Așaaa descriere profesionala cu empatie ,determinare, precizie rar am vazut. Daca ați forma tâmplari la cursurile dv .ar iesi niste super meseriasi. Sanatate si viata lunga sa ne mai dati sfaturi, lectii.
Mulțumim. Avem deja în lucru alte prezentări. Seria "Guru' Finisării" continuă! Nu uitați să vă abonați la canalul nostru "Revista din Lemn" și să dați clic pe clopoțel pentru a fi notificată când le publicăm.
Ați putea face un video și despre procedura de reparare a furnirului de pe o mobila veche arunci când acesta este umflat de apa și când lipsesc bucăți mari din el? Mulțumesc.
Bună dimineața.Imi place mult ceea ce faceți.Explicati foarte bine pe înțelesul tuturor.As dorii sa va întreb dacă e posibil sa Sara vopseaua de pe canturi deoarece este slefuit cu un șmirghel foarte fin.Multumesc.
Bună ziua! Da, este posibil. Dacă MDF-ul este șlefuit pe cant cu hârtie foarte fină, praful fin format poate împiedica absorbția și astfel aderența este redusă. O altă cauză poate fi stratul prea gros de vopsea. Pentru a nu apărea scursuri, se folosește uneori vopsea prea groasă care nu reușește să intre în MDF și se usucă la suprafața. La primul șoc (lovitură) se desprinde cu ușurință.
Vorbiți cu cei de la Lomilux (reprezentant ICA), poate au schimbat gama. Dar puteți folosi orice izolator bicomponent pentru lemn sau MDF, poliuretanic sau pe bază de apă, cu condiția să respectați indicațiile producătorului în ceea ce privește raportul de amestecare, cantitatea aplicată, timpul de uscare, șlefuire. Important este să se realizeze o barieră între suport și straturile următoare.
Buna ziua, am cumparat recenta mobila din MDF Melaminat insa culoarea nu e pe placul meu. Pentru vopsirea acestui MDF, se urmeaza pasii enumerati de dvs? Aplicare izolator, aplicare grund si vopsea? Mai e necesara slefuirea mdf-ului si aplicarea unui strat sigilant la final? Multumesc! :)
Bună ziua! Pentru a vopsi MDF melaminat cu materiale de tipul celor prezentate în video aveți nevoie de un prim strat de grund special care să asigure aderența între melamină și straturile următoare. Îl găsiți la distribuitorii de lacuri și vopsele profesionale pentru lemn. Aplicați un strat din acest grund, lăsați să se usuce și șlefuiți. Apoi puteți aplica vopseaua care este pe placul dumneavoastră. Dacă vopseaua este în două componente (poliuretanică sau pe bază de apă), nu mai are nevoie de un alt strat care să-i asigure rezistența. Dacă mobila este pentru baie sau bucătărie, vă recomand vopseaua în 2 componente. Dacă este folosită în spații fără umezeală, poate fi folosită și o vopsea mai puțin pretențioasă. Aspectul poate fi schimbat și cu ajutorul vopselelor cretoase (gen Annie Sloan). Mobila trebuie degresată foarte bine înainte cu apă și detergent de vase, se șterge bine și se lasă să se zvânte. Apoi se aplică direct vopseaua, cu pensula. Se aplică 2 straturi de vopsea, cu uscare între ele. La final se aplică obligatoriu un strat de ceară sau de lac, pentru sigilare. Fără acest strat, vopseaua nu rezistă. Lacul se aplică dacă mobila este folosită în baie sau bucătărie. Succes!
Bună ziua! Nu este nevoie, vopseaua are toate proprietățile superficiale necesare (rezistență, grad de luciu). Un strat de lac peste vopsea se recomandă doar dacă există riscul unor șocuri mecanice puternice (lovituri) care ar face ca vopseaua să sară. În cazul acesta, când va apărea șocul va sări lacul, nu vopseaua și defectul nu va fi vizibil.
Mulțumim pentru informații, foarte folositoare! Vă rog frumos să îmi spuneți de unde ați achiziționat șmirghel-ul de șlefuire, nu găsesc din acesta pe burete?!
Am folosit pistol SLIM HTE, duza 1,9 pentru grund pentru că este mai vâscos și 1,7 pentru lac, respectiv vopsea. Pe același tip de pistol se pot pune duze de diferite mărimi: 1,5 /1,7/1,9. Dacă nu aveți posibilitatea să folosiți duze diferite puteți folosi un pistol cu duza de 1, 8 sau 2.
Un lucru nu inteleg. In descriere da,ne dati lista cu produsele folosite dar nu le vad nicaieri de vanzare pe site-ul furnizat. Pe google nu stiu cum sa caut vopsea pt mdf,nu gasesc nimic. Imi dati si mie exact ce produse sa cumpar si de unde???
Produsele folosite sunt de la Lomilux Cluj, dar le puteți găsi la orice sucursală Lomilux. Așa cum este menționat și mai sus, s-au folosit următoarele materiale: Izolator ICA - IS211D Grund alb ICA - FP1031B Lac colorat (vopsea) ICA, S-MATT - OP430/RAL Pe site, la contact, găsiți datele necesare. Produse pentru finisarea MDF-ului găsiți însă la orice furnizor de lacuri profesionale pentru lemn - Sirca, Sayerlack (Golda), Renner, Remmers, Milesi, etc.
Fiecare are scopul lui și nu trebuie amestecate pentru că nu-și mai fac treaba. Izolantul este mai subțire, mai fluid, ca să intre în MDF și să blocheze absorbția. Dacă se adaugă grund, se îngroașă și pierde din calitate. Grundul este mai gros, are corp, pentru ca pelicula să fie groasă să se poată șlefui foarte bine. Dacă se adaugă izolant, pelicula se subțiază, șlefuirea nu mai e bună, iar vopseaua nu o să se mai întindă foarte bine. Amestecându-le poate veți câștiga timp, dar sigur veți pierde la calitate. Și le puteți amesteca doar dacă au aceleași rășini (poliuretanice, acrilice, etc).
Mulțumesc pentru specificațiile pistolului. Cât despre presiune înțeleg că ar trebui un 3-3,5 la pistol ? Compresorul meu știe 10 bari, deci ar trebui sa îl limitez la ieșirea din el sau sa setez la intrarea în pistol o limită de 3,5 bari ? Mulțumesc mult
Există regulatoare de presiune care se montează pe traseu, la ieșirea din compresor. Limita regulatorului poate fi 5, dar ar trebui reglat până la 3,5-4 pentru e vita pierderile mari de lac și gazarea peliculei. Recomandarea mea este să montați și filtre de apă și ulei pe traseul de aer.
Da, MDF-ul poate fi vopsit și cu rola. Este bine să verificați înainte aderența vopselei la placă. Pentru o aderență mai bună puteți șlefui înainte MDF-ul cu hârtie abrazivă 180-220 sau cu un burete abraziv mediu. Desprăfuiți foarte bine ștergând suprafața cu o cârpă uscată.
Buna seara. Cum pot fi retusate zgarieturile fine de pe o usa din mdf alb mat? Zgarieturile sunt facute in urma curatarii usii de dulap cu o laveta usor abraziva. Multumesc.
Bună seara! Există chituri de retuș din ceară tare, de diferite culori. Le găsiți în unele magazine de bricolaj sau la distribuitorii de lacuri și vopsele profesionale pentru lemn. Dacă nu reușiți, șlefuiți toată ușa astfel încât să îndepărtați și zgârieturile și aplicați un strat de vopsea (dacă după șlefuire se vede MDF-ul) sau de lac mat. Lacul va proteja pe viitor de astfel de accidente. Nu se poate prin polișare pentru că suprafața va deveni mai lucioasă în acea zonă și se va vedea chiar mai urât decât zgârieturile fine.
Sunt produse profesionale marca ICA. Nu credem că le veți găsi în magazinele de bricolaj. Încercați la distribuitorii Lomilux (importator ICA) din țară. Găsiți o listă a lor în pagina următoare www.lomilux.ro/reteaua-lomilux/
Abia acum am descoperit canalul dvs. Foarte util ! VA rog sa ma sfatuiti sau sa-mi dati un link pentru lacuirea mata a unei piese din stejar masiv. Mai exact este un cadru de pick-up vintage si trebuie sa iasa perfect :) Va multumesc.
Dacă vreți ca aspectul să fie perfect, recomandarea este să folosiți materiale profesionale. Sunt mulți producători de materiale de finisare pentru lemn (ICA; Sirca, Renner, Sayerlack, Remmers, Milesi, etc) care au distribuitori în toată țara. Puteți folosi lacuri pe bază de apă sau pe bază de solvent. Dintre cele pe solvent, cred că cel mai potrivit în acest caz este lacul nitrocelulozic. Fiind un cadru de pick-up, nu sunt cerințe speciale de rezistență chimică sau la zgâriere, iar aspectul lacului nitro este foarte asemănător cu cel al shellac-ului, susținând aspectul vintage. Pornesc de la premisa că este un cadru nou, lemnul de stejar nu a mai fost tratat cu nimic. Folosiți grund și lac nitro. Aplicați primul strat, lăsați să se usuce, după care șlefuiți ușor, în lungul fibrei, cu burete abraziv sau hârtie abrazivă cu granulație 280 sau 320. Veți îndepărta astfel fibra ridicată care face ca suprafața să pară aspră. Desprăfuiți bine cu o cârpă curată și aplicați stratul al doilea de grund. După ce și acesta se usucă, aplicați un strat de lac nitrocelulozic cu gradul de luciu 25-30. Dacă vreți un aspect mat adânc (total fără luciu, parcă nu ar avea lac deasupra) folosiți un lac cu grad de luciu maxim 10. Între 40 și 60 aveți aspect mătăsos, iar peste 70, lacul este lucios. Din păcate, nu avem un material video cu lăcuirea lemnului de stejar. Puteți însă găsi informații suplimentare pe revistadinlemn.ro. În articolul al cărui link este mai jos găsiți informații despre alegerea lacurilor. Succes! revistadinlemn.ro/2018/05/23/ce-lacuri-folosim-pentru-protectia-lemnului-profesionale-sau-diy/
Bună ziua! Dacă treptele nu sunt din lemn ce conține tanin (stejar, salcâm), nu aveți nevoie de izolator. Folosiți materiale cu duritate mare, recomandate pentru parchet. Materialele pot fi pe bază de apă sau pe bază de solvent. Înainte de aplicarea materialelor, șlefuiți lemnul cu hârtie de șlefuit cu granulația 120 sau 150. Aplicați apoi grundul pe care, după uscare, îl șlefuiți cu hârtie cu granulația 280 sau 320 sau cu bureți abrazivi fini. Grundul poate fi alb sau transparent. Dacă lemnul este mai afânat și absoarbe mai mult (molid), recomandarea este să aplicați 2 straturi de grund. Pentru ca pelicula să aibă aspect plăcut, fără asperități și să existe aderență între straturi, fiecare strat trebuie șlefuit după uscare. La final aplicați vopseaua albă. Șlefuirea între straturi este foarte importantă, mai ales dacă materialele sunt pe bază de apă. Moleculele acestei rășini se angrenează foarte bine unele de altele. Dacă nu există aderență bună între straturi, este suficient ca stratul să se desprindă într-un colț și vopseaua se poate desprinde ca o piele. La vopsele pe bază de solvent nu se întâmplă acest lucru pentru că pelicula se sparge. Recomandarea este să folosiți materiale de la furnizori specializați de lacuri și vopsele pentru lemn, nu cele universale din magazinele de bricolaj. Sunt mai rezistente și puteți beneficia de consiliere tehnică specializată. Succes!
Am folosit un izolator ICA de la Lomilux, dar puteți folosi orice izolator pentru MDF. Nu cred că folosirea de aracet diluat este o soluție bună în cazul MDF-ului deoarece scade aderența straturilor următoare. Astfel apare riscul ca, la loviri, vopseaua să sară.
Mulțumim pentru informații. Înțeleg, ca MDF-ul vopsit, este de preferat, celui înfoliat. Se poate vopsi, o piesa de mobilier din pal melaminat? Ce vopsea recomandați? Mulțumesc! at. t.
Este de preferat, pentru că la MDF-ul vopsit nu există riscul de exfoliere. PAL-ul melaminat se poate vopsi cu condiția ca grundul/izolatorul folosit să fie special pentru astfel de PAL. Vopsele poliuretanice profesionale.
Vâscozitatea de aplicare a lacurilor este recomandată de producător și se găsește în fișa tehnică. În general, la lacurile pe bază de solvent este 16-18 sec. (16 sec. - poliuretanice, acrilice pe solvent; 18 sec. - cele nitro). Lacurile pe bază de apă au vâscozitate aparentă și uneori nu poate fi măsurată cu cupa vâscozimetrică.
Bună ziua! Oare mă puteți ajuta cu o descriere despre mdf înfoliat ? Cu ce aparat se aplică acea folie lucioasă ? Azi am aflat că platourile suport pentru torturi sunt comercializate atât înfoliate cât și neînfoliate ( ceea ce nu este tocmai ok ). Nu știu de unde aș putea obține această informație, sper să mă puteți ajuta dvs.
Bună ziua! Este vorba de prese de înfoliat cu membrană. Funcționează pe principiul presiune pozitivă -presiune negativă (vacuum). Se folosește pentru acoperirea suprafețelor în relief (3D). Folia ce urmează a fi aplicată este încălzită cu ajutorul a două platane, superior și inferior, platane încălzite atât cu ajutorul uleiului termic, cât și al rezistențelor electrice înglobate în interiorul lor. Datorită acestui sistem, fenomenul de mătuire al foliilor cu luciu înalt este eliminat, obținându-se suprafețe lucioase de bună calitate.
Se poate șlefui și melamina. Șlefuirea trebuie făcută ușor, cu hârtie abrazivă peste 240. Însă cea mai eficientă metodă pentru creșterea aderenței este aplicarea unui grund special. Acesta se aplică pe melamină și pe el se dă vopseaua.
@@avasmatu007 Nu am vopsit MDF în câmp electrostatic. Conform datelor tehnice, MDF-ul trebuie foarte bine șlefuit și desprăfuit, să nu aibă o densitate foarte mică (sunt surse care indică un minim de 750 kg/mc), umiditatea trebuie să fie în intervalul 5-8% și înainte de vopsire trebuie preîncălzit la 60 grd.C. Unii producători de vopsele pulbere spun că MDF-ul ar trebui tratat înainte cu substanțe speciale pentru mărirea conductivității. Nu menționează însă ce fel de substanțe. Umiditatea mediului de lucru trebuie să fie la 60-70%. Găsiți informații și în link-urile de mai jos: revistadinlemn.ro/2017/09/26/vopselele-pulbere-de-la-metal-la-mdf-si-lemn/ revistadinlemn.ro/2016/08/12/finisarea-lemnului-camp-electrostatic/
Nu contează marca. Important este să aibă butelia de aer de 150 l și să asigure constant o ieșire de 5-6 atm. Pistolul are nevoie de 3 - 3,5 atm, fără întreruperi.
Buna ziua! Izolator ICA - IS211D Grund alb ICA - FP1031B Cele 2 produse exista atat in varianta solvent cat si apa? Am vrut sa le cumpar azi si mi s-a spus ca sunt pe baza de solvent, nu pe baza de apa! Multumesc
IS211D și FP1031B sunt codurile produselor în varianta solvent. Trebuie să solicitați produsele (izolator, grund, lac) aferente sistemului de finisare pe bază de apă.
Am folosit pistol SLIM HTE, duza 1,9 pentru grund pentru că este mai vâscos și 1,7 pentru lac, respectiv vopsea. Pe același tip de pistol se pot pune duze de diferite mărimi: 1,5 /1,7/1,9. Dacă nu aveți posibilitatea să folosiți duze diferite puteți folosi un pistol cu duza de 1, 8 sau 1,9.
Cel mai bun tutorial despre vopsirea MDF ever, incluzând si cele alor "specialiștilor" de peste ocean !!!
Mulțumim!
Minunat❤ astazi 31/10/2023 ati facut un om fericit cu toate aceste informatii , va multumesc.
Iar noi astăzi, 31.10.2023, suntem fericiți datorită acestui comentariu.🙂
Așaaa descriere profesionala cu empatie ,determinare, precizie rar am vazut. Daca ați forma tâmplari la cursurile dv .ar iesi niste super meseriasi. Sanatate si viata lunga sa ne mai dati sfaturi, lectii.
Mulțumim!
Prezentare foarte buna, clara, cu explicatii si argumente. De profesor !!!
Superb! Multumiri!
Un adevarat Profesor Doamna... Multumesc Mult...
super prezentarea! Multumim de informatii! Spor in toate.
Mulțumim. La fel.
Foarte educativ videoclipul.
Mulțumim.
Felicitări ! Foarte instructiv , detaliat , mulțumesc ! Sper să reușiți să mai realizați astfel de prezentări .
Mulțumim. Avem deja în lucru alte prezentări. Seria "Guru' Finisării" continuă! Nu uitați să vă abonați la canalul nostru "Revista din Lemn" și să dați clic pe clopoțel pentru a fi notificată când le publicăm.
Foarte bine prezentat,toate aspectele
Ne bucurăm că este util.
O prezentare excelenta. Mulțumesc !
Noi vă mulțumim că ne următiți.
Informații foarte utile. Mulțumesc!
Excelenta prezentarea! Foarte academic si cerebral. Putini sunt cei care explica tehnologiile dpdv al logicii cauza - efect.
Felicitari pentru video:)
Mulțumim.
Ați putea face un video și despre procedura de reparare a furnirului de pe o mobila veche arunci când acesta este umflat de apa și când lipsesc bucăți mari din el? Mulțumesc.
deci este specialista doamna : am stat si asculat fiind vopsitor si pot spune ca am ramas uimit cum poate explica acesta doamna
Buna ziua. Cum vopsiti usa pe amandoua parti in acelasi timp?
Bună ziua, cum aș putea repara o ușă de exterior la care s-a umflat folia și a inceput să apară găuri in ea,mulțumesc frumos?
Bună dimineața.Imi place mult ceea ce faceți.Explicati foarte bine pe înțelesul tuturor.As dorii sa va întreb dacă e posibil sa Sara vopseaua de pe canturi deoarece este slefuit cu un șmirghel foarte fin.Multumesc.
Bună ziua! Da, este posibil. Dacă MDF-ul este șlefuit pe cant cu hârtie foarte fină, praful fin format poate împiedica absorbția și astfel aderența este redusă. O altă cauză poate fi stratul prea gros de vopsea. Pentru a nu apărea scursuri, se folosește uneori vopsea prea groasă care nu reușește să intre în MDF și se usucă la suprafața. La primul șoc (lovitură) se desprinde cu ușurință.
@@RevistadinLemn mulțumesc mult.Mi-ati fost de mare ajutor.
Nu gasesc izolatorul din descriere IS211D. Daca-l caut pe goole mi se da sugestie izolatorul bicomponent IS207-01 cu C207-01
Vorbiți cu cei de la Lomilux (reprezentant ICA), poate au schimbat gama. Dar puteți folosi orice izolator bicomponent pentru lemn sau MDF, poliuretanic sau pe bază de apă, cu condiția să respectați indicațiile producătorului în ceea ce privește raportul de amestecare, cantitatea aplicată, timpul de uscare, șlefuire. Important este să se realizeze o barieră între suport și straturile următoare.
Buna ziua, am cumparat recenta mobila din MDF Melaminat insa culoarea nu e pe placul meu. Pentru vopsirea acestui MDF, se urmeaza pasii enumerati de dvs? Aplicare izolator, aplicare grund si vopsea? Mai e necesara slefuirea mdf-ului si aplicarea unui strat sigilant la final? Multumesc! :)
Bună ziua! Pentru a vopsi MDF melaminat cu materiale de tipul celor prezentate în video aveți nevoie de un prim strat de grund special care să asigure aderența între melamină și straturile următoare. Îl găsiți la distribuitorii de lacuri și vopsele profesionale pentru lemn. Aplicați un strat din acest grund, lăsați să se usuce și șlefuiți. Apoi puteți aplica vopseaua care este pe placul dumneavoastră. Dacă vopseaua este în două componente (poliuretanică sau pe bază de apă), nu mai are nevoie de un alt strat care să-i asigure rezistența. Dacă mobila este pentru baie sau bucătărie, vă recomand vopseaua în 2 componente. Dacă este folosită în spații fără umezeală, poate fi folosită și o vopsea mai puțin pretențioasă.
Aspectul poate fi schimbat și cu ajutorul vopselelor cretoase (gen Annie Sloan). Mobila trebuie degresată foarte bine înainte cu apă și detergent de vase, se șterge bine și se lasă să se zvânte. Apoi se aplică direct vopseaua, cu pensula. Se aplică 2 straturi de vopsea, cu uscare între ele. La final se aplică obligatoriu un strat de ceară sau de lac, pentru sigilare. Fără acest strat, vopseaua nu rezistă. Lacul se aplică dacă mobila este folosită în baie sau bucătărie. Succes!
Buna ziua, foarte bune instructiuni. Nu mai trebuie dat si cu lac peste vopsea?
Bună ziua! Nu este nevoie, vopseaua are toate proprietățile superficiale necesare (rezistență, grad de luciu). Un strat de lac peste vopsea se recomandă doar dacă există riscul unor șocuri mecanice puternice (lovituri) care ar face ca vopseaua să sară. În cazul acesta, când va apărea șocul va sări lacul, nu vopseaua și defectul nu va fi vizibil.
❤❤❤
Mulțumim pentru informații, foarte folositoare! Vă rog frumos să îmi spuneți de unde ați achiziționat șmirghel-ul de șlefuire, nu găsesc din acesta pe burete?!
Noi am luat de la Lomilux Cluj. În general, găsiți în toate magazinele de bricolaj.
Excelenta prezentare ! Absolut perfecta.
Îmi puteți spune va rog ce pistol ați folosit și ce duza (de câți MM) ?
Am folosit pistol SLIM HTE, duza 1,9 pentru grund pentru că este mai vâscos și 1,7 pentru lac, respectiv vopsea. Pe același tip de pistol se pot pune duze de diferite mărimi: 1,5 /1,7/1,9. Dacă nu aveți posibilitatea să folosiți duze diferite puteți folosi un pistol cu duza de 1, 8 sau 2.
Un lucru nu inteleg. In descriere da,ne dati lista cu produsele folosite dar nu le vad nicaieri de vanzare pe site-ul furnizat. Pe google nu stiu cum sa caut vopsea pt mdf,nu gasesc nimic. Imi dati si mie exact ce produse sa cumpar si de unde???
Produsele folosite sunt de la Lomilux Cluj, dar le puteți găsi la orice sucursală Lomilux. Așa cum este menționat și mai sus, s-au folosit următoarele materiale:
Izolator ICA - IS211D
Grund alb ICA - FP1031B
Lac colorat (vopsea) ICA, S-MATT - OP430/RAL
Pe site, la contact, găsiți datele necesare.
Produse pentru finisarea MDF-ului găsiți însă la orice furnizor de lacuri profesionale pentru lemn - Sirca, Sayerlack (Golda), Renner, Remmers, Milesi, etc.
Mulțumesc pentru aceste informati,foarte utile.Va rog sa-mi spuneți dacă plintele pentru parchet din mdf pot fi lăcuite cu lac pe baza de apa.
Da, pot fi lăcuite. Pentru a nu avea surprize folosiți un izolator înainte.
Se poate amesteca gruntul cu izolant?
Fiecare are scopul lui și nu trebuie amestecate pentru că nu-și mai fac treaba. Izolantul este mai subțire, mai fluid, ca să intre în MDF și să blocheze absorbția. Dacă se adaugă grund, se îngroașă și pierde din calitate. Grundul este mai gros, are corp, pentru ca pelicula să fie groasă să se poată șlefui foarte bine. Dacă se adaugă izolant, pelicula se subțiază, șlefuirea nu mai e bună, iar vopseaua nu o să se mai întindă foarte bine.
Amestecându-le poate veți câștiga timp, dar sigur veți pierde la calitate. Și le puteți amesteca doar dacă au aceleași rășini (poliuretanice, acrilice, etc).
Cine ne poate ajuta cu o persoana care ne poate copsi fronturile de mobila mdf de bucatarie? S-a ingalbenit si as dori sa le vopsesc
Ati reușit sa găsiți pe cineva care să repare fronturile msg?
Izolatorul se da si pe melamina sau doar pe canturi si frezari?
Doar pe canturi și frezări. Melamina ține ea loc de izolator pentru substanțele din MDF.
Mulțumesc mult.@@RevistadinLemn
Mulțumesc pentru specificațiile pistolului.
Cât despre presiune înțeleg că ar trebui un 3-3,5 la pistol ?
Compresorul meu știe 10 bari, deci ar trebui sa îl limitez la ieșirea din el sau sa setez la intrarea în pistol o limită de 3,5 bari ?
Mulțumesc mult
Există regulatoare de presiune care se montează pe traseu, la ieșirea din compresor. Limita regulatorului poate fi 5, dar ar trebui reglat până la 3,5-4 pentru e vita pierderile mari de lac și gazarea peliculei. Recomandarea mea este să montați și filtre de apă și ulei pe traseul de aer.
Buna ziua, se poate vopsi si manual, cu un rul fin, folosind o vopsea autonivelanta?
Da, MDF-ul poate fi vopsit și cu rola. Este bine să verificați înainte aderența vopselei la placă. Pentru o aderență mai bună puteți șlefui înainte MDF-ul cu hârtie abrazivă 180-220 sau cu un burete abraziv mediu. Desprăfuiți foarte bine ștergând suprafața cu o cârpă uscată.
Buna seara. Cum pot fi retusate zgarieturile fine de pe o usa din mdf alb mat? Zgarieturile sunt facute in urma curatarii usii de dulap cu o laveta usor abraziva. Multumesc.
Bună seara! Există chituri de retuș din ceară tare, de diferite culori. Le găsiți în unele magazine de bricolaj sau la distribuitorii de lacuri și vopsele profesionale pentru lemn. Dacă nu reușiți, șlefuiți toată ușa astfel încât să îndepărtați și zgârieturile și aplicați un strat de vopsea (dacă după șlefuire se vede MDF-ul) sau de lac mat. Lacul va proteja pe viitor de astfel de accidente. Nu se poate prin polișare pentru că suprafața va deveni mai lucioasă în acea zonă și se va vedea chiar mai urât decât zgârieturile fine.
@@RevistadinLemn Va mulțumesc frumos. Am sa incerc cu ceară. O seară frumoasă și numai bine.
unde pot fi gasite aceste produse pentru a fi achizitionate? dupa codul produselor nu le gasesc nicaieri
Sunt produse profesionale marca ICA. Nu credem că le veți găsi în magazinele de bricolaj. Încercați la distribuitorii Lomilux (importator ICA) din țară. Găsiți o listă a lor în pagina următoare www.lomilux.ro/reteaua-lomilux/
Bună ziua duza de cat este la pistol pentru vopsea pe baza de apa?Multumesc
Pentru pistol manual 1,8-2.
Abia acum am descoperit canalul dvs. Foarte util ! VA rog sa ma sfatuiti sau sa-mi dati un link pentru lacuirea mata a unei piese din stejar masiv. Mai exact este un cadru de pick-up vintage si trebuie sa iasa perfect :) Va multumesc.
Dacă vreți ca aspectul să fie perfect, recomandarea este să folosiți materiale profesionale. Sunt mulți producători de materiale de finisare pentru lemn (ICA; Sirca, Renner, Sayerlack, Remmers, Milesi, etc) care au distribuitori în toată țara. Puteți folosi lacuri pe bază de apă sau pe bază de solvent. Dintre cele pe solvent, cred că cel mai potrivit în acest caz este lacul nitrocelulozic. Fiind un cadru de pick-up, nu sunt cerințe speciale de rezistență chimică sau la zgâriere, iar aspectul lacului nitro este foarte asemănător cu cel al shellac-ului, susținând aspectul vintage.
Pornesc de la premisa că este un cadru nou, lemnul de stejar nu a mai fost tratat cu nimic. Folosiți grund și lac nitro. Aplicați primul strat, lăsați să se usuce, după care șlefuiți ușor, în lungul fibrei, cu burete abraziv sau hârtie abrazivă cu granulație 280 sau 320. Veți îndepărta astfel fibra ridicată care face ca suprafața să pară aspră. Desprăfuiți bine cu o cârpă curată și aplicați stratul al doilea de grund. După ce și acesta se usucă, aplicați un strat de lac nitrocelulozic cu gradul de luciu 25-30. Dacă vreți un aspect mat adânc (total fără luciu, parcă nu ar avea lac deasupra) folosiți un lac cu grad de luciu maxim 10. Între 40 și 60 aveți aspect mătăsos, iar peste 70, lacul este lucios.
Din păcate, nu avem un material video cu lăcuirea lemnului de stejar. Puteți însă găsi informații suplimentare pe revistadinlemn.ro. În articolul al cărui link este mai jos găsiți informații despre alegerea lacurilor.
Succes!
revistadinlemn.ro/2018/05/23/ce-lacuri-folosim-pentru-protectia-lemnului-profesionale-sau-diy/
@@RevistadinLemn Va multumesc din suflet. Excelent raspuns !
Buna ziua, as dori sa vopsesc scarile din lemn masiv cu alb. Imi spuneti va rog ce produse (de la izolator la vopseaua finala) sa folosesc?
Bună ziua! Dacă treptele nu sunt din lemn ce conține tanin (stejar, salcâm), nu aveți nevoie de izolator. Folosiți materiale cu duritate mare, recomandate pentru parchet. Materialele pot fi pe bază de apă sau pe bază de solvent. Înainte de aplicarea materialelor, șlefuiți lemnul cu hârtie de șlefuit cu granulația 120 sau 150. Aplicați apoi grundul pe care, după uscare, îl șlefuiți cu hârtie cu granulația 280 sau 320 sau cu bureți abrazivi fini. Grundul poate fi alb sau transparent. Dacă lemnul este mai afânat și absoarbe mai mult (molid), recomandarea este să aplicați 2 straturi de grund. Pentru ca pelicula să aibă aspect plăcut, fără asperități și să existe aderență între straturi, fiecare strat trebuie șlefuit după uscare. La final aplicați vopseaua albă.
Șlefuirea între straturi este foarte importantă, mai ales dacă materialele sunt pe bază de apă. Moleculele acestei rășini se angrenează foarte bine unele de altele. Dacă nu există aderență bună între straturi, este suficient ca stratul să se desprindă într-un colț și vopseaua se poate desprinde ca o piele. La vopsele pe bază de solvent nu se întâmplă acest lucru pentru că pelicula se sparge.
Recomandarea este să folosiți materiale de la furnizori specializați de lacuri și vopsele pentru lemn, nu cele universale din magazinele de bricolaj. Sunt mai rezistente și puteți beneficia de consiliere tehnică specializată.
Succes!
@@RevistadinLemn mulțumesc din suflet pentru răspunsul elaborat
Ce anume a-ți folosit ca izolator? Merge să folosesc aracet diluat?
Am folosit un izolator ICA de la Lomilux, dar puteți folosi orice izolator pentru MDF. Nu cred că folosirea de aracet diluat este o soluție bună în cazul MDF-ului deoarece scade aderența straturilor următoare. Astfel apare riscul ca, la loviri, vopseaua să sară.
@@RevistadinLemn Mulțumesc!
Buna ziua!Foarte frumoasa prezentarea.Mai intai se da izolator si dupa grund?
Bună seara! Da, primul strat este de izolator, apoi grund și la final vopsea (email).
Mulțumim pentru informații. Înțeleg, ca MDF-ul vopsit, este de preferat, celui înfoliat. Se poate vopsi, o piesa de mobilier din pal melaminat? Ce vopsea recomandați? Mulțumesc!
at.
t.
Este de preferat, pentru că la MDF-ul vopsit nu există riscul de exfoliere.
PAL-ul melaminat se poate vopsi cu condiția ca grundul/izolatorul folosit să fie special pentru astfel de PAL.
Vopsele poliuretanice profesionale.
Ce viscozitate recomandati la lacuri? Eu folosesc cupa de masurat viscozitatea cu gaura de 4mm
Vâscozitatea de aplicare a lacurilor este recomandată de producător și se găsește în fișa tehnică. În general, la lacurile pe bază de solvent este 16-18 sec. (16 sec. - poliuretanice, acrilice pe solvent; 18 sec. - cele nitro). Lacurile pe bază de apă au vâscozitate aparentă și uneori nu poate fi măsurată cu cupa vâscozimetrică.
@@RevistadinLemn multumesc din suflet
Bună ziua! Oare mă puteți ajuta cu o descriere despre mdf înfoliat ? Cu ce aparat se aplică acea folie lucioasă ? Azi am aflat că platourile suport pentru torturi sunt comercializate atât înfoliate cât și neînfoliate ( ceea ce nu este tocmai ok ). Nu știu de unde aș putea obține această informație, sper să mă puteți ajuta dvs.
Bună ziua! Este vorba de prese de înfoliat cu membrană. Funcționează pe principiul presiune pozitivă -presiune negativă (vacuum). Se folosește pentru acoperirea suprafețelor în relief (3D). Folia ce urmează a fi aplicată este încălzită cu ajutorul a două platane, superior și inferior, platane încălzite atât cu ajutorul uleiului termic, cât și al rezistențelor electrice înglobate în interiorul lor. Datorită acestui sistem, fenomenul de mătuire al foliilor cu luciu înalt este eliminat, obținându-se suprafețe lucioase de bună calitate.
Melamina se slefuie????
Se poate șlefui și melamina. Șlefuirea trebuie făcută ușor, cu hârtie abrazivă peste 240. Însă cea mai eficientă metodă pentru creșterea aderenței este aplicarea unui grund special. Acesta se aplică pe melamină și pe el se dă vopseaua.
@@RevistadinLemn știți cumva de o tehnica de pregătire a Mdf ptr vopsitoria electrostatica ?
@@avasmatu007 Nu am vopsit MDF în câmp electrostatic. Conform datelor tehnice, MDF-ul trebuie foarte bine șlefuit și desprăfuit, să nu aibă o densitate foarte mică (sunt surse care indică un minim de 750 kg/mc), umiditatea trebuie să fie în intervalul 5-8% și înainte de vopsire trebuie preîncălzit la 60 grd.C. Unii producători de vopsele pulbere spun că MDF-ul ar trebui tratat înainte cu substanțe speciale pentru mărirea conductivității. Nu menționează însă ce fel de substanțe. Umiditatea mediului de lucru trebuie să fie la 60-70%.
Găsiți informații și în link-urile de mai jos:
revistadinlemn.ro/2017/09/26/vopselele-pulbere-de-la-metal-la-mdf-si-lemn/
revistadinlemn.ro/2016/08/12/finisarea-lemnului-camp-electrostatic/
Ce vopsea si nuanta a fost folosita pentru vopsire?
Vopseaua este S-MATT, marca ICA, pe bază de apă, foarte mată (grad de luciu 5), o culoare gri din cartela RAL (S-MATT - OP430/RAL)
Izolatori de ce nu acoperise în frezare?
Ce compresor folosiți?
Nu contează marca. Important este să aibă butelia de aer de 150 l și să asigure constant o ieșire de 5-6 atm. Pistolul are nevoie de 3 - 3,5 atm, fără întreruperi.
@@RevistadinLemn 150 l capacitatea rezervorului sau debitul de aer ? Mulțumesc.
Buna ziua!
Izolator ICA - IS211D
Grund alb ICA - FP1031B
Cele 2 produse exista atat in varianta solvent cat si apa?
Am vrut sa le cumpar azi si mi s-a spus ca sunt pe baza de solvent, nu pe baza de apa!
Multumesc
IS211D și FP1031B sunt codurile produselor în varianta solvent. Trebuie să solicitați produsele (izolator, grund, lac) aferente sistemului de finisare pe bază de apă.
Duza de 1.8 a pistolului e recomandata pentru o astfel de vopsea?
Da, duza de 1,8 este cea recomandată.
@@RevistadinLemn mulțumesc frumos
Ce pisto folosiți pentru vopsea?
Am folosit pistol SLIM HTE, duza 1,9 pentru grund pentru că este mai vâscos și 1,7 pentru lac, respectiv vopsea. Pe același tip de pistol se pot pune duze de diferite mărimi: 1,5 /1,7/1,9. Dacă nu aveți posibilitatea să folosiți duze diferite puteți folosi un pistol cu duza de 1, 8 sau 1,9.
Bună ziua, ce izolator de folosiți? Mulțumesc mult.
Izolator ICA - IS211D