#137

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 сер 2024
  • Consultand normativele, discutand cu specialistii, adunand experienta si informatii despre cazurile fericite si nefericite, in final am elaboram o metoda de realizare a unui trotuar in jurul casei, cu sau fara pavaj deasupra, zona auto sau alee pietonala, reguli si pasi o data executati, elimina in proportie de 99% orice problema viitoare ce apar deseori la astfel de lucrari, cum sunt denivelari, tasari, crapaturi mai serioase, spalarea straturilor de sub trotuar sau alee, aspecte vizuale neplacute, probleme cu stationarea apei s.a.m.d. Metoda / reteta elaborata a fost executata pe santierul casei pasive, acest video fiind partea I din II privind cum a fost realizata lucrarea respectiva cu un trotuar imprejurul casei si zona de acces auto pentru viitoarele masini.
    - Fii parte în Comunitatea noastra: www.youtube.co... (subscribe)
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...
    - Website: enciclopediaco...
    - Servicii: premiumhouse.md/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
    Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
    Copyright © 2022 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

КОМЕНТАРІ • 80

  • @paulmuresan1252
    @paulmuresan1252 Рік тому

    Frumoase lucrari 👍👍

  • @salcudeanantonio1365
    @salcudeanantonio1365 2 роки тому

    Multumim mult pentru acest video!!!😉🤗🤗

  • @sergiuboisteanu1630
    @sergiuboisteanu1630 2 роки тому +1

    Abia aștept video despre tânplări 🥳 Succes!

  • @ilieviorel132
    @ilieviorel132 2 роки тому

    Valentine 'spor la treaba

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 2 роки тому +2

    @ 15:04 Eu personal as merge cu 1-2-3 tuburi de 32-40 mm de polietilena PN10-16 in locul tubului gofrat pe care îl consider prea sensibil in timp…
    Oricum am văzut de mai multe ori și polietilena de gaz de tip PN 16/32mm strangulata de tasarea solului care nu a fost bine pregătit sau unde s-a mers peste ea ulterior cu trotuare grele … - oricum asta se întâmpla pe Șantiere unde constructorul taie orice cost posibil - de obicei la dezvoltatorii care fac case la repezeala …

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Se poate si cu tuburi de polietilena, insa am mers pe tuburi gofrate. In principiu se pot folosi ambele.

  • @MrDenisJoshua
    @MrDenisJoshua Рік тому +1

    Peste lut si sub pietris se pune TNT (tesut netesut) care tine pietrisul sa nu coboare in lut.

  • @Dr_V
    @Dr_V 2 роки тому +5

    Cred ca te-ai complicat cu armatura, puteai sa cumperi direct o plasa sudata mai groasa (striata de 6-8mm, in Romania o numim plasa de Buzau) pentru intreaga suprafata. Eu am plasa de 6mm in alee si n-am probleme de rezistenta, a sustinut si utilaje masive (peste 10 tone) fara nici cea mai mica fisura.
    Cat priveste finisajul, cel putin pe partea de acces auto eu nu-ti recomand pavele pentru ca iarna o sa ai probleme cu indepartarea zapezii si cu firicele de gheata la rosturi, plus crapaturi prin inghet/dezghet daca pavelele nu sunt de cea mai buna calitate indiferent cat de bine sunt montate. Au patit-o multi cunoscuti, betonul meu sclivisit n-o fi la fel de frumos dar e mult mai zdravan si mai usor de intretinut.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +2

      Buna ziua. Armarea tortuarului e fix cat trebuie ca sa nu fie in exces, dar si nici prea putin. Nu prea avem in Moldova plase de 100x100 x 6-8 mm gata facute. Dvs ati armat cu 6 mm, eu am armat cu 8 mm in zona auto si cu 4 mm in zona pietonala, deci orientativ suntem acolo ambii (deja nu stiu ce pas / ochiuri ati folosit).
      Legat de pavaj in zona auto, merci de sfat!

    • @Dr_V
      @Dr_V 2 роки тому +3

      @@EnciclopediaConstructiilor Plasa de Buzau are ochiuri de la 10/10 la 30/30cm, cu grosimi intre 4 si 12mm (de la 8mm in sus ochiul minim e de 15). Eu am pus cu ochi de 10. Pacat ca nu se gaseste in zona ta, e foarte versatila si te scapa de multa migaleala.

  • @roby1045
    @roby1045 2 роки тому

    Abea astept sa torni betonul!

  • @ionlevinte4180
    @ionlevinte4180 3 місяці тому

    salut, este posibil de pus pavaj peste beton armat de circa 10-12 cm grosime
    mersi!

  • @wallmih
    @wallmih 2 роки тому +1

    Salut, frumos lucrat. De ce nu ai pus folie peste pamantul lutos sau deasupra pietrei? Sau nu e obligatoriu? Exteriorul casei il tencuiesti? Spor in continuare!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +3

      Salut, aici nu e obligatoriu, ba chiar consideram ca ar aduce mai multe minusuri, decat plusuri. Betonul ce va veni, va inconjura si cuprinde pietrele de la nivelul superior al acelui strat, formand o compozitie comuna; plus e de dorit sa existe aderenta intre beton si straturile inferioare, nu o structura care e delimitata de o folie.
      Exteriorul nu va fi tencuit inainte de termosistem, avem peretii destul de drepti (cu mici exceptii la structura de beton).

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 2 роки тому

    @ 16:23 câte fire ati dus pana la porți ? Doar cele de curent ?
    Cele de joasa tensiune pentru Yale de acces de exemplu sau orice alt accesoriu ?
    Poate și un cablu utp/ftp pentru ceva camera/camere video ? - eu personal nu sunt adeptul camerelor video dar pentru cei care le vor la poarta ar merge ca exemplu pe un stâlp instalată o camera tip dom cu vedere 360 grade…

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Am dus doar curent electric. De la poarta auto sau portita pana la usa de intrare e o distanta mica, si de descurca de minune si sistemele wireless (wi-fi, unde radio, unde de nu stiu care etc).

  • @GeorgePantel84
    @GeorgePantel84 2 роки тому +2

    9:34 E de preferat ca intre lut si pietris sa pui un strat de geotextil, ca cele doua materiale sa nu se amestece.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +3

      Exista 2 teorii/practice acum in privinta aceasta:
      1) Se pune geotextil pentru a separa aceste materiale, ca sa nu se amestece.
      2) Nu se pune geotextil, deoarece prin compactarea pietrisului acesta mai intra putin in pamantul lutos, obtinand o suprafata si mai compactata (ceea ce e bine), iar pe viitor nu are ce sa se mai amestece. Si chiar daca intra putin din pietris in pamant lutos, e bine. Noi suntem de aceasta parere, deaceea nu am pus geotextil. Alta era situatia daca deasupra era nisip, apoi pietris sau alte straturi, si pentru a nu se scurge nisipul in alte straturi, se foloseste geotextil. De aici si vine confuzia multora ca trebuie geotextil intre materiale diferite, cand defapt in cazul dat, ar fi adus mai putine avantaje decat nefolosirea acestuia.

    • @GeorgePantel84
      @GeorgePantel84 2 роки тому +1

      @@EnciclopediaConstructiilor Problema mai mare este acolo unde ai incarcari dimanice, precum situatia cand bagi si scoti masina din curte, acestea ajung la stratul de pietris care se comporta ca si cum ai batea cu ciocanul in el si va avea tendinta sa se afunde si mai tare in stratul de lut. Ori cat ai incerca sa il compactezi inital stratul de pietris, pamantul "lucreaza" si tot va aparea acest fenomen. De asemenea aceast fenomen nu este unul care sa se produca rapid, poate dura chiar ani de zile. Ca observatie, materialele granulare se compacteaza cu utilaje ce compacteaza prin vibrare, nu prin batere.

    • @CasaDin30
      @CasaDin30 7 місяців тому

      Iti dau dreptate. Geotextilul era foarte util in situatia data.
      Importanta lui am inteles-o pe santier.
      Executam drumuri de acces temporare in santier cu concasat si cateodata pietris. La prima ploaie concasatul sau pietrisul se afunda in pamant.
      Am incercat o data sa pun geotextil pe o lungime de cativa ml.
      Rezultatul a fost neașteptat. A rezistat mult mai bine bucata cu geotextil. Nu zic ca a resistat la nesfarsit, dar pe timp ploios si cu mult noroi, a fost o diferenta.
      Recent am inceput stratificatia de pardoseala la o casa. Inainte de pietrisul pentru rupere capilaritate, am pus un strat de geotextil la recomandarea unui prieten. Toti care au văzut sau auzit nu intelegeau de ce l-am pus. La ce pret are si cat de util este nu inteleg de ce nu il foloseste lumea mai des.

    • @GeorgePantel84
      @GeorgePantel84 7 місяців тому +1

      ​@@CasaDin30 La drumurile de acces temprare se observa cel mai bine diferenta. Ca orice structura si caracteristicile geotextilului se dimensioneaza. Aveam o problema pe care le-o dadeam studentilor si rezulta ca daca se foloseste geotextil se reducea cu aproximativ 30% grosimea stratului necesar de pietris.

  • @rolandszocs3056
    @rolandszocs3056 Рік тому

    Buna, cu se numeste materialul ala negru intre casa si suprafata acoperita cu pavaj

  • @sandrudaniel19
    @sandrudaniel19 Рік тому

    In betonul de la un pod de 5m pe 3.7m pot pune bare de otel chiar daca nu sunt striate ? Au aproape un cm grosime. Sa intareasca plasa de otel sudata sa nu cad in sant cu masina

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      NU! Un planseu din beton se armeaza corect dupa un proiect de rezistenta, altfel se va prabusi mai devreme sau mai tarziu.

  • @MrGsqr
    @MrGsqr 2 роки тому

    Buna ziua, o sa scoateti fierul pentru ghidaj sau ramane integrat in trotuar? Ma gandesc ca in viitor va rugini si va arunca betonul ramanand expus.

  • @pavelbulat9049
    @pavelbulat9049 2 роки тому +1

    dece nu ati pus polistrol, din recomandarile videourilor postate de d-ra anterior?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Deoarece fundatia a fost termoizolata cu 20 cm de polistiren extrudat, iar pentru evitarea tasarilor si altor efecte nedorite, am realizat pasii mentionati in video.

    • @pavelbulat9049
      @pavelbulat9049 2 роки тому +1

      In videoul dat "De ce trotuarului imprejurul casei este obligatoriu + reguli de constructie" se explica altceva despre polisterol nu are nici o tangenta cu soclul casei ;)))))

  • @cipriansarbu1721
    @cipriansarbu1721 2 роки тому

    Te salut Valentin. Un sfat , te rog...daca am intrarea(acces auto) in panta mai mare decat la tine, aproximativ 1.5m diferenta de nivel de la asfalt pana in interiorul curtii si as fi nevoit sa fac un taluz din umplutura, crezi ca ar mai fi necesara indepartarea stratului vegetal in zonele unde umplutura este destul de consistenta? Multumesc!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +2

      Salutare. Absolut DA! Cu cat panta e mai mare, cu atat zona e mai deficila, sunt riscuri mai mari de tasari neregulate, alunecari locale de teren si alte probleme, iar indepartarea stratului vegetal e mai strigenta, decat in zonele plane.

  • @beniamin306
    @beniamin306 Рік тому

    Frumos dar mi se pare ca toată lucrarea va costa cât casa, doar nu este aeroport.
    Spor la treaba

  • @AdydeAdy21
    @AdydeAdy21 Рік тому

    Ce părere aveți despre apa de sticla adăugată în betonul pentru trotuar?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Se poate, insa in cantitati gresite, scade rezistenta betonului, fapt pentru care se merge deseori cu o clasa/marca mai mare.

    • @AdydeAdy21
      @AdydeAdy21 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor 100 ml la o betoniera normală,ar fi mult?

  • @petrugio
    @petrugio 2 роки тому

    Bună
    Interesant, eu tot sunt la aceiași etapa.
    Dar nu vad nici un colector pluvial, le puneți mai tirziu?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Buna ziua, sistemul de drenaj l-am gandit de suprafata, dvs puteti sa il ganditi ascuns in pamant, deja cum doriti.

  • @danielbarascu3499
    @danielbarascu3499 2 роки тому

    Salut un sfat cum e corect sa torni intai stalpi si dupa placa sau totul impreuna stalpi si placa?

  • @laurentiubarbu7165
    @laurentiubarbu7165 2 роки тому

    Salut ...nu este bine să dați cupoane de fier în temelie că sa nu se deplaseze betonul de la perete sau sa se lase ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Salut. Practica data nu este deloc una buna. In mod corect, orice structura ce nu are fundatia la nivelul fundatiei casei (trotuar, terasa, zona de intrare) - nu trebuie legate de casa. Deplasarea betonului sau tasarea lui, se evita prin respectarea regulilor mentionate in acest video (si urmatorul). Merci.

  • @rolandszocs3056
    @rolandszocs3056 Рік тому

    Protejeza
    casa de umezeala?

  • @pavelsandu4488
    @pavelsandu4488 Рік тому

    salut

  • @pavelsandu4488
    @pavelsandu4488 Рік тому

    da unde va aflato

  • @emilsimu9880
    @emilsimu9880 2 роки тому

    Salut,intre partea frontala a casei si gard e o panta mare si multa apa o sa se prelinga in directia casei,ai cumva in plan sa faci un canal de scurgere intre casa si pavaj?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +3

      Salut. Zonele au fost gandite incat nici un strop de apa sa nu aiba directia spre casa, ve-ti vedea in video urmator ce s-a primit cu betonul, plus aditional vor fi canale de drenaj cand se va face pavarea.

  • @rolandszocs3056
    @rolandszocs3056 Рік тому

    Si ce rol deserveste

  • @bolsoivalentin5934
    @bolsoivalentin5934 2 роки тому

    Unde-I drenaju boss?

  • @andreid.9105
    @andreid.9105 Рік тому

    Nu mai aveai mult si pavai toata curtea :D mai ramane si spatiu verde?

  • @laurentiubarbu7165
    @laurentiubarbu7165 2 роки тому

    Ce grosime va avea betonul ?

  • @salzbergconstructii9279
    @salzbergconstructii9279 2 роки тому

    Plan tortuar ? Pe bune ? Mă întreb cum lucrezi ! ?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      Urmariti toate cele cateva sute de video-uri de pe canalul nostru, si o sa gasiti multe raspunsuri la intrebarile dvs.
      Da s-a facut plan trotuar, ori trebuie din start sa stii pantele si suprafetele trotuarului, nu se face nimic orbeste cum fac Doreii.

  • @alexandrudicu2748
    @alexandrudicu2748 2 роки тому

    Cine stie cat o sa tina:))

  • @adineagoe5638
    @adineagoe5638 3 місяці тому

    Nu ai zis nimic despre scurgerea apei și nu am văzut nimic prevazut sahturi conducte de preluare a apei pluviale .

  • @gabrielvasile81
    @gabrielvasile81 2 роки тому

    Ati uitat folia sub armatura 🤫

  • @hdjsshshs2157
    @hdjsshshs2157 Рік тому

    un număr de telefon dacă se poate.

  • @danbarna8549
    @danbarna8549 Рік тому

    Mult efort mult deranj cost ridicat direct pavaj!!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Pavajul dupa un timp, se mai lasa, mai creeaza gropi, denivelari, prin el se infiltreaza apa... in zona auto mai ales apar asa probleme, cat si altele.

  • @georgeVideograful
    @georgeVideograful 2 роки тому

    Nu ține betonul 100 ani..... Numai dacă faci betonul impermeabil!!!! Și f gros, și armat cu fier mult!!!! Nu prea merită efortul!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому

      In conditii normale, durata de viata a betonului ajunge la 100 ani. Impermeabilizarea ajuta, insa nu e obligatorie, si poate fi inutila in unele cazuri. Foarte gros si mult fier - la fel gresit, exista proportii in normative si proiectare. Efortul nu e unul foarte mare, si se merita daca doresti o curte ca lumea.

  • @gabrielegabriele4082
    @gabrielegabriele4082 2 роки тому

    Te ai complicat cu fierul.era mai simplu plasa de buzau de 8 si nu aveai chin

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 роки тому +1

      Nu avem in Moldova, doar pana la 5 mm sau bate individuale.

    • @gabrielegabriele4082
      @gabrielegabriele4082 2 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor foarte bine lucrat.era mai simplu dar daca nu este ,nu e.cum ati procedat e cel mai bine.tinetio tot asa si total nostru ne ajuta