Martin Heidegger - Metafizik Nedir? (4)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 чер 2024
  • Prof. Dr. Ahmet İnam ile felsefe metin okumalarına katılmak için Yıldız Işık ile yildizisik42@gmail.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.
    Kayıt tarihi : 20.05.2024

КОМЕНТАРІ • 7

  • @shepastaway1
    @shepastaway1 5 днів тому +2

    ".. bu kafası şiire basmayanın şiirle dalga geçmesi gibi bir şey, kendinle dalga geç.. hiç değilse saygı duy.. bu Alman idealizminin içinde olan bir şey.." ağzınıza sağlık hocam

  • @shepastaway1
    @shepastaway1 5 днів тому

    Maceraya devam ❤

  • @shepastaway1
    @shepastaway1 5 днів тому

    Hocam kitabın sonunda ek olarak Richard Wisser'ın da Heidegger'in metni hakkında dersi var. Onu da okuyacak mısınız? Okusanız güzel olurdu.

  • @denizhasan550
    @denizhasan550 5 днів тому +1

    Ahmet hoca "buyurun" dediğinde her seferinde "estağfirullah" diyerek söze başlayan arkadaş şaka mı?

    • @shepastaway1
      @shepastaway1 5 днів тому

      yani olabilir, ancak sonu enteresandı, arkadaş Hiç mevzusunu la ilahe illlallah'a bağladı.. böyle bağlama meyilleri doğal meyiller çünkü fazlasıyla dini kültürel bir atmosfer içinde yaşıyoruz. tabii biz biliyoruz ki Heidegger'in mistisizm ile, bu sufizm tarzı la ilahe illallah olayıyla bir alakası yok. metafizik çok ayrı bir yolculuk, felsefi. arkadaşın söylediği ise dinin içine sonradan girmiş Yeni-Platoncu (panteistik) bir formülün kelime-i tevhit içine mana olarak yedirilmesidir. bu her dinde var ve riyazatlarla sağlanmaya çalışılır. Felsefe tarihinde Pitagoras geleneği buna uygun gibi. Heidegger'de ise anladığım kadarıyla Hiç'in idraki ile zaten büyük bir zihinsel sarsılma yaşanıyor, yani hiçbir mana, dogma, inanç kalmayacak şekilde varlıklara bakarken otomatikman onları anlamlandıran zihnimizin tamamen dönüşmesi. Zihindeki ide'nin ideolojiye dönüşürken makasla kesip atılması gibi. Tabii reel hayatta insan hep bir yol yürür ama burada hep baştan ele alma, hep tekrar öze dönme düşünsel yolculuğu mevcut gibi. Tabii Metafizik Nedir? metni tekrar tekrar üzerinden geçilmesi gereken bir metin. Bir yerden sonra gündelik dilin anlatmak istediğini yansıtmadığını ve asıl derin mevzuların artık şiirsel dille anlatılabileceğini söylemiştir Heidegger. Heidegger'in kendi sesinden UA-cam'daki Hölderlin şiir okumalarını tavsiye ederim. İyi akşamlar.