Importanta Alimentatiei SANATOASE: 6 Reguli de Aur si Beneficii

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 лют 2025
  • O masă devine o anxietate, te întrebi "oare acum voi supraviețui", în loc să ne ofere rolul ei, să ne hrănească și să ne dea stare de bine? Află 6 reguli de alimentație sănătoasă, de la Mihaela Bilic, medic nutriționist, cu specializare în diabet, nutriție și boli metabolice. Totodată, descoperă care este legătura dintre emoții, stilul de viață echilibrat și obiceiurile alimentare.
    🎙️ Alimentație sănătoasă - 6 reguli de bază, care o definesc
    • „Ce înseamnă o alimentație sănătoasă?”. Este o întrebare al cărei răspuns nu este atât de simplu pe cât pare. Medicul nutriționist Mihaela Bilic îți explică, însă, care sunt câteva dintre regulile de bază ale unei diete echilibrate, ținând cont de impactul pe care stările emoționale îl au asupra obiceiurilor alimentare. Iată care sunt acestea:
    • Nu există echilibru alimentar perfect - Suntem ființe construite pe instinct, iar echilibrul nu este decât o aspirație, o stare de moment. Modul de funcționare corect nu este „totul sau nimic”, cu reguli foarte stricte, interdicții și control, ci acceptarea compromisului. Concret, este în regulă să faci mici excese, câtă vreme rămân excepții.
    • Înțelege-ți instinctele - Suntem, în primul rând, ființe emoționale și abia apoi, raționale. Prea mult control rațional creează o stare de anxietate față de mâncare: „Oare e sănătoasă?”, „Oare voi supraviețui?”. Instinctele trebuie înțelese, acceptate și ascultate. Mâncatul este emoțional și se bazează pe cele cinci simțuri.
    • Pune-ți întrebările corecte despre mâncare - Sunt trei întrebări esențiale pe care ar trebui să ți le pui, în relația cu alimentația:
    Mi-e foame sau nu? Senzația de foame trebuie evaluată pe o scară de la 1 la 10. Regula de aur este să nu mănânci decât atunci când senzația de foame este măcar la nivelul 6, nu la 2 sau 3.
    Îmi place sau nu îmi place? Nu mâncăm doar ca să ne hrănim, ci și ca să căpătăm energie pozitivă, prin cele cinci simțuri.
    M-am săturat sau nu? Ține cont de faptul că avem capacitatea de a ignora senzația de sațietate și putem mânca peste limite.
    • Construiește-ți o disciplină alimentară - Nu e nevoie de interdicții și reguli stricte, ci de principii de bun-simț.
    • Organizarea este esențială - Vei găsi în frigider ceea ce ai cumpărat. Vei mânca în pauza de prânz de la birou ceea ce ai în sertare, în geantă sau ce ai comandat. Tu decizi care este ora potrivită, ce mâncare este bună pentru tine, cum o alegi, astfel încât să fie echilibrată pentru organismul tău.
    🎙️ Cum să ai un regim alimentar sănătos, ca angajat modern
    Un regim alimentar sănătos presupune construirea unor rutine, ceea ce poate fi o provocare când vine vorba despre stilul de viață modern, în care dezvoltarea profesională este esențială. Psihonutriția explică relația dintre emoții/stres și obiceiurile alimentare. Corpul are nevoie de stimuli, pentru că există cele cinci simțuri care trebuie satisfăcute. Dacă nu găsim timp pentru plăcerile nealimentare și relaxare, mâncarea devine singurul instrument la îndemână, antidepresiv, care ne poate schimba starea de spirit în bine.
    Managerii moderni știu că un business sustenabil al viitorului se bazează în primul rând pe wellbeing-ul angajaților și abia apoi pe obținerea de profit. Din această perspectivă, beneficiile extrasalariale, văzute ca un plus de motivare, așa cum sunt cardurile de masa Gusto Pass ori pachetele Gusto Pass Plus de Sanatate și Gusto Pass Plus de Echilibru, de la Sodexo, joacă un rol foarte important. Concret, Sodexo se concentrează pe promovarea sănătății și pe starea de bine a angajaților din companii și din organizații și pe încurajarea angajatorilor de a face schimbări de management inspirate, pentru a construi echipe solide, productive și creative. Astfel, angajații sunt încurajați să facă pauza de masă, să aibă grijă de sănătatea lor fizică, dar și psihică. Aceștia pot folosi aceste carduri în reteaua de parteneri Sodexo.
    Vrei să-ți motivezi angajații cu beneficii flexibile de masă și relaxare? Sodexo îți vine în ajutor cu tichete de masă, tichete de vacanță și alte soluții → www.sodexo.ro/
    00:00 Intro
    02:28 Cum definim echilibrul alimentar?
    06:12 Este suficient să avem o alimentație sănătoasă?
    07:45 Oare am mâncat mult? Oare am mâncat sănătos?
    11:08 Obiceiurile alimentare și disciplina
    18:52 Cum identificăm o problemă de psihonutriție?
    21:14 Cum ne putem susține angajații?
    24:50 Concluzii
    ‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣
    PROVOCĂRILE UNUI BUSINESS DE SUCCES:
    ‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣
    ⏩Sindromul Burnout | Sorin Faur - • Sindromul BURNOUT: Nu ...
    ⏩Totul despre Wellbeing-ul Organizational | Dragoș Iliescu - • Plus de Conversație - ...
    ‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣
    SOLUȚII & OFERTE:
    ‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣‣
    ⏩FACEBOOK: / sodexoro
    ⏩INSTAGRAM: / sodexoromania
    #AlimentatieSanatoasa #MihaelaBilic #ReguliPentruOAlimentatieSanatoasa

КОМЕНТАРІ • 1

  • @Pluxee_romania
    @Pluxee_romania  2 роки тому

    Ce provocări întâmpină angajații și angajatorii? Sodexo răspunde nevoilor tale cu oferte de beneficii extrasalariale → www.sodexo.ro/