Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
In primul rand sant pensionar ( 65 de ani ) . Am fost strungar ( categoria a 7-a ) matritzerie , in tara , dupa care am lucrat ca manual machinist ( strung , freza , raboteza , masini de rectificat plana si rotund ) in automotive & aerospace pentru 21 de ani in America . Am lucrat pentru NASA , BOEING , LOCKHEED MARTIN , BAE , NORTHROP GRUMAN , BOMBARDIER etc . Am facut tot felul de " ciubucuri " incepand cu celebrele " tocuri metalice " pentru pantofi de dama , peste 1.000 perechi , niciodata nu am cerut un leu . Am avut si ucenici si colegi care mi-au cerut sau au avut nevoie de sfaturile sau ajutorul meu , niciodata nu am cerut NIMIC !!! Dulapul cu scule si instrumente de masurat a fost intotdeauna deschis pentru oricine . Am fost bine intentionat cand ti-am spus ca titlul este in engleza si comentariul in romana !! Vorbitor de engleza , interesat de subiectul vlogului , constata ca nu intelege o iota !!! Ai sarit calul cand mi-ai spus sa " nu mai fac pe desteptul " ! Sa constati o greseala pe care autorul nu o vede , te face mai destept !!!!A fost un sfat de indreptare sau o critica constructiva !!!! Sanatate si numai bine !!!!
Foarte bine explicat complimenti ...da la pasul 10 foarte important este ca plasa metalica Osb sa fie legata cu un fier minim 10 mm de paretele casei (lung cat este trotuarul de lat) si infilat in paretele casei cat este zidul(indicat legat de structura metalica a zidului ,sau daca nu fixat inaontru in zid cu resina , ancora mecanica) deci un fier del genere infilat in zid si legat de plasa metalica (OSB) se pune minim din 80 cem in 80 cem ..ca numai asa trotuarul este bine ancorat de paretele casei...foarte important
Multumesc de feedback insa dvs va gresiti amarnic - NU se leaga trotuarul perimetral al casei de casa, e gresit, aceste 2 structuri trebuie sa fie independente!
Nu stiu eu lucrez in italy de 30 ani si aici se leaga trotuarul de fundatie prin acele fier beton ...dar dupa opinia dv de ce nu se leaga care este motivul
@@gioginomates6605 Deoarece trotuarul si casa sunt structuri aparte / independente, ele au caracteristici, greutati si forte diferite care se aplica fata de sol, si invers, solul influenteaza diferit structurile de pe deasupra sa; ele reactioneaza diferit la anumite cataclisme naturale (cum ar fi seismele); fata de solul unde sunt amplasate, adancimea diferita de amplasare si alti factori - sunt tasari diferite pe portiuni diferite de sol, iar daca trotuarul e unit de casa, atunci apare o neuniformizare in aceste forte aplicate pe portiuni diferite, iar in anumite cazuri aceasta aduce la probleme, cele vizuale fiind fisuri in fundatie si uneori si se continua in zidarie, fisuri la siguranta in trotuare, iar in timp pot aparea si altele (mai ales anumite probleme sub fundatia casei, destabilizarea termo si hidroizolatiei soclului si altele). Si nu in ultimul rand, unirea trotuarului de casa duce la punti termice, care nu sunt deloc in concordanta cu principiile de casa pasiva unde se interzice de avut asa conexiuni.
Foarte bun materialul . O idee : cand faceti referire la informatii din video-uri precedente (precum "Reguli privind tratarea betonului dupa turnare") adaugati in descriere linkul catre acel video. Multumesc.
Multumesc. O sa tin cont pe viitor, insa nu promit. Eu personal daca dau de un canal interesant, singur ma uit in toata lista de video-uri, nu astept sa imi dea cineva link-ul (chiar daca recunosc ca pentru mine ca cel ce vizioneaza e mai comod, insa e mai mult de munca pentru cel ce posteaza).
Salut ! Ce pot sa pun in una din laturile casei pentru a evita ca apa sa ajunga la fundatie daca terenul e cam abrupt si nu este loc pentru trotuar ???
Nu e chiar obligatoriu B250, se poate si B200 si uneori si B150; depinde si armarea - degeaba e beton B250 daca nu exista armare. Legat de vibrator - ar fi super, insa macar vibrare manuala sa existe.
Buna ziua si va multumesc mult pentru informatii. As avea totusi o nelamurire. Nu inteleg prea bine scopul rostului de dilatatie de langa soclu. Stiu ca rolul esential al rosturilor de dilatatie este de a dirija si/sau controla crapaturile doar ca in acest caz imi pare putin ciudat. Daca ramane acel rost de dilatatie langa perete nu permitem apei sa intre in acel rost si in consecinta sa permitem ciclurilor de inghet-dezghet sa "impinga" placa de langa perete? Nu se ofera din start un punct de unde sa inceapa eroziunea? Sigur ceva imi scapa si v-as ruga detaliati un pic. Multumesc.
Buna ziua, cu placere. Va scapa mentiunea ca rostul respectiv este de doar 2/3 din grosimea/inaltimea intregii placi, deci la suprafata exterioara superioara totul va fi okay. Acolo apropo la imbinare unii recomanda sa dam cu mastic de bitum sau ceva care sa hidroizoleze mica conexiune intre soclu si trotuar.
Pot să construiesc un trotuar în mai multe etape? Pe bucăți de câte 2, 3 metri, de la un rost la altul? Rostul să fie pe toată grosimea trotuarului. Trebuie să le leg unele de altele? Mulțumesc.
Da se poate construi trotuarul pe bucari. Rosturile de obicei se fac nu in toata adancimea trotuarului, ci doar 1/3 - 1/2 din aceasta, deci rezulta ca o parte inferioara din trotuar este unita de alte "bucati".
Salutare. O întrebare. Există o distanța de la marginea superioară a trotuarului până la " hidroizolația de beton pentru ruperea capilarității" adică același nivel cu începutul nivelului tencuielii exterioare?
Desigur ca este si aceasta o solutie, mai ales ca tendinda din pacate este de a se epuiza sursele de apa potabila in lume. Cine stie ce va peste zeci de ani, poate stocarea apei de ploaie va deveni o norma candva!
Da toate bune dar... Va rog sa imi respundeti ...ce vom face cu cârtițele și șobolanii ....care vor gasii sub trotuar și sub polistirenul de acolo...cea mai buna casa pentru ei ...distrugând toată termoizolația și marimdu și familiile în zona de nisip de sub polistiren...! Deci cum vom face
Buna ziua!Am trotuarul deja gata facut,daca pun un polistiren extrudat de 5cm si aplic peste el direct piatra sau gresie portelanata pt exterior e bine?multumesc!
@@EnciclopediaConstructiilor Eu vreau sa nu patrunda frigul intre trotuar si temelia de la casa ,acum ar fi varianta de pus un politiren de 5cm extrudat si inca o sapa de beton de 5cm,e buna ideea?Multumesc frumos!
@@iulian9703 Poate sa sara, depinde cum totul e realizat. Daca aveti spatiu, puteti face acest lucru (pune 5 cm polistiren si apoi iar o sapa), insa depinde de mai multe variabile. Nu va pot oferi acum o solutie pe internet, trebuie sa vad situatia, altfel e ghicitoare ce facem.
Salut, este o situatie comuna in cazul pisicilor si cainilor din curte, insa fie lasati asa (ca element de decor, nu stiu), fie ulterior (sau acum daca puteti) nivelati cu ciment acea portiune.
Salut, am in plan sa fac cateva video-uri care intr-un oarecare mod sa atinga tema mansardelor, insa nu pentru viitorul apropiat, cam la sfarsit de an poate, insa nu promit. Mie personal nu imi plac mansardele, sunt mai problematice decat un etaj complet.
Va salut si vin cu o intrebare. Trotuarul nu trebuia sa inceapa de sub polistirenul aflat pe soclul casei, in modelul dumneavoastra vad ca incepe de la fata acestuia? Plec de la premiza ca scurgerea apei pluviale nu o sa patrunda prin rostul format intre trotuar si termoizolatie.
Trotuarul nu trebuie unit de nimic ce inseamna soclu! Se poate sa inceapa si sub termoizolatia soclului, insa in acest caz presupun ca nu va termoizolati fundatia, ceea ce e gresit. Pentru a nu permite apei pluviale sa se surga prin acel rost, se pune dob de bitum.
Buna ziua.am de facut trotuarul pe linga casa nou construita .in laterale distanta dintre casa si gard este de 1,5m .gardul are o temelie inalta de 60 cm inaltime si nu stiu cit sa fac aleea lata cit spatiul si vine din zid in zid caz in care se pune problema apei.sa pun rigole? Si e in regula ca ar veni rigola linga zidul gardului care a inceput sa crape din loc in loc.Daca se poate ajutati ma cj un raspuns.multumesc frumos
Buna ziua, partial am inteles situatia dvs. Ca sa raspund la intrebari, va pot spune ca cu siguranta ca va recomand sa montati rigole de dirijare a apei, acestea sunt practic obligatorii - apa trebuie dirijata in punctele de descarcare. Ce tine de spatiul/latimea trotuarului, aceasta se alege in dependenta de solul si cazul dvs, eu cred ca dvs stiti mai bine care e situatia pe terenul dvs, eu nu va pot spune asa doar prin mesaje, trebuie o inspectie vizuala. Daca ziceti ca aveti doar 1.5 m intre casa si gard, atunci ca exemplu pur orientativ puteti face un trotuar de 80 cm + 15 cm rigola, si va ramane circa jumatate de metru de pamant pana la gard (cum nu ai da sa nu uitam de aspectul vizual exterior al casei). Ce tine de structura gardului, daca acesta a crapat, atunci fie nu sa armat bine, fie nu s-a turnat la adancimea normala de fundare, fie pot fi si alte cauze.
Buna ziua, Imi puteti spune care e rationamentul pentru care nu se leaga trotuarul de casa ? Peste tot am vazut ca dau fier beton din temelie, unde nu au dat in general s-a lasat terenul si s-a distantat de casa. Va multumesc
Sunt cateva motive, principalele tin de urmatoarele: 1) Se creaza punti termice, deci se pierde caldura prin soclu/fundatie datorita trotuarului, ori casa trebuie sa fie ca un obiect "invelit" cu termoizolatie din toate partile. 2) Pot aparea mici complicatii in timp cu hidroizolarea, capilaritatea care poate trece de la trotuar spre fundatie/soclu si mai departe si altele, ori fundatia si soclul de multe ori trebuie sa fie perfect ermetice si hidroizolate. 3) Orice structura de rezistenta e calculata cel mai des fara a se lua in consideratie si greutatea/sarcina trotuarului legat de casa, iar acest lucru, uneori, in anumite cazuri, in timp si in anumite circumstante, pot cauza probleme structurii casei. 4) Adancimea de fundare a unei casei si a trotuarului sunt diferite, deci acestea si "lucreaza" diferit la forte diferite. Uneori aceasta nu e o problema, insa totusi, nici nu se elimina anumite riscuri prin aceasta metoda. 5) Faptul ca la multi se lasa trotuarul daca nu e legat de casa, asta nu inseamna ca pamantul de sub el nu a fost spalat si natural compactat, iar in acest caz, trotuarul se tine la nivelul superior doar datorita armaturilor legate de casa, pe cand solul, deja posibil cu mici goluri si fiind deja "asezat", nu ofera stabilitatea si portanta pentru trotuar, iar aceasta solutie nu e tocmai dorita. PS: Daca totul se compacteaza bine si se fac straturile de compactare la adancimi necesare, un trotuar nu ar trebui sa se lase/aseze. Plus vizonati video despre Punerea pamantului inapoi in groapa de fundatie la constructia casei - ua-cam.com/video/s4AUYS9kcGs/v-deo.html , o sa vedeti inca un motiv de ce se lasa trotuarul.
Buna ziua, as dori sa va multumesc de comentariu deoarece mi-a venit ideea de a face un video despre un exemplu de trotuar din pavaj. O sa ma starui sa fie gata si postat saptamana viitoare.
Pentru tancuri se fac platforme si mai serioase. Sa nu ironizam - nu degeaba 90% din drumurile, trotuarele si cele din curtile oamenilor in 2-3 ani sunt cu crapaturi, denivelari, stricaciuni, gropi - si apoi dam vina pe oricine ca nu avem calitate! Pai ori faci normal, cum e in acest exemplu, ori resemneaza-te ca in cativa ani problemele sunt garantate!
Eu totusi nu inteleg, pt ce trebuie de pus stratul cela de nisip-petris sub trotuar atunci cand el va fi ca o conducta de apa spre fundatia casei? Toata viata am pus argila, care e un obstacol puternic pt a proteja fundatia de apa pe sub trotuarul imprejurul casei. In orice caz aveti un like de la mine pt munca dvs.
Si fundatia casei nu va fi hidro si termoizolata? Nu va fi acel strat ca o conducta spre fundatie, si ca fi ca un strat suport si compactat pentru straturile superioare. In rest sunt deacord cu dvs, lutul e o solutie foarte buna pentru protectia fata de apa, insa sa nu uitam de ce dau trotuarele crapaturi si denivelari, in mare parte datorate si straturilor de sub piatra/beton care nu sunt puse corect (sau gandite corect). Multumesc.
Exista mai multe tipuri de rosturi, insa din perspectiva intrebarii dvs pot raspunde ca sunt 2 tipuri: unele in toata adancimea placii trotuarului, si alta pe o adancime cuprinsa intre 1/3 - 2/3 din trotuar. Astfel, plasele metalice fiind pozitionate in partea inferioara in acea 1/3 de jos, raman 2/3 in sus pentru rost. Sper ca ati inteles.
Și daca solu trece și peste fundatie si peste al doilea rand de caramida..ca in spatele casei e un deal.. Ca asa sunt mesteri la noi cum fac trotuaru? Trebuie sa sap tot pamantu de langa casa pana la fundatie? Și dupaceia trebe sa nivelez si sa fac trotuaru?
Atunci va pot spune ca din start casa nu a fost construita corect si/sau nu au fost luate in consideratie conditiile terenului dvs si amenajarea acestuia. In mod normal pamantul nu trebuie sa urce de soclu, iar daca limita acestuia este inca pe al doilea rand de caramida a zidariei - nu e deloc nici normal, nici corect. In cazul dvs aveti nevoie de un topograf sau specialist care sa va ajute sa gasiti un compromis intre situatia casei dvs vs terenul dvs vs drenajul apei vs trotuare si altele dupa caz. Daca doriti o parere individuala, contactati-ma pe pagina de facebook.
Partial am explicat aici: ua-cam.com/video/WU0BJUkGQ4I/v-deo.html , partial explicat aici ua-cam.com/video/mVQ4nJMkass/v-deo.html , si deasemenea m-am repetat deja in comentariile la cele 3 video-uri despre trotuar, pavaj si De ce trotuarul imprejurul casei e obligatoriu.
"Asa ati auzit" - nu cred ca e o sursa in care sa credeti pana nu controlati dvs informatiile. Va invit sa vizionati video despre Radon - il gasiti il categoria Videoclipuri postat mai demult, poate de aceea considerati betonul periculos.
Cel mai bine polistirenul sa fie invelit cu geotextil (despre aceasta am uitat sa mentionez in video, insa am mentionat in descrierea acestuia) , deasupra deja sa fie asezata o folie de polietilena, sau membrana cu crampoane de hidroizolatie (sau alte hidroizolatii), si apoi deja turnat betonul. Nu vad deloc rostul sa fie lipid cu adeziv.
Incepand cu minutul 9:00 explic totul, chiar trebuie sa ma repet iar? Insa poate nu ati inteles din prima, in cel mai sigur caz, se foloseste doar un rand de armatura la nivelul inferior, cu periodicitati mult mai mari decat in cazul unei plase, asa ca nu va sparieti, si un rand de plasa metalica la nivelul superior.
Plasa metalică nu este pe placul meu. Parerea mea si probata ca un beton rezistent este mai rezistent cu 2 straturi de plasa de gard. Decat cunoscută plasa de buzău.
Va multumesc pentru impartasirea exterientei dvs. Si eu sunt deacord ca 2 randuri de plasa/armatura e mai bine decat unul singur, insa mereu depinde si de grosimea placii de beton.
@@EnciclopediaConstructiilor tot procedeul perfect mà refer la dizainul trotuarului ,lucrare finalizatà cu betonul amprentat atìt la trotuare càt si intràri spatii mai mari MULTUMESC
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
In primul rand sant pensionar ( 65 de ani ) . Am fost strungar ( categoria a 7-a ) matritzerie , in tara , dupa care am lucrat ca manual machinist ( strung , freza , raboteza , masini de rectificat plana si rotund ) in automotive & aerospace pentru 21 de ani in America . Am lucrat pentru NASA , BOEING , LOCKHEED MARTIN , BAE , NORTHROP GRUMAN , BOMBARDIER etc . Am facut tot felul de " ciubucuri " incepand cu celebrele " tocuri metalice " pentru pantofi de dama , peste 1.000 perechi , niciodata nu am cerut un leu . Am avut si ucenici si colegi care mi-au cerut sau au avut nevoie de sfaturile sau ajutorul meu , niciodata nu am cerut NIMIC !!! Dulapul cu scule si instrumente de masurat a fost intotdeauna deschis pentru oricine . Am fost bine intentionat cand ti-am spus ca titlul este in engleza si comentariul in romana !! Vorbitor de engleza , interesat de subiectul vlogului , constata ca nu intelege o iota !!! Ai sarit calul cand mi-ai spus sa " nu mai fac pe desteptul " ! Sa constati o greseala pe care autorul nu o vede , te face mai destept !!!!A fost un sfat de indreptare sau o critica constructiva !!!! Sanatate si numai bine !!!!
@@ryvandertey6631 bine punctat!!...auzi la el,vrea bani!!😂
Sunteti cel mai explicit om. Va multumesc pentru toate videoclipurile facute. Mi-au fost de mare ajutor. Va salut!
Va multumesc mult pentru aprecierea dvs.
De mare ajutor sunteți, domnule. Cred că aceste informații sunt neprețuite. Merg pe Patreon!
Va multumes frumos !!!
Foarte bine explicat complimenti ...da la pasul 10 foarte important este ca plasa metalica Osb sa fie legata cu un fier minim 10 mm de paretele casei (lung cat este trotuarul de lat) si infilat in paretele casei cat este zidul(indicat legat de structura metalica a zidului ,sau daca nu fixat inaontru in zid cu resina
, ancora mecanica) deci un fier del genere infilat in zid si legat de plasa metalica (OSB) se pune minim din 80 cem in 80 cem ..ca numai asa trotuarul este bine ancorat de paretele casei...foarte important
Multumesc de feedback insa dvs va gresiti amarnic - NU se leaga trotuarul perimetral al casei de casa, e gresit, aceste 2 structuri trebuie sa fie independente!
Nu stiu eu lucrez in italy de 30 ani si aici se leaga trotuarul de fundatie prin acele fier beton ...dar dupa opinia dv de ce nu se leaga care este motivul
@@gioginomates6605 Deoarece trotuarul si casa sunt structuri aparte / independente, ele au caracteristici, greutati si forte diferite care se aplica fata de sol, si invers, solul influenteaza diferit structurile de pe deasupra sa; ele reactioneaza diferit la anumite cataclisme naturale (cum ar fi seismele); fata de solul unde sunt amplasate, adancimea diferita de amplasare si alti factori - sunt tasari diferite pe portiuni diferite de sol, iar daca trotuarul e unit de casa, atunci apare o neuniformizare in aceste forte aplicate pe portiuni diferite, iar in anumite cazuri aceasta aduce la probleme, cele vizuale fiind fisuri in fundatie si uneori si se continua in zidarie, fisuri la siguranta in trotuare, iar in timp pot aparea si altele (mai ales anumite probleme sub fundatia casei, destabilizarea termo si hidroizolatiei soclului si altele). Si nu in ultimul rand, unirea trotuarului de casa duce la punti termice, care nu sunt deloc in concordanta cu principiile de casa pasiva unde se interzice de avut asa conexiuni.
Domnule este clar ..,stăpânești bine “domeniul” construcțiilor dar ...,accentul este de nota 10 + ...!!!👍👍👍😂🙏🥂🍾
Multumesc de comentariu )))
Multumesc, pentru informatii!
Felicitari!
Cu placere.
Foarte util, mulțumesc!
Cu placere!
Super vlog.
Foarte bune informatii, va multumesc! Daca se poate as dorii sa abordati si constructia fundatiei unui gard...
Multumesc pentru apreciere si pentru ideie.
Foarte bun materialul .
O idee : cand faceti referire la informatii din video-uri precedente (precum "Reguli privind tratarea betonului dupa turnare") adaugati in descriere linkul catre acel video.
Multumesc.
Multumesc. O sa tin cont pe viitor, insa nu promit. Eu personal daca dau de un canal interesant, singur ma uit in toata lista de video-uri, nu astept sa imi dea cineva link-ul (chiar daca recunosc ca pentru mine ca cel ce vizioneaza e mai comod, insa e mai mult de munca pentru cel ce posteaza).
Salut ! Ce pot sa pun in una din laturile casei pentru a evita ca apa sa ajunga la fundatie daca terenul e cam abrupt si nu este loc pentru trotuar ???
Cam scump trotuarul asta...
Deacord... dar si mai eficient...
Da exact dupa si valoare betonului foarte important utilizat minim un B250 e per my utilizat si vibratorul ar fi foarte bine.
Nu e chiar obligatoriu B250, se poate si B200 si uneori si B150; depinde si armarea - degeaba e beton B250 daca nu exista armare. Legat de vibrator - ar fi super, insa macar vibrare manuala sa existe.
Buna ziua si va multumesc mult pentru informatii. As avea totusi o nelamurire. Nu inteleg prea bine scopul rostului de dilatatie de langa soclu. Stiu ca rolul esential al rosturilor de dilatatie este de a dirija si/sau controla crapaturile doar ca in acest caz imi pare putin ciudat. Daca ramane acel rost de dilatatie langa perete nu permitem apei sa intre in acel rost si in consecinta sa permitem ciclurilor de inghet-dezghet sa "impinga" placa de langa perete? Nu se ofera din start un punct de unde sa inceapa eroziunea? Sigur ceva imi scapa si v-as ruga detaliati un pic. Multumesc.
Buna ziua, cu placere. Va scapa mentiunea ca rostul respectiv este de doar 2/3 din grosimea/inaltimea intregii placi, deci la suprafata exterioara superioara totul va fi okay. Acolo apropo la imbinare unii recomanda sa dam cu mastic de bitum sau ceva care sa hidroizoleze mica conexiune intre soclu si trotuar.
@@EnciclopediaConstructiilor Am inteles acum, multumesc. Va urmaresc cu interes intrucat in vreo 4-5 ani voi incepe si eu sa-mi ridic casuta.
Succese!
Super!
Multumesc!
Si acele bucăți de scândură pe lățime si cele dinpre soclu (rosturi) la uscarea betonului trebuie scoase ?
Da, si se inlocuiesc cu hidroizolatie bituminoasa elastica (de exemplu, insa sunt si alte solutii).
Vă mulțumesc frumos
Folia nu se pune sub polistiren?
Daca am pus folia sub polistiren ,e buleala sau am pus doar degeaba?
Bună ziua, după ce am construit casă, după cît timp este bine să torn trotuarul pe lîngă casă ?
Pot să construiesc un trotuar în mai multe etape? Pe bucăți de câte 2, 3 metri, de la un rost la altul? Rostul să fie pe toată grosimea trotuarului. Trebuie să le leg unele de altele? Mulțumesc.
Da se poate construi trotuarul pe bucari. Rosturile de obicei se fac nu in toata adancimea trotuarului, ci doar 1/3 - 1/2 din aceasta, deci rezulta ca o parte inferioara din trotuar este unita de alte "bucati".
Dacă trotuaru are o înălțime de 10 cm înălțimea plasa de pământ trebuie să aivă o înălțime 3 4 cm?
Salutare. O întrebare. Există o distanța de la marginea superioară a trotuarului până la " hidroizolația de beton pentru ruperea capilarității" adică același nivel cu începutul nivelului tencuielii exterioare?
Buna,in loc de cordonul de bitum,ce se mai poate pune? Intre trotuar si extrudatul de pe soclu?
Alte tipuri de hidroizolare, membrana cu crampoane cu benzi de etansare din bitum etc.
@@EnciclopediaConstructiilor membrana cu crampoane NU este solutie pt hidroizolare
Si rosturile de dilatatie se acot? sau ce faci cu ele daca pui scandura de exemplu
Se dau cu bitum de exemplu.
salut., o varianta buna este sa treci apa pluviala in subsol prin conducte in rezervoare de apa ....
Desigur ca este si aceasta o solutie, mai ales ca tendinda din pacate este de a se epuiza sursele de apa potabila in lume. Cine stie ce va peste zeci de ani, poate stocarea apei de ploaie va deveni o norma candva!
Felicitari pentru prezentare.Imi permit sa va trimit un link cu solutii captare ape pluviale ro.pinterest.com/pin/276971445821326076/
Da toate bune dar...
Va rog sa imi respundeti ...ce vom face cu cârtițele și șobolanii ....care vor gasii sub trotuar și sub polistirenul de acolo...cea mai buna casa pentru ei ...distrugând toată termoizolația și marimdu și familiile în zona de nisip de sub polistiren...!
Deci cum vom face
Dacă nu vă supărați de întrebare... sunteți absolvent al unei facultăți de construcții?
Buna
Întrebarea este: daca cimentul vine cu cifa si e foarte lichid, cum dai cei 2 cm de cădere ??
Buna, il faci mai viscos, arunci niste saci de ciment in cifa.
Buna ziua!Am trotuarul deja gata facut,daca pun un polistiren extrudat de 5cm si aplic peste el direct piatra sau gresie portelanata pt exterior e bine?multumesc!
Buna ziua, mai bine aplicati piatra/gresia deja peste trotuar. Polistirenul trebuia sa fie sub trotuar, nu peste.
@@EnciclopediaConstructiilor Eu vreau sa nu patrunda frigul intre trotuar si temelia de la casa ,acum ar fi varianta de pus un politiren de 5cm extrudat si inca o sapa de beton de 5cm,e buna ideea?Multumesc frumos!
Gresia sau piatra de la inghet nu sare?
@@iulian9703 Poate sa sara, depinde cum totul e realizat. Daca aveti spatiu, puteti face acest lucru (pune 5 cm polistiren si apoi iar o sapa), insa depinde de mai multe variabile. Nu va pot oferi acum o solutie pe internet, trebuie sa vad situatia, altfel e ghicitoare ce facem.
Salut. Astăzi am turnat ciment folosind toate necesare, dar din nefericire pisica mea a călcat cimentul turnat.. se mai poate face sa dau peste?
Salut, este o situatie comuna in cazul pisicilor si cainilor din curte, insa fie lasati asa (ca element de decor, nu stiu), fie ulterior (sau acum daca puteti) nivelati cu ciment acea portiune.
Și dacă din pacate cimentul s-a întărit și au rămas acele pete de pisica, pot să dau cu ceva peste acea pata?
Trotuarul nu se toarnă în pământ ci deasupra lui. Sănătate
Buna ziua cim se face betonu cit ciment..cit nisip ...si cit petrisss
Salutari. Am si eu o intrebare. Ati putea sa faceti un clip despre mansardarea unei case (ma intereseaza casa veche din caramida complet)
Salut, am in plan sa fac cateva video-uri care intr-un oarecare mod sa atinga tema mansardelor, insa nu pentru viitorul apropiat, cam la sfarsit de an poate, insa nu promit. Mie personal nu imi plac mansardele, sunt mai problematice decat un etaj complet.
Va salut si vin cu o intrebare. Trotuarul nu trebuia sa inceapa de sub polistirenul aflat pe soclul casei, in modelul dumneavoastra vad ca incepe de la fata acestuia? Plec de la premiza ca scurgerea apei pluviale nu o sa patrunda prin rostul format intre trotuar si termoizolatie.
Trotuarul nu trebuie unit de nimic ce inseamna soclu! Se poate sa inceapa si sub termoizolatia soclului, insa in acest caz presupun ca nu va termoizolati fundatia, ceea ce e gresit. Pentru a nu permite apei pluviale sa se surga prin acel rost, se pune dob de bitum.
Buna ziua.am de facut trotuarul pe linga casa nou construita .in laterale distanta dintre casa si gard este de 1,5m .gardul are o temelie inalta de 60 cm inaltime si nu stiu cit sa fac aleea lata cit spatiul si vine din zid in zid caz in care se pune problema apei.sa pun rigole? Si e in regula ca ar veni rigola linga zidul gardului care a inceput sa crape din loc in loc.Daca se poate ajutati ma cj un raspuns.multumesc frumos
Buna ziua, partial am inteles situatia dvs. Ca sa raspund la intrebari, va pot spune ca cu siguranta ca va recomand sa montati rigole de dirijare a apei, acestea sunt practic obligatorii - apa trebuie dirijata in punctele de descarcare. Ce tine de spatiul/latimea trotuarului, aceasta se alege in dependenta de solul si cazul dvs, eu cred ca dvs stiti mai bine care e situatia pe terenul dvs, eu nu va pot spune asa doar prin mesaje, trebuie o inspectie vizuala. Daca ziceti ca aveti doar 1.5 m intre casa si gard, atunci ca exemplu pur orientativ puteti face un trotuar de 80 cm + 15 cm rigola, si va ramane circa jumatate de metru de pamant pana la gard (cum nu ai da sa nu uitam de aspectul vizual exterior al casei). Ce tine de structura gardului, daca acesta a crapat, atunci fie nu sa armat bine, fie nu s-a turnat la adancimea normala de fundare, fie pot fi si alte cauze.
Buna ziua, Imi puteti spune care e rationamentul pentru care nu se leaga trotuarul de casa ? Peste tot am vazut ca dau fier beton din temelie, unde nu au dat in general s-a lasat terenul si s-a distantat de casa. Va multumesc
Sunt cateva motive, principalele tin de urmatoarele:
1) Se creaza punti termice, deci se pierde caldura prin soclu/fundatie datorita trotuarului, ori casa trebuie sa fie ca un obiect "invelit" cu termoizolatie din toate partile.
2) Pot aparea mici complicatii in timp cu hidroizolarea, capilaritatea care poate trece de la trotuar spre fundatie/soclu si mai departe si altele, ori fundatia si soclul de multe ori trebuie sa fie perfect ermetice si hidroizolate.
3) Orice structura de rezistenta e calculata cel mai des fara a se lua in consideratie si greutatea/sarcina trotuarului legat de casa, iar acest lucru, uneori, in anumite cazuri, in timp si in anumite circumstante, pot cauza probleme structurii casei.
4) Adancimea de fundare a unei casei si a trotuarului sunt diferite, deci acestea si "lucreaza" diferit la forte diferite. Uneori aceasta nu e o problema, insa totusi, nici nu se elimina anumite riscuri prin aceasta metoda.
5) Faptul ca la multi se lasa trotuarul daca nu e legat de casa, asta nu inseamna ca pamantul de sub el nu a fost spalat si natural compactat, iar in acest caz, trotuarul se tine la nivelul superior doar datorita armaturilor legate de casa, pe cand solul, deja posibil cu mici goluri si fiind deja "asezat", nu ofera stabilitatea si portanta pentru trotuar, iar aceasta solutie nu e tocmai dorita.
PS: Daca totul se compacteaza bine si se fac straturile de compactare la adancimi necesare, un trotuar nu ar trebui sa se lase/aseze. Plus vizonati video despre Punerea pamantului inapoi in groapa de fundatie la constructia casei - ua-cam.com/video/s4AUYS9kcGs/v-deo.html , o sa vedeti inca un motiv de ce se lasa trotuarul.
Pe langa mica punte termica, mai exista si riscul infiltratilor prin acele legaturi...
Betonul se sclivisează?
@@constantincornelcraciunesc4385 da
Și daca in partea de sus eu deal cum fac sa se scurga apa de pe trotuar?
Oricum se face panta trotuarului asa cum e prezentat in video.
@@EnciclopediaConstructiilor ok ms👍✌️
Salut. Ms de info. Daca as vrea totusi ca trotuarul meu sa fie din pavaj, ce recomanzi? Care ar fi straturile "sandwiciului"? Ms si spor.
Buna ziua, as dori sa va multumesc de comentariu deoarece mi-a venit ideea de a face un video despre un exemplu de trotuar din pavaj. O sa ma starui sa fie gata si postat saptamana viitoare.
@@EnciclopediaConstructiilor "O sa ma starui?" poate "stradui" in loc de starui!
treci cu tancul peste trotuarul ala¿??
'
Pentru tancuri se fac platforme si mai serioase. Sa nu ironizam - nu degeaba 90% din drumurile, trotuarele si cele din curtile oamenilor in 2-3 ani sunt cu crapaturi, denivelari, stricaciuni, gropi - si apoi dam vina pe oricine ca nu avem calitate! Pai ori faci normal, cum e in acest exemplu, ori resemneaza-te ca in cativa ani problemele sunt garantate!
Nam înțeles trotuarul dat are legătură cu casa sau nu?
Trotuarele nu trebuie unite de casa niciodata.
Eu totusi nu inteleg, pt ce trebuie de pus stratul cela de nisip-petris sub trotuar atunci cand el va fi ca o conducta de apa spre fundatia casei?
Toata viata am pus argila, care e un obstacol puternic pt a proteja fundatia de apa pe sub trotuarul imprejurul casei.
In orice caz aveti un like de la mine pt munca dvs.
Si fundatia casei nu va fi hidro si termoizolata? Nu va fi acel strat ca o conducta spre fundatie, si ca fi ca un strat suport si compactat pentru straturile superioare. In rest sunt deacord cu dvs, lutul e o solutie foarte buna pentru protectia fata de apa, insa sa nu uitam de ce dau trotuarele crapaturi si denivelari, in mare parte datorate si straturilor de sub piatra/beton care nu sunt puse corect (sau gandite corect). Multumesc.
In ce zona ați filmat primul cadru din video? E foarte frumos!
Este un cadru video free copyright de pe internet.
Daca la trotuar se pun rosturi de dilatare,sa zicem din metru in metru, cum ramane cu plasa sau armatura, se pune tot din metru in metru, nu inteleg.
Exista mai multe tipuri de rosturi, insa din perspectiva intrebarii dvs pot raspunde ca sunt 2 tipuri: unele in toata adancimea placii trotuarului, si alta pe o adancime cuprinsa intre 1/3 - 2/3 din trotuar. Astfel, plasele metalice fiind pozitionate in partea inferioara in acea 1/3 de jos, raman 2/3 in sus pentru rost. Sper ca ati inteles.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc, acum am inteles.Sanatate multa va doresc si Dumnezeu sa va rasplateasca!
Dar la 2 randuri de armatura e belita treaba😂
Și daca solu trece și peste fundatie si peste al doilea rand de caramida..ca in spatele casei e un deal.. Ca asa sunt mesteri la noi cum fac trotuaru? Trebuie sa sap tot pamantu de langa casa pana la fundatie? Și dupaceia trebe sa nivelez si sa fac trotuaru?
Atunci va pot spune ca din start casa nu a fost construita corect si/sau nu au fost luate in consideratie conditiile terenului dvs si amenajarea acestuia. In mod normal pamantul nu trebuie sa urce de soclu, iar daca limita acestuia este inca pe al doilea rand de caramida a zidariei - nu e deloc nici normal, nici corect. In cazul dvs aveti nevoie de un topograf sau specialist care sa va ajute sa gasiti un compromis intre situatia casei dvs vs terenul dvs vs drenajul apei vs trotuare si altele dupa caz.
Daca doriti o parere individuala, contactati-ma pe pagina de facebook.
explicati va rog carei ideia cu polistirenul, ce termoizolam? solul?
Partial am explicat aici: ua-cam.com/video/WU0BJUkGQ4I/v-deo.html , partial explicat aici ua-cam.com/video/mVQ4nJMkass/v-deo.html , si deasemenea m-am repetat deja in comentariile la cele 3 video-uri despre trotuar, pavaj si De ce trotuarul imprejurul casei e obligatoriu.
Dragă domnule!dv știți că monolitul este foarte periculos,eu așa am auzit .🙏
"Asa ati auzit" - nu cred ca e o sursa in care sa credeti pana nu controlati dvs informatiile. Va invit sa vizionati video despre Radon - il gasiti il categoria Videoclipuri postat mai demult, poate de aceea considerati betonul periculos.
Băiatule , am impresia ca tu STI prea multe
Merci de apreciere )))
Buna ziua.Ce rol are polistirenul?
Buna ziua. Partial am explicat aici: ua-cam.com/video/WU0BJUkGQ4I/v-deo.html si aici ua-cam.com/video/mVQ4nJMkass/v-deo.html .
Polistirenul trebuie lipit cu adeziv sau se fixează de la ciment?
Cel mai bine polistirenul sa fie invelit cu geotextil (despre aceasta am uitat sa mentionez in video, insa am mentionat in descrierea acestuia) , deasupra deja sa fie asezata o folie de polietilena, sau membrana cu crampoane de hidroizolatie (sau alte hidroizolatii), si apoi deja turnat betonul. Nu vad deloc rostul sa fie lipid cu adeziv.
Am o casa mai veche,pai daca sap 40cm langa peretele ei cred ca ajung sub casa :)))
Doua randuri de armatura la un trotuar????????
Incepand cu minutul 9:00 explic totul, chiar trebuie sa ma repet iar? Insa poate nu ati inteles din prima, in cel mai sigur caz, se foloseste doar un rand de armatura la nivelul inferior, cu periodicitati mult mai mari decat in cazul unei plase, asa ca nu va sparieti, si un rand de plasa metalica la nivelul superior.
No o să apară crăpături?
Depinde de cat de corect se va realiza, si daca se vor lua in calcul toti factorii terenului anumit.
@@EnciclopediaConstructiilor timpul îs lasă amprenta sa
@@hulkmoldova3297 Asta asa e, pentru orice pe lumea aceasta...
Prea mult material stricat în pământ pentru un trotuar.
Merci oricum de parerea dvs, chiar daca nu ma atasez la cele spuse de dvs.
Plasa metalică nu este pe placul meu. Parerea mea si probata ca un beton rezistent este mai rezistent cu 2 straturi de plasa de gard. Decat cunoscută plasa de buzău.
Va multumesc pentru impartasirea exterientei dvs. Si eu sunt deacord ca 2 randuri de plasa/armatura e mai bine decat unul singur, insa mereu depinde si de grosimea placii de beton.
Va rog un numar de telefon.....multumesc
Scrieti-mi va rog un mesaj pe pagina de Facebook - facebook.com/EnciclopediaConstructiilor .
Recomand Beton amprentat mortar amprentat
Merci! Care ar fi argumentele dvs?
@@EnciclopediaConstructiilor tot procedeul perfect mà refer la dizainul trotuarului ,lucrare finalizatà cu betonul amprentat atìt la trotuare càt si intràri spatii mai mari MULTUMESC
Domnule prea multe scheme arați as prefera sa arați practic
In viitor numaidecat vor fi exemple practice cu mai toate "schemele" care sunt pana in prezent.
Nu se face asa ceva este gresit
Explicati-va pozitia va rog cu argumente! Altfel tind sa cred ca comentati lijba de dragul sa fi-ti bagat in seama.
Eu altă ideie am