EVDE OTOMOBİL ŞARJ ETME ÇİLESİ! - Hızlı Şarj #66

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 тра 2024
  • 00:00 Giriş
    00:05 Evde Şarj Çilesi
    13:03 BMW Neue Klasse X
    22:16 Audi Q6 e-tron
    27:57 Peugeot e-5008
    35:45 Harley-Davidson S2 Mulholland
    Kanalımıza destek olmak için:
    / @dolubatarya
    Spotify: open.spotify.com/show/5Ccl8ZE...
    Apple Podcasts: podcasts.apple.com/us/podcast...
    Hepsi ve daha fazlası için Dolubatarya.com ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
    X: x.com/dolubatarya
    Linkedin: linkedin.com/company/dolubatarya
    Instagram: dolubatarya
  • Авто та транспорт

КОМЕНТАРІ • 523

  • @emreeyiol2376
    @emreeyiol2376 Місяць тому +33

    64 daireli 10 yıllık bir sitede oturuyorum, bir tek benim elektrikli aracım var. Kendi imkanımla güvenli bir sistem kurmak istedim. Genel kurulda “otoparkta oynayan çocukları elektrik çarpar” korkusu ile oy birliği ile reddettiler. Otoparkta neden çocuklar oynuyor, arabalar manevra yaparken ezilme riski yok mu, elektrikli araç şarj olurken çarpılma olmaz, otoparkta klima motorları da var vs vs dememe rağmen kabul etmediler. Muhtemelen taşınmama sebep olacak bu cehalet.

    • @colak5353
      @colak5353 Місяць тому +7

      Maalesef böyle cahil cuhala takımı var kendilerinin elektrikli aracı olsa problem yapmazlardı çocuğu bahane ediyorlar otoparkta çocuğun ne işi var hangi anne baba otoparka izin verir maksat bahane olsun yapanlara çok kıl oluyorum kardeşim

    • @saitkaragul1895
      @saitkaragul1895 Місяць тому

      evinde ne edersen et , ancak ortak alandan uzak dur gecekondu gibi oraya buraya kablo çekemezsin. Bina içi tesaisat yönetmeliğine göre aslında evde bile ilave priz kafana göre koyamazsın. Ortak alana kablo çekmek için Onaylı elektrik proje tadilatı yapılacak proje müellifi imza atacak , alıp elk şirketine onaylatacaksın . Hepsinden önce de kat malıkleri kurulu onayı alacaksın . Gecekonduda mı yaşıyorsunuz siz? asıl cahil kim belli , millet sana ve tesisatçına neden güvensin?

    • @brikardii
      @brikardii Місяць тому +5

      "CEHALET" böyle bir şey. İnsan dediğimiz canlı bilmediğinden korkar, ülkemizde tüm sorun bu.

    • @spindlehospital5263
      @spindlehospital5263 Місяць тому +1

      haklılar iyi yapmışlar taşın sen.

    •  Місяць тому +2

      İzin isteyen de suç benim şahsen site içi kapalı otoparkım var oraya 220 v priz çektim kimene ha 380 derseniz ona birşey demem

  • @cdagasan
    @cdagasan Місяць тому +39

    Evden şarj yapıldığında ekonomi saglaniyor. Evden sarjda kilowatı 2,25 tl....dışarıda Ac şarj 6,5 tl , Dc sarj 8 - 9,5 - 12 tl satan firmalar var...yani evden sarjda yakış km de 40 krş, dışarıda 1,20 - 1,50 - 1,60 - 2,00 tl oluyor...sonuç olarak evden şarj anlamlı.....

    • @becuasegoodreason
      @becuasegoodreason Місяць тому +4

      birde solar ı hayalet:
      normalde bir solar sistem ortalama 7-9 yılda kendini amorti eder.
      ömrü de 25 yıl olacağı için amorti süresi dışında kalan sürelerde bedava elektrik oluyor. elektrik ücreti enflasyonu filan da 0 etkiliyor.

  • @oaston
    @oaston Місяць тому +30

    Bizim 3 yaşındaki sitenin yapımında elektrikli araçlar için sayaçlı trifaze çıkışlar verilmiş. Mobil şarj cihazımı bağlayıp 11kw ile teslamı şarj edebiliyorum. Sayaç bilgilerini alıp yönetime bildiriyoruz ve ücretlendiriliyor. Benim gibi elektrikli araç sahipleri kendi mobil cihazı ile şarjını yapıp işi bitince kendi park alanına çekiliyor. Şu an toplam 200 dairede 10 civarı elektrikli araç var ve herhangi bir sorunumuz yok fakat sayı çok artarsa ne olur bilmiyorum. Yönetim tüketim ve ücretlendirme kolaylığı sağlamak amacıyla kartla çalışan sistem için bir firma ile görüşüyor, bakalım ne olacak..

    • @emreyazc4891
      @emreyazc4891 Місяць тому +7

      Sayı arttıkça ne olacağı bana göre belli. Komple iptal edilmesi yerine herkes Max 3,5kw civarı destekli cihaz kullanacak ve hiç sorun yaşanmayacak. Bana göre 11kw değerler site vs için çok yuksek

    • @burakaskin27
      @burakaskin27 Місяць тому +3

      sayi artana kadar sistemlerde gelisicek ve kartli sistem zor degil sitenin yarisinda sarj sistemi olsa yeterli yani hergun sarj etmen gerekmiyor her aksam sarj etmen gerekmiyor ev hanimlari sabah sarj edebilir yani ortak yonetilirse saygili sekilde cozum cok basit

    • @umutsr.7436
      @umutsr.7436 Місяць тому

      ​@@emreyazc4891Aynen, 11 kWh yerine 3,5 kWh ile şarj edilmesi herkesi rahatlatır.

    • @oaston
      @oaston Місяць тому +3

      Zaten şehiriçi kullanımda siteiçi şarj sözkonusu. Dolayısıyla 3-4 günde bir şarj ediyorum. Yaklaşık bir şarjım 20-80% arası 40kw civarı yapıyor. O da 11kw hız ile 4 saati geçmiyor. Sitenin sözleşme gücü ne bilmiyorum ama sayı artınca ya ek güç için başvuru yapılacak ya da güç dağıtımı planlı bir kullanım programı uygulanacak. 11kw yüksek görünebilir ama şarj süresinden kazanıyorsunuz. Daha düşük güçte şarj yapılırsa bu seferde o oranda uzun sürecek. Yani iki ucu .oklu değnek aslında.. Bence özellikle büyükşehirlerde elektrikli araç sayısı arttıkça trafo yatırımı ile güç artışları şart.

    • @TulparHAN
      @TulparHAN Місяць тому

      Sen onu kullanıp ödemiyorum dersen ödemek zorunda değilsin.

  • @aliAli-cp1lv
    @aliAli-cp1lv Місяць тому +1

    çok bilgilendirici bir video olmuş. vee... bu anlatımlar ülkemizde, günümüz teknolojisinde hala ne kadar elektrikli otomobil bilgisi kazandığımızın belgesi gibi de olmuş. ağzına sağlık Bilal'im. eğitim şart..:))

  • @bilalseker9792
    @bilalseker9792 Місяць тому

    Beğendim akşam iş yerinde izleyecegim . Şimdiden elinize sağlık

  • @Delipedro
    @Delipedro Місяць тому

    çok güzel noktalara deyindiniz teşekkürler.emeğinize sağlık

  • @mucahitsariguzel
    @mucahitsariguzel Місяць тому +1

    yine dolu dolu bir video. paylaşımlarınız için teşekkürler

  • @drmustafabayam
    @drmustafabayam Місяць тому +2

    Elektrikli araç sahibiyim mustakil evde mobil sarj cihazi kullaniyorum. wallbox taktirmadim. Mutfak’tan cay makinesini çıkarıp pencereden şarj ediyorum akşam %25 ile şarja koyduğumda sabah %70 sarj ile cikariyorum. 12 amperle sarj ediyorum. Camasir makinesi, kurutma makinesi, utu çalışırken sigorta dahi atmadı. Ki 40 yıllık bir ev.

  • @husnuaydemir6365
    @husnuaydemir6365 Місяць тому

    Yine bilgi dolu bir video,teşekkürler

  • @ertekindalkilic479
    @ertekindalkilic479 Місяць тому +1

    Bilgilendirmeler için teşekkürler... Emeğinize sağlık... Saygılar...

  • @muhammedoganay
    @muhammedoganay Місяць тому +2

    Zorlamadan ziyade tesvik edici duzenlemeler gerekiyor. Merkezi yerlerdeki bos yerlerin otopark olarak kullanilmasi gibi sitelere buralardan para kazanabilecekleri tesvik duzenlemeleri yapmak lazim. Benim is yerimin dibindeki site bana ticari olarak elektrik satabilmeli ki elektrik alt yapisini kurmak istesin. Ben de aksama kadar aracimin sarji dolacagi icin buradan fayda saglayabileyim😂. Win win situation yani.
    Konutlarda elektrikli sarj yayginlassa istasyonda hizli sarj icin watt basina maliyet de ucuzlar buyuk ihtimal umarim yayginlasir. Hatta konut altlarinda sarj yayginlassa konutlar ve siteler buralari sarj istasyonu olarak ticarislestirip site icin ek gelir dahi elde edebilir. Gun icerisinde konut sakini iste olacagi icin bos duran sarj istasyonlari da o an icin orda bulunanlara fayda saglar. Aslinda bir bakima elektrik sarj istasyonlarinin yayginlasmasi bu sekilde hizlandirilabilir bile bir bakima.

  • @OyuncuyaHaber
    @OyuncuyaHaber Місяць тому +34

    Togg sahibiyim evin altında park yerim var uzatma kablo çektim şarj ediyorum. Watt ölçer var aracım şarj olurken 3250W çekiyor ve bunun elektrik hattına sorun yaratacağını düşünmüyorum çünkü evde ki fırınım ve çay makinem 3500W çekiyor.

    • @yuzdeyirmibesli
      @yuzdeyirmibesli Місяць тому

      3250 sorun olmaz.binanin ana sigortasinin kaç amper olduguna bak.firin çay makiseni hepsi aynı anda çalışmıyor.gsm lerden örnek verelim normal zamanlarda sorun yok herkesayni anda kullanırsa iletişim olmuyor.su şebekesini düşün.yonetici ile inin amper ×220 vat yap saate kac kv cekilebilecegini gorursun.

    • @emreyazc4891
      @emreyazc4891 Місяць тому +5

      Burda tek sorun kablo kalınlığı , umarım elektrikçiden destek almışsinizdir sıradan bir "uzatma kablosu" ısınır ve Allah muhafaza yangına sebep olur.

    • @numandagoglu6504
      @numandagoglu6504 Місяць тому

      ​@@yuzdeyirmibesliyoh yaw

    • @enginuysun4870
      @enginuysun4870 Місяць тому

      Yangına neden oluyor, bu yüzden Norveç'te bu şekilde kullanım yasak.
      Bu işlem için kullanılan kablollar çok pahalı

    • @umutsr.7436
      @umutsr.7436 Місяць тому

      ​​@@emreyazc4891elektirik faturanıza bakın sözleşme gücünüzde ne yazıyor?? Trifaze bağlantınız varsa 7 kWh yazar. Bu da saatte 7 kWh elektrik kullanabilirsiniz demek. Kurulu güç 11 kWh yazar yani 11 kWh elektirik tüketebilecek alt yapınız var demektir bu. 32 daireli bina da oturuyorsanız anlık o dairelerin elektrik tüketimi 352 kWh yı aşmadığı sürece trafanuz yanmaz, alt yapınız iflas etmez. O da münkün değil zaten. Adam prizden akşamları 3.5 kWh elektirik kullanacak diye tüm sistem iflas edecek kafasını bırakın artık. Bilmeden yorum yazıp bir de telefon sistemi, su şebekesini ortaya atıyorsunuz. 32 dairenin 32 si de AC sistem kurup hepsi elektirikli araç kullanır ve hepsi aynı anda şarj ederlerse belki o zaman sıkıntı olur ama 32 dairenin 32 si de 220 volt priz ile araç şarj eder ve 3.5 kWh yıl geçmezlerse birşey olmaz ve bir binada tüm araçların elektirikli olabilme ihtimali ve zamanına daha çok var.

  • @kohrega
    @kohrega Місяць тому +3

    Teşekkürler 🎉

  • @knaGGz
    @knaGGz Місяць тому +1

    İlk konu ile ilgili olarak insanların daha iyi anlaması ve tereddütlerin giderilmesi için senaryo senaryo sayılarla açıklansa çok güzel olurmuş.
    Hatta radius un o cam yazılabilir tahtasında güzel görünür. Mesela 400 dairelik bir site için bir 50 elektrikli araç için bir seneryo 200 araçlık bir seneryo kaçla şarj olursa ne olur gibi. Parametreler çok fazla olsada şu şu şu değerlerin üzerinde değilseniz sorun yaşamazsınız gibi bir çıkarıma varılabilir belki.
    Birde telefondaki laptoptaki potansiyel tehlike ile aracınki aynı gibi örnek vermişsiniz ama sanki sayıları itibariyle potansiyel açısından ciddi fark var diye düşünüyorum.

  • @mehmetoflaz6251
    @mehmetoflaz6251 Місяць тому +2

    Pil üreticileri pillerin sıfırdan %100'e şarj edilmesi durumunda enerji tutma kapasitelerinin 1000 defa şarj sonunda %80"e düşeceğini, eğer sürekli %30'dan %80"e (yani pilin yarısını doldurmada) 4000 defa şarj sonunda pil şarj tutma kapasitesinin %80"e düşeceğini söylüyorlar. Yani pilin ömrü sürekli sıfırdan %100'e şarj edildiğinde mesela 10 yıl ise, sürekli %30"dan %80'e şarj edildiğinde 20 yıla çıkacaktır. Evde akıllı sayaç ile gece tarifesinden 100kwh lik bir pili 7kw"lık bir şarj cihazı ile %30'dan %80'e bir gecede doldurabiliriz. Böylece aracın pilinin ömrünü (ortalama bir kullanımda) 15 yılın üzerine çıkarır, hem de km başına benzin masrafının 10'da birine kadar çok düşük bir elektrik bedeli öderiz

  • @TayyarE79
    @TayyarE79 Місяць тому +11

    Wall box kurulumj için apartman yönetiminin karar alması 1sene sürdü. Bu şekilde sorunlar elektrikli araç almayı engeller. Devletin buna el atması lazım. TOGGun yaygınlaşmasını engelliyorlar. Tesla kullanıyorum ama elektrikli arabaların yaygınlaşması ancak kanuni düzenlemeyle olur.

    • @TeslaDo
      @TeslaDo Місяць тому +2

      Wallbox kurmayın siz de.
      Togg max 22kW destekler.
      22kW wallbox ‘un tüm meskenlere kurulmasını destekleyen bir alt yapı yok.
      Bunun yerine günlük 100-120km şarj ihtiyacınızı prizden alabilirsiniz.

    • @TANOCA17
      @TANOCA17 Місяць тому +3

      Devletin buna el atması konusunda çok haklısınız. Sitelere her park yerine minimum 2 kW güç sağlayacak şekilde altyapı zorunluluğu getirilmeli. Eski siteler dahil. Aksi halde bu olay kaosa dönecek ki döndü bile. Yoksa benzinli mazotlu araçlara saçma sapan paralar vermeye, tüketim ve bakımlarına anormal rakamlar (100bin km yaklaşık 350-450bin TL)vermeye ve ülke olarak da dışarıya bağımlı olmaya devam edeceğiz. Ayrıca otobanlardaki dinleme tesislerine yoğunluk beklentisine göre en az 8-20 ad. DC istasyon zorunluluğu da getirilmeli. İstanbul-İzmir arasına, Ankara-Niğde arasına devasa otobanlar yapıp 140 km/s hız limiti elektrikli arabaların en çok ihtiyaç duyduğu bu güzergahlara istasyon planlaması önceden yapmamak pek akıllıca değil.

    • @tolgatoganduz
      @tolgatoganduz Місяць тому

      wallbox kurulumu için apartmanın onayına ihtiyacınız olmayabilir. ben taktırdım, öncesinde zaten firmadan keşif için geliyorlar, eksikleri yazılı olarak belirtiyorlar. bir elektrikçi çağırdım, daire sayacımın sigortalarını güncellendi, bahçeye topraklama yaptırdım. sonra keşif yapan firmanın montaj elemanı gelip kontrol ediyor, tamamsa montajı yapıp cihazı teslim ediyor. sonrasında hemen şarja başlayabiliyorsunuz.

    • @spindlehospital5263
      @spindlehospital5263 Місяць тому

      devlet işi gücü bırakmış her şey tamam sizin oyuncaklara bakacak.

    • @TayyarE79
      @TayyarE79 Місяць тому

      yani wall box olması çok büyük kolaylık ayrıca çok ekonomik şarj etme imkanı oluyor. elektrikli aracın yaygınlaşması için wall box montajlarına kolaylık gelmesi lazım.

  • @haticeaktas9373
    @haticeaktas9373 Місяць тому

    Emeğinize sağlık teşekkür ediyoruz

  • @burakuyank9379
    @burakuyank9379 Місяць тому

    Teşekkürler 🤘

  • @MrHll
    @MrHll Місяць тому +7

    2kwlık (max 3.7kwlık) şarj için priz bırakmak ve bunu daire sakininin saatine bağlamak çok zor değil. Max. 10-15 amper yük zaten elektrikli ısıtıcı kadar yük çekecek. uygun tesisat kablolama yapıldığında riski minimuma indirirsin. Siteler bunu kârla kimseye dayatamaz. 2-2.5 TLlik elektriği 3-4 katına sattıktan sonra ne avantajı kaldı elektrikli aracın. bu konuda site sakinleri bilinçli olmalı ve haklarını aramalıdır. Ayrıca yavaş şarjın batarya sağlığı açısından iyi olduğunu da biliyoruz. Aracının sağlığı korumak ve evinde şarj etmenin avantajını kullanmak için herkes bilinçli olmalı ve basitçe bu sorunun çözüleceğini bilmelidir. Lütfen site yönetimlerine kârla elektrik satma yolu göstermek yerine, çözümün zaten çok basit olduğu bu durumda site sakinlerine destek olun, fikirler verin.

    • @saitkaragul1895
      @saitkaragul1895 Місяць тому +1

      evinde ne edersen et , ancak ortak alandan uzak dur.
      otopark katları senin evinin içi değil , ortak alan , gecekondu gibi oraya buraya kablo çekemezsin. Bina içi tesaisat yönetmeliğine göre aslında evde bile ilave priz kafana göre koyamazsın. Ortak alana kablo çekmek için Onaylı elektrik proje tadilatı yapılacak proje müellifi imza atacak , alıp elk şirketine onaylatacaksın . Hepsinden önce de kat malıkleri kurulu onayı alacaksın . Gecekonduda mı yaşıyorsunuz siz?

    • @MrHll
      @MrHll Місяць тому +2

      Uygun tesisat kablolama demişim zaten ben. Sizin hoşunuza gitmeyen nedir. Uygun tesisat kablolama tabiki gerekli hesaplama ve onayları da içermektedir. Yönetmelikle ilgili baştan sona tüm ayrıntılara hakimseniz, referanslarıyla beraber bizlerle paylaşırsanız biz de bilgilerinizden istifade etmiş oluruz.

    • @yucelbasaran2706
      @yucelbasaran2706 24 дні тому

      @@saitkaragul1895ne boş yapmışsın gereksiz adam benim sitede olsan zevk için döverdim seni

  • @tarkanmercan9918
    @tarkanmercan9918 Місяць тому +2

    Merhaba..Bmw x1 xdrive 30e hybrid hangi tür batarya kullanıyor?

  • @cemalvelioglu7515
    @cemalvelioglu7515 Місяць тому

    Emeğinize sağlık.

  • @ismailkozlukaya1074
    @ismailkozlukaya1074 Місяць тому

    Dolu dolu programlar tebrikler.

  • @CeErCeEr
    @CeErCeEr Місяць тому

    Ağzınıza sağlık beyler, segment belki malzeme kalitesine de kalıyordur, pejo ile q6 nın malzeme kalitesi aynı değildir ama ne kadar çok fark olabilir yani, teşekkür ederiz.

  • @cahitoztufekci8837
    @cahitoztufekci8837 Місяць тому +2

    Tebrikler...Teşekkürler...

  • @muhammedtunahan3514
    @muhammedtunahan3514 23 дні тому +1

    Evden şarj her zaman daha iyidir. Yapıcı adımlar atımlaı elektrikli araba sahipleri için. Ben evden hediye olarak gelen wallbox ile şarj ettiğimde kullandığım mg 4 araba 15 kuruş civarında yakıyor kilometre başına.

  • @feritakdeniz4517
    @feritakdeniz4517 Місяць тому +1

    Teşekkürler

  • @muratcan2892
    @muratcan2892 Місяць тому +1

    Merhaba ,
    sitemize ortak kullanım imkanı sağlayan bi şarj cihazı önerisi arıyoruz.
    süzme sayacın dışında kimin ne kadar kullandığı bilgisini verebilen bir şarj cihazı var mı?

  • @ilkayd.7104
    @ilkayd.7104 Місяць тому +2

    Bilal Bey her evin elektrik faturasında anlık güç tüketimi yazmaktadır. Bu güç o evin anlık çekebileceği gücü belirtir. son 10 yılda yapılan çoğu evlerde anlık güç tüketimi 20 kilowattır. Bu durumda 11 kva ile şarj eden bir araç özelliklede gece şarj ederse hiç bir prıblem çıkmaz sitedeki her ev birer araç şarj etse bile hiç bir şey olmaz. Her evde 2 elektrikli araç olsa bile sırayla veya biri 11 diğeri 7 ile şarj etse yinede problem çıkmayacaktır.

    • @ilkererden
      @ilkererden Місяць тому

      Ev icin anlik tuketim 20kw yi destekleyebilir ama apartmanlarin kurulu altyapıları ile her daire anlik 20kw cekse dayanmaz. O yuzden dediginiz tam olarak dogru degil. 11 kw lik sarj aleti icin bile tavsiye edilen kablo kalinligi oldukca kalin. 50 dairelik bir apartmana yeterli altyapi yapmak icin ana giris hatti nerdeyse 1MWS lik gerekiyor.

  • @yata3579
    @yata3579 Місяць тому +3

    3,5kw serbest olması lazım. İlerde araç sayısı artarsa 11 ve 22kw gücü altyapının kaldırması şu an için mümkün değil

  • @zulfikarkara3211
    @zulfikarkara3211 Місяць тому +1

    Merhabalar değerli arkadaşlarım.bu hafta peguet 2008 elektrikli almayı düşünüyorum.tavsiye edermisiniz?şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederim.

  • @sercankocer54
    @sercankocer54 Місяць тому +1

    Apartman ve site yönetimnlerinin bu konuda daha anlayışlı olması gerekiyor. Bende elektrikli arabamı yeni aldım sayılır modeli mg4. Almadan önce tek korkum bu şarj meselesiydi ama gelen wallboxu rahatça kurabildik apartmanın garajına hiçbir problemim yok şimdilik.

  • @lo_Navy
    @lo_Navy Місяць тому

    22:00 kesinlikle katılıyorum. bence elektrikli otomobilleri fosil yakıtlı otomobillerden çok daha uzun süre (116+ yıl) kullanacağız

  • @ibrahimatfkuru7012
    @ibrahimatfkuru7012 Місяць тому +5

    Sorun olmaz dediğiniz şeyler o kadar sorun olur ki farkında değilsiniz. Evet bugün 3-5 kişinin araç şarjı ile altyapı problemi yaşanmaz ancak bunun bir miktar daha artması altyapıyı zorlar. Dairelerin ve binaların talep gücü kurulu güçlerin eş zamanlılık katsayıları ile çarpımına göre belirlenir. Kurulu güçler hesaplanırken boş prizler 300 W, yüksek güç çeken cihazlar sürekli çalışmadıkları halde (çamaşır makinesi, hidrofor, buzdolabı, fırın vb) ise 2000-2500 W kabul edilir. Hesaplamalar buna göre yapılır. O çevrenin talep gücüne göre de dağıtım sistemi altyapısı düzenlenir. Siz günde 6-7 saat minimum 3500W güç çekecek bir tüketim birimini kafanıza göre ekleyemezsiniz. Tüm hesaplamaların tekrardan yapılması hatta tesisatın yenilenmesi gerekebilir. Şu anki altyapı emniyet payları sayesinde takılan 5-10 prizi kaldırsa da siz aynı anda (genelde geceleri) 30-40 araç şarj etmeye kalktığınızda hem bina bazında hem de trafo bazında sorunlar çıkmaya başlar. Eğer bir de binanın kesit hesaplarını dairelerin kurulu güçleri yerine talep güçleri üzerinden hesaplayıp bina talep gücünü o şekilde hesapladılarsa seyreyle cümbüşü. En basit örneği klimalar. Özellikle son yıllarda artan kullanım ile yazları klimalar yüzünden patlayan trafoları hepimiz görüyoruz. "Ben prizi çektim, benim priz yanmadı, sigorta da atmadı, o zaman bu iş olur" diye bakılamaz.

    •  Місяць тому +1

      Herkesin aynı anda şarj a takması herkesin aynj anda çamaşır yıkaması kadar absürt bir örnek 400 km menzilli araç yazın 10 günde bir şarja takılacak yani altyapı problemi 220v için yok

  • @KaanYazgac
    @KaanYazgac Місяць тому +1

    Bir ara 220V'tan şarj yapabilen ev tipi şarj aletlerinin karşılaştırıldığı, bunların kullanımı ile ilgi yaşanabilecek kablolama, sigorta, işçilik, vb. olası sorunları ve fiyatları anlatan bir video hazırlayabilirseniz süper olur. En çok merak edilen konulardan biri bu çünkü. Ne almalıyım? Her gün şarj edersem batarya hasar görür mü? Yanar mı? Kaç saatte şarj olur? Kaç paraya malolur? Vesaire...

  • @aimengineer
    @aimengineer Місяць тому +1

    Bildiğim kadarıyla sitelerde EPDK tarafından lisans verilmemiş ortak bir şarj cihazı kullanmak yasak. Yani diyelim ki siz ortak elektrik sayacına birkaç cihaz bağladınız, araç sahiplerine kart verdiniz, ay sonunda ne kadar kullanmışsa ona o kadarını rücu ettiniz, bedelini ödettirdiniz. Bu işlem şu anki yasa ve yönetmeliklere göre yasak. Çünkü, bu şekilde site yönetimi elektrik satmış oluyor. EPDK'nın izin verdiği lisans almış firmalar bu işi yapabilir. Tabii bu firmalar şarj istasyonu kurduklarında elektriğin KW/S'i artık evinizdeki kadar ucuz olmayacak. Kendi karlarını da üzerine ekleyecekler. Yanlış biliyorsam bilen birinin benim de bilgilerimi güncellemesini bekliyorum. Elektrikli araç almaya niyetim var, ama şarj sorunsalı gözümde büyüyor.

  • @serdarkvanc2519
    @serdarkvanc2519 Місяць тому

    Merhaba Megane E-Tech
    Techno almayı düşünüyorum pil sistemi lityum sizce elektirikli motorlarda oldugu gibi şarj ömrü 1000 döngümü sizce avantajlı olur mu ?

  • @mehmetoflaz6251
    @mehmetoflaz6251 Місяць тому +2

    Çin' de 10 yıl önce sitelerde electrikli araç ev tipi şarj cihazları kullanımına izin verilmiyordu ama şimdi tüm sitelerin her isteyene şarj cihazı montajına yardımcı olunması zorunlu hale getirildi. Max güç 7kw ile sınırlı. Geceleri elektrik tüketimi az olduğu ve gece tarifesi çok ucuz olduğu için araçlar genelde 24:00-08:00 arası şarj ediliyor ve şimdlik tüm site güç tüketimini fazla zorlamıyor. Bulunduğum şehirde elektrikli araç oranı tüm araçlar içinde %50'ye ulaşmış durumda

    • @alpergokberkkaranfil8591
      @alpergokberkkaranfil8591 Місяць тому

      Bilal yine sallamış yani😂

    • @biran44r
      @biran44r Місяць тому

      bizde normal araba için bile her türlü altyapı yetersiz! elektrikli arabaya 10 sene daha var türkiyede!

  • @ceyhunaksoy6063
    @ceyhunaksoy6063 Місяць тому

    Merhaba, kanal süper sadece bir ekleme yapmak istedim , Ben tv den izliyorum videonun sonunda beğeni atmak isterken hemen başka videoya geçiş yapıyor. Bence en sonunda kapatmadan önce bir 15 ,20sn lik zaman yaratmak beğenileri de arttıracaktır. Umarım bir gün elektrikli araç alır ve daha fazla da katılım sağlayabilirim. İyi günler,iyi çalışmalar...

  • @tansutekin
    @tansutekin Місяць тому +2

    Bizim siteye 3-5 arabalık dışarıdan bir şirkete yaptırmayı planlıyor yönetici. Muhtemelen pahallı olacak ve bir avantaj sağlamayacak. Kanun çıkmalı ve site yönetimi teknik olarak mümkün değil der ise ekspertiz talep edebilmeliyim.

  • @vedatkerem
    @vedatkerem 4 дні тому

    Gece elektrik kullanılmıyor siz uyurken sözleşe gücünü geçmeden şarj ederseniz altyapı kurtarır ve sorun olmazdam şarj yaparsınız. Sabah çe fişi yürü git. Yanma olayı DC ccs hızlı şarjda olabilir AC yavaş şarjla evde yaparken yanma duymadım.

  • @yusufyabac3431
    @yusufyabac3431 Місяць тому +2

    Sitelerde elektirik sayaçları zemin katta takılıdır burdan şahıslar kendi elektirigini alması katlardan almasından daha kolay olur😅😅😅

  • @serdaraydin1987
    @serdaraydin1987 Місяць тому +31

    -1. Katta otoparkım ve otoparkta priz girişim var. Ancak müteahhit tüm otoparkta ki prizleri ortak sayaca bağlatmis. Süzme sayaç ekleyip kullandığım kadarını odeyeyim desem de bunu site yönetimine kabul ettiremedim. Kendi sayacimdan hat çekmek de duvarları kırmayı gerektirdiği için ona da yanaşmıyorlar. Elektrikli araçların önündeki en büyük engel site yöneticileri gerçekten.

    • @emreyazc4891
      @emreyazc4891 Місяць тому +12

      Ben yüksek kapasiteli kabloyu tam 15. Kattan garajima çektirdim. Tüm kabloların indiği boşluktan. Otoparkta ise tavandan yürüttürdüm.

    • @numandagoglu6504
      @numandagoglu6504 Місяць тому

      Kıskanıyor oçlar

    • @serdaraydin1987
      @serdaraydin1987 Місяць тому

      @@emreyazc4891 benim sitede sayaçlar 0.katta ve oradan yukarı katlara dağılıyor. Aşağı -1 e giden kablolar ise önce ortak sayactan bir switche gidip oradan asansör ve -1 şeklinde dağılıyor. O yüzden hat çekmek duvar kırmadan olmuyor. Yönetim de bana iş çıkarma modunda yardımcı olmuyor. Elektrik var priz var ama kullanamıyorum.

    • @KaanYazgac
      @KaanYazgac Місяць тому

      @@emreyazc4891 astarı yüzünden pahalıya gelmedi mi? 55-60 metre kablo çektirmiş olmalısınız.

    • @burakaskin27
      @burakaskin27 Місяць тому

      ​@@emreyazc4891 15. kattan cekmek cozum degil bence ortak kullanim alani yapmak lazim

  • @coskuse1
    @coskuse1 Місяць тому +2

    Bir yorum da ben yapayım. Öncelikle burada teknik olarak konuya hakim arkadaşlar var okuduğum kadarıyla. Ama nedense bi negatiflik bi istemezük yaklaşımı sözkonusu. Peki bir de şöyle bakalım. Evinizde doğalgaz kullanıyorsunuzdur. Kendiniz mi hat çektiniz. Tabiki hayır. Yetki verilmiş bir doğalgaz firması proje çizdi ve hattı çekti. Sonrasında peki. Doğalgaz dağıtımcı firma geldi uygunluğunu onayladı ve kullanıyorsunuz. Demek ki bu kadar kolay. Bu işlemlerin tamamı bir mevzuata dayanarak yapılıyor. Benzer şekilde elektrikli araçlar için de bir mevzuat çıkartılsa ve EMO tarafından yetki verilmiş firmalar proje yapsa ve o yetmez, bu yeter gibi kendi başımıza yorum yapmadan işin tekniğini bilenler tarafından bu iş yapılsa. Sonra da elektrik dağıtımı ile yetkili kurum gelse ve kontrol etse uygundur dese nasıl olur. Böylece apartman yönetimleri sorumluluktan kurtulur. Kişiler kettle, klima hesabı yapmaktan kurtulur, korkanlar korktuklarından emin olurlar. Yani özetle bu işi öncelikle bir mevzuat düzenlemesi ile çözmek gerekir. Biz bu konuda ısrarcı olalım. O düzenlemede zaten kaç daire, ne kadar güç vb herşey detaylandırılabilir. Bu sorunların hepsi de böylece çözülür. ne dersiniz.

  • @sahanda2000
    @sahanda2000 Місяць тому +1

    Biz çatımıza güneş paneli kurup arabayı da ev için batarya olarak kullanmayı düşünüyoruz, henüz elektrikli arabamız yok ama gözümüz yeni modellerde. Devlet ister fazla elektriğimizi satın alsın, ister almasın, 5-10 kwatt/saat evime de yedek batarya kurarım şebeke aboneliğimi iptal ederim, bir daha ne kimse bana benzin parası ödetebilir, ne de sen niye elektrik satın almıyorsun şebekeden diye hesap sorabilir... yürrüyün anca gidersiniz... işte bu kadar... projesini bitirdim sayılır, işim bittiğinde doğalgaz kombisini de söküp atıp yerine ısı pompası kuracağım... doğalgaz parası ödemeye de niyetim yok... kwatt ile kilowatt/saat'in farkını bile bilmeyenler gelsin de hesap kitap dersi vereyim...

  • @aykates
    @aykates Місяць тому +2

    elektrikli aracın yanması değil, sönmemesi problem ;)

  • @tuncayaraci9304
    @tuncayaraci9304 Місяць тому +2

    Elektrik üretim maliyetleri sürekli düşüyor. İleride rekabet arttığında dışarda hızlı şarj istasyonlarında fiyatlarda daha uygun olacaktır. Çünkü artık tüm şirketler karbon ayak izini azaltmak için yeşil enerjiye geçiyor. Çünkü karbon vergisi gelecek. Firmalar ihracaat için ilave karbon vergisi ödememek için bu yatırımı yapmak zorunda. Bunu kurumlar ve siteler takib edecek. Ayrıca depolamalı elektrik üretim santralleri yatırımları artıyor. Bataryaların gelişmesiyle bu dönüşüm daha da hızlanack. Bu sebeple elektrik enerjisi üretimi yaygınlaşacak fiyatları düşecek.

  • @solarman06
    @solarman06 Місяць тому +2

    Size katılıyorum benim Jeep Avenger aracımı balkondan uzatma kablosu ile gece şarj ediyorum 2,3kw lık şarj cihazını aldım keyfime bakıyorum süper bir şey elektrikli araba kullanmak

    • @MoneyMatik
      @MoneyMatik Місяць тому +2

      Balkondan normal prize takarak mi sarj ediyorsunuz hocam

    • @solarman06
      @solarman06 Місяць тому +1

      @@MoneyMatikaynen günlük %40 50 şarj yetiyor bana 😊 sadece uzatmayı sağlıklı bir kablo ile yapın yeterli

    • @MoneyMatik
      @MoneyMatik Місяць тому +1

      Hocam. Banada yetiyor yüzde 40. Torres var bende. İnternet'e satılan sarj cihazı satın alsam. Ve uzatma yapsam sarj olur mu arac balkondan

    • @solarman06
      @solarman06 Місяць тому

      @@MoneyMatik valla uygun bir ev şarjı ile gayet güzel şarj edebilirsiniz

    • @TANOCA17
      @TANOCA17 22 дні тому

      Kablo kesitleri, prizler, prizler su sızdırmazlığı, kaçak akım rölesi, topraklama kabloları hepsi çok önemli. Güç sürekli çekildiği için kontak noktalarında kontak direncinden ötürü yüksek sıcaklıklar ortaya çıkabiliyor. Olası bir yangın durumunda ev ve araba yanabilir. Tesisatı ve prizleri uzman bir elektrikçiye kontrol ettirmenizi tavsiye ederim.

  • @otopcuoglu
    @otopcuoglu Місяць тому +1

    Abi tek bir konuya katılamadım. DC şarj gelecekte 1 dakikada da şarj etse, evde etiğim şarjın 4 katı hatta 1.5 katı fiyatına bile satılacak olsa evde 5-6 saatte paşa paşa şarj ederim gece. Türkiye'de ev ve dış şebeke arasındaki fiyat farkının yakın gelecekte kolay kolay eşitleneceğine inanmıyorum.

  • @neydi_o
    @neydi_o Місяць тому

    tiggo 8 pro plug-in hybrid hakkinda ne dusunuyorsunuz?

  • @mehmetoflaz6251
    @mehmetoflaz6251 Місяць тому +1

    "Doğuştan elektrikli sedan hayranı" arkadaşım; sürekli tamamen elektrikli (BEV) araçları övüp anlatacağına birazda Uzatılmış menzil/Extended range (EREV) elektrikli araçları anlatırsanız millet, nasıl şarj edeceğim, yolda kalır mıyım korkusundan kurtularak elektrikli araç kullanmaya başlar. Şu anda evde şarj ederek sadece pil şarjı ile 200km'ye kadar gidebilen bir çok model Çin'de satışta. EREV araç satışları her sene katlayarak artıyor. Sebebi ise bu araçların tamamen elektrikli olan (BEV) modellere göre daha ucuz olmaları ve yolda kalmamaları. Şehir içinde kullanımda neredeyse bedavaya yol gitmeleri, uzun yollarda ise sürekli benzin doldurarak dünya turu bile yapabilmeleri bu araçları (EREV) çok cazip hale getirdi. TOGG'a baskı yaparak EREV üretimi de yapmaları sağlanmalı. Ben EREV ile şimdiki kullanım şeklimle %95 oranında evde geceleri yaptığım şarj ile, %5 oranda da benzinle yol giderim. Eğer tüm Türkiye EREV kullansa tüm ülkede benzin tüketimi %10"lara düşer ve ülkemizde çıkan petrol bize fazlasıyla yeter. Kullanılan piller BEV'lere göre daha küçük olduğu için araç maliyetleri de 8-10 bin $ daha ucuz olur

  • @smyrnianlink
    @smyrnianlink Місяць тому +1

    Otoparkta herkesin kendi elektrik saatine bağlı hususi şarj portu oluşturma zorunluluğu gerekiyor. (kilitli falan..)

  • @ozgurmaksutaydn9674
    @ozgurmaksutaydn9674 Місяць тому +1

    İyi günler. NMC batarya yangınlarından bahsedermisiniz? LFP bataryalı olup yanan araç var mı? Piyasada hangi markalar LFP bataryayı tercih ediyor? Batarya mimarisinin yangına sebebiyet vermeye etkisi var mı? silindirik yada blade? Firmaların kullandığı ısı pompalarının verimlilik farkından bahsedermisiniz.? Saygılar.

    • @stafilococcusaureus9260
      @stafilococcusaureus9260 Місяць тому

      Tr de byd atto 3 torres evx ve mg4 comfort donanımda lfp batarya var diye biliyorum

  • @ArabaDelisiyiz
    @ArabaDelisiyiz Місяць тому +2

    Bende 900 dairelik bir sitede oturuyorum. Mevcut durumda 7 tane ticari ac şarj istasyonu var. İşimizi görüyor mu evet görüyor. Ancak elektrik fiyatlarının zamlanması yakında gerçekleşir. O zaman hiç bir avantajı kalmayacak ekonomik açıdan elektrikli arabanın. Elektrikli arabalar yalnızca evinden/iş yerinden şarj yapabilen insanların kullanabileceği bir ulaşım aracı olacak. Bu da sektörün gelişmesinde en büyük engel olacak. Ben elektrikli araba alayım mı sorusuna evden şarj edemeyeceksen alma diyorum artık. Sitemizde ve elektrik dairesi ile görüşerek şöyle bir karar aldık. Otoparktaki alanımıza priz ya da 3-5kw kullanabileceğimiz bir sistem kurdurup, elektrik dairesinden ufak bir güç arttırımı yaparak proje hazırlanması ve onaylanmasını. Bu projeyi ve tesisatı da tek bir firma ile anlaşıp uygun malzemeler ile yapacağız. Böylece hem sisteme fazla yük bindirmeyip, hem de yasal hakkımız kapsamında sonuçlandırabileceğiz. Herkesin evine 22kw lık istasyon koyması mevcut alt yapıda mümkün değil. Şarj firmaları çalışmalarını bu konuda geliştirmeleri gerekir. Böyle alternatifler sunmazlarsa sektörün gelişmesini engelleyecekler. Konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkürler.

    • @oguz5717
      @oguz5717 Місяць тому

      elektrik artarsa benzin-mazor artar. ikisinin fiyatinin birbirini yakalam sansi yok.

    • @ArabaDelisiyiz
      @ArabaDelisiyiz Місяць тому

      @@oguz5717 elektriğe çok büyük zam bekleniyor. Mazot benzin yavaş yavaş artıyor. Şu anda bile bazı dc lerden şarj ederseniz neredeyse az yakan bir dizel arabayla kafa kafaya geliyor. Evden şarjın önü açılmazsa bu sektör büyüyemez.

  • @burak....
    @burak.... Місяць тому +1

    Site yönetimlerini dolu batarya abonesi olma tavsiyesi büyük kahkaha attırdı hahahaha

  • @DrHess43
    @DrHess43 Місяць тому

    Bazı firmalar ac istasyonları için indirim veriyor sürekli kullanılan 1-2 port için (Voltrun böyle). Bu haliyle hesaplayınca 1.1-1.2 tl/km gibi bir maliyet çıkıyor (ix xdrive 50 için). Daha az harcayan araçlarda 1 tl altına gelebiliyor maliyet. Az yakan dizel veya benzinli diye yapılan yorumlar için yazdım bunu, elektrikli araçların yanına bile yaklaşabilme ihtimali yok şu haliyle. Dışarıda şarj etseniz de yanına yaklaşamıyor elektrikli araçların, evde şarj edebilseniz büyük ihtimalle hesap kitap yapmayı bütünüyle bırakırsınız.

  • @selamiacikel2264
    @selamiacikel2264 Місяць тому

    Emeğinize sağlık bir Hyundai kona elektrik sahibi olarak devlet el atmazsa bu şarj işi sorun olarak devam eder petrol istasyonlarına şarj istasyonu şart olursa bu iş çözülür sorun bir gece yarısı kararnamesi ile hallolur ben müstakil evimde şarj sorunu yaşamıyorum ama önemli olan genel için bu sorunun çözülmesi

  • @senayi4414
    @senayi4414 Місяць тому +1

    Devletimizin sitelere zorunlu bir yasal düzenleme yapması lazım, kişiler ferdi olarak bu işi çözmesi zor.
    İhtiyaç var, dünyada bu sorunlar aşılıyorsa ülkemizinde bunu aşması lazım. 🇹🇷

  • @fasulyedenmail
    @fasulyedenmail Місяць тому +2

    evde şarjdan korkmayın gibi bir başlık olsa daha iyi

  • @harbideri4956
    @harbideri4956 Місяць тому +1

    Sizleri takip ediyor ve takdir ederek devamlı izliyorum. Yalnız "burası Türkiye" gibi küçümser kelimeler yerine, sorunlar daha farklı şekilde izah edilebilir.

  • @uaydes
    @uaydes Місяць тому

    5 senedir Plug in Hybrid aracımı uzatma kablo ile garajimda şarj yapiyorum 3.3kw enerji cekiyor bir problem yaşamazsınız. Bence apartmanlara sadece normal prizden şarj etmeye imkani sunmalari lazim zaten gece takinca sabaha kadar yarısı dolar bu da bence yeterli.

  • @onur-tan
    @onur-tan Місяць тому

    Bendeki elektrikli motorla dip gaz gidince anca 20-25km gidiyor 😅 sakin kullansam 60km ye kadar gidiyor da bisiklet sürerim daha iyi. Kapasiteli bir batarya ve type 2 şarj imkanı güzel olur motorda.

  • @model2886
    @model2886 Місяць тому

    emeğinize sağlık üstadlar. elektrikli motorsiklet konusunda çalışan markalar var, ne varki hala çok pahalı. ktm 2010-11 gibi elektrikli kros model çıkarmıştı ona benzer daha pek çok yabancı firma var. şuan adını hatırlamadığım bir amerikan markası yıllar önce antalyada bir şube açıp piyasanın nabzını yokladı ve tutmayınca kapatıp gittiler. aynı markanın elektrikli motorsikletini norveçte yaşayan bir youtuber arkadaş denedi ve gayette memnundu.

  • @alioglud
    @alioglud Місяць тому +1

    Avrupa'da şarj regülasyonu uygulanmaya başladı, yani "ısı pompaları veya AC üniteleri maksimum güçlerinin %40'ını aşamaz" diyor devlet. Bu durumda insanlara şunu anlatmamız gerekiyor, 22 kW ile şarj etmenin her zaman bir anlamı yok, sosyal yaşamınızda zaten eve geldiğinizde şarja takıp sabaha kadar şarj olabilen araçlar kullanıyoruz.
    Ayrıca, özellikle Almanya ve Avusturya'da güneş panelleri ve farklı yöntemler sayesinde 0€ ile şarj edebilme imkanı bile var, bu yüzden tüm Avrupa evde şarj ediyor.

  • @augustedupin286
    @augustedupin286 Місяць тому

    Araç otoparklarına bir kumanda kablosu ve kontaktör yardımıyla bu iş yapılabilir, şahsa tanımlama sağlanır kim kullanırsa onun sayacından elektrik çeker. Zor sistemler değil standart bir elektrik firması bu işi yapabilir. Ayrı ayrı priz çekmeye'de bence gerek yok bir bölme elektrikli araçlar için belirlenebilir.

    • @freevega
      @freevega Місяць тому

      Çözüm maliyetin kullanana yüklenmesidir. Sigortalar ve hatlar uygun olmak kaydıyla elbette.

  • @teknomem3516
    @teknomem3516 Місяць тому +4

    Peroskit güneş panellerinin verimi %47 miş. Daha seri üretime geçmedi ama geçse mini ev elektrikli araçların tavanı kendinden güneş panelli yapılsa akdeniz ikliminin olduğu yerde iyi olmaz mı?

    • @0741spacejam
      @0741spacejam Місяць тому

      Ampulleri yakmaya anca yeter. Daha büyük paneller lazım

  • @fratdogan8582
    @fratdogan8582 Місяць тому +1

    Yanlışınız var.,5008 D segment olarak satılan bir suv dur, daha kısa fosil yakıt modeli böyle iken daha uzun ev modeli C olamaz. Google yazsanız bile D segment olduğu çıkıyor. 3008 ile karıştırdınız sanırım.
    Bu arada segmentleri Avrupa standartları ebatlara göre belirliyor. 4,6 - 4,9 M arası D segment. 4,9 üzeri E segment gibi gidiyor. Araştırırsanız Avrupa standartları detay ölçü ve segmentleri bulabilirsiniz.
    Diğer taraftan bu Torres EVX e neden taktınız anlamış değilim. Seveni alanı çok, araç donanım ve fiyat olarak çok iyi, elektrikli araba sever biri olarak bu negatif tutumunuza gerçekten çok şaşıyorum, ama sizi de çok seviyorum orası ayrı…👍🙂

    • @fratdogan8582
      @fratdogan8582 Місяць тому

      Bu arada yanıldığınız bir konu daha var, aks mesafesi uzun olan daha iyidir düşünceniz doğru değil, neye göre? Oturum alan genişli için evet iyi. Ama arazi koşullarında bu durum dezavantaj, aks mesafesi kısa suv lar özellikle arazi koşullarında çok daha fazla avantaj sağlarken bagaj hacmini önemseyenler içinde avantaj sağlar. Aks mesafesi uzun olan iyidir kısa olan kötüdür gibi yorumlarınıza katılmıyorum, ama sizi hala sevmeye devam ediyorum…🙂👍

  • @izzettintekin7119
    @izzettintekin7119 Місяць тому

    Selemun aleyküm abi hangi elektrikli araba alalım çok kararsızım kona,torres,byd,mg4
    Bunlardan hanhisini önerirsiniz
    Yada togun sedanını beklemek mi daha mantıklı. Kafamda deli sorular.

    • @ibrahim-wt2ph
      @ibrahim-wt2ph Місяць тому

      Aleyküm selam. 1 milyon km batarya garantisi olan ve full şarj edilince bataryası zarar görmeyen modelleri tercih etmek daha mantıklı şu zamanda

  • @user-st2fp6xi4w
    @user-st2fp6xi4w Місяць тому +1

    Değerli kardeşlerim öncelikle sizi ilgi ile izlediğimi belirtmek isterim. Ben kişisel olarak Bilime ve Teknolojiye ilgisi olan birisiyim,yeni teknolojiler her zaman ilgimi çekmiştir. Yayınlarınız bu açıdan benim gibilere büyük katkı sağlıyor. Elektrikli araçlar otomotiv sanayisinde büyük iş kayıpların yol açacak bir oluşum. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Büyük istihdam kaybı ve büyük üretim (geleneksel motor ekipmanları) kayıpları yaşanmasına sebep olacak. Küresel çapta büyük bir engel oluşturmuyor mu? Teşekkürler.

    • @dolubatarya
      @dolubatarya  Місяць тому +2

      Biz teşekkür ederiz hocam. Biraz olsun katkı sağlayabiliyorsak ne mutlu. Sorunuza gelecek olursak işi kaybı olacağı kesin. Ancak kaybolan meslekler yenilerini doğuracak. Başlı başına batarya endüstrisi belki de milyonlara istihdam sağlayacak.

  • @siyahflamingo
    @siyahflamingo Місяць тому

    yeni nesil, havasız lastiklerin elektrikli arabalarda kullanılmasının avantaj- tezavantajı nedir, buna da değinir misiniz.

  • @HAcar-pd1jt
    @HAcar-pd1jt Місяць тому +4

    Togg Sedan modeli ne zaman üretime geçecek Bununla ilgili bilgi paylaşır mısınız

    • @MimMusMet
      @MimMusMet Місяць тому

      2025 ilk çeyrek

  • @brikardii
    @brikardii Місяць тому +2

    Şunu bir netleştirelim, evde şarj bir haktır, bunun engelleniyor olması zaten başlı başına bir sorun. Kendi saatinden, ücreti kendine ait şekilde her elektrikli araç sahibi otopark, garaj alanında bir priz ile şarj hakkına sahiptir. Walbox için uygun koşullar var yok tartışılır ancak monofaz bir priz için uygun olmayacak bir koşul yok. Elektrikli süpürge aldım ama evde prize takmazsın diyorlar böyle bir mantık var mı?

    • @saitkaragul1895
      @saitkaragul1895 Місяць тому +1

      var , sen önce evinle ortak alan olan otopark arasındaki farkı öğren . apartmanda oturuyorsan kat maliklerinden ve proje için elk şti nden onay almadan bir halt edemezsin

    • @brikardii
      @brikardii Місяць тому

      @@saitkaragul1895 diğer yorumlarımlarım görülmediği için yaptığınız yorumda haklısınız. Apartman veya site ortak alanlarında bir değişiklik için gereken onay oranı apartman/site faydası varsa %50 bireysel bir değişiklik ise %80 dir. Bunun bilincindeyim. Bina elektrik sisteminde yapılacak bir değişimde yetkili firma onayı ve uygulaması aranır veya aranmalıdır katılıyorum ancak yönetim benim hakkımı olanı oya sunmadan, izin vermiyorum şeklinde yok sayamaz yönetiminde böyle bir yetkisi ve hakkı yoktur.

    • @brikardii
      @brikardii Місяць тому

      @@saitkaragul1895 aynı konuyu farklı yorum altında konuşuyorduk yetkili kurulum ve onay konularını orada belirtmiştim. Burada ki yorumum fevri anlaşılmaya açık olmuş, kusura bakmayın.

  • @tanermutlu4432
    @tanermutlu4432 Місяць тому +2

    Şu an yeni binalarda 20 ve üzeri otopark adedi için araç sayısının %5 i kadar otoparklara şarj istasyonu kurmak yasal bir zorunluluk.

  • @ambarli1471
    @ambarli1471 22 дні тому

    Evden şarj denildiğinde üst katlardan çamaşır ipi gibi uzatma kablosunu aşağıya kadar uzatıp arabaya takmak şeklinde değil.Apartmanın alt katında bulunan eve ait sayaç çıkışından bir elektrikli ısıtıcı gücünde olacak şekilde hat çekilirse hiç bir sorun olmaz.Bazı insanlar acaba bu elektrikli araçtan kendime menfaat sağlayabilir miyim diye düşünür zorluk çıkartır da çıkartır.Kimin elektriğini nasıl tükettiği bizi ilgilendirmez .Sadece aşırı akım çeken hızlı şarj cihazları takılmaması lazım, elektrik altyapısında sorun çıkartmaması için hepsi bu.

  • @yakupyavuz4028
    @yakupyavuz4028 Місяць тому +3

    arabalar yanar diye efsane söylemlere bayılıyorum. ona bakarsanız lpg li araçlara da yıllaaaaaaaaaaaaardır aynı şeyi söylediler. nerde, kaç defa hangi otoparkta lpg patlamış. lpg nin patlama riski gibi bir şey olsaydı bu kadar insan neden lpg li araç tercih ediyor. bilmiyorum. lütfen biri mantıklı bir şey söylesin.

    • @brikardii
      @brikardii Місяць тому +3

      Mantıklı olursak nasıl şehir efsaneleri yaratıp ortalığı velveleye vereceğiz, nasıl başkasının canını sıkıp eğleneceğiz. Lütfen biraz ciddi olun tabii ki bilgimiz olmadığı her şeyi gübrelemek en büyük keyfimiz kimse elimizden alamaz. 🤣😂🤣

    • @yakupyavuz4028
      @yakupyavuz4028 Місяць тому +2

      @@brikardii 😄😅😆

  • @kadrish
    @kadrish 21 день тому +1

    Elektrikli aracım var site sıkıntı çıkarmadı,tabiki ana şebekenin dağıtımından ve kendi elektrik kutumuzdan baya kalın bir kablo ve 22 kava lık bir istasyon kurdurduk,kurallara uyarsak neden sorun çıksın!? Şu an Hesapsız kullanıyoruz haftada 1 şarja takıyorum ve faturam 300/400 tl !

  • @MyOzann
    @MyOzann Місяць тому

    teşekkürler.

  • @rslsrc
    @rslsrc Місяць тому

    Jeep avenger mi togg mu citroen c4mu. Ne dersiniz

  • @eseryontunc9955
    @eseryontunc9955 Місяць тому

    Her koşulda çile olmuyor tabi, biz şanslıyız bu konuda. En sağlıklısı eğer apartmanda vs oturuyorsanız garajınıza wallbox kurmak. MG4 kullanıcısıyız, arabayla birlikte hem yıllık ücretsiz şarj ve wallbox geldi., Gelen istasyonu apartmanın altındaki garajda kendimize ayrılan yere kurduk. Her daireye ayrılan bir park alanı vardır,o kısımlara mutlaka kuruluyor olabilmesi lazım, herkes müstakil evde oturmuyor sonuçta.

  • @ugurarslan5435
    @ugurarslan5435 Місяць тому +1

    konuştuğunuz modelerin rüzgar sürtünme katsayilarini soylerseniz seviniriz 🙏

  • @sonerarkan1899
    @sonerarkan1899 25 днів тому

    Elektrikli araba almadan önce bunları düşünmek lazım ama aşılamayacak problemler değil elbet. Apartmanımızın otopark alanı çok büyük değil ama daire hak sahibi olduğum için kendi alanıma şarj istasyonunu kurdum rahat rahat kullanıyorum. Araba Mg4, menzili yüksek ve ağırlıklı olarak şehir için kullanıyorum ve sık sık şarj etmeme rağmen sıkıntı yaşamıyorum. Yıllık bedava şarj geldiği için arabayla birlikte ağırlıklı olarak evde şarj etmeyi tercih ediyorum.

  • @SerhatCakmakoglu
    @SerhatCakmakoglu Місяць тому +1

    Yurt dışında mesela Kanadada bizim yaşadığımız müstakil veya binalardan oluşan sitelerde, ChargePoint veya Flo gibi firmalar Level 2, 7kws şarj istasyonları var ve saati 1 dolara şarj ediyor. Ona göre altyapısıda tabiki müsait. Türkiyemizdede uygulanabilir...

  • @TimuRleNGFcKraL
    @TimuRleNGFcKraL Місяць тому +2

    bizim villa var elektrik şarjla depo 100 tlye doluyo. dışarıdaki şarj istasyonları 3 kat pahalı

  • @user-yj2zv1pc9u
    @user-yj2zv1pc9u Місяць тому

    Süper

  • @mesutsayli7639
    @mesutsayli7639 Місяць тому

    Elektrikli araçlarda sürekli rejeneratif kullanılıyor. Peki bu durum batarya şarj döngüsünde, bataryanın ömrünün daha hızlı kısalmasına neden olmazmı ki?

  • @fatihklc2793
    @fatihklc2793 Місяць тому +2

    Merhaba Elektrikli araçlar manyetik alan oluşturuyor mu vucudumuza zarari var mi. Sarz istasyonlari bolgesinde manyetik alan olusuyor mu. Bu araclarin bas agrisi yaptigi soyleniyor.

    • @MimMusMet
      @MimMusMet Місяць тому

      Cep telefonunu kulağınıza dayıyordanız, elektrikli otomobili haydi haydi kabullenirsiniz. Sağlığa bariz bir zararı olsa baştan üretilmezlerdi, bilimsel nir çalışma olmadan hiçbir şeye inanmayın. Egzoz gazından daha az sağlığa zararı olduğunu düşünebilirsiniz.

    •  Місяць тому

      Hocam bende araştırıyorum ancak olumsuz olduğuyla ilgili yeterli bilimsel veri yok, ancak şarj ederken içine binmiyorum

    • @fatihklc2793
      @fatihklc2793 Місяць тому +2

      Telefonu bile baş ucumuza koymazsan kalbimize yaklastirmazken şimdi bunun içine girdiğimizde nasil bi tepki verecek vücudumuz merak ediyorum ve bu araci almakta kararsızım

    •  Місяць тому

      @@fatihklc2793 şöyle, abd de 20 yıldan uzun süredir kullanılıyor, veri için yeterli süredir. Sıkıntı olsa mutlaka bilimsel çalışmalar olurdu, birde bu bataryalar müthiş yalıtımlı ben dereye girdim banamısın demedi,

    • @0741spacejam
      @0741spacejam Місяць тому

      ​@@fatihklc2793 Ben asla binmem

  • @recepseray1982
    @recepseray1982 28 днів тому

    Bunun için ups gibi en azından aracın şarj ünitesine gidecek kadar şarj edebilen portatif bir cihaz yapılabilir.

  • @mansuralbayrak926
    @mansuralbayrak926 23 дні тому

    Evde şarj her zaman dışarıya kıyasla daha iyidir. Hem daha tasarruflu olur. Mg e zs aldık. Aldığımdan beri arabayla birlikte gelen, eve kurduğum istasyon ile şarj etmeye özen gösteriyorum. Maliyeti çok düşük oluyor.

  • @kaankonyalioglu
    @kaankonyalioglu Місяць тому

    Evet bizim apartmanda herkesin elektrikli arabası olsa çok ciddi şebeke tesisat sıkıntısı olurdu, lakin buna bir sınırlama getirilebilir, herkes için monofazeden 2-2.4kw çekme hakkı fazlasıyla dediğiniz gibi yeter,.. bir fırından az elektrik çekerek hiçbir şeyi değiştirmezsiniz, yeter ki bu sistem ve tesisat yeterli kalitede uygulansın... Binaların altlarındaki dükkanların çektiği 10binlerce Watt klima, buzdolabı, bıdı bıdıya hiçbir şey söyleyemiyoruz da komşumuzun elektrikli araç kullanasına kıllanıyoruz... Asıl büyük sorun yakın gelecekte tüm apartmanların, sokakların ve yerleşimlerin her yerinde yüklü elektrik harcamalarını tatmin ve temin edecek daha sağlam dağıtım alt yapısının geliştirilmesi ve inşaası olacak gibi görünüyor... Bireyselde ben kendi oturduğum apartmanda ilk elektrik tesisatı çeken kişi olarak komşularımdan yana sıkıntı yaşamadım ama zaten çektiğim/çekebildiğim en fazla 2kw monofazdan akşamları bana fazlasıyla yeten bir kullanımım var... Büyük sıkıntı çok büyük sitelerde yaşanıyor sanırım ki zaten 2bin 3bin TL aidat ödeyen insanların kendi tercihidir sitede yaşamak ve sorunlarıyla uğraşmak... Kolay gelsin, teşekkürler yine aydınlattığınız ve güzel muhabbetiniz için...

  • @evrenceylan4365
    @evrenceylan4365 8 днів тому

    Her sitede araca tahsis edilmiş otopark olmayabiliyor. Böyle olunca da kim nereyi boş bulursa oraya park ediyor. Oturduğum sitede açık otopark var ve kim nereyi boş bulursa oraya park ediyor. Bir diğer etken 800V altyapısına geçince belki de ev tipi şarja destek vermeyecekler. O zaman dışarıdaki şarj ücretleri ne olur ülkemizde diye düşününce hiç iyimser tahminde bulunamıyorum. Bunu bile tekele dönüştürmek isteyebilirler.

  • @efekaanbengi6047
    @efekaanbengi6047 11 днів тому

    bizim siteye yapılıyormuş sarj istasyonu, prizden ettiğin gibi olmayacak muhtemelen ama yine de dışarıdakinden ucuz olur diye düşünüyorum, evde sarj olmalı bence

  • @leventsatrer8121
    @leventsatrer8121 Місяць тому

    Bataryalar hepsi lityumlu galiba.Bu kadar lityum,yeni bir element kullanıma girmezse dünyaya yetecek mi,eski bataryalardaki lityum yine kullanılıyor mu?Teşekkürler.

  • @tunayefkankaya9186
    @tunayefkankaya9186 Місяць тому

    Yüksek ücretler ödenerek elektrikli araç almak için henüz erken olduğu aşikar. Teknolojik yatırımlar, ilerleyen deneyimler ve zaman ile gelecek elektrik olduğu kaçınılmaz. Bu sebeple makul fiyatlı ileride zarar edildiğinde dahi sizi üzmeyecek araçlarla sürece yavaştan başlamak ve ülke şartları gereği maliyeti düşürecek(ev-iş-yaşam) tarzında devam edilecek şekilde ilerlemek mantıklı olacaktır.

  • @harunkara2169
    @harunkara2169 Місяць тому

    Üstadlar bi konuda yardımcı olursanız sevinirim hyundai i10 ile leap t03 arasında kaldım nedersiniz abiler bi el atıverin .sevgiler saygılar

  • @oguzulker1270
    @oguzulker1270 Місяць тому +2

    Yasal olarak zorunlu olursa ev maliyetleri zaten arşı aşmışken iyice evsizligimize yatirim yapmış oluruz. Koca koca elektrik direklerine şarj istasyonu kuralamamışken site yönetimlerinden ve elektrikli aracı olmayan site sakinlerinden buna çare üretmelerini beklemek biraz manasız bir istek değil mi?

  •  Місяць тому

    Evde şarj konusunda site yönetimleri tarafından belirli karla yapılması fikrinize katılıyorum.

  • @selcuksarcam3975
    @selcuksarcam3975 Місяць тому

    Bence sebekeye yuk olmamasi icin max elektrik limiti olmaliki hatlar kaldirabilmeli

  • @Ninjaturtle1
    @Ninjaturtle1 Місяць тому

    Evlere nasıl sanayi elektriği çekebiliriz?

  • @Mesut_DURMUS
    @Mesut_DURMUS Місяць тому

    Bakın ben bir elektroniğe de hakim elektrik teknikeriyim. Gelişime de aç8k biri olarak şunu her zaman soruyorum:
    1. Başta ülkemizde ki şarj sorunu; öncelikle DC şarjların fazla pahalı olması.
    2. Ev şarjlarının korkuları direkt olarak bilinçsizlik, eğitimsizlik ve hurafelerere dayalı hayatımızdan gelmekte. Yani en başta eğitime dayalı bilinçlenme şart.
    Bununla birlikte; evet gelecek elektrikli araçların çoğalması olacak. Bu durumda devlete düşen 1. husus bu konuda öncelikle gereken altyapıya destek olması ve halkın bu konuda bilinçlenmesini sağlamaktır.
    Örneğin; 1 yasa ile tüm ülkede binalara yalıtım yapıldı. Devlet bugün dese ki; tüm binaların çatılarına güneş panelleri koyulacak. Bu durumda ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacının ne duruma geleceğini düşünsenize?.. Ayrıca bu durumda gelecekte ne denli sektörler oluşur bir düşünün. Hal böyleyken, elektrik fazla fazla varken, bir yerden sonra cidden çok ucuzlayacaktır ve kimse o hurafeleri düşünmeyecektir bile.
    3. Batarya teknolojisi hâlâ emekleme safhasında. Bu iş üç n ideal bataryalar ne zamanki standarda oturur (hafif, yüksek kapasiteli, çok hızlı şarj olan, uzun ömürlü ve ucuz) o zaman bu iş daha hızlı ilerler. Hatta bataryalar bu standarda geldikten sonra araçlardaki diğer teknolojiler çok daha hızlı gelişecektir. Zira diğer teknolojilerin geliştirilmesi için daha fazla zaman ayırabilirler.
    Özetle; devletler bu konuda her türlü teşviği sağlamalı, firmalar da bu batarya konusunu artık bir nihayate erdirmeli.

  • @ishakkantar7069
    @ishakkantar7069 Місяць тому +1

    Lityum rezervleri ne durumda bu konu hakkında bir video yayinlayabilirmisiniz

    • @brikardii
      @brikardii Місяць тому

      En son verilerde dünyadaki tüm araçları 3 defa elektrikliye çevirecek kadar vardı. Bu hesapta hiç geri dönüşüm yapılmadan tüketimi halinde. Lityum geri dönüşümü mümkün bir maden.

  •  Місяць тому +5

    Sayın sitelerin ruh hastası sakinleri, "elektrikten korkmayalım!"