Tjotters: het echte zeilen...documentaire

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 вер 2017
  • 'Het echte zeilen' is de titel van de bijzonder fraaie documentaire die Lex van Roessel maakte over het zeilen met tjotters.
    Het vertelt het verhaal over de houten ronde platbodems die in Friesland werden gebruikt voor vervoer van mensen en goederen, maar ook om mee te vissen op onder meer paling. Na de oorlog werden de tjotters ingezet voor de pleziervaart. Een belangrijke rol vervulde de jeugdherberg annex zeilschool van Heit en Men Piersma in Heeg. Met de tjotters werden de eerste zeilkampen georganiseerd.
    In de documentaire staat Lex van Roessel uitgebreid stil bij de geschiedenis van de tjotters. Hij spreekt met oud-instructeurs van zeilschool It Beaken. Maar ook met de huidige beheerders van de vloot, die veel tijd en energie steken om de scheepjes in originele staat te houden.
    In 2016 lagen de tjotters 70 jaar in Heeg, waren ze 70 jaar verbonden aan het dorp. Dat was de aanleiding om een film over de vloot te laten maken.
    www.friesetjottervloot.nl/steu...
  • Спорт

КОМЕНТАРІ • 5

  • @ilmarischepel5813
    @ilmarischepel5813 4 роки тому +2

    Groeten uit het hoge noorden (Noord-Finland) en bedankt voor deze mooie documentaire. Het bracht fijne herinneringen op uit de zestiger jaren en ik was blij om, naast Heit en Mem, ook weer Jikkie, Anneke en Pier te zien. Hgr van de finse hollander Ilmari Schepel, oud-instructeur/"it Beaken" en schipper van de supersnelle "Hoannemosk"(zeilnummer 5).

  • @xmaarten
    @xmaarten 2 роки тому

    Prachtig hoor dit!

  • @sanderjepma1993
    @sanderjepma1993 10 місяців тому

    Prachtig

  • @satbeginner
    @satbeginner 2 роки тому

    Hallo, mijn naam is Leo Kroonenburg, ook ik wil bedanken voor de mooie herinneringen!
    Ik ben ergens midden jaren 70 één (gedeeltelijk) seizoen instructeur geweest in Heeg bij It Baeken, nadat ik in eerdere jaren steeds op zeilkamp in de jeugdherberg in Reeuwijk was geweest.
    Nadat ik in Reeuwijk het instructie-brevet had gehaald wilde ik het jaar daarop in Reeuwijk instructeur worden, maar daar waren ze toen al voorzien.
    Mijn aanvraag was echter doorgestuurd naar Heeg, waar ik toen met Pasen een week op cursus ben geweest.
    Het goede nieuws was dat ik die zomer als instructeur in Heeg mocht komen werken.
    Wat mij erg aansprak was dat je als instructeur niet alleen op de schepen moest werken, maar ook gewoon meedraaide bij al het andere werk wat rond de jeugdherberg gedaan moest worden, zo heb ik bijvoorbeeld ook een keer de dakgoten schoongemaakt.
    Ook moest je iedere dag je schip van die dag controleren, en als je ergens een kras had opgelopen moest in het botenhuis die kras geschuurd worden, dat deel van het schip uit het water getrokken worden en in de lak gezet worden.
    Als dat niet gedaan werd trok het water in het hout en zou het een zwarte vlek worden., en dat was lelijk!
    Wel had ik als enige niet Fries uit Rotterdam Zuid-Holland tussen alle andere instructeurs soms wel moeite om (nadat er een enkel glaasje Berenburg genuttigd was) de gesprekken in het Fries te blijven volgen. :-)
    De mooiste klus vond ik wel de volgende:
    Naast alle Tjotters was er ook één wat groter schip (de naam ben ik helaas vergeten) waar een motor in zat, en die motor was stuk gegaan.
    Dat wilde zeggen, hij liep nog wel, maar veroorzaakte enorme trillingen.
    Ik weet niet meer goed of het met Heit was of de hoofd instructeur, maar samen hebben we toen die motor uitgebouwd en opengemaakt.
    Het bleek dat de krukas op de plek van het middelste lager (het was een twee-cylinder meen ik) schuin doorgebroken was, kortom: hij kon niet meer gerepareerd worden.
    Binnen twee dagen was er een nieuwe motor geleverd en daar hebben we toen samen een nieuw stalen frame voor gelast zodat die nieuwe motor weer ingebouwd kon worden.
    Geweldig, wat wist die man van aanpakken!
    Middenin het seizoen kwam er een einde aan mijn periode in Heeg: er kwam een telefoontje uit Reeuwijk waar ze dringend om een instructeur omhoog zaten, er waren twee andere instructeurs uitgevallen, en gezien mijn eerdere jaren als cursist in Reeuwijk werd mij gevraagd of ik de rest van de zomer daar af wilde maken.
    Aan de ene kant vond ik dat erg jammer, maar mijn oorspronkelijke aanvraag was immers in Reeuwijk geweest, dus kwam er toen een einde aan mijn Heeg en Tjotter periode.
    Ik woon tegenwoordig in Spanje waar vrijwel alle zeilboten van polyester zijn, nogmaals bedankt voor de leuke beelden,
    Leo Kroonenburg

  • @charlieosstyn
    @charlieosstyn 10 місяців тому

    I was one of their students, will never forget the experience!