Denize Çıkmadan Önce Bilinmesi Gereken 20 Adet Bilgi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 жов 2024
  • Merhabalar;
    Bugün denize çıkmadan önce bilmeniz ve uygulamanız gereken 20 konudan bahsedeceğim. Eğer bunları biliyorsanız ve uyguladığınız taktirde denizde sorun yaşama olasılığını oldukça azaltacaksınız. Denizde her şeyden önce güvenliğe önem veriyoruz. O yüzden hem teknik konuda kendimizi geliştirmeliyiz hem de denizcilik konularında iyi bilgi sahibi olmalıyız.
    Konuya ilk maddemiz ile başlayalım.
    1- Denize çıkmadan önce hava raporuna bakın
    Denize çıkmadan ve seyir planı yapmadan önce daima hava raporuna bakmalısınız ama hava raporlarının da her zaman doğru tahminde bulunmadığını bilmelisiniz. Adı üstüne hava tahmini. Tekneyi abrayabileceğiniz ve teknenizin kaldırabileceği ölçüde bir havada denize açılmalısınız. En iyi kaptan fırtınayı limanda geçirendir denir. Bir bakıma doğrudur ama tecrübe kazandıkça sert havaları görmelisiniz.
    2- Çevrenize ve marinaya haber verin
    Eğer tek başınıza denize çıkacaksanız, çevrenize ve bağlı olduğunuz marinaya bilgi vermelisiniz. Çünkü en basiti ayağınız kaysa denize düşseniz ve tekne altınızdan gitse, daha büyük bir sorun olmayacaktır. Tekne sizi terk etmeden, sizin tekneyi terk etmeniz, denizde başınıza gelecek en kötü durumdur.
    3 - Teknenin altını kontrol edin.
    Eğer teknenin altı çok klirliyse, teknenin hızı düşecektir. Özellikle rüzgarlı yerlerde ve akıntının olduğu günlerde risk alırsınız. Teknenin altı, karinası, pervanesi temiz olmalıdır. Bir keresinde hiç unutmam altı çok kirli bir tekneyle bir arkadaşımla çıkmıştık, çıkmayalım dönemeyiz demiştim ve dönemedik,i adalarda kalmıştık :)
    4 - Motoru kontrol edin.
    Genelde bağlı olunan yerlerden motor desteği ile denize çıkılır. O yüzden acemi denizciler içinde motor çok önem taşır. Motor çalıştığında, soğutma suyu attığına emin olunmalıdır. Motorun ve şanzımanıon yağ seviyesini her denize çıkmadan önce kontrol etmenizi tavsiye ederim. Motorun kayış boşluğuna bakılmalıdır. Motorun altında yağ ve su var mı bakılmalıdır.
    5 - Yakıt tankını kontrol edin
    Kesinlikle yakıt tankınızın ideal seviyede tutmaya çalışın seyir öncesi. Hava yaparsa uğraşırsınız ve benim özellikle yelkenli teknesi olanlara tavsiyem daima yanlarında 20-30 lt yedek yakıt bulıundıurmalarıdır.
    6- Motorun hava almasını bilin
    Yakıt azaldığında veya tekne çalkalandığında motor hava yapabilir. Her denizcinin bu hava almasını bilmesi gerekir. ,
    7 - Yeterli güvenlik ekipmanı olsun.
    Can yeleği, içten takmalı teknelerde sertifikası yeni , bakımı yapılmış yangın söndürücü ve ilk yardım çantası şart.
    8 - Radar reflektörü takın
    9 - Limandan Ayrılmayı iyi bilin
    10- Demir olmadan suya çıkmayın
    11 - Rüzgarı okumayı bilin
    12 - Yelken seyirlerine hakim olun
    13 - İletişim cihazlarını eksik etmeyin
    Telsizlerinizi kontrol edin, bir çoğu zamanla bozul-ur ve yarım mil bile veri gönderemezler. Cep telefonu ve şarj aleti kesin olsun.
    14 - Kumanya ve su daima hazır olmalı.
    15 - Kalın kıyafetler hazır olmalı.
    16 - Yedek gps programı olmalı.
    Telefon ops veya kağıt harita olmalı.
    17 - Alet takımı olmalı.
    Keskin bıçak ve bazı aletler kesin olmalı.
    18 - Gece seyri planı yapmasanız bile geceye hazır olun
    19 - Denizde yol haklarına hakim olun
    Ağ atmış balıkçı teknelerinden yol istemeyin.
    20 - Öfke, stres ve panik yönetimi yapın.

КОМЕНТАРІ • 103