üzüm için açık veya kapalı maserasyon öneriyor. Açıkçası arada kaldım ama sizin yöntem pratik olduğu için daha kolay. Aklıma bir soru takıldı, şarabın içindeki alkol pigmenti cözüyorsa neden herkes 7-10 güne kadar maserasyon ile uğraşıp, daha sonra şırayı fermentöre koyuyor?
Slm.abi ben elmalari rendeledim icine şeker su ve yeteri kadar ekmek mayasi koydum iyice karıştrdim. üstunu tülbentle örterek 4 gun maserasyon yaptim.sonra suyu süzüp agzinisi hava kilidi yapip fermantasyona biraktim.30 gün fermantasyon yaptirip sonra onu süzüp karanlik bir yerde 30 gün dinlemeye birakacagim sizce yaptiğim dogru bir işlemmi? Bilgi verirseniz cok sevinirim Saygilar
Meehaba şarap şişlerini ksynat suda bekletip çalgaladıktan sonra birgun beklettikten sonra şişekeye biliymiyim..tam suzulmemiş oluyir icinde su kabarciklari varken şişeleye bilirmiyim Şişe icindeki su kabarciklari şaraba zarar verirmi..tsk
Merhaba, bir sorum olacak. Babam evde doğal yöntemle kendi mayası ile kırmızı şarap yapıyor. Sorum şu şarabı şeker ile şişelsem gazlanır mı? İyi sonuç alır mıyım? Teşekkür ediyorum
Selamlar Mehmet bey. Şiraz üzümden maserasyon beklemesindeyiz . Sorum şu. Havasiz fermentasyona başladigimizda içine bir avuç kuru erik atsak o derin kuru meyve aromasini elde edermiyiz? Teşekkur ederim.
Merhabalar, alkolü, üzüm suyuna atılan maya yapıyor. Haricen alkol eklenmiyor. Alkolü ise, kullandığınız maya, şeker yoğunluğu ve ortam şartları belirler. Uygun sıcaklık gereklidir.
Mrh rahatsiz ettim yine 5 litre şira icin. 20-21 derece oda sicakliginda proferm w şarap msyasi ile yarim bardak şira suyun icine cay kaşigi maya serperek attim.su an itibari ile 50 dakka oldu maya kabarmadi, hatta dibine cokmus gibi gozukuyor, şira uzerinde maya tozlari gizukuyor ama kabarma yok..birazdaha bekliyeyimmi, tekrar kaynamiş ve ilimiş yarim bardak suda deniyeyimmi..tsk
Maya taze midir? Bardağın üzerini kapatıp ışık almaması için bez ile örttünüz mü? Ortam sıcaklığının biraz daha yüksek olması gerekebilir. 25-30 arasında tutmaya çalışın. Maya eğer taze ise uyanacaktır.
@@mehmetportakal1789 dogalgazi actim,olmaz ise ılık suda denerim..yada bir sonraki uyandirmada petegin yanina koyarim bardagi..simdi kimildatmiyorum bardagi.
Şarap sirkesi yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim? Çok şekerli, kınalı Tokat beyaz üzümlerini ezdim sirke yapmak için. İçine fermantasyon için nohut ve bulgur ekledim. Bir hafta beklettikten sonra süzüp, içine şeker ve şarap mayası ekleyip, bekletsem şarap sirkesi elde edebilir miyim?
Merhabalar, sirke yapmak istiyorsanız bunun yöntemi var elbette ama şarap sirkesi ile açıkçası tam olarak ne kastettiğinizi anlayamadım Aslı Hanım. Sirke ile şarap aynı malzemeden yapılır ve çok basit bir fark ile şarap ya da sirke olur. Hiç maya atmanıza gerek kalmadan, ezdiğiniz üzümün fermantasyonu oksijene maruz kalırsa sirke, kapalı olarak hava almadan fermente olursa şarap olur. Bu kadar basittir yani. Yalnız sirke olması için en az 25-30 gün geçmeli. Fermenterin üzerini bir bez ile örtün, böylece sinek ya da böceklerden korunmuş ve hava alabiliyor olacaktır. Günde en az bir kez karıştırıp üstte kalan üzüm kabuklarının ıslanmasını sağlamalısınız, yoksa küflenme başlar.
Merhaba Mehmet hocam, bende taze toplanmış yabanmersini mevcut, tadıda siyah üzüme yakın mayhoş, acaba bu videodaki tarifi mi önerirsiniz, yoksa erik şarabındaki gibi su katılıp kaynatılıp şıra elde edilen tarifi mi önerirsiniz.
Merhabalar, denemedim ama yaban mersini sulu bir meyve olmadığı için kaynatma yöntemi kullanılarak yapılması gerekir görüşündeyim. Erik tarifine göre yaparsanız daha düzgün bir sonuç alırsınız diye düşünüyorum.
Eline sağlık abi yine çok güzel bi paylaşım olmuş. En son bulgur birası tarifini hazırladım 2 gün sonra şişeleme yapıcam. Fermente sırasındaki kokudan anladığım kadarıyla çok güzel bi sonuç olacak.
İyi günler diliyorum, bir videonuzda 3 dakkada bir hava kilidi atarsa fermante bitmistir dediniz .şekerli yapmak istedigimizden mayasiz seker koyup 1100 cikarmistik bir iki aktarmadan sonra 10 gun once 1030 gibi idi.10 litrelik bidonda hava kilidinden kabarcik 10 dakkada bir cıkiyor. Hava kilidi atmasi bitince 15 -16 dereceli bir yerde bekletip aktarma yapin dediniz gibi geliyor bir videonuzda . şimdi hava kilidl uzerinde iken 15 -17 derecelik odada bir iki bekletip son kez kucuk galonlara aktarma yapalimmi sağlun
@@mehmetportakal1789 şu anda 10 -15 gibi surede hsva kabarcigi cıkiyor hava kilidinden. Hafif soguk odada bekletip ,maya nin çökmesini bekleyip sonrami galonlara aktaralim..
Kabarcık atma varsa fermantasyon devam ediyor demektir, bu durumda serin yere almanız yanlış olur. Aksine ılık ortama alıp mayanın hızlanmasını sağlayın. Daha sonra serin ortamda bekletip mayanın çökmesini sağlayın ve şişeleyin
@user-by1wq2mo9v bu arada 3 dakikada bir kabarcık atma bira fermantasyonunda geçerli aslında, o da uygun şartlarda 3 haftanın bitiminde hâlâ devam ediyorsa sonlandırabiliyoruz. Şarap için geçerli değildir. Çünkü şişede gazlanma oluşur ve şişe patlar. Birada zaten gazlandırma yapacağımız için çok önemli değil.
Doruk kardeşim, Bilal kardeşimin de dediği gibi, beyaz şarap yapılırken gerek yok ama az daha koyu renkli olsun isterseniz aynı yöntemi uygulayarak yapabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 Mehmet Bey haddim olmayarak cevap verdim kusuruma bakmayın aceleciliğimden dolayı🙈 Ne kadar da bilgim olsa ne kadar da şarap yapımı ile ilgili kitaplar okusam da,bildiklerimin çoğunu size borçluyum, size karşı saygım sonsuzdur🙏
Hayır, alkol daha yüksek olmaz maalesef. Ya haricen maya kullanın ya da yıkamadan doğal mayası ile yapın. İkisi birlikte sorun olabilir. Mayalar uyuşmazsa şarabın tadı kötü olur.
Merhaba Hocam iyi akşamlar ve güzel bir hafta sonu tatili dilerim. Sizin videoları defalarca izledikten sonra ekipman tamamlamasına çalıştım birkaç eksik dışında tamam gibi. Öneriniz üzere 19lt lik fermenter için 15kg siyah üzüm aldım çöplerini ayıkladım. Mutfak terazim henüz gelmedi ancak yarım kg kadar sap ve 1 kg geçkin ezik çürük çıktı. Üzüm tanelerini potasyum metabisülfit-su karışımı olarak hazırladığım sprey ile dezenfekte ettiğim 2 adet leğende yıkadım. Üzüm tanelerinin tam temizlenmesi için bir gece su içinde bekletmem gerekirmi? Fermenter olarak 19lt su bidonu kullanacağım. Onunda içini PMS ile dezenfekte edeceğim. Yarın sabah patlatma işlemini yaparak şırayı fermentere doldurmayı düşünüyorum. Zannedersem 13.5 civarı şıra çıkacak. - Bu şıraya PMS katacakmıyım? - 13.5 veya 14 kg civarı üzümden çıkan şıraya kaç kg şeker koymam gerek? Her kg veya lt için 1 çay bardağı olsa 14 kg üzümden şıra için 14 çay bardağı şeker... doğrumuyum? - Kırmızı Şarap Mayası aldım videodaki formüle göre önce mayayı uyandırıp fermentere katacağım. 4 çay kaşığı şeker, yarım çay bardağı üzüm suyu, 14kg şıra için ... her 5 litreye 1 çay kaşığı maya yani yaklaşık 3 çay kaşığı maya. Saygılarımla
Merhabalar, hidrometre ile ölçüm yapmadan şeker miktarını söyleyemem; fakat hidrometreniz yoksa videodaki oranları uygulayabilirsiniz, yaklaşık sonuç alırsınız zaten. Üzümleri sadece suyla yıkamanız yeterlidir, PMS ye gerek yok. Şıraya da PMS atmanıza gerek yok. Ben hiçbir tarifimde kullanmadım kullanmıyorum. Kullanmayın diyemem, ben tercih etmiyorum. Araç gereçlerin sterilizasyonu için kullanın elbette. Umarım güzel bir sonuç alırsınız, şimdiden afiyet olsun.
Merhabalar, mümkünse kabarcık atmanın tamamen bitmesini bekleyin derim. Bu şekilde şişeleme yaparsanız şişede gazlanma oluşacaktır. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz.
Ben tül süzek kullanıyorum. Tül perde gibi olan kumaşlardan yapılıyor. Bana göre en iyi malzeme tül süzek. Bulamazsanız, varsa evde eski tül perdenizden yapabilirsiniz. Tabi kumaşın sağlam olması lazım, yoksa süzme esnasında yırtılır ve emeğiniz boşa gider.
Merhaba Mehmet Bey,tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Sizin yöntemle önce siyah üzüm mayaladım, günde birkaç kez şişeyi hafif çalkalayarak üste çıkan üzüm posalarının ıslanmasını sağlıyorum. Bunun dışında blender kullanarak çekirdeksiz beyaz üzümden ikinci bir mayalama yaptım, o da gayet güzel CO2 çıkartıyor ama bir sorunum var. Blender ile parçaladığım üzümleri bez ile sıkarak süzdüm ama ne de olsa çok küçük üzüm parçaları şıraya geçiyor ve bunlar köpük şeklinde fermentörün üst kısmına yapıştı. 2-3 kez şişeyi çalkalamayı denedim, bir kısmı suya karıştı, diğerleri kuruyup şişede yapışmış halde. Fermentörü çalkalamalaya devam mı edeyim? Bu köpük şeklinde yapışan üzüm parçaları küflenip şarabımı bozar mı? Çalkalamaya devam edersem, çökelti olmayacağı için şarabım bulanık kalacak. Açıkçası kararsız kaldım, bir tavsiyeniz var mı?
hocam bu sarabi yaptigimizda yillandirabilir miyiz yoksa kisa surede tuketmemiz mi gerekir ayni sorum diger meyve saraplari icin de gecerli mesela simdi yapip iki yil sonra icebilir miyiz?
Yıllandırma için uygulanacak işlemler farklıdır. Kükürtleme yapılması ya da PMS uygulanması gerekir. Yaptığımız şarapları 6 ay bekletince çok lezzetli bir sonuç elde ediliyor. Bence yıllandırmaya gerek yok. Yine de bunu istiyorsanız PMS uygulanmasını araştırıp şarabınıza uygulayabilirsiniz.
Hocam harikasınız. Şimdi kurdum bir 17 bir 4 lt. Yıkamadım. Şampanya mayasıda kullandım. İçine 2 şer üçer bardak çekirdeksiz posada koydum. Herhangi bir sürpriz ile karşılaşırmıyım
Mehmet hocam hayırlı aksamlar size bir sorum olacak turbo mayayla 12 litre meyve suyundan sarap yapacam ne kadar seker atmalıyım ve ne kadar maya atmalıyım şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar, turbo maya yerine şampanya mayası kullanmanızı öneririm. Yine de turbo maya kullanacağım derseniz, 12 litre %100 meyve suyuna( kesinlikle %100 olmalı) yaklaşık 1,5 kg şeker ve 50gr turbo maya, bir o kadar da maya besini eklemelisiniz.
Mehmet bey merhaba, sarabi kurmaya basladim. Maya atmadan once PH olctum 6 civari gosterdi. Sizce ph dusurulmeli mi? sitrik asit ile mesela...bir de maya canlandirmaya gerek var mi? Dokerken topaklaniyor da. tskler
Merhabalar, ideal ph değeri 3,5 - 4 olmalıdır fakat bu değeri yakalamak zordur. Doğal yöntemlerle yapılan şaraplarda ph ölçümü yapılmadığı için profesyonel üretimler haricinde dikkate alınmaz. Mayayı serperek atın. Maya ıslanıp dibe çöker. İsterseniz uyandırma da yapabilirsiniz elbette.
Mehmet bey merhaba, 1hafta oldu ve az once cibreyi suzdum. hidrometre baslangicta 1100 du simdi 990 a gelmis. 2. Fermentasyona gene de aliyoruz degil mi? Tskler
Mehmet bey selamlar. Oncelikle paylastiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Tarifinize sagdik kalarak Iki sorum olacak, 1.)maya besini de kullanmamiz gerekir mi? 2.) Ikinci asamaya alirken ne ile suzmemi tavsiye edersiniz? Tesekkurler
Merhabalar, maya besinine ihtiyaç yoktur. Üzüm suyu besin olarak yeterlidir. Maya besini, daha çok, sadece şeker kullanılarak yapılan fermantasyonlarda kullanılıyor. İkinci aşamada tül süzek kullanmanızı öneririm. Başka süzek ya da süzgeç de kullanabilirsiniz elbette. Önemli olan posadan tamamen ayırmak.
Hocam hazır meyva suyuyla yaptığımız işlemin aynısını bu doğal üzümün suyunu iyice süzdürerek uygulasak ve yine şarap mayası kullansak alkol elde etmiş olurmuyuz bakkaldaki meyva sularından daha sağlıklı olur diye düşündüm
Doğru, sağlıklı güzel bir sonuç alırsınız fakat şarabınızın rengi olmaz. Şaraba rengini veren kendi kabuğudur. Kabukla birlikte mayalı olarak 1 hafta bekletilmeli sonra süzülüp fermantasyona devam edilmelidir.
@@mehmetportakal1789 Teşekkür ederim benim için renk değil, tat ve alkol oranı önemli birde hiç yoktan daha doğal olur diye düşünüyorum çünkü yapay meyva sularını normalde bile içmiyorum kendi meyvelerimden sularını sıkarak deneyeceğim bilgiler için teşekkürler
Merhaba Hocam Şıra bekletme konusunda yardım rica edeceğim. 2 adet 15er kilogramlık üzümden elde ettiğim şıra ve posalarından elde ettiğim şıraların hepsini süzdüm. Şu an 2 adet üzüm şırası damacanam, 2 adet de posadan elde ettiğim şıra damacanam mevcut. Bunların hemen hemen 4 ünde de 10ar litre civarı şıra tekrar hava kilidi ile beklemede. Maluk kaloriferler yanmakta. Şıra damacanalarımın olduğu oda sıcaklığı ortalama 20 - 24 derece arasında gün ve gece değişmekte. 4 damacanada da hava kilitlerim mevcut. 2 damacanada hava kabarcığı artık yok diğer 2 sinde arada çıkmakta. Şişelemeye geçmeden önce 3 hafta mı bekleteyim şıraları veya Sizin bekletme öneriniz nedir? Ancak yöntemleriniz ile lezzetler harika oldu. Saygılarımla
Merhabalar, ortam sıcaklığı ve şartları sağlamışsınız, elinize sağlık. Bu şartlarda 3 hafta bekletin, umarım güzel bir sonuç alırsınız. Diğerlerinden memnun kalmanıza sevindim.
Mehmet bey merhabalar,tariflerinizden bulgur birası, elma suyu ile şarap ve pirinç şarabı yaptım.Tamamı çok başarılı oldu.En son siyah üzüm ile bu tarifinizi fermentere aldım.Fermenterdeki 13. gün ve hala fermente olmaya devam ediyor şarabım.Size sorum şu olacak, 2. fermantasyon işlemine nezaman geçmeliyim?Kabarcık atması tamamen sonlanmalımı 2. aşamaya geçmek için?Yayınlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Merhabalar Barbaros Bey. Güzel sonuçlar almanıza sevindim. Cibre ile ilk fermantasyon 1 hafta 10 gün kadar yeterlidir. Cibreyi süzün ve yine hava kilitli fermentere alıp 1 hafta 10 gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz. Tabi kabarcık atmanın tamamen kesildiğinden emin olun.
@@mehmetportakal1789 Söylediğiniz gibi bu akşam cibreyi süzdüm.ufak bir tadım yaptım ayrıca.Buruk güzel bir tad vardı, mis gibi kokuyordu.Rengimizde gayet koyu kırmızıydı fakat biraz bulanıktı.Cibreyi süzdükten sonra fermenter içinde hiç kabarcık attığını görmedim fakat, doğru yolda ilerliyoruz umarım.İlgi ve Alakanız için tekrar teşekkür ederim Mehmet bey.
Barbaros Bey, şimdi bulanık olacaktır, bu durum normal endişe etmeyin. İkinci fermantasyonun bitiminde gayet duru bir şarap elde edeceksiniz. İkinci fermantasyonda, kabarcık atma az olabilir. Cibreyi aldığınız için az az atacaktır. Çünkü şarap, oluşumunın yarıdan fazlasını tamamlamış durumda aslında. Bu şekilde 1 hafta 10 gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz. Kış aylarında fermantasyon süresi uzayabilir, o yüzden 10 günlük süre kural değildir. Fakat kabarcık atma tamamen durmuş ve şarap duru bir hâl almış olmalı. Ardından şarabınız içime hazırdır. Bir süre daha bekletebilirseniz şarap dinlenmiş ve çok lezzetli olur. Şimdiden afiyet olsun.
Ben hiç değiştirmiyorum, sürekli şampanya mayası kullanıyorum. Tadı hoşuma gidiyor. Alkolü daha yüksek. Fakat kırmızı şarap mayası da kullanılabilir elbette. Hatta aslında kırmızı şarap mayası kullanılmalıdır. Ama ben değiştirme ihtiyacı duymadım. Belki de alıştığım içindir.
Denemek icin cekirdekli 3.5 kg pembe üzum aldim rosw şarap icin.. Oteki videobuzada baktim ama patlattiktan sonra rose rengi icin kac gun ve bekleyrgimi anlayamadim.. Buyuk itimalle pembe uzumun şekee orani düşiktur.. patlattiktan sonra rose şarap icin ne yapmayaliyim...mayayi ayni siyah uzum yapar gibi patlattiktan sonrami koyalim..videolariniza baktim ama göremedim.. İşle sirasini rica etsem anlatirmusiniz..
İşlem sırası ve süresi siyah üzüm ile aynı. Şeker yoğunluğu farklılık gösterebilir elbette, o yüzden hidrometre ile ölçüm yapmalısınız. Şekeri de ona göre belirleyip atmalısınız. Ezberden bir oran veremem maalesef. Şarap dengesi bozulur.
Mehmet Bey merhaba Paylaşımınız için çok teşekkür ederim bunlar gerçekten çok kıymetli bilgiler. Size bir şey sormak istedim, geçen yıl aldığım kırmızı şarap mayası dolapta durmasına rağmen son günlerde uyanma yapmıyor tüm mayalar bir süre sonra koyduğum kabın dibine çöküyor. Sanırım maya süresini doldurmuş. Acaba güvenilir bir site veya marka önerebilir misiniz? Vakit ayırıp ilgilendiğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar Selin Hanım. Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım. Az miktarda kullanım için alabileceğiniz ve denemiş olduğum maya linklerini aşağıya bırakıyorum. www.vinomarket.com.tr/urun/proferm-sarap-mayasi-5-g Bir diğer seçenek olarak da bunu deneyebilirsiniz. www.fermantasyonmarket.com/urun/kuru-sarap-mayasi-bioferm-rouge-7-gr
Mehmet Bey merhaba, üzümleri fermentere aldım, şarap mayası attım, 12 saat sonra gaz çıkışı başladı. Yalnız üstte toplanan posayi fermenteri sallayarak ıslatamıyorum. 10 litrelik fermenterde7 kilo üzüm var. Küflenmesin diye hava kilidini açıp, karıştırma çubuğuyla karıştırıyorum, hemen geri kapatıyorum. Günde 2-3 defa hava kilidinin açılıp kapanması problem olur mu?
Merhabalar, çok kısa süreli olması gerekir aksi takdirde oksijene maruz kaldığı için, bu kadar kısa süreden dolayı sirke olmaz ama sirke tadı hakim olur.
Merhaba anlatımlarınızla yola çıkarak mayasız şarap yapmıştım ama 4 günün sonunda beş dk bir fermantasyon hortumun dan hava kabarcıgı çıkıyordu şimdi ise durmadan çıkıyor yanlış olan durum nedir acaba
Merhabalar, maya tamamen oluşmuş ve fermantasyon başlamış, endişe edecek bir durum yok rahat olun. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra süzme işlemi yapın ve tekrar hava kiltli fermentere alın. 1 hafta daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz. Aslında doğal maya ile yapıyorsanız, ilk hafta maserasyon için hava kilitsiz olarak bekletmeliydiniz. Ama anladığım kadarıyla maya oluşumu gerçekleşmiş. Dediğim süreci takip edin, güzel bir sonuç alacağınızı umuyorum.
@@mehmetportakal1789 tşk ederim endişelenmiştim acaba olmadıda sirkemi oldu diye anlatımlarınızla çok şarap yaptım keyifli sonuçlar elde ettim ama bu sefer böyle olunca endişelenmemek elde değil aydınlattıgınız içinde tşk ederim 😉
@@mehmetportakal1789 tekrar merhaba süzme işlemi yapıp tekrar fermantasyon işlemi yaptım yanlız serum hortumun dan çıkan kabarcık hiç çıkmıyor bu şekilde bir hafta bekleyip siseleyim mi nasıl bir yol izlemeliyim tekrar cevap verirseniz sevinirim
Merhabalar, fermantasyonun ilk aşamasında ise sorun olmaz. İçerideki basınç yüksek olduğu için dışarıdan içeri hava girmez. İkinci aşamasında ise, sonlara doğru olursa belki olabilir. (İç basınç düştüğü için) O durumda da, şarabın alkolü oluştuğu için fazla etkilenmez. Fakat, eğer oksijene çok maruz kaldıysa en kısa sürede tüketmenizi öneririm.
Merhabalar, olur elbette. Hatta çekirdeksiz daha iyi olur. Çekirdek, ezme esnasında kırılırsa acı tat verir. Bu arada eğer üzüm beyaz üzümse kabuklu olarak bekletmeye gerek yoktur. Suyunu fermente edebilirsiniz. Çünkü kabuktan zaten renk alınmaz.
Maalesef bununla ilgili videom yok Rufat kardeşim. ama nasıl yapıldığını bir videoda anlattım. Görsel yok sadece anlattım. m.ua-cam.com/video/Ppn_n_bypww/v-deo.html İstersen bir izle belki fikir verir. Ben sana neler yapacağını kısaca yazayım. Haricen maya kullanmayacağını tahmin ediyorum. Üzümleri yıkamadan bir kovada ya da leğende ezip olduğu gibi geniş ağızlı bir kovaya boşalt. Üstünü bir bez ile ört. Hava alması lazım, o yüzden bezle örtmek gerek. Günde iki kez karıştırıp üstte kalan üzüm kabuklarının ıslanmasını sağlamalısın. Bu şekilde 1 hafta beklet. Sonra bir bez ile süzmeni öneririm çünkü daha az tortu alırsın. Süzülen suyu hava kilitli fermentere alıp 1 hafta 10 gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsin.
Mehmet bey videolarınızdan çok faydalandım. Teşekkürler, işler yolunda giderse 120 litre kendi bağımdan şarap olacak ancak cam şişe fiyatları çok zamlandı uygun şişeleme için cam dışında malzeme öneriniz varmıdır ?
Merhabalar, videolarımla yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım. Kısa süreli saklamalarda gıdaya uygun pet şişe kullanılabilir fakat 1 aydan fazla bekletecekseniz cam şişe kullanılmalıdır. Size en basit önerim, bakkal ya da büfelerden bira şişesi tedarik edip sanite ettikten sonra şarabınızı bu şişelere doldurabilirsiniz. Tabi, kapaklama aletine ve kapaklara ihtiyacınız olacak. En ucuz bu şekilde yapabilirsiniz.
Mehmet bey merhaba, fermantasyonu bitmiş ve alkol orani %8 olmuş şarap için, içine tekrar şeker ve maya atılıp fermantasyona bırakılarak alkol oranı yükseltilebilir mi?
Merhabalar, evet teknik olarak olabilir elbette; fakat alkol oluştuğu için maya düzgün çalışmaz görüşündeyim. Denemediğim için net bir cevap veremiyorum.
Merhaba Hocam güzel bir hafta sonu dilerim. 29 Ekim günü fermentere aldığım 15kg civarı siyah üzüm halen 1 dakikada 12 - 14 arası hava kabarcığı atmakta. Bugün ayın 4ü. Siz 1 haftayı geçirmeyin demiştiniz ancak kabarcık atma aynen devam ediyor. Günde en az 5 defa fermenter 19lt lik damacanayı alt üst ettim. Bu günden sonra ne kadar daha bekleyeyim veya yarın öğlen gibi hava atma devam ederken karışımı süzeyimmi?. Saygılar
Merhabalar, kapalı fermantasyonda 1 haftadan fazla bekletebilirsiniz. Açık maserasyonda 1 haftadan fazla bekletilmez. Çünkü sirke oluşumu başlar. Kapalı fermantasyonda böyle bir sorun olmaz. Birkaç gün daha bekleyip sonra süzebilirsiniz.
Merhabalar, eklenen şeker hem alkolü hem de şeker oranını artırmak içindir. Normalde üzüm şarabında şeker kullanılmaz. Şarap, hafif tatlı oluyor, ama çok hafif.
Merhaba abim ne kadar güzel annlattın bu yaz kesin deneyecem tüm işlem bittikten sonra şişeye koyduktan sonra ne zaman içebiliriz 2 ay beklemek yeterli olur mu ,birde bende üzümü yıkamıyoruz çok kir vardır nasıl içeriz derken sen yıkadın bence iyi yaptın abi zannedersem mayayı da onun için kullandın ellerine saglık kayıt ettim yapıcam mevsimi gelince hoşçakalın..
Merhabalar, mesajınızı geç gördüm. Evet, yıkamayı kirden dolayı yapıyorum. Yıkama ile üzerindeki maya gidince, ayrıca maya eklemek gerekiyor. Aslında fermantasyon bitiminde şişeledikten sonra içime hazırdır ama bekledikçe lezzeti artar. Mümkünse en az 1 ay dinlendirin.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ederim zahmet edip bana cevap yazdığınız için mükemmel işler yapıyorsunuz hayran kaldım ugraşlarınıza takipçisi oldum kanalın saglıcakla kalın..
3 роки тому
merhaba, kendi kabuğuyla bekletmeye başladım posasını ancak biz öğez deriz minik minik sinekçikler oluşuyor bunu engellemenin bir yolu var mı acaba?
Merhabalar Ömer Bey. Sanırım doğal olarak yani kendi mayasını kullanarak yapmaya çalışıyorsunuz. Üstünü örtmediyseniz ya da arada bir boşluk kaldıysa sinek girmiştir. Maalesef larva bırakmıştır. Larva meyve suyuna karışırsa artık şarap içilmez.
3 роки тому
yazık oldu bir dahaki sefere ona dikkat edicem teşekkür ederim
Ailem şarap hariç herşeyi yapar sirkede aynı şekilde ve maya kullanmazlar sirke yaparken sirke ile mayalıyrlar acaba bu yöntem şarapta da geçerli olabilir mi?
Merhabalar Hande Hanım, anlattığım bu yöntem, maya eklenerek yapılan bir yöntem. Doğal mayalama ise üzümün kabuğu üzerindeki kendi doğal mayası ile fermantasyondur. Sirke ile şarap yapımı başlangıçta aynıdır. Hatta ilk 1 hafta sonunda devam edeceğiniz yöntem elinizdeki şıranın sirke ya da şarap olmasını sağlar. Şıra, fermantasyonun kalan kısmında oksijene maruz kalırsa sirke olur, hava kilitli fermenterde oksijensiz ortamda devam ederse şarap olur.
Merhabalar İmparator kardeşim, çekirdekler çok kırılacağından şarap acı olur. Videoda o yüzden, üzümleri ezerken çekirdekleri kırmamaya çalışın uyarısı yaptım.
Ustadim selam. Bir konuda yardim istiyorum. 7 8 yildir kendi sarabimi yapiyorum. Hep ekmek mayasi kullandim. Bu sene birkac bidonda sirkemsi tat koku olustu.En kaliteli üzümü de kullanmistim. Ilk defa basima geldi.Neden olmuştur bir fikriniz varmi?Yalniz ben ilk fermenteyi açık yapiyorum.
Merhabalar, bazen olabiliyor. Maserasyon sürecini uzun tuttuysanız sirkeye dönüşmeye başlar. İlk aşama 1 haftadan fazla olmamalı. Bunun yanı sıra hava kilidi sızdırmış olabilir. Şıra oksijen görürse sirke olur.
Abi açıkta yapıp nasıl bozmuyorsunuz bir tekniğiniz var mı? Her yerde ilk fermentasyonu tülle açıkta yapıyorlar hava alıyor. Bozulmadan nasıl duruyor o.
Hocam ben hiç maya veya başka bişey katmadim beyaz üzümden yaptım bağdan topladığımız üzümden. 30 litre civarında ve 16 gündür fermantasyon devam ediyor ama bira yavaşlamış.
Fermantasyon,bazen uzun sürebilir Behzat kardeşim. Havalar soğumaya başladı. Düşük ısı, mayanın yavaş çalışmasına neden olur. Biraz daha bekle, sanırım fermantasyon bitmek üzere.
Merhaba hocam Şıralar 3 hafta beklerken karıştıracakmıyım yoksa durgun vaziyettemi duracaklar. Hava kilitleri takılı. ara sıra karıştırayımmı_ Saygılar
Maya olarak hangi marka almalıyım yaklasik 60 lt uzum suyu çıktı 4 tane 18 lik damacanaya koyucam maya ne kadar ve hangi marka kullanmaliyim karar vermedim
Kırmızı şarap mayası, ya da şampanya mayası kullanabilirsiniz. Marka önemli değil. Proferm, Lalvin, Siha, Alfasol vb. markalar iyi ve kalitelidir. Maya miktarı, her 5 litre u1 çay kaşığı dolusu ( dolu dolu) yeterli olacaktır. Damacanaya yapıyorsanız, yeterli boşluk bırakmayı ihmal etmeyin.
Merhabalar, %100 meyve suyu ile şarap yapımı videom var. Videolarım arasında görebilirsiniz. Ama %100 üzüm suyu ile yapımını kastettiyseniz onun yapmadım çünkü dediğim gibi %100 meyve suyu (elma) ile yapımını anlattım. Farklı meyve çeşitleri kullanılarak aynı yöntemle yapılabilir.
Ellerinize saglık bende denedim yalnız ben içine maya katamadım çünkü maya bulamadıgımdan katmadım 1 4 gün posasıyla beklettim 2 ve 4 cü gün süzdüm 5 litrelik kaba koydum ve 1 kiloya yakın.şeker Kattım ve bidonun kapagını deldim hava dışardan karışmayacak şekilde fermante oldu ve köpükleri gittikten sonra koydum bidonun kapagını kapattım benim yaptıgımdan ne olur şarapmı yoksa sirkemi olur ben bu şarabı ticaret için deyil kesinlikle sadece yapabiliyormuyum diye kendimi denedim bu konuda yardımcı olabilirmisiniz yaklaşık 20 gün oldu süzdüm ve kapagını deyiştireli iyi akşamlar
Merhabalar, maya kullanmadığınız için şeker eklememeliydiniz. Ayrıca eğer maya kullanmayacaksanız üzümü yıkamamanız gerekir. İlk hafta maya oluşumu için oksijenle temas olmalı ama sonraki hafta kesinlikle hava almamalı. Tadına bakınca anlarsınız aslında. İçmekte bir sakınca yoktur endişe etmeyin. En kötü ihtimalle sirke olur o da tehlikeli değil zaten.
Abi distilasyonu tam anlamıyla açıklarmısın?ilk damıtım başladığında neden bir miktar atılır?hangi alkol derecelerinden sonrası damıtılmaz?teşekkürler.
m.ua-cam.com/video/JwgF43FnYqg/v-deo.html Bu linki izlersen sanırım yardımcı olacaktır. Başka soruların olursa yine cevaplayıp yardımcı olurum kardeşim.
Şekeri üzümün suyuyla eritiyoruz fakat elinizdeki üzümün şeker yoğunluğunu ölçmeden şu kadar şeker atılmalıdır diyemem. Ki aslında üzümde şeker atılmaz. Ben, alkolü yükseltmek için atıyorum. Elinizdeki üzüm düşük şekerlidir, ekleyeceğiniz şeker düşük kalır. Üzüm yüksek şeker içeriyordur, atacağınız şeker fazla olur ve fermantasyon sonunda şarabınız şekerli kalır. Hidrometre ile ölçüm alırsanız ve kullanacağınız mayayı da söylerseniz, size oranları hesaplayabilirim. Yok, bana ezbere ölçü ver derseniz, her 1 litre için 1 çay bardağı şeker atın. 13 kg üzüm için 10 bardak atabilirsiniz. Maya ise her 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır. 13 kg üzüm için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
@@mehmetportakal1789 abi mayayı katı deposu sitesinden aldım. Kırmızı Şarap Mayası 5 GR Marka ALFASOL Ayrıca üzümde şireli üzüm degil orta dereceli tatlı siyah üzüm abi.
Maya için kullanım gerekiyorsa kullanılmalıdır. Bitkiler için olan DAP ile aynı mı bilmiyorum ama şarap yapımında maya besini olarak kullanılan besin,.maya için elzem kurulumlarda kullanılmaktadır.
Merhabalar, dediğiniz gibi, beyaz üzümde renk için maserasyon uygulanmaz; fakat doğal olarak mayalanıyorsa mayanın oluşması için aynı süreç uygulanır. Çünkü maserasyon, aynı zamanda mayanın oluşup alkol oluştuğu süreçtir. Oluşan alkol, kabuktaki pigmentleri çözerek şarabımızın rengini oluşturur. Haricen maya kullanacaksanız, beyaz üzümün suyunu alıp maya atıp hava kilitli fermenterde direk olarak fermantasyona tabi tutmalısınız. Fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür fakat bu bir kural değildir genellemedir.
@ramazanbelge2493 posadan ayırma 1 hafta sonra olmalı, süzdükten sonra hava kilitli fermentere alın, yaklaşık 10 gün sonra hazır olacaktır. Videoda ayrıntılı olarak anlattım ama sanırım kaçırmışsınız.
Merhabalar, hayır metil alkol oluşmaz. Aşağıdaki linki izlerseniz ayrıntıları ile birlikte kafanızdaki sorulara cevap olacağını düşünüyorum. m.ua-cam.com/video/JwgF43FnYqg/v-deo.html
Mehmet bey buradaki işlemin aynısını yaptım alfasol diye kırmızı şarap mayasi aldim aynı bildiğiniz instant maya ilkkez alıyorum sasirdim hava çıkışında 1 gün geçmesine rağmen başlamadı sizce normalmiş birde bu marka iyimi
Bir gün geçtiyse başlaması gerekirdi. Alfasol iyi bir marka. Fakat her ne kadar instant maya gibi görünsede aynı değil. Alkol dayanımı, sıcaklık, ürettiği alkol ve tatlar farklıdır. Hava kilidinizi kontrol edin. Eğer posada kabarma varsa hava çıkışını engeller, bşraz sallayıp çalkalayın posanın ıslanması gerekli.
@@mehmetportakal1789 son bisi sormak istiyorum.10 gün önce başka şişeye kurmuştum hava kilidinide takdim hatta size yazmıştım.hortumu biraz uzun tuttum diye 10 saat sonra hava kilidini actim.5 dakika içinde durumu düzeltip geri takdim hava kilidini ama bugün bakdimda içinde köpürtmesi kabarcıklar yok bozulmuş olabilmiş ama hava kabarcık atıyor verdiğiniz bilgiler için çok tskler
Fermantasyon henüz bitmediği için kabarcık görürsünüz, bu durum normaldir. 1 hafta dolduysa süzme işlemi yapın ve tekrar hava kilitli fermentere alıp bir hafta daha bekleyin. Ama süzme için 1 hafta dolmuş olmalı, daha erken olmaz, şarabınız sirke tadına yakın olur.
Abi size bi sorum olacaktı. % 100 4 adet meyve suyuna 4 su bardağı şeker attim.Karıştirip şekeri erittim, içine bir çay kaşığı şarap mayasi attim.10 gündür femante oluyor.Ama tadını merak ettim bi yudum içtim çok acı bir tat var.sebebi ne olabilir.Metil alkole dönüşmüş olabilirmi.Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, öncelikle metil alkol oluşması çok çok zor bir ihtimal ama olsa bile çok düşük miktarda oluşur ve insan sağlığına zararlı düzeyde değildir. Aldığınız tat alkolün acısı olabilir ama çok acı bir tat olmaz. Daha önce meyve şarabı içtiysenşz benzer olacaktır. Fakat çok acı tat olmaması gerekir.
Yani bilemiyorum, açıkçası aklıma birşey gelmiyor. Bu kadar acı olmamalı. Şarap mayası çok iyi çalışmış ve alkolü yüksek olabilir ama o da en fazla 15-17 arası olabilir.
Merhabalar Mehmet Bey öncelikle çektiğiniz videolar çok aydınlatıcı teşekkür ederim. Yaklaşık 2 ay önce kırmızı şaraplık üzümden şarap yapmaya karar verdim. Mesaresyon dönemi yaklaşık 5 gün sürdü. Günde 3-4 kere karıştırdım. Gayet güzel köpürdü mayalanma başladı. Bu arada hiç bir şekilde maya ya da koruyucu kullanmadım. Süzme işlemini yaptım. Fermentere aldım. Ama hiçbir şekilde hava kabarcığı gözlemlemedim. Hidrometreyle ölçüm aldığımda 1000 değerini okudum ve bu değer yaklaşık 1 aydır aynı. Şarabın üstünde beyaz bir tabaka oluştu. O tabakadan kurtulmak için aktarma işlemi yaptım ama belli bir süre sonra yine aynı beyaz tabaka oluştu. Tadına baktığımda bozuk şarap tadı almadım. Kokusunda da bir değişim yok. Sebebi sizce ne olabilir? Çözümü var mıdır?
Merhabalar Yasemin Hanım. 1000 değerini görmeniz, şarabın oluştuğu anlamına geliyor. Yani şeker sıfıra inmiş. Tadına baktım demiştiniz, alkol oluşmuş olmalı. Tahminim, maserasyon sürecinden sonra fermentere alındığında hava kilidinin sızdırmış olduğu yönünde. Ama iç basınç içeri hava girmesini engellemiş. Kabarcık atma görmemişsiniz ama şeker yoğunluğu 1000 e inmişse fermantasyon gerçekleşmiş ve alkol oluşmuştur. Fakat sonrasında yani fermantasyon bitiminde iç basınç düşmüş ve içeri hava almış olmalı. Beyaz tabaka bu yüzden oluşmuştur.
Merhaba Erkan kardeşim, fermenter olarak hazır su bidonu kullandığım için sterilize etmeye gerek yok. İçinde zaten su vardı yani temiz. Fakat başka fermenterde sanite-sterilize işlemi yapılmalı elbette. Bunun için pbw ve starsan ( başka markalar da olabilir) gibi sanite ürünler ile yapılabilir. Bir diğer seçenek ise, elinde bu malzemeler yoksa, suya az miktarda çamaşır suyu karıştırarak yine sanite edileblir. Bunu la ilgili videolarım arasında iki video vardı. Oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsin.
Merhabalar, tarifi birebir uyguladıysanız gerek yok. Şeker miktarını ennbaşta belirledik zaten. Şarap biraz tatlı-şekerli olsun derseniz ekleme yapabilirsiniz elbette.
Merhaba mehmet abi hangi şarap mayasını almalıyız bir çok marka var kullandıgın mayanın ismini rica etsem mümkünse almak istiyorum birde hidrometre almam gerekli her hidrometre şarap için uygun mu abim......?
Merhabalar, ben şampanya mayası tercih ediyorum. Kullandığım maya Siha active yeast 4. Bunun yanısıra lalvin, proferm ve ioc da kaliteli mayalardır. Hidrometrenin ölçü aralığı 990- 1120 arasında olursa iyi olur. 990-1100 de olur.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ederim zahmet ettiniz abim notumu alıyorum.abim baktım beyaz şarap ve şampanya mayasıymış kırmızı şarap için sıkıntı yok o zaman
Merhaba Bir hevesle maya, maya besini, pms aldım siyah üzüm şarabı yapmak istiyorum bu pms ve maya besini ni nasıl eklemem gerekir kilo başına biryerde bulamadım cvplarsanız çok sevinirim teşekkürler tarifler için ❣️
Merhabalar Aysel Hanım. Eğer vidodaki tarifi birebir uygulayacaksanız ona göre anlatayım. Başka bir yöntem düşünüyorsanız oranlar değişebilir. Ben, videodaki yöntemi uygulayacağınızı varsayıyorum. Buna göre: Her 5 kilo üzüm için 1 çay kaşığı dolusu maya ve aynı miktarda maya besini kullanmalısınız. PMS için, şarap oluştuktan sonra kullanmanızı öneririm. Çünkü PMS, hem mayaya zararlı mikroorganizmaları yok eder hem de şarabın korunmasını ve dolayısıyla uzun süre saklanmasını sağlar. Fakat bazen, fermantasyon öncesi eklendiğinde mayaları da öldürebilir. Bu yüzden, şarap oluştuktan sonra her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu PMS ekleyip karıştırın. Fakat bir önerim daha olacak. PMS kullanımı, eğer uzun süre bekletme düşünmüyorsanız şart değildir. Standart hazırlıkta bile ideal ortam ve şartlarda ( serin ve ışıksız yerde) 1 yıl boyunca bekleyebilir ama tercih sizin elbette.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim biraz saklayacak gibiyim tek kişiye göre çok çıkacak meraklısı olan çevrem yok birazına atarım birazına atmam o zaman çok sağolun
@@mehmetportakal1789 merhaba :( ben yine bir şey yaptım İnternetim yoktu.. Aklımda kaldıgı kadar Şarabı süzdükten sonra biraz maya besini, maya ve şeker ekledim tekrar bekletmeye aldım. Şarap olur mu bu :(
Merhabalar Aysel Hanım. Yani tam anlayamadım. "Şarabı süzdüm" derken posadan mı süzdünüz tortudan mı ayırdınız? Eğer alkol oluştuktan sonra süzme işlemi yapıp maya attıysanız, maya çalışmaz zaten. Ya da çok az bir kabarcık atar ve durur. Çünkü oluşan alkolde maya yaşayamaz. Zaten fermantasyonun durma sebebi de budur. Eğer alkol oluşmuşsa büyük ihtimalle attığınız maya çalışmayacak. Endişe etmeyin bir sorun olmaz ama belki maya tadı yüksek olabilir.
Mehmet bey merhabalar. Ben bu tarifinizi yaptım ama 10 gün sonra süzüp yeni fermentere aktarmam gerektiği detayını atlamışım. Yaklaşık 25 gün sonra (günde 2 kez karıştırdım) süzüp direkt şişelere aktardım. süzdüğüm posa suyun üzerinde değil içinde yüzüyordu artık. Aktarım yapmadan önce tadına baktım, ilk kez üzüm şarabı yapmış biri olarak fena değildi ve alkolü yüksek bir şarap olmuş. Size sorum bu şarap içilir mi yoksa çöp mü oldu. Güvenemedim size sormak istedim.
Merhabalar Nil Hanım, endişe etmeyin. Hiçbir sorun olmaz. Tarifi birebir uyguladıysanız, yani şarap ya da şampanya mayası kullanarak yaptıysanız sorun olmayacaktır. Hatta daha koyu bir şarap elde etmiş olacağınızı söyleyebilirim.
@@mehmetportakal1789 Çok sevindim.. Emeğim çöp olacak diye korkmuştum açıkçası. Şarap mayası kullanarak yaptım. Siz hangi şampanya mayasını kullanıyorsunuz? Verdiğiniz maya ölçüleri tutmayabiliyor markalar değişince. Ben muz- mandalina ve hurma şarabınızı yapıcağım önümüzdeki günlerde. Bu sorumu da cevaplarsanız çok sevinirim.
Doğru söylüyorsunuz, markadan markaya ölçü değişebilir. Kullandığım şampanya mayası Siha active yeast 4 linki bırakıyorum. Farklı gramajlarda satışı yapılıyor. www.vinomarket.com.tr/urun/siha-active-yeast-4-beyaz-sarap-ve-sampanya-mayasi-500-g-1
Olur elbette, bu sene mevsimi kaçırdık. Vişne yoktu doğru dürüst. Reçel bile yapamadık ama seneye çıktığında ilk iş yapacağım. Çünkü ben de çok istiyorum.
Abi merhaba yazın mutlaka üzüm deneyeceğim Kuru üzüm bugün oldu sanırım ekmek mayasiyla yapmıştım. Sirke olmadı ama alkol oldu mu onu bilmiyorum şarap gibi tadı keskin değil. İçince anlayacağız. İçmem de sakınca yoktur sanırım bir kaç gün dinlendikten sonra. Uzun tuttum konuşmayı ikinci sorum Buzlugunda benim Vişnem var donmus halde ondan yapsam bu yöntemi mi kullanmaliyim ezip şeker maya fenmantere süz ikinci fermantere Elinize emeğinize sağlık her şey için
Merhabalar, içmenizde sakınca yoktur endişe etmeyin. Bence güzel bir sonuç almışsınızdır. Vişne için, videolarım arasında kiraz şarabı tarifini uygulayabilirsiniz. Fakat sonuç ekşi olur.
Kullandığınız yöntemi kullanarak 10 gün boyunca kabukları ile fermente ettim, 10 gün sonra açtığımda mis gibi şarap kokuyordu. Kabukları sıkıp tekrar fermentöre aldım. Hidrometre ile ölçmedim ama tadına baktığımda alkollü ve hafif tatlı gibiydi. Gayet gövdeli, güzel bir şarap olacak gibi; sanırım 2 haftalık 2. fermantasyon sonucu tadı iyice oturur. Çektiğiniz videolar ve emeğiniz için çok teşekkür ederim.
Nasıl oldu şarabınızın son hali?
@@zehraz4266 Gayet güzel oldu.
Afiyet olsun.
Günaydın Hocam
Güzel bir Cumhuriyet bayramı dilerim
Üzümlerimi kırdım
Alt çapı 25cm olan damacana fermenterime doldurdum
Yaklaşık 28cm alttan yukarı doldu, üst boğazdan 7 cm aşağıda
Damacana tamamı dolu iken 19lt olduğuna göre zannedersem 13 kg veya lt kadar kısmında şıra ve posa var.
Hidrometre 1050 gösteriyor
Şeker ve Maya miktarını ayarlamam gerekiyor zannedersem
Hava kilidim de hazır
Saygılarımla
Günaydın, hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.
Elinize sağlık, fermenterin 1/3 oranında boşluk olmalıdır, söylediğinize göre bu boşluk var.
Şarap mayası koyacaksanız, 13kg posalı üzüm şırasımdan yaklaşık olarak 9-10 litre civarında süzme şıra elde edeceksiniz. Bu durumd aölçüm yaptığınız değere göre litre başına 150gr şeker (toplam yaklaşık 1,4kg) ekleyip eritin ve üzerine uyandırılmış 2 çay kaşığı dolusu şarap mayası eklerseniz yeterli olacaktır.
Bilgilendirme videolarınız, ilginiz ve çok hızlı geri bilgilendirmeleriniz için çok çok teşekkürler Sn Hocam. Önerilerinizin tamamını uyguladım. Şimdi sıra 2.ci fermenteri doldurmaya geldi. Öğleden sonra Hasandede tarafına gideceğiz üzüm getirmek için. Arada başınızı ağrıtacağım. Saygılarımla@@mehmetportakal1789
Merhaba Hocam hızlı yanıt için çok teşekkürler.
Şişeleme işi başarı ile sonuçlandı. Konik mantarları da bir tahta takoz yardımı ile küçük darbelerle şişe ağzına sıfır çaktım. Kapşonlar gelince onları da saç kurutma ile takacağım.
Sn Hocam şişelediğim şarabı nerede muhafaza etmem gerek Malum hava soğuk . Dış sıcaklığa yakın cam kapamalı balkondamı dursun kalorifer yanan evdemi muhafaza edeyim ve ne kadar süre ile açmadan bekletebilirim?
Bu arada Sizin yönteminizle tad mükemmel değme markalarla yarışır derecede efsane olmuş :-))
Saygılar
Merhabalar, güzel bir sonuç almanıza sevindim. Videolarım arasında saklama şartlarını anlattığım bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, yardımı olacaktır.
Saklama sıcaklığı mümkünse 12-15C° arasında ışık görmeyen ortamda olmalıdır. Katkı maddesi kullanmadığımız için uygun ortamda 1 yıla kadar rahatlıkla saklanabilir, hatta daha fazla da kalabilir, fakat daha fazla süre deneme şansım olmadı.
Ben şaraplarımda katkı maddesi kullanmayı tercih etmiyorum, doğal olmasından yanayım.
Teşekkürler hocam hiçbir katkı maddesi kullanmadım sadece potasyum meta bi sülfit ile şişeleri yıkadım o kadar herşey doğal. Şaraptaki bu mükemmel lezzet de herşey doğal olduğu için zannedersem. Çok teşekkürler. Saygılar@@mehmetportakal1789
Mehmet bey merhaba. Yaşadığım bölge özellikle siyah üzüm çeşidi açısından zengin bir yer. Birçok cins olmasına karşın pazarda neredeyse her siyah cins üzüm "kara üzüm" olarak satışa sunuluyor. İçlerinden 10 kg Cabernet Sauvignon cinsi üzüm aldım. Maserasyon ve sıkma sonrası oldukça verimli oldu. 1200 gr posa kaldı. 8 litre civarı üzüm suyuna 2 lt su ve 1 kg şeker ilave ederek tadını fazla bozmadan ve alkol oranını biraz yükselterek 30 günlük fermantasyon ve durutma sonrasında şişeledim. Tadı ve yumuşaklığı gayet başarılı. Bu işi hem ihtiyaç.hem de hobi olarak yaptığım için mevcut şarap şişelerimi kapaklı yerine mantarlı muhafaza ediyorum. Esas meseleye gelirsek, bu ev tipi şaraplar yıllanırmaya çok müsait olmadıkları söylenir ve 12-15 ay içerisinde tüketilmesi önerilir. Şişeler dik olarak ve mantarlı duruyor. Mantarların ikisi basınçtan attı fakat şarapta bir taşma köpürme vs olmadı. Mantarların şaraba değerek ıslak kalması dolayısıyla şişip atma riskinin azalması sebebiyle yatık vaziyette muhafa etmemde sizce sakınca olur mu? Her seriden 3 şişe ayırıp yıllandırmayı planlıyorum.
Merhabalar Can Bey. Şişenin mantarı attıysa fermantasyon tam bitmediği için içeride oluşan basınçtan dolayı atmıştır. Bu durumda diğer şişelerinde atması muhtemel. Mantarları arada açıp gazı boşaltın derim.
Yıllandırma konusuna gelirsek, bunun prosedürü, işlemi farklıdır. Yıllandırayım derken elinizdekini sirkeye döndürebilirsiniz. PMS kullanabilirsiniz. Hâlâ geç değil.
Bu arada üzüm suyuna su eklememenizi öneririm. Saf üzüm suyu ile çok daha lezzetli bir sonuç alırsınız.
@@mehmetportakal1789
Şişelemeye geçmeden önce belli aralıklarla baktığımda hava çıkışı olmadığını gözlemlemiştim. Kullandığım İlk seriye kullandığım üzümlerin asit oranları biraz fazlaydı. Şimdi tavsiyeniz üzere iki gündür ağızlar açık vaziyette dinlendiriyorum. Fermantasyon cüzi mikterda bitmemiş olsaydı ve ben mantar üzerini kapüşon ile kapatmış olsaydım ve haliyle mantar genleşmeden dolayı da olsa atamayacaktı. Peki bu taktirde şarapta bozulma söz konusu olurmuydu?
Can Bey, yok bozulma olmazdı ama dinlendirme, şişelerin ağzı açık şekilde olmayacaktı. Arada gazını almak için gevşetip tekrar kapatmanız gerekiyordu. Sanırım yeterince açık yazmadım benim hatam. Arada açın demiştim ama orayı atlamışsınız sanırım.
Önemli değil. Sorun yaşadığım 3 şişe vardı. Yakın zamanda tüketileceği için çok sorun olmayacağını düşünüyorum.
Mehmet hocam iyi akşamlar. Siyah üzüm den tarifinize uygun şekilde yaptım. Başlangıç yoğunluğu 1100 dü. 8. gün posayi sürdüm. Yoğunluk 995, 100 ml bardağa koyup içtim tadı mükemmel. Emeğinize sağlık çok beğendim tarifinizi. Sadece içtikten sonra genzimde yakıcı tat bırakmadı . 10 gün sonra sifonlayarak şişeye alacağım.
Merhabalar, 995 e inmişse, fermantasyon hemen hemen bitmiş zaten. İkinci fermantasyon sürecinde çökelme ve dolayısıyla berraklaşma olacaktır. Bu süreçten sonra alkol oranı tam oturacaktır.
@@mehmetportakal1789 Teşekkürler bilgi için hocam. Daha şimdiden Vinkara mahzen şaraplarından daha lezzetli oldu. Abartısız söylüyorum.
Afiyet olsun.
Hayirli gunler sayenizde cok bilgi sahibi oldum devamli tatbikat yapiyorum yani cesitli sarap turleri
Mehmet arkadaşım bir şey sormak istiyorum erik karpuz kavun böğürtlen bu meyveleri karıştırıp şarap yapabilirmiyiz ince detayı varmı saygılar sevgiler
Merhaba, erik ve böğürtlen beraber olabilir, ama kavun karpuzu karıştırmayın derim. Açıkçası kavun ve karpuzdan düzgün sonuç alınamıyor. Hatta videolarım arasında karpuz şarabı yapımı videom var, orada da pek beklentiye girmeyin dedim.
Fakat, erik şarabını tek geçerim. Videolarım arasında var. Bence meyveleri ayrı ayrı yapın.
selamlar, üzümleri kabuklarıyla değil, ezdikten sonra tülbentten geçirerek fermantasyona alsak (şeker+maya) renk dışında bir kaybımız olur mu, bekleme süremiz ne olur?
teşekkürler.
Merhabalar, olabilir elbette. Kabuk sadece renk veriyor. Şeker meyvenin suyunda zaten. Fermantasyon süresi aynıdır.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler
Güzel,anlatımı basit ve düzgün videolarınız için teşekkürler 🙏 emeğinize sağlık👏👏👏ben anlattığınız gibi koyu kırmızı üzümden kırmızı şarap mayası ile şarap mayaladım.Berraklaştırma ve durultma için jelatin yada bentonit kullanmıyormusunuz?Cam gibi berrak şarap yapmak istiyorum hangisini önerirsiniz?
Merhabalar, ben hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yapmaktan yanayım. Yeterince dinlenirse gayet berrak oluyor. Bence siz de kullanmayın, inanın hiç gerek yok.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler,ama jelatin ve bentonit doğal ,faydalı maddeler ne sakıncası olabilir ki?
Tercih etmiyorum diyelim. Ben, şarabımda hiçbir katkı maddesi istemiyorum. Zaten kendi şarabımı yapmaya başlamamdaki amaç buydu diyebilirim. Ticari şarapların üretim aşamalarını biliyorum, görseniz siz de içmezdiniz emin olun. Dediğiniz maddeler doğal olsa da ben şarabımda istemiyorum ve gerçekten gereksiz.
@@mehmetportakal1789 Anladım.raf ömrü kısa olmuyur mu peki?her zaman üzüm bulunmuyor malum.yazdan yaptığınız şaraplar bütün kış bozulmadan kalıyor mu?
1 yıl çok rahat kalır, endişe etmeyin.
Merhaba Hocam güzel bir akşam dilerim
Fermentasyon bitti süzme sonrası yaklaşık 5 haftadır hava kilidi takılı vaziyette şıralar bekledi.
Bugün şişeledim.
Mantarlarını kapatmadan önce şişelerin ağzı açık olarak bir süre bekleyecekmi?
Şişe aldığım yer konik mantar yollamış bande şişe kapatma aparatı yok bu konik mantarları tam olarak şişeye çakarakmı oturtacağım?
Saygılarımla
Merhabalar, hayır, dolum yapar yapmaz hava ile en kısa teması gözeterek kapaklayın.
Mantarlı şişe kullanmadığım için nasıl yapılacağı ile ilgili birşey diyemiyorum, ben her zaman kapaklı şişe tercih ediyorum.
Şarap mayassini ilik sudami yapalim, yoksa şiranin suyundan yapalim.
Ve şeker yuksektirken şekeri sicak suda eritip siguduktan sonrami şiranin icinde dokelim..tsk
Maya uyandırmayı ılık suda ya da şıra suyunda yapabilirsiniz. hiç farketmez. Şeker eklemeyi ise şıra suyunda yapın.
İyi gunler. Ben bu sekilde bir maserasyon islemi gormedim hic. Onceden uzumler patlatilip bir kovaya alinir ve agzi kapatilir. Gun icindr iki uc kere karistirilir. Daha sonra suyu sıkılıp fermentere alinir. Maya konsa da konmasa da.
Merhabalar Selçuk Bey, doğal mayalama yönteminde aynı söylediğiniz gibi yapılır. Bu yöntemi başka bir videomda anlatmıştım.
Bunda ise maserasyon sürecini atlamış oluyoruz, sadece kabuğun rengini almaya çalışıyoruz. Ki zaten ilk 1 hafta içinde alkol oluştuğu için kabuğun rengi şıraya geçiyor ve neredeyse şarap hazır hale geliyor. İkinci aşamada ise süzme işleminden sonra hafif fermantasyon ve çökelme süreci oluyor.
@@mehmetportakal1789 Peki maserasyon islemini leğen gibi yayvan bi kap icerisinde yapabilir miyiz yoksa illaki agzi dar kova gibi bir yerde mi olmali? Bir sorun da hidrometre kullanimini hic bilmiyorum ben . Bir kavanoza şırayi doldurup sonrasinda hidrometreyi koyup seker degerine mi bakmaliyim
Selçuk Bey, eğer doğal mayalama ile yapacaksanız elbette leğen gibi yayvan bir kap kullanılabilir. Üzerini sinek ve toza karşı bez ile örtmeniz gerekir. Dar ağızlı olması şart değil. Videolarım arasında siyah üzüm şarabı yapımı ile ilgili bir video daha var, yardımı olabilir.
Hidrometre, sıvıdaki şeker yoğunluğunu ölçen bir alet. Mümkünse mezur ile kullanın derim. Kavanozla da olur tabi.
Ölçümün nasıl yapıldığıyla ilgili aşağıdaki linkleri izlerseniz yardımı olacaktır.
m.ua-cam.com/video/mfaoRC1Zir0/v-deo.html
m.ua-cam.com/video/UmLLVoLmTKI/v-deo.html
@@mehmetportakal1789 Cok tesekkur ederim sağ olun.🙋
Rica ederim
Mehmet Bey, emeğinize elinize sağlık. Tarifleriniz çok şeffaf ve anlaşılır. Kafama takılan konu bir iki tarifte maserasyon işlemlerini ağzı açık yani havayla temas edecek şekilde yapılıyor. Sizin bu tarifinizde ise kabuklu şekilde direk fermantasyona alıyorsunuz arada ki yöntem farkı nedir. Bu yöntem daha mı garantili bir yöntem acaba?
Teşekkür ederim Abdullah Bey.
Doğrudur, videoda da bahsettiğim gibi bu garantili bir yöntem. Şarap mayası attığımız için Fermantasyonun başlamasıyla oluşan alkol kabuktaki pigmentleri çözüp kabuğun rengi suya geçmiş oluyor. En başından itibaren hava kilitli fermentere aldığımız ve alkol oluşana kadar bekletip sonra süzdüğümüz için sirke olma ihtimali sıfır.
Mehmet Bey merhaba, anlattığıniz gibi kabuklu bir şekilde ilk fermantasyonda bugün itibariyle 7. gündeyim. Kabarcıklar hala çıkmakta. Siz 1 hafta veya en fazla 10 gün demiştiniz. Bu durumda Kabarcıklarin bitmesinimi beklemeliyim yada 10. Günde kabarcıklar çıksa bile süzme işlemine geçmeli miyim?
Yok beklemenize gerek yok. Zaten süzdükten sonra yine hava kilitli fermenterde fermantasyon devam edecek.
Teşekkürler ederim Mehmet Bey yardımlarınız için.
@@mehmetportakal1789 Merhaba Mehmet Bey, ben de ilk denememi yapacağım ama sizin dışınızda herkes kırmızı üzüm için açık veya kapalı maserasyon öneriyor. Açıkçası arada kaldım ama sizin yöntem pratik olduğu için daha kolay. Aklıma bir soru takıldı, şarabın içindeki alkol pigmenti cözüyorsa neden herkes 7-10 güne kadar maserasyon ile uğraşıp, daha sonra şırayı fermentöre koyuyor?
Slm.abi ben elmalari rendeledim icine şeker su ve yeteri kadar ekmek mayasi koydum iyice karıştrdim. üstunu tülbentle örterek 4 gun maserasyon yaptim.sonra suyu süzüp agzinisi hava kilidi yapip fermantasyona biraktim.30 gün fermantasyon yaptirip sonra onu süzüp karanlik bir yerde 30 gün dinlemeye birakacagim sizce yaptiğim dogru bir işlemmi? Bilgi verirseniz cok sevinirim Saygilar
Merhabalar, maya atarak maserasyon yapılmaz. Bu yanlışı, şarabınız sirke olur. Maya attıysanız, ilk günden itibaren hava kilidi takmanız gerekir.
Meehaba şarap şişlerini ksynat suda bekletip çalgaladıktan sonra birgun beklettikten sonra şişekeye biliymiyim..tam suzulmemiş oluyir icinde su kabarciklari varken şişeleye bilirmiyim
Şişe icindeki su kabarciklari şaraba zarar verirmi..tsk
Merhabalar, az miktarda damlacık şeklinde su bir sorun oluşturmaz. Şişeleyebilirsiniz.
Merhaba, bir sorum olacak. Babam evde doğal yöntemle kendi mayası ile kırmızı şarap yapıyor. Sorum şu şarabı şeker ile şişelsem gazlanır mı? İyi sonuç alır mıyım? Teşekkür ediyorum
Doğrudur Vedat Bey, şarabı şeker ile şişelerseniz gazlanır ve şampanya gibi gazoz gibi olur.
Selamlar Mehmet bey. Şiraz üzümden maserasyon beklemesindeyiz . Sorum şu. Havasiz fermentasyona başladigimizda içine bir avuç kuru erik atsak o derin kuru meyve aromasini elde edermiyiz? Teşekkur ederim.
Merhabalar, o şekilde denemedim ama alkol, erik aromasını ortaya çıkartabilir. Bir zararı yok, deneyin.
Iyi dost verdigin bilgiler cok guzel senin sayende iyi bir sarap yapmaya ogrendim gayet dogal olan seylerle yapiyorum zevkle iciyorum tesekkurler
Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım.
Ben direk uzum suyundan yaptim el yapimi uzum suyundan guzel sarap kokusu geliyor fakat alkolu kendisi uretiyormu yiksa alkol elkemeye gerek varmi
Merhabalar, alkolü, üzüm suyuna atılan maya yapıyor. Haricen alkol eklenmiyor. Alkolü ise, kullandığınız maya, şeker yoğunluğu ve ortam şartları belirler. Uygun sıcaklık gereklidir.
Mrh rahatsiz ettim yine 5 litre şira icin.
20-21 derece oda sicakliginda proferm w şarap msyasi ile yarim bardak şira suyun icine cay kaşigi maya serperek attim.su an itibari ile 50 dakka oldu maya kabarmadi, hatta dibine cokmus gibi gozukuyor, şira uzerinde maya tozlari gizukuyor ama kabarma yok..birazdaha bekliyeyimmi, tekrar kaynamiş ve ilimiş yarim bardak suda deniyeyimmi..tsk
Maya taze midir? Bardağın üzerini kapatıp ışık almaması için bez ile örttünüz mü? Ortam sıcaklığının biraz daha yüksek olması gerekebilir. 25-30 arasında tutmaya çalışın. Maya eğer taze ise uyanacaktır.
@@mehmetportakal1789 yeni actim son tuletim tarihi 12-2024
@@mehmetportakal1789 dogalgazi actim,olmaz ise ılık suda denerim..yada bir sonraki uyandirmada petegin yanina koyarim bardagi..simdi kimildatmiyorum bardagi.
Evet orttum cay tabagi ve kalin bezle
@AdnanVideoEdit daha sıcak bir ortama alın.
Şarap sirkesi yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim? Çok şekerli, kınalı Tokat beyaz üzümlerini ezdim sirke yapmak için. İçine fermantasyon için nohut ve bulgur ekledim. Bir hafta beklettikten sonra süzüp, içine şeker ve şarap mayası ekleyip, bekletsem şarap sirkesi elde edebilir miyim?
Merhabalar, sirke yapmak istiyorsanız bunun yöntemi var elbette ama şarap sirkesi ile açıkçası tam olarak ne kastettiğinizi anlayamadım Aslı Hanım.
Sirke ile şarap aynı malzemeden yapılır ve çok basit bir fark ile şarap ya da sirke olur.
Hiç maya atmanıza gerek kalmadan, ezdiğiniz üzümün fermantasyonu oksijene maruz kalırsa sirke, kapalı olarak hava almadan fermente olursa şarap olur. Bu kadar basittir yani.
Yalnız sirke olması için en az 25-30 gün geçmeli. Fermenterin üzerini bir bez ile örtün, böylece sinek ya da böceklerden korunmuş ve hava alabiliyor olacaktır. Günde en az bir kez karıştırıp üstte kalan üzüm kabuklarının ıslanmasını sağlamalısınız, yoksa küflenme başlar.
Merhaba Mehmet hocam, bende taze toplanmış yabanmersini mevcut, tadıda siyah üzüme yakın mayhoş, acaba bu videodaki tarifi mi önerirsiniz, yoksa erik şarabındaki gibi su katılıp kaynatılıp şıra elde edilen tarifi mi önerirsiniz.
Merhabalar, denemedim ama yaban mersini sulu bir meyve olmadığı için kaynatma yöntemi kullanılarak yapılması gerekir görüşündeyim. Erik tarifine göre yaparsanız daha düzgün bir sonuç alırsınız diye düşünüyorum.
mehmet hocam katı meyve suyu sıkacagı ile sıksak sonra posa ileçıkan üzüm suyunu birleştirsek olur mu ?
Çekirdeğini kırmadığınız sürece olabilir elbette. Çekirdek kırılırsa şarap acı olur.
Eline sağlık abi yine çok güzel bi paylaşım olmuş. En son bulgur birası tarifini hazırladım 2 gün sonra şişeleme yapıcam. Fermente sırasındaki kokudan anladığım kadarıyla çok güzel bi sonuç olacak.
İyi günler diliyorum, bir videonuzda 3 dakkada bir hava kilidi atarsa fermante bitmistir dediniz .şekerli yapmak istedigimizden mayasiz seker koyup 1100 cikarmistik bir iki aktarmadan sonra 10 gun once 1030 gibi idi.10 litrelik bidonda hava kilidinden kabarcik 10 dakkada bir cıkiyor.
Hava kilidi atmasi bitince 15 -16 dereceli bir yerde bekletip aktarma yapin dediniz gibi geliyor bir videonuzda .
şimdi hava kilidl uzerinde iken 15 -17 derecelik odada bir iki bekletip son kez kucuk galonlara aktarma yapalimmi sağlun
Merhabalar, evet, yeterince dinlendiyse şişelere, galonlara aktarabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 şu anda 10 -15 gibi surede hsva kabarcigi cıkiyor hava kilidinden.
Hafif soguk odada bekletip ,maya nin çökmesini bekleyip sonrami galonlara aktaralim..
Kabarcık atma varsa fermantasyon devam ediyor demektir, bu durumda serin yere almanız yanlış olur. Aksine ılık ortama alıp mayanın hızlanmasını sağlayın. Daha sonra serin ortamda bekletip mayanın çökmesini sağlayın ve şişeleyin
@user-by1wq2mo9v bu arada 3 dakikada bir kabarcık atma bira fermantasyonunda geçerli aslında, o da uygun şartlarda 3 haftanın bitiminde hâlâ devam ediyorsa sonlandırabiliyoruz. Şarap için geçerli değildir. Çünkü şişede gazlanma oluşur ve şişe patlar. Birada zaten gazlandırma yapacağımız için çok önemli değil.
Abi maşallahın var yine.. Eline sağlık. Çok güzel ve sade bir anlatım.🙏👍
Eyvallah kardeşim.
Ustam beyaz üzümü 4- 5 gün bıraktım posasıyla sonra posadan ayırdım sirkeye dönermi
@@dorukemirsevinc7721 dönmez ama beyaz üzüme maserasyona gerek yok kardeş sadece suyunu alarak işleme devam edebilirsin
Doruk kardeşim, Bilal kardeşimin de dediği gibi, beyaz şarap yapılırken gerek yok ama az daha koyu renkli olsun isterseniz aynı yöntemi uygulayarak yapabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 Mehmet Bey haddim olmayarak cevap verdim kusuruma bakmayın aceleciliğimden dolayı🙈 Ne kadar da bilgim olsa ne kadar da şarap yapımı ile ilgili kitaplar okusam da,bildiklerimin çoğunu size borçluyum, size karşı saygım sonsuzdur🙏
Üzümleri yıkamadan buradaki yaptıklarınızın aynısını yapsam sarap mayasi kullansam alkol dahami yüksek olur o sekil yapsam olurmu
Hayır, alkol daha yüksek olmaz maalesef. Ya haricen maya kullanın ya da yıkamadan doğal mayası ile yapın. İkisi birlikte sorun olabilir. Mayalar uyuşmazsa şarabın tadı kötü olur.
@@mehmetportakal1789 çok TSK ederim
Merhaba Hocam iyi akşamlar ve güzel bir hafta sonu tatili dilerim.
Sizin videoları defalarca izledikten sonra ekipman tamamlamasına çalıştım birkaç eksik dışında tamam gibi.
Öneriniz üzere 19lt lik fermenter için 15kg siyah üzüm aldım çöplerini ayıkladım. Mutfak terazim henüz gelmedi ancak yarım kg kadar sap ve 1 kg geçkin ezik çürük çıktı.
Üzüm tanelerini potasyum metabisülfit-su karışımı olarak hazırladığım sprey ile dezenfekte ettiğim 2 adet leğende yıkadım.
Üzüm tanelerinin tam temizlenmesi için bir gece su içinde bekletmem gerekirmi?
Fermenter olarak 19lt su bidonu kullanacağım. Onunda içini PMS ile dezenfekte edeceğim.
Yarın sabah patlatma işlemini yaparak şırayı fermentere doldurmayı düşünüyorum.
Zannedersem 13.5 civarı şıra çıkacak.
- Bu şıraya PMS katacakmıyım?
- 13.5 veya 14 kg civarı üzümden çıkan şıraya kaç kg şeker koymam gerek? Her kg veya lt için 1 çay bardağı olsa 14 kg üzümden şıra için 14 çay bardağı şeker... doğrumuyum?
- Kırmızı Şarap Mayası aldım videodaki formüle göre önce mayayı uyandırıp fermentere katacağım.
4 çay kaşığı şeker, yarım çay bardağı üzüm suyu, 14kg şıra için ... her 5 litreye 1 çay kaşığı maya yani yaklaşık 3 çay kaşığı maya.
Saygılarımla
Merhabalar, hidrometre ile ölçüm yapmadan şeker miktarını söyleyemem; fakat hidrometreniz yoksa videodaki oranları uygulayabilirsiniz, yaklaşık sonuç alırsınız zaten.
Üzümleri sadece suyla yıkamanız yeterlidir, PMS ye gerek yok. Şıraya da PMS atmanıza gerek yok. Ben hiçbir tarifimde kullanmadım kullanmıyorum. Kullanmayın diyemem, ben tercih etmiyorum. Araç gereçlerin sterilizasyonu için kullanın elbette. Umarım güzel bir sonuç alırsınız, şimdiden afiyet olsun.
merhaba 2.fermente işlemine alırken maya koyucakmıyız gene
Merhabalar, yok, içindeki maya ile devam edecek.
Merhaba mehmet bey, erik şarabı yapıyorum. 17 gün oldu. Gaz çıkışı nadir. Ne yapayım fermantasyonu bitireyimmi
Merhabalar, mümkünse kabarcık atmanın tamamen bitmesini bekleyin derim. Bu şekilde şişeleme yaparsanız şişede gazlanma oluşacaktır. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 tşk ederim
Mehmet bey süzme işlemini nasıl yapıyorsunuz? evde ne kullanalım?
Ben tül süzek kullanıyorum. Tül perde gibi olan kumaşlardan yapılıyor. Bana göre en iyi malzeme tül süzek. Bulamazsanız, varsa evde eski tül perdenizden yapabilirsiniz. Tabi kumaşın sağlam olması lazım, yoksa süzme esnasında yırtılır ve emeğiniz boşa gider.
Merhaba Mehmet Bey,tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Sizin yöntemle önce siyah üzüm mayaladım, günde birkaç kez şişeyi hafif çalkalayarak üste çıkan üzüm posalarının ıslanmasını sağlıyorum. Bunun dışında blender kullanarak çekirdeksiz beyaz üzümden ikinci bir mayalama yaptım, o da gayet güzel CO2 çıkartıyor ama bir sorunum var. Blender ile parçaladığım üzümleri bez ile sıkarak süzdüm ama ne de olsa çok küçük üzüm parçaları şıraya geçiyor ve bunlar köpük şeklinde fermentörün üst kısmına yapıştı. 2-3 kez şişeyi çalkalamayı denedim, bir kısmı suya karıştı, diğerleri kuruyup şişede yapışmış halde. Fermentörü çalkalamalaya devam mı edeyim? Bu köpük şeklinde yapışan üzüm parçaları küflenip şarabımı bozar mı? Çalkalamaya devam edersem, çökelti olmayacağı için şarabım bulanık kalacak. Açıkçası kararsız kaldım, bir tavsiyeniz var mı?
Oğuz Bey, parçalar küçükse kısa sürede kuruyacaktır endişe etmeyin. Sallamanıza gerek yok
Her zamanki gibi harikasınız hocam. Teşekkürler..👍🏻👍🏻
hocam bu sarabi yaptigimizda yillandirabilir miyiz yoksa kisa surede tuketmemiz mi gerekir ayni sorum diger meyve saraplari icin de gecerli mesela simdi yapip iki yil sonra icebilir miyiz?
Merhabalar, yaptığımız şaraplar yıllandırmaya uygun değil maalesef; fakat uygun şartlarda 1 yıla kadar saklanabilir.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hocam peki vahsi mayayla uzum sarabi yapsak o da mi olmaz
Yıllandırma için uygulanacak işlemler farklıdır. Kükürtleme yapılması ya da PMS uygulanması gerekir.
Yaptığımız şarapları 6 ay bekletince çok lezzetli bir sonuç elde ediliyor. Bence yıllandırmaya gerek yok. Yine de bunu istiyorsanız PMS uygulanmasını araştırıp şarabınıza uygulayabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 peki bakicam cok tesekkurler
Hocam harikasınız. Şimdi kurdum bir 17 bir 4 lt. Yıkamadım. Şampanya mayasıda kullandım. İçine 2 şer üçer bardak çekirdeksiz posada koydum. Herhangi bir sürpriz ile karşılaşırmıyım
Yok, bir sorun olmaz endişe etmeyin. Umarım güzel bir sonuç alırsınız.
Merhaba ,hamur mayası olarak instant maya ,kuru hamur mayası kullanabilirmiyiz
Evet, ekmek mayası kullanacaksanız instant kuru ekmek mayası olmalıdır.
Mehmet hocam hayırlı aksamlar size bir sorum olacak turbo mayayla 12 litre meyve suyundan sarap yapacam ne kadar seker atmalıyım ve ne kadar maya atmalıyım şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar, turbo maya yerine şampanya mayası kullanmanızı öneririm. Yine de turbo maya kullanacağım derseniz, 12 litre %100 meyve suyuna( kesinlikle %100 olmalı) yaklaşık 1,5 kg şeker ve 50gr turbo maya, bir o kadar da maya besini eklemelisiniz.
Tsk ederim
Mehmet bey merhaba, sarabi kurmaya basladim. Maya atmadan once PH olctum 6 civari gosterdi. Sizce ph dusurulmeli mi? sitrik asit ile mesela...bir de maya canlandirmaya gerek var mi? Dokerken topaklaniyor da. tskler
Merhabalar, ideal ph değeri 3,5 - 4 olmalıdır fakat bu değeri yakalamak zordur. Doğal yöntemlerle yapılan şaraplarda ph ölçümü yapılmadığı için profesyonel üretimler haricinde dikkate alınmaz.
Mayayı serperek atın. Maya ıslanıp dibe çöker. İsterseniz uyandırma da yapabilirsiniz elbette.
Tesekkurler. Iki bidon yaptim, birinde maya canlandirma denedim digerinde mayayi serpptim. Ikisinde de gaz cikisi basladi. Varolun sagolun
Mehmet bey merhaba, 1hafta oldu ve az once cibreyi suzdum. hidrometre baslangicta 1100 du simdi 990 a gelmis. 2. Fermentasyona gene de aliyoruz degil mi? Tskler
Evet, ikmci fermantasyon, hafifi fermantasyon, çökelme ve durulma sürecidir
Mehmet bey selamlar. Oncelikle paylastiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Tarifinize sagdik kalarak Iki sorum olacak, 1.)maya besini de kullanmamiz gerekir mi? 2.) Ikinci asamaya alirken ne ile suzmemi tavsiye edersiniz? Tesekkurler
Merhabalar, maya besinine ihtiyaç yoktur. Üzüm suyu besin olarak yeterlidir. Maya besini, daha çok, sadece şeker kullanılarak yapılan fermantasyonlarda kullanılıyor.
İkinci aşamada tül süzek kullanmanızı öneririm. Başka süzek ya da süzgeç de kullanabilirsiniz elbette. Önemli olan posadan tamamen ayırmak.
Cok tesekkurler
Hocam hazır meyva suyuyla yaptığımız işlemin aynısını bu doğal üzümün suyunu iyice süzdürerek uygulasak ve yine şarap mayası kullansak alkol elde etmiş olurmuyuz bakkaldaki meyva sularından daha sağlıklı olur diye düşündüm
Doğru, sağlıklı güzel bir sonuç alırsınız fakat şarabınızın rengi olmaz. Şaraba rengini veren kendi kabuğudur. Kabukla birlikte mayalı olarak 1 hafta bekletilmeli sonra süzülüp fermantasyona devam edilmelidir.
@@mehmetportakal1789 Teşekkür ederim benim için renk değil, tat ve alkol oranı önemli birde hiç yoktan daha doğal olur diye düşünüyorum çünkü yapay meyva sularını normalde bile içmiyorum kendi meyvelerimden sularını sıkarak deneyeceğim bilgiler için teşekkürler
Merhaba Hocam
Şıra bekletme konusunda yardım rica edeceğim.
2 adet 15er kilogramlık üzümden elde ettiğim şıra ve posalarından elde ettiğim şıraların hepsini süzdüm.
Şu an 2 adet üzüm şırası damacanam, 2 adet de posadan elde ettiğim şıra damacanam mevcut.
Bunların hemen hemen 4 ünde de 10ar litre civarı şıra tekrar hava kilidi ile beklemede. Maluk kaloriferler yanmakta. Şıra damacanalarımın olduğu oda sıcaklığı ortalama 20 - 24 derece arasında gün ve gece değişmekte. 4 damacanada da hava kilitlerim mevcut. 2 damacanada hava kabarcığı artık yok diğer 2 sinde arada çıkmakta.
Şişelemeye geçmeden önce 3 hafta mı bekleteyim şıraları veya Sizin bekletme öneriniz nedir?
Ancak yöntemleriniz ile lezzetler harika oldu.
Saygılarımla
Merhabalar, ortam sıcaklığı ve şartları sağlamışsınız, elinize sağlık. Bu şartlarda 3 hafta bekletin, umarım güzel bir sonuç alırsınız. Diğerlerinden memnun kalmanıza sevindim.
Şeker kullanmadan maya kullanırsak fermantasyon başlar mı yoksa hiç mi olmaz alkol oranı düşük olsun istiyorum da
Şeker kullanmadan da maya atabilirsiniz, ama miktarı düşürün, alkol oranı düşük olacaktır.
Mehmet bey merhabalar,tariflerinizden bulgur birası, elma suyu ile şarap ve pirinç şarabı yaptım.Tamamı çok başarılı oldu.En son siyah üzüm ile bu tarifinizi fermentere aldım.Fermenterdeki 13. gün ve hala fermente olmaya devam ediyor şarabım.Size sorum şu olacak, 2. fermantasyon işlemine nezaman geçmeliyim?Kabarcık atması tamamen sonlanmalımı 2. aşamaya geçmek için?Yayınlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Merhabalar Barbaros Bey. Güzel sonuçlar almanıza sevindim. Cibre ile ilk fermantasyon 1 hafta 10 gün kadar yeterlidir. Cibreyi süzün ve yine hava kilitli fermentere alıp 1 hafta 10 gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz. Tabi kabarcık atmanın tamamen kesildiğinden emin olun.
@@mehmetportakal1789 Söylediğiniz gibi bu akşam cibreyi süzdüm.ufak bir tadım yaptım ayrıca.Buruk güzel bir tad vardı, mis gibi kokuyordu.Rengimizde gayet koyu kırmızıydı fakat biraz bulanıktı.Cibreyi süzdükten sonra fermenter içinde hiç kabarcık attığını görmedim fakat, doğru yolda ilerliyoruz umarım.İlgi ve Alakanız için tekrar teşekkür ederim Mehmet bey.
Barbaros Bey, şimdi bulanık olacaktır, bu durum normal endişe etmeyin. İkinci fermantasyonun bitiminde gayet duru bir şarap elde edeceksiniz.
İkinci fermantasyonda, kabarcık atma az olabilir. Cibreyi aldığınız için az az atacaktır. Çünkü şarap, oluşumunın yarıdan fazlasını tamamlamış durumda aslında. Bu şekilde 1 hafta 10 gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz. Kış aylarında fermantasyon süresi uzayabilir, o yüzden 10 günlük süre kural değildir. Fakat kabarcık atma tamamen durmuş ve şarap duru bir hâl almış olmalı. Ardından şarabınız içime hazırdır. Bir süre daha bekletebilirseniz şarap dinlenmiş ve çok lezzetli olur.
Şimdiden afiyet olsun.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkürler
Abi genelde beyaz şarap ve şarap mayası kullanıyorsun ya, kırmızı üzümde peki kırmızı şarap mayası mı kullandın ? Yoksa devammı ?
Ben hiç değiştirmiyorum, sürekli şampanya mayası kullanıyorum. Tadı hoşuma gidiyor. Alkolü daha yüksek. Fakat kırmızı şarap mayası da kullanılabilir elbette. Hatta aslında kırmızı şarap mayası kullanılmalıdır. Ama ben değiştirme ihtiyacı duymadım. Belki de alıştığım içindir.
Denemek icin cekirdekli 3.5 kg pembe üzum aldim rosw şarap icin..
Oteki videobuzada baktim ama patlattiktan sonra rose rengi icin kac gun ve bekleyrgimi anlayamadim..
Buyuk itimalle pembe uzumun şekee orani düşiktur..
patlattiktan sonra rose şarap icin ne yapmayaliyim...mayayi ayni siyah uzum yapar gibi patlattiktan sonrami koyalim..videolariniza baktim ama göremedim..
İşle sirasini rica etsem anlatirmusiniz..
İşlem sırası ve süresi siyah üzüm ile aynı. Şeker yoğunluğu farklılık gösterebilir elbette, o yüzden hidrometre ile ölçüm yapmalısınız. Şekeri de ona göre belirleyip atmalısınız. Ezberden bir oran veremem maalesef. Şarap dengesi bozulur.
Hocam kendi üzümümüzden yapacağım..dogal yöntemle yıkadıktan sonra yapabilir miyim, maya siparisim gelmedi henüz.
Merhabalar, üzümü yıkarsanız mayayı atmış olursunuz. Çok az miktarda maya kalacaktır yine de. Yani yapabilirsiniz ama çok geç oluşur.
Mehmet Bey merhaba
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim bunlar gerçekten çok kıymetli bilgiler.
Size bir şey sormak istedim, geçen yıl aldığım kırmızı şarap mayası dolapta durmasına rağmen son günlerde uyanma yapmıyor tüm mayalar bir süre sonra koyduğum kabın dibine çöküyor. Sanırım maya süresini doldurmuş. Acaba güvenilir bir site veya marka önerebilir misiniz?
Vakit ayırıp ilgilendiğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar Selin Hanım. Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım. Az miktarda kullanım için alabileceğiniz ve denemiş olduğum maya linklerini aşağıya bırakıyorum.
www.vinomarket.com.tr/urun/proferm-sarap-mayasi-5-g
Bir diğer seçenek olarak da bunu deneyebilirsiniz.
www.fermantasyonmarket.com/urun/kuru-sarap-mayasi-bioferm-rouge-7-gr
Mehmet Bey merhaba, üzümleri fermentere aldım, şarap mayası attım, 12 saat sonra gaz çıkışı başladı. Yalnız üstte toplanan posayi fermenteri sallayarak ıslatamıyorum. 10 litrelik fermenterde7 kilo üzüm var. Küflenmesin diye hava kilidini açıp, karıştırma çubuğuyla karıştırıyorum, hemen geri kapatıyorum. Günde 2-3 defa hava kilidinin açılıp kapanması problem olur mu?
Merhabalar, çok kısa süreli olması gerekir aksi takdirde oksijene maruz kaldığı için, bu kadar kısa süreden dolayı sirke olmaz ama sirke tadı hakim olur.
Merhaba anlatımlarınızla yola çıkarak mayasız şarap yapmıştım ama 4 günün sonunda beş dk bir fermantasyon hortumun dan hava kabarcıgı çıkıyordu şimdi ise durmadan çıkıyor yanlış olan durum nedir acaba
Merhabalar, maya tamamen oluşmuş ve fermantasyon başlamış, endişe edecek bir durum yok rahat olun. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra süzme işlemi yapın ve tekrar hava kiltli fermentere alın. 1 hafta daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz.
Aslında doğal maya ile yapıyorsanız, ilk hafta maserasyon için hava kilitsiz olarak bekletmeliydiniz. Ama anladığım kadarıyla maya oluşumu gerçekleşmiş. Dediğim süreci takip edin, güzel bir sonuç alacağınızı umuyorum.
@@mehmetportakal1789 tşk ederim endişelenmiştim acaba olmadıda sirkemi oldu diye anlatımlarınızla çok şarap yaptım keyifli sonuçlar elde ettim ama bu sefer böyle olunca endişelenmemek elde değil aydınlattıgınız içinde tşk ederim 😉
Rica ederim, umarım güzel bir sonuç alırsınız.
@@mehmetportakal1789 tşk ederim
@@mehmetportakal1789 tekrar merhaba süzme işlemi yapıp tekrar fermantasyon işlemi yaptım yanlız serum hortumun dan çıkan kabarcık hiç çıkmıyor bu şekilde bir hafta bekleyip siseleyim mi nasıl bir yol izlemeliyim tekrar cevap verirseniz sevinirim
hocam benim damacana 6 gün hava kaçırmış az da olsa bile. sorun olur mu? atayım mı?
Merhabalar, fermantasyonun ilk aşamasında ise sorun olmaz. İçerideki basınç yüksek olduğu için dışarıdan içeri hava girmez. İkinci aşamasında ise, sonlara doğru olursa belki olabilir. (İç basınç düştüğü için) O durumda da, şarabın alkolü oluştuğu için fazla etkilenmez. Fakat, eğer oksijene çok maruz kaldıysa en kısa sürede tüketmenizi öneririm.
emeginize saglik hocam.. bir sey sorcam bende bahcede cekirdeksiz sizin Uzumlerden daha ufak uUmler var. onlardan olurmu?
Merhabalar, olur elbette. Hatta çekirdeksiz daha iyi olur. Çekirdek, ezme esnasında kırılırsa acı tat verir. Bu arada eğer üzüm beyaz üzümse kabuklu olarak bekletmeye gerek yoktur. Suyunu fermente edebilirsiniz. Çünkü kabuktan zaten renk alınmaz.
@@mehmetportakal1789 yok hocam kirmizi renktir.. birde uzumleri ezip kovaya koyduktak sonra aktarma videonuz varmidi? ilk sefer yapicam
Maalesef bununla ilgili videom yok Rufat kardeşim. ama nasıl yapıldığını bir videoda anlattım. Görsel yok sadece anlattım.
m.ua-cam.com/video/Ppn_n_bypww/v-deo.html
İstersen bir izle belki fikir verir.
Ben sana neler yapacağını kısaca yazayım.
Haricen maya kullanmayacağını tahmin ediyorum.
Üzümleri yıkamadan bir kovada ya da leğende ezip olduğu gibi geniş ağızlı bir kovaya boşalt. Üstünü bir bez ile ört. Hava alması lazım, o yüzden bezle örtmek gerek. Günde iki kez karıştırıp üstte kalan üzüm kabuklarının ıslanmasını sağlamalısın. Bu şekilde 1 hafta beklet. Sonra bir bez ile süzmeni öneririm çünkü daha az tortu alırsın. Süzülen suyu hava kilitli fermentere alıp 1 hafta 10 gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsin.
@@mehmetportakal1789 tesekkurler hocam. baktim videolariniza.. hatta em basit yapilis tarzinada baktim...
@@mehmetportakal1789 her halde maya kullanirim hocam..
Mehmet bey videolarınızdan çok faydalandım. Teşekkürler, işler yolunda giderse 120 litre kendi bağımdan şarap olacak ancak cam şişe fiyatları çok zamlandı uygun şişeleme için cam dışında malzeme öneriniz varmıdır ?
Merhabalar, videolarımla yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım.
Kısa süreli saklamalarda gıdaya uygun pet şişe kullanılabilir fakat 1 aydan fazla bekletecekseniz cam şişe kullanılmalıdır. Size en basit önerim, bakkal ya da büfelerden bira şişesi tedarik edip sanite ettikten sonra şarabınızı bu şişelere doldurabilirsiniz. Tabi, kapaklama aletine ve kapaklara ihtiyacınız olacak. En ucuz bu şekilde yapabilirsiniz.
Mehmet bey merhaba, fermantasyonu bitmiş ve alkol orani %8 olmuş şarap için, içine tekrar şeker ve maya atılıp fermantasyona bırakılarak alkol oranı yükseltilebilir mi?
Merhabalar, evet teknik olarak olabilir elbette; fakat alkol oluştuğu için maya düzgün çalışmaz görüşündeyim. Denemediğim için net bir cevap veremiyorum.
Merhaba Hocam güzel bir hafta sonu dilerim. 29 Ekim günü fermentere aldığım 15kg civarı siyah üzüm halen 1 dakikada 12 - 14 arası hava kabarcığı atmakta. Bugün ayın 4ü. Siz 1 haftayı geçirmeyin demiştiniz ancak kabarcık atma aynen devam ediyor. Günde en az 5 defa fermenter 19lt lik damacanayı alt üst ettim. Bu günden sonra ne kadar daha bekleyeyim veya yarın öğlen gibi hava atma devam ederken karışımı süzeyimmi?. Saygılar
Merhabalar, kapalı fermantasyonda 1 haftadan fazla bekletebilirsiniz. Açık maserasyonda 1 haftadan fazla bekletilmez. Çünkü sirke oluşumu başlar. Kapalı fermantasyonda böyle bir sorun olmaz. Birkaç gün daha bekleyip sonra süzebilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 teşeklürler hocam... kabarcık atma iyice zayıflayana kadar bekleyim... saygılar
Merhaba. Bu kattığınız şeker oranıyla şarap tatlı mı oluyor yoksa sek mi?
Merhabalar, eklenen şeker hem alkolü hem de şeker oranını artırmak içindir. Normalde üzüm şarabında şeker kullanılmaz. Şarap, hafif tatlı oluyor, ama çok hafif.
@@mehmetportakal1789 Teşekkür ederim :)
Burdaki islemin aynisini yaptim 7 gun beklwttim suzdum fakqt hava almis farkinda degilim bende artik birakdim 4 gun gecti çopmu oldu acaba
Tadına bakın, sirke tadı ve kokusu oluşmamışsa fermantasyona devam edin.
Mehmet bey ekmek mayası kullanımı uygunmudur
Kullanabilirsiniz elbette ama şarap mayası ya da şampanya mayası kullanmanızı öneririm. Çünkü ekmek mayası ile maya tadı baskın olur.
Evdeki maya kullanırsak ne olur?
Şarap maydanoz yoksa, İnstant Kuru ekmek mayası olur, ama başka ekmek mayası ile düzgün sonuç alamazsınız.
Merhaba abim ne kadar güzel annlattın bu yaz kesin deneyecem tüm işlem bittikten sonra şişeye koyduktan sonra ne zaman içebiliriz 2 ay beklemek yeterli olur mu ,birde bende üzümü yıkamıyoruz çok kir vardır nasıl içeriz derken sen yıkadın bence iyi yaptın abi zannedersem mayayı da onun için kullandın ellerine saglık kayıt ettim yapıcam mevsimi gelince hoşçakalın..
Merhabalar, mesajınızı geç gördüm.
Evet, yıkamayı kirden dolayı yapıyorum. Yıkama ile üzerindeki maya gidince, ayrıca maya eklemek gerekiyor.
Aslında fermantasyon bitiminde şişeledikten sonra içime hazırdır ama bekledikçe lezzeti artar. Mümkünse en az 1 ay dinlendirin.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ederim zahmet edip bana cevap yazdığınız için mükemmel işler yapıyorsunuz hayran kaldım ugraşlarınıza takipçisi oldum kanalın saglıcakla kalın..
merhaba, kendi kabuğuyla bekletmeye başladım posasını ancak biz öğez deriz minik minik sinekçikler oluşuyor bunu engellemenin bir yolu var mı acaba?
Merhabalar Ömer Bey. Sanırım doğal olarak yani kendi mayasını kullanarak yapmaya çalışıyorsunuz. Üstünü örtmediyseniz ya da arada bir boşluk kaldıysa sinek girmiştir. Maalesef larva bırakmıştır. Larva meyve suyuna karışırsa artık şarap içilmez.
yazık oldu bir dahaki sefere ona dikkat edicem teşekkür ederim
Geçmiş olsun, umarım bir dahaki sefere güzel bir sonuç alırsınız.
Hocam şaraplarımın fermentasyonu bitti. Şişeledim, 1 veya 2 kadeh içince kulaklarımda kızarma oluyor, arkadaşımda da aynı. Normalde 1-2 kadehte böyle olmuyor. Neden olabilir acaba?
Merhabalar, eğer tarifi birebir uyguladıysanız, bu tarifte, normal şaraplara göre alkol yüksek oluyor. Sebebi bundandır diye düşünüyorum.
Ab o maya yı heryerde bulabilirmiuim yoksa belirli yerledemk var
Ramazan kardeşim, vinomarket ya da fermantasyon market sitelerinde bulunan mayalar kaliteli ve güvenilir. Oradlardan sipariş verebilirsin.
Ailem şarap hariç herşeyi yapar sirkede aynı şekilde ve maya kullanmazlar sirke yaparken sirke ile mayalıyrlar acaba bu yöntem şarapta da geçerli olabilir mi?
Merhabalar Hande Hanım, anlattığım bu yöntem, maya eklenerek yapılan bir yöntem.
Doğal mayalama ise üzümün kabuğu üzerindeki kendi doğal mayası ile fermantasyondur.
Sirke ile şarap yapımı başlangıçta aynıdır. Hatta ilk 1 hafta sonunda devam edeceğiniz yöntem elinizdeki şıranın sirke ya da şarap olmasını sağlar. Şıra, fermantasyonun kalan kısmında oksijene maruz kalırsa sirke olur, hava kilitli fermenterde oksijensiz ortamda devam ederse şarap olur.
Çok güzel açıklama olmuş. teşekkürler.
Merhaba sizin netice aldığınız mayanın markasını yazar mısınız
Merhabalar, siha active yeast 4, Proferm ve Lalvin markalarını kullandım. Hepsi de çok kaliteli mayadır.
Merhaba. Şarap kralların içkisidir. Üzümleri mutfak robotu ile parçalasak sorun olur mu?
Merhabalar İmparator kardeşim, çekirdekler çok kırılacağından şarap acı olur. Videoda o yüzden, üzümleri ezerken çekirdekleri kırmamaya çalışın uyarısı yaptım.
@@mehmetportakal1789 Teşekkür ederim
@@mehmetportakal1789 Efenim bıçakla yarsak uygun olur mu? Suyu yeterince çıkar mı bilemiyorum ama çekirdekleri direkt elemiş oluruz gibi.
Olabilir elbette.
Ustadim selam. Bir konuda yardim istiyorum. 7 8 yildir kendi sarabimi yapiyorum. Hep ekmek mayasi kullandim. Bu sene birkac bidonda sirkemsi tat koku olustu.En kaliteli üzümü de kullanmistim. Ilk defa basima geldi.Neden olmuştur bir fikriniz varmi?Yalniz ben ilk fermenteyi açık yapiyorum.
Merhabalar, bazen olabiliyor. Maserasyon sürecini uzun tuttuysanız sirkeye dönüşmeye başlar. İlk aşama 1 haftadan fazla olmamalı. Bunun yanı sıra hava kilidi sızdırmış olabilir. Şıra oksijen görürse sirke olur.
Abi açıkta yapıp nasıl bozmuyorsunuz bir tekniğiniz var mı? Her yerde ilk fermentasyonu tülle açıkta yapıyorlar hava alıyor. Bozulmadan nasıl duruyor o.
Eğlence merhaba, videolarım arasında bir diğer üzüm şarabı yapımı videom var, orada her iki yöntemi de anlattım. Belki yardımı olur
Hocam ben hiç maya veya başka bişey katmadim beyaz üzümden yaptım bağdan topladığımız üzümden. 30 litre civarında ve 16 gündür fermantasyon devam ediyor ama bira yavaşlamış.
Fermantasyon,bazen uzun sürebilir Behzat kardeşim. Havalar soğumaya başladı. Düşük ısı, mayanın yavaş çalışmasına neden olur. Biraz daha bekle, sanırım fermantasyon bitmek üzere.
@@mehmetportakal1789 hocam 15 saniyede bir baloncuk cikiyo
Baloncuk atma periyodu, 3 dakikayı geçtiğinde fermantasyon bitmiştir. Tortu çökelmesi için 4 - 5 gün daha beklenip şişeleme yapılabilir.
@@mehmetportakal1789 yltsktler
Merhaba hocam
Şıralar 3 hafta beklerken karıştıracakmıyım yoksa durgun vaziyettemi duracaklar. Hava kilitleri takılı. ara sıra karıştırayımmı_ Saygılar
Merhaba, şırada posa yoksa karıştırmaya gerek yok.
Hocam hortumla qaz cikaranda qaznan birlikde alkolda gitmiyomu?
Yok Neriman Hanım. Alkol içeride kalır. Çıkan gaz karbondioksit gazıdır.
Maya olarak hangi marka almalıyım yaklasik 60 lt uzum suyu çıktı 4 tane 18 lik damacanaya koyucam maya ne kadar ve hangi marka kullanmaliyim karar vermedim
Kırmızı şarap mayası, ya da şampanya mayası kullanabilirsiniz. Marka önemli değil. Proferm, Lalvin, Siha, Alfasol vb. markalar iyi ve kalitelidir.
Maya miktarı, her 5 litre u1 çay kaşığı dolusu ( dolu dolu) yeterli olacaktır.
Damacanaya yapıyorsanız, yeterli boşluk bırakmayı ihmal etmeyin.
Hocam 1100 'ün üzeri olmasında her hangibi sakınca varmı örneğin fazla tatlandirdik sekerle
Şarap şekerli kalır. Mayanın sindirebileceği oran bellidir. 1100 ü aşmamanızı öneririm.
Merhaba, hangi marka maya kullandınız
Merhabalar, Siha, Lalvin ve Proferm mayaları kullanıyorum. Bunda sanırım Siha kullanmıştım.
%100 meyvesuyu kullanarak yapimin videosunu ceker misiniz.
Merhabalar, %100 meyve suyu ile şarap yapımı videom var. Videolarım arasında görebilirsiniz.
Ama %100 üzüm suyu ile yapımını kastettiyseniz onun yapmadım çünkü dediğim gibi %100 meyve suyu (elma) ile yapımını anlattım. Farklı meyve çeşitleri kullanılarak aynı yöntemle yapılabilir.
Ellerinize saglık bende denedim yalnız ben içine maya katamadım çünkü maya bulamadıgımdan katmadım 1 4 gün posasıyla beklettim 2 ve 4 cü gün süzdüm 5 litrelik kaba koydum ve 1 kiloya yakın.şeker Kattım ve bidonun kapagını deldim hava dışardan karışmayacak şekilde fermante oldu ve köpükleri gittikten sonra koydum bidonun kapagını kapattım benim yaptıgımdan ne olur şarapmı yoksa sirkemi olur ben bu şarabı ticaret için deyil kesinlikle sadece yapabiliyormuyum diye kendimi denedim bu konuda yardımcı olabilirmisiniz yaklaşık 20 gün oldu süzdüm ve kapagını deyiştireli iyi akşamlar
Merhabalar, maya kullanmadığınız için şeker eklememeliydiniz. Ayrıca eğer maya kullanmayacaksanız üzümü yıkamamanız gerekir. İlk hafta maya oluşumu için oksijenle temas olmalı ama sonraki hafta kesinlikle hava almamalı.
Tadına bakınca anlarsınız aslında. İçmekte bir sakınca yoktur endişe etmeyin. En kötü ihtimalle sirke olur o da tehlikeli değil zaten.
@@mehmetportakal1789 teşekür ederim kardeşim agzınıza saglık
Abi iyi akşamlar benim üzümden şarap yapmıtım 10 numara. Şarap olmuş
Hocam teşekür ederim harika şarap olmuş
Güzel sonuç almanıza sevindim, afiyet olsun.
Bunu şişeleyip içine şeker koyarak gazlı da yapabilir miyiz?
Evet, olur elbette.
Çok faydalı bir anlatım olmuş emeğiniz için teşekkürler.
Abi distilasyonu tam anlamıyla açıklarmısın?ilk damıtım başladığında neden bir miktar atılır?hangi alkol derecelerinden sonrası damıtılmaz?teşekkürler.
m.ua-cam.com/video/JwgF43FnYqg/v-deo.html
Bu linki izlersen sanırım yardımcı olacaktır. Başka soruların olursa yine cevaplayıp yardımcı olurum kardeşim.
Merhaba Mehmet bey
Şekeri su ile mi yoksa üzümün şirasinda mi eritiyorsunuz
Merhabalar Talat Bey. Üzüm şırasında eritiyoruz. Üzüm şarabında hiç su eklemiyoruz.
Teşekkür ederim
Mayayı uyandırmadan yaptığınız diğer videodakini yaptım bugün,
Mehmet abi bu maya ayrı bir maya mı hamur mayası mı farklı bir maya ise nerden alabiliriz abi.... bu arada emeğine sağlık 👍
Evet, şarap mayası kullandım. Vinomarket, Fermantasyonmarket gibi internet sitelerinden bakabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 sağolasın abi demek ki hamur mayasıyla olmuyomuş vermiş olduğun bilgi için teşekkür ederim 😊
Rica ederim. Hamur mayası da olur ama baskın maya tadı oluşur. En iyisi şarap mayası kullanmak.
Hocam ortalama 8 litre gelse bile bir çay kaşık maya mı atacağız ?
Merhabalar, hayır 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu atıyoruz. 8 litre için 2 çay kaşığı silme atılabilir.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim abi
Abi 13 kilo üzüm aldım kaç bardak şeker ve kaç kaşık maya atmam lazım güzel abim :) ayrıca şekeri eritmek için üzümün kendi suyu ile mi eriticem.
Şekeri üzümün suyuyla eritiyoruz fakat elinizdeki üzümün şeker yoğunluğunu ölçmeden şu kadar şeker atılmalıdır diyemem. Ki aslında üzümde şeker atılmaz. Ben, alkolü yükseltmek için atıyorum.
Elinizdeki üzüm düşük şekerlidir, ekleyeceğiniz şeker düşük kalır. Üzüm yüksek şeker içeriyordur, atacağınız şeker fazla olur ve fermantasyon sonunda şarabınız şekerli kalır.
Hidrometre ile ölçüm alırsanız ve kullanacağınız mayayı da söylerseniz, size oranları hesaplayabilirim.
Yok, bana ezbere ölçü ver derseniz, her 1 litre için 1 çay bardağı şeker atın. 13 kg üzüm için 10 bardak atabilirsiniz.
Maya ise her 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır. 13 kg üzüm için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
@@mehmetportakal1789 abi mayayı katı deposu sitesinden aldım. Kırmızı Şarap Mayası 5 GR Marka ALFASOL
Ayrıca üzümde şireli üzüm degil orta dereceli tatlı siyah üzüm abi.
Maya besininin içeriği nedir ? Maya besinin adlında DAP Gübresi olduğunu öğrendin. Siz ne dersiniz?
Maya için kullanım gerekiyorsa kullanılmalıdır. Bitkiler için olan DAP ile aynı mı bilmiyorum ama şarap yapımında maya besini olarak kullanılan besin,.maya için elzem kurulumlarda kullanılmaktadır.
Merhaba hocam beyaz üzüm kaç gün fermente olması gerekiyor kırmızı üzüm gibi renk vermeyeceği için
Merhabalar, dediğiniz gibi, beyaz üzümde renk için maserasyon uygulanmaz; fakat doğal olarak mayalanıyorsa mayanın oluşması için aynı süreç uygulanır. Çünkü maserasyon, aynı zamanda mayanın oluşup alkol oluştuğu süreçtir. Oluşan alkol, kabuktaki pigmentleri çözerek şarabımızın rengini oluşturur.
Haricen maya kullanacaksanız, beyaz üzümün suyunu alıp maya atıp hava kilitli fermenterde direk olarak fermantasyona tabi tutmalısınız. Fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür fakat bu bir kural değildir genellemedir.
@@mehmetportakal1789 aşamaları birebir yapacağım ayrıca teşekkür ederim hocam samimiyetle cevapladığınız için 😊
maya uyandırma için kaç saat bardakta mayayı bekletmeliyiz hocam
Yarım saat 1 saat arası yeterli olacaktır.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hocam 🙏🏽
şekeri erittiğiniz sıvı üzüm suyu mu acaba ?
Merhaba, doğrudur üzüm suyu. Az miktarda su ile de yapılabilir.
cevap için teşekkür ederim fakat 10-15 gün sonra posa çıkarımı nasıl olmalı ?
@ramazanbelge2493 posadan ayırma 1 hafta sonra olmalı, süzdükten sonra hava kilitli fermentere alın, yaklaşık 10 gün sonra hazır olacaktır. Videoda ayrıntılı olarak anlattım ama sanırım kaçırmışsınız.
@@mehmetportakal1789 orayı anladım hocam da posadan ayıma yönetimini biraz merak ettim ama galiba süzecez.
Evet, tül ya da bez süzek ile süzebilirsiniz
Peki bu fermantasyon sonucu metanol açıga çıkmıyor mu ?
Merhabalar, hayır metil alkol oluşmaz. Aşağıdaki linki izlerseniz ayrıntıları ile birlikte kafanızdaki sorulara cevap olacağını düşünüyorum.
m.ua-cam.com/video/JwgF43FnYqg/v-deo.html
Hocam bi soru sorabilirmiyim. Fatih portakal ile bir alakanız varmı? Hem soyadı hemde konuşma tarzı vücut diliniz çok benziyor ☺️
Merhabalar, bunu söyleyen çok oldu. Yok, hiçbir akrabalık yok. Sadece benzerlik
@@mehmetportakal1789 teşekkürler aydınlattığınız için 🙏
Mehmet bey buradaki işlemin aynısını yaptım alfasol diye kırmızı şarap mayasi aldim aynı bildiğiniz instant maya ilkkez alıyorum sasirdim hava çıkışında 1 gün geçmesine rağmen başlamadı sizce normalmiş birde bu marka iyimi
Bir gün geçtiyse başlaması gerekirdi. Alfasol iyi bir marka. Fakat her ne kadar instant maya gibi görünsede aynı değil. Alkol dayanımı, sıcaklık, ürettiği alkol ve tatlar farklıdır.
Hava kilidinizi kontrol edin. Eğer posada kabarma varsa hava çıkışını engeller, bşraz sallayıp çalkalayın posanın ıslanması gerekli.
@@mehmetportakal1789 son bisi sormak istiyorum.10 gün önce başka şişeye kurmuştum hava kilidinide takdim hatta size yazmıştım.hortumu biraz uzun tuttum diye 10 saat sonra hava kilidini actim.5 dakika içinde durumu düzeltip geri takdim hava kilidini ama bugün bakdimda içinde köpürtmesi kabarcıklar yok bozulmuş olabilmiş ama hava kabarcık atıyor verdiğiniz bilgiler için çok tskler
5 dakika kısa bir süre değil ama içeride kabarcık atma varsa bir sorun olacağını sanmıyorum.
@@mehmetportakal1789 1 hqftqdir hqvq kilidi takili olan sarabi simdi suzup tekrar hqva kilidi taksam yanlismi yaparim kqbqrcik devam ediyor
Fermantasyon henüz bitmediği için kabarcık görürsünüz, bu durum normaldir. 1 hafta dolduysa süzme işlemi yapın ve tekrar hava kilitli fermentere alıp bir hafta daha bekleyin. Ama süzme için 1 hafta dolmuş olmalı, daha erken olmaz, şarabınız sirke tadına yakın olur.
Hocam merhaba ben dört çay kaşığı maya attım yanlışlıkla sizce sorun olur mu
Merhabalar, dört çay kaşığı mayayı ne kadar ölçü için attınız?
@@mehmetportakal1789 dört litreye attım hocam
Abi size bi sorum olacaktı. % 100 4 adet meyve suyuna 4 su bardağı şeker attim.Karıştirip şekeri erittim, içine bir çay kaşığı şarap mayasi attim.10 gündür femante oluyor.Ama tadını merak ettim bi yudum içtim çok acı bir tat var.sebebi ne olabilir.Metil alkole dönüşmüş olabilirmi.Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, öncelikle metil alkol oluşması çok çok zor bir ihtimal ama olsa bile çok düşük miktarda oluşur ve insan sağlığına zararlı düzeyde değildir.
Aldığınız tat alkolün acısı olabilir ama çok acı bir tat olmaz. Daha önce meyve şarabı içtiysenşz benzer olacaktır. Fakat çok acı tat olmaması gerekir.
@@mehmetportakal1789 Mehmet abi şarap tadıyla alakası yok.sek votka tadina yakın bir tat geliyor.Tamamen alkol içiyormuşuğum gibi hissettim
Yani bilemiyorum, açıkçası aklıma birşey gelmiyor. Bu kadar acı olmamalı. Şarap mayası çok iyi çalışmış ve alkolü yüksek olabilir ama o da en fazla 15-17 arası olabilir.
@@mehmetportakal1789 Tamam Mehmet abi bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.
Merhabalar Mehmet Bey öncelikle çektiğiniz videolar çok aydınlatıcı teşekkür ederim. Yaklaşık 2 ay önce kırmızı şaraplık üzümden şarap yapmaya karar verdim. Mesaresyon dönemi yaklaşık 5 gün sürdü. Günde 3-4 kere karıştırdım. Gayet güzel köpürdü mayalanma başladı. Bu arada hiç bir şekilde maya ya da koruyucu kullanmadım. Süzme işlemini yaptım. Fermentere aldım. Ama hiçbir şekilde hava kabarcığı gözlemlemedim. Hidrometreyle ölçüm aldığımda 1000 değerini okudum ve bu değer yaklaşık 1 aydır aynı. Şarabın üstünde beyaz bir tabaka oluştu. O tabakadan kurtulmak için aktarma işlemi yaptım ama belli bir süre sonra yine aynı beyaz tabaka oluştu. Tadına baktığımda bozuk şarap tadı almadım. Kokusunda da bir değişim yok. Sebebi sizce ne olabilir? Çözümü var mıdır?
Merhabalar Yasemin Hanım. 1000 değerini görmeniz, şarabın oluştuğu anlamına geliyor. Yani şeker sıfıra inmiş. Tadına baktım demiştiniz, alkol oluşmuş olmalı.
Tahminim, maserasyon sürecinden sonra fermentere alındığında hava kilidinin sızdırmış olduğu yönünde. Ama iç basınç içeri hava girmesini engellemiş. Kabarcık atma görmemişsiniz ama şeker yoğunluğu 1000 e inmişse fermantasyon gerçekleşmiş ve alkol oluşmuştur.
Fakat sonrasında yani fermantasyon bitiminde iç basınç düşmüş ve içeri hava almış olmalı. Beyaz tabaka bu yüzden oluşmuştur.
Abi fermenterleri nasıl sterilize ediyorsun?
Merhaba Erkan kardeşim, fermenter olarak hazır su bidonu kullandığım için sterilize etmeye gerek yok. İçinde zaten su vardı yani temiz.
Fakat başka fermenterde sanite-sterilize işlemi yapılmalı elbette. Bunun için pbw ve starsan ( başka markalar da olabilir) gibi sanite ürünler ile yapılabilir.
Bir diğer seçenek ise, elinde bu malzemeler yoksa, suya az miktarda çamaşır suyu karıştırarak yine sanite edileblir. Bunu la ilgili videolarım arasında iki video vardı. Oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsin.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkürler abi
Hocam 2. Fermantasyon sürecinde şeker eklememiz gerekir mi?
Merhabalar, tarifi birebir uyguladıysanız gerek yok. Şeker miktarını ennbaşta belirledik zaten. Şarap biraz tatlı-şekerli olsun derseniz ekleme yapabilirsiniz elbette.
Merhaba mehmet abi hangi şarap mayasını almalıyız bir çok marka var kullandıgın mayanın ismini rica etsem mümkünse almak istiyorum birde hidrometre almam gerekli her hidrometre şarap için uygun mu abim......?
Merhabalar, ben şampanya mayası tercih ediyorum. Kullandığım maya Siha active yeast 4. Bunun yanısıra lalvin, proferm ve ioc da kaliteli mayalardır.
Hidrometrenin ölçü aralığı 990- 1120 arasında olursa iyi olur. 990-1100 de olur.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ederim zahmet ettiniz abim notumu alıyorum.abim baktım beyaz şarap ve şampanya mayasıymış kırmızı şarap için sıkıntı yok o zaman
Merhaba
Bir hevesle maya, maya besini, pms aldım siyah üzüm şarabı yapmak istiyorum bu pms ve maya besini ni nasıl eklemem gerekir kilo başına biryerde bulamadım cvplarsanız çok sevinirim teşekkürler tarifler için ❣️
Merhabalar Aysel Hanım. Eğer vidodaki tarifi birebir uygulayacaksanız ona göre anlatayım. Başka bir yöntem düşünüyorsanız oranlar değişebilir.
Ben, videodaki yöntemi uygulayacağınızı varsayıyorum. Buna göre:
Her 5 kilo üzüm için 1 çay kaşığı dolusu maya ve aynı miktarda maya besini kullanmalısınız. PMS için, şarap oluştuktan sonra kullanmanızı öneririm. Çünkü PMS, hem mayaya zararlı mikroorganizmaları yok eder hem de şarabın korunmasını ve dolayısıyla uzun süre saklanmasını sağlar. Fakat bazen, fermantasyon öncesi eklendiğinde mayaları da öldürebilir. Bu yüzden, şarap oluştuktan sonra her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu PMS ekleyip karıştırın.
Fakat bir önerim daha olacak. PMS kullanımı, eğer uzun süre bekletme düşünmüyorsanız şart değildir. Standart hazırlıkta bile ideal ortam ve şartlarda ( serin ve ışıksız yerde) 1 yıl boyunca bekleyebilir ama tercih sizin elbette.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim biraz saklayacak gibiyim tek kişiye göre çok çıkacak
meraklısı olan çevrem yok birazına atarım birazına atmam o zaman çok sağolun
@@mehmetportakal1789 merhaba :( ben yine bir şey yaptım İnternetim yoktu.. Aklımda kaldıgı kadar
Şarabı süzdükten sonra biraz maya besini, maya ve şeker ekledim tekrar bekletmeye aldım. Şarap olur mu bu :(
Merhabalar Aysel Hanım. Yani tam anlayamadım. "Şarabı süzdüm" derken posadan mı süzdünüz tortudan mı ayırdınız? Eğer alkol oluştuktan sonra süzme işlemi yapıp maya attıysanız, maya çalışmaz zaten. Ya da çok az bir kabarcık atar ve durur. Çünkü oluşan alkolde maya yaşayamaz. Zaten fermantasyonun durma sebebi de budur.
Eğer alkol oluşmuşsa büyük ihtimalle attığınız maya çalışmayacak. Endişe etmeyin bir sorun olmaz ama belki maya tadı yüksek olabilir.
İkinci işlem başında yaptım bu maya işini
Hani sıktık maya attık beklettik rengi çıktı posadan ayırıp ikinci bekleme başında :(
Mehmet bey merhabalar. Ben bu tarifinizi yaptım ama 10 gün sonra süzüp yeni fermentere aktarmam gerektiği detayını atlamışım. Yaklaşık 25 gün sonra (günde 2 kez karıştırdım) süzüp direkt şişelere aktardım. süzdüğüm posa suyun üzerinde değil içinde yüzüyordu artık. Aktarım yapmadan önce tadına baktım, ilk kez üzüm şarabı yapmış biri olarak fena değildi ve alkolü yüksek bir şarap olmuş. Size sorum bu şarap içilir mi yoksa çöp mü oldu. Güvenemedim size sormak istedim.
Merhabalar Nil Hanım, endişe etmeyin. Hiçbir sorun olmaz. Tarifi birebir uyguladıysanız, yani şarap ya da şampanya mayası kullanarak yaptıysanız sorun olmayacaktır. Hatta daha koyu bir şarap elde etmiş olacağınızı söyleyebilirim.
@@mehmetportakal1789 Çok sevindim.. Emeğim çöp olacak diye korkmuştum açıkçası. Şarap mayası kullanarak yaptım. Siz hangi şampanya mayasını kullanıyorsunuz? Verdiğiniz maya ölçüleri tutmayabiliyor markalar değişince.
Ben muz- mandalina ve hurma şarabınızı yapıcağım önümüzdeki günlerde. Bu sorumu da cevaplarsanız çok sevinirim.
Doğru söylüyorsunuz, markadan markaya ölçü değişebilir. Kullandığım şampanya mayası Siha active yeast 4 linki bırakıyorum. Farklı gramajlarda satışı yapılıyor.
www.vinomarket.com.tr/urun/siha-active-yeast-4-beyaz-sarap-ve-sampanya-mayasi-500-g-1
@@mehmetportakal1789 Mehmet bey vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Hoşça kalın sevgiler.
Bilgilendirici videoların için teşekkürler abim. 🖤Azerbaycandan Selamlar🖤
Kardeş ülkeye bizden de selamlar.
Mehmet abi kırmızı üzümlerin çekirdekleri kalacak değil mi cibrede
Merhabalar, evet kalabilir; fakat bu, kalması gerektiği için değil, çıkarmak zor olduğu için.
merhaba, mayayi internet harici nereden edinebiiriz
Merhabalar, bazı aktarlarda bulunabiliyor ama kolay kolay her yerde olmuyor.
@@mehmetportakal1789 anladım sağ olun bilgilendirici videolarınız için teşekkürler
Hocam birde doğal vişne (hazır meyve suyundan değil) şarabı nasıl yapılır videosu çekermisiniz
Olur elbette, bu sene mevsimi kaçırdık. Vişne yoktu doğru dürüst. Reçel bile yapamadık ama seneye çıktığında ilk iş yapacağım. Çünkü ben de çok istiyorum.
Abi merhaba yazın mutlaka üzüm deneyeceğim
Kuru üzüm bugün oldu sanırım ekmek mayasiyla yapmıştım. Sirke olmadı ama alkol oldu mu onu bilmiyorum şarap gibi tadı keskin değil. İçince anlayacağız. İçmem de sakınca yoktur sanırım bir kaç gün dinlendikten sonra.
Uzun tuttum konuşmayı ikinci sorum
Buzlugunda benim Vişnem var donmus halde ondan yapsam bu yöntemi mi kullanmaliyim ezip şeker maya fenmantere süz ikinci fermantere
Elinize emeğinize sağlık her şey için
Merhabalar, içmenizde sakınca yoktur endişe etmeyin. Bence güzel bir sonuç almışsınızdır.
Vişne için, videolarım arasında kiraz şarabı tarifini uygulayabilirsiniz. Fakat sonuç ekşi olur.
@@mehmetportakal1789 deneyip sonucu yazacağım
Sayenizde sagolun