Lapsella on oikeus omaan uskontoon (tai uskonnottomuuteen) ja tästä syystä on jotenkin väärin, että vanhemmat päättää mitä lapsi opiskelee koulussa. Siksi yhteinen neutraali aine voisi pohjustaa jokaiselle nuorelle tietä sen oman uskonnon tai uskonnottomuuden pohtimiseen. Itse koulussa et-oppilaana koin monesti ulkopuolisuutta muusta luokasta, kun retkikohteena oli kirkko tai koulussa järjestettiin jotain seurakunnan toimintaa. Uskonkin, että joukkopaine pakottaa joitain vanhempia valitsemaan lapsilleen uskonnonopetuksen, kun kaikki kaveritkin on siellä.
Suomessa kuitenkin uskonnon opetus on onneksi aikalailla vaan sivistys ja kulttuuri asioita enemmänkin kuin semmosta pakko uskomista ja rukoilua toisin kuin jossain muissa maissa...
Ite oon tienyt jo tosi nuoresta etten uskovainen ole. Koinki lapsena ja nuorena etenki ala-asteella ehkä jopa vihaa siitä että pakotettiin opiskelemaan asioita ja tapahtumia, joille ei pahemmin todistusaineistoa löydy ja osallistumaan opetukseen ja ohjelmaan joka ei mun vakaumusta tue. Yläasteella kuitenki kiinnostuin uskonnon opiskelusta, koska sillon loppu se raamatun tapahtumien pänttääminen ja alettiin opiskella myös millaisia muut uskonnot on. Sinäänsä uskontojen tunteminen ei musta oo ollenkaan huono juttu, vaan auttaa ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja kulttuureita. Se et vasten tahtoa pakotetaan osallistumaan uskonnollisiin tilaisuuksiin ja opetetaan lapsille vuostolkulla yhtä uskontoa ilman minkäänlaista valinnanvaraa jonkinlaisena "totuutena" valtion toimesta on mun mielestä väärin. Sellainen aine missä kyllä käytäis läpi erilaisia uskontoja ja maailmankatsonuksia sekä etiikkaa ja moraalia ois hyvä. Lapsella itsellään pitäis kuitenki viimekädessä olla valta päättää siitä mihin uskoo, ei vanhemmilla, kirkolla tai valtiolla.
Uskonnon opetus ainakin meillä perustuu faktatietoon ja se on yleissvistävä oppiaine se myös linkittyy vahvasti historian kanssa joten musta uskonnon/elämänkatsomustiedon opetus kouluissa on hyvä asia
Jos oppilas haluaisi opiskella uskonnon sijaan elämänkatsomustietoa tai elämänkatsomustiedon sijaan uskontoa, täytyy alaikäisen aina ensimmäiseksi jutella asiasta vanhemmilleen. Vanhemmat tekevät nämä päätökset lapsen puolesta, mutta usein (ei valitettavasti aina) vanhemmat kuuntelevat lapsen toivetta, kun perustelee toiveensa hyvin. Kirkkoon kuuluva lapsi ei voi opiskella ETtä, mutta vanhemmat voivat erottaa lapsen kirkon jäsenyydestä ja sitten valita oppiaineeksi ETn. . Monilla meistä negatiivinen käsitys uskonnon opetuksesta perustuu joko omiin tai muilta kuultuihin kokemuksiin, joissa yksittäiset opettajat ovat opettaneet oppiainetta väärin tai jotka ovat niin vanhoja, että uskonnon opetus ei ole enää samanlaista kuin se on silloin ollut. Uskonnon tämän hetken opetussuunnitelmaan (määrää, mitä oppiaineessa tulisi opettaa ja mikä on oppiaineen tarkoitus), joka on uudistettu viimeksi 2014, voi tutustua esim. osoitteessa: eperusteet.opintopolku.fi/beta/#/fi/perusopetus/419550/oppiaineet/502087 . Uskonnon opetus ei saa koskaan olla tunnustuksellista, koska sellainen rikkoo oppilaiden perusoikeuksia, eikä sen opetussuunnitelman mukaan kuuluisi tunnustuksellista olla. Jos näin kuitenkin on, opettaja toimii väärin. Asiasta voi kuka tahansa tehdä kantelun aluehallintavirastoon, joka voi esimerkiksi sakottaa koulua, ellei väärä toiminta koulussa muutu. Kantelun voi helposti tehdä esimerkiksi vapaa-ajattelijoiden ylläpitämällä www.kantelupukki.fi -sivustolla.
Ei kirkkoon kuuluvat saa valita. Niiden on pakko mennä uskontotunnille. Kaikki pakotus uskontoon on väärin. Sen pitää lähteä itsestä, että haluaa kuulua siihen mukaan.
Onhan. Suomessa edelleen uskontotunnilla on uskonnonharjoittamiseen laskettavaa sisältöä. Isä meidän rukouksen opettelu ei ole yleissivistävää vaan uskonnon harjoittamista. Yleinen aine, jossa käsitellään kaikkia uskontoja pitää saada kouluihin. Nyt sellaista ei ole.
Joulukirkkoon ei mun mielestä tarvi mennä jos ei halua, mutta koulussa järjestetystä joulujuhlasta ei pidä mennä poistamaan uskonnollisia elementtejä, koska ne on jouluun kuuluva perinne. Harva meistä uskoo joulupukkiin tai tonttuihin, mutta ei siitä kukaan valita jos niistä lauletaan. Tarinankerronta kuuluu jouluun ja Jeesuksen syntymä on yks niistä tarinoista, mutta siihen ei ole pakko uskoa.
Meidän koulussa oli niin vähän ET:n opiskelijoita, joten sitä ei järjestetty olenkaan joten mut pakotettiin uskonnon tunneille ja kirkkoon vaikka en kuulunut kirkkoon🤔
Kuulostaa siltä, että oikeuksiasi on koulussa rikottu. ETn opetus täytyy järjestää, jos sitä tarvitsevia oppilaita on koko kunnan alueella kolme. Ellei koulusi ole kunnan ainoa peruskoulu, ETn opetusta ei voida järjestää vain sen mukaan, kuinka monta uskonnotonta siinä koulussa on. Jos tästä kertomastasi on alle kaksi vuotta aikaa, voit tehdä koulusi toiminnasta kantelun esimerkiksi www.kantelupukki.fi -sivustolla. Kantelun tekeminen auttaa koulun tulevia uskonnottomia oppilaita saamaan oikeudenmukaista kohtelua, sillä koulu voi saada esimerkiksi sakot tällaisen toiminnan jatkamisesta.
Tota noin, "joulukirkko" (jumalanpalvelus kirkossa) on eri asia kuin joulujuhla (kaikille). Vaihtoehtoinen tilaisuus pitää olla joulukirkolle mutta ei joulujuhlalle.
Meil oli ala-asteel kyl ET, mut ite en menny koska ei mua kiinostanu mitä oltii uskonnon tunnilla, ku käytiin perus juttui esim. häät, hautajaiset ja miten kirkko liittyy niihin. Mut eipä jumalasta mitää puhuttu. Ja siks tykkään uskonnon tunneista, koska se tuo nii paljo eri näkökulmia eri maan kulttuureista ja moraaliset jutut jne.
Olisin halunnut opiskella elämänkatsomustietoa, mutta jouduin uskontotunnille, koska vanhemmat olivat liittäneet minut kirkkoon. Tiesin jo todella varhain, että en usko jumaliin ja 15-vuotiaana aloin avoimesti kutsumaan itseäni ateistiksi. Halusin erota kirkosta, mutta alle 18 vuotiaana tarvitsin vanhempien luvan, enkä sitä saanut. Jouduin osallistumaan kirkkoon ja muihin uskonnollisiin menoihin omatuntoni vastaisesti. Lapsikasteet pitäisi kieltää, tai ainakin poistaa tuo ikäraja kirkosta eroamiselle.
Omassa koulussani valta osa ihmisistä on islamin uskoisia joten suvivirttä laulettiin meidän koulussa vielä 1-6 luokalla mutta ei enää sen jälkeen ja oman evlut uskonnon ryhmäni kanssa kävimme joulukirkossa 1-3 luokilla ja kun olin 5 luokalla meillä oli omien uskonnon tuntien lisäksi 1 tunti viikossa katsomusainetta jossa puhuttiin lähinnä niistä uskonnoista mitä omalla luokalla oli. Alakoulussa islamin opetuksessa kuulemma katsottiin usein elokuvia kun taas evlut ryhmässäni opiskeltiin millaisia uskomuksia on muissa uskonnoissa ja omassa uskonnossa Jos itse saisin päättää katsomusainetta opiskelleena että korvaisiko se evlut uskonnon tunnit niin en osaa sanoa sillä se ei eronnut lähes ollenkaan tavallisesta uskonnon opetuksesta
Ei mun aikana koulussa ikinä pakko ollu mennä kirkkoon jos vanhemmat anto selityksen miks ei tulla kirkkoon. jos kuuluu kirkkoon niin sit menee suoraan uskonnon tunnille vaan niille jotka ei kuulu kirkkoon niin niiltä/niitten vanhemmilta kysytään et meneekö uskonnon tunnille vai ei. 7 luokasta eteenpäin meillä käytiin samassa kaikki uskonnot eikä vaan yhtä ,eikä siellä mitään jumalan/jeesuksen tunnustusta ollut.
Muistan kun peruskoulussa aikoinaan (vuosina 94-03 kun ite kävin), meillä oli koulussa uskonnon tunteja, ja tuli myös luokan kanssa käytyä joskus kirkossa sekä seurakunnassa, koska se kuului uskonnon opetus-suunnitelmaan. Kuitenkaan näistä huolimatta itse, en alkanut uskomaan, uskonnon tunnit ei ollu kiinnostavii, seurakunta sekä kirkkovierailut oli tylsii (oikeestaan tuntu jopa että mut pakotettiin niis käymää, joka kylläkin pitää paikkansa, ja lintsaamisella ois niiltä välttyny), ja kirkosta erosin siinä n.20 vuotiaana. Tällä hetkellä, en ole uskovainen/uskon johonkin omanlaiseen uskontoon/muuhun tai muihin, kuin kristinuskoon, mutta en usko mihinkään noin vaan heti ja sokeasti, koska siinä, olisi ehkä liian kova pettymyksen riski. Mitä tulee sitten itse siihen, pitäisikö koulussa opettaa uskontoa vai ei, niin omasta mielestäni ei, sillä se ei ole merkittävä aihe/tieto, elämisen, turvan, onnellisuuden ja selviytymisen kannalta. Eli toisinsanoen, se ei ole kongreettisesti käytännöllinen oppiaine. Tuntuu siis että oppiaineena, se on toisinsanoen väkisin uskonnon tyrkyttämistä ihmisen mieleen ja tietoisuuteen. Mielestäni uskonnon opetus voisi siirtyä ennemmin seurakuntiin, kirkkoihin ja muihin uskonnon yhteisöihin. Kouluissa voisi kuitenkin olla esitteitä vaikka koulun käytävillä siitä (kuten on urheilukerhoista, nuorisotalosta, ysm.), että tällässii uskonnon oppikouluja/kursseja on olemassa kirkoissa, seurakunnissa, jne. heille nuorille jotka aiheesta kiinnostuu, ja se opetus näissä seurakunnissa, kirkoissa, jne. olisi ala-ikäiselle maksutonta. Näin ollen, kynnys madaltuu nuorella tutustua uskontoon, ja ottaa siitä selvää.
Vielä muisto, joka liittyy siihen, millainen uskonnon opettaja meillä oli peruskoulussa: Meillä oli yhtee aikaa opettaja (muistaakseni 5 luokalla), joka opetti meille useita aineita, kuten historiaa, uskontoo, matikkaa, jne. Tämä opettaja sitten oli niin uskovainen/innoissan uskonto aineen opettamisesta, että esim. historian tunnilla, hän käski meidän kaivaa uskonnon kirjat esiin ja opiskelemaan lisää uskontoa. Että hän tyrkytti sitä liikaa meille, silloin kun ei pitäis, ja hänen opetustyyli oli aika vanhanaikainen (myös mm. hän tykkäsi tunkeutua oppilaidensa yksityis/perhe-elämään). Siitä sitten meni viestiä rehtorille, joka anto uskonnon opettajallemme potkut tästä, ja siitä, ettei hän suostunut opettamaan muita aineita, kuin uskontoa, vaikka hänen työkuvaan kuului se.
Uskonnon opetussuunnitelman mukaisen uskonnon opetuksen ei pitäisi olla vain uskontoihin keskittyvää historian opetusta. Jos näin on, opettaja ei opeta uskontoa niin kuin sitä kuuluisi opettaa. Uskontojen historian lisäksi uskonnossa kuuluisi opettaa myös esimerkiksi pohtimaan erilaisia eettisiä kysymyksiä, lukemaan kriittisesti ja ymmärtämään uskontoja käsitteleviä uutisia sekä käyttäytymään niin että ei vahingossa loukkaa toiminnallaan minkään muiden uskontojen tai uskonnottomuuden edustajia nyt tai tulevaisuudessa.
Kaipa uskonnolla on sitten yhteiskunnallisempi merkitys meidän kasvatuksessa, sekä sivistyksessä ja sen vuoksi opetetaan kouluissakin. Onhan se hyvä, että perinteitä kunnioitetaan edelleen esim. käydään jouluna kirkossakin kouluissa... liittyyhän jouluumme paljon muutakin historiaa, eikä pelkästään vain uskonnollisessa merkityksessä. Miksei näitä kahta asiaa (uskontoa ja ET) voisi nykyisin yhdistää samoille koulutunneille? Hieno video😊
Ehdottomasti opiskelisin katsomustietoa koska kaikki mun kaverit opiskelee sitä ja uskonnosta tulee paljon enemmän läksyä ja kokeita ku elämän katsomus tiedosta.
Vanhemmat kastaa kirkon jäseneksi ja yhtäkkiä se onkin koulu, joka toimittajan mukaan "pakottaa" kirkkoon...? Ei pitäisi olla ongelma. Suurin ongelma, jota ei käsitelty lainkaan, on se, että uskonnon tulisi pysyä yksityisasiana. Näin kun tietyt ihmiset laitetaan ihan ryhminä kaikkien tietäen minkäkin kirkon opetukseen tai juhlaan, saa ulkopuolinen tietää toisen vakaumuksesta.
Ehdottomasti pitäs erottaa kirkko ja valtio täysin. Samoin kouluihin vaan yleisellä tasolla perustiedot kaikista suurimmista uskonnoista eikä mitään uskontoon perustuvia juhlia/tapahtumia.
Koulun/kunnan on pakko järjestää elämänkatsomustiedon opetusta, jos koko kunnassa on 1-9 luokilla YHTEENSÄ vähintään 3 uskontokuntiin kuulumatonta. Mikäli koulu/kunta ei järjestä ET opetusta, se rikkoo lakia. Voit hakea apua vaikka www.vapaa-ajattelijat.fi tai www.kantelupukki.fi
@@Alisajuulak kysyppä vanhemmiltasi myös. Jos koulu ei ole järjestänyt elämänkatsomustiedon opetusta, vaikka siihen on oikeutettu ja jos sitä on pyydetty, on kyse myös syrjinnästä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi määrätä myös korvauksia.
@Alisaa Kuulutko kirkkoon? Jos kuulut, mutta et haluaisi opiskella uskontoa, sinun pitää pyytää vanhemmiltasi, että saat erota kirkosta ja sitten vaihtaa elämänkatsomustietoon. Jos et kuulu kirkkoon, pyydä vanhemmiltasi että he ovat yhteydessä kouluun ja kertovat että haluatte vaihtaa sinut elämänkatsomustiedon opetukseen. Ilman vanhempiasi et voi valintaa tehdä alakouluikäisenä, mutta vanhempiesi suostumuksella ja avulla se onnistuu kyllä. Oppiaineesi ei tule yläkouluun siirryttäessä automaattisesti vaihtumaan elämänkatsomustietoon vaan silloinkin sinulla tulee olla vanhempiesi suostumus etkä voi olla kirkon jäsen, jos haluat lopettaa uskonnon opiskelun. Toivottavasti tämä kommentti auttaa tilanteessasi :)
@@liisakorhonen3112 okei mää jotenkin aatelin että sitä vaan kysytään että kumpaa haluaa opiskella ja sitte sä opiskelet sitä kumman valitsit. Mä kuulun kirkkoon mutta en usko jumalaan enkä saa erota kirkosta joten on vaan pakko opiskella uskontoa :(
@@oplkfdhgk perusopetuslaki määrää kirkkoon kastetut lapset uskonnon opetukseen. Vanhemmat päättävät (valitettavasti) lapsen kirkkoon liittämisestä. Eroaminen onnistuu vasta 18 vuoden iässä, tai vanhemmat voi erottaa lapsen kirkosta.
Niin uskontohan on "ihmisen" luoma mielikuvitustuote eli mitään "ihmisen" luomia jumalia ja piruja ei ole olemassakaan, tosin maan ja taivaan välillä on paljon sellaista mitä ihmisäly ei tiedä eikä ymmärrä... Tämä alue on sellaista ettei ihmisen kuulu tai tarvitsekkaan ymmärtää... Ihmisen luomat jumalat ja pirut yms... Hallitsiat ovat luoneet ne vain siksi että pystyvät alistamaan muita tahtoonsa... Tietenkin jokainen saa uskoa mihin haluaa, mutta muille uskonsa tuputtaminen tuntuu etovalta 🙄
Olen uskonnoton, joka kävi peruskoulussa ja lukiossa evankelisluterilaisen opetuksen läpi (vanhemmat olivat päättänneet puolestani, että minulle opetetaan sitä). Opettajat kyllä monesti muistuttivat, ettei ev.lut opetus saa vaatia oppilaita harjoittamaan uskontoa tai uskomaan mihinkään, ja kursseilla tuli käytyä ainakin jossakin määrin kristinuskon lisäksi islamia, buddhalaisuutta, hindulaisuutta jne. Kannattaisin itse kaikille yhteistä katsomusainetta. Jos kerran opetus ei saa muutenkaan vaatia uskontunnustuksia tai harjoittamista (eikä sen mielestäni pitäisikään), niin ei ole mitään menetettävää siinä, että kaikki laittaisi vain saman katsomusaineen alle. Kunhan kaikki saavat ainakin pintaraapaisun maailman suurimmista uskonnoista, tarkemmat perehdytykset tiettyihin uskontoihin tai suuntauksiin voi ihan hyvin jättää yläasteen tai lukion valinnaisille/syväntäville kursseille. Kaikille kuuluu uskonnonvapaus, ja kaikille yhteinen katsomusopetus lähestyy sitä enemmän kuin erilliset aineet joista oppilas ei yleensä saa muutenkaan itsenäisesti valita. Jos tietyn uskonnon/suuntauksen opetus tai harjoittaminen on oppilaan vanhemmille tärkeää, saavat he huolehtia itse siitä kotonaan. Mitä sitten tulee muunlaiseen uskonnollisuuteen koulussa... Sen ainakin sanon, ettei koulujen missään nimessä tulisi vaatia oppilaita laulamaan uskonnollisia lauluja tai muutenkaan osallistumaan mihinkään muuhun uskonnolliseen juhlimiseen tai uskonnonharjoittamiseen, eli siis suvivirren (uskonnollisena versiona) laulamisen tai joulukirkon ei pitäisi koulun puolesta olla pakollisia kenellekään. Mielestäni asian ei pitäisi myöskään toimia niin, että joko menet joulukirkkoon tai jäät muuten koululle tekemään jotain turhanpäiväistä. Kaikkien koulun toimesta/yhteistyöllä järjestettyjen uskonnollisten tilaisuuksien pitäisi olla täysin ylimääräisiä ja vapaaehtoista jos niitä on.
Omasta mielestä ei kuulu, koska ei voi nykypäivänä edes sukupuolta olettaa. Eikä sitä ennenkään. Ite olin "uskoton" ja sain siitä ysin. Ja erosin kirkosta myöhemmin, ihan turhaa.
Siis... Itse olen ateisti, mutta eri uskonnot ovat silti kiinnostaneet minua, ja olen kiitollinen siitä että olen koulussa saanut opiskella näitä. Ei uskonnontunneilla opeteta uskomaan jumalaan, vaan opetetaan sitä että mltä eri uskontoja maailmasta löytyy ja miten ne eroavat toisistaan. T. 1993 syntynyt
Meidän uskonnontunneilla ei juurikaan käyty läpi muita uskontoja, vaan me keskityimme opiskelemaan enimmäkseen kristinuskoa ja raamatun tarinoita. Kiva, jos teillä ei ollut näin. Itse olisin valinnut ET:n, jos minulla olisi ollut asiaan päätäntävalta. T. 1991 syntynyt
oon kans ateisti ollut aina niin pitkään kun muistan. sillon kun mä olin koulussa en edes muista mitä kaikkee jeesus hömpötystä siel opiskeltiin, ainoa mitä muistan oli ala-asteen tunnin jolla kerrottiin kuinka jumala loi maan ja taivaan 7 päivässä ja siintäkin sunnuntain vaan lepäsi. kristinuskon paras juttu on että meillä vuosiluku ja pyhä(vapaa)päivät. t:1988
Se on niin paljon opettajasta kiinni, oli meilläkin ala-asteella vuoden ajan pappina toiminut nainen luokanvalvojana ja aamu alkoi sillä että lausuttiin rukous yhdessä ja sitten laulettiin joku virsi, aivan sama oliko aamun ensimmäinen tunti matikkaa vai historiaa niin rukous ja virsi oli pakollinen, jos kieltäytyi niin reissuvihkoon merkintä huonosta käytöksestä yms.
Vituttaa ku ihmiset valittaa että ei usko jumalaa mutta silti pakko käydä koulun kanssa joulukirkossa jne. Miksi silti vietätte joulua, ettekä siitä valita. Sekin on uskonnollinen juhla/pyhä.
Lapsella on oikeus omaan uskontoon (tai uskonnottomuuteen) ja tästä syystä on jotenkin väärin, että vanhemmat päättää mitä lapsi opiskelee koulussa. Siksi yhteinen neutraali aine voisi pohjustaa jokaiselle nuorelle tietä sen oman uskonnon tai uskonnottomuuden pohtimiseen. Itse koulussa et-oppilaana koin monesti ulkopuolisuutta muusta luokasta, kun retkikohteena oli kirkko tai koulussa järjestettiin jotain seurakunnan toimintaa. Uskonkin, että joukkopaine pakottaa joitain vanhempia valitsemaan lapsilleen uskonnonopetuksen, kun kaikki kaveritkin on siellä.
Suomessa kuitenkin uskonnon opetus on onneksi aikalailla vaan sivistys ja kulttuuri asioita enemmänkin kuin semmosta pakko uskomista ja rukoilua toisin kuin jossain muissa maissa...
Kirkko rakennuksena ei sisällä mitään uskontoon liittyvää .T :Katri Kulmuni
@@pelaaja2285 et ole
@@hehehehd7548 mikä en oo
Ei uskonnon opiskelu pakota sua uskomaan mihinkään. Se on lähinnä yleissivistävä aine eikä liity mitenkään uskonnon pakottamiseen
Ite oon tienyt jo tosi nuoresta etten uskovainen ole. Koinki lapsena ja nuorena etenki ala-asteella ehkä jopa vihaa siitä että pakotettiin opiskelemaan asioita ja tapahtumia, joille ei pahemmin todistusaineistoa löydy ja osallistumaan opetukseen ja ohjelmaan joka ei mun vakaumusta tue. Yläasteella kuitenki kiinnostuin uskonnon opiskelusta, koska sillon loppu se raamatun tapahtumien pänttääminen ja alettiin opiskella myös millaisia muut uskonnot on.
Sinäänsä uskontojen tunteminen ei musta oo ollenkaan huono juttu, vaan auttaa ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja kulttuureita. Se et vasten tahtoa pakotetaan osallistumaan uskonnollisiin tilaisuuksiin ja opetetaan lapsille vuostolkulla yhtä uskontoa ilman minkäänlaista valinnanvaraa jonkinlaisena "totuutena" valtion toimesta on mun mielestä väärin.
Sellainen aine missä kyllä käytäis läpi erilaisia uskontoja ja maailmankatsonuksia sekä etiikkaa ja moraalia ois hyvä. Lapsella itsellään pitäis kuitenki viimekädessä olla valta päättää siitä mihin uskoo, ei vanhemmilla, kirkolla tai valtiolla.
Uskonnon opetus ainakin meillä perustuu faktatietoon ja se on yleissvistävä oppiaine se myös linkittyy vahvasti historian kanssa joten musta uskonnon/elämänkatsomustiedon opetus kouluissa on hyvä asia
Uskonnot eivät perustu faktatietoon koskaan!
@@wlsndpwldlwmdk2204 Tässä tarkoitettiin varmaan että opetus perustuu faktatietoon uskonnoista ei niinkään että uskonnon sanoma olisi faktatietoa :D
Uskon Illuminatiin
Täysin samaa mieltä. Vaikkei haluais uskoa mihinkään niin tästä meidän maan uskonnosta saa iha hyviä moraalisia oppeja elämään.
Tietenkin kuuluu, Kristinusko on totuus
Jos oppilas haluaisi opiskella uskonnon sijaan elämänkatsomustietoa tai elämänkatsomustiedon sijaan uskontoa, täytyy alaikäisen aina ensimmäiseksi jutella asiasta vanhemmilleen. Vanhemmat tekevät nämä päätökset lapsen puolesta, mutta usein (ei valitettavasti aina) vanhemmat kuuntelevat lapsen toivetta, kun perustelee toiveensa hyvin. Kirkkoon kuuluva lapsi ei voi opiskella ETtä, mutta vanhemmat voivat erottaa lapsen kirkon jäsenyydestä ja sitten valita oppiaineeksi ETn.
.
Monilla meistä negatiivinen käsitys uskonnon opetuksesta perustuu joko omiin tai muilta kuultuihin kokemuksiin, joissa yksittäiset opettajat ovat opettaneet oppiainetta väärin tai jotka ovat niin vanhoja, että uskonnon opetus ei ole enää samanlaista kuin se on silloin ollut. Uskonnon tämän hetken opetussuunnitelmaan (määrää, mitä oppiaineessa tulisi opettaa ja mikä on oppiaineen tarkoitus), joka on uudistettu viimeksi 2014, voi tutustua esim. osoitteessa:
eperusteet.opintopolku.fi/beta/#/fi/perusopetus/419550/oppiaineet/502087
.
Uskonnon opetus ei saa koskaan olla tunnustuksellista, koska sellainen rikkoo oppilaiden perusoikeuksia, eikä sen opetussuunnitelman mukaan kuuluisi tunnustuksellista olla. Jos näin kuitenkin on, opettaja toimii väärin. Asiasta voi kuka tahansa tehdä kantelun aluehallintavirastoon, joka voi esimerkiksi sakottaa koulua, ellei väärä toiminta koulussa muutu. Kantelun voi helposti tehdä esimerkiksi vapaa-ajattelijoiden ylläpitämällä www.kantelupukki.fi -sivustolla.
Ei se ollut sun päätös 1lk meetkö ET: hen. Mä oisin halunnu mennä ET:hen, koska en itse usko jumalaan
Eihän se liity mitenkään siihen uskonnon operukseen?
Nyt taidat joutua helvettiin. 😬😡
Jos kuuluu ev.lut. kirkkoon, joutuu menemään uskontotunneille. Jos ei kuulu, menee oletuksena ET tunneille, mutta voi valita myös uskonnon.
@Y-TRON nii no mun pointti oli, että tuskin 1lk oppilas tietää mihin uskontoona haluaa. Btw tää on mum mirlipide.
@@skrka7961 oon jo
Ei kirkkoon kuuluvat saa valita. Niiden on pakko mennä uskontotunnille. Kaikki pakotus uskontoon on väärin. Sen pitää lähteä itsestä, että haluaa kuulua siihen mukaan.
Ei uskonnontunnille pakottaminen ole uskon pakottamista, vaan se on lähinnä yleissivistävää koulutus.
Onhan. Suomessa edelleen uskontotunnilla on uskonnonharjoittamiseen laskettavaa sisältöä. Isä meidän rukouksen opettelu ei ole yleissivistävää vaan uskonnon harjoittamista. Yleinen aine, jossa käsitellään kaikkia uskontoja pitää saada kouluihin. Nyt sellaista ei ole.
Joulukirkkoon ei mun mielestä tarvi mennä jos ei halua, mutta koulussa järjestetystä joulujuhlasta ei pidä mennä poistamaan uskonnollisia elementtejä, koska ne on jouluun kuuluva perinne. Harva meistä uskoo joulupukkiin tai tonttuihin, mutta ei siitä kukaan valita jos niistä lauletaan. Tarinankerronta kuuluu jouluun ja Jeesuksen syntymä on yks niistä tarinoista, mutta siihen ei ole pakko uskoa.
Ja on osa meidän suomalaista kulttuuria.
Seuraavaks kuuluuko ruotsi kouluun
Meidän koulussa oli niin vähän ET:n opiskelijoita, joten sitä ei järjestetty olenkaan joten mut pakotettiin uskonnon tunneille ja kirkkoon vaikka en kuulunut kirkkoon🤔
Ketään ei saa pakottaa kirkkoon. Ja kunnan on järjestettävä ET opetusta, jos 1-9luokilla on yhteensä 3 uskontokuntiin kuulumatonta koko kunnassa!
En kuulu kirkkoon mutta vanhempani uskoivat jumalaan joten silloin minäkin se kirkkoon kuuluminen ei oikeestaan merkkaa mittää
@@jonesi2254 ei mun vanhemmatkaa kuulu kirkkoo
@@Nellikniivila sama
Kuulostaa siltä, että oikeuksiasi on koulussa rikottu. ETn opetus täytyy järjestää, jos sitä tarvitsevia oppilaita on koko kunnan alueella kolme. Ellei koulusi ole kunnan ainoa peruskoulu, ETn opetusta ei voida järjestää vain sen mukaan, kuinka monta uskonnotonta siinä koulussa on.
Jos tästä kertomastasi on alle kaksi vuotta aikaa, voit tehdä koulusi toiminnasta kantelun esimerkiksi www.kantelupukki.fi -sivustolla. Kantelun tekeminen auttaa koulun tulevia uskonnottomia oppilaita saamaan oikeudenmukaista kohtelua, sillä koulu voi saada esimerkiksi sakot tällaisen toiminnan jatkamisesta.
Tota noin, "joulukirkko" (jumalanpalvelus kirkossa) on eri asia kuin joulujuhla (kaikille). Vaihtoehtoinen tilaisuus pitää olla joulukirkolle mutta ei joulujuhlalle.
Jossain kouluissa se joulujuhla pidetään siellä kirkossa .Kirkko kun ei ole Uskonnollinen Rakennus 😂😂
Joulu on kristinuskon juhla
Meil oli ala-asteel kyl ET, mut ite en menny koska ei mua kiinostanu mitä oltii uskonnon tunnilla, ku käytiin perus juttui esim. häät, hautajaiset ja miten kirkko liittyy niihin. Mut eipä jumalasta mitää puhuttu. Ja siks tykkään uskonnon tunneista, koska se tuo nii paljo eri näkökulmia eri maan kulttuureista ja moraaliset jutut jne.
Meil sama
Kyllä kuuluu, kunhan opettajaksi saadaan järkevä henkilö
Olisin halunnut opiskella elämänkatsomustietoa, mutta jouduin uskontotunnille, koska vanhemmat olivat liittäneet minut kirkkoon. Tiesin jo todella varhain, että en usko jumaliin ja 15-vuotiaana aloin avoimesti kutsumaan itseäni ateistiksi. Halusin erota kirkosta, mutta alle 18 vuotiaana tarvitsin vanhempien luvan, enkä sitä saanut. Jouduin osallistumaan kirkkoon ja muihin uskonnollisiin menoihin omatuntoni vastaisesti. Lapsikasteet pitäisi kieltää, tai ainakin poistaa tuo ikäraja kirkosta eroamiselle.
Kysyskö joku?
Uskonnon tunneilla opiskellaan eri uskontoja jotka suoraan linkittyy maan kulttuurriin nii ihan ylistietoa siel opiskellaan
7:09 Kangasalla*
Omassa koulussani valta osa ihmisistä on islamin uskoisia joten suvivirttä laulettiin meidän koulussa vielä 1-6 luokalla mutta ei enää sen jälkeen ja oman evlut uskonnon ryhmäni kanssa kävimme joulukirkossa 1-3 luokilla ja kun olin 5 luokalla meillä oli omien uskonnon tuntien lisäksi 1 tunti viikossa katsomusainetta jossa puhuttiin lähinnä niistä uskonnoista mitä omalla luokalla oli. Alakoulussa islamin opetuksessa kuulemma katsottiin usein elokuvia kun taas evlut ryhmässäni opiskeltiin millaisia uskomuksia on muissa uskonnoissa ja omassa uskonnossa
Jos itse saisin päättää katsomusainetta opiskelleena että korvaisiko se evlut uskonnon tunnit niin en osaa sanoa sillä se ei eronnut lähes ollenkaan tavallisesta uskonnon opetuksesta
Hyi vittu
Uskontoa🙏
Ei mun aikana koulussa ikinä pakko ollu mennä kirkkoon jos vanhemmat anto selityksen miks ei tulla kirkkoon. jos kuuluu kirkkoon niin sit menee suoraan uskonnon tunnille vaan niille jotka ei kuulu kirkkoon niin niiltä/niitten vanhemmilta kysytään et meneekö uskonnon tunnille vai ei. 7 luokasta eteenpäin meillä käytiin samassa kaikki uskonnot eikä vaan yhtä ,eikä siellä mitään jumalan/jeesuksen tunnustusta ollut.
Muistan kun peruskoulussa aikoinaan (vuosina 94-03 kun ite kävin), meillä oli koulussa uskonnon tunteja, ja tuli myös luokan kanssa käytyä joskus kirkossa sekä seurakunnassa, koska se kuului uskonnon opetus-suunnitelmaan. Kuitenkaan näistä huolimatta itse, en alkanut uskomaan, uskonnon tunnit ei ollu kiinnostavii, seurakunta sekä kirkkovierailut oli tylsii (oikeestaan tuntu jopa että mut pakotettiin niis käymää, joka kylläkin pitää paikkansa, ja lintsaamisella ois niiltä välttyny), ja kirkosta erosin siinä n.20 vuotiaana.
Tällä hetkellä, en ole uskovainen/uskon johonkin omanlaiseen uskontoon/muuhun tai muihin, kuin kristinuskoon, mutta en usko mihinkään noin vaan heti ja sokeasti, koska siinä, olisi ehkä liian kova pettymyksen riski.
Mitä tulee sitten itse siihen, pitäisikö koulussa opettaa uskontoa vai ei, niin omasta mielestäni ei, sillä se ei ole merkittävä aihe/tieto, elämisen, turvan, onnellisuuden ja selviytymisen kannalta. Eli toisinsanoen, se ei ole kongreettisesti käytännöllinen oppiaine. Tuntuu siis että oppiaineena, se on toisinsanoen väkisin uskonnon tyrkyttämistä ihmisen mieleen ja tietoisuuteen.
Mielestäni uskonnon opetus voisi siirtyä ennemmin seurakuntiin, kirkkoihin ja muihin uskonnon yhteisöihin. Kouluissa voisi kuitenkin olla esitteitä vaikka koulun käytävillä siitä (kuten on urheilukerhoista, nuorisotalosta, ysm.), että tällässii uskonnon oppikouluja/kursseja on olemassa kirkoissa, seurakunnissa, jne. heille nuorille jotka aiheesta kiinnostuu, ja se opetus näissä seurakunnissa, kirkoissa, jne. olisi ala-ikäiselle maksutonta. Näin ollen, kynnys madaltuu nuorella tutustua uskontoon, ja ottaa siitä selvää.
Vielä muisto, joka liittyy siihen, millainen uskonnon opettaja meillä oli peruskoulussa:
Meillä oli yhtee aikaa opettaja (muistaakseni 5 luokalla), joka opetti meille useita aineita, kuten historiaa, uskontoo, matikkaa, jne. Tämä opettaja sitten oli niin uskovainen/innoissan uskonto aineen opettamisesta, että esim. historian tunnilla, hän käski meidän kaivaa uskonnon kirjat esiin ja opiskelemaan lisää uskontoa. Että hän tyrkytti sitä liikaa meille, silloin kun ei pitäis, ja hänen opetustyyli oli aika vanhanaikainen (myös mm. hän tykkäsi tunkeutua oppilaidensa yksityis/perhe-elämään). Siitä sitten meni viestiä rehtorille, joka anto uskonnon opettajallemme potkut tästä, ja siitä, ettei hän suostunut opettamaan muita aineita, kuin uskontoa, vaikka hänen työkuvaan kuului se.
Käytännössähän uskonto on vaan historiaa joka keskittyy tiettyyn aihealueeseen.
Eli miks niitä ei vois vaan yhdistää?
Uskonnon opetussuunnitelman mukaisen uskonnon opetuksen ei pitäisi olla vain uskontoihin keskittyvää historian opetusta. Jos näin on, opettaja ei opeta uskontoa niin kuin sitä kuuluisi opettaa. Uskontojen historian lisäksi uskonnossa kuuluisi opettaa myös esimerkiksi pohtimaan erilaisia eettisiä kysymyksiä, lukemaan kriittisesti ja ymmärtämään uskontoja käsitteleviä uutisia sekä käyttäytymään niin että ei vahingossa loukkaa toiminnallaan minkään muiden uskontojen tai uskonnottomuuden edustajia nyt tai tulevaisuudessa.
Alakoulussa joo, mutta yläkoulussa on paljon muutakin.
Kaipa uskonnolla on sitten yhteiskunnallisempi merkitys meidän kasvatuksessa, sekä sivistyksessä ja sen vuoksi opetetaan kouluissakin. Onhan se hyvä, että perinteitä kunnioitetaan edelleen esim. käydään jouluna kirkossakin kouluissa... liittyyhän jouluumme paljon muutakin historiaa, eikä pelkästään vain uskonnollisessa merkityksessä. Miksei näitä kahta asiaa (uskontoa ja ET) voisi nykyisin yhdistää samoille koulutunneille?
Hieno video😊
Sehän on päivän selvää että uskonnon opetusta kuuluu kouluun, koska kirkko aikanaan aloitti koko koulu järjestelmän.
Ehdottomasti opiskelisin katsomustietoa koska kaikki mun kaverit opiskelee sitä ja uskonnosta tulee paljon enemmän läksyä ja kokeita ku elämän katsomus tiedosta.
Vanhemmat kastaa kirkon jäseneksi ja yhtäkkiä se onkin koulu, joka toimittajan mukaan "pakottaa" kirkkoon...? Ei pitäisi olla ongelma. Suurin ongelma, jota ei käsitelty lainkaan, on se, että uskonnon tulisi pysyä yksityisasiana. Näin kun tietyt ihmiset laitetaan ihan ryhminä kaikkien tietäen minkäkin kirkon opetukseen tai juhlaan, saa ulkopuolinen tietää toisen vakaumuksesta.
Ehdottomasti pitäs erottaa kirkko ja valtio täysin. Samoin kouluihin vaan yleisellä tasolla perustiedot kaikista suurimmista uskonnoista eikä mitään uskontoon perustuvia juhlia/tapahtumia.
Eiii
Mun mielestä on yleissivistävää tietää uskonnoista ja erilaisia kantoja.
Uskontoa pitäisi olla enemmän ja varsinkin kristinuskon opettamista niin muutkin löytyisivät sen
Vaihtoehtoisena elämänkatsomus tietona kyllä, mutta ei pakkollisena!
En ole missään uskonnossa
Nuoria pitäisi opettaa olemaan uskomatta mihinkään satuhahmoon mutta eri uskontojen ja niiden vaikutusten ymmärtäminen on tärkeää
Mä en haluis opiskella uskontoo mut meil ei oo mitää vaihtoehtoo vasta ylä asteella vaihtuu siihe elämänkatsomus juttuun :(
Koulun/kunnan on pakko järjestää elämänkatsomustiedon opetusta, jos koko kunnassa on 1-9 luokilla YHTEENSÄ vähintään 3 uskontokuntiin kuulumatonta.
Mikäli koulu/kunta ei järjestä ET opetusta, se rikkoo lakia. Voit hakea apua vaikka www.vapaa-ajattelijat.fi tai www.kantelupukki.fi
@@tapiopilli9019 ai jaa no ehkä mulle ei sitten oo viitsitty mainita siitä ET vaihto ehdosta 😤
@@Alisajuulak kysyppä vanhemmiltasi myös. Jos koulu ei ole järjestänyt elämänkatsomustiedon opetusta, vaikka siihen on oikeutettu ja jos sitä on pyydetty, on kyse myös syrjinnästä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi määrätä myös korvauksia.
@Alisaa Kuulutko kirkkoon? Jos kuulut, mutta et haluaisi opiskella uskontoa, sinun pitää pyytää vanhemmiltasi, että saat erota kirkosta ja sitten vaihtaa elämänkatsomustietoon. Jos et kuulu kirkkoon, pyydä vanhemmiltasi että he ovat yhteydessä kouluun ja kertovat että haluatte vaihtaa sinut elämänkatsomustiedon opetukseen.
Ilman vanhempiasi et voi valintaa tehdä alakouluikäisenä, mutta vanhempiesi suostumuksella ja avulla se onnistuu kyllä.
Oppiaineesi ei tule yläkouluun siirryttäessä automaattisesti vaihtumaan elämänkatsomustietoon vaan silloinkin sinulla tulee olla vanhempiesi suostumus etkä voi olla kirkon jäsen, jos haluat lopettaa uskonnon opiskelun.
Toivottavasti tämä kommentti auttaa tilanteessasi :)
@@liisakorhonen3112 okei mää jotenkin aatelin että sitä vaan kysytään että kumpaa haluaa opiskella ja sitte sä opiskelet sitä kumman valitsit. Mä kuulun kirkkoon mutta en usko jumalaan enkä saa erota kirkosta joten on vaan pakko opiskella uskontoa :(
Kyllä
1:52 ei mulle annettu tätä vaihtoehtoa :o
Ei mullekaa aika epää:o
Kaikki evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvat opiskelee pakosti uskontoa. Vaan kirkkoon kuulumattomat voi valita ET:n
@@jaa5323 aa no tää selittää :) onks toi joku juttu jonka vanhemmat valitsee vai miten tää menee? :)
@@oplkfdhgk perusopetuslaki määrää kirkkoon kastetut lapset uskonnon opetukseen. Vanhemmat päättävät (valitettavasti) lapsen kirkkoon liittämisestä. Eroaminen onnistuu vasta 18 vuoden iässä, tai vanhemmat voi erottaa lapsen kirkosta.
@@tapiopilli9019 okei :)
Kontulassa uskottiin vaan perjantai pippaloihin ja mistä juomat.
vesalan kouluu tarkotan, missä säki olit.....
Eka saanko keksin😁
Mä olin kait eka LOL
Joo ,youtube tarjoaa :p
@@oplkfdhgk jee
Mua ei oikeestaa kiinnosta kumpaa opiskelen ku jompaa kumpaa niist on kuitenki pakko opiskella
*Kangasalla, ei Kangasalalla 🙄😁😜
-Paikallinen.
Satanismi siis myös teistinen ja teosofinen satanismi
Niin uskontohan on "ihmisen" luoma mielikuvitustuote eli mitään "ihmisen" luomia jumalia ja piruja ei ole olemassakaan, tosin maan ja taivaan välillä on paljon sellaista mitä ihmisäly ei tiedä eikä ymmärrä... Tämä alue on sellaista ettei ihmisen kuulu tai tarvitsekkaan ymmärtää... Ihmisen luomat jumalat ja pirut yms... Hallitsiat ovat luoneet ne vain siksi että pystyvät alistamaan muita tahtoonsa... Tietenkin jokainen saa uskoa mihin haluaa, mutta muille uskonsa tuputtaminen tuntuu etovalta 🙄
Olen uskonnoton, joka kävi peruskoulussa ja lukiossa evankelisluterilaisen opetuksen läpi (vanhemmat olivat päättänneet puolestani, että minulle opetetaan sitä). Opettajat kyllä monesti muistuttivat, ettei ev.lut opetus saa vaatia oppilaita harjoittamaan uskontoa tai uskomaan mihinkään, ja kursseilla tuli käytyä ainakin jossakin määrin kristinuskon lisäksi islamia, buddhalaisuutta, hindulaisuutta jne.
Kannattaisin itse kaikille yhteistä katsomusainetta. Jos kerran opetus ei saa muutenkaan vaatia uskontunnustuksia tai harjoittamista (eikä sen mielestäni pitäisikään), niin ei ole mitään menetettävää siinä, että kaikki laittaisi vain saman katsomusaineen alle. Kunhan kaikki saavat ainakin pintaraapaisun maailman suurimmista uskonnoista, tarkemmat perehdytykset tiettyihin uskontoihin tai suuntauksiin voi ihan hyvin jättää yläasteen tai lukion valinnaisille/syväntäville kursseille. Kaikille kuuluu uskonnonvapaus, ja kaikille yhteinen katsomusopetus lähestyy sitä enemmän kuin erilliset aineet joista oppilas ei yleensä saa muutenkaan itsenäisesti valita. Jos tietyn uskonnon/suuntauksen opetus tai harjoittaminen on oppilaan vanhemmille tärkeää, saavat he huolehtia itse siitä kotonaan.
Mitä sitten tulee muunlaiseen uskonnollisuuteen koulussa... Sen ainakin sanon, ettei koulujen missään nimessä tulisi vaatia oppilaita laulamaan uskonnollisia lauluja tai muutenkaan osallistumaan mihinkään muuhun uskonnolliseen juhlimiseen tai uskonnonharjoittamiseen, eli siis suvivirren (uskonnollisena versiona) laulamisen tai joulukirkon ei pitäisi koulun puolesta olla pakollisia kenellekään. Mielestäni asian ei pitäisi myöskään toimia niin, että joko menet joulukirkkoon tai jäät muuten koululle tekemään jotain turhanpäiväistä. Kaikkien koulun toimesta/yhteistyöllä järjestettyjen uskonnollisten tilaisuuksien pitäisi olla täysin ylimääräisiä ja vapaaehtoista jos niitä on.
Vaikka en usko esim. Jumalaan tai Jeesukseen, nii on ne uskonnot kiinnostavia
Omasta mielestä ei kuulu, koska ei voi nykypäivänä edes sukupuolta olettaa. Eikä sitä ennenkään. Ite olin "uskoton" ja sain siitä ysin. Ja erosin kirkosta myöhemmin, ihan turhaa.
Olin siinä ruutanan koulun joulujuhlassa
free world
Mä kuulun ortodoksiseen uskontoon
Suvivirsi joululaulu eiks nii
Siis... Itse olen ateisti, mutta eri uskonnot ovat silti kiinnostaneet minua, ja olen kiitollinen siitä että olen koulussa saanut opiskella näitä. Ei uskonnontunneilla opeteta uskomaan jumalaan, vaan opetetaan sitä että mltä eri uskontoja maailmasta löytyy ja miten ne eroavat toisistaan. T. 1993 syntynyt
Meidän uskonnontunneilla ei juurikaan käyty läpi muita uskontoja, vaan me keskityimme opiskelemaan enimmäkseen kristinuskoa ja raamatun tarinoita. Kiva, jos teillä ei ollut näin. Itse olisin valinnut ET:n, jos minulla olisi ollut asiaan päätäntävalta. T. 1991 syntynyt
oon kans ateisti ollut aina niin pitkään kun muistan. sillon kun mä olin koulussa en edes muista mitä kaikkee jeesus hömpötystä siel opiskeltiin, ainoa mitä muistan oli ala-asteen tunnin jolla kerrottiin kuinka jumala loi maan ja taivaan 7 päivässä ja siintäkin sunnuntain vaan lepäsi. kristinuskon paras juttu on että meillä vuosiluku ja pyhä(vapaa)päivät. t:1988
Se on niin paljon opettajasta kiinni, oli meilläkin ala-asteella vuoden ajan pappina toiminut nainen luokanvalvojana ja aamu alkoi sillä että lausuttiin rukous yhdessä ja sitten laulettiin joku virsi, aivan sama oliko aamun ensimmäinen tunti matikkaa vai historiaa niin rukous ja virsi oli pakollinen, jos kieltäytyi niin reissuvihkoon merkintä huonosta käytöksestä yms.
2:46 mites ateistit? miks ne ei voisi tehdä jotain muuta koulussa?
kirkkoon kuulumaton ateisti opiskelee ET:tä yleensä
kk
Ei
Se on HITON tylsää
@@emmutz mua ei haittaa se tylsyys vaan se että koko uskonto perustuu asiaan jota ei voi todistaa. Siitähän se koko sana uskontokin tulee. :P
@@oplkfdhgk jep se on kusetusta
Se on yleistietoa ja periaatteessa vain historian ja kulttuurien opiskelua
Ruotsi ei kuulu kouluun eikä koko suomeen😁😁😁😁👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
Vituttaa ku ihmiset valittaa että ei usko jumalaa mutta silti pakko käydä koulun kanssa joulukirkossa jne. Miksi silti vietätte joulua, ettekä siitä valita. Sekin on uskonnollinen juhla/pyhä.
Ei ole joulu alunperin uskonnollinen vaan pakanallinen keskitalven juhla. Kristityt liitti omat juhlansa pakanalllisiin juhlapyhiin.
mielipide lyhyesti eroakirkosta.fi
Ihan oikein kirkkoon tai poissa olo! Enemmän uskontoa kouluun.
enemmän uskovaisia roviolle
@@Mise22 ootko terve bro?
@@Matwiisports en mutta kiitos kysymästä
Jeesus on tie pelastukseen
Kyllä
7:15 Kangasalla*