Ten eerste natuurlijk goed oefenen, dan ga je vanzelf aan aantal dingen herkennen. Ten tweede goed kijken of er ladingen veranderen. Dan weet je dat er electronen opgenomen of afgestaan worden. Ook kun je kijken of er elementen ontstaan of verdwijnen. Dit leg ik allemaal uitgebreider uit in mijn filmpjes. Succes!
Volgensmij is het zo dat als je bijvoorbeeld natrium chloride oplossing hebt, krijg je NA+ en Cl- dus moet je in de tabel kijken bij NA+ en Cl- met de ionen erbij. En als er bijvoorbeeld gewoon chloorgas staat, is het gewoon Cl, dus dan moet je in de tabel kijken bij chloor zonder ionen. Als een stof in een oplossing zit, heeft die ionen. Als die niet in oplossing zit heeft die geen + of - lading. :)
Hartelijk dank voor uw uitleg.....hier in suriname op schakeljaar......is scheikunde echt een kop pijn. Maar dit heb ik helemaal kunnen volgen en heb het metéén begrepen. Dank u😊
Beter dat iemand z'n vrije tijd op wilt offeren om anderen iets te onderwijzen zonder daar iets van geld van de mensen te ontvangen die hier gebruik van maken.
Door te oefenen, ga je op een gegeven moment herkennen dat er in een opgave een zuur en een base aanwezig is, of dat er een oxidator en een reductor aanwezig is. Daar is dus geen trucje voor, maar gewoon flink wat opgaven maken, waardoor je de deeltjes gaat herkennen.
H2O kan zowel als oxidator werken als reduktor. Beiden zijn wel heel zwak. Meestal is er een sterkere oxidator of reduktor aanwezig die als zodanig gaat werken.
Beste meneer, ik hoop dat uw dit nu nog leest maar ik heb een urgente vraag. Bij 8:45 zegt uw dat de reactie bij 2 niet zal plaatsvinden. Maar ik denk dat het een evenwichts reactie wordt. Want ik neem de elekrodepotentiaal van de red en ox, dan doe ik ox - red en als de waarde die er uitkomt tussen de 0,3 en -0,3 zit dan moet het evenwicht zijn. Dus mijn berekening -0.28- (-0.26)= -0,02
Beste held, Waarom kun je bij het derde voorbeeldje van de redoxreactie water H2O alleen gebruiken als oxidator en niet als reductor, want in elk ander voorbeeldje staat er onder H2O zowel reductor als oxidator? Daarbij nog een vraagje, hoe weet je nou of er bij een zout wel of niet water is gedaan? Wordt dit puur aangegeven door het woord 'oplossing'? Alvast bedankt! ;)
Zeer bedankt voor deze extra uitleg! Alles is zeker nu een stuk duidelijker! Ik had alleen een vraag over de derde opgave. U heeft als voorbeeld genomen ijzer(III)chloride-oplossing, en U zei dat door ervaring je die kan herkennen als een redox-reactie. Maar als ijzer(III)chloride oplost in water (wat er dus gebeurt in een oplossing), dan gaat het toch een zuur/base reactie aan? Dan wordt het toch: Fe(H2O)6 + H20 -> FeOH(H2O)5 + H3O ?
Bij vraag 2 van deze video staat dat H20 zowel een reductor als een oxidator is, terwijl bij vraag 3 H2O een oxidator is. Hoe moet ik bij een vraag weten of H2O een reductor/oxidator is en wanneer een oxidator of een reductor?
Als je in een reactie de stoffen: Natrium, Chloor en Broom. Hoe weet je dan welke stof als oxidator geldt en welke voor reductor? Ik snap wel hoe je moet zien welke het sterkste is, maar niet de stap daarvoor, hoe je weet welke stof wat is... Help?
Ja, dat wist ik! Alleen werd het dan een beetje onoverzichtelijk. Maar hoe kan ik dan herkennen of het een redox reactie wordt of een zuur/base reactie?
De reactie tussen K2Cr2O7(aq) in zuur milieu (HCl) is een redox-reactie waarbij Cr2O7 2- en Cl - reageren. Dit is toch vreemd, want de reductor Cl - staat boven de oxidator Cr2O7 2-?
U zegt dat er bij het tweede voorbeeld geen reactie verloopt omdat Co2+ onder Ni(s) staat. Maar er zit minder dan 0,3 tussen de standaardelektrodepotentiaal, dus dan is er toch gewoon een evenwichtsreactie?
+melinjo1 Je schrijft de formule mooi uit, maar dan moet je wel de getallen juist invullen: Delta V = V(van oxidator) - V(van reductor) = -0,28 - -0,26 = -0,02V of met een oudere BiNaS -0,28 - -0,25 = -0,03V. -0,03V/-0,02V zitten beide tussen -0,3V en 0,3V, dus zou deze evenwichtsreactie moeten lopen. Waarom zegt +scheikundelessen dan dat de reactie niet loopt?
Goedmiddag, ik heb een vraagje... H3PO4 is een zuur, maar ik zag dit in de les aan als zout. Bij de deeltjes inventarisatie schreef ik dus o.a. H+ en PO4³- op. Maar hoe herken ik voortaan dat dit een zuur is en geen zour terwijl dit zuur wel ionen bevat?
Waarom is broom de reductor? Het is een ion en een niet metaal, wat bijna nooit voorkomt bij een reductor. Is de Binas het enige middel om te zien dat het een reductor is?
+Sophie van der Donk Broom is een halogeen, geen metaal. De ionvorm daarvan is negatief geladen. Dit houdt dus in dat Br- één elektron meer heeft dan Br (eigenlijk twee, omdat het 2Br- ---> Br2) Dan is het toch best logisch dat het een elektron afstaat en dus een reductor is (uitleggen is helaas nooit mijn sterkste punt geweest)
+Sophie van der Donk Broom zelf is een oxidator. Is de broom die jij bedoelt, die van de natriumbromide oplossing bij vraag 1? Daar zit dus Na+ en Br- in. Br- staat in de tabel van reductors. Daarnaast is Br- negatief geladen en heeft dus een elektron teveel, dit kan hij weer afstaan, dat is een eigenschap van een reductor. Ionen die ook niet-metalen zijn komen wel vaker voor als reductor, denk aan chloride, fluoride en jodide; de halogenen die benoemd zijn in het vorige filmpje.
Hoe weet je wie de reductor en oxidator is in een opdracht? Bijvoorbeeld als er staar deze 2 oplossingen gaan mengen en geef aan of het zal reageren zo ja, wat is de reductor en de oxidator?
+Hugo R Als het potentiaal tussen -0,3 en 0,3 ligt is het een evenwicht. Als het groter is dan 0,3 dan is het een aflopende reactie. Als het kleiner is dan -0,3 dan verloopt de reactie niet.
Volgens mij moet je de reductor bepalen door vanaf onder te kijken welke stof je als eerste tegenkomt. In mijn Binas tabel 48 kom ik dan 3 I- tegen. Komt dit doordat ik een nieuwe versie heb?
Je hebt geluk dat in die 4 jaar ik dit filmpje net nu bekijk :P Je neemt altijd de hoeveelheid elektronen uit tabel 48, hier staat Co2+ dus dan gebruik je die. Waar je ook goed op moet letten is dat het kobalt is en niet koolstofmono-oxide, dit is het verscil tussen Co en CO. Hoop dat het helpt.
Hoe weet je of je bij de uiteindelijke redox reactie dubbele pijlen moet gebruiken of een enkele? In tabel 48 zie je bij de half reacties elke keer dubbele pijlen. In uw uitleg gebruikt u dit niet, ik vroeg me dus af wanneer je nu wel de dubbele pijlen van de evenwichtsreactie moet gebruiken en wanneer niet.
Hallo meneer, ik heb een vraag. Is het zo dat als er staat OPLOSSING, dat het altijd ionen zijn welke in de oplossing aanwezig zijn? Want bijvoorbeeld uw eerste voorbeeld gaf aan dat Broom: Br- is (in oplossing), maar normaal gesproken is het Br2 (door het ezelsbruggetje welke elementen een -2 krijgen). Ik raak hierdoor een beetje in de war. Ik hoop dat u me kunt helpen.
Als je een een natriumbromide- oplossing hebt, dan heb je in die oplossing Na+ ionen en Br- ionen. Als je een broom oplossing hebt, zit er in het water Br2 (aq). Er zit dus een groot verschil tussen bromide (Br-) en Broom (Br2). Dat onderscheid moet je goed weten want Br- is een reductor en Br2 is een oxidator.
Omdat het aantal electronen in beide halfreacties gelijk moet zijn. In dit geval was er in de eerste reactie maar 1 electron, en in de andere 2. Dus: vermenigvuldig de eerste reactie met 2, en de ander met 1.
Bedankt man.. in mijn zure tijden ben jij altijd mijn base geweest!
talent
grote speler
Legend
Nejjjjjj wat zegt tiee
Smooth
U legt in 15 minuten uit wat mijn docent probeert in 3 lessen
*in 2 jaar😂. Ik snap het letterlijk binnen 5 minuten met deze video.
🤣🤣🤣🤣dat's helemaal waar
Meneer u bent letterlijk DE LEGEND OF ALLL! HOE KAN IK UW OOIT BEDANKEN!!!!1
Ten eerste natuurlijk goed oefenen, dan ga je vanzelf aan aantal dingen herkennen. Ten tweede goed kijken of er ladingen veranderen. Dan weet je dat er electronen opgenomen of afgestaan worden. Ook kun je kijken of er elementen ontstaan of verdwijnen. Dit leg ik allemaal uitgebreider uit in mijn filmpjes. Succes!
U bent zonder twijfel mijn held
Mijn leraar snapt er zelf niks van, maar ter verduidelijking is dit een hele goede! Dankuwel.
Volgensmij is het zo dat als je bijvoorbeeld natrium chloride oplossing hebt, krijg je NA+ en Cl- dus moet je in de tabel kijken bij NA+ en Cl- met de ionen erbij. En als er bijvoorbeeld gewoon chloorgas staat, is het gewoon Cl, dus dan moet je in de tabel kijken bij chloor zonder ionen.
Als een stof in een oplossing zit, heeft die ionen. Als die niet in oplossing zit heeft die geen + of - lading. :)
Deze man kan echt fantastisch uitleggen maar ik snap niet hoe mensen hier naar kunnen luisteren zonder de snelheid op minimaal 1.5 te zetten.
Dat is helemaal goed, behalve dat je nog wel even de lading bij de deeltjes moet zetten.
Ik ken geen docent die beter uit kan leggen dan u! Held.
Deze man is echt een legende.
Hartelijk dank voor uw uitleg.....hier in suriname op schakeljaar......is scheikunde echt een kop pijn.
Maar dit heb ik helemaal kunnen volgen en heb het metéén begrepen.
Dank u😊
Beter dat iemand z'n vrije tijd op wilt offeren om anderen iets te onderwijzen zonder daar iets van geld van de mensen te ontvangen die hier gebruik van maken.
robinsiemann ik zou deze man al mijn schoolgeld geven ik ben serieus hij red mijn cijfers
Door te oefenen, ga je op een gegeven moment herkennen dat er in een opgave een zuur en een base aanwezig is, of dat er een oxidator en een reductor aanwezig is. Daar is dus geen trucje voor, maar gewoon flink wat opgaven maken, waardoor je de deeltjes gaat herkennen.
Op de HAVO hoef je dat niet te weten, wel op het VWO. En inderdaad, het wordt inderdaad een evenwichtsreactie
H2O kan zowel als oxidator werken als reduktor. Beiden zijn wel heel zwak. Meestal is er een sterkere oxidator of reduktor aanwezig die als zodanig gaat werken.
Beste meneer, ik hoop dat uw dit nu nog leest maar ik heb een urgente vraag. Bij 8:45 zegt uw dat de reactie bij 2 niet zal plaatsvinden. Maar ik denk dat het een evenwichts reactie wordt. Want ik neem de elekrodepotentiaal van de red en ox, dan doe ik ox - red en als de waarde die er uitkomt tussen de 0,3 en -0,3 zit dan moet het evenwicht zijn. Dus mijn berekening -0.28- (-0.26)= -0,02
Heel erg bedankt, ik snapte het eerst niet helemaal maar nu is het duidelijk!
Als er in de opgave staat dat de oplossing aangezuurd is, dan weet je dat er ook H+ ionen aanwezig zijn.
Wat een scheikumde beest! Hij ziet meteen welke reactie het is!
Veel beter dan mijn leraar het uitlegd, bedankt!
Dit heeft mij heel veel geholpen. Dank u!
Je weet dat H2O een zeer zwakke reductor is. Bij deze opgave is I- de sterkste reductor, waardoor dat als reductor gaat werken.
Bedankt voor uw heldere uitleg!
Heel erg bedankt voor uw lessen!! Erg nuttig!
Kijk maar even goed, bovenaan de linker en rechterpagina zie je oxidator en reductor staan. Zo zie je of het een oxidator of een reductor is.
Waarom kan H2O bij oefening 3 niet als reductor werken?
Ik heb hier echt heel erg veel aan gehad!
Beste held,
Waarom kun je bij het derde voorbeeldje van de redoxreactie water H2O alleen gebruiken als oxidator en niet als reductor, want in elk ander voorbeeldje staat er onder H2O zowel reductor als oxidator? Daarbij nog een vraagje, hoe weet je nou of er bij een zout wel of niet water is gedaan? Wordt dit puur aangegeven door het woord 'oplossing'? Alvast bedankt! ;)
In tabel48 staat er 3 keer I- bij de reductoren. Hoe weet je nou welke je moet kiezen als je jodide in een oplossing hebt?
Dat wordt me vaker gevraagd. Je kunt dat niet weten. Neem daarom degene die als sterkste reductor in de tabel staat.
@@scheikundelessen dan heeft u de verkeerde gebruikt want de sterkste reductor is de onderste.
beste leraar ooit dank u wel
Zeer bedankt voor deze extra uitleg! Alles is zeker nu een stuk duidelijker!
Ik had alleen een vraag over de derde opgave. U heeft als voorbeeld genomen ijzer(III)chloride-oplossing, en U zei dat door ervaring je die kan herkennen als een redox-reactie. Maar als ijzer(III)chloride oplost in water (wat er dus gebeurt in een oplossing), dan gaat het toch een zuur/base reactie aan?
Dan wordt het toch: Fe(H2O)6 + H20 -> FeOH(H2O)5 + H3O ?
Afspeelsnelheid op 1.5 bedank me later
Nee, ik bedank je nu
Waarom pak je niet Natrium als Reductor bij het eerste voorbeeld? Natrium is namelijk een sterkere reductor dan bromide toch?
Bij vraag 2 van deze video staat dat H20 zowel een reductor als een oxidator is, terwijl bij vraag 3 H2O een oxidator is. Hoe moet ik bij een vraag weten of H2O een reductor/oxidator is en wanneer een oxidator of een reductor?
H2O is een zwakke reductor/oxidator. De sterkste oxidator reageert altijd met de sterkste reductor en H2O is dat niet in dit geval.
je ben de realest! GANGG $$$$
Yoo waar kom je vandaan
K kom uit gv
Ooh ik ook man gangway
Ai kom meete
Ai k zit naast je faka youngbull
Als je in een reactie de stoffen: Natrium, Chloor en Broom. Hoe weet je dan welke stof als oxidator geldt en welke voor reductor? Ik snap wel hoe je moet zien welke het sterkste is, maar niet de stap daarvoor, hoe je weet welke stof wat is... Help?
So naar deze man
Ja, dat wist ik! Alleen werd het dan een beetje onoverzichtelijk. Maar hoe kan ik dan herkennen of het een redox reactie wordt of een zuur/base reactie?
De reactie tussen K2Cr2O7(aq) in zuur milieu (HCl) is een redox-reactie waarbij Cr2O7 2- en Cl - reageren. Dit is toch vreemd, want de reductor Cl - staat boven de oxidator Cr2O7 2-?
Hoe weet je nou precies welke een reductor en welke een oxidator is?
U zegt dat er bij het tweede voorbeeld geen reactie verloopt omdat Co2+ onder Ni(s) staat. Maar er zit minder dan 0,3 tussen de standaardelektrodepotentiaal, dus dan is er toch gewoon een evenwichtsreactie?
Ja idd dacht ik dus ook
Charida Righolt delta V = V(van oxidator) - V(van reductor) = -0.25 - 0.28 = -0.53 < -0.3 dus verloopt het niet
+Ker Kushi Delta V = V(van oxidator) - V(van reductor) = -0,25 --0,28 = 0,03 -0.3
+melinjo1 Je schrijft de formule mooi uit, maar dan moet je wel de getallen juist invullen: Delta V = V(van oxidator) - V(van reductor) = -0,28 - -0,26 = -0,02V of met een oudere BiNaS -0,28 - -0,25 = -0,03V. -0,03V/-0,02V zitten beide tussen -0,3V en 0,3V, dus zou deze evenwichtsreactie moeten lopen. Waarom zegt +scheikundelessen dan dat de reactie niet loopt?
Charida Righolt dit is een filmpje voor havo dat moet volgensmij alleen op VWO
U bent echt een held
Waarom wordt hier niet genoemd dat er een evenwichtreactie plaats vindt bij voorbeeld 2? Delta V0 ligt toch tussen -0,3 en 0,3 in?? (-0,25--0,28=0,03)
Goedmiddag, ik heb een vraagje...
H3PO4 is een zuur, maar ik zag dit in de les aan als zout. Bij de deeltjes inventarisatie schreef ik dus o.a. H+ en PO4³- op. Maar hoe herken ik voortaan dat dit een zuur is en geen zour terwijl dit zuur wel ionen bevat?
Waarom is broom de reductor? Het is een ion en een niet metaal, wat bijna nooit voorkomt bij een reductor. Is de Binas het enige middel om te zien dat het een reductor is?
+Sophie van der Donk Broom is een halogeen, geen metaal. De ionvorm daarvan is negatief geladen. Dit houdt dus in dat Br- één elektron meer heeft dan Br (eigenlijk twee, omdat het 2Br- ---> Br2) Dan is het toch best logisch dat het een elektron afstaat en dus een reductor is (uitleggen is helaas nooit mijn sterkste punt geweest)
+Sophie van der Donk
Broom zelf is een oxidator.
Is de broom die jij bedoelt, die van de natriumbromide oplossing bij vraag 1? Daar zit dus Na+ en Br- in.
Br- staat in de tabel van reductors.
Daarnaast is Br- negatief geladen en heeft dus een elektron teveel, dit kan hij weer afstaan, dat is een eigenschap van een reductor.
Ionen die ook niet-metalen zijn komen wel vaker voor als reductor, denk aan chloride, fluoride en jodide; de halogenen die benoemd zijn in het vorige filmpje.
Hoe weet je wie de reductor en oxidator is in een opdracht? Bijvoorbeeld als er staar deze 2 oplossingen gaan mengen en geef aan of het zal reageren zo ja, wat is de reductor en de oxidator?
Hoe weet u dat H2O2 en H+ bij elkaar horen ? Je zou denken dat H+ bij de Na zit toch?
haha ik hoop dat je na 5 jaar het antwoord hebt
Ahja ik zie het. Even iets anders, bij voorbeeld 3 heeft u bij H2O alleen OX staan, maar daar kan de H2O toch ook als reductor werken?
U bent alleen vergeten uit te leggen of het een aflopende of evenwichtsreactie wordt.
+Hugo R Als het potentiaal tussen -0,3 en 0,3 ligt is het een evenwicht. Als het groter is dan 0,3 dan is het een aflopende reactie. Als het kleiner is dan -0,3 dan verloopt de reactie niet.
Super uitleg!
Waarom wordt bij de eerste reactie niet na+ als reductor gebruikt? Deze staat onder br-
Omdat Na+ een oxidator is, de reductor die jij bedoelt is Na, en die stond niet tussen de opties! :)
Wat een legende
Volgens mij moet je de reductor bepalen door vanaf onder te kijken welke stof je als eerste tegenkomt. In mijn Binas tabel 48 kom ik dan 3 I- tegen. Komt dit doordat ik een nieuwe versie heb?
Ik heb geleerd dat je van boven naar beneden moet kijken....
Voor de oxidator moet dat! Maar de reductor niet
hoe wist je dat kalium oxidator was en nikkel reductor, is daar een truc voor ofzo? kan iemand aub reageren heb bijna de toets
Dat zie je letterlijk in de binas. Je ziet dat Ni onder de reductors staat
ja maar er staat gwn nikkel, kan toch ook ni2+ zijn en die staat onder oxidator@@mondrella627
Dit is pas les geven! Goede uitleg
in tabel 48 staan meerdere I aangegeven als reductor, maar hoe weet je welke I je moet gebruiken?
de sterkste, dus de onderste
Hoe weet je dat je bijv CO2+ moet nemen want in de Binas staat ook CO3+. Moet je altijd de laagste nemen ofzo?
Je hebt geluk dat in die 4 jaar ik dit filmpje net nu bekijk :P
Je neemt altijd de hoeveelheid elektronen uit tabel 48, hier staat Co2+ dus dan gebruik je die. Waar je ook goed op moet letten is dat het kobalt is en niet koolstofmono-oxide, dit is het verscil tussen Co en CO. Hoop dat het helpt.
Hoe weet je of je bij de uiteindelijke redox reactie dubbele pijlen moet gebruiken of een enkele? In tabel 48 zie je bij de half reacties elke keer dubbele pijlen. In uw uitleg gebruikt u dit niet, ik vroeg me dus af wanneer je nu wel de dubbele pijlen van de evenwichtsreactie moet gebruiken en wanneer niet.
Het kan beide kanten op. Dat ligt er aan of je de stof als reductor of oxidator gebruikt. Maar in principe altijd één pijl van links naar rechts.
Hallo meneer, ik heb een vraag. Is het zo dat als er staat OPLOSSING, dat het altijd ionen zijn welke in de oplossing aanwezig zijn? Want bijvoorbeeld uw eerste voorbeeld gaf aan dat Broom: Br- is (in oplossing), maar normaal gesproken is het Br2 (door het ezelsbruggetje welke elementen een -2 krijgen). Ik raak hierdoor een beetje in de war. Ik hoop dat u me kunt helpen.
Als je een een natriumbromide- oplossing hebt, dan heb je in die oplossing Na+ ionen en Br- ionen. Als je een broom oplossing hebt, zit er in het water Br2 (aq). Er zit dus een groot verschil tussen bromide (Br-) en Broom (Br2). Dat onderscheid moet je goed weten want Br- is een reductor en Br2 is een oxidator.
Hoe kun je dan zien welk ion in een oplossing de reductor en welk ion de oxidator is?
En hoe weet je welke H2O de reductor en welke oxidator is?
@scheikundelessen ?
Is die eerste reactie geen evenwichtsreactie?
+cakjemeneer Klopt, doet meneer vaker fout
Wanneer zet je nou (aq) achter een stof in de totaalreactie?
+matthijs mostert toestand aanduidingen hoeven niet d8 ik
+matthijs mostert Als het opgelost is in water
Hoe weet je dat H2O2 en H+ bijelkaar horen?
1 vraagje, je kunt in tabel 48 al die halfreacties toch gebruiken als reductor en oxidator ? zoniet, hoe kun je zien welke red is en welke ox ?
De linkerrij bestaat uit oxidatoren, de rechterrij uit reductoren
Hoop dat dit na 7 jaar nog geholpen heeft
@@strangeanimations2518 Ik zit inmiddels aan m'n master maar beter te laat als nooit.
@@ZoroX50000 hahahahahaha
11:58, waarom moet je de halfreactie door 2 vermenigvuldigen?
Omdat het aantal electronen in beide halfreacties gelijk moet zijn. In dit geval was er in de eerste reactie maar 1 electron, en in de andere 2. Dus: vermenigvuldig de eerste reactie met 2, en de ander met 1.
Wij hebben geleerd dat een redoxreactie niet verloop als het elktropotentiaal
Yo Ki
Thx👍🏻
Had alles goed 🙂
BESTEEEE
Legend
TOP!!!
Top
super
Goeie gast
Giving me a reason to throw my sk teacher in the trashcan
i love u
so van matan
Tsja dit kan je ook in je vrije tijd doen -.-