ŞEVKET AKINCI HuginveMunin 26 Mayıs Canlı Performans Kaydı

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • #şevketakıncı #müzik #caz #cazvokal #konser #Öteki caz #caztarihi
    #deneysel experimental #experinentalmusic #live
    Videomuz için Sayın Özgür Ulusoy'un yazısından alıntıları seyircimizin okuması için sunuyoruz.
    MAYIS SONUNDA, KUZGUNCUK'ta HUGINVEMUNIN SANAT VE KÜLTÜR PLATFORMU'nda VERDİĞİ SOLO KONSERİN KISA HİKAYESİ...
    "Konser sanat merkezinde sergilenmekte olan tabloların sıra ile ele alınmasıyla, tablolardan esinlenerek o an üretilen müziklerden oluşmaktaydı. Bu bağlamda tabi ki Mussorsgy’nin bir sergiden tablolar adlı yapıtının bir doğaçlama versiyonuydu denilmeli. Ancak tabi ki içerik sadece buradan bakılarak anlam kazanmıyor. Çünkü hem teknik uygulama bakımından hem de biçim açısından bakıldığında Şevket ortaya özgün bir konser çıkartabildi.
    Konserin önemli bir özelliği ise, evet tablolar duvarda asılıydı ve şevket arada bir onlara bakarak bize ipuçları veriyordu ancak konserin belirleyici yanı şuydu; çok açık şekilde izleyicinin de katılacağı biçimde hangi tablonun çalındığı ve ne kadar süreyle çalındığı anlaşılmamaktaydı. Bu satırları yazarken ben hala konserde duyduğum on farklı müziğin gerçekten de on tane tabloya bakarak mı çalındığını bilmiyorum. Dolayısıyla konser, belirleyici özellik olarak aslında tabloları sadece esinlenme aracı olarak aldı, birazdan da göreceğimiz gibi zorlama bir tutarlılık içinde olma tuzağına düşülmedi diye okunabilir."
    "Konserin müzikal anlatısına ise önce setup’tan başlamak gerekir çünkü tüm konser boyunca şevket en az gitar kadar pedallarını da eş zamanlı kullandı ve önündeki pedalların yapabilirlikleri içinde mümkün olan tınıları (Kendi buna katılır mı bilmem ama) mantıklı ve tutarlı bir biçimde kullandı. Muhtemelen yalnız başına çalacağı materyali seçerken birbirine her anlamda kontrast renk ve efektleri kullanmayı bilinçli ya da yarı bilinçli biçimde kurgulamıştı. Bu yüzden konser içindeki parçaların ve renklerin yerleştirmeleri gayet yerindeydi denilebilir."
    "Şevket, konser öncesindeki çok kısa açıklamasında konserde daha “Tonal” bir şeyler çalacağından bahsetti. Konser sonrasında ise, free jazz vs aşırı uç etkilerden bilinçli olarak kaçındığını yeniden vurguladı. Buna karşın çaldıkları ister istemez tabi ki zaman zaman uç örneklerden izlenimler taşımaktaydı."
    "Konserde çalınanların sıra ile incelenmesine gelince, önce tabi ki Şevket’in verdiği ön bilgiden yola çıkarak kritiğimizi tonalite-modalite veya en azından “Karar sesi” üzerine başlatabiliriz. Konserde toplam 10 tane parça duyduğumuzdan bahsedebiliriz. Bu parçaların bir kısmı birbirlerine bağlı çalınmakla beraber, tamamen yeni fikirler barındırıyorlardı.
    Birinci parça, “Mi” tabanına oturmakla beraber, üst üste çalınan efektler karar sesini zayıflatmaya yönelik sesleri (la diyez,do veya fa vs gibi) uzayarak duyurduğundan hem poli modaliteye hem de yer yer pan tonaliteye kapı açan nitelikteydi. Şevket bu özgürlüğü fazla zorlamadan ama zaman zaman hissettirerek çaldı. Baskın olarak uzun sesler kullanarak çaldığı melodi için kullandığı ton yeni bir tür “Pat Metheny” soundunu anımsattı. Buna karşın e-bow’u kullanırken ortaya çıkan sound çok daha arkaik-primitif diye adlandırabileceğimiz ses dünyasına yakındı."
    "Konserin genel kritiğine geçerken çoğunlukla “Şarkı”, “Eser” vs yerine “Parça” terimini kullanmamın sebebini yeniden vurgulamak isterim. Yazının başında da belirttiğim gibi Şevket’in çalımı esnasında tam olarak hangi resme veya kaç tane resme bakarak-hatırlayarak çaldığını bilmenin imkanı yok. Bu yüzden, ben de form analizindeki “Kesit”in karşılığı olarak “Parça” tabirini kullandım. Bu kesitlere ise, kendi içinde bütünlük veya süreklilik barındırmayan çok büyük bütünlerin ayrıldığı yerlere bakarak konser esnasında karar vermiş oldum. Dolayısıyla Şevket’in kurguyu yaparken benim ayrıştırdığımla aynı sayıda parça çalıp çalmadığını (Ya da aynı şekilde düşünüp düşünmediğini) bilmiyorum."
    Şevket Akıncı, Sanat Deliorman ve …Sanat evi yöneticilerine tüm bu güzel akşama ve sonrasındaki bu yazıya vesile oldukları için çok teşekkür ediyor, yazdıklarımda onları kıracak/üzecek bir unsur olmadığını umut ediyorum. Görüşmek üzere.
    Özgür Ulusoy Haziran 2022
    Önemli NOT: Yazının bütününe karakter sınırlaması yüzünden yer veremiyoruz. Arzu edenlere yazı iletilebilir.

КОМЕНТАРІ •