Eleketrikli Araçlar Sağlığa Zararlı mı ?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 гру 2024

КОМЕНТАРІ •

  • @ilkercom
    @ilkercom 11 днів тому +8

    Elektrikli aracımı teslim almaya giderken yolda izledim 😂
    Videoyu komple izledim. Hocamiza teşekkürler.
    Elektrikli araçlarda ölçülebilir mr daha çok şarj sirasinda rastlaniyor. Bunun da en yüksek olduğu yer soket kismi. Şarj olurken araç yakininda durmamak lazim.
    Bu mr etkisi şu an bulumduğum metroda eminim daha fazladır.
    Bir diğer konu;
    Bu mr etkisi ice araçlarda opmasa da daha zararlı olan eksoz gazına ve balata tozlarına maruz kaliyoruz. İşin bu kismi bence daha kötü. Yokuşta biraz zorlayınca yağ buharı, hatta trafikte tüm araçların eksoz dumanina maruz kaldigimizi hesaba katmaliyiz.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому +2

      Haklısınız. Katkınız için teşekkürler. "%100 riskli olup kesinlikle ölüme neden olan tek şey yaşamdır" diyen hocamızı anmak isterim. Arabanızı sağlıklı günlerde mutlu olarak kullanın İnşallah. Sevgiler.

    • @rolandg600
      @rolandg600 11 днів тому +1

      Hocamız videonun başında telefonun zararlarından bahsetti ki, bu konuyu ChatGPT'ye sorduğumda aşağıdaki yanıtı verdi: Telefonlardaki radyasyon, elektromanyetik dalgaların yayılmasından kaynaklanır. Bu radyasyon, özellikle telefonların baz istasyonlarıyla iletişim kurmak için kullandığı radyo frekansı (RF) sinyallerinden gelir. İşte detaylı bir açıklama:
      1. Radyo Frekansları (RF) Kullanımı:
      Telefonlar, sesli aramalar, mesajlaşma ve internet gibi işlevler için radyo dalgalarını kullanır. Bu dalgalar, baz istasyonları ile telefonunuz arasında veri gönderip almayı sağlar.
      2. Elektromanyetik Dalgalar:
      Telefonların yaydığı RF dalgaları, elektromanyetik spektrumda mikrodalga bandına yakındır. Bu dalgalar, enerjiyi taşır ve çevreye yayılır.
      3. SAR Değeri:
      Telefonların yaydığı radyasyon miktarı, genellikle Spesifik Soğurma Oranı (SAR) ile ölçülür. SAR, vücudun belirli bir kısmına ne kadar enerji soğurulduğunu gösterir. Çoğu telefon, uluslararası standartlarla belirlenmiş bir SAR limitine sahiptir.
      4. Yüksek Radyasyon Durumları:
      Telefonun çekim gücü düşük olduğunda (örneğin, zayıf sinyal bölgelerinde), telefon baz istasyonuyla daha güçlü bir sinyal kurmaya çalışır ve radyasyon miktarı artabilir.
      Uzun süreli telefon görüşmeleri veya telefona çok yakın bir mesafede kullanım da radyasyon etkisini artırabilir.
      5. Zararlı mı?
      Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer bilimsel otoriteler, telefonların yaydığı RF radyasyonunun düşük seviyelerde olduğunu ve sağlığa ciddi zarar verme olasılığının düşük olduğunu belirtir. Ancak uzun vadeli etkiler konusunda araştırmalar devam etmektedir.
      Kullanımı daha güvenli hale getirmek için kulaklık kullanabilir, telefonu başınıza uzun süre yakın tutmaktan kaçınabilirsiniz.
      ChatGPT

    • @rolandg600
      @rolandg600 11 днів тому

      Telefon bataryasının radyasyon yayma konusunda doğrudan bir payı yoktur. Batarya, yalnızca telefona enerji sağlar. Radyasyonun asıl kaynağı, telefonun radyo frekansı (RF) sinyalleri üretmek için kullandığı anten ve işlemci gibi bileşenlerdir.
      Bataryanın radyasyonla dolaylı bir bağlantısı şu şekilde olabilir:
      1. Güç Sağlama: Batarya, telefonun iletişim için gerekli olan RF sinyallerini üretmesini sağlar. Yani telefon çalışmadığında (bataryasız) radyasyon da olmaz. Ancak bu dolaylı bir etkidir.
      2. Aşırı Isınma: Batarya aşırı ısınırsa, termal enerji (ısı) yayar. Ancak bu ısı, elektromanyetik radyasyon değil, fiziksel ısı enerjisidir.
      Sonuç olarak, telefon radyasyonunun kaynağı iletişim sisteminden gelirken, batarya bu süreçte yalnızca enerji sağlayıcı bir rol oynar. Radyasyon riskini azaltmak için telefon kullanım şeklinize dikkat etmeniz daha önemlidir (örneğin, uçak modunda kullanmak veya kulaklık tercih etmek).
      ChatGPT

    • @ilkercom
      @ilkercom 11 днів тому

      @@prof.dr.a.murattuncer teşekkürler.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому

      @@rolandg600 Katkınız için teşekkürler.

  • @sdbz
    @sdbz 14 днів тому +11

    Bu gidişle galiba at arabaları devrine geri döneceğiz

    • @a.b.5268
      @a.b.5268 13 днів тому +1

      En güzeli atlarla idare etmek,masrafi az sigorta kaygisi yok, OT her tarafta yetisiyor

  • @samet-7815
    @samet-7815 14 днів тому +3

    Hocam grafen malzemesini inceler misiniz? Polyester, akrilik, pamuklu boyaları, peçetelerde, maskelerde(meltblown katmanında) hatta yataklarda(istikbal'de görmüştüm) ve prezervatiflerde bile hunharca denilebilir şekilde kullanılan bu malzeme, literatürde "nöral kablo" olarak geçmektedir. İnsan bedenini, dijital bir metaya mı dönüştürmek istiyorlar?

    • @Hayaller_Gercekler
      @Hayaller_Gercekler 13 днів тому

      6g ye hazırlıyorlar insnalığı yoksa bu enerji seviyesini kaldırmaz insan vücudu diyenler olmuştu

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому

      Maalesef bu hipotezinizi doğrulayan bilgiler var. www.bbc.com/turkce/articles/cp49dxl2lg1o

  • @benceonemli2853
    @benceonemli2853 17 днів тому +1

    Hocam yine çok bilgilendirici bir videoydu. Teşekkürler

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  16 днів тому

      Rica ederim. İzlediğiniz için teşekkürler. Sağlıklı günler dilerim.

  • @ayselcelik1681
    @ayselcelik1681 17 днів тому +1

    Hocam değerli bilgilendirmeniz için çok tesekkurler..💐

  • @Shinzo1741
    @Shinzo1741 12 днів тому +5

    Valla ben 35 kVa ile çalışan ark ocağında çalışıyorum. Arabanın yaydığı manyetik alanla dişimi falan karistiririm. :D

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому

      Allah yardımcınız olsun. Diğer riskleri (örneğin tütün) azaltabilirseniz iyi olur. Sevgiler.

  • @Burkia_Bey
    @Burkia_Bey 11 днів тому +1

    Hocam Amerika'da bu araçlar 12 yıldır kullanılıyor. Etkilerini 10 yıl sonra göreceğiz demişsiniz. Acaba Amerika'da yapılmış araştırmalar yok mu elektrikli araçların insan sağlığı üzerine yapılan?

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому

      Bu konuda çok çalışma var. Amerikada ve Avrupada bu tür araçların etkilerini araştıran ve standartlar geliştiren komisyonlar var. Onların düzenli yayınları oluyor. Bunlardan bazılarının sayfasını veriyorum. www.iec.ch/transportation/electric-vehicles, NCI ve IARC nin de sayfalarında yayınlara ulaşılabilir. www.bfs.de/EN/topics/emf/electromobility/electromobility_node.html. Şu anda konu daha çok Çin pazarının Avrupa ve Amerikadaki hakimiyeti nasıl azaltılabilir konusu. Sağlıklı günler dilerim. Ayrıca Tesla nın kendi çalışması var. Otizm etkisi üzerine. Kesinleşmiş bir riskten öte, yayınlarda konuya dikkat çekiliyor.

  • @semihm640
    @semihm640 10 днів тому

    Telefonlar ve baz istasyonları için de aynı şeyler söylendi. Doğruluk payı vardır ama söylemlere değecek oranda mı? Bu arada 180kw lık bir şarj olum sırasında manyetik alanı kesinlikle hissediyorum

  • @ozgozb1637
    @ozgozb1637 14 днів тому +5

    Elektro manyetik alanlar 1 ya da 2 çeşit değil 8 çeşit ... Ve elektrikli arabalar ve elektrikli aksamlı fosil yakıt araçlar bu manyetik alanlar arasında en zararsız olanı yani ELF sınıfında. Bunu sınıflandırma benim ya da sizin değil dünyada bu konuda çalışan bütün bilim insanlarının kabul ettiği ve ölçtüğü sonuçlara dayanıyor. Elektrikli arabalarda yapılan ölçüm sonucunda insan sağlığına zararlı olan seviyenin neredeyse onda birine rastlanıyor. Bu konuda ölçüm yapan kurum ICNIRP ... İyonize olmamış radyasyon zarar verme gücü en düşük radyasyondur.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому

      Evet. İyonize olmayan radyasyon iyonize radyasyondan çok daha az zararlı. Ancak yine de IARC B2 seviyesinde kanserojen olarak görüyor. Bu çaıdan dikkat etmekte yarar var.

  • @oguzhanulgen7556
    @oguzhanulgen7556 14 днів тому

    Hocam ağzınıza sağlık.Son cümlenize (anlayabilene) kesinlikle katılıyorum.👍

  • @alialper763
    @alialper763 14 днів тому +2

    Hocam teşekkürler ediyorum. Benim de merak ettiğim bir konu idi . Elektrikli ve elektronik her türlü araçlar olsun ev aletleri olsun hepsinin manyetik alanın sağlığımızı nasıl zarar veriyor ve kanser ilişkisi benim takip ettiğim konuydu. Elektrikli araçların da bu konuda masum olmadığını düşünüyorum. Ve sizin yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vermeniz benim şüphelerimi arttırıyor. Küresel sermayenin hiç biri insanların sağlığını düşünmediklerini ilaç mümessili olarak çalıştığım dönemde öğrenmiş idim. İnsanların sağlığını korumak gibi bir gayesi olmayan ilaç sektörü bile acımasızca kâr amacı ile hareket ederken otomobil ve elektronik sektöründe de insanların sağlığını düşüneceklerini hiç sanmıyorum. Saygılarımla.

  • @musakahya1659
    @musakahya1659 3 дні тому

    Aynnde öyle hocam ben de sizin gibi düşünüyorum
    İnsanların rahatlığı için çıkarılmış her şey aslında sağlığa zararlı .

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  3 дні тому +1

      Teşekkürler. Maalesef öyle. Varsıl sistem hem rahatlık satıyor hem de bu rahatlığın yol açtığı hastalıkların tedavilerinden para kazanmayı hedefliyor. İ.İllich in "Sağlığın Gaspı" kitabını okumanızı tavsiye ederim. Sevgiler. Sağlıklı günler dilerim.

  • @mustafacinar2327
    @mustafacinar2327 14 днів тому

    Hocam bilgilendirme için teşekkürler. Bir sorum olacak size: Elektrik üretmek için kullanılan Güneş panellerinin de manyetik alan ve radyasyon açısından etkileri var mıdır? Bilgilendirirseniz memnun olurum, şimdiden teşekkürler.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому

      Panellerin oluşturduğu elektromanyetik alan son derece düşüktür. Bir etkisi gösterilememiş.

    • @mustafacinar2327
      @mustafacinar2327 12 днів тому

      @@prof.dr.a.murattuncer Teşekkürler Hocam.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому

      @@mustafacinar2327 Ben teşekkür ederim.

  • @ugurakay6199
    @ugurakay6199 12 днів тому

    tesekkurler hocam. Kabindeki insanların maruz kaldığı EM alan ile cep telefonları gibi eşyalardan maruz kaldıklarımız ile karşılaştırması var mıdır? Tesla kullanıcılarında olan başağrılarının yolcuların hazırlıklı olmadığı /beklemediği hızlanmalarda boyun bölgesinde oluşan zorlamalardan kaynaklandığını okumuştum. saygılar

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому

      Teşekkürler. Haklısınız. Bu konuda daha detaylı çalışmalar gerekiyor.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому

      Karşılaştırma ben göremedim ancak aradaki elektromanyetik alanların arasında fark var. Sürekli baz istasyonlarına yakın bulunmak da sıkıntılı görünüyor.

  • @MehmetErsoy-ku9pz
    @MehmetErsoy-ku9pz 11 днів тому

    Emegimize sağlık

  • @alifaikkaya9361
    @alifaikkaya9361 13 днів тому

    En güzeli develere binelim...Hocam bu çalışmalar için kaynak var mı? ABD de Tesla sahipleri acilleri mi basmış?

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому

      Bu çalışmaları videoda ek bilgi olarak vermiştim. Bir tanesini ekte vereyim. www.magility.com/en/electromagnetic-fields-in-cars-an-experiment/

  • @Tufan-zn9he
    @Tufan-zn9he 14 днів тому +8

    Elektrikli arabaya gelene kadar, paketli ürünlerde yenen zehirler var. Elektrikli araç bunların yanında önemsiz.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  14 днів тому +1

      Haklısınız. Ancak özellikle kanser patogenezinde küçük de olsa her etki önemlidir. Her etkiden olabildiğince sakınmak sonuçta kanser riskini azaltacaktır. Elektrikli arabalar ve elektromanyetik alanlar tütün ürünleri gibi keskin ve kesin kanserojen değil tabii. Katkınız için teşekkürler.

  • @agaheroglu6617
    @agaheroglu6617 11 днів тому +2

    Hocam bir bilim adamı olarak gösterdiğiniz çalışmalara kaynak da gösterseydiniz keşke. Bir de alınan manyetizma miktarı, bu miktarın sürekliliği, bu miktarın fosil yakıtlı araçlarla ve gündelik hayatta sürekli bizimle olan TV, cep telefonu gibi cihazlar ile karşılaştırmasını da verseydiniz keşke… Bu video bilimsellikten çok uzak, başka kaygıları güddüğü hissiyatı uyandıran popülist bir video olmuş.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому +1

      Yanıtınız için teşekkürler. Birkaç yayın göndereyim. Aslında videoya da eklemiştik. www.mdpi.com/2076-3417/14/1/32, www.magility.com/en/electromagnetic-fields-in-cars-an-experiment/. Yayınlarda karşılaştırma yok ancak elektrikli arabaların iç etkileri var. Ancak bu konudaki çalışmalar artıyor. Arttıkça hep beraber daha çok bilgiye ulaşabileceğiz. Sevgiler.

    • @M_C_N_D_R
      @M_C_N_D_R 11 днів тому +2

      Mdpi açık erişimli bilimsel kaynak ve yayının sonuçlar kısmında sorun görülmemiş, diğeri ise danışmanlık şirketi. Milyar dolarlık endüstride bu 2 basit araştırmayı rahatlıkla yaparsınız zaten, siz sorun var deseniz başka birisi de büyük bir sağlık sorununa yol açıyor dese, şahsen her iki tarafa da inanmam, çünkü bu dünyada maalesef Money talks!!

  • @arifdogan6064
    @arifdogan6064 14 днів тому +1

    Evet onun yedigi elektrigi masrafını düşününce saglıgımızdan oluyoruz ,Düşünmemek lazım vuracan kırbacı yah yah denmesi gerekirken ,
    Çılgın denmişken Hocam artık fantazi oldu ,Aslında Çılgın kelimesi hiç de o kadar kulaga kötü gelmiyor ,Hocam bende çılgınım sanırım bir sürü Çılgınlıklarım var Durdugum yerde Oynamak ,markete gidip kasiyerleri delirtmek vs vs Elektrikli araçmı ,yoksa Çılgınlıkmı zararlı ?

  • @gültekintülek
    @gültekintülek 13 днів тому +2

    O zaman aracın bataryalarını çekme karavan olarak aracın arkasında çeksin araçlar en azından batarya üzerinde oturmamış olurlar😂😂😂😂😂

  • @sdaleventkilic
    @sdaleventkilic 14 днів тому +2

    Ovv o zaman metroya tramvaya elektrikli trene hiç binmemeliyiz. AVM lere bile manyetik kapılarından dolayı hiç girmemeliyiz. 20 25 katlı binalarda hele hele gemi trafiğinin çok olduğu yörelerde oturmamalıyız. Keza evin yakınında geçen yüksek gerilim hattı varsa pencereyi açtığımızda kapalı ve nemli havalarda ıslık sesi duyuyorsak hemen orayı terk etmeliyiz. Doğrudan baz istasyona bakan bir salonumuz ya da odamız varsa hemen taşınmalıyız. Bu tip manyetizmaya maruziyetin en dikkat edilecek unsuru uzun süreli ve yakın maruziyet olsa gerek.

    • @ozgozb1637
      @ozgozb1637 14 днів тому

      ELF ışınları yani elektrikli arabalardaki elektromanyetik ışınlar gücü en düşük radyasyona sahiptir. Zarar verebilecek düzeyin neredeyse onda biridir.

    • @sdaleventkilic
      @sdaleventkilic 13 днів тому

      ​@@ozgozb1637 ELF zaman içinde yönü ve şekli değişen bir elektromanyetizmayı konu alıyor gibi gördüm. EV lerde bu hangi parçada üretiliyor. Bilgi verebilir misiniz? EV lerde beslemenin ve motorların DC olduğunu biliyoruz. DC nin sabit elektromanyetizmasının yine araç içinde sabit bir elektromanyetizma oluşturacağı varsayımı ile araç içindekilere gerilim yükleme manasında nasıl bir ortam oluşuyor. Ayrıca araç karoserinin ve diğer oturma grubu metal aksamlarının Faraday kafesi görevi görüp görmediği kabin içi hava ve konfora ait döşemenin dielektrik etkisi bunlar deneye tabi unsurlar.
      Ben gündelik hayattaki elektromanyetizmaya maruziyetimize dikkat çekmek istedim.
      Şu da bir gerçek atmosferin soluduğumuz katmanında sera gazı etkisi oluşturan ve solunumu doğrudan katıksız zehir olan NOx serisi Azot Nitrit oksit serisi gazların bizi ölüme daha yaklaştırdığını unutmamak gerekir.
      Elektrikli araçların sıkıntıları otonom - internet bağlantısı ile korsanlığa ve enerji talebinin prizlerle karşılanması ile enerji darboğazına açık olması. Her ikiside belli ölçüde aşılabilir unsurlar. Nasılki yazılımda açık kaynak kodu var. Araçlarada üretici erişimi modülünü devre dışı bırakacak düzenlemeler gelebilir. Yenilenebilir ile bilhassa kırsaldaki kullanım enerji darbogazlarından etkilenmez.
      Ayrıca şu anki lüzumsuz tork ve güç değelerine sahip motorların daha uygun tork ve enerji değerlerine evrileceğinide düşünüyorum.
      Herkes en vermli pilin peşinde. Yarım metrekübün altında radyoaktif olmayan ya da parçalandığında bu özelliği kaybolan ve doğrudan elektrik üreten jenaratörü bulan sadece bu konuda değil çağının süper gücü olması konusunda erişilmez bir zaferi kanazır.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому

      Bu saydıklarınızdan yüksek gerilim hatları ciddi tehlikedir. Bu nedenle bu hatların altındaki arazilere ev yapmaya izin verilmemektedir.

    • @sdaleventkilic
      @sdaleventkilic 11 днів тому

      @@prof.dr.a.murattuncer Hürmetler Hocam. Haklısınız. 90 larda Kandilli' de Vaniköy evlerinde taşınmasının daha senesi geçmeden kan kanserinden ölen bir iş arkadaşımızın eşi aklıma geldi.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому

      @@sdaleventkilic Allah rahmet eylesin. Çok üzücü.

  • @yakupkarayilan7126
    @yakupkarayilan7126 14 днів тому +1

    Ayağin aldığı manyatik alan kac olmalıdır N.m cinsinden?

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому +1

      Sorunuz için teşekkürler. Her araç kendi üreticisi tarafından test ediliyor. Ortalama 20 microTesla ya kadar ölçülebilmektedir. Buradaki önemli konu elektromanyetik alanın etkilediği kişinin hassasiyetidir. Her insanda aynı etki ortaya çıkmayabilir. 1 Tesla, bir metrekarelik bir alana 1 Newton kuvvetindeki manyetik akım yoğunluğunu ifade eder. mT (milliTesla): Tesla'nın binde birine eşittir.

    • @yakupkarayilan7126
      @yakupkarayilan7126 12 днів тому

      @prof.dr.a.murattuncer Elektrikli araçların elektromanyetik dalga yaydığı doğru, ancak bu dalgaların düzeyi, kullandığınız telefon ya da mikrodalga fırından bile düşük ve uluslararası sağlık standartlarının çok altında. Buna rağmen zararlı olduklarını iddia etmek, bilimsel gerçeklerden ziyade komplo teorilerine inanmayı tercih etmekle eşdeğer. Asıl dikkatinizi benzinli araçlara çevirin; çevreyi kirletip insanları zehirleyen gazları salan, küresel ısınmayı hızlandıran ve solunum yolu hastalıklarına neden olan araçlar hakkında ne diyeceksiniz? Elektrikli araçlar bu zararların hiçbirini vermiyor, ama siz hâlâ hayali sorunlara takılıyorsunuz.

    • @yakupkarayilan7126
      @yakupkarayilan7126 12 днів тому

      @@prof.dr.a.murattuncer Elektrikli araçların elektromanyetik dalga yaydığı doğru, ancak bu dalgaların düzeyi, kullandığınız telefon ya da mikrodalga fırından bile düşük ve uluslararası sağlık standartlarının çok altında. Buna rağmen zararlı olduklarını iddia etmek, bilimsel gerçeklerden ziyade komplo teorilerine inanmayı tercih etmekle eşdeğer. Asıl dikkatinizi benzinli araçlara çevirin; çevreyi kirletip insanları zehirleyen gazları salan, küresel ısınmayı hızlandıran ve solunum yolu hastalıklarına neden olan araçlar hakkında ne diyeceksiniz? Elektrikli araçlar bu zararların hiçbirini vermiyor, ama siz hâlâ hayali sorunlara takılıyorsunuz.

    • @yakupkarayilan7126
      @yakupkarayilan7126 12 днів тому

      @@prof.dr.a.murattuncer Elektrikli araçların elektromanyetik dalga yaydığı doğru, ancak bu dalgaların düzeyi, kullandığınız telefon ya da mikrodalga fırından bile düşük ve uluslararası sağlık standartlarının çok altında. Buna rağmen zararlı olduklarını iddia etmek, bilimsel gerçeklerden ziyade komplo teorilerine inanmayı tercih etmekle eşdeğer. Asıl dikkatinizi benzinli araçlara çevirin; çevreyi kirletip insanları zehirleyen gazları salan, küresel ısınmayı hızlandıran ve solunum yolu hastalıklarına neden olan araçlar hakkında ne diyeceksiniz? Elektrikli araçlar bu zararların hiçbirini vermiyor, ama siz hâlâ hayali sorunlara takılıyorsunuz.

  • @TeslaSahibi
    @TeslaSahibi 10 днів тому

    Doktor bey, hastalarda açıklayamadığınız anomalileri elektrikli araca nasıl bağladınız? Konfora ve rahat a sahip şeyler sağlıksızdır diyorsunuz yani teknolojiden uzak mı yaşayalım? Elektrikli araçlardan önce cep telefonlarına baksanız, sonuçta elektrikli araçlar yatak odamıza giremiyor.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому +1

      Evet haklısınız. Sadece elektrikli araç üreticileri daha az yan etkili piller üretmeliler demek istiyorum. Bir de hamileler ve küçük bebeklerin uzun süreli yolculukları riskli olabilir. Yaptığımız birçok şey riskli kabul etmek gerek. İyonize olmayan elektromanyetik alan riski cep telefonlarında ve baz istasyonlarında daha fazla tabii. Çünkü daha yaygın kullanılıyor. Katkınız için teşekkürler. Sağlıklı günler diliyorum.

  • @ramazanakcan4878
    @ramazanakcan4878 16 днів тому +1

    Gelek spas mamosteyê hêja. Nirxandinek pir agahdar bû.

  • @88erl88
    @88erl88 9 днів тому

    Egzoz gazları ne kadar kanser yapıcı madde içeriyor?

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому +1

      Eskiden asbet bulunduğu için özellikle trafikte fren yapılan alanlarda bu ciddi riskler taşıyordu. Şimdilerde kurşunsuz benzinlerin normal benzine göre daha az da olsa risk taşıdığı sadece kanser için değil kronik akciğer hastalığı için riskli olduğu biliniyor. Mazot da tabii riskli. Elektrikli arabaların yaygınlaşması egzoz gazından doğan riskleri azaltıyor. Ancak unutmamak gerekir ki anlık olarak atmosferde 30.000 kadar uçak seyrediyor ve her biri 50-60.000 litre benzin yakıyor. Yani araba egzozundan daha riskli durumlar da var. Medeniyet denilen yaşam riskleriyle beraber yaşanıyor. Rahatlıkla birlikte riskler de artıyor. Katkınız sorularınız için teşekkürler. Sağlıklı günler diliyorum.

  • @Bilgehan584
    @Bilgehan584 13 днів тому +2

    Yok, fazla vergi vermek zararlı bence

  • @mohammadch1033
    @mohammadch1033 12 днів тому

    Sayın Hocam, kaynağını belirtmediğiniz çalışmada, farklı tehlikelerden bahsettiniz, TEHLİKE RİSK ile aynı değildir. Ne demiş Paracelsus; Zehir olmayan hiçbir şey yoktur, ilaç ile zehiri birbirinden ayıran dozdur

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому

      Kaynağını vermiştik. Ancak yeniden bir kaynak yolluyorum. iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/2408/1/012018/pdf
      Journal of Physics'de yayınlanan bir makaledir. Risk ile tehlike arasındaki ayrım felsefik bir ayrımdır. Tehlike risk taşır. Riskler de tehlike. Sağlık açısından tehlikeli olan faktörler hastalıklar için risktir. Katkınız için teşekkürler. Sevgiler.

  • @yavuzerol2567
    @yavuzerol2567 14 днів тому +1

    Teslalarda kullananlar baş ağrısından çok şikayetçi imiş.bence de batarya hemen kabin altı ve en az 50-70 kilowatt içeriyor toplamda , araç içine yüksek elektromanyetik alan üretiyor. Zaten araçlar şarj olurken içinde oturup beklemeyin deniyor. Toplam full şarj 1 saat sürse ne kadar elektromanyetik alan oluşturuyorsa, diyelim bu dolu pili 8 saatlik yolculukta kullanırken de toplamda aynı miktarda elektromanyetik alan veriyor. Elektromanyetik alanın zaten kanser lösemi yaptığı biliniyor, bence özellikle zaten sıvılar turbo kanser yapıyor bu elektrikli araç kullanımı daha bir turbolatacak kanser başlatma ve ilerletme işini. Zaten bu araçların zorlanması , teşviği ve diğer benzin dizel araçların tedavülden kaldırılmaları dünya nüfusunu azaltmaya yönelik ( 500 milyon altına indirme hedefi var küreselcilerin). Ayrıca bu sıvılardaki grafen bir nevi mini jilet gibi parçacıklar olarak damar içini sürekli çiziyor, ve damar alt kısmından doku faktörleri açığa çıkıyor ve bu doku faktörleri pıhtılaşma başlatıyor, sıvının ürettirdiği spike protein de aynı şekilde etki yapar. Ayrıca grafen bu elektromanyetik alanlardan etkilenip üst üste para gibi yapışma yapar ve küçük damarları kalp beyin böbrek damarları gibi ani tıkanmalarla kalp krizi, felç , böbrek bozulması gibi durumlar oluşturabilir.eğer bu bataryalar ve elektrik motorları kabine uzak olsa idi mesela burunda yada arka bagajda olsa idi belki mesafeden dolayı zarar veremezdi.araç üreticileri de denge daha iyi diye ve ön arkadan araç darbe alırsa daha korunaklı deyip orta ya koyuyorlar bataryayı.

    • @ozgozb1637
      @ozgozb1637 14 днів тому

      Elektromanyetik alanlar mutlaka zararlı .. Peki ölçü ya da eşik nedir? Güneş ışınları da zararlı. Bu zarar belirli bir sınırın üstünde ortaya çıkıyor. Yoksa gündüz dışarıya çıkmamak gerek. ELF ışınları nedir? Zarar verme sınırı nedir? Bunları araştırmanızı öneririm. Benim edindiğim bilgi elektrikli arabadaki ELF değerinin zararlı olma sınırının onda biri olduğu.

    • @yavuzerol2567
      @yavuzerol2567 12 днів тому

      @@ozgozb1637 1930 lar da sigarayı doktorlar tavsiye ediyordu şimdi tam tersi oldu
      Şimdi kardiyoloji cemiyeti kalkıp margarini tavsiye ediyor ama zararlı
      Bu araçlar 70 kilowattlık ,bir nevi trafo yanında yada içinde oturma gibi düşünülebilir,internette EMP ölçen cihazların çok yüksek değerler gösterdiği videolar mevcut,bir de araçlar şarj olurken içinde oturmayın diye uyarılar yapılıyormuş, şarj olurken etkiliyorsa deşarj olurken de daha uzun sürede etki yapar, bekleyip göreceğiz

  • @eminhuseynov4347
    @eminhuseynov4347 9 днів тому

    4 senedi elektrik araba sururem ne uyku pozuntusu var nede sinir pozuntusu.

  • @Cagripn
    @Cagripn 10 днів тому

    Su içmek kanserojen olabilir. Şu an henüz açıklanmadı ama açıklanabilir.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому

      İçinde olması gerekenin 40 katı arsenik bulunan bir su markası yasaklanmıştı. Arsenikli sular nedeni ile Kütahya ve Emet çevresinde Bowen hastalığı denilen özel bir cilt kanseri ve arsenikli suda yetişen ardıç ağaçlarıyla tütsü yapılması nedeni ile artan akciğer kanserleri belirlenmiştir. On yılı aşkın yürüttüğüm Kanserle Savaş Daire Başkanlığında buna benzer birçok olay var. Soru olursa cevaplamaya çalışırım. Bir hocamın dediği gibi "%100 öldüren tek şey yaşamdır". Maalesef gerçek. Sadece daha sağlıklı yaşayıp rahat bir ölüm için bu riskleri azaltmaktan başka yapacak şey yok. Katkınız için teşekkürler. Sevgiler, Sağlıklı günler.

  • @Beyinlocked
    @Beyinlocked 11 днів тому

    sar değeri yüksel olan telefon kullanılmamali manyetik açidan değilde indüksiyon açisi da değil. elektirikli araçlari iki yönde savunmam 1 lityum polimer batarya kullanılmış ise 2 uzaktan yönetiliyor ise başka zayıf yönü yok motor ömürleri çok uzun güçlü çekişi ve hızı mükemmel denilebilir.

    • @numandagoglu6504
      @numandagoglu6504 11 днів тому +1

      zuzaktan yönetilme togg ve tesla haricinde ekstra bir şey yok. günümüzde uzaktan çoğu araca müdahale edilebiliyor zaten

    • @Beyinlocked
      @Beyinlocked 11 днів тому

      @numandagoglu6504 evet sürtünme aşinma en az seviyede örmegin benim scooter. 0. 75 nm bu bir aracın tekerinin yola sürtünmesine benzer.

    • @Beyinlocked
      @Beyinlocked 11 днів тому

      @numandagoglu6504 tesla motorunda mıknatıs yok ama pek bilgim yok tek uzaktan herşey yönetiyorlar. yani mıknatıs olmayan yerde radiasyon olmaz bunlar cekim gücüne bağlıdır. nekadar çok güçlü mıknatis ne kadar çok voltaj okadar radiasyon yayar.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому +1

      Katkı için teşekkürler.

  • @RaufAbasquliyev
    @RaufAbasquliyev 9 днів тому

    Duvardaki kocaman boncuğa bir bakın. Bu videoyu izlememek için o boncuk yeter.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому

      Ben bocuklara, boncukların nazardan koruduğuna inanmam. Çok değer verdiğim bir dostum hediye ettiği için, dekoratif özelliği nedeni ile asılmıştır.

  • @cetinsarıhan
    @cetinsarıhan 11 днів тому

    20 YILDIR YÜKSEK VOLTAJLA ÇALIŞAN ÜRETİM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYORUM, ETKİLENSEK BİZ ETKİLENİRDİK, HOCAM ARABA ALIN AMA ÇOCUK BİNDİRMEYİN DEMEKTE GARİP OLMUŞ..

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому +1

      Katkınız için teşekkürler. Sizin etkilenmemeniz risk olmadığı anlamını taşımaz. Nasıl asbest ile karşılaşan herkes mezotelyomaya yakalanmıyor ancak bu insanlarda bu kanser karşılaşmayanlara göre 800 kat daha fazla ise bu da öyle. 100 yıl sonra elektrikli araba kullananlarda belli kanserler çok fazla diye bir sonuç elde edilmemesi garantisi yok ne yazık ki. Şimdiden tedbirli olunması iyidir. Tabii en önemlisi üreticilerin daha az zararlı piller üretmeye çalışmalarıdır. Sevgiler.

    • @cetinsarıhan
      @cetinsarıhan 11 днів тому

      @prof.dr.a.murattuncer Hocam bende teşekkür ederim, tabii ki araştırmalar ve bilgilendirmeler yapılmalı bilime karşı değilim, vadeler uzun, biz göremeyebiliriz etkilerini o zaman diye düşünüyorum, birçok etken var bunu içinden ayıklamak zor olacaktır, iyi çalışmalar.

    • @Beyinlocked
      @Beyinlocked 11 днів тому

      ​@@cetinsarıhan elektrik araçlar yüksek voltaj AC elektrik ile 4 Kutup ile çalışıyor. manyetik indüksiyon çekim gücü olduğu için diş kısımda manyetik alan oluşturur hatta bunu şarjda iken bir ölçüm yapınca demirde bile cihaz ötüyor. en çok manyetik alan motor bölgesinde nasıl insanda elektrik var 15 25 17 35 voltaj vücutta dengesiz şekilde insan vücudu elektirik bunu ölçerek bir e bisikletim rotor bölümünde faz kablosunda elektrik yokken ölçüm yaptım. ve elektrik motor şarjda iken kalem pil şeklinde multimetre ile ölçüm yaptığımda motor çamurluk kısmında bile cihaz ötüyor. yüksek gelirim olan yerlerde saklamak doğru degil çekim gücüne sahip.

  • @keskinbey-o2n
    @keskinbey-o2n 14 днів тому

    Zararsız ne var, bir de bunlardan bahsetseler diyeceğim da, galibe zararlı araştırmaktan zararsızlar bilinmezliğe karıştı..

  • @yavuzerol2567
    @yavuzerol2567 14 днів тому +1

    Bravo hocam bu konuları çok güzel anlatmışsınız. Bence hibrit ve elektrikli araçlardan uzak durmak gerek

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому +1

      Katkınız için teşekkürler. En azından uzun seyahatlerden kaçınmak iyi olur. Belki o nedenle menzilleri çok kısa. Ancak o zaman da şarj sırasındaki tehlike büyüyor tabii. İnsanoğlunun kendi rahatı ve daha ekonomik olmak üzere geliştirdikleri içinde insan sağlığı için yaralı olanı pek hatırlamıyorum. Mutlaka bir yan etkisi oluyor. Bir hocamın söylediklerini hatırlıyorum; "%100 riskli olan tek şey yaşamaktır".

  • @MustafaDemir-jk6xq
    @MustafaDemir-jk6xq 7 днів тому

    Ozaman evde durmamak lazım evde daha fazlası varfırınlapr mesela birsürü ev aleti

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому

      Evdeki cihazlardan özellikle microdalga fırınlar ve saç kurutma makinalarına dikkat çekiliyor çalışmalarda. Bebekler konusunda uyarılar var. Katkınız için teşekkürler.

    • @batincoskun4172
      @batincoskun4172 7 днів тому

      Çamaşır makinesinin ciddi manada etkilediğini düşünüyorum hocam.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому

      @@batincoskun4172 Haklısınız. Vereceğim makalede çamaşır makinalarının da riskini eklemişler. iopscience.iop.org/article/10.1088/0031-9155/42/1/004/pdf. Katkınız için teşekkürler.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому

      @@batincoskun4172 Bu makalede de ayrıntılı bilgi var. Tekrar teşekkürler. www.researchgate.net/publication/329532401_Personal_Exposure_to_Electromagnetic_Fields_Emitted_from_Household_Electrical_Appliances_in_Alexandria.

  • @orhanyuksel8224
    @orhanyuksel8224 11 днів тому

    Keşke elle tutulur ve akredite bir rapor veya araştırma göstererek videoyu yayınlasaydınız.Prof.sıfatına böyle bir başlık yakışmadı.Dolar 100 lira olacak başlığı ile yayınlanan videolar daha gerçekçi.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому

      Journal of Physics'de yayınlanan bir makaleyi burada gönderiyorum. iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/2408/1/012018/pdf. Bir diğer makale; www.magility.com/en/electromagnetic-fields-in-cars-an-experiment/

  • @emrekar7425
    @emrekar7425 13 днів тому +2

    Kusura bakmayın ama biraz sallamışsınız 😅

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому

      Bunlar araştırmalara dayalı. Tütün ürünlerinin kanser yaptığını açıklayanlara da 1950 lerde sallıyorsun deniyordu. Sağlıklı günler diliyorum.

    • @emrekar7425
      @emrekar7425 12 днів тому

      @ Hangi üniversite, hangi araştırma keşke kaynakta verseydiniz. Elektrikli araçların vermiş olduğu elektromanyetik alan ölçümleri kabul edilebilir seviyenin 5 te 1 i oranında, sigara ile elektrikli aracı aynı noktaya getirmeniz malesef profesor ünvanınızla pek örtüşmemektedir.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  11 днів тому +1

      @@emrekar7425 Size birkaç çalışma gönderiyorum. www.magility.com/en/electromagnetic-fields-in-cars-an-experiment/, www.mdpi.com/2076-3417/14/1/32, www.magility.com/en/electromagnetic-fields-in-cars-an-experiment/. Tütün etkisi binlerce elektrik arabanın etkisi ile bie kıyaslanamaz. Öyle yanlış bir mesaj vermişsem özür dilerim. Tütünü yok edersek kanser neredeyse yok olur. Elektrikli arabalar sadece bir risktir. Eğer hayatınızda sigara yoksa elektromanyetik alanlara da dikkat edin. Eğer sigara içiyorsanız zaten başka bir şeyin önemi kalmıyor.

  • @MustafaDemir-jk6xq
    @MustafaDemir-jk6xq 7 днів тому

    Hocam ozaman sen ormanda yaşa ne işin var şehirde😂😂😂😂😂

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  7 днів тому

      Merhabalar. Ormanda olabilir, deniz kıyısında doğal hayatın içinde de. Ancak o zaman görevim olan insan sağlığı konusundaki sorumluluklarımı yerine getirmem çok mümkün olmayabilir. Elektrikli arabaları kullanmayın demiyorum sadece risklerine dikkat çekerek daha zararsız piller geliştirilmesi konusunda önerilerde ve uyarılarda bulunuyorum. Riskler konusunda uyaran herkesi göndermek gibi bir alışkanlığımız var nedense. Oysa kötülerin toplumda yaşamasına pek sesimiz çıkmıyor? Bundan 50 sene sonra elektrikli araba kullananlarda kanserin ve bazı nörolojik hastalıkların arttığı söylenince söylediklerim hatırlanır belki. Sevgiler ve sağlıklı günler dilerim.

  • @cengizcatk4748
    @cengizcatk4748 11 днів тому

    parayla cektirilmis bi video, son çırpınışlar

  • @Husamaltundag
    @Husamaltundag 14 днів тому +3

    Dinlemedim ama bence boş konuşmuş hoca bey.

    • @bigblack2295
      @bigblack2295 14 днів тому +2

      yazdıklarını okumadım ama bence boş konuşmuş bu yorumcu bey.

    • @prof.dr.a.murattuncer
      @prof.dr.a.murattuncer  12 днів тому +1

      Dinleyip karar verin veya dinlemeden yorumlamayın derim. Selamlar.