Prietene.. am urmarit multi... experti, incercand sa explice diferentele, atat de la noi cat si din alte lumi. Esti de departe primul care reuseste sa o faca cu argumente. M-am abonat instant, acum sa vad si restul clipurilor tale :) Spor la treaba!
Uai, la cum ai inceput comentiul, m-au trecut transpiratiile ca ma certi :)). M-am linistit apoi. Merci fain . Deocamdata am videouri despre cum iti alegi electrocasnicele in bucatarie. Si continuam si cu accesorile de mobila
Multumesc mult, Alex, pentru tot ceea ce împărtășești. M-au ajutat foarte mult videourile tale în perioada renovării casei, cu alegerea electrocasnicelor, alegerii materialului pentru mobilă și multe altele. Foarte clar și structurat explici și-mi place mult. Spor în tot ce faci!
Bun tare video-ul. In sfarsit am inteles dferenta. Toti se cruceau cand spuneam ca vreau din pal mobila la bucatarie, toti da-i cu mdf...ca e mai bun,chiar daca e mai scump. Din pal va fi :). Bafta in ceea ce faci!
Ești un băiat simplu și sincer îmi place foarte mult explicațiile tale și vreau sa fiu printre putinii oameni care îți confirma spusele tale. Din punctul meu de vedere palul este cel mai bun material nu mai vreau mdf la mine în casă îl voi scoate definitiv cel mai de căcat material
Mulțumim pentru explicație. Unii confecționeri de mobila (deoarece nu sunt timplari)au microbul de inbirligator și nu știu că și clienții muncesc pentru bani.
Domnule, mai cucerit cu explicația dv. Ma-ti lămurit pentru ca, chiar acum am de făcut ceva mobila. Dacă a-ti fi din orașul sau din județul meu va-si contacta sa colaboram.
doar ca eu nu fac mobila. Rolul meu e doar sa explic pentru ca voi, cei de pe canal sa faceti alegeri intelepte. Iar daca va place, o abonare ma ajuta pentru ca voi sa primiti o notificare cand postez ceva nou.
Foarte clar ați explicat.Vă rog frumos, dacā se poate, să-mi spuneți ce costuri implică crearea unui dulap care are urmatoarele dimensiuni: lungime 4,6 m; lațime 50 cm şi înălțime 1,9 metri.Dulapul sa aiba usi de 1.9 m înaltime si în interior rafturi.
Mergeti cu o schita la un centru de debitare de pal. 4.6 e mai mult decat coala de pal deci va trebui sa faceti dulapul din mai multe bucati. Dar aveti prea multe variabile in calcul (tipul de pal ales, materialul pentru usi, tipul de deschidere, compartimentari interioare, calitatea feroneriei, nr de polite, etc.)
Aștept cu nerăbdare următoarele clipuri despre mobilă. P.S. După câteva luni în domeniu, doar de la dvs am înțeles diferențele dintre materiale. Mulțumesc.
M-am abonat instant. Foarte profesional explicat. Felicitari. Poti sa-mi spui daca o usa de exterior din MDF frezat si vopsit sunt bune. Ma refer la usi scumpe de 1000+ euro buc.
Teoretic, o usa de exterior trebuie sa indeplineasca mai multe caracteristici. Sa fie greu de spart (ca alea imposibil de spart costa mai mult decat o casa normala), sa reziste bine la elementele naturii (si tara noastra vede atat -20 iarna cat si +40 vara -asta fara sa bata soarele direct pe ea), si sa aiba feronerie de calitate (incuietori multipunct, butuc impecabil si balamale rezistente si reglabile ). Acum, ca sa fiu sincer, eu am lucrat in domeniul accesoriilor de mobila, deci nu as putea sa iti spun daca o usa din mdf e mai rezistenta ca una din lemn. Dar iti pot spune ca daca mdf-ul este bine grunduit, vopsit si lacuit, poate rezista cu brio elementelor naturii. Multumesc mult pentru aprecieri :) Alex
Am vizionat clipul cu mare placere si sunt bucuros ca exista cineva care sa dea detalii despre tehnologia materialelor, insa, trebuie sa sti ca mdf-ul, din cauza masei lui prea compacte nu este bun pentru construcii de mobilier (desitate prea mare care plesneste la montajul sistemelor in cant). El a fost inventat si folosit tocmai pentru ca poate creea un aspect de perfectiune si un dissign foarte aparte. Rezistenta lui la apa cat si rezistenta la smulgere este pecuniara. (este mai rezistent la apa doar daca este foarte bine sigilat, tip usi infoliate si atat). Deci .... nu pretul il face mai putin utlizabil in domeniul constructiilor de mobilier, ci pur si simplu durata lui de viata in constructii il face mai putin utilizabil (sunt multe aspecte lipsa in acest videoclip din fisa tehnica a produsului .... studiaza si tu un pic fisa tehnica si ai sa intelegi despre ce vorbesc).
Da, ai dreptate Bogdan, dar ce te faci cu lemnul săracului, cu pal-ul, care e si mai nașpa pt orice l-ai folosi ? Am schimbat vreo 3 paturi cu frontale de pal, pur si simplu le-am aruncat cand cedau îmbinările, si am fost nevoit, a patra oara, sa caut luni de zile o firma care sa-mi confecționeze la comanda niste frontale din lemn masiv, finisate...De atunci, nu mai am nicio problema.
@@nemo1877 Calitatea unei foi de pal este direct legata de greutatea foii de pal ( asa este verificata calitatea pal-ului) dupa cum urmeaza : pal calitate foarte proasta (52-60kg/foaie) , pal calitate medie (63-70kg/foaie) si pal calitate superioara (75-85 kg/foaie). La un pal de proasta calitate mobilierul are o durata de viata de aproximativ 2 ani, la calitate medie durata de viata este de aproximativ 10-11 ani si la calitate superioara minim 15 ani. Trage tu acum singur concluziile ... cine are vina in situatia patului tau ? producatorul de mobilier sau materialul din care este facut ?
cu placere. Iar daca aveti orice fel de intrebari, sunt destui mobilisti intre cei care au raspuns si mai jos sau mai sus. Sunt absolut convins ca ne vor ajuta in eventualitatea unei intrebari
Bună. Doar ca marea majoritate a mobilistilor nu vor sa te ajute sa ți menții cascada de Pall și sa schimbi ușile mobilei de bucătărie pe mdf. Mulțumesc pt explicații, super tare!
da, pentru ei e o lucrare migaloasa si care nu aduce foarte multi bani. De fapt ei masoara fronturile actuale, dau o comanda si un avans si apoi vin si moneaza. E tot o zi de munca adunata, dar din 2 vizite si cu multi bani investiti (avansul platit producatorului de fronturi). In acelasi timp ar putea construi o bucatarie de la zero, iar manopera lor ar fi net superioara. Asa pe inlocuiri de usi cat sa va si ia manopera, ca sa acceptati si lucrarea dar sa traiasca si ei? E genul de lucrare pe care o cam face proprietarul singur din cauza acestui calcul
In sfarsit am si eu claritate cu privire la aceste materiale, multumesc si felicitari pt clip. Cum spuneai, dupa cativa ani de folosinta s-au deteriorat usile de la mobila de bucatarie (fiind din pal melaminat :) - am verificat dupa clip). Am inteles ca vopsirea sau repararea cu cant nu prea ar fi o solutie. Oare sa pastrez structura de mobilei si sa schimb doar usile tot cu PAL melaminat ar fi mai indicat? Sa le comand din MDF ar fi mai durabile, dar mai grele si mai scumpe...
Am un băiat care făceam mobila la el,acum îmi spune ca trebuie sa comande mobila la cineva (MDF fronturi) și el decât mi le montează,ca și preț unde găsim niște informații??
In sfârșit un clip excepțional, chiar am avut impresia la un moment dat că citești de pe ceva, fără bâlbâieli sau repetări inutile. Clar și cursiv. Bravo domnule, mă bucur că te-am descoperit. Poate ai ceva și despre blaturi. O întrebare: cum știu că fronturile din mdf lucios, nefrezat, nu sunt din pal ? Dacă e frezat e clar din mdf dar dacă arată ca și palul, de unde știu că e mdf ? La mdf toate muchiile sunt rotunjite/semirotunde sau cum ? Cele două mostre pe care le-ai prezentat în clip aveau muchii drepte. Există și mdf de 16 mm ?
am exersat destul sa nu dau in balbaieli :) iar atunci cand vorbesti despre un subiect pe care il stapanesti, treaba e chiar mai simpla. Exista si mdf de 16, si exista si mdf cu aspect de coala de pal (adica are cant aplicat) - asta ca sa facem treaba mai dificila in explicare si utilizare. iti dai seama prin faptul ca mdf-ul e mai fin, nu are aspect de coaja de portocala. Dar raspunsul final il ai doar cand vezi materialul crud (gaurire sau dezlipire cant). La gaurire nu iti iese praf de rumegus ci un sir de mdf ca si cand ai ascuti un creion.
Foarte utile explicatiile tale, multumim! Am o intrebare: am in bucatarie fronturi din MDF frezat si infoliat. In timp frontul de deasupra cuptorului si cel de deasupra aragazului s-au umflat, in sensul ca s-a desprins folia de pe placa in zona adancita si a disparut efectul de frezare. Crezi ca se poate reconditiona ?
Din pacate nu perfect. O picatura de adeziv gen aracet va merge o perioada. Dar va fi repede absorbit de mdf si nu va avea viata lunga lipitura. Alte fronturi din pacate.
Buna ziua va rog frumos sa imi spuneti..cu ce as putea sa sterg mobila mdf de pix si stilou..cu ce as putea so sterg..specific este lucioasa va multumesc
nu recomand lemnul masiv pentru carcase intrucat e scump, trebuie sa fie super bine uscat ca sa nu crape sau sa curbeze si necesita mult mai multa munca. Pentru fronturi, aici e altceva. Caldura si sentimentul de bine pe care ti-l da lemnul, cu greu poate fi replicat de altceva.
Am făcut o mobilă de bucătărie pe comanda acum vreo 20 și este din pal melaminat mat culoare albastră. Întrebarea este dacă există și se poate vopsi în altă culoare ? Mersi.
Mulțumesc ! Ești f bun în domeniu! Te rog , am înțeles ca cea mai buna obține este carcasa mobilei de bucatarie sa o fac din pal , fronturile din MDF vopsit , acesta este mai bun, da? Tocmai ma convinsese un cineva sa mi facă mobila cu fronturi MDF infoliat ,motivând ca e mai bun! Îți mulțumesc! Te rog, f mult spune mi cate ceva despre înălțimea dulapurile suspendate , tare îmi plac cele ff inalte chiar pana sus, însă nu știu cum se vad în bucătăria mea cam mica.
pentru corpurile suspendate sunt doua standarde de inaltime - 60 cm si 72. Mergeti pe 72 pentru ca daca aveti tavanul imperfect nu mai puteti monta corpurile. Peste cele de 72 puteti pune o plinta pentru a umple acel spatiu
Am înțeles, asa voi face! Îți mulțumesc din suflet! Te apreciez mult! Hai desluseste- ma ,te rog și ce cuptor sa iau ,mi e teama sa iau electric , încarcă mult factura iar pe gaz nu înțeleg dacă e sănătos sau nu.
Buna ziua. Spuneti.mi va rog cum se numeste materialul de lucru care se aseamana cu un placaj cu mai multe straturi, probabil 3 sau 4. Seamana cu o,, napolitana'' pentru copii? Si la ce il putem golosi? Multumesc!
De la umiditatea din aer tot se va umple de umezeala, care in timp va mucegai. Nu recomand nici pal nici MDF asa cum vin ele. Eventual un MDF vopsit in mai multe straturi si verificat bine bine sa nu aiba imperfectiune de vopsea niciunde (caci pe acolo intra umiditatea si se umfla). Dar altfel nu as folosi materiale sensibile.
Salut. E prima data când întru pe canalul tau. Si mia plăcut cum ai explicat. . As vrea sa îmi fac o mobila de bucătărie din mdf. Si nu știu ce vopsea sa folosesc. Ai putea sa faci un video despre asta ?
daca esti vopsitor de meserie atunci poti sa o faci. Altfel nu are rost. Cat bagi in scule, atelier si vopsele + greselile pe care le faci, nu se merita. Sunt furnizori unde dai comanda pentru vopsea, grund si lac, vorbim de magazine specializate de vopsele.
Bună, mulțumim pentru video! As avea câteva întrebări: 1. Eu acum caut pe cineva să îmi facă mobilă pentru bucătărie și mai multe persoane mi-au recomandat MDF jos și sus iar la mijloc adică deasupra blatului pal. Ce părere ai despre această recomandare? 2. Tu ai firmă de făcut mobilă și dacă da faci și pentru Cluj? Mulțumesc
incep cu 2 ca sa elimin orice dubii. Am vandut accesorii de mobila si am facut marketing pentru electrocasnice. Dar nu fac mobila si nu vand electrocasnicele, singurele venituri sunt din affiliate. Referitor la spatiul dintre blat si corp suspendat, as merge pe alte materiale. Pal e o varianta daca nu gatesti multi sau timp indelungat. Atunci poate sa sufere materialul de la caldura prea mare. Daca va stiti mai pasnici, e ok propunerea
pretul difera atat de mult de la o zi la alta, oras, cantitate cumparata, disperarea agentului de vanzari (daca nu si-a facut targetul da discount) si finisaj incat e o intrebare fara raspuns. Coala poate ajunge de la 150 la 1000 lei ca idee.
Salut. Este de recomandat sa folosesti placi de HPL in realizarea mobilei de bucatarie sau de ce nu si pentru baie ? Este ok sau nu . Multumesc anticipat.
daca foloia nu e de calitate, in timp crapa pe frezare sau se dezlipeste la cant. daca o ciobesti/lovesti iti trbuie alt front (nu se poate repara) si esti limitat la modele si culorile producatorului. La vopsit e mai mare libertatea (practic orice culoare) dar esti dependent de manufactura (la infoliat e un proces facut de o masinarie cu mici sanse de greseala) pe cand la vopsit stai la mana vopsitorului. dar se poate repara daca e lovit si ai o libertate coloristica mai mare, inclusiv de marimi si dimensiuni
Folia respectiva se aplica in vacuum la o temperatura de 60-70 de grade . Deci daca se lipeste la 60 de grade, tot la 60 se și dezlipește și aveți șanse in proporție de 80-90 % sa vi se desfacă canturile in zona cuptor, hota, mașina spălat vase
Bună ziua, am căutat un site despre pal și mdf și v-am găsit cu explicații clare. Întrebarea mea este, care material lemnos este potrivit pentru un pat așezat pe încălzire prin pardoseală. Vă mulțumesc
Salut,se mai lauda mobilistii si cu mdf,infoliat dar nici acela nu tine,dupa un timp se exfolieaza,deci care ar fii mai bun ,infoliat sau vopsit?!multumesc
Bună seara! Urmează să mi cumpăr mobila de bucatarie si aș vrea să știu care este mdf-ul furniruit si mdf-ul melaminat si care dintre acestea doua variante ar fi mai bun ptr fronturi ? Vă mulțumesc anticipat pentru eventual răspuns dar și ptr acest video!
melamina e o foita de plastic spus babeste. un plastic flexibil ce imita finisaje sau culori. furnirul este o foita de lemn foarte subtire. ce e lemn e mai nobil daca e si lucrat ok.
Bună seara. Ceva despre feronerii, dotări. Eu vreau să dau comandă de mobila bucătărie și o vreau numai cu sertare . Lungime 210 plus corp de hota. Vreau cu picurator de farfurii și pahare. Ce buget aproximativ ar trebui sa am??!
Sunt sertare care pot fi facute cu feronerie de 10 lei sau feronerie de 100 de euro. Sunt priduxatori cu adaos minim si manopera mica si sunt producatori cu adaos de 1000%. Imi e greubsa avansez o suma. Stabiliti ce tip de sertar si ce tip de material doriti si cereti 3 oferte pentru comparatie
Am observat ca ai mentionat ca PAL-ul are o structura similara cojii de portocala. Exista si pal cu structura neteda. La Egger de exemplu la alb, exista alb perlat si alb neted. PAL-ul alb lucios este mai scump decat placa de MDF laminat(aproape dublu la pret). Vezi pretul la Fundermax, vs pretul unei placi de AGT. Intr adevar, si diemsiunea placii la AGT este mai mica (2800x1220). De mentionat este ei faptul ca producatorii de mobila folosesc PAL-ul de 16mm pentru funduri de sertar din cauza cerintelor de montaj ale glisierelor Tandem/Movemto sau a sertarelor cu laterle metalice gen Tandembox/Legrabox
Chiar si la egger, daca te uiti atent la lumina, vei vedea ca mdf-ul e mai neted. Palul lucios stiu ca e scump, neobrazat de scump chiar. Producatorii de mobila la comanda pot folosi pal de 16 pentru fundurile de sertar, sau pot freza palul de 18. Acum Hafele are sertare care merg cu fund de 18.
@@TatiPoate Hafele intr adevar are sertare care merg pe 18, dar sa fim seriosi, nu sunt cele mai stralucite sertare. Altele sunt punctele forte in cazul Hafele
daca lateralele nu se vad, nu ai acest risc. Gandeste corp langa corp, langa corp, intre 2 pereti. Nu vei vedea carcasa din afara. Daca esti curios sa bagi capul in corp, intre oale, e posibil. Daca ai o laterala vizibila insa, e posibil sa ii dublezi acea laterala si sa ii pui mdf-ul vopsit. Iar de multe ori se merge chiar pe contrast de culori. Faci carcasa din alb si fronturile finisaj lemn (sau invers). Dar da, in principiu se vor vedea diferente, asadar incearca sa folosesti dublarea lateralei acolo unde se "pupa" cele 2 materiale
salutare. E o idee buna sa confectionez glafuri interioare din MDF? Asta ptr ca as prefera altceva decat PVC, desi as scapa de bataia de cap cu prelucrarea MDF-ului, vopsire ...etc. Toate bune !
dar mai ai si alte materiale, gresie, marmura, granit sau chiar lemn. Ia in calcul ca daca nu e bine izolata fereasta, orice lemn/mdf ai pune, la un moment dat se umfla. E o chestiune de gust. Nu e mdf mai bun ca pvc si nici vice versa. La MDF ai de lucru, dar arata mai bine si ii poti da culoarea dorita. PVC vine gata facut, nu mai ai de lucru. Granit arata iar bine si e perfect drept, nu se mai stramba. Dar e 80% o chestie de gust si restul de 20% tine de buzunar :) Zi faina sa ai!
Exista MDF melaminat cu aceeasi culoare pe ambele parti? Ce paletar exista pt MDF melaminat, gasesc online info doar despre infoliat si vopsit. Multumesc
nu sunt la curent cu ultimele noutati pentru ca nu ma ocup cu mobila in viata de zi cu zi. La infoliat si vopsit el vine deobicei alb pe o parte. La cel melaminat am vazut alb pe ambele fete. Dar nu am vazut melaminat colorat pe ambele fete.
Buna ziua! Am nevoie de indrumare intr-o problema. Am mobila de bucatarie din mdf infoliat, de pe care folia se desface, iar eu as dori sa o indepartez si sa vopsesc mdf-ul ramas. Se poate si cu ce as putea in conditiile in care probabil are un strat de ceva solutie cu care a fost pusa folia. Imi place mult mobila si e intr-o stare foarte buna, dar folia arata rau. Multumesc.
se comanda alte fronturi pe aceleasi dimensiuni cu cele actuale. Mobila nu o schimbati, doar usile si fronturile de sertare. Orice mobilist are contract cu un furnizor de fronturi si va poate ajuta. dar usile actuale sunt compromise, va va costa mai mult manopera de dezlipire, curatare, decapare si revopsire decat va vor costa fronturile noi.
Am nevoie de o sursa de unde pot cumpara sau face o mobila de bucatarie pentru “ pamanteni😃”. Locuiesc in Cluj si este groaznic de greu sa gasesc ceva cu un pret de pe planeta asta🙈. Multumesc frumos
HDF-ul se foloseste in principal la placari. De sine statator e prea subtire si nu ai ce face cu el. Sa il foloesti ca spate de mobila (in loc de PFL) este risipa de bani - doar daca e vizibil spatele mobilei poate fi o solutie. Pentru placari de podele se poate folosi, pentru placari de alt mobilier, suprafete decorative. Il poti incorpora intr-o rama de mdf sau lemn pentru a face fronturi de usi, sau il poti folosi ca placa mare pentru placarea usilor de acces intre incaperi.
lemnul e pretentios din 3 aspecte. Lucreaza in timp daca nu e uscat (crapa si sau se curbeaza), e pretentios la intretinere (lacuri, blaturi, etc) si poate fi usor stricat de un mester nepriceput. In plus e cam dificil sa folosesti lemnul de cires pentru a confectiona panouri pentru lateralele de corpuri. Eu as merge doar pe fronturi din cires daca iubesti acest lemn. Corpurile le-as face din alt material, deschis la culoare (PAL sau MDF) pentru a fi mai usor de lucrat, mai usor de carat si mai luminos pe interior. Dar in final alegerea e a ta. Daca indeplinesti criteriile tehnice atunci e doar o chestiune de gust.
Mi-am facut mobila de bucatarie si cei de la firma au recomandat fronturi de MDF. Cand au venit sa faca masuratorile oficiale si le-am zis ca inca nu o sa am incalzirea gata, fiind iarna, mi-a recomadat sa fac fronturile din PAL, ca MDF se inconvoaie la frig. E adevarata povestea, sau au zis-o numai ca aveau probleme cu furnizorul de MDF?
Nu vorbesc romana dar folosesc un traducator. Va rog sa ma ajutati.Vreau sa personalizez o bucatarie si nu sunt liber momentan sa cheltuiesc multi bani. Imi spun ca am doua variante, placa de mdf si vopsit de mdf, dar ma gandeam sa aleg lemn simplu chiar si pentru usi pentru ca nu vreau sa vand apartamentul de cativa ani. ma puteti sfatui? Diferența de preț este prea mare
salut, am o nelamurire, am niste "MDF" pe niste fromturi de mobila care a picat din suruburile cu care era prins ... uitandu-ma la gaurile respective(unde erau prinse holsuruburile) pare ca MDF-ul meu e facut din ceva carton/hartie/celuloza presata ... acum intrebarea: ala e MDF ce am eu sau e MDF-ul saracilor? ... eu imi imaginam ceva de o duritate mai mare, si granularitate mai mare, asta parca e facut din ceva straturi de carton mega bine presat ... Ma poate cineva lamuri pe ce am dat banii?
@@TatiPoate ok, merci, deci exista si variatiuni mai "de buget" si la MDF, au gasit baietii cum sa puna sa fie mai lesne... oricum, ca si calitate mi se pare praf asta de carton, adica il bate PAL-ul la "fundul gol"
Buna seara PAL se fabricau din doua feluri de aschi.nu ca acum si se aplicau filme melaminice. Daca vrei sa vopsesti PAL UL, pentru o buna calitate a stratului de vopsea se se aplica o masa de spaclu pentru o buna aderenta a vopselei.
marii producatori din romania sunt egger radauti, kronospan sebes si kastamonu (dar nu stiu locatia). ei nu cred ca vand decat redistribuitorilor sau cantitati industriale. Redistribuitori - depinde de orasul de unde esti :)
@@TatiPoate Ce spui tu acolo nu inseamna sculptura . Asa poti sa vezi si chipul lui Ceausescu pe vreo fata de usa de sifonier !! Scupltura si stilurile de arta este cu totul altceva .
@@cristiansumedrea da, probabil ca termenul de sculptura nu e cel mai fericit. Era ceva similar cu acest video ua-cam.com/video/vZYPTVfTPUg/v-deo.html tot de CNC facut, in lemn. Si chiar ai nimerit, era usa unui sifonier :)
@@TatiPoate Mda . Este un kitsch ca sa ma exprim asa . Nu am avut rabdarea sa urmaresc tot filmuletul . Am vazut mai mult finalul . Este o combinatie de ceva asiatic si modernismul motociclist . Traim in Europa si stilurile de arta specifice sculpturilor noastre sunt altele asa cum se preda in scolile de arta . Asa cum ti-am mai spus daca ai avut o pisica si ti-a murit sau l-ai indragit pe Ceausescu , poate vrei dupa aceea sa o ai ca amintire pe fata unei usi de mobilier , si in acest sens cauti un CNC ca sa-ti satisfaca placerea. Posibil si pe la putini mesteri care mai fac manual sculptura . Si ca o paranteza mai exista si PAF-ul inrudit cu MDF-ul .
pe cati metri, ce accesorii, ce balamale, ce sisteme de sertare, ce sisteme de deschidere, pal sau mdf, mdf infoliat sau vopsit, in oras sau la 100 km de oras? Daca atat ati inteles din video, poate ar fi mai bine sa urmariti alte canale.
calitatea nu are legatura mare cu materialul, palul si mdf-ul vin cantuite din depozit la masini de zeci de mii de euro si cele frezate, infoliate sau vospite vin de la firme care fac calitate buna, noi mobilistii doar facem cutii cu usi si montaj, foarte importanta e feroneria, daca nu as avea bani as merge pe feronerie mai buna si usi din pal si dupa 5 ani as schimba usile cu mdf frezat si vopsit, defapt asa o sa si fac la mine
f corect. Dupa ce am lucrat 6 ani pentru Hettich si inca 3 inainte pentru Hafele, iti dau dreptate. Doar ca masinarille alea de zeci de mii pot fi prost reglate. Si de asemenea tu ca mobilist poti gandi prost mobila, bagi suruburi de prindere vizibile unde ar trebui sa folosesti un conector. Si apa patrunde tocmai pe acolo, daca pui corpul in baie, expus la apa. La acest gen de prost facut/bine facut - ma referam. Alex
cu alcool izopropilic imediat dupa constructie (pentru eliminarea urmelor de adezivi). Apoi pentru intretinere, merge foarte fine cu servetele umede fie speciale pentru mobila, fie de uz normal.
salut! te rog frumos, ma poti ajuta si pe mine cu o mare problema? :) trebuie sa cumpar un set de baie (chiuveta + masca + oglinda dulap) ... asta pe care il am ... e pe cale sa se dezintegreze cred (luat de la dedeman) ... m-am uitat si la hornbach si la dedeman ... gasisem la hornbach un set savinidue ... dar .. din reviewurile (de la dedeman) trag concluzia ca ... nu e o firma prea ok .. stii cumva unde as putea sa ma uit? nu vreau ceva scump ... dar nici sa se peel off dupa cateva luni :) ... edit : vroiam sa zic cel mai ieftin lucru bun - daca exista asa ceva :)
Haha, am fost la savinidue in fabrica in jud alba. Savini due face si mobila buna, dar e pt italia. La noi ajunge ce e mai naspa :( Acum ref la alegerea ta, mergi prin hornbach si cauta marca, daca e adus de dincolo e mult mai ok ( dar si mai scump). Altfel cauta arthema daca esti prin timisoara, eventualele capete de stoc ( ca si ei au marfa deobicei scumpa). Si e important cata apa ajunge pe mobila aia. Ca orice mobila sa va dezintegra daca iti curge apa pe ea zilnic.
@@TatiPoate dupa multe deliberari cu mine, vazand cu ochii mei ce gunoaie vand astia in magazine si pe ce preturi... am ajuns la concluzia ca mi le fac singur... m-am tot uitat pe yt si nu pare rocket science daca ai un pic de scule (in special sabloane) si ... evident palul taiat si cantuit... practic un fel de ikea mai dificil ... acum intrebare ... am facut un calcul sumar si ma incadrez la mdf de 19mm (nu ceva exorbitant) am de ales intre Yldiz Vario sau Agt :) merita banii? stii vreo marca raport calitate / pret mai buna?
@@victorv9019 oricare marca o alegi e bine aleasa. De ultimii am auzit mai frecvent, dar nu cred ca tu vei simti o diferenta intre ele. O simt doar cei ce lucreaza zilnic cu ele, in modul in care intra surubul sau se taie pe circular. Acum revenind la situatia ta. Cat dai pe sabloane si apoi pe greseli, mai bine iti iei un kit pe care il asamblezi tu. Baia nu e cel mai usor proiect ca prim proiect. Daca incepeai cu un corp de dressing sau un corp in debara, as fi zis ca nu ai ce pierde. Dar baia...am emotii
@@TatiPoate :) eu sunt asa de viteaz pt ca primul pe lista e un dulap pt masina de spalat :) daca vad ca nu ma dovedeste, merg mai departe :) mersi de advertisment si pt info :) oricum, am "access" la 2 tamplari care stau destul de aproape ... in caz ca ma pierd si nu reusesc, apelez fara sa ma uit (sper sa nu) - cumva m-am gandit si la parasuta :)
Ai uitat sa zici si ca melamina e toxica si ca nu e de preferat in casa sau sa traiesti in jurul ei. Emite formaldehidă și dupa ne miram ce e cu cancerele astea de nu se mai termină. Ai uitat sa zici si de lemnul natur/masiv care e la fel de usor de frezat precum mdf-ul. Mult succes, bun rezumat.
Excelent. De aceea pentru paturi (unde dormim) se prefera lemnul. Si daca tot vorbim de lemn, asa este, e usor de frezat. Dar vorbim de alt cost al materiei prime.
Mdf-ul este și mai frumos și se simte mult mai calitativ. Am jos un dulap din PAl și in dormitor unul din MDF de la aceeași firma, in aceeași culoarea. Clar, sunt diferențe de calitate.
daca aveti un mdf de calitate, atunci da. Din pacate, mai nou, au aparut diferite calitati si la mdf, nu mai e asa mare diferenta intre un mdf slab si un pal bun
Si despre placaj si lemn masiv ce ne poti spune? Am vazut ca nu prea se folosesc la noi, dar par niste optiuni mai premium, mai ales lemnul masiv. Nu vreau sa par arogant, dar pal-ul si mdf-ul mi se par asa, ca sunt facure din gunoaiele care raman de la mobila adevarata, acel rumegus 😁
Partial adevarat. Palul nu se face doar din resturi ci si din rebuturi de lemn sau lemn care nu are calitatea necesara sa devina lemn masiv. Despre folosirea lemnului masiv in mobila sunt multe de spus....Teoretic se poate. Practic este complet ne economic si nu e fezabil pe termen lung (nu putem creste atatea paduri cata mobila facem). De aceea se recurge ca partea fizibila a mobilei sa fie facuta din lemn masiv (fronturile). Despre multi strat nu prea am vorbit intrucat e mai popular in state si uk, la noi cu greu gasesti la distribuitori sa cumperi. Dar e o alternativa super ok la lemnul masiv ca pret si la pal sau mdf ca si calitate. E compromisul ideal, doar ca la noi nu se prea gaseste
Cred ca e greșit sa spui ca MDF-ul e mai bun decât palul. Un front din mdf vopsit e mai rezistent la umezeala dar nu la uzura. Deci la o bucătărie utilizata intens nu l as recomanda, melamina e mai rezistenta la uzura decât vopseaua. Mdf ul în forma bruta se umfla mai ușor decât pal ul, deci placa de pal cantuit vs placa de mdf cantuit... ar câștiga pal ul. Mdf ul folosit ca și polițe este mai bun decât pal ul, susține greutate mai mare. Pt bai mdf ul vopsit poate fii mai bun, cu condiția ca acea carcasa sa fie vopsita ca un tot unitar nu pe repere. Mdf ul crapă foarte ușor........ Ce sa mai mdf vs pal... Pal ul e mai bun. Mdf ul își are locul lui...
Daca faci mobila si ai inca rabdare sa le explici, te felicit. Nu am nevoie de psiholog, am sotie si ea le stie pe toate oricum :) (si eu glumesc). Foloseste clipul cu mare drag. sper sa te ajute
E prea des folosit si mai economic decat lemnul. Daca de maine nu mai folosim pal, eliminam si mdf ( tot lemn macinat cu adezivi amestecat este si el) si ne trezim in cativa ani fara paduri sau cu mobila din plastic. De acord ca nu e cel mai sanatos material dar e un compromis ok, pana se inventeaza altceva.
@@mrpopsjonpopescu7424 nu e chiar mai ieftin ca si palul. Si daca are si frezari si mai pui o vopsea, nu iesi ieftin. Dar nu e nici regele materialelor :)
Prietene.. am urmarit multi... experti, incercand sa explice diferentele, atat de la noi cat si din alte lumi. Esti de departe primul care reuseste sa o faca cu argumente. M-am abonat instant, acum sa vad si restul clipurilor tale :) Spor la treaba!
Uai, la cum ai inceput comentiul, m-au trecut transpiratiile ca ma certi :)). M-am linistit apoi. Merci fain . Deocamdata am videouri despre cum iti alegi electrocasnicele in bucatarie. Si continuam si cu accesorile de mobila
👍
@@TatiPoate😅😅😅 Si eu mă așteptam la așa ceva.
Multumesc mult, Alex, pentru tot ceea ce împărtășești. M-au ajutat foarte mult videourile tale în perioada renovării casei, cu alegerea electrocasnicelor, alegerii materialului pentru mobilă și multe altele. Foarte clar și structurat explici și-mi place mult. Spor în tot ce faci!
ma bucur ca te ajuta. Spor la alegeri intelepte pentru mobila
Super tare clipul ,in sfarsit am inteles si eu care era ideea cu diferenta dintre pal si mdf,,,drept dovada ,m-am si abonat!multumesc!
sa va fie de folos. Multumesc pentru abonare!
Bun tare video-ul. In sfarsit am inteles dferenta. Toti se cruceau cand spuneam ca vreau din pal mobila la bucatarie, toti da-i cu mdf...ca e mai bun,chiar daca e mai scump. Din pal va fi :). Bafta in ceea ce faci!
Draga Tati,
Esti de milioane! Super prezentare, frumos explicat, foarte instructiv.
Felicitari si multumesc!
cu mare placere, sper sa iti fie de folos Dana. Alex
Felicitari maxime pentru prezentarea coerenta si completa!
sa va fie de folos. Si daca se poate, o abonare ma ajuta, ca sa primiti o notificare de fiecare data cand postez ceva nou. Multumesc
Mii de multumiri! Chiar sunt in cautare de mobila si mi-a prins foarte bine explicatia!
sa iti fie cu succes cautarea :)
Frumoasă colecția de monoposturi Apreciez, evident, și informațiile!
Pei de fapt asta e secretul sa fac vizualizari :) va iau ochii cu machetele si apoi nici nu conteaza ce mai palavragesc :))
Ești un băiat simplu și sincer îmi place foarte mult explicațiile tale și vreau sa fiu printre putinii oameni care îți confirma spusele tale. Din punctul meu de vedere palul este cel mai bun material nu mai vreau mdf la mine în casă îl voi scoate definitiv cel mai de căcat material
eu nu as fi asa radical. Are si mdf-ul rolul lui in mobila, nu poti freza palul dexemplu pentru fronturi decorative.
Mulțumesc mult! F util , tot ce ne explicați!
@@margaretailies9680 sa va fi de folos
Clar explicat si nu alambicat doar trebuie sa asculți.bravo!!!
multumesc frumos pentru aprecieri. Spor la mobilat!
Multumim,esti foarte explicit ,sunt deja lamurita si da,mi-ai fost de mare ajutor.
Multumesc frumos mi-a venit forte bine aceasta informatie.
sa va fie de folos!
Bună ziua, ce mobilă într-un dormitor îmi recomanzi din pal, sau Mdf și dormitorul ( patul din ce să fie )din pal sau Mdf. Mulțumesc anticipat!
Mulțumim pentru explicație. Unii confecționeri de mobila (deoarece nu sunt timplari)au microbul de inbirligator și nu știu că și clienții muncesc pentru bani.
exista clienti si exista furnizori pentru multe buzunare. Ideea e sa gasiti potrivirea perfecta
Mulțumim, aștept cu nerăbdare următoarele videoclipuri.
Foarte frumos Explicat... Multumesc...
si eu multumesc!
Domnule, mai cucerit cu explicația dv. Ma-ti lămurit pentru ca, chiar acum am de făcut ceva mobila. Dacă a-ti fi din orașul sau din județul meu va-si contacta sa colaboram.
doar ca eu nu fac mobila. Rolul meu e doar sa explic pentru ca voi, cei de pe canal sa faceti alegeri intelepte. Iar daca va place, o abonare ma ajuta pentru ca voi sa primiti o notificare cand postez ceva nou.
Foarte util..Multumim frumos!
sa iti fie de folos!
Continuati cu informatiile sunt cu folos, multumesc
Foarte clar ați explicat.Vă rog frumos, dacā se poate, să-mi spuneți ce costuri implică crearea unui dulap care are urmatoarele dimensiuni: lungime 4,6 m; lațime 50 cm şi înălțime 1,9 metri.Dulapul sa aiba usi de 1.9 m înaltime si în interior rafturi.
Mergeti cu o schita la un centru de debitare de pal. 4.6 e mai mult decat coala de pal deci va trebui sa faceti dulapul din mai multe bucati. Dar aveti prea multe variabile in calcul (tipul de pal ales, materialul pentru usi, tipul de deschidere, compartimentari interioare, calitatea feroneriei, nr de polite, etc.)
Aștept cu nerăbdare următoarele clipuri despre mobilă.
P.S. După câteva luni în domeniu, doar de la dvs am înțeles diferențele dintre materiale.
Mulțumesc.
a fost o perioada aglomerata si la lucru. Profit de mini vacanta dintre Craciun si revelion pentru a mai filma cateva episoade.
M-am abonat instant. Foarte profesional explicat. Felicitari. Poti sa-mi spui daca o usa de exterior din MDF frezat si vopsit sunt bune. Ma refer la usi scumpe de 1000+ euro buc.
Teoretic, o usa de exterior trebuie sa indeplineasca mai multe caracteristici. Sa fie greu de spart (ca alea imposibil de spart costa mai mult decat o casa normala), sa reziste bine la elementele naturii (si tara noastra vede atat -20 iarna cat si +40 vara -asta fara sa bata soarele direct pe ea), si sa aiba feronerie de calitate (incuietori multipunct, butuc impecabil si balamale rezistente si reglabile ). Acum, ca sa fiu sincer, eu am lucrat in domeniul accesoriilor de mobila, deci nu as putea sa iti spun daca o usa din mdf e mai rezistenta ca una din lemn. Dar iti pot spune ca daca mdf-ul este bine grunduit, vopsit si lacuit, poate rezista cu brio elementelor naturii.
Multumesc mult pentru aprecieri :)
Alex
Am vizionat clipul cu mare placere si sunt bucuros ca exista cineva care sa dea detalii despre tehnologia materialelor, insa, trebuie sa sti ca mdf-ul, din cauza masei lui prea compacte nu este bun pentru construcii de mobilier (desitate prea mare care plesneste la montajul sistemelor in cant). El a fost inventat si folosit tocmai pentru ca poate creea un aspect de perfectiune si un dissign foarte aparte. Rezistenta lui la apa cat si rezistenta la smulgere este pecuniara. (este mai rezistent la apa doar daca este foarte bine sigilat, tip usi infoliate si atat). Deci .... nu pretul il face mai putin utlizabil in domeniul constructiilor de mobilier, ci pur si simplu durata lui de viata in constructii il face mai putin utilizabil (sunt multe aspecte lipsa in acest videoclip din fisa tehnica a produsului .... studiaza si tu un pic fisa tehnica si ai sa intelegi despre ce vorbesc).
Da, ai dreptate Bogdan, dar ce te faci cu lemnul săracului, cu pal-ul, care e si mai nașpa pt orice l-ai folosi ? Am schimbat vreo 3 paturi cu frontale de pal, pur si simplu le-am aruncat cand cedau îmbinările, si am fost nevoit, a patra oara, sa caut luni de zile o firma care sa-mi confecționeze la comanda niste frontale din lemn masiv, finisate...De atunci, nu mai am nicio problema.
@@nemo1877 Calitatea unei foi de pal este direct legata de greutatea foii de pal ( asa este verificata calitatea pal-ului) dupa cum urmeaza : pal calitate foarte proasta (52-60kg/foaie) , pal calitate medie (63-70kg/foaie) si pal calitate superioara (75-85 kg/foaie). La un pal de proasta calitate mobilierul are o durata de viata de aproximativ 2 ani, la calitate medie durata de viata este de aproximativ 10-11 ani si la calitate superioara minim 15 ani. Trage tu acum singur concluziile ... cine are vina in situatia patului tau ? producatorul de mobilier sau materialul din care este facut ?
@@ionitabogdan2736 Ne puteti lamuri va rog cu dimensiunile pe care ar trebuii sa le aibe foia de pal pentru greutatile specificate?
@@petrepetre1263 2800 x 2070 mm
Mulțumesc mult, chiar am avut nevoie de sfaturi.
cu placere. Iar daca aveti orice fel de intrebari, sunt destui mobilisti intre cei care au raspuns si mai jos sau mai sus. Sunt absolut convins ca ne vor ajuta in eventualitatea unei intrebari
Respect, foarte pe înțelesul oricui
multumesc frumos!
Bună. Doar ca marea majoritate a mobilistilor nu vor sa te ajute sa ți menții cascada de Pall și sa schimbi ușile mobilei de bucătărie pe mdf. Mulțumesc pt explicații, super tare!
da, pentru ei e o lucrare migaloasa si care nu aduce foarte multi bani. De fapt ei masoara fronturile actuale, dau o comanda si un avans si apoi vin si moneaza. E tot o zi de munca adunata, dar din 2 vizite si cu multi bani investiti (avansul platit producatorului de fronturi). In acelasi timp ar putea construi o bucatarie de la zero, iar manopera lor ar fi net superioara. Asa pe inlocuiri de usi cat sa va si ia manopera, ca sa acceptati si lucrarea dar sa traiasca si ei? E genul de lucrare pe care o cam face proprietarul singur din cauza acestui calcul
Voi de lemn nu ati auzit?
Excellent! Clar! Explicit! Multumesc!
In sfarsit am si eu claritate cu privire la aceste materiale, multumesc si felicitari pt clip. Cum spuneai, dupa cativa ani de folosinta s-au deteriorat usile de la mobila de bucatarie (fiind din pal melaminat :) - am verificat dupa clip). Am inteles ca vopsirea sau repararea cu cant nu prea ar fi o solutie. Oare sa pastrez structura de mobilei si sa schimb doar usile tot cu PAL melaminat ar fi mai indicat? Sa le comand din MDF ar fi mai durabile, dar mai grele si mai scumpe...
depinde de buget. Daca structura e ok si sunteti multumita de ea in continuare, puteti comanda doar usi de mdf si gata.
Am un băiat care făceam mobila la el,acum îmi spune ca trebuie sa comande mobila la cineva (MDF fronturi) și el decât mi le montează,ca și preț unde găsim niște informații??
Mulțumesc pentru informații!👍Nu există cant ABS de 1 mm? Care este mai scump MDF melaminat sau cel vopsit? Mulțumesc!
0,4 sau 2 mm sunt optiunile.
De formaldehida folosita in productia tipurilor de placi ce ne poti spune pro si contra ?
la fix a venit asta mersi frumos!
Cu placere, iar daca ai intrebari, aici sunt.
Mulțumesc pentru informații.mă interesează cum se face un dulap pe colț ,în formă de L dar nu cu ușă pliabilă.
multumesc de idee, va urma si pentru dulapuri pe colt. Deocamdata am facut colturi la bucatarie.
Mulțumesc, foarte clar și explicit.
Salutare sănătate respect felicitări
Salutare. Merci
In sfârșit un clip excepțional, chiar am avut impresia la un moment dat că citești de pe ceva, fără bâlbâieli sau repetări inutile. Clar și cursiv. Bravo domnule, mă bucur că te-am descoperit. Poate ai ceva și despre blaturi.
O întrebare: cum știu că fronturile din mdf lucios, nefrezat, nu sunt din pal ? Dacă e frezat e clar din mdf dar dacă arată ca și palul, de unde știu că e mdf ? La mdf toate muchiile sunt rotunjite/semirotunde sau cum ? Cele două mostre pe care le-ai prezentat în clip aveau muchii drepte.
Există și mdf de 16 mm ?
am exersat destul sa nu dau in balbaieli :) iar atunci cand vorbesti despre un subiect pe care il stapanesti, treaba e chiar mai simpla.
Exista si mdf de 16, si exista si mdf cu aspect de coala de pal (adica are cant aplicat) - asta ca sa facem treaba mai dificila in explicare si utilizare. iti dai seama prin faptul ca mdf-ul e mai fin, nu are aspect de coaja de portocala. Dar raspunsul final il ai doar cand vezi materialul crud (gaurire sau dezlipire cant). La gaurire nu iti iese praf de rumegus ci un sir de mdf ca si cand ai ascuti un creion.
Ca sa nu strici materialul scoate un surub de la o balama si vezi din ce e facut.
Foarte utile explicatiile tale, multumim! Am o intrebare: am in bucatarie fronturi din MDF frezat si infoliat. In timp frontul de deasupra cuptorului si cel de deasupra aragazului s-au umflat, in sensul ca s-a desprins folia de pe placa in zona adancita si a disparut efectul de frezare. Crezi ca se poate reconditiona ?
Din pacate nu perfect. O picatura de adeziv gen aracet va merge o perioada. Dar va fi repede absorbit de mdf si nu va avea viata lunga lipitura. Alte fronturi din pacate.
Buna ziua va rog frumos sa imi spuneti..cu ce as putea sa sterg mobila mdf de pix si stilou..cu ce as putea so sterg..specific este lucioasa va multumesc
Alcool tehnic
Alcool tehnic
Între lemn masiv și mdf la bucătărie ce mi-ați recomanda ?Multumesc .
nu recomand lemnul masiv pentru carcase intrucat e scump, trebuie sa fie super bine uscat ca sa nu crape sau sa curbeze si necesita mult mai multa munca. Pentru fronturi, aici e altceva. Caldura si sentimentul de bine pe care ti-l da lemnul, cu greu poate fi replicat de altceva.
Am făcut o mobilă de bucătărie pe comanda acum vreo 20 și este din pal melaminat mat culoare albastră. Întrebarea este dacă există și se poate vopsi în altă culoare ? Mersi.
Exista vopsele speciale de pal, dar nu le-am testat.
Mulțumesc ! Ești f bun în domeniu! Te rog , am înțeles ca cea mai buna obține este carcasa mobilei de bucatarie sa o fac din pal , fronturile din MDF vopsit , acesta este mai bun, da? Tocmai ma convinsese un cineva sa mi facă mobila cu fronturi MDF infoliat ,motivând ca e mai bun! Îți mulțumesc! Te rog, f mult spune mi cate ceva despre înălțimea dulapurile suspendate , tare îmi plac cele ff inalte chiar pana sus, însă nu știu cum se vad în bucătăria mea cam mica.
pentru corpurile suspendate sunt doua standarde de inaltime - 60 cm si 72. Mergeti pe 72 pentru ca daca aveti tavanul imperfect nu mai puteti monta corpurile. Peste cele de 72 puteti pune o plinta pentru a umple acel spatiu
Am înțeles, asa voi face! Îți mulțumesc din suflet! Te apreciez mult! Hai desluseste- ma ,te rog și ce cuptor sa iau ,mi e teama sa iau electric , încarcă mult factura iar pe gaz nu înțeleg dacă e sănătos sau nu.
Eu am bucataria din MDF infoliat, este ok :D si arata bine
ma bucur ca iti place, asta e important :)
O sa se dezlipească marginile cat de curând
Buna ziua.
Spuneti.mi va rog cum se numeste materialul de lucru care se aseamana cu un placaj cu mai multe straturi, probabil 3 sau 4.
Seamana cu o,, napolitana'' pentru copii?
Si la ce il putem golosi?
Multumesc!
multistratificat. unii ii mai zic triplustratificat desi are mai mult de 3 straturi
Pentru un dulap in antreu are importanta pal sau mdf si usile din pallaminat e bine sau ?
doar de aspect
Salut! Ajuta-ma, te rog, cu o opinie. Ce material pot folosi pentru un dulap exterior (umiditate), dar acoperit? Multumesc!
De la umiditatea din aer tot se va umple de umezeala, care in timp va mucegai. Nu recomand nici pal nici MDF asa cum vin ele. Eventual un MDF vopsit in mai multe straturi si verificat bine bine sa nu aiba imperfectiune de vopsea niciunde (caci pe acolo intra umiditatea si se umfla). Dar altfel nu as folosi materiale sensibile.
@@TatiPoate Mersi! Dar ce ar merge pentru exterior? lemn masiv?
Usile alea frezate sunt din MDF. Pe alea din pal se poate freza sa faci forme pe usi ? Multumesc.
Nu. Frezarile sa fac in mdf
Salut. E prima data când întru pe canalul tau. Si mia plăcut cum ai explicat. . As vrea sa îmi fac o mobila de bucătărie din mdf. Si nu știu ce vopsea sa folosesc. Ai putea sa faci un video despre asta ?
daca esti vopsitor de meserie atunci poti sa o faci. Altfel nu are rost. Cat bagi in scule, atelier si vopsele + greselile pe care le faci, nu se merita. Sunt furnizori unde dai comanda pentru vopsea, grund si lac, vorbim de magazine specializate de vopsele.
Bună, mulțumim pentru video!
As avea câteva întrebări:
1. Eu acum caut pe cineva să îmi facă mobilă pentru bucătărie și mai multe persoane mi-au recomandat MDF jos și sus iar la mijloc adică deasupra blatului pal. Ce părere ai despre această recomandare?
2. Tu ai firmă de făcut mobilă și dacă da faci și pentru Cluj?
Mulțumesc
incep cu 2 ca sa elimin orice dubii. Am vandut accesorii de mobila si am facut marketing pentru electrocasnice. Dar nu fac mobila si nu vand electrocasnicele, singurele venituri sunt din affiliate. Referitor la spatiul dintre blat si corp suspendat, as merge pe alte materiale. Pal e o varianta daca nu gatesti multi sau timp indelungat. Atunci poate sa sufere materialul de la caldura prea mare. Daca va stiti mai pasnici, e ok propunerea
Faianta, placi mari sau sticla securizata recomand, ușor de întreținut
Bună seara ; Da este o diferență între PAL și MDF . Cel din PAL cu coajă de portocală habar n-am cum se vinde care este prețul la MP.-trat .?
pretul difera atat de mult de la o zi la alta, oras, cantitate cumparata, disperarea agentului de vanzari (daca nu si-a facut targetul da discount) si finisaj incat e o intrebare fara raspuns. Coala poate ajunge de la 150 la 1000 lei ca idee.
Salut.
Este de recomandat sa folosesti placi de HPL in realizarea mobilei de bucatarie sau de ce nu si pentru baie ?
Este ok sau nu .
Multumesc anticipat.
e ok, dar nu sunt multi care stiu sa monteze sau sa foloseasca asa ceva.
Salut, multumesc frumos pentru sfaturi! Imi poti spune te rog ce parere ai despre MDF-ul infoliat fata de cel vopsit?
daca foloia nu e de calitate, in timp crapa pe frezare sau se dezlipeste la cant. daca o ciobesti/lovesti iti trbuie alt front (nu se poate repara) si esti limitat la modele si culorile producatorului. La vopsit e mai mare libertatea (practic orice culoare) dar esti dependent de manufactura (la infoliat e un proces facut de o masinarie cu mici sanse de greseala) pe cand la vopsit stai la mana vopsitorului. dar se poate repara daca e lovit si ai o libertate coloristica mai mare, inclusiv de marimi si dimensiuni
Mdf înfoliat , interzis in bucatarir
@@tinamobhomedesign222 de ce este interzis in bucatarii?
Folia respectiva se aplica in vacuum la o temperatura de 60-70 de grade .
Deci daca se lipeste la 60 de grade, tot la 60 se și dezlipește și aveți șanse in proporție de 80-90 % sa vi se desfacă canturile in zona cuptor, hota, mașina spălat vase
@@tinamobhomedesign222 multumesc frumos
Intereresant,multumesc!
Bună ziua, am căutat un site despre pal și mdf și v-am găsit cu explicații clare.
Întrebarea mea este, care material lemnos este potrivit pentru un pat așezat pe încălzire prin pardoseală.
Vă mulțumesc
ideal lemnul. ideal sa nu se atinga de pardoseala, sa fie construit pe picioare. Daca are picioare, puteti folosi oricare varianta
Salut,se mai lauda mobilistii si cu mdf,infoliat dar nici acela nu tine,dupa un timp se exfolieaza,deci care ar fii mai bun ,infoliat sau vopsit?!multumesc
Daca e de calitate tine. Dar totusi, as merge spre vopsit. Problema e ca si asta crapa daca nu e vopsit ok
Foarte bine !
Bună seara! Urmează să mi cumpăr mobila de bucatarie si aș vrea să știu care este mdf-ul furniruit si mdf-ul melaminat si care dintre acestea doua variante ar fi mai bun ptr fronturi ? Vă mulțumesc anticipat pentru eventual răspuns dar și ptr acest video!
melamina e o foita de plastic spus babeste. un plastic flexibil ce imita finisaje sau culori. furnirul este o foita de lemn foarte subtire. ce e lemn e mai nobil daca e si lucrat ok.
Bună seara. Ceva despre feronerii, dotări. Eu vreau să dau comandă de mobila bucătărie și o vreau numai cu sertare . Lungime 210 plus corp de hota. Vreau cu picurator de farfurii și pahare. Ce buget aproximativ ar trebui sa am??!
Sunt sertare care pot fi facute cu feronerie de 10 lei sau feronerie de 100 de euro. Sunt priduxatori cu adaos minim si manopera mica si sunt producatori cu adaos de 1000%. Imi e greubsa avansez o suma. Stabiliti ce tip de sertar si ce tip de material doriti si cereti 3 oferte pentru comparatie
Am observat ca ai mentionat ca PAL-ul are o structura similara cojii de portocala. Exista si pal cu structura neteda. La Egger de exemplu la alb, exista alb perlat si alb neted. PAL-ul alb lucios este mai scump decat placa de MDF laminat(aproape dublu la pret). Vezi pretul la Fundermax, vs pretul unei placi de AGT. Intr adevar, si diemsiunea placii la AGT este mai mica (2800x1220). De mentionat este ei faptul ca producatorii de mobila folosesc PAL-ul de 16mm pentru funduri de sertar din cauza cerintelor de montaj ale glisierelor Tandem/Movemto sau a sertarelor cu laterle metalice gen Tandembox/Legrabox
Chiar si la egger, daca te uiti atent la lumina, vei vedea ca mdf-ul e mai neted. Palul lucios stiu ca e scump, neobrazat de scump chiar.
Producatorii de mobila la comanda pot folosi pal de 16 pentru fundurile de sertar, sau pot freza palul de 18. Acum Hafele are sertare care merg cu fund de 18.
@@TatiPoate Hafele intr adevar are sertare care merg pe 18, dar sa fim seriosi, nu sunt cele mai stralucite sertare. Altele sunt punctele forte in cazul Hafele
@@iliedumitrescu9739 tu nu erai la digi sport in direct? :) - pentru limitari de buget hafele e o alternativa ok. Altfel merg doar pe blum si hettich.
Fain video-ul
mersi
Salut! Dacă faci carcasa din pal si frontul din mdf, nu există riscul să se observe diferența între ele?
daca lateralele nu se vad, nu ai acest risc. Gandeste corp langa corp, langa corp, intre 2 pereti. Nu vei vedea carcasa din afara. Daca esti curios sa bagi capul in corp, intre oale, e posibil. Daca ai o laterala vizibila insa, e posibil sa ii dublezi acea laterala si sa ii pui mdf-ul vopsit. Iar de multe ori se merge chiar pe contrast de culori. Faci carcasa din alb si fronturile finisaj lemn (sau invers). Dar da, in principiu se vor vedea diferente, asadar incearca sa folosesti dublarea lateralei acolo unde se "pupa" cele 2 materiale
salutare. E o idee buna sa confectionez glafuri interioare din MDF? Asta ptr ca as prefera altceva decat PVC, desi as scapa de bataia de cap cu prelucrarea MDF-ului, vopsire ...etc. Toate bune !
dar mai ai si alte materiale, gresie, marmura, granit sau chiar lemn. Ia in calcul ca daca nu e bine izolata fereasta, orice lemn/mdf ai pune, la un moment dat se umfla. E o chestiune de gust. Nu e mdf mai bun ca pvc si nici vice versa. La MDF ai de lucru, dar arata mai bine si ii poti da culoarea dorita. PVC vine gata facut, nu mai ai de lucru. Granit arata iar bine si e perfect drept, nu se mai stramba. Dar e 80% o chestie de gust si restul de 20% tine de buzunar :) Zi faina sa ai!
O întrebare. Dacă facem carcasa din pal și frontul din mdf datorita greutății mdf-ului nu riscam sa micșoram durata de viata carcasei de pal?
nu e chiar asa sensibil palul. Fara probleme puteti alege aceasta solutie
Care este cel mai bun/calitativ brand de PAL? Egger?
De la noi, da. Dar egger de radauti e mai slab decat de egger de austria de exemplu.
Exista MDF melaminat cu aceeasi culoare pe ambele parti? Ce paletar exista pt MDF melaminat, gasesc online info doar despre infoliat si vopsit. Multumesc
nu sunt la curent cu ultimele noutati pentru ca nu ma ocup cu mobila in viata de zi cu zi. La infoliat si vopsit el vine deobicei alb pe o parte. La cel melaminat am vazut alb pe ambele fete. Dar nu am vazut melaminat colorat pe ambele fete.
Multumim, cam ciudat ca la Leroy Merlin MDF-ul e mai ieftin decat cel de PAL, aproape de doua ori
posteaz aici exemple. logic ar fi sa nu fie asa, dar poate ne lamurim. Leroy are si pagina cu toate produsele si o lamurim daca postezi linkuri
Buna ziua! Am nevoie de indrumare intr-o problema. Am mobila de bucatarie din mdf infoliat, de pe care folia se desface, iar eu as dori sa o indepartez si sa vopsesc mdf-ul ramas. Se poate si cu ce as putea in conditiile in care probabil are un strat de ceva solutie cu care a fost pusa folia. Imi place mult mobila si e intr-o stare foarte buna, dar folia arata rau. Multumesc.
se comanda alte fronturi pe aceleasi dimensiuni cu cele actuale. Mobila nu o schimbati, doar usile si fronturile de sertare. Orice mobilist are contract cu un furnizor de fronturi si va poate ajuta. dar usile actuale sunt compromise, va va costa mai mult manopera de dezlipire, curatare, decapare si revopsire decat va vor costa fronturile noi.
@@TatiPoate multumesc mult.
Am nevoie de o sursa de unde pot cumpara sau face o mobila de bucatarie pentru “ pamanteni😃”. Locuiesc in Cluj si este groaznic de greu sa gasesc ceva cu un pret de pe planeta asta🙈. Multumesc frumos
doar prin recomandari de la prieteni, dar fa-ti o lista de criterii. Mobila buna inseamna ceva diferit pentru fiecare.
am luat niste pal hdf de 2.8 MM și nu știu ce să fac cu el îmi poți da vreo idee ms mult!!
HDF-ul se foloseste in principal la placari. De sine statator e prea subtire si nu ai ce face cu el. Sa il foloesti ca spate de mobila (in loc de PFL) este risipa de bani - doar daca e vizibil spatele mobilei poate fi o solutie. Pentru placari de podele se poate folosi, pentru placari de alt mobilier, suprafete decorative. Il poti incorpora intr-o rama de mdf sau lemn pentru a face fronturi de usi, sau il poti folosi ca placa mare pentru placarea usilor de acces intre incaperi.
Daca poti explica ce e front ce e carcasa ms.
Front inseamna tot ce e usa sau fata de sertar. Carvasa e corpul individual de mobila pe care prinzi fronturile
Vreau sa fac bucataraia din lemn masiv (cires) absolut tot ast un ras daca e bine sau nu ? Ms
lemnul e pretentios din 3 aspecte. Lucreaza in timp daca nu e uscat (crapa si sau se curbeaza), e pretentios la intretinere (lacuri, blaturi, etc) si poate fi usor stricat de un mester nepriceput. In plus e cam dificil sa folosesti lemnul de cires pentru a confectiona panouri pentru lateralele de corpuri. Eu as merge doar pe fronturi din cires daca iubesti acest lemn. Corpurile le-as face din alt material, deschis la culoare (PAL sau MDF) pentru a fi mai usor de lucrat, mai usor de carat si mai luminos pe interior. Dar in final alegerea e a ta. Daca indeplinesti criteriile tehnice atunci e doar o chestiune de gust.
Mi-am facut mobila de bucatarie si cei de la firma au recomandat fronturi de MDF. Cand au venit sa faca masuratorile oficiale si le-am zis ca inca nu o sa am incalzirea gata, fiind iarna, mi-a recomadat sa fac fronturile din PAL, ca MDF se inconvoaie la frig. E adevarata povestea, sau au zis-o numai ca aveau probleme cu furnizorul de MDF?
Te.au mințit! Nu auzi ca mdf.ul tine si in baie la umiditate foarte mare!
@ion.23 nu era vorba de umiditate ci de frig.
@@Blanosul esti fenomen pai de la frig e mai rau ca umiditatea?.....si de la frig se face face umiditate
Oare de asta e bun din Ikea la unele produse...?
da, Ikea vine cu o calitate peste medie si un montaj perfect
Nu vorbesc romana dar folosesc un traducator. Va rog sa ma ajutati.Vreau sa personalizez o bucatarie si nu sunt liber momentan sa cheltuiesc multi bani. Imi spun ca am doua variante, placa de mdf si vopsit de mdf, dar ma gandeam sa aleg lemn simplu chiar si pentru usi pentru ca nu vreau sa vand apartamentul de cativa ani. ma puteti sfatui? Diferența de preț este prea mare
Placa mdf e cea mai ieftina. Mdf vopait va arata similar cu lemnul. Daca tineti apartamentul pentru dumneavoastra, atunci lemn.
salut, am o nelamurire, am niste "MDF" pe niste fromturi de mobila care a picat din suruburile cu care era prins ... uitandu-ma la gaurile respective(unde erau prinse holsuruburile) pare ca MDF-ul meu e facut din ceva carton/hartie/celuloza presata ... acum intrebarea: ala e MDF ce am eu sau e MDF-ul saracilor? ... eu imi imaginam ceva de o duritate mai mare, si granularitate mai mare, asta parca e facut din ceva straturi de carton mega bine presat ...
Ma poate cineva lamuri pe ce am dat banii?
teoretic tot MDF-ul este facut din fibre de lemn macinate. Dar exista totusi niste variatiuni, pe care chiar tu le-ai observat.
@@TatiPoate ok, merci, deci exista si variatiuni mai "de buget" si la MDF, au gasit baietii cum sa puna sa fie mai lesne...
oricum, ca si calitate mi se pare praf asta de carton, adica il bate PAL-ul la "fundul gol"
Salut . Ce înseamnă ST la pal . De exemplu pal st2, st 9 st 22. Mulțumesc
finisajul. ST9 este mat, St2 granulat cu luciu mediu, st22 periat adanc cu luciu pe anumite parti. - sunt finisaje specifice culorilor melaminei
Buna ziua! Poți te rog sa ne îndrumi la cineva care ne poate schimba ușile mobilei de Bucătărie?
Orice producator care lucreaza cu firme ce fac fronturi ( nettfront, global design samd)
la un dulap de 920x920 ce dimensiuni trebuie sa aiba usile (in cazul de fata 2 bucati)?
depinde cat doriti sa aiba acoperirea cantului si cat vreti luftul la mijloc. in general se scad 3 mm din dimensiune.
Buna seara
PAL se fabricau din doua feluri de aschi.nu ca acum si se aplicau filme melaminice.
Daca vrei sa vopsesti PAL UL, pentru o buna calitate a stratului de vopsea se se aplica o masa de spaclu pentru o buna aderenta a vopselei.
Multumesc pentru completare!
multumesc frumos
sa va fie de folos. Si daca nu e cu banat, o abonare ma ajuta, ca sa primiti o notificare de fiecare data cand postez ceva nou. Multumesc
Salut, unde găsesc depozit pal melaminat angro?
marii producatori din romania sunt egger radauti, kronospan sebes si kastamonu (dar nu stiu locatia). ei nu cred ca vand decat redistribuitorilor sau cantitati industriale. Redistribuitori - depinde de orasul de unde esti :)
@@TatiPoate Craiova
In tot ce ai zis cam ai dreptate cu o singura exceptie !! nu exista sculptura Versace la mobila .
In 2014 am vazut, facut pe cnc, logo versace, la caransebes pentru un client din lugoj. Daca nu vedeam cu ochii mei, nu ziceam :))
@@TatiPoate Ce spui tu acolo nu inseamna sculptura . Asa poti sa vezi si chipul lui Ceausescu pe vreo fata de usa de sifonier !! Scupltura si stilurile de arta este cu totul altceva .
@@cristiansumedrea da, probabil ca termenul de sculptura nu e cel mai fericit. Era ceva similar cu acest video ua-cam.com/video/vZYPTVfTPUg/v-deo.html tot de CNC facut, in lemn. Si chiar ai nimerit, era usa unui sifonier :)
@@TatiPoate Mda . Este un kitsch ca sa ma exprim asa . Nu am avut rabdarea sa urmaresc tot filmuletul . Am vazut mai mult finalul . Este o combinatie de ceva asiatic si modernismul motociclist . Traim in Europa si stilurile de arta specifice sculpturilor noastre sunt altele asa cum se preda in scolile de arta . Asa cum ti-am mai spus daca ai avut o pisica si ti-a murit sau l-ai indragit pe Ceausescu , poate vrei dupa aceea sa o ai ca amintire pe fata unei usi de mobilier , si in acest sens cauti un CNC ca sa-ti satisfaca placerea. Posibil si pe la putini mesteri care mai fac manual sculptura .
Si ca o paranteza mai exista si PAF-ul inrudit cu MDF-ul .
Explicatii fara a raspunde cat costa o mobila la comanda,vreau preturi nu baliverne,ca doar nu o fac eu
pe cati metri, ce accesorii, ce balamale, ce sisteme de sertare, ce sisteme de deschidere, pal sau mdf, mdf infoliat sau vopsit, in oras sau la 100 km de oras? Daca atat ati inteles din video, poate ar fi mai bine sa urmariti alte canale.
calitatea nu are legatura mare cu materialul, palul si mdf-ul vin cantuite din depozit la masini de zeci de mii de euro si cele frezate, infoliate sau vospite vin de la firme care fac calitate buna, noi mobilistii doar facem cutii cu usi si montaj, foarte importanta e feroneria, daca nu as avea bani as merge pe feronerie mai buna si usi din pal si dupa 5 ani as schimba usile cu mdf frezat si vopsit, defapt asa o sa si fac la mine
f corect. Dupa ce am lucrat 6 ani pentru Hettich si inca 3 inainte pentru Hafele, iti dau dreptate. Doar ca masinarille alea de zeci de mii pot fi prost reglate. Si de asemenea tu ca mobilist poti gandi prost mobila, bagi suruburi de prindere vizibile unde ar trebui sa folosesti un conector. Si apa patrunde tocmai pe acolo, daca pui corpul in baie, expus la apa. La acest gen de prost facut/bine facut - ma referam. Alex
Cu ce se curata mobile din pal
cu alcool izopropilic imediat dupa constructie (pentru eliminarea urmelor de adezivi). Apoi pentru intretinere, merge foarte fine cu servetele umede fie speciale pentru mobila, fie de uz normal.
salut! te rog frumos, ma poti ajuta si pe mine cu o mare problema? :) trebuie sa cumpar un set de baie (chiuveta + masca + oglinda dulap) ... asta pe care il am ... e pe cale sa se dezintegreze cred (luat de la dedeman) ...
m-am uitat si la hornbach si la dedeman ... gasisem la hornbach un set savinidue ... dar .. din reviewurile (de la dedeman) trag concluzia ca ... nu e o firma prea ok ..
stii cumva unde as putea sa ma uit? nu vreau ceva scump ... dar nici sa se peel off dupa cateva luni :) ... edit : vroiam sa zic cel mai ieftin lucru bun - daca exista asa ceva :)
Haha, am fost la savinidue in fabrica in jud alba. Savini due face si mobila buna, dar e pt italia. La noi ajunge ce e mai naspa :( Acum ref la alegerea ta, mergi prin hornbach si cauta marca, daca e adus de dincolo e mult mai ok ( dar si mai scump). Altfel cauta arthema daca esti prin timisoara, eventualele capete de stoc ( ca si ei au marfa deobicei scumpa). Si e important cata apa ajunge pe mobila aia. Ca orice mobila sa va dezintegra daca iti curge apa pe ea zilnic.
@@TatiPoate dupa multe deliberari cu mine, vazand cu ochii mei ce gunoaie vand astia in magazine si pe ce preturi... am ajuns la concluzia ca mi le fac singur... m-am tot uitat pe yt si nu pare rocket science daca ai un pic de scule (in special sabloane) si ... evident palul taiat si cantuit... practic un fel de ikea mai dificil ...
acum intrebare ... am facut un calcul sumar si ma incadrez la mdf de 19mm (nu ceva exorbitant) am de ales intre Yldiz Vario sau Agt :) merita banii? stii vreo marca raport calitate / pret mai buna?
@@victorv9019 oricare marca o alegi e bine aleasa. De ultimii am auzit mai frecvent, dar nu cred ca tu vei simti o diferenta intre ele. O simt doar cei ce lucreaza zilnic cu ele, in modul in care intra surubul sau se taie pe circular.
Acum revenind la situatia ta. Cat dai pe sabloane si apoi pe greseli, mai bine iti iei un kit pe care il asamblezi tu. Baia nu e cel mai usor proiect ca prim proiect. Daca incepeai cu un corp de dressing sau un corp in debara, as fi zis ca nu ai ce pierde. Dar baia...am emotii
@@TatiPoate :) eu sunt asa de viteaz pt ca primul pe lista e un dulap pt masina de spalat :) daca vad ca nu ma dovedeste, merg mai departe :) mersi de advertisment si pt info :) oricum, am "access" la 2 tamplari care stau destul de aproape ... in caz ca ma pierd si nu reusesc, apelez fara sa ma uit (sper sa nu) - cumva m-am gandit si la parasuta :)
@@victorv9019 mai bine asa, ca la masina de spalat ar trebui sa fie mai simple lucrurile. si numai bine inveti.
Ai uitat sa zici si ca melamina e toxica si ca nu e de preferat in casa sau sa traiesti in jurul ei. Emite formaldehidă și dupa ne miram ce e cu cancerele astea de nu se mai termină. Ai uitat sa zici si de lemnul natur/masiv care e la fel de usor de frezat precum mdf-ul. Mult succes, bun rezumat.
Excelent. De aceea pentru paturi (unde dormim) se prefera lemnul. Si daca tot vorbim de lemn, asa este, e usor de frezat. Dar vorbim de alt cost al materiei prime.
Mdf-ul este și mai frumos și se simte mult mai calitativ. Am jos un dulap din PAl și in dormitor unul din MDF de la aceeași firma, in aceeași culoarea. Clar, sunt diferențe de calitate.
daca aveti un mdf de calitate, atunci da. Din pacate, mai nou, au aparut diferite calitati si la mdf, nu mai e asa mare diferenta intre un mdf slab si un pal bun
N ai văzut pal de la egger
Si despre placaj si lemn masiv ce ne poti spune? Am vazut ca nu prea se folosesc la noi, dar par niste optiuni mai premium, mai ales lemnul masiv. Nu vreau sa par arogant, dar pal-ul si mdf-ul mi se par asa, ca sunt facure din gunoaiele care raman de la mobila adevarata, acel rumegus 😁
Partial adevarat. Palul nu se face doar din resturi ci si din rebuturi de lemn sau lemn care nu are calitatea necesara sa devina lemn masiv. Despre folosirea lemnului masiv in mobila sunt multe de spus....Teoretic se poate. Practic este complet ne economic si nu e fezabil pe termen lung (nu putem creste atatea paduri cata mobila facem). De aceea se recurge ca partea fizibila a mobilei sa fie facuta din lemn masiv (fronturile). Despre multi strat nu prea am vorbit intrucat e mai popular in state si uk, la noi cu greu gasesti la distribuitori sa cumperi. Dar e o alternativa super ok la lemnul masiv ca pret si la pal sau mdf ca si calitate. E compromisul ideal, doar ca la noi nu se prea gaseste
👏👏👏
sa va fie de folos. Multumesc
Corect
Cred ca e greșit sa spui ca MDF-ul e mai bun decât palul. Un front din mdf vopsit e mai rezistent la umezeala dar nu la uzura. Deci la o bucătărie utilizata intens nu l as recomanda, melamina e mai rezistenta la uzura decât vopseaua. Mdf ul în forma bruta se umfla mai ușor decât pal ul, deci placa de pal cantuit vs placa de mdf cantuit... ar câștiga pal ul. Mdf ul folosit ca și polițe este mai bun decât pal ul, susține greutate mai mare. Pt bai mdf ul vopsit poate fii mai bun, cu condiția ca acea carcasa sa fie vopsita ca un tot unitar nu pe repere. Mdf ul crapă foarte ușor........
Ce sa mai mdf vs pal... Pal ul e mai bun. Mdf ul își are locul lui...
👍
Eu fac asta de 20 de ani!Cu fiecare client!Ai un psiholog?Glumesc.Pot sa folosesc clipul tau?
Daca faci mobila si ai inca rabdare sa le explici, te felicit. Nu am nevoie de psiholog, am sotie si ea le stie pe toate oricum :) (si eu glumesc). Foloseste clipul cu mare drag. sper sa te ajute
Aș avea unele întrebări legate de mobila de bucătărie, un nume de instagram te rog😀
salut Claudia, da-mi te rog un email pe alex.dozsa@gmail.com
Parere personala, eu as interzice PALul.
E prea des folosit si mai economic decat lemnul. Daca de maine nu mai folosim pal, eliminam si mdf ( tot lemn macinat cu adezivi amestecat este si el) si ne trezim in cativa ani fara paduri sau cu mobila din plastic. De acord ca nu e cel mai sanatos material dar e un compromis ok, pana se inventeaza altceva.
Plăci din așchii de lemn PAL
Pana la urma si MDFul se poate umfla, daca apar ciobituri si se desprinde vopseaua. 😅
clar, si arata chiar urat cand se despica vopseaua. La pal mai poti lipi cat de cat melamina, dar la mdf nu ai aceasta varianta
MDF ,pare ceva scump ...dar este mult mai ieftin .Cei care iti face mobila te îndobitocește ca e ceva scump ...
@@mrpopsjonpopescu7424 nu e chiar mai ieftin ca si palul. Si daca are si frezari si mai pui o vopsea, nu iesi ieftin. Dar nu e nici regele materialelor :)
Eu aleg nici pe una nici pe alta ! Aleg mobila din lemn masiv din multe puncet de vedere
Esti cazul fericit, care isi permite asa ceva. Dar 80-90% din populatie va trebui sa aleaga din cele 2 totusi